Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post Reply
NeenaSa

#351 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by NeenaSa »

dado86 wrote:
Banksy wrote:

Braća muslimani s ovim iznad imaju veze koliko i braća Jehovini svjedoci, recimo.
To su projekti kroz koje je ratna vladajuća bošnjačka oligarhija oprala i legalizirala svoj prljav, u ratu pokraden, novac.
Vjerujem da ne želiš da idemo u detalje.
naravno da želim...molim te prosvijetli nas :-)
Ma, daaaaj, tko koga ovdje handri. :D

Birvaktilske :D strukture , a i danasnje, i kamufliranje; dajdze, dajinice, :D amidze :D amidzinice :D etc.
Nitko nije zelio zakon o porijeklu imovine. Zasto?
Zato sto svi imaju les u podrumu.
Poj'o vuk magarca.
P.s.
Odnosi se na citavo podrucje BiH.
Krushna mrva

#352 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by Krushna mrva »

Evo Bakir Izmetbegovic popravlja odnos, veli da ce Islam pobijedit i da muslimana ima 4 puta vise nego prije 10 godina.
Novi pomak u odnosima .
Ludzak

#353 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by Ludzak »

To ti je kad mislimo da su nam Turci braca. Turci su jako prgav narod i imaju bolji odnos i saradnju sa Srbima, nego sa nama. Kad bih birao drzavu za saradnju odabrao bih Njemacku, Svedsku ili Dansku, a ovi Arapi i Turci nek se je*u. :-D
Ludzak

#354 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by Ludzak »

Scopio wrote:Islamski svijet se prema nama odnosi kao pema jednoj Somaliji, udjele nesto sadake i to je to!
Na koncu, zasto bi nam islamski svijet pomgaoao kad ni sami sebi ne zelimo pomoci!

Somaliju shvacam, oni su nepismeni i nemaju mogucnosti obrazovanja... dok kod nas egzistira 10 Univerziteta i narod opet munjen ispadne, zasto bi itko normalan ulagao u budale!
pa i nema neke razlike izmedju Somalije i BiH :D
Lider u regionu

#355 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by Lider u regionu »

dado86 wrote:gladnom baliji je uvijek malo...a evo onako napamet bez guglanja par projekata samo iz sarajeva od braće muslimana u vrijetnosti od pola milijarde maraka

Image

Image

Image
:thumbup:
AleksoMKD

#356 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by AleksoMKD »

Ovaj, ne znam kako vi gledate na "investiciju" u obliku trgovskog centra kolege, ali kod nas je to obicno mjesto gde Makedonski gradjani kupuju uvezene strane proizvode.

Mislim da se zato to ne moze nazvati neka velika investicija. Samo plate radnika ostaju.
nekoeko

#357 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by nekoeko »

Bodkin

#358 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by Bodkin »

AleksoMKD wrote:Ovaj, ne znam kako vi gledate na "investiciju" u obliku trgovskog centra kolege, ali kod nas je to obicno mjesto gde Makedonski gradjani kupuju uvezene strane proizvode.

Mislim da se zato to ne moze nazvati neka velika investicija. Samo plate radnika ostaju.
naravno. dati pocesto najbolju lokaciju dzaba da bi napravili trzni centar pa prodali prostore ili zgradu pa prodali stanove nije investicija, ili bar nije korisna :thumbup:
nosara

#359 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by nosara »

Bodkin wrote:
AleksoMKD wrote:Ovaj, ne znam kako vi gledate na "investiciju" u obliku trgovskog centra kolege, ali kod nas je to obicno mjesto gde Makedonski gradjani kupuju uvezene strane proizvode.

naravno. dati pocesto najbolju lokaciju dzaba da bi napravili trzni centar pa prodali prostore ili zgradu pa prodali stanove nije investicija, ili bar nije korisna :thumbup:
Korisna je "prvom safu", a na sveopstu radost idiotima... :D
Bodkin

#360 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by Bodkin »

nosara wrote:
Bodkin wrote:

