Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#626 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by WipeOut »

KotromanichII wrote:
Na koga se odnosi ovo "Mi"?
RAZLOG KORIŠTENJA ZAMJENICE 'MI' U KUR'ANU

Mislimo da bi bilo korisno objasniti razlog zbog kojeg je u navedenom ajetu korištena formulacija 'Mi'. Ovo pojašnjenje je potrebno zbog onih čitalaca koji ne razumiju duh arapskog jezika. Allah, dž. š., za Sebe koristi i prvo lice množine, 'Mi', a isto tako i prvo lice jednine, 'Ja'. Razlog tome leži u samim odlikama arapskog jezika. U arapskom, a i u nekim drugim jezicima se, prilikom izražavanja poštovanja i veličanstvenosti, ponekad koristi prvo lice množine, 'mi', koja se, zapravo, odnosi na prvo lice jednine, 'ja'. Upravo, kako u našem, tako i u većini ostalih jezika se, iz poštovanja prema sugovorniku, uobičajeno koristi drugo lice množine, 'vi', umjesto drugog lica jednine, 'ti'. I u turskom se nekad koristi množina 'mi', iako se misli na prvo lice jednine 'ja', mada to nije toliko rasprostranjeno kao korištenje množine drugog lica, 'vi'.

Ukratko, Allah, dž. š., nije ponizan; poniznost je svojstvo čovjeka, a ne Allaha, dž. š. Ovu formulaciju Allah, dž. š., koristi da bi istakao veličanstvenost, uzvišenost, poštovanje. Kur'an je objavljen na arapskom jeziku, te zbog toga nosi odlike i sadržava određene izraze svojstvene arapskom jeziku. Allahova jednoća jedna je od temeljnih poruka Kur'ana i to je sasvim očito na osnovu brojnih kur'anskih ajeta.

Želimo još nešto istaći: kada, dakle, u Kur'anu govori o Sebi, Allah, dž. š., koristi i prvo lice jednine 'Ja', a isto tako i prvo lice množine, 'Mi', kao izraz veličanstvenosti, uzvišenosti, poštovanja. Međutim, kada se o Allahu, dž. š., govori u drugom licu, uvijek se koristi zamjenica drugog lica jednine 'Ti', a nikada drugo lice množine, 'Vi'. Isto tako, koristi se treće lice jednine, 'On', a nikada se ne koristi treće lice množine, 'Oni'! Premda, na stotine puta u Kur'anu se Allah, dž. š., spominje u drugom i trećem licu, to nikada nije u množini. A to, kao što smo istakli u početku, ukazuje da je korištenje zamjenice 'Mi' samo zbog odlike arapskog jezika, a nikako da se radi o negiranju Allahove jednoće.
Upravo tako.
A moze se dodati i specificnosti arapskog jezika.
Slicno kao sto cu se sutra npr profesoru na ispitu obratiti s Vi, a govorim nasim jezikom,to ni u kom slucaju nece biti "dvojstvo" nego jedna osoba - jednina - specificnost naseg jezika. :)
PRO testant

#627 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by PRO testant »

kojeime wrote:Opet smo se vratili na pocetak. Grijeh postoji jer ga je bog izmislio. Nije ga bog ucinio, Adam i Eva su ga ucinili, ali bog je mogao i Adama i Evu i ljude da nacini takvima da ne mogu pocitniti grijeh, to jeste ili da grijeh ne postoji ili da ga je nemoguce napraviti od strane ljudi i ako postoji.

Bog je taj koji je ljude napravio takvima da cine grijeh. Ako ih je on takvima napravio, onda je cinjenje grijeha bozija volja. Jer bog je taj koji je sve i svakoga nacinio onakvim kavim oh hoce da budemo.
Mi ne mozemo oduzeti ljudima mogucnost izbora slobodnom voljom. Mi mozemo da slobodnu volju ne koristimo, ali ne mozemo da je nemamo. Jer nam je data od boga.
Kako god da okrenes, opet je sve do boga.
Da je bog htio napravio bi nas takvima da ne mozemo ciniti grijeh. Htio je da mozemo ciniti grijeh, pa je i cinjenje grijeha njegova volja.
Opet pretpostavke.

Mogao je ali nije/ zašto nije ako je mogao/
Sva ova pitanja ponovo ispuštaju jednu konstantu, ljudsku prirodu, koja mora da ima u sebi izbor, bez izbora smo šta?

To što ti opisuješ se desilo, imali su sve, ali su izabrali ono što su ONI htjeli, ne ono što je BOG htjeo.
Tu je osnovna razlika.
Crveno i plavo ne idu zajedno. Sa crvenim se apsolutno slažem, ali dati nekome određenu mogučnost ne povlači i odgovornost za izbore onoga kome je data ista.
Zašto je on odgovoran ako mi donosimo odluke koje su nama poznate kao pogrešne?
Da li sam ja kriv ako je moj šef idiot pa me tjera da varam na kasi?
Ja sam kriv ako ga poslušam i uradim, sve dok ga ne poslušam ja sam ok.

Kako možeš reći "da je htjeo" i pri tome zanemariti priču o stvorenjima u savršenoj okolini, u direktnom prisustvu stvoritelja i svetaga Boga, za koga znamo da ne podnosi grijeh? Ako ne podnosi grijeh, nisu ga onda ni oni mogli imati, i biti u njegovom prisustvu, zar ne?
Onda mora da je nešto drugo u pitanju.

Kao što rekoh, grijeh je posljedica njihovog izbora.
KotromanichII

#628 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

Meni ovo lici na Trojstvo
Gde to tacno pise?
netreba da lici poslije ovoga sta Bog kaze u kuranu:

4:171. O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove posalnike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog, - hvaljen neka je On! – zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao zaštitnik.
Sura Zene , Kuran

88. Oni govore: "Milostivi je uzeo dijete!’ –
89. Vi, doista, nešto odvratno govorite!
90. Gotovo da se nebesa raspadnu, a Zemlja provali i planine zdrobe
91. što Milostivom pripisuju dijete.
92. Nezamislivo je da Milostivi ima dijete
Sura Marija

81. Reci( muhammede); "Kad bi Milostivi imao sina, ja bi se prvi klanjao!
82. Neka je uzvišen Gospodar nebesa i Zemlje, Onaj koji svemirom vlada i koji je iznad onoga kako Ga oni opisuju!’
,
-
Last edited by KotromanichII on 28/01/2011 18:34, edited 2 times in total.
PRO testant

#629 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by PRO testant »

mig wrote:
KotromanichII wrote: RAZLOG KORIŠTENJA ZAMJENICE 'MI' U KUR'ANU
Meni ovo lici na Trojstvo :)
Ne nije. I ja sam na početku svoga istraživanja mislio to, ali je samo jezičko stilski oblik izražavanja.
HZArnel

