Islamske zemlje i tsunami donacije
-
ulicar
#1 Islamske zemlje i tsunami donacije
Kako gledate na cinjenicu da je u tsunamiju najvise ugrozeno islamsko stanovnistvo, a najmanje donacije dolaze iz bogatih arapskih zemalja?
Recimo Saudijska Arabija je obecala bijednih $30 miliona dolara http://news.xinhuanet.com/english/2005- ... 417441.htm, dok je recimo Australija obecala $1 milijardu http://www.theage.com.au/articles/2005/ ... ?from=top5
Australijska humanitarna organizacija World Vision je skupila preko $22 miliona dolara http://www.worldvision.org.au/appeals/tsunami/ od ljudi kao sto sam ja, ali Saudijska Arabija donira $30 miliona? Kada se svi doborovoljni prilozi (znaci od ljudi, a ne drzave) u Australiji stave na jedan tas vage, a citava donacija Saudijske Arabije na drugi tas vage, Australijska humanitarnost je tri puta teza nego Saudijska ($90 miliona nasuprot $30 miliona).
Kako na to gledate?
Recimo Saudijska Arabija je obecala bijednih $30 miliona dolara http://news.xinhuanet.com/english/2005- ... 417441.htm, dok je recimo Australija obecala $1 milijardu http://www.theage.com.au/articles/2005/ ... ?from=top5
Australijska humanitarna organizacija World Vision je skupila preko $22 miliona dolara http://www.worldvision.org.au/appeals/tsunami/ od ljudi kao sto sam ja, ali Saudijska Arabija donira $30 miliona? Kada se svi doborovoljni prilozi (znaci od ljudi, a ne drzave) u Australiji stave na jedan tas vage, a citava donacija Saudijske Arabije na drugi tas vage, Australijska humanitarnost je tri puta teza nego Saudijska ($90 miliona nasuprot $30 miliona).
Kako na to gledate?
-
ulicar
Ti kazi meni sta ti zakljucujes iz toga. To je bilo pitanje.
Australijski GDP $571.4 milijarde
Saudiska Arabija GDP $287.8 milijarde
Australijska donacija 33 puta veca od Saudijske?
Australijski GDP $571.4 milijarde
Saudiska Arabija GDP $287.8 milijarde
Australijska donacija 33 puta veca od Saudijske?
zlata wrote:Jel'treba zakljuciti da su Australci i kriscani BOLJI narod-ljudi?
-
ulicar
http://english.aljazeera.net/NR/exeres/ ... 0036B6.htmAlJazeera wrote:Added to Kuwait's $10 million, the United Arab Emirates' $20 million and gas-rich Qatar's $10 million, the total pledges by the four oil producers reached $70 million, compared to some $500 million a day in oil revenues.
Jel' moguce da nemate misljenje o ovom fenomenu?
Last edited by ulicar on 06/01/2005 00:09, edited 1 time in total.
-
winetou
Može biti jesu, može biti nisu.zlata wrote:Jel'treba zakljuciti da su Australci i kriscani BOLJI narod-ljudi?
-
ulicar
Vise teroristickih napada ima u Saudiskoj Arabiji, nego u citavom svijetu skupa, ukljucujuci tu i Irak.
Zalosno je koliko je tebi mozak ispran, pa ne vidis kod zdravih ociju.
Zalosno je koliko je tebi mozak ispran, pa ne vidis kod zdravih ociju.
zlata wrote:Jel'to gradjanska svijest...il'im se tresu gace...da im se Bali ne priblizi!!!
-
zlata
Meni se cini da TI NE VIDIS. Australiji mogu ulet'ti IZ Indonezije...a Saudijci imaju svoje vlastite "dusmane".
Osim toga...iz strateskih razloga...bolje je imati dobrostojeceg susjeda. Nered u Indoneziji nije u nikakvom strateskom interesu Australije. Hem im ne mogu nista prodati..hem moraju strepiti od invazije... talasa susjedne sirotinje.
