Islamski brakovi

Rasprave o vjerskim temama.
Aliciana

#1 Islamski brakovi

Post by Aliciana »

Kako to radite vi pravi muslimani kada trazite suprugu ili muza? dali se upoznate preko brace i sestara ili se sami upoznate? :roll: :-)

moj brat je postao pravi musliman prije nekoliko godina,danas je ozenjen....nisu se ni znali prije braka.No,ellhmadullilah,srecni su.Sto ti je kada Allah voli vjernika pa mu da srecu.To mi je ne shvatljivo,dok obicni ljudi znaju partnera vise godina,opet 50% njih se razvede...a muslimani koji se samo jednom ili dva puta vide prije braka zive srecno for the rest of the life
tempora

#2 Re: Islamski brakovi

Post by tempora »

Aliciana wrote:Kako to radite vi pravi muslimani kada trazite suprugu ili muza? dali se upoznate preko brace i sestara ili se sami upoznate? :roll: :-)

moj brat je postao pravi musliman prije nekoliko godina,danas je ozenjen....nisu se ni znali prije braka.No,ellhmadullilah,srecni su.Sto ti je kada Allah voli vjernika pa mu da srecu.To mi je ne shvatljivo,dok obicni ljudi znaju partnera vise godina,opet 50% njih se razvede...a muslimani koji se samo jednom ili dva puta vide prije braka zive srecno for the rest of the life

:?
Aliciana

Post by Aliciana »

sta mi ne kontas ? :D
Dosta

#4 Re: Islamski brakovi

Post by Dosta »

Aliciana wrote:Sto ti je kada Allah voli vjernika pa mu da srecu.To mi je ne shvatljivo
:D blago tebi, zavidim ti. Btw neshvatljivo se pise zajedno.
ragib

Post by ragib »

Pohvalno je da musliman prije braka upozna osobu sa kojom zeli provesi zivot. Sta ako mu se estetski ne svidja?
ragib

Post by ragib »

Zenili u neko vrijeme u Sandzaku roditelji sina, a da on mladu nije ni vidio. Zvala se Almasa i to je sve sto je znao o njoj. Kad je mlada dosla, pobaška su sjedili ljudi, a baška zene. Kad se sijelo počelo rasipati, mladozenja je provirio u zensku odaju kako bi vidio ko je njegova Almasa. Zene bi odlazile i svaka bi na polasku kazala Allahimanet, Almasa. Tako je bilo sve dok nisu ostale dvije: Jedna je bila lijepa, a druga malo ruzna. Mislio je u sebi:"Eh, da hoce ostat ona lijepa." Ustade ona lijepa i kaze: Eto allahimanet, Almasa!" Kad je mladozenja vidio kakva je Almasa, i on proviri kroz vrata i kaze joj: "Allahimanet, Almasa!"
Lady Saray

Post by Lady Saray »

ragib wrote:Zenili u neko vrijeme u Sandzaku roditelji sina, a da on mladu nije ni vidio. Zvala se Almasa i to je sve sto je znao o njoj. Kad je mlada dosla, pobaška su sjedili ljudi, a baška zene. Kad se sijelo počelo rasipati, mladozenja je provirio u zensku odaju kako bi vidio ko je njegova Almasa. Zene bi odlazile i svaka bi na polasku kazala Allahimanet, Almasa. Tako je bilo sve dok nisu ostale dvije: Jedna je bila lijepa, a druga malo ruzna. Mislio je u sebi:"Eh, da hoce ostat ona lijepa." Ustade ona lijepa i kaze: Eto allahimanet, Almasa!" Kad je mladozenja vidio kakva je Almasa, i on proviri kroz vrata i kaze joj: "Allahimanet, Almasa!"
valjda muskarci i zene... i zene su ljudi nisu zivotinje... :roll: :roll:
ragib

Post by ragib »

Lady Saray wrote:
ragib wrote:Zenili u neko vrijeme u Sandzaku roditelji sina, a da on mladu nije ni vidio. Zvala se Almasa i to je sve sto je znao o njoj. Kad je mlada dosla, pobaška su sjedili ljudi, a baška zene. Kad se sijelo počelo rasipati, mladozenja je provirio u zensku odaju kako bi vidio ko je njegova Almasa. Zene bi odlazile i svaka bi na polasku kazala Allahimanet, Almasa. Tako je bilo sve dok nisu ostale dvije: Jedna je bila lijepa, a druga malo ruzna. Mislio je u sebi:"Eh, da hoce ostat ona lijepa." Ustade ona lijepa i kaze: Eto allahimanet, Almasa!" Kad je mladozenja vidio kakva je Almasa, i on proviri kroz vrata i kaze joj: "Allahimanet, Almasa!"
valjda muskarci i zene... i zene su ljudi nisu zivotinje... :roll: :roll:
Muskarc se ponosi u Islamu sa svojom zenom.