Korisna je "prvom safu", a na sveopstu radost idiotima... :D
flashing lights. najveca zgrada na balkanu i ostale gluposti za popravljanje erekcije :D
Yamcha

#361 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by Yamcha »

Evo gdje je zapelo
http://cik.ba/milijarde-arapskih-invest ... -za-arape/

Hajd iskreno, koliko Bošnjakinja bi se udale za bogate Arape? Hajde im samo spomeni, odmah bi vas razapeli, jer znate, one su veće Evropljanke od samih Evropljanki sa zapada Evrope.
SmokingMan

#362 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by SmokingMan »

Ulagali bi veliki novac i turci i arapi,tu nema nikakve dvojbe,ali valja "podmiriti" ove "poštene" u administraciji + lihvari,imaju i oni tu svoju računicu,podkradaju svoj narod ispred nosa samo tako,a kamoli da ne postavljaju "svoje uslove" iza zatvorenih vrata,za investitore iz Turske i bliskog istoka,molim lijepo...
Havatar

#363 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by Havatar »

Srbija je iza Hrvatske i Bosne po investicijama.

U Srbiji je u 2013 porastao broj nezaposlenih za 100 000.

Enough said.
Havatar

#364 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by Havatar »

Al Dahra zaboravila na srpski agrar

IZVOR: DANAS

Beograd -- Gotovo godinu dana nakon potpisivanja predugovora niko više ne govori o prodaji srpskih poljoprivrednih preduzeća kompaniji Al Dahra, piše "Danas".

Image

Tokom nedavne posete državne delegacije Srbije Abu Dabiju, najavljeni su novi mogući poslovni poduhvati Ujedinjenih Arapskih Emirata u našoj zemlji ali na iznenađenje javnosti gotovo ništa se nije moglo čuti o ranije najavljenoj kupovini osam srpskih poljoprivrednih kombinata.

Naime, sa kompanijom Al Dahra potpisan je predugovor o kupovini PKB korporacije iz Padinske Skele, Agrobačke iz Bača, Bratstva i jedinstva iz Neuzina, Dragana Markovića iz Obrenovca, Nova Gajdobre, Mladog borca iz Sonte, Omoljice i Vojvodine iz Starčeva. Na taj način bi kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata dobila pravo da upravlja zemljištem od 9.000 hektara.

Predugovorom koji je u januaru bivši ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić potpisao u Abu Dabiju "u vezi sa projektom investicionog ulaganja u poljoprivredu između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata“ predviđeno je da se formira zajednička nova kompanija.

Al Dahra u okviru zajedničkog ulaganja ima obavezu da investira oko 200 miliona evra u osam poljoprivrednih državnih gazdinstava u Srbiji. Iznos od 100 miliona evra trebalo bi da bude uložen u izgradnju sistema za navodnjavanje i nabavku savremene opreme, dok će sa dodatnih oko 100 miliona platiti svoj udeo u zajedničkim preduzećima.

Na osnovu tog uloga Al Dahra će steći 80 odsto udela, a preostalih 20 odsto kapitala biće u vlasništvu Srbije i Grada Beograda, koji ujedno neće imati obavezu da objedinjuju sredstva niti garancije, ali će zajedničkoj firmi da pruže logistiku.

Očekivalo se da će ugovor o tom poslu biti potpisan u martu, a do kraja jula je trebalo da bude obavljen prenos imovine. Međutim, do danas to nije učinjeno, a kada će biti pokrenuta dogovorena procedura ne zna se ni posle posete srpske državne delegacije Abu Dabiju.

Od Ministarstva poljoprivrede list "Danas" nije dobio informaciju o čemu je ministar Dragan Glamočić razgovarao sa svojim kolegama u Abu Dabiju, ali im je naglašeno da posao vezan za kupovinu poljoprivrednih kombinata nije dogovaran od strane tog ministarstva.

U Ministarstvu privrede (nastalom nakon smene Mlađana Dinkića i podele njegovog ministarstva finansija i privrede na dva dela) list u "Danas" je rečeno da pitanje dokle se stiglo u poslu prodaje kombinata i kada će ugovor biti realizovan nije za njih. To je obrazloženo time da ministar Radulović nije putovao u Abu Dabi.