Osim toga...iz strateskih razloga...bolje je imati dobrostojeceg susjeda. Nered u Indoneziji nije u nikakvom strateskom interesu Australije. Hem im ne mogu nista prodati..hem moraju strepiti od invazije... talasa susjedne sirotinje.
-
ulicar
Tvoja teorija bi imala smisla da je prica samo o drzavnim donacijama. Na tvoju zalost, obicni Australijanci, oni koje vidis na ulici, su dali za zrtve tsunamija vise nego cetiri najbogatije arapske zemlje ($90mil nasuprot $70mil).
Mi ovdje pricamo o obicnim ljudima, koji nemaju nikakvih strateskih interesa, vec samo srce dovoljno veliko da pomognu LJUDIMA u nevolji.
Toliko o tvom neopranom mozgu
Mi ovdje pricamo o obicnim ljudima, koji nemaju nikakvih strateskih interesa, vec samo srce dovoljno veliko da pomognu LJUDIMA u nevolji.
Toliko o tvom neopranom mozgu
zlata wrote:Meni se cini da TI NE VIDIS. Australiji mogu ulet'ti IZ Indonezije...a Saudijci imaju svoje vlastite "dusmane".
- victory
Zasto cinizamzlata wrote:Jel'to gradjanska svijest...il'im se tresu gace...da im se Bali ne priblizi!!!
Ja znam da im se ne tresu gace, nego se iskreno saosjecaju sa ljudima pogodjenim ovom nesrecom.
Gradjani velikodusno poklanjaju pare, doniraju opremu, odlaze da volontiraju, placu dok pricaju o pogubnim razmjerama ove katastrofe.
Do ovog trenutka su gradjani Australije sakupili oko 100 miliona dolara. (Crveni Krst, Care Australia, World Vision...) dok je australijska vlada spremna da dugorocno i kroz razne programe pomogne sa jednom milijardom AUS $.
Najveci dio od ove pomoci bit ce usmjerena ka obnavljanju indonezanske Sumatre.
Australci ne kriju svoj ponos zbog ovakvog velikodusnog odaziva citave nacije u trenutku kada je to najpotrebnije unesrecenim.
Australci svojom samosvjescu, koja se iskazuje kroz ogromnu velikodosnost i solidarnost, pokazuju kako ne nasjedaju na tezu o 'sukobu civilizacija'. Naprotiv.
Australija je odabrala da 16 januar bude dan nacionalne zalosti u ovoj zemlji.
Solidarnost sa unesrecenim ljudima je iskrena i nije ponukana nikakvim strahom i tresenjem gaca
Australci dobro znaju da saka jada i klerofasistickih fanatika iz Jamia Islamia teroristicke organizacije nemaju veze sa najvecom vecinom Indonezana.
Uostalom, kada su ovi islamskli klerofasisti pobili australske turiste na Baliju, Australci nisu okljevali da ponovo odu na Bali i nanovo propagiraju indonezanski turizam koji je itekako ovisan o australiskim gostima.
Vec sam na jednoj slicnoj temi rekao sta mislim o ovim idiotskom klasificiranji donacija po religijskom DNA kljucu. Ona su samo produzetak slicnih kretenluka na ovom forumu koja se bave prebrojavanjem vjernika u skladu sa konfesionalnom pripadnoscu. Neumorni su primitivci na ovom forumu koji se zloupotrbljavaju demokraticnost ovog medija baveci se prizemnom konfesionalnom propagandom.
Eto, umjesto molitvi, milosrdja, ljubavi oni svoje religijske potrebe zadovoljavaju prebrojavanjem 'njihovih' po selima i gradovima, drzavama, kontinentima, galaksijama..
-
zlata
Pa kad su tako dobrodusni i dzometni...sto su bili tol'ko bili skrti...kad je BiH bila u pitanju. Stotine hiljada mrtvih...a nama ni pravo na opstanak.
Nisu za nas bas tako iztresali dzepove..k'o sada za zrtve tsunamija. Mi smo valjda bili "zasluzili"..trazili "muslimansku" nezavisnost...a ove je tek potrefila prirodno "nevrijeme".
