Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post Reply
uglavnomja

#151 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by uglavnomja »

ZA 16 KILOMETARA AUTOCESTE 300 MILIONA KM

"Početkom sedmice otvoreno je gradilište na prvoj od ukupno četiri nove trase autoceste 5C, čija će izgradnja započeti ovoga ljeta. Radovi su krenuli na dionici Kakanj - Bilješevo, koja je ukupno duga 16 kilometara a procijenjena je na blizu 300 miliona KM! Dionica je podijeljena na tri lota: prvi lot obuhvata izgradnju trase duge 9,5 kilometara, čija je ukupna vrijednost ugovorena na 86 miliona KM, i ovi radovi pripali su konzorciju Vijadukt-Hering. Drugi lot odnosi se na izgradnju vjerotno najzahtjevnijeg objekta na cijeloj dosadašnjoj dionici od Sarajeva do Kaknja. Riječ je o tunelu dugom tri kilometra koji će se graditi ispod planinskog prevoja Vijenac, čija je izgradnja već ugovorena na 108 miliona KM. Treći lot odnosi se na dio autoceste iza tunela Vijenac (oko 4 kilometra) te na izgradnju saobraćajne petlje u dva nivoa - za grad Zenicu i za nastavak autoceste 5C. Treći lot ujedno je i naskuplji i procjenjuje se na oko 120 miliona KM. Novac za sva tri lota na dionici Kakanj - Bilješevo obezbijeđen je iz kredita EIB-a i EBRD-a, i ova sredstva već su operativna.

No, osim ove trase čija je izgradnja upravo počela, krajem juna započet će izgradnja zeničke zaobilaznice, čija je finansijska konstrukcija najvećim dijelom zatvorena kreditom Kuvajta u ukupnom iznosu od 60 miliona KM.

Federalni ministar saobraćaja Nail Šećkanović za Slobodnu Bosnu kaže da će najkasnije u julu ove godine startati i gradilište u Hercegovini na dionici Zvirovići - Bijača, te krajem augusta još dva gradilišta - jedno na sjeveru koridora, u Posavskom kantonu, i drugo nadomak Sarajeva, na dionici od Vlakova do Tarčina. Novac za sve četiri dionice već je obezbijeđen u ukupnom iznosu od preko milijardu KM (EBRD, EIB, Kuvajt).

Ministar Šećkanović najavljuje i skoru operacionalizaciju kreditne linije Saudijskog fonda za razvoj u ukupnom iznosu od oko 100 miliona KM, koja je načelno dogovorena prije nekoliko mjeseci za vrijeme posjete Harisa Silajdžića i Mustafe Mujezinovića Saudijskoj Arabiji."

znas li sta znaci kredit :D
kojeime

#152 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by kojeime »

Šveđanin wrote:
Kikibombona wrote:Chisum je sve objasnio u par komentara. Od svega, jedino je greska ocekivati da bude bolje i da je moglo biti bolje sa ovako podijeljenim kartama.

Podanicki mentalitet je duboko ukorijenjen u bosanski narod. Stotine godina pod razno - raznim okupatorima uzimaju danak. Za vrijeme komunizma smo malo progledali, obrazovali se, isli dobrim putem, iako je put bio uzak i jednosmjeran.

Sve ovo vidimo sada u nasem sadasnjem ponasanju i pristupu. Trazimo sadaku - milost okupatora. Trazimo posao - cekamo da nam drugi nadje, Titino naslijedje i politika masovnog zaposljavanja.

I onda ko s neba pa u rebra dobismo demokratiju i kapitalizam. Nije bilo tesko pretpostaviti da cemo se lose snaci. Mi tek trebamo odbolovati bolesti koje su napredni narodi davno apsolvirali.

Zakljucak. Nas napredak ce ici jako sporo. Neke faze moramo proci.

