Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
KotromanichII

#551 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

ako aludiraš na svete ratove...ljudsko korištenje vjere za ovozemaljske ciljeve
ma jok ba, kakvi sveti ratovi :-)
NE ČINI ZLA (koncept svetih ratova mi se ne uklapa u taj pojam) ubijanje djece u svetim ratovima i dobijanje mjesta u dzennetu za to...teško
pa ubijati neduzan narod a nadati se dzennetu to je hvatanje magle u ruke :-)

kratko i jasno, Muhammed je strogo zabranio kad bi isli na ratiste , da se ubijaju, zene, djeca, starije osobe, i nesmiju se krscanski monasi ubijati. dok protivnickog vojnika smijes.
Bloo
Globalna šefica

#552 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

vox-populi wrote:
mig wrote: Daleko bilo :lol: :lol: To je bio trenutak @Kotromanicheve slabosti, kusao ga sejtan preko mene :lol:
Otkud znas da bi bio svjedok tebi i @kotromanichu. I ja se javih za razgovor sa tatom :D .

a kako su se tatababe uplele u sve ovo?
mig

#553 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by mig »

vox-populi wrote:
mig wrote: Daleko bilo :lol: :lol: To je bio trenutak @Kotromanicheve slabosti, kusao ga sejtan preko mene :lol:
Otkud znas da bi bio svjedok tebi i @kotromanichu. I ja se javih za razgovor sa tatom :D .
A ja tebi rekla da ti ne moras preko tate... To porucim samo ovima koje hocu da otkantam :lol:

(Ne zameri @Kotromanichu, sala... Znas da sam od prvog kontakta luda za tobom ;-) :lol: Ti si se i ovako zadeverao sa verskim ratovima, nema meni 'leba od tebe :lol:)
vox-populi

#554 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by vox-populi »

Bloo wrote:
vox-populi wrote:

Strange are the ways of the Force.
KotromanichII

#555 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

mislim da je point bio:D da IH ne činiš jer nauk kršćanski ne propagira zlo, ako ih činiš, isto kao u islamu, kad umreš čeka te sud pa makar ti svaki dan se kajao za ono sto si ucinio
dobro, ali onda se mozemo pitati zbog pavlovog iskrivljenja isusove vjere islama, doslo je do ubacivanja raznih ideja , izmedju ostalog vina, drugim rijecima smijes i alkhol piti.

a ako smijes alkhol piti to znaci, da ce se raja opijati, a kad znas da ce se opijati , onda moze biti sledece

ubijanje, silovanje, zlostavljanje, saobracajne nesrece, rak itd i de mi reci jeli ideja da se moze piti alkohol zlo ili nije ???????????

zar alkohol nije zlo po tebi ???
Bloo
Globalna šefica

#556 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

KotromanichII wrote:
ako aludiraš na svete ratove...ljudsko korištenje vjere za ovozemaljske ciljeve
ma jok ba, kakvi sveti ratovi :-)
NE ČINI ZLA (koncept svetih ratova mi se ne uklapa u taj pojam) ubijanje djece u svetim ratovima i dobijanje mjesta u dzennetu za to...teško
pa ubijati neduzan narod a nadati se dzennetu to je hvatanje magle u ruke :-)

kratko i jasno, Muhammed je strogo zabranio kad bi isli na ratiste , da se ubijaju, zene, djeca, starije osobe, i nesmiju se krscanski monasi ubijati. dok protivnickog vojnika smijes.
znači svi oni bombaši samoubice sa svim onim natpisima po čelu :D? ništa to?

jbg mogo im je neko reći :T
mig

#557 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by mig »

Bloo wrote:
vox-populi wrote:
Moja ti.... @Kotromanich me, nicim izazvan, sinoc zaprosio :shock: LOL
Bloo
Globalna šefica

#558 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

KotromanichII wrote:
mislim da je point bio:D da IH ne činiš jer nauk kršćanski ne propagira zlo, ako ih činiš, isto kao u islamu, kad umreš čeka te sud pa makar ti svaki dan se kajao za ono sto si ucinio
dobro, ali onda se mozemo pitati zbog pavlovog iskrivljenja isusove vjere islama, doslo je do ubacivanja raznih ideja , izmedju ostalog vina, drugim rijecima smijes i alkhol piti.

a ako smijes alkhol piti to znaci, da ce se raja opijati, a kad znas da ce se opijati , onda moze biti sledece

ubijanje, silovanje, zlostavljanje, saobracajne nesrece, rak itd i de mi reci jeli ideja da se moze piti alkohol zlo ili nije ???????????

zar alkohol nije zlo po tebi ???

umjereno konzumiranje nije, isto kao i umjereno konzumiranje svega ostalog

vino se posmatra kao krv isusova za vrijeme ceremonije tj. mise

vino u isusovo doba je imalo drugaciji status nego u nase (nije bilo vodke :D) Ž!

i ohani malo sa Pavlom svega ti :D
PRO testant

#559 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by PRO testant »

Bloo wrote:
vox-populi wrote:
PRO testant wrote:
Bog je stvorio sve, svjet i sve u njemu, ali ne i grijeh.
nisam se imao namjeru mjesati u Drugi Ko Ce Naci Bolji Quote Rat, ali mi je ova recenica zanimljiva.