Izgleda...da je taj merhamet subjektivan i SELEKTIVAN. Imaju vise milosti za zrtve prirode...i nevremena..nego za zrtve svojih Cetnickih miljenika.
Nisu za nas bas tako iztresali dzepove..k'o sada za zrtve tsunamija. Mi smo valjda bili "zasluzili"..trazili "muslimansku" nezavisnost...a ove je tek potrefila prirodno "nevrijeme".
Izgleda...da je taj merhamet subjektivan i SELEKTIVAN. Imaju vise milosti za zrtve prirode...i nevremena..nego za zrtve svojih Cetnickih miljenika.
- Fair Life
Mogu potvrditi da se sredstva od gradjana Australije prikupljaju organizovano gotovo na svakom javnom mjestu, barem ovdje u Sydneyu.
Cak na jednom od punktova za prikupljanje sredstava za pomoc nastradalima od tsunamiju vidio sam roditelje jednog od mladica koji je poginuo u teroristickom napadu na Baliju (poznajem ih jer smo komsije).
Eto toliko !
http://www.theglobeandmail.com/servlet/ ... rnational/
http://abcnews.go.com/International/wireStory?id=386729
http://www.kansascity.com/mld/kansascit ... 783.htm?1c
http://washingtontimes.com/upi-breaking ... -9166r.htm
Cak na jednom od punktova za prikupljanje sredstava za pomoc nastradalima od tsunamiju vidio sam roditelje jednog od mladica koji je poginuo u teroristickom napadu na Baliju (poznajem ih jer smo komsije).
Eto toliko !
http://www.theglobeandmail.com/servlet/ ... rnational/
http://abcnews.go.com/International/wireStory?id=386729
http://www.kansascity.com/mld/kansascit ... 783.htm?1c
http://washingtontimes.com/upi-breaking ... -9166r.htm
- libertyBiH
Meni se cini da ovde neko nije shvatio da bogate islamske zemlje vode ljudi koji su marionete u rukama masona koji su ih tu i doveli i zato se netreba nadati nekoj pomoci.....(pa jesu li nama nesto dali osim Fahdove dzamije i par donacijica koje su zavrsile po dzepovima domacih guzonja)..
ps....sav capital Saudijaca je u Americkim bankama i oni fakticki i neraspolazu sa njime vec ameri....
ps....sav capital Saudijaca je u Americkim bankama i oni fakticki i neraspolazu sa njime vec ameri....
-
digger
Odmori se pa se prikljuci forumu kasnije. Buncas.zlata wrote:Meni se cini da TI NE VIDIS. Australiji mogu ulet'ti IZ Indonezije...a Saudijci imaju svoje vlastite "dusmane".
-
zlata
Mogu i ja potvrditi...da se i ovdje u Kanadi svukud prikuplja pomoc...cak i u osnovnim skolama.
Ali nije bilo tako 1991 i 1992. '91 se moralo najprije "dokazati" da Hrvati nisu fasiste...i da Hrvatska ima pravo na nezavisnost, pa da muslimani ne zele nikakvu Dzamahiriju. Prve dvije godine rata je bilo tesko uci u Kanadu svima, osim Srbima preko Beograda. A izmedju 1992-1995-e...ja sam se na univerzitetu zivcano slomila...i skoro poludila...jer je propaganda bila toliko PROTIV BiH i pro Cetnicka...a isto tako i unverzitetski kadar...i medije...i vecinom zbunjen narod.
Slabo su prikupljali ikakvu pomoc od autohtonih Kanadjana...Jeste jedna moja rodica dobivala priloge za BiH od Kvibekanaca. Dapace...gledala sam na televizoru kako jedna popusa drzi predavanje u crkvi...o tome kako zlocasti muslimani zele osvojiti svijet preko Bosne.
Govorite da nije tako...i da nije tako bilo. Kamo srece.
Ipak..drago mi je da se je svijet tako odazv'o zrtvama tsunamija. Kamo srece da se je tak'o odazove zrtvama Rusa u Ceceniji...nevinim zrtvama racizma u Darfuru.
