Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
broj dva

#401 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by broj dva »

gozila555 wrote: 26/02/2025 09:39 semir je dobio ogroman drzavni novac,a sve sa ciljem da i bosnjaci imaju nesto kao gospa u medjugorju,semir je bio bosnjacki projekat,mnogi bosnjacki politicari su ga posjecivali,mislim da je i reis bio kod njega.
Ulaže u laži, me plaća porez tip je ublehaš, šibicar, patološki lažov.
dr_Evil

#402 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by dr_Evil »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 26/02/2025 09:35
dr_Evil wrote: 26/02/2025 09:18
Tvrtko II Kotromanić wrote: 26/02/2025 09:05

sta ziv bio pricas

kakav semir i iliri

hajde sada fino tastaturu u ruke i guglaj izdanja FF UNSA, Instituta za Historiju, Udruženja Bathinus, sve sto se tice Ilira pa ces vidjeti da nisi upravu i da pravi historicari itekako rade, a naravno kao i uvijek, sarlatani su glasniji a naravno kako je i narod nepismen, i sarlatani su vidljiviji u javnosti

a pritom, govorimo o historiji kao nauci koja pociva na jasnim metodologijama i objektivnom pristupu, tako da apsolutno nema prostora ni za kakve historijske "pobjede" ili "poraze" ako tako nesto uopce postoji, vec iskljucivo naucno-istrazivacki proces i rad koji kod nas, hvala Bogu, je itekako ziv i sa divnim (vecinom mladim) historicarima

potrazi malo djela Salmedina Mesihovica (vecinom vezani za rimski period) pa onda narocito prof Amru Sacic Beca, jednu od jacih strucnjak/inja iz sfere upravo proucavanja Ilira
Ne lozi se Tvrtko, znam sta pricam. Evo kakve koristi mi imamo sto su prosle godine izbacili Historiju Bosne u sest tomova, koju sam naravno kupio vec u preprodaji, a dobar dio vec i procitao. Koliko ljudi ce se odluciti za takvo nesto? Na ovom forumu mogu zamisliti 4-5 ljudi da ce uraditi isto.

Nisam ja niti u jednom trenutku rekao da mi nemamo strucnjaka iz tih oblasti, nego da ne postoje na javnoj sceni van akademske zajednice, svojom greskom, a i istrazivanja su zaista vecinom foteljaska.

Mi se nalazimo u trenutku gdje je potrebna popularizacija historije, bilo to ilirske ili srednjovjekovne, sto znaci da da profe svakako mogu nastaviti da rade ono sta rade u akademskim okvirima, ali nama je potrebno vise nego ikad da se malo spuste medju ljude i krenu sa promocijom. Sve rupe koji su oni ostavili iza sebe popunili su Semiri, ali i historicari okolnih zemalja sa svojim teorijama.
napisah roman xD ali me log outa :sax:
da pokusam ponovo ali krace hahah

istrazivanja nisu foteljaska, zna se kako se rade i kojom metodologijom
drugo, popularizacija svake nauke, pa i historije u jednom antinaucnom drustvu kakvo je nase je jako tesko
zamisli svaki dan na medijima nekog historicara, fizicara, hemicara, geografa (osim onog profe sa dobrinje) - bilo bi super ali to ne vuce gledanost ni klikove/komentare
ili evo, svaka promocija publikacije, casopisa, knjige je otvorena za javnost, budu i mediji, pa onda imamo super posjecen skup sa par manjih clanaka koji zavrse na marginama naslovnih strana portala ili na 10str novina
a neki semir zovne djokovica, zovne i pocasti medije koji ce x clanaka na naslovnoj objaviti, a pritom nase nepismeno gradjanstvo ce se hvatati na to

gdje da se akademik spusti medju narod?
da ide od standa do standa na pijaci i govori sta su historijski fakti i da nije neki bosnjo od prije 200.000 godina napravio piramide, niti da su bogumili 5x dnevno nicice padali na zemlju pred Bogom ili da su bosnjaci/srbi/hrvati najstariji nakon ameba jer haplogrupe bla bla ili da je pogresno posmatrati stari i srednji vijek kroz danasnje vizure tri naroda?

slazem se s tobom kada kazes da je potrebna popularizacija nauke generalno, ukljucujuci i historiju
ali za to je potreban siri i jaci angazman i sektora obrazovanja ali i sektora prije svega javnog informisanja i medija generalno
ako ti semiri, razne jale bube, cece, pa eto i miloradi, nermini, bakiri pune naslovne strane, gdje tu ostaje prostor za nauku?

da ne govorim o aspektu novca, koliko novca dobija nauka? mi smo tu negdje pri dnu kada je rijec o ukupnim budzetskim izdvajanjima za naucno-istrazivacku djelatnost.

vecina historicara radi bukvalno o svom trosku ili da bude na nuli, iskljucivo iz ljubavi prema nauci i zelji za doprinosom drustva kroz naucnu djelatnost koja je, opet kazem i uprkos svemu, izuzetno aktivna i plodonosna
Sve cu se sloziti s tobom.