#630 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by HZArnel »

WipeOut wrote:
KotromanichII wrote:
Na koga se odnosi ovo "Mi"?
RAZLOG KORIŠTENJA ZAMJENICE 'MI' U KUR'ANU

Mislimo da bi bilo korisno objasniti razlog zbog kojeg je u navedenom ajetu korištena formulacija 'Mi'. Ovo pojašnjenje je potrebno zbog onih čitalaca koji ne razumiju duh arapskog jezika. Allah, dž. š., za Sebe koristi i prvo lice množine, 'Mi', a isto tako i prvo lice jednine, 'Ja'. Razlog tome leži u samim odlikama arapskog jezika. U arapskom, a i u nekim drugim jezicima se, prilikom izražavanja poštovanja i veličanstvenosti, ponekad koristi prvo lice množine, 'mi', koja se, zapravo, odnosi na prvo lice jednine, 'ja'. Upravo, kako u našem, tako i u većini ostalih jezika se, iz poštovanja prema sugovorniku, uobičajeno koristi drugo lice množine, 'vi', umjesto drugog lica jednine, 'ti'. I u turskom se nekad koristi množina 'mi', iako se misli na prvo lice jednine 'ja', mada to nije toliko rasprostranjeno kao korištenje množine drugog lica, 'vi'.

Ukratko, Allah, dž. š., nije ponizan; poniznost je svojstvo čovjeka, a ne Allaha, dž. š. Ovu formulaciju Allah, dž. š., koristi da bi istakao veličanstvenost, uzvišenost, poštovanje. Kur'an je objavljen na arapskom jeziku, te zbog toga nosi odlike i sadržava određene izraze svojstvene arapskom jeziku. Allahova jednoća jedna je od temeljnih poruka Kur'ana i to je sasvim očito na osnovu brojnih kur'anskih ajeta.

Želimo još nešto istaći: kada, dakle, u Kur'anu govori o Sebi, Allah, dž. š., koristi i prvo lice jednine 'Ja', a isto tako i prvo lice množine, 'Mi', kao izraz veličanstvenosti, uzvišenosti, poštovanja. Međutim, kada se o Allahu, dž. š., govori u drugom licu, uvijek se koristi zamjenica drugog lica jednine 'Ti', a nikada drugo lice množine, 'Vi'. Isto tako, koristi se treće lice jednine, 'On', a nikada se ne koristi treće lice množine, 'Oni'! Premda, na stotine puta u Kur'anu se Allah, dž. š., spominje u drugom i trećem licu, to nikada nije u množini. A to, kao što smo istakli u početku, ukazuje da je korištenje zamjenice 'Mi' samo zbog odlike arapskog jezika, a nikako da se radi o negiranju Allahove jednoće.
Upravo tako.
A moze se dodati i specificnosti arapskog jezika.
Slicno kao sto cu se sutra npr profesoru na ispitu obratiti s Vi, a govorim nasim jezikom,to ni u kom slucaju nece biti "dvojstvo" nego jedna osoba - jednina - specificnost naseg jezika. :)
mnozina :mrgreen:
PRO testant

#631 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by PRO testant »

mig wrote:
KotromanichII wrote:
Meni ovo lici na Trojstvo
netreba da lici poslije ovoga sta Bog kaze u kuranu:

171. O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove posalnike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog, - hvaljen neka je On! – zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao zaštitnik.
Gde to tacno pise?
Potraži po apokrifama i ostaloj vanbibliskoj krščanskoj literaturi arapskog poluostrva tog doba. Imali su veoma jako prisustvo i uticaj.
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#632 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by WipeOut »

HZArnel wrote: mnozina :mrgreen:
Pa nece biti ni dvojstvo,,ni trojstvo ni n-tojstvo nikakva mnozina jer ce biti samo jedan profesor,jedan covjek nasuprot mene,a ja cu mu se obracati s Vi a nisam pijana neuzubillah da vidim dva covjeka :).
Eto to sam htjela reci,i nema potrebe da me citiras :D
KotromanichII

#633 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

Bog kaze i ovo zasto je kuran izmedju ostalog poslat na zemlju:

1. Hvaljen neka je Allah koji Svome robu objavljuje Knjigu, i to ne iskrivljenu, nego
2. ispravnu, da teškom kaznom, koju će On dati, opomene, a da vjernike koji čine dobra djela divnom nagradom obraduje,
3. u kojoj će vječno boraviti,
4. i da opomene one koji govore: "Allah je Sebi uzeo sina."
5. O tome oni ništa ne znaju, a ni preci njihovi. Kako krupna riječ izlazi iz usta njihovih! Oni ne govore drugo do neistinu!
6. Pa zar ćeš ti za njima od tuge svisnuti, ako oni u govor ovaj neće da povjeruju?
HZArnel

#634 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by HZArnel »

PRO testant wrote:
KotromanichII wrote:
Znaci sejtanu je dat rok do sudnjeg dana, i sta ce tada biti s njim? Ima li sansi da se spasi?
nema sanse da se spasi zato sto ce on biti predvodnik ljudi za dzehennem na sdunjem danu,

Sejtanovo drzanje govora ljudima na sudnjem dnau, Allah nam prenosi sta ce on reci u buducnosti , posto Allah zna buducnost i prenio nam njegov govor iz buducnosti da mozemo izvuci pouku iz toga, pa sejtan kaze

I kada bude sve riješeno, šejtan će reći: "Allah vam je pravo obećanje dao, a ja sam svoja obećanja iznevjerio; ali, ja nisam nikakve vlasti nad vama imao, samo sam vas pozivao i vi ste mi se odazivali; zato ne korite mene, već sami sebe, niti ja mogu vama pomoći niti vi možete pomoći meni. Ja nemam ništa s tim što ste me prije smatrali Njemu ravnim." Nevjernike, sigurno, čeka bolna patnja. Kuran

sam pao sam se ubio :wink:

A na kraju krajeva ako je sve od Allaha onda je i Sejtan od Allaha, pa i ateizam je od Allaha, tako da biti ateista je Allahova volja, i sta se onda ko buni sto je neko hriscanin ili ateista ili mnogobozac... Allah je odredio da tako bude. Dakle svi ce u raj (dzennet) jer Allah sve odredjuje pa i to da neki ljudi ne vjeruju u njega. Posto ne vjeruju Allahovom voljom, ne rade nista protin njega, tako da nece ni snositi posljedice.

Hocu reci, sva ova prica je besmislena.
nisi ti to jarane dobro razumio

Allah je stvorio sejtana da bude iskusenje , jednostavno da bude predmet iskusenja ljudima
Zivot i smrt , zlo i dobro je stvoreno da bi se iskusalo ko ce bolje postupati, i da Allah poslije na sudnjem danu nagradi ili kazni , zavisi kako si prosao na na ovozemaljskom testu.