VICTORY...velis da sam cinicar...NEGO sta? Sve sto dozivljavamo je samo dokaz da smo svi mi koljevke i dobra i zla. Pitanje...je zasto sad...a ne jucer. Zasto danas.. a ne sutra? Zasto Juzna Azija...a ne Sudan, Cecnija....gdje isto umiru ljudi.
Ali nije bilo tako 1991 i 1992. '91 se moralo najprije "dokazati" da Hrvati nisu fasiste...i da Hrvatska ima pravo na nezavisnost, pa da muslimani ne zele nikakvu Dzamahiriju. Prve dvije godine rata je bilo tesko uci u Kanadu svima, osim Srbima preko Beograda. A izmedju 1992-1995-e...ja sam se na univerzitetu zivcano slomila...i skoro poludila...jer je propaganda bila toliko PROTIV BiH i pro Cetnicka...a isto tako i unverzitetski kadar...i medije...i vecinom zbunjen narod.
Slabo su prikupljali ikakvu pomoc od autohtonih Kanadjana...Jeste jedna moja rodica dobivala priloge za BiH od Kvibekanaca. Dapace...gledala sam na televizoru kako jedna popusa drzi predavanje u crkvi...o tome kako zlocasti muslimani zele osvojiti svijet preko Bosne.
Govorite da nije tako...i da nije tako bilo. Kamo srece.
Ipak..drago mi je da se je svijet tako odazv'o zrtvama tsunamija. Kamo srece da se je tak'o odazove zrtvama Rusa u Ceceniji...nevinim zrtvama racizma u Darfuru.
VICTORY...velis da sam cinicar...NEGO sta? Sve sto dozivljavamo je samo dokaz da smo svi mi koljevke i dobra i zla. Pitanje...je zasto sad...a ne jucer. Zasto danas.. a ne sutra? Zasto Juzna Azija...a ne Sudan, Cecnija....gdje isto umiru ljudi.
-
ulicar
Bosna i Hercegovina je, opet na tvoju zalost, od "truhlog zapada" dobila oko 7 milijardi dolara pomoci. No, opet to nije pitanje, vec je pitanje
Kako gledate na cinjenicu da je u tsunamiju najvise ugrozeno islamsko stanovnistvo, a najmanje donacije dolaze iz bogatih arapskih zemalja?
Isto se desilo u BiH. Najvise smo pricali o "muslimanskoj nezavisnosti", a najvecu pomoc smo dobili od "kaura", dok su bogate islamske zemlje i tu pokazale svoj "merhametluk"
Isto se desilo u BiH. Najvise smo pricali o "muslimanskoj nezavisnosti", a najvecu pomoc smo dobili od "kaura", dok su bogate islamske zemlje i tu pokazale svoj "merhametluk"
[/b]zlata wrote:Pa kad su tako dobrodusni i dzometni...sto su bili tol'ko bili skrti...kad je BiH bila u pitanju. Stotine hiljada mrtvih...a nama ni pravo na opstanak.
-
zlata
Ulicar
Ne pravi se blentav.
Govorim ti o periodu TOKOM RATA. Da smo svi pocrkali...sad bi poneki "lijecili svoje ukaljane svijesti"...k'o oni Holandjani iz Srebrenice.
Sama BiH ti je dokaz...o dvolicnosti ljudskih bica. Najprije su "promatrali" kako nas kolju...i onemogucavali nam da se obranimo...a onda kad smo vec prezivili...uhitrili...da nam onemoguce pravo na moralnu pobjedu i normalnu drzavu...da..i pri tom su nas okupirali...sa svojim milijardama.
Dobro..bolje je biti i pod takvom "okupacijom" neg'pod Cetnickim nozem...ali...ni to nije pravda...niti iskreno dobro.
Iskreno dobro ti je bas ovo o cemu pisu Victory i Fair... o obicnim gradjanima iz Australije. Ali zasto nismo uvjek dobri i ravnopravno dobrocinitelji...prema svima.