Dakle, ako bog nije stvor grijeh, da li to znaci da nije svemoguc pa nije mogao stvoriti grijeh? Ili je sadisticki raspolozen prema svom stadu pa mirno posmatra dok se milioni medjusobno kolju?

to je i Džizaz pitao na križu....mislim da povremeno Bog ode da spava pomalo umoran od naših gluposti :T
Sada več mješaš nekoliko stvari.
Nije nemoćan da ga stvori, ali nije njogova priroda da stvara grijeh, jer je to suprotno njegovoj svetosti.
I nije sadista, jer ljudi su ti koji se kolju i ubijaju.
Ja već spomenuh da je jednom osudio planetu, i rekao ne više.

Ti sada tražiš da on opet inetreveniše uprkos tome da ljudi imaju svoju volju?
Ko si ti da određuješ da je nečije djelo pogrešno, ako več tvrdiš da je svaki čovjek za sebe set ispravnih kriterijuma?
Naravno, sve dok to ne narušava tuđi prostor, i tuđu mir. A šata ako to mojim kriterijumima uopšte nije tako?
Ako je po mojim kriterijumima to sve relativno dobro, jer u suštini ne znamo šta iz tog rata može proizići. Možda bude na kraju jedna dobra Alijansa ili nešto slično?

Da se nisi malo pobrkao?
KotromanichII

#560 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

Daleko bilo To je bio trenutak @Kotromanicheve slabosti, kusao ga sejtan preko mene
ma suti , zamalo me znoj nije oblio po licu od zestine iskusenja :D
Ne zameri @Kotromanichu, sala... Znas da sam od prvog kontakta luda za tobom Ti si se i ovako zadeverao sa verskim ratovima, nema meni 'leba od tebe
ako sam verski covek nemoj misliti da neznam za salu, ti kad bi bila kod mene kuci i vidjela kako se ja i brat zezamo, nikad ti nebi rekla jeli to onaj ludi kotromanich sa sarajevo-x :lol:
mig

#561 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by mig »

Bloo wrote: umjereno konzumiranje nije, isto kao i umjereno konzumiranje svega ostalog

vino u isusovo doba je imalo drugaciji status nego u nase (nije bilo vodke :D) Ž!

Isus je pio grozdjani sok, neprovrelo vino ili širu. U mojoj crkvi se, kao spomen na veceru Gospodnju, i danas pije to "vino".
A sto mu se Pavle zamerio :roll:
vox-populi

#562 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by vox-populi »

PRO testant wrote:
Ko si ti da određuješ da je nečije djelo pogrešno, ako več tvrdiš da je svaki čovjek za sebe set ispravnih kriterijuma?
Naravno, sve dok to ne narušava tuđi prostor, i tuđu mir. A šata ako to mojim kriterijumima uopšte nije tako?
Ako je po mojim kriterijumima to sve relativno dobro, jer u suštini ne znamo šta iz tog rata može proizići. Možda bude na kraju jedna dobra Alijansa ili nešto slično?

Da se nisi malo pobrkao?
S tobom bi se i dalo raspravljati na nekom ok nivou, ali nazalost ne na ovoj temi. Uglavnom, razumijem sta govoris i razumijem da je to krscansko ucenje koje pratis. Sto je potpuno ok. Imao bih dosta pitanja koja se meni cine zanimljivim i na koja bih rado cuo odgovor. Moguce da ti sta posaljem na PP.
KotromanichII

#563 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

znači svi oni bombaši samoubice sa svim onim natpisima po čelu ? ništa to?

jbg mogo im je neko reći :T
ako vidimo ovaj zadnji slucaj u stokholmu, covjek sa kratke pameti sam sebe raznio,ali hajde ti budalama to dokazi :-)
umjereno konzumiranje nije, isto kao i umjereno konzumiranje svega ostalog
cuj to, ali hajde ti nekome ko pije odredi granicu, kad stoji flasa ispred njega a sejtan iznad njegove glave kljuca, de jos malo, de jos malo :-) zlo treba sasijeci u korjenu, nema priblizavanju zlo
cuj pijemo isusovu krv :D
vino u isusovo doba je imalo drugaciji status nego u nase (nije bilo vodke ) Ž!
pa ako nije bilo alkhola u njemu a zvali ga vinom, onda to nije nikakav problem.