Ne svidjaju mi se ni ove nove generacije, ne vidim pozitivan iskorak. Bilo bi dobro da iznjedri covjeka ili ljude koji ce razdrmati zabokrecinu i k sebi privuci ljude poput Chisuma da konacno drzava krene u pozitivnom smijeru. Totalni sam pesimista za narednih 20 godina, a vjerovatno i vise.
E ovo je već zanimljiv pogled. Neću reći u potpunosti tačan, ali sviđa mi se kako razmišljaš. :thumbup: :bih:
Ja hocu reci da je potpuno tacan. Godinama govorim isto. Naucli nas prvo Turci, pa na kraju komunisti, da vezemo konje gdje nam aga kaze i da puno ne razmisljamo. Sada doslo vrijeme da moramo sami razmisljati. A nikada do sada nismo. I belaj.
kojeime

#153 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by kojeime »

nekoeko wrote:Pa u Sarajevu se stvara anti-islamska klima (vidi ovaj forum ili komentare na klixu) tako da je malo dvolicno sada kukati za arapskim kapitalom, a tociti alkohol uz Ramazan. Ali, ima ona, uzdaj se u se i u svoje kljuse. Da mi malo pripremimo teren i Turci i Arapi bi ovamo poletili.

Ali imaju i drugi razlozi za arapska ulaganja u serbiju, prije svega arapska slabost za srpkinjama. :oops:
Jah. I zato je Etihad (Aviokompanija iz UAE) sponzor velikog muslimanskog kluba iz najislamskije zemlje na planeti. Naime, u Manchester Cityju igraci ne izlaze na teren prije nego sto uzmu abdest.

Svasta.
nekoeko

#154 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by nekoeko »

Boli
kojeime wrote:
nekoeko wrote:Pa u Sarajevu se stvara anti-islamska klima (vidi ovaj forum ili komentare na klixu) tako da je malo dvolicno sada kukati za arapskim kapitalom, a tociti alkohol uz Ramazan. Ali, ima ona, uzdaj se u se i u svoje kljuse. Da mi malo pripremimo teren i Turci i Arapi bi ovamo poletili.

Ali imaju i drugi razlozi za arapska ulaganja u serbiju, prije svega arapska slabost za srpkinjama. :oops:
Jah. I zato je Etihad (Aviokompanija iz UAE) sponzor velikog muslimanskog kluba iz najislamskije zemlje na planeti. Naime, u Manchester Cityju igraci ne izlaze na teren prije nego sto uzmu abdest.

Svasta.
Nisam rekao da je alkohol razlog neulaganja, nego samo velim da mnogi od nas smatraju da mi ne pripadamo islamskom svijetu, a od istog zele investicije. O tome malo razmislite. A boli arape briga za sve, da je njima stvoriti povoljnu klimu, naravno da novac poznaje i vjeru i naciju. Eto sta trazi npr. jedan Malezijacac, milijarder u jednom, trenutno katastrofalnom, FK Sarajevo!? Ovdje moze samo izgubiti, ali covjek osjeca neku prisnost spram Bosni i hoce da ulozi i ovdje nesto.
Heartbeats

#155 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by Heartbeats »