Ne pravi se blentav.
Govorim ti o periodu TOKOM RATA. Da smo svi pocrkali...sad bi poneki "lijecili svoje ukaljane svijesti"...k'o oni Holandjani iz Srebrenice.
Sama BiH ti je dokaz...o dvolicnosti ljudskih bica. Najprije su "promatrali" kako nas kolju...i onemogucavali nam da se obranimo...a onda kad smo vec prezivili...uhitrili...da nam onemoguce pravo na moralnu pobjedu i normalnu drzavu...da..i pri tom su nas okupirali...sa svojim milijardama.
Dobro..bolje je biti i pod takvom "okupacijom" neg'pod Cetnickim nozem...ali...ni to nije pravda...niti iskreno dobro.
Iskreno dobro ti je bas ovo o cemu pisu Victory i Fair... o obicnim gradjanima iz Australije. Ali zasto nismo uvjek dobri i ravnopravno dobrocinitelji...prema svima.
-
ulicar
Meni nemoras pricati o ratu, bio tamo i radio to. Ja sam zivio od ikara (italija), feta sira (danska) i americkih paketica. Arapski svijet je i tada pokazao, kao sto pokazuje i sada. Tada je Kljujuc rekao (ja ga svojim usima cuo), a to i danas stoji "Arapi mogu zaustaviti ovaj rat u jednom danu. Samo da jedan dan prestanu isporuku nafte, nista vise, rata vise nebi bilo".
Pitanje i dalje glasi:
a ti ga mozes prevesti na:
Kako gledate na cinjenicu da je u ratu u BiH najvise bilo ugrozeno islamsko stanovnistvo, a najmanje donacija je doslo iz bogatih arapskih zemalja?
Pitanje i dalje glasi:
Kako gledate na cinjenicu da je u ratu u BiH najvise bilo ugrozeno islamsko stanovnistvo, a najmanje donacija je doslo iz bogatih arapskih zemalja?
zlata wrote:Ulicar
Ne pravi se blentav.
-
ulicar
Pitanje i dalje glasi:
Svoje narkoticima prouzrokovane halucinacije ostavi negdje drugo
Svoje narkoticima prouzrokovane halucinacije ostavi negdje drugo
zlata wrote:Pa ti ocito smatras da je Bihac dio "Islamskog Svijeta". Jel'stvarno postoji takav "svijet"?
- victory
Kao prvo, puno neporebnog politiziranja i nesuvislih istorijskih paralela oko pruzanja neophodne pomoci unesrecenim ljudima. Ovo je prirodna katastrofa neslucenih razmjera tako da poredjene sa lokalnim ratovima, agresijama, diktaturama i ostalim nepravdama nemaju nikakvog uporista.VICTORY...velis da sam cinicar...NEGO sta? Sve sto dozivljavamo je samo dokaz da smo svi mi koljevke i dobra i zla. Pitanje...je zasto sad...a ne jucer. Zasto danas.. a ne sutra? Zasto Juzna Azija...a ne Sudan, Cecnija....gdje isto umiru ljudi.
Ljudima je potrebna pomoc a ne cinizam, supliranje i prebrojavanje konfesionalnih i nacionalnih otisaka na doniranim novcanicama i paketima.
Ono sto ujedinjuje ljude u ovakvim nesrecama jeste duh solidarnosti a ne cinizam i razvodnjavanje, sumnjicenje i neosnovano optuzivanje za neke druge planetarne probleme i nepravde. Sustina je pomoci koliko se moze, i to pomoci OVDJE i SADA.
I jos jednom da ponovim.
Australijska vlada je spremna da dugorocno pruzi pomoc od 1 milijardu AUS dolara, sto je za svaku pohvalu.
Kakve veze imaju Ceceni s tim?
Obicni Australci, koji su do SADA sakupili oko 100 miliona AUS$ pomazu zato sto HOCE i ZELE da pomognu.
Kakve veze imaju Bosanci i Sudanci s tim?
