Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bloo
Globalna šefica

#476 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

@KotromanichII

da više razrješimo to oko Isusa i Allaha...stvar je čisto LINGVISTIČKA

The name “Allah” is the Arabic form of the ancient semitic name for the supreme diety. Its proto-Semtic root word is “LH,” which means “to worship.” In Arabic, it comes from the words Al Ilah, which means “The God.” The root word of ilah, which means “god,” is aliha, which means “to bewilder.” This makes perfect sense because, when one contemplates over the awesome nature of God, one cannot but be bewildered. In fact, a Muslim scholar once said, “The non-believer is bewildered by creation, but the believer is bewildered by the Creator.”

The Hebrew “eloh,” which is the name used for God in the Hebrew Bible, also comes from the proto-Semitic root “LH.” In Aramaic, the language related to Arabic and Hebrew and the one which Jesus spoke, the word for God is “alaha.Morover, the name “Eloi,” which Jesus calls out on the cross in Mark 15:34, is nothing but the Hebrew translation of the Aramaic “alaha,” and therefore Jesus would have called God “alaha,” which is very similar to “Allah.” In other words, Jesus would have called God by the name “Allah.”

znači imaš aramejski pa onda arapski :D poznati su ti dijagrami jezičkih familija :D

pošto se arapski razvio iz aramejskog (ne direktno, ali je aramejski hronološki stariji), a koliko je poznato iz generativne sintakse bitni pojmovi u jezicima iste grupacije imaju sličan korijen i oblik (čak u jezicima koji ne pripadaju istoj grani neke riječi su slične..tipa riječ majka/mama)

znači ti ideš obrnutim dokazivanjem

spoznao si svog Boga kojeg nazivaš Allah, to je za tebe ultimativna i prava religija .....susretneš se sa kršćanstvom te čuješ da njihov glavni prorok i sin Božji i začetnik religije govori Allah........ AHA!!!! dokaz

it's cute but it is wrong....

lingivstički tvoje tvrdnje ne dokazuju sveobuhvatnost islama

mali edit: svi spadaju u semitsku familiju jezika
Last edited by Bloo on 28/01/2011 13:31, edited 1 time in total.
Rimad

#477 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Rimad »

kojeime wrote: A na kraju krajeva (upuceno Kotromanichu II i njegovoj ekipi), ako je sve od Allaha onda je i Sejtan od Allaha, pa i ateizam je od Allaha, tako da biti ateista je Allahova volja, i sta se onda ko buni sto je neko hriscanin ili ateista ili mnogobozac... Allah je odredio da tako bude. Dakle svi ce u raj (dzennet) jer Allah sve odredjuje pa i to da neki ljudi ne vjeruju u njega. Posto ne vjeruju Allahovom voljom, ne rade nista protiv njega, tako da nece ni snositi posljedice.
Hocu reci, sva ova prica je besmislena.
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog:

(Al-An'am, 6:148)

"Mnogobošci će govoriti: "Da je Allah htio, mi ne bismo druge Njemu ravnim smatrali, a ni preci naši, niti bismo išta zabranjenim učinili." Tako isto su onī prije njih poricali, sve dok Našu kaznu nisu iskusili. Reci: "Imate li kakav dokaz da nam ga iznesete? Vi se samo za pretpostavkama povodite i vi samo neistinu govorite." "

Istinu je rekao uzvišeni Allah.
kojeime

#478 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by kojeime »

KotromanichII wrote:
Na zamaraj te se njegovim izvalama, čuj "Anštajn bio musliman ????????? "
PROTESTANT , neiskrivljuj sta pisem, nikad nisam pisao da je einstein musliman , nego da je vjerovao u Allaha, nije samo muslimani da vjeruju u Allaha

nego i zidovi i krscani, ti znas dobro da je isus nazivao Boga Allah a ne Jahve
Ako se ne varam, rijec allah je u stvari rijec bog samo prevedena na arapski. Tao da mozda je obrnuto, mozda muslimani vjeruju u boga :)

Naravno da muslimani vjeruju u boga, samo koriste arapsku rijec za boga.