A moze da se akademik spusti medju narod. Prije 4-5 godina smo bili doveli Imamovica da odrzi predavanje na Starom gradu u Blagaju, odlican odziv, a on je levitirao izmedju mitologije i historije, dovoljno da odrzi ljude zainteresiranim a i da nauce nesto. Nazalost to je recept u drustvu :)

Slozio bih se da akademik mora malo da proguta ponos ako zeli da se obrati narodu, a i onda tesko da ce im ista u usi uci. Sjetimo se samo Besima i njegovih predavanja.
gozila555

#403 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by gozila555 »

ma imate na ona dva kanala history channel , likova popur semira koji baljezgaju svasta,sve neke teorije zavjere,sve neke predpostavke,nikakve dokaze nemaju .
dr_Evil

#404 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by dr_Evil »

gozila555 wrote: 26/02/2025 09:42 ma imate na ona dva kanala history channel , likova popur semira koji baljezgaju svasta,sve neke teorije zavjere,sve neke predpostavke,nikakve dokaze nemaju .
Svakako, ali koliko je djece se odlucilo baviti historijom gledajuci te likove? Popularizacija. E sad, onima sta su spremni staviti foliju na glavu ne moze pomoci ni potpuna cenzura takvog sadrzavaja, oni ce pronaci sebi izvore. Kod nas sihiri i sihirbazi su i te kako zivi, bila promocija u digitalnom svijetu ili ne.
banjaluka078
Moderator

#405 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by banjaluka078 »

dr_Evil wrote: 26/02/2025 09:01
Nemoj mi braniti te foteljase ziva bila. Taman i da rade nesto njihov rad je u potpunosti nevidljiv. Mi se nalazimo u trenutku kada su nam potrebne male historijske pobjede, a foteljasi su u konstantnoj odbrani. Vise je uradio Semir za promociju Ilira u ovih 10-15 godina nego oni otkad im je fakultet osnovan. Makar i to sto on prica je nemoguce dokazati.
Taman i da rade nešto?!?!

Odeš na http://neregistrirani.blogspot.com/ i kreneš listati sekciju "Foteljaši". Mislim da je njihov rad praćen na tom blogu do prije nekih 15 godina i opet se ima izlistati više nego što će Osmanagićeva fondacija ikada moći napisati.
To što ti ne pratiš i ne informišeš se, ne znači ni da nije rađeno, da nije opisano i da nije prezentovano gdje i kome treba.
I kopaju i objavljuju i dalje.
Ali nije Torabi i prodaja magle i mantranja na brdu dva puta godišnje, pa prosječan stanovnik ove zemlje tako i može napisati da niti rade niti edukuju.
dr_Evil

#406 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by dr_Evil »

banjaluka078 wrote: 26/02/2025 10:04
dr_Evil wrote: 26/02/2025 09:01
Nemoj mi braniti te foteljase ziva bila. Taman i da rade nesto njihov rad je u potpunosti nevidljiv. Mi se nalazimo u trenutku kada su nam potrebne male historijske pobjede, a foteljasi su u konstantnoj odbrani. Vise je uradio Semir za promociju Ilira u ovih 10-15 godina nego oni otkad im je fakultet osnovan. Makar i to sto on prica je nemoguce dokazati.
Taman i da rade nešto?!?!

Odeš na http://neregistrirani.blogspot.com/ i kreneš listati sekciju "Foteljaši". Mislim da je njihov rad praćen na tom blogu do prije nekih 15 godina i opet se ima izlistati više nego što će Osmanagićeva fondacija ikada moći napisati.
To što ti ne pratiš i ne informišeš se, ne znači ni da nije rađeno, da nije opisano i da nije prezentovano gdje i kome treba.
I kopaju i objavljuju i dalje.
Ali nije Torabi i prodaja magle i mantranja na brdu dva puta godišnje, pa prosječan stanovnik ove zemlje tako i može napisati da niti rade niti edukuju.
Ne shvatas ti sta je pisac htio reci. Halali.
dječak sa šibicama

#407 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by dječak sa šibicama »

Image

sok iz Visokog, po zadnjim vijestima Semir konacno nasao dokaz postojanja vanzemaljske inteligencije, artefakt
banjaluka078
Moderator

#408 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by banjaluka078 »

dječak sa šibicama wrote: 26/02/2025 12:08 Image

sok iz Visokog, po zadnjim vijestima Semir konacno nasao dokaz postojanja vanzemaljske inteligencije, artefakt
ismijavanje-historicara-i-arheologa-sem ... #p19779280
banjaluka078
Moderator