]
Last edited by KotromanichII on 28/01/2011 16:02, edited 2 times in total.
Bloo
Globalna šefica

#564 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

mig wrote:
Bloo wrote: umjereno konzumiranje nije, isto kao i umjereno konzumiranje svega ostalog

Isus je pio grozdjani sok, neprovrelo vino ili širu. U mojoj crkvi se, kao spomen na veceru Gospodnju, i danas pije to "vino".
A sto mu se Pavle zamerio :roll:
da sumiram :D
Pavle skroz izokrenuo Isusov nauk bez znanja ostalih ucenika i apostola, a Isus (koji je usput bio musliman jer je Boga nazivao Allah nesvjestan da ce poslije njega doci 3 monoteisticka religija koja ce koristiti jezik iz iste semitske porodice ko aramejski, koja ce svog boga isto nazivati Allah)nije mogao da ucini nista protiv toga, niti apostoli i tako se hiljadama godina hinjski i neprimjeceno sirilo lazno Pavlovo ucenje.,.
mig

#565 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by mig »

KotromanichII wrote:
Daleko bilo To je bio trenutak @Kotromanicheve slabosti, kusao ga sejtan preko mene
ma suti , zamalo me znoj nije oblio po licu od zestine iskusenja :D
Ne zameri @Kotromanichu, sala... Znas da sam od prvog kontakta luda za tobom Ti si se i ovako zadeverao sa verskim ratovima, nema meni 'leba od tebe
ako sam verski covek nemoj misliti da neznam za salu, ti kad bi bila kod mene kuci i vidjela kako se ja i brat zezamo, nikad ti nebi rekla jeli to onaj ludi kotromanich sa sarajevo-x :lol:
Pa nije lose da ponekad pokazes i tu svoju stranu.
Na mene si tim salama ostavio bolji utisak nego sa svim onim sto si ovde rekao, ne zato sto sam ja bila predmet te sale, vec zato sti si pokazao da mozes biti i covekolik :lol: i da znas reci i nesto drugo osim da besomucno citiras svete spise ;-)
mig

#566 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by mig »

Bloo wrote: da sumiram :D
Pavle skroz izokrenuo Isusov nauk bez znanja ostalih ucenika i apostola, a Isus (koji je usput bio musliman jer je Boga nazivao Allah nesvjestan da ce poslije njega doci 3 monoteisticka religija koja ce koristiti jezik iz iste semitske porodice ko aramejski, koja ce svog boga isto nazivati Allah)nije mogao da ucini nista protiv toga, niti apostoli i tako se hiljadama godina hinjski i neprimjeceno sirilo lazno Pavlovo ucenje.,.
:lol: :lol: Podseti me na ovo s vremena na vreme :thumbup:

A Pavle bio vernik kakvih je malo... bas ljudina.
Bloo
Globalna šefica

#567 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

PRO testant wrote: Sada več mješaš nekoliko stvari.
Nije nemoćan da ga stvori, ali nije njogova priroda da stvara grijeh, jer je to suprotno njegovoj svetosti.
I nije sadista, jer ljudi su ti koji se kolju i ubijaju.
Ja već spomenuh da je jednom osudio planetu, i rekao ne više.

Da se nisi malo pobrkao?
mislim da smo zastranili sa glavne prepirke...ja bih se usudila da mozda napomenem da nagađamo o prirodi Boga (da li svetost implicira dobrotu, ili svetost možemo posmatrati kao neutralnost prema dobru i zlu) ?

ovo drugo...neki ljudi osuđuju pogrešnost nečiji djela koristeći religiju i svete knjige kao kriterij, znači ako smo oboje kršćani, ti ćeš moja djela posmatrati kroz prizmu Biblije i kršćanstva, te određuješ na osnovu njih da li sam učinila dobro ili loše (bez obzira da li se ja slazem ili ne slazem u datom trenutku)
KotromanichII

#568 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

Na mene si tim salama ostavio bolji utisak nego sa svim onim sto si ovde rekao, ne zato sto sam ja bila predmet te sale, vec zato sti si pokazao da mozes biti i covekolik i da znas reci i nesto drugo osim da besomucno citiras svete spise
vec zato sti si pokazao da mozes biti i covekolik
pa sta si ti mislila da sam ja neki islamski monah :D :lol: da spavam u dzamiji i da nemam nikakva zivota.