Objasnjenje od Allaha zasto smo ovdje:
2. Onaj koji je dao smrt i život da bi iskušao koji od vas će bolje postupati; - On je Silni, Onaj koji prašta -,

A ateizam je produkt sejtana , jer spada u sklopu njegovih smicalilca i zabluda, kako bi covjeka odveo u pakao.
Bog nokoga ne kuša i ne stvara kušnje.
Jas 1:1 Jakov, sluga Boga i Gospodina Isusa Krista, pozdravlja dvanaest plemena, koja su rasijana.
Jas 1:2 Svaku radost imajte, braćo moja, kad padate u različne napasti,
Jas 1:3 Znajući, da kušanje vaše vjere gradi strpljivost.
Jas 1:4 A strpljivost neka ima savršeno djelo, da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostatka.
Jas 1:5 Ako li kojemu od vas nedostaje mudrosti, neka ište u Boga, koji daje svima obilato, i ne kori, i dat će mu se.
Jas 1:6 Ali neka ište s vjerom, ne sumnjajući ništa; jer tko sumnja, sličan je morskomu valu, koji vjetar podiže i goni,
Jas 1:7 Takav čovjek neka ne misli, da će primiti što od Gospodina.
Jas 1:8 čovjek s dvije duše nestalan je na svima putovima svojim.
Jas 1:9 A niski brat neka se hvali visinom svojom;
Jas 1:10 A bogati svojom niskoćom; jer će proći kao cvijet trave.
Jas 1:11 Jer sunce ogranu s vručinom, i osuši travu, i cvijet njezin otpade, i krasota lica njezina uginu; tako će i bogati na putovima svojim uvenuti.
Jas 1:12 Blagoslovljen čovjek, koji pretrpi napast, jer, kad bude prokušan, primit će vijenac života, koji je Gospodin obećao onima, koji ga ljube
Jas 1:13 Ni jedan, kad se kuša, neka ne kaže, da je od Boga kušan, jer Bog ne može biti kušan na zlo, a on ne kuša nikoga.
Jas 1:14 Nego svakoga kuša vlastita požuda, koja ga vuče i mami.
Jas 1:15 Tada začevši požuda rađa grijeh, a grijeh izvršen rađa smrt**.

Jas 1:16 Ne varajte se, ljubljena braćo moja!
Jas 1:17 Svaki dobri dar i svaki savršeni poklon odozgo je, silazeći od Oca svjetlosti, u kojega nema promjene ni sjene mijene.
Reći da Bog nekoga kuša je isto što i reći da Bog stvara grijeh, jer je grijeh posljedica padanja u kušnju.
Bog i grijeh ne mogu biti zajendo NI U KOM OBLIKU, jer onada Božija svetost ne bi bila potpuna, i onda to znači da on nije Bog.

Zbog toga plata za grijeh čitavome svijetu.
Plata za grijeh je smrt.
Rom 6:23 Jer je plača za grijeh smrt; a milost Božja: "Život vječni u Kristu Isusu Gospodinu našemu.
Ako to nekoga plaši žao mi je, i ako je to nekome uvredljivo ili nešto drugo, isto, žao mi je.
Posljedice moraju postojati.
Ali i milost, što se vidi na kraju stiha.
Isto tako mu se oduzima svetost ako kazes da bog nije stvorio grijeh.Da bi kako da je bog ujedno i dobro i stvoritelj svega,ne ide,bog sam po sebi nije savrsen,bez ljudskih kvaliteta nikad nece moci ni biti.Uostalom,tu je relacija Bog-ljudi,ljudi su ti koji kazu Bog je svet,mozda je Bog obicna pijanica,koja zivi negdje na planini koji pijandura i orgija svaki dan?
Zasto taj ne bi mogao biti bog?Naravno,jer nacela prema kojima se mi ponasamo i koja su po nasim shvatanjima ispravna trebaju biti odlika boga.Ali opet Bog je svemoguc,stvoritelj svega,pa i zla,ali bog ne zeli zlo,stvorio ga je slucajno,valjda.Ako ga je stvorio, stvorio ga je sa razlogom,grijeh je samo projekcija zla,zla kojeg mi shvatamo tako,a ne Bog.Bog ne shvata,bog nam se prilagadja,jer mi to zelimo.
ps:@PROtestant:imas na 17-ti strani ove teme jedan moj post za tebe,gdje sam ti pobao i naucno dokazati neorginalnost biblijskog teksta,red bi bio radi tebe a i radi mog truda da uzmes i procitas,ne kazem,ne zelim da mijenjas misljenje o Bibliji,ali zelim da ukazem koliko su "svete knjige danas zapravo ofucane kopije ogrinalnih"
Pa eto pobij argumente ako je moguce...jedan od njih i jedan od arheoloskih dokaza npr je da Nazaret u vrijeme Isusa nije ni postojao.A Isus je iz Nazareta.Ostavio sam izvore,pa procitaj,cisto da uravnotezis misljenje.LP.
Last edited by HZArnel on 28/01/2011 18:55, edited 1 time in total.
HZArnel

#635 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by HZArnel »

WipeOut wrote:
HZArnel wrote: mnozina :mrgreen:
Pa nece biti ni dvojstvo,,ni trojstvo ni n-tojstvo nikakva mnozina jer ce biti samo jedan profesor,jedan covjek nasuprot mene,a ja cu mu se obracati s Vi a nisam pijana neuzubillah da vidim dva covjeka :).
Eto to sam htjela reci,i nema potrebe da me citiras :D
Haha,izvini ne ljuti se odmah :D
Dvojina,to glagolsko vrijeme ima samo par jezika na svijetu,ako se ne varam Luzicki srpski,Makedonski i Slovenski,pa me malo ta tvoja "dvojina"podsjeti na to,ovde ako neupotrijebis dvojine za dvoje,onda si čefur,balkanac,zato... :mrgreen:
PRO testant

#636 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by PRO testant »

