Island

Gojeni H

#51 Re: Island

Post by Gojeni H »

zarko.filip

#52 Re: Island

Post by zarko.filip »

Bas ste nasli kada da otvorite temu o Islandu.Sad kad nasi poslanici pogledaju vest,kuku nama.
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... secno.html
El_comadante

#53 Re: Island

Post by El_comadante »

hrle1976 wrote:To za ajkulu to nije ona klasicna vec neka sto vise lici kitu nego ajkuli. Meso je toliko trvrdo i zilavo, da ga golog zakopas u zemlju da popusti po tom pitanju. Onda ga nakog - polu trulo, ali punog minerala iz zemlje susis i jedes i sl. Ciatv glavni grad kandise nato tokom sezone. Da ti neko prdi u nos bi bilo milo koliko ovo ubija. Reci da smrdi je malo, ovo razara. To se nemoze opisati, ujeda za oci. A meso je da izvinege ono doslovno dzon od cipele. Ovi bi se ubili za komad susene slanine, peke suhog ili sta vec. Tamo svak jede to u sezoni, jer i drugi pa da ga ne otpisu, a fakat svak isto misli - koji mi qurac ovo treba.
ja sam boldiranu riječ malo drugačije pročitao pa mi je trabalo malo da skontam hahahhaha
hrle1976

#54 Re: Island

Post by hrle1976 »

zarko.filip wrote:Bas ste nasli kada da otvorite temu o Islandu.Sad kad nasi poslanici pogledaju vest,kuku nama.
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... secno.html
Pa tolike su u svim tim Skandinavskim odnosno Nordiskim zemljama. Meni prijatelji iz Svedske i Danske pricali koliko imaju njihovi politicari :-) Jedino poslanici EU im mogu paprirati po primanjima. Jos mi jaran iz Danske veli da kod njih ako odsjedi politicar 4 godine u parlamentu ima zagarontovani penziju (politicarsku). Plus ako jednom unidje u parlament odna ide u penziju sa 60 godina dok svi ostali gradjani moraju sa 65-67 godina. :D Te imaju prednost na listama u bolnicama, oni si sva njihova rodbina uklj. i od djece, zena, muzevi itd. :D Kad ovo vide u uvjere se da je tako onda ce biti belaj na Balkanu :lol: U Svedskoj politicari nemaju koliko je 1 svedske krune vlastitog troska, za sve mogu preko drzavne kase da prebiju, naravno sve ko fol vezano za posao, taksi voznje, avio karte :D
Gojeni H

#55 Re: Island

Post by Gojeni H »

Zemlja sa nesto vise od 300 hiljada stanovnika ...
Team handball is often referred to as a national sport. Iceland's team is one of the top ranked teams in the world, winning the silver medal at the 2008 Summer Olympics in Beijing, China, and a bronze medal in the 2010 European Championship.

Crossfit is also one of the fastest growing sports in Iceland. Most famous athlete is the two times female champion of the crossfit games 2011 and 2012 in Carson City, Anníe Mist Þórisdóttir.

Strength athletics and powerlifting have been Iceland's greatest success in sports on an international level. In the World's Strongest Man competition, Iceland has the most championships (Magnús Ver Magnússon and Jón Páll Sigmarsson with four victories each). In powerlifting, Benedikt Magnússon placed the world record deadlift, of 445 kg, at the early age of 20. He recently set the world record of 1100 lbs for the tire deadlift.

Image
Gojeni H

#56 Re: Island

Post by Gojeni H »

Zemlja sa nesto vise od 300 hiljada stanovnika:

- Ima stopostotnu pismenost
- Izdaje 600 knjizevnih djela godisnje
- Ima 5 dnevnih listova, 78 ostalih oblika novinskih izdanja i 629 periodicnih izdanja (podaci iz 1993. god.)

Zemlja u kojoj su se na pocetku 20.vijeka ljudi zagrijavali paleci zivotinjsku balegu (na Islandu nema drveca).
1783. god. Island je izgubio izmedju 20-25 % populacije nakon erupcije vulkana, zbog trovanja ali i gladi koja je nastala nakon toga.
Izmedju 1870. i 1900. god, 20% populacije Islanda emigriralo je u SAD.
hrle1976

#57 Re: Island

Post by hrle1976 »

Oko 430.000 ljudi ima sa drzavljanstvom Islanda. Od toga nesto malo vise od 300.000 zivi u Islandu.
Najveca grupacija njihovih drzavljana van Islanda je u Danskoj. Tacnije oko 9.000. U Norveskoj ima oko 8.000, u Svedskoj 5.500, te u USA oko 5.000. Po 2.000 u Njemackoj i UK, te 1.500 u Spaniji.

