ISMIR JUSKO ŠVABO

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kostarikanac

#1 ISMIR JUSKO ŠVABO

Post by kostarikanac »

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko - Švabo, rođen je  18. Juna 1971. godine u Zuttlingenu
– Savezna Republika  Njemačka.  
Osnovnu i srednju školu završio je u Sarajevu, kao i Fakultet za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u
Sarajevu, na kojem je magistrirao i pohađa doktorski studij.  
Tokom 25‐godišnje radne i sportske karijere, ostvario je zavidne rezultate i dobio eminentna domaća i
međunarodna priznanja,  a u svemu što je radio, stekao radno i menadžersko iskustvo.
U Ministarstvu za unutrašnje poslove BiH radio je od 1990. do 1996. godine, gdje je u Specijalnoj jedinici
policije obavljao poslove i zadatke od policajca specijalca, komandira odjeljenja, komandira voda,
zamjenika komandira čete, do pomoćnika komandanta Specijalne jedinice. U ovom periodu također je
bio instruktor taktike specijalnih dejstava, antiterorističke borbe, bliske zaštite VIP ličnosti, specijalne i
opće fizičke pripreme pripadnika Specijalne jedinice MUP BiH.
Branilac je Grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine od početka agresije na našu zemlju, a ministar
unutrašnjih poslova BiH ga je za hrabrost i požrtvovanje odlikovo Pištoljem sa posvetom.
Od decembra 1996. do marta 2007. godine bio je uposlenik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u
Sarajevu, gdje je obavljao dužnost šefa Tima za antiterorizam. U tom periodu, proveo je pet mjeseci na
edukacijama u SAD u posebnim kampovima za antiterorizam, gdje je uspješno završio kurs za borbu
protiv terorizma i rješavanje kriznih situacija.
Tokom rada u Ambasadi SAD u Sarajevu, za svoj rad je dobio devet priznanja od State Department‐a.    
Kao instruktor je radio sa Ministarstvom sigurnosti BiH ‐ Specijalnom jedinicom BiH – SIPA, Odjeljenjem
za zaštitu VIP ličnosti i Jedinicom za specijalnu podršku Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH,
Agencijom za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, te Specijalnom jedinicom Federalne uprave
policije, Jedinicom za specijalističku podršku MUP Kantona sarajevo i Zatvorskom policijom.     
Dužnost potpredsjednika uprave i direktor Poslovne jedinice Sarajevo kompanije Sector Security
obavljao je od 2007. do 2010. godine, dajući veliki doprinos njenom unapređenju i razvoju kroz posebni
angažman na uspostavljanju Akademije za edukaciju uposlenika, uvođenju standarda ISO, te formiranju i
uspostavi novih poslovnih jedinica u Kompaniji.  
U organizaciji Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Sarajevu uspješno je završio 12‐mjesečni kurs za
obavljanje prezentacija, vođenje sastanaka i pregovora prema standardima EU i NATO. Zbog odličnih
postignutih rezultata tokom ovoga kursa, na poziv British Council pohađao je i završio još tri
instruktorska kursa iz navedenih oblasti.  
Od 2010. do januara 2013., i od septembra 2013. do novembra 2014. godine radio je u Ministarstvu
sigurnosti BiH – Agencija za policijsku podršku na dužnosti šefa Kabineta direktora, a od januara do
septembra iste godine bio je savjetnik ministra sigurnosti BiH.
Sportom se bavi od djetinjstva, a takmičarsku karijeru krunisao je mjestom u Karate reprezentaciji
Jugoslavije. Aktivni trening Jiu‐Jitsu‐a također mu je 2004. godine u Japanu donio crni pojas u ovom
sportu, BUDO pasoš i licencu međunarodnog instruktora Jiu‐Jitsu‐a.  
2013. godine u Lisabonu (Portugal) dobio je prestižno međunarodno priznanje Master of the Year.
Pored ovih disciplina, uspješno se bavi alpinizmom, ronjenjem i paraglajdingom.   
Govori engleski jezik. 

U Maju 2014. sa uspjehom izlazi na Himelayski vrh Island Peak 6182 m n/v.