HZArnel wrote:
PRO testant wrote: Bog nokoga ne kuša i ne stvara kušnje.
Jas 1:1 Jakov, sluga Boga i Gospodina Isusa Krista, pozdravlja dvanaest plemena, koja su rasijana.
Jas 1:2 Svaku radost imajte, braćo moja, kad padate u različne napasti,
Jas 1:3 Znajući, da kušanje vaše vjere gradi strpljivost.
Jas 1:4 A strpljivost neka ima savršeno djelo, da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostatka.
Jas 1:5 Ako li kojemu od vas nedostaje mudrosti, neka ište u Boga, koji daje svima obilato, i ne kori, i dat će mu se.
Jas 1:6 Ali neka ište s vjerom, ne sumnjajući ništa; jer tko sumnja, sličan je morskomu valu, koji vjetar podiže i goni,
Jas 1:7 Takav čovjek neka ne misli, da će primiti što od Gospodina.
Jas 1:8 čovjek s dvije duše nestalan je na svima putovima svojim.
Jas 1:9 A niski brat neka se hvali visinom svojom;
Jas 1:10 A bogati svojom niskoćom; jer će proći kao cvijet trave.
Jas 1:11 Jer sunce ogranu s vručinom, i osuši travu, i cvijet njezin otpade, i krasota lica njezina uginu; tako će i bogati na putovima svojim uvenuti.
Jas 1:12 Blagoslovljen čovjek, koji pretrpi napast, jer, kad bude prokušan, primit će vijenac života, koji je Gospodin obećao onima, koji ga ljube
Jas 1:13 Ni jedan, kad se kuša, neka ne kaže, da je od Boga kušan, jer Bog ne može biti kušan na zlo, a on ne kuša nikoga.
Jas 1:14 Nego svakoga kuša vlastita požuda, koja ga vuče i mami.
Jas 1:15 Tada začevši požuda rađa grijeh, a grijeh izvršen rađa smrt**.

Jas 1:16 Ne varajte se, ljubljena braćo moja!
Jas 1:17 Svaki dobri dar i svaki savršeni poklon odozgo je, silazeći od Oca svjetlosti, u kojega nema promjene ni sjene mijene.
Reći da Bog nekoga kuša je isto što i reći da Bog stvara grijeh, jer je grijeh posljedica padanja u kušnju.
Bog i grijeh ne mogu biti zajendo NI U KOM OBLIKU, jer onada Božija svetost ne bi bila potpuna, i onda to znači da on nije Bog.

Zbog toga plata za grijeh čitavome svijetu.
Plata za grijeh je smrt.
Rom 6:23 Jer je plača za grijeh smrt; a milost Božja: "Život vječni u Kristu Isusu Gospodinu našemu.
Ako to nekoga plaši žao mi je, i ako je to nekome uvredljivo ili nešto drugo, isto, žao mi je.
Posljedice moraju postojati.
Ali i milost, što se vidi na kraju stiha.
Isto tako mu se oduzima svetost ako kazes da bog nije stvorio grijeh.Da bi kako da je bog ujedno i dobro i stvoritelj svega,ne ide,bog sam po sebi nije savrsen,bez ljudskih kvaliteta nikad nece moci ni biti.
OVO NEMA SMISLA Božija svetost (njegova čistota i bezgrešnost) se gubi ako ne stvori grijeh????????? :shock: :shock: :shock: :lol: :lol: :lol:

Uostalom,tu je relacija Bog-ljudi,ljudi su ti koji kazu Bog je svet,mozda je Bog obicna pijanica,koja zivi negdje na planini koji pijandura i orgija svaki dan?

Zasto taj ne bi mogao biti bog?Naravno,jer nacela prema kojima se mi ponasamo i koja su po nasim shvatanjima ispravna trebaju biti odlika boga.Ali opet Bog je svemoguc,stvoritelj svega,pa i zla,ali bog ne zeli zlo,stvorio ga je slucajno,valjda.Ako ga je stvorio, stvorio ga je sa razlogom,grijeh je samo projekcija zla,zla kojeg mi shvatamo tako,a ne Bog.Bog ne shvata,bog nam se prilagadja,jer mi to zelimo.
Kao ni ostali dio posta. :-) :-) :-) :-) :shock: :shock: :shock: :shock: :lol: :lol: :lol: :lol:
kojeime

#637 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by kojeime »

KotromanichII wrote:
Kako god da okrenes, opet je sve do boga. Da je bog htio napravio bi nas takvima da ne mozemo ciniti grijeh. Htio je da mozemo ciniti grijeh, pa je i cinjenje grijeha njegova volja.
opet ne razumijes nikako

Da nas je BOg napravio samo da cinimo dobro bez grijeha, onda ovaj svijet nebi imao smisla, nebi vise bio test, kako bi onda ispitao ko ce od nas bolje postupati, kad svi cinimo samo dobro bez mogucnosti da ucinimo zlo, vrlo jednostavno za razumjeti, pa nije atomska fizika pobogu :-)

A tek kad budemo usli u raj tad cemo biti bez grijesenja, jer u raju nece biti mogucnosti da se grijesi, znaci bit ce samo dobro i uzivanje u dobru, bez ikakvih grijeha.
Opet ne razumijes nikako.

Cijela prica je potekla od toga da je na kraju bog za sve odgovoran, ako si vjernik. Ne postoji slobodna volja, jer je tvoja slobodna volja data ti od boga, pa je opet bog uzrok tome sta ti biras svojom slobodnom voljom (to jeste da ti uopste mozes birati slobodnom voljom).

Zato pitanje da li je sve od boga i da li je bog stvoritelj svega (ukljucujuci ovdje slobodnu volju ljudi). Ako jeste, onda mi nismo odgovorni ni za sta, bog je odgovoran za nase postupke, jer mi nista ne mozemo uraditi ako to nije njegova volja.

Ako nije sve od boga i ako bog nije stvoritelj svega, onda nema boga.
HZArnel

#638 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by HZArnel »

pa nema smisla jer ne prihvatas drugacije...drugacija razmisljanja,za tebe vrijedi "Pakao to su drugi".Iz dosadasnjih postova mogu te cak smatrat i Kis-ovim nacionalistom,odnosno u ovom primjeru fanatikom.Jer i kod tebe a i kod nekih drugih vazi pravilo:ja znam,sve sto je moje vrijednije je od tvog,nije mi cilj biti najbolji,bitno mi je biti bolji od mog brata,polubrata,za takve fanatike ne postoje druge kulture,a i ako postoje ne ticu ga se,postojimo samo mi i vi,drugih nema,ima al' su nevazni,nisu bitni,kako prezivljavati?Od poricanja i na poricanju i tako dalje,da ne parafraziram dalje.Naravno da ja kazem moj bog je bog alkohola i droge,ti bi me htio "prevesti" u "vjernika",jer moja vjera toboze ne valja.Naravno,tvoja je,po drugi strani,odlicna,prava.Takve osobe ili su intelektualno na nivou 16/17godisnjaka ili su to stvarno,jer jedino oni znaju sve ili bar to misle.Preispitaj svoje stavove,a nazalost nisi jedini,ni na ovom forumu,a kamoli sire.
KotromanichII