#409 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by banjaluka078 »

dr_Evil wrote: 26/02/2025 10:06
Moj post je odgovor i reakcija na ovo:
Taman i da rade nesto njihov rad je u potpunosti nevidljiv.
dr_Evil

#410 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by dr_Evil »

banjaluka078 wrote: 26/02/2025 17:24
dr_Evil wrote: 26/02/2025 10:06
Moj post je odgovor i reakcija na ovo:
Taman i da rade nesto njihov rad je u potpunosti nevidljiv.
Da, i stojim iza toga. Evo maloprije si spomenula otkrice amfora u Hutovom blatu, to jest za amfore smo znali jos od 70ih, ona ih je pronasla malo vise, ali je pronasla ako se ne varam dvije ili tri odlicno ocuvane barke ili broda ilirska. Sto je fenomenalno otkrice. Koliko ljudi je culo za to? Zar to nije bio trenutak da se uradi popularizacija nauke kod nas? Ali ne, lakse nosom oblake parat i davati prostor ljudima sta love u mutnom, bili komsijski agenti ili samo ljudi zeljni para.

Dakle, vise je ljudi prevarant Semir naveo da citaju o kraljici Teuti, pa makar se i poslije toga razisli sa njim u misljenu, nego ijedan poznati historicar u BiH. Cast profi Kamberovicu!
banjaluka078
Moderator

#411 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by banjaluka078 »

dr_Evil wrote: 27/02/2025 08:33

Da, i stojim iza toga. Evo maloprije si spomenula otkrice amfora u Hutovom blatu, to jest za amfore smo znali jos od 70ih, ona ih je pronasla malo vise, ali je pronasla ako se ne varam dvije ili tri odlicno ocuvane barke ili broda ilirska. Sto je fenomenalno otkrice. Koliko ljudi je culo za to? Zar to nije bio trenutak da se uradi popularizacija nauke kod nas? Ali ne, lakse nosom oblake parat i davati prostor ljudima sta love u mutnom, bili komsijski agenti ili samo ljudi zeljni para.

Dakle, vise je ljudi prevarant Semir naveo da citaju o kraljici Teuti, pa makar se i poslije toga razisli sa njim u misljenu, nego ijedan poznati historicar u BiH. Cast profi Kamberovicu!
Prof. Vasilj i tim su mjesecima bili i na tv i na portalima i pisalo se, kao i o maču u Vrbasu prije nekoliko godina, kao i o rimskom mozaiku u Skelanima i starim drvenim čamcima u Savi i zubima mamuta.

Ja nisam struka, da sam to čitala u stručnoj literaturi, nego sam vidjela na tv ili portalima. Dakle, informacija je bila dostupna svima.
banjaluka078
Moderator

#412 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by banjaluka078 »

A što se tiče popularizacije nauke, dovoljno je otići u komentare, čini mi se, jedine stranice koja se bavi tim, "Nauka govori - nauka i svijet", pa vidjeti kakvi komentari se ostavljaju i kako se vrijeđa nauka, da bude jasno zašto ljudi ne žele da stoje pred običnim pukom i kažu da nema piramide zato i zato, kad je preko puta svjetina koja urla "a Gospa?!" i "mrziš Bosnu".
Isto o autizmu, isto o vakcinama, religiji, bilo čemu.
Tvrtko II Kotromanić

#413 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by Tvrtko II Kotromanić »

banjaluka078 wrote: 27/02/2025 08:49 A što se tiče popularizacije nauke, dovoljno je otići u komentare, čini mi se, jedine stranice koja se bavi tim, "Nauka govori - nauka i svijet", pa vidjeti kakvi komentari se ostavljaju i kako se vrijeđa nauka, da bude jasno zašto ljudi ne žele da stoje pred običnim pukom i kažu da nema piramide zato i zato, kad je preko puta svjetina koja urla "a Gospa?!" i "mrziš Bosnu".
:thumbup:
dr_Evil

#414 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by dr_Evil »

banjaluka078 wrote: 27/02/2025 08:49 A što se tiče popularizacije nauke, dovoljno je otići u komentare, čini mi se, jedine stranice koja se bavi tim, "Nauka govori - nauka i svijet", pa vidjeti kakvi komentari se ostavljaju i kako se vrijeđa nauka, da bude jasno zašto ljudi ne žele da stoje pred običnim pukom i kažu da nema piramide zato i zato, kad je preko puta svjetina koja urla "a Gospa?!" i "mrziš Bosnu".
Ne sporim, to svakako. Zato i spomenuh profu Besima, koji je mozda jedan od posljednjih koji je pokusao uraditi nesto za ovo drustvo.
swanfilter