U Martu 2015. izlazi na najveci vrh zapadne hemisvere, Argentinski vrh ACONCAGUA 6982 m n/v

Impresivna biografija! Večeras sam ga gledao u emisiji "interview 20" i nisam mogao vjerovati da postoji takav neko u BIH. Impresionirao me je svakom svojom rečenicom. Kao da sam slušao sebe kad je počeo pričati o stanju u KS i BIH. Sad sam 100% siguran da je on taj koji će učiniti da se opet osjećamo sigurnim, baš kao nekad. Ako izuzmemo loše materijalno stanje (a to nije u njegovoj moći), naš najveći problem je nesigurnost! Tu spadaju svakodnevna kabadahijska ponašanja brojnih nasilnika koji i najbanalnije probleme rješavaju pištoljima i noževima. I tu nastaje problem: Policija ih uhapsi, a sudstvo ih pušta. I šta dobijamo; njihov "rejting" odnosno želja za dokazivanjem postaje sve veća, ali dobijamo i još mnogo drugih koji se usude raditi isto to jer su vidjeli da ni ovi prethodni nisu kažnjeni. DAKLE, SVAKO NEKAŽNJENO NEDJELO POSTAJE MOTIVACIJA DRUGIMA!!! Pa tako imamo svakodnevne revolveraške obračune, zbadanja, otimanje mobitela, krađe automobila, uživatelji droge su spremni ubiti čovjeka za 10KM, prolaženja kroz crveno, auto trke kroz grad gdje su normalnim ljudima glave u torbi, bacanje bombi, reketiranje, drske pljačke, prijetnje, svaka treća osoba je naoružana i postalo je "normalno" vidjeti momka u 20-tim kako ide na kafu sa pištoljem, Ejjjjj. Poseban problem je maloljetnička delikvencija. Lično sam bio svjedok kad maloljetnik kaže "briga me, ne mogu mi ništa jer sam maloljetan". E to i jeste problem, jer taj maloljetnik će za par godina činiti najgora nedjela ako mu se ne stane na rep. Lično sam za kažnjavanje roditelja maloljetnika po principu "kad nisi znao odgojiti sad plaćaj kazne" kao i izgradnju zatvora za maloljetnike. Isto tako sam za vraćanje pendreka policiji jer nije normalno da se nekakva kockasta glava upušta u drsku raspravu sa policajcem koji predstavlja državu. A to sve rade oni "odranije poznati policiji" koji su ujedno rak rana BH društva. Jednostavno rečeno mnogi su do sada mislili da su neka "sila", a nažalost narod nije imao povjerenja u policiju pa su se ovi još više silili. Mislim da je tome došao kraj, jer se ne mogu oteti utisku da je Ismir Jusko taj koga smo čekali sve ove godine. Ogroman utisak je ostavio na mene večeras, bukvalno je rekao sve što sam htio čuti i što je najvažnije vjerujem mu. Uključimo se i mi građani i pomozimo njemu i našoj policiji i očistimo zajedno naše Sarajevo i cijelu BIH od kriminala i učinimo je ugodnom za živjeti.
Thorgerson

#2 Re: ISMIR JUSKO ŠVABO

Post by Thorgerson »

Od price nemamo nista, kad se dese djela, ja mu onda mogu cestitati. Sve ovo sto je on pricao, pa mi to odavno znamo jbt, zivimo i mi ovdje.

Biografija jeste impresivna, ali gradjani od toga nemaju nista.

Ponavljam, sve zvuci lijepo, sve znamo, definisali smo probleme ima 10 godina, ali ja dok ne vidim djela i rjesenje tih problema, za mene on nije drugaciji od ostalih.

Tek je dosao, vidjet cemo da li ce opravdati ocekivanja ili ce ostati jos jedna ubleha.
Drinski

#3 Re: ISMIR JUSKO ŠVABO

Post by Drinski »

pa mozda zna pendreciti i penjati se... al to nije preporuka da se bude ministar...
Drvosjeca iz Dejcica

#4 Re: ISMIR JUSKO ŠVABO

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ja sam čitao interviju kada je postao ministar i zaista čovjek pogađa u srž problema. Kaže kao, parafraziram...ne možete pljuvati policajca na ulici i biti nekažnjeni, kršiti zakon, javni red i mir i biti pušteni nakon 24h. Policiji treba vratiti dostojanstvo, uvesti red svim sredstvima koja stoje na raspolaganju policiji, uvesti strožiju kaznenu politiku, policija mora biti bolje opremljena i edukovana...itd. Prvi ja potpisujem ovo što je rako iako dolazi ispred SBB-a, čovjek se čini pravom osobom za to mjesto. Ostaje da sada vidimo djela.
Thorgerson

#5 Re: ISMIR JUSKO ŠVABO

Post by Thorgerson »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja sam čitao interviju kada je postao ministar i zaista čovjek pogađa u srž problema. Kaže kao, parafraziram...ne možete pljuvati policajca na ulici i biti nekažnjeni, kršiti zakon, javni red i mir i biti pušteni nakon 24h. Policiji treba vratiti dostojanstvo, uvesti red svim sredstvima koja stoje na raspolaganju policiji, uvesti strožiju kaznenu politiku, policija mora biti bolje opremljena i edukovana...itd. Prvi ja potpisujem ovo što je rako iako dolazi ispred SBB-a, čovjek se čini pravom osobom za to mjesto. Ostaje da sada vidimo djela.
Policija i sada ima pofine ovlasti. Ali ih ne koriste.