Hocu reci, ako ima nesto besmisleno to je govoriti na nacin na koji ti hoces da kazes da hrisvani vjeruju u allaha jer to onda implicira da muslimani isto vjeruju u allaha ali ne vjeruju u boga. A to je kranja besmislica.

Naravno da i muslimani i hriscani jeruju i u boga i u allaha jer su to dva pojma na dva razlicita jezika za apsolutno isto. Abrahamske (Ibrahimske) religije vjeruju u jednog te istog boga, samo ga zovu razlicito na razlicitim jezicima.

Tako i hriscani u arapskim zemljama kazu allah, ne zato sto su muslimani vec zato sto je to ime za boga na njihovom jeziku.

Kotromanichu, zamjenom teza neces sebi stvoriti argumente vec samo pokazati neinformisanost i oslabiti pozicije sa kojih pokusavas ispuniti svoj misionarski rad. Samo sebi sjeces granu na kojoj sjedis.
Last edited by kojeime on 28/01/2011 13:33, edited 1 time in total.
kojeime

#479 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by kojeime »

Bloo, bila si brza :)
KotromanichII

#480 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

mig wrote:
Bloo wrote: na stranu zezancija, mislim da bi se neki našli uvrijeđeni da me vide da trčakam sa njim po rajskim poljima Jelisejskim nakon svih nezgodnih pitanja i negiranja njihovog Boga i ne slijeđenja pravila :D
Pa mnogi ce se i naci iznenadjeni kada vide svoje drustvo... da l' u dzenetu da l' u dzehenemu ;-) Bice ono: otkud ja ovde?!? Ili, otkud on (nije) ovde? :shock:
Pa mnogi ce se i naci iznenadjeni kada vide svoje drustvo... da l' u dzenetu da l' u dzehenemu Bice ono: otkud ja ovde?!? Ili, otkud on (nije) ovde
da da :lol: upravo tako, bas nam Bog to govori u kuranu, neki ljudi ce se cuditi u paklu zasto nevide neke ljude jer su ih smatrali u losima, a oni u raju ce pricati o proslosti sta se desavalo ovdje na svijetu, pa ce gledati u stanovnike pakla, kroz neke vrste prozora , da vide imali nekih svojih poznanika itd

pogledaj sta Allah kaze:

62. I govoriće (u paklu): "Zašto ne vidimo ljude koje smo u zle ubrajali
63. i koje smo ismijavali? Da nam se nisu iz vida izgubili?"

:lol:

ali ti ljudi vjernici za koje su ismijavali se sad je obrnuta situaciju

Bog kaze:

13. Kad im se kaže: "Vjerujte kao što pravi ljudi vjeruju!" – oni odgovaraju: "Zar da vjerujemo u ono u što budale vjeruju?" – A, uistinu oni su budale, ali ne znaju.

29. Grešnici se smiju onima koji vjeruju;
30. kada pored njih prolaze, jedni drugima namiguju,
31. a kada se porodicama svojim vraćaju, šale zbijajući vraćaju se;
32. kada ih vide, onda govore: "Ovi su, dosita, zalutali!" –
33. a oni nisu poslani da motre na njih.
34. Danas(na sudnjem danu) će oni koji su vjerovali – nevjernicima se podsmijavati,
35. sa divana će gledati.
36. Zar će nevjernici biti drugačije kažnjeni nego prema onome kako su postupali!