#415 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by swanfilter »

broj dva wrote: 25/02/2025 07:54
swanfilter wrote: 24/02/2025 21:48
TojoOptics wrote: 24/02/2025 21:25

Nije cudno da je Bosna gdje i jeste.
Tako su govorili stoljeca unazad zbog uvjerenja jednih kako je Zemlja okrugla. Kako se okrece oko Sunca. Palili ih na lomaci i vjesali. U BiH smo jos uvijek u tom vremenu poricanja ...
Nije dovoljno imati samo "lude" tvrdnje, moras biti i u pravu a budzet Indiana Jones nije u pravu, i radi toga je on smece a Galileo genije.
P.S vec par hiljada godina ljudi znaju, na osnovu dokaza, da je zemlja okruga.
Da se nakon dana vratim na ovu temu i po pitanju ovog upisa.

Uprkos svemu od tog vakta, ovih dana je teorija o okrugloj Zemlji nikada upitnija, tvrde mnogi.

Ja cu prvi reci, Galileo nam je bio-Eureka. Nego, daleko od toga da je imao ili da je bilo kakav budzet u njegovom slucaju igrao kakvu ulogu.

Kao sto jednom neko upita. Da li je Newton do svoje teorije stvarno dosao zbog padajuce jabuke dok je on ispod iste lezao? Il je kenjao ko vidra, pa se zapitao ...
swanfilter

#416 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by swanfilter »

TojoOptics wrote: 24/02/2025 22:26
swanfilter wrote: 24/02/2025 22:16 Hocu reci, zbog uvjerenja isto tako jedne sarlatanke danas je Međugorje svijetska destinacija. Mi od Semirove price nismo znali isto uraditi. Naprotiv, prvi mi smo ga sputali i odbacili.

Kazete, kapaju pare. Ni promil nakapanog u Međugorje.

Kakvi smo, Torabi je kod naroda prihvaceniji od Semira.
Nemoj misliti da Vatikan i Papa ne znaju da je Gospa ubleha. Podržavati laž i prevaru nikada nije moralno ni etično, a ako čovjek proda svoj integritet i savjest za novac, da li je to onda zaista sve što on vrijedi? Da li materijalna dobit može nadomjestiti gubitak samopoštovanja i povjerenja drugih ljudi? Da li se takav postupak može opravdati bilo kakvim vanjskim okolnostima, ili je to jednostavno izdaja vlastitih principa? Kakva je to osoba? Ili narod? Prevaranti? Lažljivci?

Ovaj upis me preskocio zadnji put. Nebitno. A i sam cu potraziti odg. Nego, zar Vatikan nije priznao ukazanje Gospe i Međugorje? Ima mozda godina-dvije da sam citao o tome. Mozda i grijesim.

Svako dobro.
broj dva

#417 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by broj dva »

swanfilter wrote: 28/02/2025 22:23
broj dva wrote: 25/02/2025 07:54
swanfilter wrote: 24/02/2025 21:48

Tako su govorili stoljeca unazad zbog uvjerenja jednih kako je Zemlja okrugla. Kako se okrece oko Sunca. Palili ih na lomaci i vjesali. U BiH smo jos uvijek u tom vremenu poricanja ...
Nije dovoljno imati samo "lude" tvrdnje, moras biti i u pravu a budzet Indiana Jones nije u pravu, i radi toga je on smece a Galileo genije.
P.S vec par hiljada godina ljudi znaju, na osnovu dokaza, da je zemlja okruga.
Da se nakon dana vratim na ovu temu i po pitanju ovog upisa.

Uprkos svemu od tog vakta, ovih dana je teorija o okrugloj Zemlji nikada upitnija, tvrde mnogi.

Ja cu prvi reci, Galileo nam je bio-Eureka. Nego, daleko od toga da je imao ili da je bilo kakav budzet u njegovom slucaju igrao kakvu ulogu.

Kao sto jednom neko upita. Da li je Newton do svoje teorije stvarno dosao zbog padajuce jabuke dok je on ispod iste lezao? Il je kenjao ko vidra, pa se zapitao ...

Nije bitno sta kreteni tvrde, sve da ih je 8 milijardi tako da "tvrde mnogi" nije nikakav argument.

Jabuka se nikada nije desila, simplifikacija za raju, cojek je na racun intelekta skontao sta je skontao, nikakvi incidenti u vocnjaku nisu bili potrebni.
admin-x
Forum administrator

#418 Re: Ismijavanje Historičara i Arheologa Semira Osmanagića

Post by admin-x »

Kako Semir Osmanagić nije ni historičar ni arheolog, a "piramide u Visokom" nisu tema arheologije, a ni historije zaključavam ovu temu
Locked