U mom naselju (koje je poprilicno problematicno, mislim koje nije u Sarajevu) ja policajca da hoda vidim mozda jednom mjesecno (mozda se i tad vraca kuci ili ide tek na posao). Vidjam ih u dzipu, golfovima itd.

Pa u cemu je problem da dvojica njih hodaju gore dole svoju smjenu? Sta ih sprijecva da to rade? Ja mogu pomisliti samo na ljenost. I nista vise.

Dakle, evo neka Jusko prvo to uradi. Nek napravi patrole i da drotovi setaju po naseljima, ne da jure u golfovima i dzipovima, nego da hodaju i patroliraju. Pa cisto eto da se ima taj neki psiholoski efekat na gradjane, da su prisutni. A i na lopove i klosare.

I zato u tom istom naselju je sasvim normalno da se red banaka pljacka svake jebene sedmice. Zasto ne bi. I nikad, nikad nije palo ovim drotovima, pa jebo majku hajmo ba malo patrolirat tu eto, cisto onako...mozda sta sprijecimo....jok. Prolete dzipom, mene ovamo neko moze testerom rezat, oni nece vidjet.

Tako da, nije ni policija nevinasce kako se to zeli predstaviti...tipa ono nemaju haman nista, nemaju para, nemaju opreme...imaju. Nije idealno, ali brate nije nikome idealno...
helpdesk1

#6 Re: ISMIR JUSKO ŠVABO

Post by helpdesk1 »

Covjeka znam licno od 92, biografija iz filmova, borac, ljudina, sve za 10.
Nazalost, nisam u Sarajevu tako cesto , nemamo se priliku sretati, ali definitvno mu ovo nije trebalo. Nemam mu priliku to reci :) . Sve bi bilo super da ga sistem vec nije progutao, polako se utapa u opste sivilo gdje ce sve zavrsiti na rijecima, obecanjima I frustracijama I na kraju jednim ogromnim razocarenjem. Svabo moj, sve bi bilo super:
1. kad bi ti mogao sam zagrabiti para koliko ti treba da opremis policiju (nazalost to nemozes, nego koliko ti ovi uhljupi odobre I to je to),
2. kad bi ti sam mogao donijeti takav zakon da policajcima das ovlasti koje gradjani zahtijevaju pa da se kriminalci upisaju kad vide drota (ne mozes zbog budala iz skupstinskih klupa koje smo nekad u ratu I ganjali :-D )
3. kad bi ti sam mogao donijeti takvu kaznenu politiku da se povratnicima u vrsenju kaznenih djela odredjuju kazne tolike da im vise nikad nebi palo na pamet da opet ponavljau iste ( o pravu vise znas od 90% ovih koji donose zakone)
4. kad bi policajcima ti mogao dati tolike plate da im na pamet ne padne da uzmu cvaju 'da ne pisu'
5. kad bi ti mogao uspostaviti kriterije kako bi policajac trebao izgledati, kakve uslove bi morao ispunjavati da bude policajac, dakle onaj koji predstavlja vlast (ovako kad vidis drota, masnog, sa kosuljom istrpanom van hlaca I preko 100 kila jasno ti je ratni prijatelju da on ne moze potrcati I da sjedi po vazdan I da ga boli ona stvar sta se desava oko njega, a takva nam je I vlast-boli ih briga za narod)
6. ovaj niz bi se dobrano mogao nastaviti, ali je poenta u tome da ti sam nista neces moci promijeniti I to ce nazalost tako I ostati.
Drug moj ostani samo cista obraza kakav si bio do sada :thumbup:
muha_sa