sjecanja na ovaj svijet u Raju , kako se zivjelo na ovom svijetu

50. I oni će jedan s drugim razgovarati,
51. i jedan od njih će reći: "Imao sam druga jednog
52. koji je govorio; "Zar i ti vjeruješ da ćemo,
53. kada poumiremo i zemlja i kosti postanemo, doista, račun polagati?"
54. "Hoćete li da pogledate?"
55. I oni će pogledati, i toga usred Džehennema ugledati.
56. "Allaha mi", - reći će – "zamalo me nisi upropastio;
57. da nije bilo milosti Gospodara moga, i ja bih se sada mučio".
58. "A mi, je l’ de, više nećemo umirati? –
59. jednom smo umrli – više nećemo biti mučeni,
60. to će, zaista, uspjeh veliki biti!’
61. Za ovako nešto neka se trude trudbenici!
Kuran

i obraćaće se jedni drugima i jedni druge će pitati:
"Prije smo među svojima strahovali" - govoriće -
"pa nam je Allah milost darovao i od patnje u ognju nas sačuvao;
mi smo Mu se prije klanjali, On je, doista, Dobročinitelj i Milostivi."
Kuran
Last edited by KotromanichII on 28/01/2011 13:45, edited 1 time in total.
kojeime

#481 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by kojeime »

Rimad wrote:
kojeime wrote: A na kraju krajeva (upuceno Kotromanichu II i njegovoj ekipi), ako je sve od Allaha onda je i Sejtan od Allaha, pa i ateizam je od Allaha, tako da biti ateista je Allahova volja, i sta se onda ko buni sto je neko hriscanin ili ateista ili mnogobozac... Allah je odredio da tako bude. Dakle svi ce u raj (dzennet) jer Allah sve odredjuje pa i to da neki ljudi ne vjeruju u njega. Posto ne vjeruju Allahovom voljom, ne rade nista protiv njega, tako da nece ni snositi posljedice.

"Mnogobošci će govoriti: "Da je Allah htio, mi ne bismo druge Njemu ravnim smatrali, a ni preci naši, niti bismo išta zabranjenim učinili." Tako isto su onī prije njih poricali, sve dok Našu kaznu nisu iskusili. Reci: "Imate li kakav dokaz da nam ga iznesete? Vi se samo za pretpostavkama povodite i vi samo neistinu govorite." "

Ali ako je sve od Allaha, onda su i mnogobosci od Allaha, on ih je takvim ucinio. I ako su ga poricali slobodnom voljom i to je zato sto im je Allah dao slobodnu volju i "rekao" nesto kao "idem napraviti par ljudi koji ce me poricati pa cu ih onda kaznjavati". Sve je njegova volja valjda? Ili nije?
Bloo
Globalna šefica

#482 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

kojeime wrote:
KotromanichII wrote:
PROTESTANT , neiskrivljuj sta pisem, nikad nisam pisao da je einstein musliman , nego da je vjerovao u Allaha, nije samo muslimani da vjeruju u Allaha

Ako se ne varam, rijec allah je u stvari rijec bog samo prevedena na arapski. Tao da mozda je obrnuto, mozda muslimani vjeruju u boga :)

Hocu reci, ako ima nesto besmisleno to je govoriti na nacin na koji ti hoces da kazes da hrisvani vjeruju u allaha jer to onda implicira da muslimani isto vjeruju u allaha ali ne vjeruju u boga. A to je kranja besmislica.

Naravno da i muslimani i hriscani jeruju i u boga i u allaha jer su to dva pojma na dva razlicita jezika za apsolutno isto. Abrahamske (Ibrahimske) religije vjeruju u jednog te istog boga, samo ga zovu razlicito na razlicitim jezicima.

Tako i hriscani u arapskim zemljama kazu allah, ne zato sto su muslimani vec zato sto je to ime za boga na njihovom jeziku.

Kotromanichu, zamjenom teza neces sebi stvoriti argumente vec samo pokazati neinformisanost i oslabiti pozicije sa kojih pokusavas ispuniti svoj misionarski rad. Samo sebi sjeces granu na kojoj sjedis.
precisely :D

uzmeš klasičnu lingivstičku komparaciju

na bosanskom je krompir krompir, na rumunjskom na primjer je cartof ...na engleskom potato, označava istu stvar...ova komparacija pokazuje totalnu nepostojanje sličnosti za označavanje ISTOG pojma

međutim da smo komparirali samo slavenske jezike te na primjer našli neku riječ u modernom bosanskom koja ima svoj ekvivalent u npr. staročeškom ali označava istu stvar, to implicira samo srodnost jezika, a ne to da smo svi česi :D
HZArnel