I bas kao sto je vec receno, ne postoje islamse ili jevrejske ili krscanske investicije. Postoje samo investicije od kojih se ocekuje POVRAT na ulozeno..to su ti kao ptice selice koje gledaju gdje ce se spustiti i saviti gnijezdo da bi mlade podigli. Ako je bara puna korokodila nece tu sigurno nego idu dalje. Ubi bene - ibi patria
Ja sam studirao u jednoj, hajde da kazem, nama prijateljskoj zemlji. I sada ovdje pri amabasadi te zemelji imaju i ured njihove drzavne agencije za razvoj. Na nekom njihovom derneku upoznam neke nove ljude koji su dosle da rade tu i kako sam ja isto u tom ekonomskom sektoru, kazu mi da planiraju da pokrenu neki fond koje ce da pomaze start-up ovima i pitaju me kao to ide ovdje generalno, kako da postave i tako to jer im je vlada odobrila neka fina sredstva za to. Nakon nekog vremena ih sretnem i pitam kako ide sa planovima, kazu mi oni sve je zaustavljeno. Ja ono, kao iznenadjen rekoh sto to sada, lijepa je zamisao bila. Kazu oni uhapsen vam predsjednik federacije, procjenjeno nesigurno, policija upada, hapsi na nekim labavim osnovama, pravna drzava klimava.m Jos njima kad je receno Fedracije, oni konatali da je sef drzave. I sad je to kao na ledu do boljih prilika. Eto samo jednog primjera zasto nam investicije propadaju. Politicari ko krokodili na pocetku posta sve poklopise samo da njima bude i da se oni namire iz ovo malo resursa, pa ni od cega ne prezaju, cak ni od tih "malih drzavnih udara" (zante koja slika o nama ide u svijet nakon ovakvih stvari).Dobro je Zeljko Komsic rekao da se oni kolju medju sobom samo oko kontrole nad resursima..i sdp i sda i sbb i hdz i snds i sds i svi..
Drugi primjer je kad je onaj glupson Kemo Kozaric doveo DRUGI dan protesta te investitore i bankare u parlament da pokaze kako postoji i politicka volja i popdrka razvojnim planovima, politikam i programima..Tim ljudima kad su bili tamo se NIKO OD POLITICARA NIJE OBRATIO. Da ne govorim o Kemi koji se trebao objesiti na M.Dvoru zbog ovakve greske, a ne da ostane na celu CBBiH. :run:
didžej

#156 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by didžej »

Heartbeats wrote:I bas kao sto je vec receno, ne postoje islamse ili jevrejske ili krscanske investicije. Postoje samo investicije od kojih se ocekuje POVRAT na ulozeno..to su ti kao ptice selice koje gledaju gdje ce se spustiti i saviti gnijezdo da bi mlade podigli. Ako je bara puna korokodila nece tu sigurno nego idu dalje. Ubi bene - ibi patria
Ja sam studirao u jednoj, hajde da kazem, nama prijateljskoj zemlji. I sada ovdje pri amabasadi te zemelji imaju i ured njihove drzavne agencije za razvoj. Na nekom njihovom derneku upoznam neke nove ljude koji su dosle da rade tu i kako sam ja isto u tom ekonomskom sektoru, kazu mi da planiraju da pokrenu neki fond koje ce da pomaze start-up ovima i pitaju me kao to ide ovdje generalno, kako da postave i tako to jer im je vlada odobrila neka fina sredstva za to. Nakon nekog vremena ih sretnem i pitam kako ide sa planovima, kazu mi oni sve je zaustavljeno. Ja ono, kao iznenadjen rekoh sto to sada, lijepa je zamisao bila. Kazu oni uhapsen vam predsjednik federacije, procjenjeno nesigurno, policija upada, hapsi na nekim labavim osnovama, pravna drzava klimava.m Jos njima kad je receno Fedracije, oni konatali da je sef drzave. I sad je to kao na ledu do boljih prilika. Eto samo jednog primjera zasto nam investicije propadaju. Politicari ko krokodili na pocetku posta sve poklopise samo da njima bude i da se oni namire iz ovo malo resursa, pa ni od cega ne prezaju, cak ni od tih "malih drzavnih udara" (zante koja slika o nama ide u svijet nakon ovakvih stvari).Dobro je Zeljko Komsic rekao da se oni kolju medju sobom samo oko kontrole nad resursima..i sdp i sda i sbb i hdz i snds i sds i svi..
Drugi primjer je kad je onaj glupson Kemo Kozaric doveo DRUGI dan protesta te investitore i bankare u parlament da pokaze kako postoji i politicka volja i popdrka razvojnim planovima, politikam i programima..Tim ljudima kad su bili tamo se NIKO OD POLITICARA NIJE OBRATIO. Da ne govorim o Kemi koji se trebao objesiti na M.Dvoru zbog ovakve greske, a ne da ostane na celu CBBiH. :run:
pa sve ti je tako kod nas. evo ja znam da je kozaric prije rata bio najnizi sefic u banci, znaci malo iznad obicnog sluzbenika za salterom a onda uz rat postao guverner.
pa gdje to ima? i sad neko treba sa njim da pregovara o necemu i da mu vjeruje? :D
BHCluster