#639 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

Cijela prica je potekla od atoga da je na kraju bog za sve kriv ili zasluzan ako si vjernik. Ne postoji slobodna volja, jer je tvoja slobodna volja data ti od boga, pa je opet bog uzrok tome sta ti biras svojom slobodnom voljom.
znas li ti sta je slobodna volja, postavi se ispred tebe dvije mogucnosti , dobro i zlo, pa biraj sta ces bez ikakvog prisilnog izbora, sve je do tebe.
Zato pitanje da li je sve od boga i da li je bog stvoritelj svega (ukljucujuci ovdje slobodnu volju ljudi). Ako jeste, onda mi nismo odgovorni ni za sta, bog je odgovoran za nase postupke, jer mi nista ne mozemo uraditi ako to nije njegova volja
.

pa stani malo , jeli tebe neko zabranjeuje da sad ustanes sa stolice, da podignes desnu i lijevu ruku u zrak, da odes ukrades nesto, ili da se napijes ako to zelis, jeli ti neko prisilno zabranjeno to, tako sto ti stavi pistolj iznad glave i kaze hajde sad stisni uradi to sto ti se vrti po mislima, i na taj nacin ti oduzme slobodnu volju, i postane silom pokoravanje.
pa cinjenje grijeha nije od boga nego od tebe ako ih ti cinis, jer ti je BOg dao izbor izmedju dobra i zla, govoriti da se nema slobone volje je van svake pameti, pa nismo roboti pobogu :-)
HZArnel

#640 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by HZArnel »

KotromanichII wrote:
Cijela prica je potekla od atoga da je na kraju bog za sve kriv ili zasluzan ako si vjernik. Ne postoji slobodna volja, jer je tvoja slobodna volja data ti od boga, pa je opet bog uzrok tome sta ti biras svojom slobodnom voljom.
znas li ti sta je slobodna volja, postavi se ispred tebe dvije mogucnosti , dobro i zlo, pa biraj sta ces bez ikakvog prisilnog izbora, sve je do tebe.
Zato pitanje da li je sve od boga i da li je bog stvoritelj svega (ukljucujuci ovdje slobodnu volju ljudi). Ako jeste, onda mi nismo odgovorni ni za sta, bog je odgovoran za nase postupke, jer mi nista ne mozemo uraditi ako to nije njegova volja
.

pa stani malo , jeli tebe neko zabranjeuje da sad ustanes sa stolice, da podignes desnu i lijevu ruku u zrak, da odes ukrades nesto, ili da se napijes ako to zelis, jeli ti neko prisilno zabranjeno to, tako sto ti stavi pistolj iznad glave i kaze hajde sad stisni uradi to sto ti se vrti po mislima, i na taj nacin ti oduzme slobodnu volju, i postane silom pokoravanje.
pa cinjenje grijeha nije od boga nego od tebe ako ih ti cinis, jer ti je BOg dao izbor izmedju dobra i zla, govoriti da se nema slobone volje je van svake pameti, pa nismo roboti pobogu :-)
al' smo robovi? :mrgreen:
naravno da imamo slobodnu volju,ali onda je i bog ogranicen,ogranicen je ljudskom spoznajom.
mig

#641 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by mig »

Ljubav podrazumeva slobodnu volju, mogucnost izbora i mogucnost odbijanja, da nije tako, onda ne bi ni bila ljubav.
KotromanichII

#642 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

al' smo robovi?
pa naravno da smo robovi, jer se moramo pokoravati zakonima koje je BOg postavio na ovom svijetu, ako tvrdis da nisi rob, i da si sam sebi gospodar, hajde onda nemoj disati pola sahata, nemoj da ides u wc sedmicu dana, hajde nemoj da jedes pola godine, ili nesto malo kao nemoj da trepnes ocnim kapcima barem pola sahata.

Pa cak ti nisi gospodar na svojom dusom, jer da jesi, onda bi svoju dusu povratio nazad u tijelu kad je andjeli pocnu vuci iz tijela, kao sto Allah kaze:

83. a zašto vi kad duša do guše dopre,
84. i kad vi budete tada gledali, -
85. a Mi smo mu bliži od vas, ali vi ne vidite -,
86. zašto je onda kad niste u tuđoj vlasti
87. ne povratite, ako istinu govorite
?

hajde povuci dusu nazad kad dodje do grkljanja ako mozes i ako nisi Boziji rob :-D
naravno da imamo slobodnu volju,ali onda je i bog ogranicen,ogranicen je ljudskom spoznajom.
Bog nije ogranicen, ali smo mi ograniceni jer nemoze dokuciti njegovo bice nasim razumom, jer se razum lomi kad pokusavas da ga razumijes, Bog je van vremena i prostora, nevidljiv za nas.

Bog kaze za sebe

1. Reci: "On je Allah – jedan!
2. Allah je Utočište svakom!
3. Nije rodio i rođen nije,
4. i niko Mu ravan nije!"

znaci nema mu nista slicno.
KotromanichII

#643 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

Ljubav podrazumeva slobodnu volju, mogucnost izbora i mogucnost odbijanja, da nije tako, onda ne bi ni bila ljubav
ja bi prije rekao da ljubav nije slobodna volja, jer ljubav je nesto sto ti dodje u srce nekontrolisano, znaci nije slobodna volja nego kao da ti neko drugi je ubaci u tvoje srce.

zar mozes sebi slobodnom voljom uvuci ljubav u srce prema nekom muskarcu koji ti se nimalo nesvidja , niti izgledom niti ponasanjem, kao dva svijeta ste. hajde ako moze slobodnom voljom natjeraj ljubav u srce , ama da te tenkom tjeraju da ga volis nema sanse covjece :lol:
mig

#644 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by mig »

KotromanichII wrote:
Ljubav podrazumeva slobodnu volju, mogucnost izbora i mogucnost odbijanja, da nije tako, onda ne bi ni bila ljubav
ja bi prije rekao da ljubav nije slobodna volja, jer ljubav je nesto sto ti dodje u srce nekontrolisano, znaci nije slobodna volja nego kao da ti neko drugi je ubaci u tvoje srce.

zar mozes sebi slobodnom voljom uvuci ljubav u srce prema nekom muskarci koji ti se nimalo nesvidja , niti izgledom niti ponasanjem, kao dva svijeta ste. hajde ako moze slobodnom voljom natjeraj ljubav u srce , ama da te tenkom tjeraju da ga volis nema sanse covjece :lol:
Nista me nisi razumeo :lol:

Htedoh reci da kada nekoga volis, onda mu pruzas mogucnost da on sam, svojom voljom odluci da li zeli da bude u zajednici sa tobom, bez nametanja i prisile, jer kada bi u ljubavi postojala prisila bilo koje vrste, onda se to ne bi moglo nazvati ljubavlju. Kada nekoga volis, pruzas toj osobi izbor da ti kaze DA ili NE, i kada ti kaze NE, pustas je, ma koliko to tebe bolelo jer postujes slobodnu volju te osobe. Kapish? ;-)
KotromanichII