#483 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by HZArnel »

Bloo wrote:
HZArnel wrote:
kojeime wrote:Nema pravde. Pravda je pojam izmisljen da bi se lakse podnijela patnja, to jeste nada u pravdu je izmisljena da bi se lakse podnijela patnja. Kao i religija u krajnjem slucaju.
odavno ljepse pjesme za moje usi nisam cuo :mrgreen:
ps.batalio sam temu,svadjajte se,ja necu :zzzz:

ma ko se svađa :D uđe na jedno izađe na drugo uho :D
:lol: tako je kod nekih i kod mene doduse,al' zapitah se,da li bi ovo sve sto se ovde reklo,mogli jedni drugima u lice da "saspu(emo)" :mrgreen:
Nadam se da imaju ponekog prijatelja i druge vjere,da nisu samo medju "svojima"-oni koji misle da je nj vjera ispravna.
KotromanichII

#484 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

kojeime wrote:
KotromanichII wrote:

Ako se ne varam, rijec allah je u stvari rijec bog samo prevedena na arapski.
nije bas tacno

Arapska rijec za Bog jeste ILAH , ali Allah jeste samo njegovo ime, tako reci personlano ime
Dok ILAH mozes okretati , isto kao BOg, bogovi, boginja itd dok Allah nemoze okretati nikako

nemoze reci ime vise Allaha :-)
Bloo
Globalna šefica

#485 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

HZArnel wrote: Nadam se da imaju ponekog prijatelja i druge vjere,da nisu samo medju "svojima"-oni koji misle da je nj vjera ispravna.
ovakve diskusije samo malo ugladenije sam imala redovno na faksu :D sa svojom raznolikom rajom (muslimana, katolika, pedera, lezbejki, ateista, zbunjenih, šanera,....) redovno ovako pricam ali nikad me niko nije pokušao zastrašivanjem utjerati u svoju vjeru ...oni puštaju moju Silu i lightsabere na miru, i ja njihovog Boga :D
Bloo
Globalna šefica

#486 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

KotromanichII wrote:
kojeime wrote:

Ako se ne varam, rijec allah je u stvari rijec bog samo prevedena na arapski.
nije bas tacno

Arapska rijec za Bog jeste ILAH , ali Allah jeste samo njegovo ime, tako reci personlano ime
Dok ILAH mozes okretati , isto kao BOg, bogovi, boginja itd dok Allah nemoze okretati nikako

nemoze reci ime vise Allaha :-)
hajmo opet :
The name “Allah” is the Arabic form of the ancient semitic name for the supreme diety. Its proto-Semtic root word is “LH,” which means “to worship.” In Arabic, it comes from the words Al Ilah, which means “The God.” The root word of ilah, which means “god,” is aliha, which means “to bewilder.” This makes perfect sense because, when one contemplates over the awesome nature of God, one cannot but be bewildered. In fact, a Muslim scholar once said, “The non-believer is bewildered by creation, but the believer is bewildered by the Creator.”

The Hebrew “eloh,” which is the name used for God in the Hebrew Bible, also comes from the proto-Semitic root “LH.” In Aramaic, the language related to Arabic and Hebrew and the one which Jesus spoke, the word for God is “alaha.” Morover, the name “Eloi,” which Jesus calls out on the cross in Mark 15:34, is nothing but the Hebrew translation of the Aramaic “alaha,” and therefore Jesus would have called God “alaha,” which is very similar to “Allah.” In other words, Jesus would have called God by the name “Allah.”
Rimad

#487 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Rimad »

kojeime wrote:
Rimad wrote:

Ali ako je sve od Allaha, onda su i mnogobosci od Allaha, on ih je takvim ucinio. I ako su ga poricali slobodnom voljom i to je zato sto im je Allah dao slobodnu volju i "rekao" nesto kao "idem napraviti par ljudi koji ce me poricati pa cu ih onda kaznjavati". Sve je njegova volja valjda? Ili nije?
Nisam dovoljno jak da bih dokučio odgovor na tvoje pitanje. Ne da mi se googlati da bih vidio šta teolozi kažu, a često pokušaji, da se da neki odgovor, budu vrlo neubjedljivi.