Nesto jace od 93% populacije na Islandu su Isalndjani. Od preosatlih 6 i kusur % najveca grupa su Poljaci, oko 9.500 je, a potom su Litvanci sa 1.500. Danaca je oko 1.000, takodnje i Njemaca.
Gojeni H

#58 Re: Island

Post by Gojeni H »

Istrazivanje 1998.god: 54,4% Islandjana vjeruje u vilenjake

IStrazivanje 2007.god - Postojanje "skrivenih bica":

- Moguce - 32%
- Vjerovatno - 16%
- Sigurno - 8%

Istrazivanje: Postoji li Bog:

- Da - 45%.

:D :-)
Sanjarko

#59 Re: Island

Post by Sanjarko »

Point. wrote:Citam neki dan da nude pare strancima da dodju na Island i oplode njihove nerotkinje, ko biva ima puno vise zena od jebaca, a njih samo 300.000 pa se boje incesa. Sad ne sjecam se koliko nude, ali eto kurati bosandjerosi, nude vam se na pladnju. :D
Ima li sta za dzaba, ne trebaju meni pare.
Samo da mi kartu plate do tamo i nazad, ne mora bit njanjanja moze past kakva donacija.
Barem da malo proputujem do tamo i nazad. :mrgreen:
Sanjarko

#60 Re: Island

Post by Sanjarko »

The 51st State wrote:Island prava drzava, mogu ih povuci za tuki kad su tu gdje jesu, a ribe i turizma ce vazda biti.
Ribe sve manje ima, za turizam ne znam bas koliko turista imaju, nije to Aruba, Sajseli, Kanari i sl.
Sanjarko

#61 Re: Island

Post by Sanjarko »

derion wrote:
hrle1976 wrote:Drzava koja je u zadnjih nekoliko godina prosla kroz debelo i tanko, sad je ceka jos jedan horror. Kao da im nije bilo dosta sto su bankrotirali, brojne banke propale, valuta pala u duboku rupu, ekonomija im se ljuja kao mala ladja na uzburkanom Pacifiku, McDonalds ih napustio, korumpirani politicari koji su lagali, ali ako je neko mislio da su vec slag i visnje stavili na tortu, hebo je jeza u ledja. Na danasnjim parlamentarnim izborima su masovno glasali za Pirat stranku (gusare). Inace to su samo kontrasi, bez ikakvih planova i znanja da vode drzau ili da asistiraju u tom slucaju. Jel Island nordiski odgovor na znj drzave po pitanju politike i skandala kao sto je nazalost i BiH, ali isto vazi i za Moldaviju, Albaniju i sl njima?
Pirat nije jednako gusar. Pirati su (bili) pljačkaši koji su pljačkali isključivo za ličnu korist, dok su gusari bili pomorci koji su pljačkali i napadali druge brodove isključivo po nalogu svoje zemlje/vladara. Znači, prvi slobodni pljačkaši, drugi plaćenici.
Kod nas jest ovo, al u Engleskom ne, kod njih je Pirat i Pirat i Gusar.
PS. I drugi su bili isto pljackasi samo sto su za vladare svoje pljackali.
Sanjarko

#62 Re: Island

Post by Sanjarko »

derion wrote:
salik79 wrote: E, cu', a kako se onda na engleskom, ili njemackom kaze gusar?! :?
Privateer na engleskom, Korsar na njemačkom.
Hvala kolega, nauci nesto novo. :thumbup:
Sanjarko

#63 Re: Island

Post by Sanjarko »

Gojeni H wrote:Island nema regularnu vojsku. NATO je odgovoran za odbranu zracnog prostora. A americka baza je zvanicno ugasena 2006. god. iako se baza i dalje koristi za potrebe NATO zracnih snaga.

Island ima tzv. Jedinicu za krizne situacije, ustvari manju jedinicu koja ide na mirovne misije. Vjezbe se uglavnom obavljaju sa norveskim oruzanim snagama.