#645 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

Htedoh reci da kada nekoga volis, onda mu pruzas mogucnost da on sam, svojom voljom odluci da li zeli da bude u zajednici sa tobom, bez nametanja i prisile, jer kada bi u ljubavi postojala prisila bilo koje vrste, onda se to ne bi moglo nazvati ljubavlju. Kada nekoga volis, pruzas toj osobi izbor da ti kaze DA ili NE, i kada ti kaze NE, pustas je, ma koliko to tebe bolelo jer postujes slobodnu volju te osobe. Kapish
ok dobro onda :D

evo jedan tekst o Allahu i njegovoj uzvisenosti

kopirano sa
http://www.nur-islam.com/index.php?opti ... Itemid=593

Image
Na gornjoj slici vidimo poređene ove zvijezde sa Suncem i Zemljom

Kako je Allah svemoćan ljudi nisu nimalo svjesni, ova slika najvece poznate zvijezde tek otkrivene u univerzumu govori dosta. To je samo jedan mali djelic univerzuma a Allah je to sve stvorio. Allah je tako moćan, a ipak je milostiv i blag prema ljudi, a mogao bi ih zbrisati sa lica zemlje u djelicu sekunde.

Kad bi nas doveli na sud u sudnicu da nam sude uz mogucnost da cemo ostati u zatvoru cijeli zivot, prepali bi se , bili bi u soku, tabletama za smirenje bi nas hranili dok nebi dosli sebi. A sta reci za ljude koji dodju pred ovakvu silu, kao sto je Allah, na sudnjem danu, a on bijesan na njih zbog djela njihovih na ovom svijetu, kako ce se tek onda osjecati.

Da bi vidjeli Allahovu velicinu, trebamo gledati u savrsenstvu i skladu Njegovih stvorenja, a univerzum i zvijezde su neke od njih. Kad vidimo neko bijesno auto, sa kompliciranom elektronikom, divimo se proizvodjacu, kako su jaki tehnoloski itd a sta kad vidim ovu zvijezdu kolika je, naspram nas sicunih stvorenja, i opet ima se hrabrosti oholiti pred Allahom, "necu se ja nikome klanjati".

U taberanijevom Mu'dzemul-esatu, sa hasen senedom se prenosi od Dzabira da je poslanik rekao:"U noci mog isra'a sam prosao pored uzvisene skupine, Dzibril je bio poput pohabane prostirke od straha od Allaha"[/b]
Sta onda reci za nas ljude kad je u pitanju strah od Allaha, ako jedan melek Dzibril osjeca toliki strah od Allaha, a Allah kaze o Dzibrilu u kuranu:
"Kur'an je, zaista, kazivanje Izaslanika plemenitog,; moćnog, od Gospodara svemira, cijenjenog,; kome se drugi potčinjavaju, tamo pouzdanog!" Sura Tekwir
Iako je Allah tolika sila, jer tu silu mozemo uociti tako sto gledamo ovaj savrseni Univerzum, ipak je Allah milostiv prema ljudima, spusta kisa, daje hranu, uslisava dove, spasava iz nevolje itd
Zamislite taj osjecaj, kada dodjes na sudnjem danu i prozove se tvoje ime, pa stanes pred Allaha, koji je stvorio citav ovaj univerzum. Kakav li je to strah, srce do grkljana doslo, kada noge klecaju, ruke drhte a razum vec odkazao zbog silne neizvjesnosti gdje ce biti konacan kraj, ili Dzennet ili Dzehenem.

Allah kaze u kuranu:040:018. I upozori ih na bliski Sudnji dan kada će srca do grkljana doprijeti i popriječiti se, kada nevjernici ni prisna prijatelja ni posrednika neće imati koji će uslišan biti.
Evo jedan primjer iz stvarnog zivota kako je covjek slabasno stvorenje. Gledao sam emisiju na TV gdje testiraju psihologiju ljudi koji su prihvatili da budu izlozeni torturi u zatvoru, gdje ce da vide koliko mogu da izdrze psiholosku torturu. Povod ovoj emsiji je bio torture irackih zatvorenika u americkim zatvorima u Iraku. Oni koji su bili u ovom eksperimentu nisu bili izlozeni fizickom torturom, udaranjem itd nego iskljucivo psiholoskom tako sto su ih budili rano u jutro uz galamu i pogrdne rijeci, gdje su ih omalozavali i ponizavali. Koliko im je pozlilo da su povracali od muke i plakali su jer nisu mogli vise podnijeti psihlosku bol. Jednu su osobu zavezali i legli je na pod, i pustili da kapaju kapljice vode na celo te osobe. Osoba se uspanicila u veoma kratkom roku i morali su prekinuti eksperiment.

Sta mislite ako ljudi nemogu ovakve nenasilne torture da izdrze kako je sa stanovnicima dzehennema, koji bi dali svo blago ovog svijeta da imaju upravo takvu kaznu u Dzehennemu, pa dove bi upucivali Allahu da ih Allah kazni samo sa konstantnim padanjem kapljica na celo, to bi za njih bio raj. Ali ne to, ovo je sta ih ceka
Allah kaze u kuranu: kljucala voda bice na glave njihove ljevana, od nje ce se istopiti ono što je u trbusima njihovim i koža, a gvozdenim maljevima bice mlaceni.
A kakav je osjecaj gdje ti On iskaze svoje zadovoljstvo sa tobom i pripremi ti dzennet. Sad da te nazove neki predsjednik neke drzave i pohvali te na dobro uradjenom poslu, kako bi se osjecao?, a sta reci onda za Allahovo zadovoljstvo sa covjekom. Kako ce se tek onda covjek ponositi na sudnjem danu, i jos kad udje u dzennet gdje ti se ukaze dobrodoslica i usluga na najvecem mogucem nivou. Taj opis srece ulaskom u Dzennet je neopisiv, tesko dokuciv nasim razumom. Ovdje se covjek na ovom dunjaluckom svijetu ponosi jako malim mizernim stvarima, kupi kucu i auto na kredit pa ko ti je ko on, vodi neku ljepoticu za ruku dok hoda nadmeno ulicom a nezna da ga ona vara sa drugim dok on rintaci na poslu. A u dzennetu nema nikakve negativnosti nego sreca i luksuzno bogatsvo, zene koje pamet oduzimaju njihovom ljepotom, dvorci, rijeke, palme, svakovrsnog jela i mirisa, bliskost familije koje je smrt rastavila pa su opet zajedno u dzennetu itd. Evo jedan primijer iz mog zivota, kako covjek moze u malim stvarima pronaci neke ajete o dzennetu.
Allah kaze u kuranu:
"sluzice ih vjecno mladi mladici, sa casama i ibricima i peharom punim pica iz izvora tekuceg - od koga ih glava nece boljeti i zbog koga nece pamet izgubiti - i vocem koje ce sami birati, i mesom pticijim kakvo budu zeljeli.
Dok sam bio na zajednickoj veceri sa firmom u jednom hotelu, gdje konobari tako reci lete da ti udovolje, sve je sredjeno prije naseg dolaska, ukraseno, svijece na stolu. Donose svakovrsnu hranu, a sve je dzaba, pa mi kroz glavu prodjose ovi gore ajeti o slugama u dzennetu. Pa kontam ako je ovako na ovom svijetu kako li je tek u dzennetu. Covjek mora da dozivi neke stvari kako bi mogao da razumije neke ajete u pravom smislu, mada i tad nebi docarao ljepote dzenneta.
Da nas Allah sacuva dzehennema i uvede u dzennet. Amin
kojeime