#157 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by BHCluster »

nekoeko wrote: Nisam rekao da je alkohol razlog neulaganja, nego samo velim da mnogi od nas smatraju da mi ne pripadamo islamskom svijetu, a od istog zele investicije. O tome malo razmislite. A boli arape briga za sve, da je njima stvoriti povoljnu klimu, naravno da novac poznaje i vjeru i naciju. Eto sta trazi npr. jedan Malezijacac, milijarder u jednom, trenutno katastrofalnom, FK Sarajevo!? Ovdje moze samo izgubiti, ali covjek osjeca neku prisnost spram Bosni i hoce da ulozi i ovdje nesto.
E sada da sarajevo te pare iskoristi pa dovede nekog igrac to bi bilo ok ali izgleda glavonjama u fk sarajevu je dobro i ono sta imaju sadake i nema uspjeha tako je i sa ostalim klubovima.
uglavnomja

#158 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by uglavnomja »

jesu sega ovi sto pisu: prisnost, povezanost, braca, :lol: :lol: :lol:

nikad arapa u zivotu nisu upoznali :-)
Cherry-Cherry

#159 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by Cherry-Cherry »

uglavnomja wrote:jesu sega ovi sto pisu: prisnost, povezanost, braca, :lol: :lol: :lol:

i uglavnom žive na mrskom zapadu :mrgreen:
BHCluster

#160 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by BHCluster »

Cherry-Cherry wrote:
uglavnomja wrote:jesu sega ovi sto pisu: prisnost, povezanost, braca, :lol: :lol: :lol:

Nije do arapa stalo nego do njihovih investicija, ali nekome je preca njihova sadaka i naravno da zive u brlogu.
uglavnomja

#161 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by uglavnomja »

Cherry-Cherry wrote:

:-?

na "zapadu" europe zivi cca 5 puta vise arapa nego sto ima muslimana u bosni. bez turaka u njemackoj :D

i ko ih je upoznao, nece se zanositi bratstvom kad su pare u pitanju. :-)
elma89_

#162 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by elma89_ »

Bosnjaci bi da imaju prednost samo radi islama
MuaDib

#163 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by MuaDib »

Ko će ulagati u zemlju, u kojoj sve moraš podmititi.
Odgovor je NIKO!!!
BHCluster

#164 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by BHCluster »

MuaDib wrote:Ko će ulagati u zemlju, u kojoj sve moraš podmititi.
Odgovor je NIKO!!!
Upravo to ali opet ce se glasati za iste za malo sadake naravno.
Roland_Of_Gilead

#165 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by Roland_Of_Gilead »

nekoeko wrote:Boli
kojeime wrote:

Svasta.
Nisam rekao da je alkohol razlog neulaganja, nego samo velim da mnogi od nas smatraju da mi ne pripadamo islamskom svijetu, a od istog zele investicije. O tome malo razmislite. A boli arape briga za sve, da je njima stvoriti povoljnu klimu, naravno da novac poznaje i vjeru i naciju. Eto sta trazi npr. jedan Malezijacac, milijarder u jednom, trenutno katastrofalnom, FK Sarajevo!? Ovdje moze samo izgubiti, ali covjek osjeca neku prisnost spram Bosni i hoce da ulozi i ovdje nesto.

Inače taj Malezijac je Kinez imenom Vincent.
Krushna mrva

#166 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by Krushna mrva »

Garant opet za SDA SBB i slicne zastupnike "bosnjackih" interesa. 100 %

Moze se izvuci zakljucak da narod voli sadaku
BHCluster

#167 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by BHCluster »

Krushna mrva wrote:Garant opet za SDA SBB i slicne zastupnike "bosnjackih" interesa. 100 %

Moze se izvuci zakljucak da narod voli sadaku
Kada biraju takve "mozgove" to se moze zakljuciti vrlo laHko.
CungaLunga

#168 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by CungaLunga »

Ekonomska strategija BiH;

Ocekivamo Godota...
dustaban

#169 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by dustaban »