#7 Re: ISMIR JUSKO ŠVABO

Post by muha_sa »

helpdesk1 wrote:Covjeka znam licno od 92, biografija iz filmova, borac, ljudina, sve za 10.
Nazalost, nisam u Sarajevu tako cesto , nemamo se priliku sretati, ali definitvno mu ovo nije trebalo. Nemam mu priliku to reci :) . Sve bi bilo super da ga sistem vec nije progutao, polako se utapa u opste sivilo gdje ce sve zavrsiti na rijecima, obecanjima I frustracijama I na kraju jednim ogromnim razocarenjem. Svabo moj, sve bi bilo super:
1. kad bi ti mogao sam zagrabiti para koliko ti treba da opremis policiju (nazalost to nemozes, nego koliko ti ovi uhljupi odobre I to je to),
2. kad bi ti sam mogao donijeti takav zakon da policajcima das ovlasti koje gradjani zahtijevaju pa da se kriminalci upisaju kad vide drota (ne mozes zbog budala iz skupstinskih klupa koje smo nekad u ratu I ganjali :-D )
3. kad bi ti sam mogao donijeti takvu kaznenu politiku da se povratnicima u vrsenju kaznenih djela odredjuju kazne tolike da im vise nikad nebi palo na pamet da opet ponavljau iste ( o pravu vise znas od 90% ovih koji donose zakone)
4. kad bi policajcima ti mogao dati tolike plate da im na pamet ne padne da uzmu cvaju 'da ne pisu'
5. kad bi ti mogao uspostaviti kriterije kako bi policajac trebao izgledati, kakve uslove bi morao ispunjavati da bude policajac, dakle onaj koji predstavlja vlast (ovako kad vidis drota, masnog, sa kosuljom istrpanom van hlaca I preko 100 kila jasno ti je ratni prijatelju da on ne moze potrcati I da sjedi po vazdan I da ga boli ona stvar sta se desava oko njega, a takva nam je I vlast-boli ih briga za narod)
6. ovaj niz bi se dobrano mogao nastaviti, ali je poenta u tome da ti sam nista neces moci promijeniti I to ce nazalost tako I ostati.
Drug moj ostani samo cista obraza kakav si bio do sada :thumbup:
:thumbup:

kratko i jasno :thumbup:

samo 5 komentara :-) dovoljno govori o nama :-)
wolfie

#8 Re: ISMIR JUSKO ŠVABO

Post by wolfie »

Vrhunski demagog.

Off topic, Sef u buksi.
sumirprimus

#9 Re: ISMIR JUSKO ŠVABO

Post by sumirprimus »

jebiga iako me zabole za njegovog sefa i za njihovu stranku iako se cudom cudim otkud u takvoj stranci takva osoba...
ipak respektabilan cv za jednog vrhunskog kako kazes demagoga...
ovo je materijal za ministra sigurnosti, u odnosu na dosadasnji roster.
muha_sa

#10 Re: ISMIR JUSKO ŠVABO

Post by muha_sa »

wolfie wrote:Vrhunski demagog.

Off topic, Sef u buksi.
možeš li nam pojasnit :?
wolfie

#11 Re: ISMIR JUSKO ŠVABO

Post by wolfie »

muha_sa wrote:
wolfie wrote:Vrhunski demagog.

Off topic, Sef u buksi.
možeš li nam pojasnit :?
Detaljnije su kolege s foruma iznad objasnile. Samo prica, nista djela. Najvise sto je uradjeno dosad je izjava da nece "jaranima" sredjivati kazne. Wow, impresionirani smo. Valjda se podrazumjeva da neces. Jeftini politicki poeni. A kriminalce je dobro naruzio dosad.
Kinesko prkno

#12 Re: ISMIR JUSKO ŠVABO

Post by Kinesko prkno »

Treniro me je aikido davno,jednom sam izvuko remi sa njim,ja se falio da sam pobjedio.
#Izvini,boSva
muha_sa

#13 Re: ISMIR JUSKO ŠVABO

Post by muha_sa »

da mi ipak malo sacekamo pa onda donesemo sud :?

covjeka nit znam nit poznam, al citajuci biografiju mislim da ce bit nekog napredka--za pocetak
nadžak

#14 Re: ISMIR JUSKO ŠVABO

Post by nadžak »

Amin Bože da dođe neko ko će uvest red barem u jednu instituciju. Uf, gdje bi nam kraj bio kad bi se pitanje policije konačno riješilo.