I sam, ponekad, nemam odgovore na svoja pitanja. To je i normalno. Ljudski um je vrlo ograničen. Znam samo da Allah dž. š. zna najbolje.
KotromanichII

#488 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

kojeime wrote:Ali ako je sve od Allaha, onda su i mnogobosci od Allaha, on ih je takvim ucinio. I ako su ga poricali slobodnom voljom i to je zato sto im je Allah dao slobodnu volju i "rekao" nesto kao "idem napraviti par ljudi koji ce me poricati pa cu ih onda kaznjavati". Sve je njegova volja valjda? Ili nije?
onda su i mnogobosci od Allaha
ne Allah je dao slobodu volje, da izaberes izmedju 2 puta, oni su izbarali krivi put, sam pao sam se ubio :thumbup:
idem napraviti par ljudi koji ce me poricati pa cu ih onda kaznjavati".
pa u sklopu iskuisenja , moraju postojati svije skupine koji vjeruju i koji nevjeruju, kako bi Allah iskusavao jedne sa drugima

Allah to fino objasnjava:

...ali On želi da vas iskuša jedne pomoću drugih... Kuran
Last edited by KotromanichII on 28/01/2011 13:54, edited 1 time in total.
Rimad

#489 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Rimad »

KotromanichII wrote:
kojeime wrote:
Rimad wrote:Ali ako je sve od Allaha, onda su i mnogobosci od Allaha, on ih je takvim ucinio. I ako su ga poricali slobodnom voljom i to je zato sto im je Allah dao slobodnu volju i "rekao" nesto kao "idem napraviti par ljudi koji ce me poricati pa cu ih onda kaznjavati". Sve je njegova volja valjda? Ili nije?
onda su i mnogobosci od Allaha
ne Allah je dao slobodu volje, da izaberes izmedju 2 puta, oni su izbarali krivi put, sam pao sam se ubio :thumbup:
idem napraviti par ljudi koji ce me poricati pa cu ih onda kaznjavati".
pa u sklopu iskuisenja , moraju postojati svije skupine koji vjeruju i koji nevjeruju, kako bi Allah iskusavao jedne sa drugima

Allah to fino objasnjava:

...ali On želi da vas iskuša jedne pomoću drugih... Kuran
Momak, pogrešno citiraš. Nisam to ja rekao.
KotromanichII

#490 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

znam da nisi ali me ovo quote zafrkalo halali vidim da sam pogrijesio ali pokusavam ispraviti, :D
Bloo
Globalna šefica

#491 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

što ljudi ignorišu lingvističare:

Allah (Arabic: الله‎ Allāh) is the standard Arabic word for God. The term is used by Arabic speakers of all Abrahamic faiths, including Mizrahi Jews, Bahá'ís, Eastern Orthodox Christians and Eastern Catholic Christians, in reference to God.[1][2][3] It is also best known in the West for its use by Muslims as a reference to God in the context of Islam.(------- bitna razlika... znači semantičko korištenje riječi i specifično korištenje riječi

The Arabic components that build-up the word "Allah"
The term Allāh is derived from a contraction of the Arabic definite article al- "the" and ʼilāh "deity, god" to al-lāh meaning "the [sole] deity, God" (ho theos monos). Cognates of the name "Allāh" exist in other Semitic languages, including Hebrew and Aramaic.Biblical Hebrew mostly uses the plural form (but functional singular) Elohim. The corresponding Aramaic form is ʼĔlāhā ܐܠܗܐ in Biblical Aramaic and ʼAlâhâ in Syriac.
KotromanichII

#492 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

Bloo wrote:što ljudi ignorišu lingvističare:

Allah (Arabic: الله‎ Allāh) is the standard Arabic word for God. The term is used by Arabic speakers of all Abrahamic faiths, including Mizrahi Jews, Bahá'ís, Eastern Orthodox Christians and Eastern Catholic Christians, in reference to God.[1][2][3] It is also best known in the West for its use by Muslims as a reference to God in the context of Islam.(------- bitna razlika... znači semantičko korištenje riječi i specifično korištenje riječi
to je ono sto je govorim cijelo vrijeme :wink:
kojeime

#493 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by kojeime »

HZArnel wrote: :lol: tako je kod nekih i kod mene doduse,al' zapitah se,da li bi ovo sve sto se ovde reklo,mogli jedni drugima u lice da "saspu(emo)" :mrgreen:
Nadam se da imaju ponekog prijatelja i druge vjere,da nisu samo medju "svojima"-oni koji misle da je nj vjera ispravna.
Da, sa ljudima sa kojima razgovaram o slicnim temama razgovaram bez straha. Recimo, prijatelja hriscanina pitam kako je odluceno da bas ova 4 evandjelja udju u Bibliju kada je evandjelja bilo 30ak. Ko je odlucio da bas ta 4 udju a ne ostalih 26. Koliko je to vjerska, a koliko politicka odluka? Znam da je sveti Irinej nesto tu radio.

Ili, slijedece pitanje (drug iz Indije, musliman, kojega to pitam): Isus je za hriscane svet, on im je Boziji sin. Isus je imao natprirodne moci (izljecenja, pretvaranje vode u vinu, hodanje po vodi...) Muhammed nije kao Isus, Muhammed je obicni covjek, kojem je Bog (Allah) preko Dzibrila poslao Kur'an i Muhammed ga je proslijedio ostatku covjecanstva.

Logicno pitanje je da li je Muhammed svet kao Isus (Ne na isti nacin ali u istoj mjeri) Ili je Muhammed covjek koji je ispunio zadatak (prenio Kur'an) i sa izvrsenjem tog zadatke Muhammed je opet najobicniji covjek, dakle svetost ili bilo sta sto ga razlikuje od drugih ljudi prestaje izvrsenjem zadatka.

Obojica znaju da nezelim da ih vrijedjam, vec da postavljam teska i nezgodna pitanja. Nije im ugodno, ali sve ostaje na razgovoru. Ovo boldirano se moze shvatiti da ako bih sa tobom razgovarao da bi me na kraju ti udario ili jos gore. Ja naprosto ne zelim da vjerujem da bi se to desilo.

P.S. Tri izmjene posta su zbog gresaka u kucanju.
Last edited by kojeime on 28/01/2011 14:19, edited 3 times in total.
Bloo
Globalna šefica

#494 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

KotromanichII wrote:
Bloo wrote:što ljudi ignorišu lingvističare:

to je ono sto je govorim cijelo vrijeme :wink:

hajd se spusti malo niže u postovima i procitaj lingvisticko objasnjenje smartass ;)
vox-populi

#495 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by vox-populi »

@Bloo, i ti se jos uvijek trudis :)
bez_ideje

#496 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by bez_ideje »

Dobro nisu svi trudni na ovoj temi od silnog truda :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#497 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

vox-populi wrote:@Bloo, i ti se jos uvijek trudis :)

pa jarane nije mi jasno
jos mu boldirala razliku u citatu
isto ko da se raspravljam sa zidom
ja ne zelim nista da mu dokazujem i smislu da njegova religija nije dobra ili nest slicno, vec cisto da zakljucuje u pogresnom smjeru sto se tice lingvistike kada dode do rijeci Allah :shock:

ali nekak mi ne ide da mu objasnim generalno i specificno...
Last edited by Bloo on 28/01/2011 14:25, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#498 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Bloo »

bez_ideje wrote:Dobro nisu svi trudni na ovoj temi od silnog truda :mrgreen:

vidiš kak mi Džedaji to fino i smireno :D
vox-populi

#499 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by vox-populi »

Bloo wrote:
ali nekak mi ne ide da mu objasnim generalno i specificno...
bas me cudi...
žuta

#500 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by žuta »

možda je lik šizofrenik
Locked