i ja izadjem sa rajom na sok, kafu u grad, igram fudbal, odem do kina kad je kakav dobar film, salim se ko i ostali itd itd

samo sto je kod mene spojen vjerski zivot sa obicnim ovosvjetskim zivotom :wink:
Bloo
Globalna šefica

#569 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

KotromanichII wrote:
Na mene si tim salama ostavio bolji utisak nego sa svim onim sto si ovde rekao, ne zato sto sam ja bila predmet te sale, vec zato sti si pokazao da mozes biti i covekolik i da znas reci i nesto drugo osim da besomucno citiras svete spise
vec zato sti si pokazao da mozes biti i covekolik
pa sta si ti mislila da sam ja neki islamski monah :D :lol: da spavam u dzamiji i da nemam nikakva zivota.

i ja izadjem sa rajom na sok, kafu u grad, igram fudbal, odem do kina kad je kakav dobar film, salim se ko i ostali itd itd

samo sto je kod mene spojen vjerski zivot sa obicnim ovosvjetskim zivotom :wink:
piješ kafu :shock: :D
a u slobodno vrijeme satarom ganja ćafire po mahali
mig

#570 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by mig »

Bloo wrote: piješ kafu :shock: :D
a u slobodno vrijeme satarom ganja ćafire po mahali
Ja sam gora od njega, ja cak ni kafu ne pijem :cry: A ne ganjam ni te cafire, sta god to znacilo :cry: :lol:
Bloo
Globalna šefica

#571 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

pa Kotromanichu bolan izvedi nas nekad na kafu :D ne znamo lopte gonjat, al mozemo kafe popit :D
KotromanichII

#572 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

Ja sam gora od njega, ja cak ni kafu ne pijem A ne ganjam ni te cafire, sta god to znacilo
neznam ni ja sta je mislio sa tim :-)

a kad je kafa u pitanju bolje mi sjeda capuchino :D nego kafa
PRO testant

#573 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by PRO testant »

KotromanichII wrote:
Bog je stvorio sve, svjet i sve u njemu, ali ne i grijeh.
Grijeh je odabrao čovjek, neposlušnošću Božijoj riječi. I tako je sve počelo.
gle cuda, slazem se sa tobom :D

pa to i ja kazem isto
Grijeh nije Božiji proizvod nego slobodni izbor sviju njih i nas.
slazem se
Tu na scenu stupa Isus, i plaća sijenu grijeha, ali UNAPRIJED za sve
nema logike, i van svake pameti, a evo sto

jer ako je isus umro za nashe grijehe, ali UNAPRIJED za svem znaci mogu ubiti covjeka na pravdi BOga pod izgovorom, pa isus je umro za nashe grijehe, sto je absurdno. znaci vjerovanje da je isus umro za nase grijehe moze dovesti do nesagledivih posljedica, jer otvara se prostor sotoni, ubi ovoga, ukradi to, siluj onu , udri onoga itd itd
a sve pod izgovorm, hej ba, nebrini isus je umro za tebe :thumbup: iskupio se za tvoje grijehe, gdje tu logika, nema je na vidiku.
Da bi bio logičan moraš imati i koristiti dodatne informacije, a ti ih namjerno ignorišeš.
Prvo precijenjuješ snagu grijeha nad vjernikom.
1Ivanova 4:4 Vi ste od Boga, dječice, i nadvladaste ih, jer je veći, koji je u vama, negoli koji je u svijetu.
Drugo podcjenjuješ ljubav Božiju, i njegovu milost i nastojanje da pomogne.
Treće, i pored toga što su grješni ljudi su sposobni da učine extremno velika dobra, ako im se ukaže ljubav poštovanje i milost. I tu je tvoja najveća greška. Jer odmah ljude svrstavaš u zvjeri i licemjere koji ako im se ukaže prilika i rođenu mater bi prodali samo da sebe i svoj grijeh zadovolje.
KotromanichII

#574 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

pa Kotromanichu bolan izvedi nas nekad na kafu ne znamo lopte gonjat, al mozemo kafe popit
opasno je meni i kafu popit sa vama
ako budem zvao zensku raju sa foruma onda nesmijem na oci curi :D istuci ce me :lol: pa kud onda
Bloo
Globalna šefica

#575 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

KotromanichII wrote:
Ja sam gora od njega, ja cak ni kafu ne pijem A ne ganjam ni te cafire, sta god to znacilo
neznam ni ja sta je mislio sa tim :-)

a kad je kafa u pitanju bolje mi sjeda capuchino :D nego kafa

mislila :D
joj šalaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa za ganjanje nevjernika po mahali :D
Locked