To je magla samo, ko fol mane baze a oni i dalje tamo.
Sanjarko

#64 Re: Island

Post by Sanjarko »

Gojeni H wrote:

od 1:20 :lol: :lol:
Eto prilike za nas posaljemo im malo sljivovice da im klizi lakse niz grlo a i ukus da razblazi,
a oni nama malo ove meze posalju.
exliberal-ex

#65 Re: Island

Post by exliberal-ex »

Vizionar 1985 wrote:
The 51st State wrote:Island prava drzava, mogu ih povuci za tuki kad su tu gdje jesu, a ribe i turizma ce vazda biti.
Ribe sve manje ima, za turizam ne znam bas koliko turista imaju, nije to Aruba, Sajseli, Kanari i sl.
Pa probaj naci smjestaj , mnogo mjesta je unaprijed resprodano.
Ja kad sam isao nisam mogao naci hotel u centru pa sam spavao u hotelu na lokalnom aerodromu koji je jedno 15 minuta hoda od centra.
Iceland je pokrenuo akciju ako idete iz Amerike u Europu ili obrnuto davali su popuste ako ostanes par dana kod njih....
necu ni da pricam o broju kampera I to onih sto spakuju sve na biciklo pa pedalaj dok mozes onda spavaj pod satorom.
Sanjarko

#66 Re: Island

Post by Sanjarko »

exliberal-ex wrote: Pa probaj naci smjestaj , mnogo mjesta je unaprijed resprodano.
Ja kad sam isao nisam mogao naci hotel u centru pa sam spavao u hotelu na lokalnom aerodromu koji je jedno 15 minuta hoda od centra.
Iceland je pokrenuo akciju ako idete iz Amerike u Europu ili obrnuto davali su popuste ako ostanes par dana kod njih....
necu ni da pricam o broju kampera I to onih sto spakuju sve na biciklo pa pedalaj dok mozes onda spavaj pod satorom.
Pa napisao sam da ne znam bas, hvala na infu.
exliberal-ex

#67 Re: Island

Post by exliberal-ex »

Vizionar 1985 wrote:
exliberal-ex wrote: Pa probaj naci smjestaj , mnogo mjesta je unaprijed resprodano.
Pa napisao sam da ne znam bas, hvala na infu.

Ma nema frke, znam da mnogi imaju pogresno misljenje o icelandu, ja sam dosta impresiran I ljudima I prirodom
KB9

#68 Re: Island

Post by KB9 »

Vizionar 1985 wrote:
Gojeni H wrote:

od 1:20 :lol: :lol:
Eto prilike za nas posaljemo im malo sljivovice da im klizi lakse niz grlo a i ukus da razblazi,
a oni nama malo ove meze posalju.
vidite da ljudima treba mekdonalds, moraju jest ovo smece :mrgreen:
AleksoMKD

#69 Re: Island

Post by AleksoMKD »

Vizionar 1985 wrote:
Point. wrote:Citam neki dan da nude pare strancima da dodju na Island i oplode njihove nerotkinje, ko biva ima puno vise zena od jebaca, a njih samo 300.000 pa se boje incesa. Sad ne sjecam se koliko nude, ali eto kurati bosandjerosi, nude vam se na pladnju. :D
Ima li sta za dzaba, ne trebaju meni pare.
Samo da mi kartu plate do tamo i nazad, ne mora bit njanjanja moze past kakva donacija.
Barem da malo proputujem do tamo i nazad. :mrgreen:
Zajebancija ljudi, ne pakujte kufere jos.

http://icelandmonitor.mbl.is/news/news/ ... _women_ho/

Iceland’s Foreign Ministry has received dozens of enquiries from men interested in taking up the Icelandic government’s offer of $5,000 to marry an Icelandic woman and make up for the lack of men in the country.

Unfortunately for the interested gentlemen, news of the exciting offer is a not-so-elaborate hoax posted on a website called ‘The Spirit Whispers’.
Point.

#70 Re: Island

Post by Point. »

Ma sta zna taj ministar, slobodno idite ljudi, ima ribe gore :-D
aratet

#71 Re: Island

Post by aratet »

Gojeni H wrote:Istrazivanje 1998.god: 54,4% Islandjana vjeruje u vilenjake

- Moguce - 32%
- Vjerovatno - 16%
- Sigurno - 8%

- Da - 45%.

To bi znacilo da je Island u samom vrhu po postotku nereligioznih ljudi u evropi.
Gojeni H

#72 Re: Island

Post by Gojeni H »

aratet wrote:

- Moguce - 32%
- Vjerovatno - 16%
- Sigurno - 8%

- Da - 45%.

To bi znacilo da je Island u samom vrhu po postotku nereligioznih ljudi u evropi.
Ne slazem se. Mogu biti u vrhu nacija koje vjeruju u vilenjake i "skrivene ljude". :D
hrle1976

#73 Re: Island

Post by hrle1976 »

aratet wrote:

- Moguce - 32%
- Vjerovatno - 16%
- Sigurno - 8%

- Da - 45%.