Vodaju Mahatira, a zapelo je u... Visokom!
elma89_

#170 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by elma89_ »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Ako je nama jedina što možemo ponuditi stranim investitorim to što smo muslimani, onda im je bolje da ne dolaze...
Apsolutno se slažem.
Još kad vidiš kakvi smo kao muslimani...
Bolji nego mnogi drugi muslimani koji zive u 100% islamskom okruzenju.da arapi zive na Balkanu vec 50% njih bi se pokrstilo ;)
muzicar_iz_parka

#171 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by muzicar_iz_parka »

(Ne)sreća naša kod nas ženske poštene, nema starleta i manekenki koje bi mogli ponuditi Arapima za zabavu kako to učiniše oni tamo preko Drine, dobili bi i mi milione za domaće kompanije. :lol:
Ako ništa drugo, uvešćemo neke Bugarke i Rumunke, kad već nemamo domaćeg "kadra", da vidiš onda koje će investicije da sipaju, kao kiša u jesen. :D
insomnia78

#172 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by insomnia78 »

Nezaboravi zabraniti alkohol i krmetinu, jerbo su seici osjetljivi na to

s' moje sokoćalo
uglavnomja

#173 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by uglavnomja »

insomnia78 wrote:Nezaboravi zabraniti alkohol i krmetinu, jerbo su seici osjetljivi na to

s' moje sokoćalo
narocito dok studiraju, shopinguju, ljetuju ... po mrskom zapadu :D
elma89_

#174 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by elma89_ »

Oni piju kao i mi,svinjetinu ne jedu ...ne Jedemo ni mi uglavnom :D 0-0 :S
Heartbeats

#175 Re: Islamske zemlje - BiH: gdje je zapelo

Post by Heartbeats »

didžej wrote:
Heartbeats wrote:I bas kao sto je vec receno, ne postoje islamse ili jevrejske ili krscanske investicije. Postoje samo investicije od kojih se ocekuje POVRAT na ulozeno..to su ti kao ptice selice koje gledaju gdje ce se spustiti i saviti gnijezdo da bi mlade podigli. Ako je bara puna korokodila nece tu sigurno nego idu dalje. Ubi bene - ibi patria
pa sve ti je tako kod nas. evo ja znam da je kozaric prije rata bio najnizi sefic u banci, znaci malo iznad obicnog sluzbenika za salterom a onda uz rat postao guverner.
pa gdje to ima? i sad neko treba sa njim da pregovara o necemu i da mu vjeruje? :D
To be more precise bio je sef poslovnice PBS-a u Vogosci pa onda kantonalni ministar finasija (SDA ja mislim) pa viceguverner Peter Nicholu, partijskom linijom naravno pa je onda magistrirao i doktorirao u roku od dvije godine (haman kapacitet ko Dino Konakovic :D, sto govori i o visokom skolstvu - ko ce investirati u zemlju u kojoj se kadrovi kote k'o stakori).
Sjecam se kad su u pozoristu pravili koncert u cast Perveza Musharafa,"velikog prijatelja",pa ce Pakistan da investira milione i prodje pola godine sleti Musharaf ko da Bog nije ni dao. Sad mu i u Pakistanu sude.

Sjecam se i da je prva bh ambasada posticanju nezavisnosti otvorena u Islamabadu. Raif Dizdarevic otisao kod Alije i rekao mu: Predsjednice, rat je. Borba jeste na frontu ali dipolomatija i vojska su dvije strane iste medalje u ovakvim situacijama. Eto znam "nesto" iz diplomatije jer sam bio tih desetak godina savezni sekretar za ino poslove u SIV-u. Evo ti spisakljudi koji su josu DKP-u Jugosalvije a koji su bh patriote sigurno, i muslimani i srbi i hrvati. Postavi ljude u New York,Pariz,London,Berlin,Moskvu, Kairo. Rekao mu Aljo: Hvala Raife, snaci cemo se mi nekako i tako Cengici, Behmeni, Sacirbegovici postase misonari i sjecikese nase mlade diplomatske mreze. U Svedskoj prvi BH amabasador bio tokar,kojije pobjegao u Svedsku poslije sarajevskog procesa. Svedi ga ucili da se potpise i ostalom protokolu.
Post Reply