#646 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by kojeime »

KotromanichII wrote:znas li ti sta je slobodna volja, postavi se ispred tebe dvije mogucnosti , dobro i zlo, pa biraj sta ces bez ikakvog prisilnog izbora, sve je do tebe.
Slobodna volja je da se pred mene postave dvije mogucnosti dobro i zlo pa biram sta cu bez ikakvog prisilnog izbora. Sve je do mene.

Medjutim sa druge strane vjerska dogma kaze da je sve od Boga dato, da bog upravlja svime i da je sve bozija volja.

Ako je sve od Boga dato i moja slobodna volja je data od Boga i uslovljena Bogom. Ne postoji nezavisno od Boga, jer je sve od Boga. I taj izbor koji napravim svojom slobodnom voljom je onda u sustini uslovljen od Boga. Dakle, ja slobodnu folju u fundamentalnom smislu i nemam. Ako je tako onda svim mojim postupcima upravlja Bog. A to sa mene skida odgovornost.

Naravno, ovo bi vrijedilo da sam vjernik. Posto nisam, ja zaista biram izmedju zla i dobra, mojim postupcima ne upravlja Bog, on mi nije dao slobodnu volju vec je imam kao ljudsko bice i sam sam odgovoran za svoj izbor. Isto tako mojim postupcima ne upravaljaju ni svjesno ni podsvjesno obecanje raja ili prijetnja paklom, tako da sam fundamentalno sam odgovoran za svoje postupke.

To je teza.
KotromanichII

#647 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

Medjutim sa druge strane vjerska dogma kaze da je sve od Boga dato, da bog upravlja svime i da je sve bozija volja
neznam to sve od boga dato, grijeh pocinjen je tvoj izbor a nije te Bog prisilio da ga ucinis, tako da neznam kako moze Bog biti taj koji je te prisilio kad sam mozes birati.

Bog kaze:

124. a onaj ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, - ući će u džennet i neće mu se učiniti ni koliko trun jedan nepravda

160. Ko uradi dobro djelo, biće desetorostruko nagrađen, a ko uradi rđavo djelo, biće samo prema zasluzi kažnjen, i neće im se učiniti nepravda.

31. Ako se budete klonili velikih grijehova, oni koji su vam zabranjeni, Mi ćemo preći preko manjih ispada vaših i uvešćemo vas u divno mjesto.
jarancuga

#648 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by jarancuga »

mig wrote:
jarancuga wrote: @mig...
posto vidim da drug protestant nema odgovor, molim da ti pokusas....je li ovo gore postirano tacno, kazes da vjerujes u bibliju...
Mislim da @PROtestant ne odgovara na ovo pitanje jer smo mnogo puta na ovom forumu davali odgovor na temu Hristovog bozanstva i Svetog Trojstva. Malo je naporno ponavljati nesto kao papagaj, svaki put iznova trositi svoje vreme i svoju energiju unapred znajuci da ce ti reci otici u vetar...
nista ti nisi odgovrila, kao ni protestant, jer znate da niste u pravu...
ja sam vam naveo tri ili 4 dokaza iz Biblije gdje Isa a.s jasno kaze da je on covjek poslat od Boga... :dance:
KotromanichII

#649 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

nista ti nisi odgovrila, kao ni protestant, jer znate da niste u pravu...
ja sam vam naveo tri ili 4 dokaza iz Biblije gdje Isa a.s jasno kaze da je on covjek poslat od Boga

ma jarane netrebas traziti od njih da ti daju odgovore kad ih ni sami neznaju, koliko sam samo ja iznio takvih stihova iz biblije dobro nisam slomio prste pisajuci i kopirajuci razne tekstove iz biblije gdje se ocito vidi da isus nije bog.

Bog naziva one krscane nevjernicima koji govore da je Isus Bog

Bog kaze za to u kuranu:

17. Nevjernici su oni koji govore: "Bog je – Mesija/Mesih, sin Marijin/Merjemin!" Reci: "Ko može spriječiti Allaha da, ako hoće, uništi Mesiha, sina Merjemina, i majku njegovu, i sve one koji su na Zemlji? Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i na onome što je između njih; On stvara što hoće, i Allah sve može.

18. I Jevreji i kršćani kažu: "Mi smo djeca Božija i miljenici Njegovi." Reci(muhammede): "Pa zašto vas onda On kažnjava zbog grijehova vaših?" A nije tako! Vi ste kao i ostali ljudi koje On stvara: kome hoće On će oprostiti, a koga hoće, On će kazniti. Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i na onome što je između njih, i Njemu će se svi vratiti
.

19. O sljedbenici Knjige, došao vam je poslanik Naš - nakon što je neko vrijeme prekinuto slanje poslanika – da vam objasni, da ne biste rekli: "Nije nam dolazio ni onaj koji donosi radosne vijesti, ni onaj koji opominje!" Pa, došao vam je, eto, onaj koji donosi radosne vijesti i koji opominje. A Allah sve može.

Razgovor Allah i Isusa na sudnjem danu

Allah nas obavijestava o tome u kuranu:

116. A kada Allah rekne: "O Isa, sine Merjemin, jesi li ti govorio ljudima: ’Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!’" – on će reći: "Hvaljen neka si Ti! Meni nije priličilo da govorim ono što nemam pravo. Ako sam ja to govorio, Ti to već znaš; Ti znaš šta ja znam, a ja ne znam šta Ti znaš; Samo Ti jedini sve što je skriveno znaš.

117. Ja sam im samo ono govorio što si im Ti naredio: ’Klanjajte se Allahu, i mome i svome Gospodaru!’ I ja sam nad njima bdio dok sam među njima bio, a kad si mi Ti dušu uzeo, Ti si ih jedini nadzirao; Ti nad svim bdiš.