Izjavu o tom pitanju "Danas" nije uspeo da dobije ni od Mlađana Dinkića, zamenika predsednika Komiteta za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Grešimo s Dinkićem

"Velika je greška to što je Mlađan Dinkić izbačen iz Vlade a ostavljen je u pregovaračkom timu sa Emiraćanima. Arapi su tradicionalan svet i uopšte nije dobro nuditi im kao pregovarača nekoga za koga smatrate da za njega nema mesta u vašoj Vladi. To može dosta da utiče na Emiraćane da postanu rezervisani prema samom poslu", smatra Mahmud Bušatlija.

Mahmud Bušatlija, konsultant za strana ulaganja ističe za "Danas" da se pregovori Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata o saradnji u oblasti poljoprivrede "ne odvijaju dobro“.

"Očito je da postoji neki zastoj, da nije tako posle posete Abu Dabiju bi se mnogo više i konkretnije znalo o poslu o kupovini kombinata koji se sada uopšte i ne spominje. To što je potpisan predugovor u poslovnom smislu ne znači ništa jer je to samo izjava dve strane o dobroj volji", podseća on.

"Zbog čega je došlo do zastoja u o pregovorima možemo samo nagađati. Možda je zapelo oko procene imovine ili oko nekog drugog pitanja. Moj utisak je da smo mi od samog početka pogrešno pristupili pregovorima sa Emiraćanima. Naime, nakon što je potpisan međudržavni sporazum, političari nisu imali šta više da traže u toj priči i mesto je trebalo da ustupe profesionalcima", smatra Bušatlija.

"Primer je to što su već u drugom koraku, u pregovore oko stvaranja Er Srbije Emiraćani sa svoje strane imenovali čoveka iz struke. Sa naše strane se to nije desilo jer su i dalje u prvom planu ostali političari, a ne stručnjaci", naglašava on.

Milan Prostran, ekspert za poljoprivredu smatra da je period od godinu dana od kada je najavljeno da se kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata interesuju za ulaganja u srpsku poljoprivredu sasvim dovoljan da se zaključi konkretan ugovor.

"Zbog čega do toga nije došlo, a najavljuju se neki novi poslovi sa Abu Dabijem, je nešto što bi trebalo da bude legitimno pitanje nadležnima. Teško je spekulisati ali pretpostavljam da bi problemi, do kojih je očito došlo, mogu da budu vezani za imovinska pitanja ili izmene nekih zakonskih regulativa kako bi se ispunilo ono što Emiraćani žele", ocenjuje on.

"U svakom slučaju, ja sam pozdravio potpisivanje predugovora i koliko znam on je naišao i na zadovoljstvo zaposlenih u poljoprivrednim kombinatima jer bi se na taj način obezbedio dalji nesmetani rad tih preduzeća kao i egzistencija radnika i njihovih porodica", zaključuje Prostran.

:roll:
SkyLimit

#365 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by SkyLimit »

Činjenicu da su Bošnjaci većinom muslimani treba odigrati pametno.Investicije i podrška iz Islamskog svijeta(koja nam je valjala u ratu) su poželjne,ali pod uslovom da da to nije uslovano otvaranjem vrata za preobraćenje Bošnjaka na "pravi Islam" kako ga je neko zamislio.Bošnjaci muslimani imaju svoju višestoljetnu tradiciju i uza sve probleme koje imamo,najmanje nam sada trebaju i misionari koji će stvarati religijski razdor.A što se tiče svih tih bogatih šeika i onih koji drže naftu u svojim rukama,mene je uvjek zanimalo kako to da mi po Bosni stalno učestujemo u akcijama za pomoć Palestini,nije mi žao dati,ali mi je nejasno kako to da dođe do nas,pa jedan šeik sa 1% svog bogastva može nahraniti čitavu Palestinu.
U suštini što se tiče Bošnjaka,Islam može biti naša prednost a može biti i naša slabost,do nas je,nadam se da će Bošnjaci muslimani znati povući prave poteze.
Post Reply