Osim sto je veliki broj bosanskih i sudanskih izbjeglica udomljen u Australiji.
Obicni australci pomazu zato sto se SAOSJECAJU sa zrtvama ove nesrece.
Ja nisam zelio da predstavim Australiju kao 'koljevku dobra', nego kao jedan sjajan primjer ljudske solidarnosti i dobrote.
Australijska vlada pomaze zato sto je svjesna svoje ODGOVORNOSTI i OBAVEZA u regionu. Drugim rijecima, Australija je svjesna svoga geopolitickog polozaja, reputacije i obaveza u regionu jugoistocne azije.
Da se rukovode teorijama o 'sukobu civilizacija', australci bi umjesto ogromnih doniranih sredstava poceli izgradjivati betonske zidine oko svoga kontinenta, a australijske medjunarodne vode bi bile zasute podvodnim minama. A unesrecenim ljudima bi rekli "eto vam vasa braca po zajednickoj vjeri i kulturi, nek vam oni pomazu'!
To sto su Evropljani, najvecim djelom, imali obavezu da najvise poture ledja i pruze pomoc unesrecenim tokom srpske agresije na Bosnu i tokom ostalih osvajackih pohoda na Balkanu, to nije sprijecilo Australiju da u sklopu prezuetih obaveza na nivou UN-a pomaze i taj dio svijeta.
Na kraju meni uopste nije jasno zasto si se ti okomila na Australiju i njene stanovnike?
Eto, ja stalno isticem jedan veliki osjecaj solidarnosti kod Australaca, spremnosti da se pomogne unesrecenim, davanje od srca, osjecaj odgovornosti i saznanje da se nesreca ovakvih razmjera moze desiti bilo gdje. Nista manje ni nista vise od toga.
- Fair Life
Prirodna katastrofa je ipak nesto drugo. Na nju nisu ljudi mogli uticati.zlata wrote:VICTORY...velis da sam cinicar...NEGO sta? Sve sto dozivljavamo je samo dokaz da smo svi mi koljevke i dobra i zla. Pitanje...je zasto sad...a ne jucer. Zasto danas.. a ne sutra? Zasto Juzna Azija...a ne Sudan, Cecnija....gdje isto umiru ljudi.
Rat je proizvod ljudi, proizvod njihovih nesposobnih vlada koje su sami izabrali i koje su ih u rat ili ratove sirom Svijeta uvalili za interese ostvarenja kojekakvih ciljeva.
Prirodne katastrofe ne biraju ni naciju, ni religiznost, niti politicko opredijeljenje, niti bilo kakvu drugu ideologiju. Jednostavno sastave ko grom iz vedra neba.
________
Onoga kome grom zapali kucu uvijek su drugi susretljivo pomagali, barem na nasim prostorima, ali onoga ko je sam sebi zapali - nikad i niko.
Last edited by Fair Life on 06/01/2005 05:45, edited 1 time in total.
- Fair Life
Preteske i uvrjedljive kvalifikacije ulicaru, a bez razloga.ulicar wrote:Svoje narkoticima prouzrokovane halucinacije ostavi negdje drugo![]()
Zlata je dama !!
PS__Napravi pretragu njeznih ranijih komentara... i mozda poslije toga je zamolis za izvinjenje.
Nema ljutis...
-
ulicar
Ovo se odnosi na njen post:
koji nema nikakvog smisla nisacim, veze sa zivotom i mogla ga je staviti samo osoba koja je, ili budalasta, ili pod uticajem narkotika.zlata wrote:Pa ti ocito smatras da je Bihac dio "Islamskog Svijeta". Jel'stvarno postoji takav "svijet"?
Fair Life wrote:Preteske i uvrjedljive kvalifikacije ulicaru, a bez razloga.ulicar wrote:Svoje narkoticima prouzrokovane halucinacije ostavi negdje drugo![]()
Zlata je dama !!
PS__Napravi pretragu njeznih ranijih komentara... i mozda poslije toga je zamolis za izvinjenje.
Nema ljutis...