Strah me da ne bude baš onako kako mu je ovaj jaran helpdesk napisao jer je to sasvim realno. Mnogim krupnim ribama ovo stanje super odgovara tako da će kočit svako pitanje uspostavljanja reda al eto ostaje nam da se nadamo. Možda je čovjek sad pun želje da proba nešto popravit. Možda poslije izgori u svemu tome, hajd znaj. Iskreno, potajno se nadam da neko već jednom lupi šakom od sto.
Tercius

#15 Re: ISMIR JUSKO ŠVABO

Post by Tercius »

Kao sto rece helpdesk, cisto sumnjam prosto ne vjerujem da ministar koji je manje vise policticko lice u sastavu mup-a moze nesto bitno promjeniti u operativnom smislu, a ukoliko ne bude propracen od strane ostalih releventnih u tom procesu .Materijalno-tehnicki-administrativno, sigurno da moze.
vješalica

#16 Re: ISMIR JUSKO ŠVABO

Post by vješalica »

helpdesk1 wrote: 4. kad bi policajcima ti mogao dati tolike plate da im na pamet ne padne da uzmu cvaju 'da ne pisu'
:
U KS su najveće plate od svih kantona i nisu nimalo male da bi se uzimala cvaja ili nešto više od toga. ;)
klavirdžija

#17 Re: ISMIR JUSKO ŠVABO

Post by klavirdžija »

Tercius wrote:Kao sto rece helpdesk, cisto sumnjam prosto ne vjerujem da ministar koji je manje vise policticko lice u sastavu mup-a moze nesto bitno promjeniti u operativnom smislu, a ukoliko ne bude propracen od strane ostalih releventnih u tom procesu .Materijalno-tehnicki-administrativno, sigurno da moze.
Može itekako, a da hoće sumnjam. Može vam uvesti sistem gdje će vas dobro opaliti po džepu za nesprovođenje elementarnih zakona ili izmišljanje novih (počesto gledam i jedno i drugo) i sl. To bi, uz olakšavanje kurtaisanja ljenguzih i korumpiranih među vama (a takvih ima previše) te sriktavanje PS-a zasigurno promjenilo dosta. Profesionalci bi napokon mogli prodisati punim plućima, sada su i oni pod pritiskom "kolega".
O'zone
Globalni moderator

#18 Re: ISMIR JUSKO ŠVABO

Post by O'zone »

Trenutno stanje odgovara kako onima na vrhu tako i onima na dnu i bilo koja jedinka koja krene u promjenu stanja bit će pokopana sa svih strana.

Pojedinac ne može ništa pa da je 100x Jusko...
Nadzorna_ploca

#19 Re: ISMIR JUSKO ŠVABO

Post by Nadzorna_ploca »

Zna se ba sta je demagogija. Ovaj momak vidi se prica iskreno i sa zeljom da nesto promijeni. Uostalom, rece covjek iznad mene..Nista Rusko ne moze sam.
iceman ze

#20 Re: ISMIR JUSKO ŠVABO

Post by iceman ze »

Poznajem Juska iz ratnog perioda iz zajednickog odreda. Covjek je uvijek imao pozitivnu energiju koju je znao prenijeti na druge. Nikad se nije zadovoljavao prosjecnoscu i uvijek je htio da radi za stepenicu vise. Zao mi je sto nije ostao u profesionalnom sastavu. Medjutim, ima sada priliku, sto rijetko ijedan profesionalac uspije da stigne do ovog nivoa.

Nisam za njegovu stranku, ali za njega jesam, vjerovao sam mu u ratu - vjerujem mu u miru, zato mislim da mu se treba dati sansa.
It_is_a_Leclerc

#21 Re: ISMIR JUSKO ŠVABO

Post by It_is_a_Leclerc »

Sasijeci, popljuj, ismij, nazovi demagogom svakog ko se usudi probati nešto promijeniti - bošnjačka posla.
JThomas

#22 Re: ISMIR JUSKO ŠVABO

Post by JThomas »

a ko je taj koji je pokušao nešto promijeniti, i šta?
punosvega

#23 Re: ISMIR JUSKO ŠVABO

Post by punosvega »

Nekad prosle-pretprosle godine poslije izbora u tk imenuju za ministra mup-a alena gadzu, momka iz policije. Uslijedila su neka hapsenja i cistke unutar policijskih redova a momak je javno progovorio i o kriminalu, nepotizmu i talovima bivseg ministra. Expresno je pukla koalicija a taj bivsi ministar imenovan za novog premijera tk. Radi se o naravno o begi guticu, sda-ovom covjeku. Alena gadzu vise niko i ne spominje.
sumirprimus

#24 Re: ISMIR JUSKO ŠVABO

Post by sumirprimus »

JThomas wrote:a ko je taj koji je pokušao nešto promijeniti, i šta?
a bio je onaj u tk...
pa brzo zavrsi karijeru...
a nije dan ije istinski htio.
JThomas

#25 Re: ISMIR JUSKO ŠVABO

Post by JThomas »

on jeste. primio se na predizbornu kampanju :mrgreen:
Post Reply