118. Ako ih kazniš, robovi su Tvoji, a ako im oprostiš, silan i mudar ti si."

isjecak iz barnabinog evandjelja , iako ga vi krscani ne priznajete , procitaj te ipak

92
U ovo vrijeme smo mi sa Isusom, prema riječi svetog anđela otišli na Goru Sinaj. I tamo se Isus sa svojim učenicima zadržao četrdeset dana. Kad je ovo prošlo, Isus se približi rijeci Jordan da bi otišao u Jerusalem. A njega vidje jedan od onih koji su vjerovali da je Isus Bog. Nato sa najvećom radošću vićući stalno: "Naš Bog dolazi", primičući se gradu, on pokrenu čitav grad da viće: "Naš Bog dolazi, o Jerusaleme; pripremi se ti da ga primiš!" I on je svjedočio da je vidio Isusa blizu Jordana.
Tad iziđe iz grada svako, mali i veliki, da vidi Isusa, tako da je grad ostao prazan, jer su žene nosile svoju djecu u rukama, tako da su zaboravile da uzmu hranu za jelo.
Kad oni ovo primjetiše, guverner i visokosvećenik izjahaše i poslaše izaslanika Herodu, koji je isto tako izjahao da nađe Isusa, da bi se buna naroda mogla stišati. Poslije toga su ga dva dana tražili u divljini blizu Jordana, a treći dan su ga našli, blizu podnevnog časa, kada se on sa svojim učenicima čistio za molitvu prema Knjizi Mojsijevoj.
Isus se jako čudio videći mnoštvo koje je pokrilo zemlju ljudima, i reće svojim učenicima: "Možda je Satana digao bunu u Judeji, neka Bog bude zadovoljan da oduzme od Satane vlast koju on ima nad grešnicima".
I kad je on ovo rekao, gomila se približi, a kad su ga poznali, počeli su da viču: "Dobrodošao, o bože naš!", i oni počeše da mu odaju štovanje kao Bogu. Nato Isus jako jeknu i reče: "Nestanite ispred mene, o ludaci, jer, ja se bojim da se zemlja ne otvori i poždere me sa vama zbog vaših gnusnih riječi!" Nato ljudi bijahu ispunjeni strahom i počeše plakati.

93
Tad Isus podigavši svoju ruku u znak tišine, reče: "Uistinu, vi ste naveliko pogriješili, o Izraeliti, zovući mene čovjeka, svojim bogom. A ja se bojim da bi Bog zbog ovog mogao da dadne tešku nevolju na čitav grad, dajući ga u ropstvo strancima. O hiljadu puta prokleti Satano, što si ih pokrenuo na ovo!"
Rekavši ovo Isus udari svoje lice objema rukama, našto nastade takva buka od plakanja da niko nije mogao čuti šta je Isus govorio. Nakon toga on još jednom diže svoje ruke u znak tišine, a pošto se narod umirio od plakanja svog, on reče još jednom: "Priznajem pred nebom, i pozivam za svjedoka sve šta živi na zemlji, da sam ja stran svemu onome šta ste vi rekli; pošto sam ja čovjek, rođen od žene smrtnika, potčinjene sudu Božjem, trpeći nevolje jedenja i spavanja, hladnoće i toplote, kao i drugi ljudi. Zato kad Bog dođe da sudi, moje će riječi kao mač probosti svakog (od onih) koji vjeruju da sam ja više nego čovjek".
I rekavši ovo Isus vidje veliko mnoštvo konjanika, pri čemu opazi da dolazi guverner sa Herodom i visokosvećenikom.
Tade Isus reče: "Možda su i oni takođe poludjeli."
Kad guverner stiže tamo sa Herodom i svećenikom, svi sjahaše i načiniše krug oko Isusa, tako da vojska nije mogla da zadrži narod koji je želio da čuje Isusa kako govori sa svećenikom.
Isus se primače svećeniku sa poštovanjem, ali je on želio da se pokloni i obožava Isusa, kad Isus povika: "Čuvaj se toga šta činiš, svećeniće Boga živog! Ne ogriješi se o našeg Boga!"
Svećenik odgovori: "Sad je Judeja uveliko uzbuđena tvojim znakovima i tvojim učenjem da oni viču da si ti Bog; zato sam ja natjeran od naroda došao ovdje sa rimskim guverenerom i kraljem Herodom. Mi te molimo iz sveg srca da smiriš bunu koja se digla zbog tebe. Jer, neki kažu da si ti bog, neki kažu da si ti sin Bogov, a neki kažu da si ti prorok".
Isus odgovori: "A ti, o visokosvećeniće Božji, zašto ti nisi smirio ovu pobunu? Jesi li ti takođe sišao s pameti? Jesu li proročanstva sa Zakonom Božjim tako pala u zaborav, o jadna Judejo obmanuta od Satane!"

Kad procitamo ovo sto stoji u kuranu i barnabinom evnadjelju onda mozemo da razumijemo ovo sto isus kaze za krscane u novom zavjetu, onda budu ovi stihovi iz novog zavjeta tako jasni ko suza :wink:

Isus kaze

22 Na sudu će mi mnogi reći: "Gospodine, Gospodine! Nismo li u tvoje ime prorokovali? Nismo li se služili tvojim imenom da istjerujemo zle duhove i da činimo mnoga druga čudesa?'
23 Ali odgovorit ću im: "Nikad vas nisam poznavao. Odlazite od mene, zlotvori!'
´

JELI VAM SAD JASNO OVI STIHOVI ZASTO CE ISUS DA KAZE KRSCANIMA NA SUDNJEM DANU Nikad vas nisam poznavao. Odlazite od mene, zlotvori
Last edited by KotromanichII on 28/01/2011 20:57, edited 3 times in total.
jarancuga

#650 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by jarancuga »

jarancuga wrote:Djela 2:22 " Vi ljudi Izraela, cujte ove rijeci, Isus Nazarenac, covjek odobren od Boga, medju vama pomocu cuda i znakova, koje je Bog ucinio preko njega usred vas, kao sti i vi sami znate"...
Ivan 12:49 " Jer ja nisam govorio sam govorio os sebe, nego otac koji me je poslao. On mi je dao zapovjed, sta ja trebam reci, i sta trebam govoriti"...
Ivan 13:16 " Doista, doista vam kazem, sluga nije veci od svoga Gospodara, niti je onaj koji je poslat, veci od onog koji ga je poslao "...
Ivan 8:40 " A vi sad trazite da me ubijete, COVJEKA koji vam je rekao istinu koju sam cuo od Boga "...

pa dobri moj narode, iz koje je ovo knjige ako ne iz Biblije, ko ovo govori ako ne Isa.a.s...

doista se cudim da tvrdite da vjerujete u ono sto Biblija objavljuje, a istovremeno nijecete gore navedene citate...
@mig, protestant i ostali koji tvrde da je Isa a.s neuzubillahi Bog....
iz koje knjige je ovo gore navedeno i cije su to rijeci...imal ko od vas petlju da odgovori il cete opet udarati po mantri ...
Locked