Nije bilo namjere da se ponize zene sa ovim postom.
Aliciana

Post by Aliciana »

ragib wrote:Pohvalno je da musliman prije braka upozna osobu sa kojom zeli provesi zivot. Sta ako mu se estetski ne svidja?
Naravno,no ja sam mislila na to da nesmiju asikovati....jedno je upoznati se i vidjeti kako izgleda,to rade valjda svi...a drugo je zabavljati se,asikovati i tako se pravo upoznati.
Dosta

Post by Dosta »

Aliciana wrote:
ragib wrote:Pohvalno je da musliman prije braka upozna osobu sa kojom zeli provesi zivot. Sta ako mu se estetski ne svidja?
Naravno,no ja sam mislila na to da nesmiju asikovati....jedno je upoznati se i vidjeti kako izgleda,to rade valjda svi...a drugo je zabavljati se,asikovati i tako se pravo upoznati.
E vidis ne smiju se vec pise odvojeno, nije isti princip kao kod neshvatljivo :D
Bosanac sa dna kace

#11 Re: Islamski brakovi

Post by Bosanac sa dna kace »

Aliciana wrote:Kako to radite vi pravi muslimani kada trazite suprugu ili muza? dali se upoznate preko brace i sestara ili se sami upoznate? :roll: :-)

a joj, cuj pravi musliman? :(
mogla si se izrazit recimo musliman prakticar ili nesto slicno!
Na danasnjem vatku je gotov pa obavezno da se buduci supruznici upoznaju, a ne samo da znaju ime jedno drugom kao sto neki misle da treba!
Sve je to do hemije izmedju dvije osobe!
klif

#12 Re: Islamski brakovi

Post by klif »

Bosanac sa dna kace wrote:Na danasnjem vatku je gotov pa obavezno da se buduci supruznici upoznaju, a ne samo da znaju ime jedno drugom kao sto neki misle da treba!!
Ili se radi o aranziranom braku, u koji mahom zena biva prinudjena uci.
Bosanac sa dna kace

#13 Re: Islamski brakovi

Post by Bosanac sa dna kace »

klif wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:Na danasnjem vatku je gotov pa obavezno da se buduci supruznici upoznaju, a ne samo da znaju ime jedno drugom kao sto neki misle da treba!!
da ima i toga! :(
klif

Post by klif »

ragib wrote: Muskarc se ponosi u Islamu sa svojom zenom.
Ja svoju zenu volim. S tim da ne zivim u Islamu, pa sigurno ne razumijem poentu.

Ponosan sam recimo na sebe, kad uspijem istrcati 10 km u komadu.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#15 Re: Islamski brakovi

Post by pape »

:D Ova curica pocinje da mi se dopada. :oops:
Mislim, ..... Bog ju je podario necim posebnim, .... a ja, ...... ja padam na ovake, ..... prirodne plavusice. :oops: :zzzz: :lol:
klif

#16 Re: Islamski brakovi

Post by klif »

---
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#17 Re: Islamski brakovi

Post by pape »

klif wrote:
pape wrote: :D Ova curica pocinje da mi se dopada. :oops:
Na drugoj temi je, koliko sam razumio, muskog roda. Prvo pitaj. :D
:-) Ne, .... zensko je, ... :oops: .... prirodna plavusha. :oops:
klif

Post by klif »

Moja greska. Izvinjenje.
CiCiban

#19 Re: Islamski brakovi

Post by CiCiban »

ovo je love..ili jedan od klonova
deZZurna gospodo.. imajte obzira prema vlastitoj inteligenciji
the pliz
Aliciana

#20 Re: Islamski brakovi

Post by Aliciana »

Bosanac sa dna kace wrote:

a joj, cuj pravi musliman? :(
mogla si se izrazit recimo musliman prakticar ili nesto slicno!
Na danasnjem vatku je gotov pa obavezno da se buduci supruznici upoznaju, a ne samo da znaju ime jedno drugom kao sto neki misle da treba!
Sve je to do hemije izmedju dvije osobe!
Pa dobru stvar je ista

i slazem se s tobom
tempora

#21 Re: Islamski brakovi

Post by tempora »

Bosanac sa dna kace wrote:
klif wrote:
da ima i toga! :(
Aranzirani brakovi postoje u BiH? :? Molim brojke, dokaze, primjere?
U nedavnom razgovoru sa ministricom integracije BIH drzavljana bila sam krajnje iziritirana jer mi je poslata lista pitanja na koja sam se trebala pripremiti: aranzirani brakovi, krvna osveta...i sl problematika. Ja nisam mogla da vjerujem da je neko ko je napisao 2005 godine raport o integraciji BiH gradjana mogao da pripremi takvu listu pitanja. Jos sam samo cekala da se postavi pitanje o obrezivanju zena.

Ti sada tvrdis da ima aranziranih brakova? Molim te da pojasnis?
Aliciana

Post by Aliciana »

Mozda nema u Sarajevu,Tuzli i sl ali u zabacenim mjestima aranziranih brakova itekako ima...mogu ti reci da je moju rodicu brat htio da ubije jer je cuo da se zeli udati za nekog drugog,on joj kao vec bio nasao jednog.Kretenizam cisti
vesela

#23 Re: Islamski brakovi

Post by vesela »

ja sam, kao "prava muslumanka" slusala glas svog srca i udala se za srbina :roll: :D
Aliciana

#24 Re: Islamski brakovi

Post by Aliciana »

vesela wrote:

ja sam, kao "prava muslumanka" slusala glas svog srca i udala se za srbina :roll: :D
ako gledamo islamski zakon ti si izasla iz islama,jer kako znam zabranjeno je muslimanki da se uda za nemuslimana..cim to uradi Allah je odbacuje iz ummeta.
vesela

Post by vesela »

jooooooj, kuku meni! sta cu sad???? :D
Post Reply