Tesko mislim da na Europskom kontinentu moze iko parirati Ceskoj po tom pitanju. Slovacka je vatikan za Cesku. Slovacka po pitanji katolcizma je nesto poput Hrvatske. Ono vece Pape od samog Pape. U Ceskoj preko 1/3 tacnije 34% se izjasnilo da nemaju vjere. oko 45% nije htjelo da se izjasni, svega tj. svih svih vjera se izjasnilo 21%, u ovih 21% katolcizam cca. 11% ostalo uklj. vjerovanje u magije i sl.
Styling

#74 Re: Island

Post by Styling »

listopad wrote:
exliberal-ex wrote:Koliko je vas sto komentarisete Island bilo na istom?
Island je jedina drzava koja je dopustila bankama da propadnu kad su se otkrile malverzacije i zbog toga su bili u velikim govnima ali su se izvukli, sad su sasvim solidni po pitanju bankarstva i privrede.
Island je veoma polularna turisticka destinacija ali i pored toga su nedavno donijeli odluke da se nedozvoli izgradnja turistickih kompleksa koji bi naruslili eko sistem
O socijalnom drusttu, pomoci porodiljama, obrazovanju, ....necu ni da pricam...v
Neki dan su zene izasle na protest jer su manje placene od muskih...garantujem vam da ce doci do izmjene i u tom polju.
Uostalom pogledajte gdje Island stoji po statistikama UN i ostalih organizacija koje mjere od demokrratije do uslova zivota...

Otidjite na island ako budete imali mogucnosit pa pogledajte malo ....predivna priroda i prijatni ljudi...
Upravo to. Cuj napustio ih McDonald's i propale banke. :lol: Mozda bi trebali slijediti Amerikance cija federalna vlada pumpa milijarde u General Motors i Chrysler dok ih ne zanima sto Detroit odlazi u bankrot, a ljudi nemaju vode, grijanja, struje, posla itd. U Detroitu ne radi oko 60% semafora, a u ogromnom dijelu grada nema vise ni ulicnog osvjetljenja. I da ne pricamo o pumpanju poreznog novca u kriminalne organizacije kao Goldman Sachs. Eee Islandjani, na sto ste spali, napustio vas cak i McDonald's...

Bojim se da ce svoja dostignuca poceti gubiti ako budu pristupili EU, a vec su predali zahtjev. Uzimajuci u obzir depolitizaciju stanovnistva Evrope, sto je rezultiralo manjkom socijalnog i gradjanskog aktivizma, nije ni cudo da zajebanti poput ovih gusara postizu visoke izborne rezultate. Ali najveci doprinos tome su dale tkz. tradicionalne stranke koje su se pretvorile u politicko krilo banaka i korporacija. U Evropi nema vise socijaldemokrata, konzervativaca, zelenih ili liberala. Svi su samo frakcije jedne neoliberalne partije koja korak po korak uvodi tehnokratski totalitarizam.
Nakon sto su na referendumu izglasali sa neće uzimati kredite MMF-a da spašavaju tuđe banke koje su u buli bili su nestali sa mape, jer su veliki pokušali da ih slome i ignorišu.
Njihova je sreća sto su mala zemlja i malo stanovnika a dobar turizam. DA se razumijemo, besramno su skupi ali žive po svom izboru a ne neke velike sile. Tu im skidam kapu.
Inače ja sam na ljetos na Evropskom prvenstvu navijala za njih upravo zbog toga sto su se kao totalni "underdog" oduprijeli velikima. :thumbup:
exliberal-ex

#75 Re: Island

Post by exliberal-ex »

Styling wrote:
Nakon sto su na referendumu izglasali sa neće uzimati kredite MMF-a da spašavaju tuđe banke koje su u buli bili su nestali sa mape, jer su veliki pokušali da ih slome i ignorišu.
Njihova je sreća sto su mala zemlja i malo stanovnika a dobar turizam. DA se razumijemo, besramno su skupi ali žive po svom izboru a ne neke velike sile. Tu im skidam kapu.
Inače ja sam na ljetos na Evropskom prvenstvu navijala za njih upravo zbog toga sto su se kao totalni "underdog" oduprijeli velikima. :thumbup:

Neki dan citam natjerali su FBI da zatvori svoj office zbog spijuniranja.... svaka cast :D
Post Reply