Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje

Locked
Tvrtko II Kotromanić

#201 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje

Post by Tvrtko II Kotromanić »

u prijedlogu ugovora sa IZ ne stoji da poslodavac mora da hrani postaca :-)
Bosanac sa dna kace

#202 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje

Post by Bosanac sa dna kace »

Tvrtko II Kotromanić wrote:u prijedlogu ugovora sa IZ ne stoji da poslodavac mora da hrani postaca :-)
jeste, aha, samo što po zakonu mora da osigura obrok, e taj obrok, je'l mora biti posan?
šta sa Jevrejima, npr. svinjetina? ko po ugovoru sa Jevrejskom zajednicom ima pravo da obrezuje mušku djecu? Da li radnik može otići ranije s posla zbog šabata ili da ne radi uopšte subotom?
insomnia78

#203 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje

Post by insomnia78 »

Ovo ce vinuti muslimane u sami vrh najpozeljnijih radnika
Last edited by insomnia78 on 23/04/2018 22:07, edited 1 time in total.
Tvrtko II Kotromanić

#204 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje

Bosanac sa dna kace wrote:
Tvrtko II Kotromanić wrote:u prijedlogu ugovora sa IZ ne stoji da poslodavac mora da hrani postaca :-)
jeste, aha, samo što po zakonu mora da osigura obrok, e taj obrok, je'l mora biti posan?
šta sa Jevrejima, npr. svinjetina? ko po ugovoru sa Jevrejskom zajednicom ima pravo da obrezuje mušku djecu? Da li radnik može otići ranije s posla zbog šabata ili da ne radi uopšte subotom?
kojem zakonu?
prema prijedlogu ugovora sa IZ poslodavac bi bio duzan da radniku postacu omoguci vrijeme da se moze iftariti
Bosanac sa dna kace

#205 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje

Tvrtko II Kotromanić wrote: prema prijedlogu ugovora sa IZ poslodavac bi bio duzan da radniku postacu omoguci vrijeme da se moze iftariti
pardon je'l poslodavac u BiH prema potpisanom ugovoru sa Jevrejskom zajednicom dužan omogućiti vrijeme radniku da obilježi šabat, da ima slobodno vrijeme da obilježu Hanuku, Pesah, i ostale praznike?
da li po potpisanom ugovoru sa SPC poslodavac mora radniku osigurati posnu hranu ili dati novčanu protiv vrijednost ako radnik ima osiguranu hranu na poslu?
Da li poslodavac prema potpisanom ugovoru sa SPC u vrijeme vaskršnjeg posta mora dati odsustvo radniku kako bi radnik mogao prisustvovati svim vjerskim obredima? Koliko dana pravoslavni vjernici imaju pravo odsustvovati sa posla prema potpisanom ugovoru? Badnji dan, Božić, Bogojavljenje, Veliki Četvrtak, Veliki Petak, Velika Subota, Uskrs, Đurđevdan, Gospojina, + još porodična slava....kolko dana u godini?
Tvrtko II Kotromanić

#206 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje

Tvrtko II Kotromanić wrote: prema prijedlogu ugovora sa IZ poslodavac bi bio duzan da radniku postacu omoguci vrijeme da se moze iftariti
pardon je'l poslodavac u BiH prema potpisanom ugovoru sa Jevrejskom zajednicom dužan omogućiti vrijeme radniku da obilježi šabat, da ima slobodno vrijeme da obilježu Hanuku, Pesah, i ostale praznike?
da li po potpisanom ugovoru sa SPC poslodavac mora radniku osigurati posnu hranu ili dati novčanu protiv vrijednost ako radnik ima osiguranu hranu na poslu?
Da li poslodavac prema potpisanom ugovoru sa SPC u vrijeme vaskršnjeg posta mora dati odsustvo radniku kako bi radnik mogao prisustvovati svim vjerskim obredima? Koliko dana pravoslavni vjernici imaju pravo odsustvovati sa posla prema potpisanom ugovoru? Badnji dan, Božić, Bogojavljenje, Veliki Četvrtak, Veliki Petak, Velika Subota, Uskrs, Đurđevdan, Gospojina, + još porodična slava....kolko dana u godini?
nemam pojma fkt, nisam gledao ugovor SPC sa drzavom

koja su po tebi rjesenja ako se vec ne slazes sa ovim navedenim u prijedlogu?
Ci-Nick

#207 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje

Post by Ci-Nick »

Može sve, ..vjernicima dopustiti sve,.. naravno u skladu sa svim postojećim i važećim zakonima i propisima. :D
Bosanac sa dna kace

#208 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje

Tvrtko II Kotromanić wrote: koja su po tebi rjesenja ako se vec ne slazes sa ovim navedenim u prijedlogu?
pa vrlo jednostavno, zašto muslimani ne bi dobili što su i ostali dobili?
MUNAFIK

#209 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje

Post by MUNAFIK »

Tvrtko II Kotromanić wrote: koja su po tebi rjesenja ako se vec ne slazes sa ovim navedenim u prijedlogu?
Prvo price kako ce eto doktor ostavit pacijenta na opsracili da ode na dzumu što je naravno GLUPOST...

Pa onda price kako nigdje u EU zemljama nema prostorija za molitvu pa se i to dokaže kao LAŽ, pa se onda 'prodaje' prica da se traži da se postacima placa hrana... dakle samo LAŽI i LAŽI izmišljate da prikrijete nešto drugo sto vas muci...
Tvrtko II Kotromanić

#210 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje

valjda zato sto nema obavezne molitve petkom u krscanstvu
niti iftara/sehura u svojim specificnim vremenima
Bosanac sa dna kace

#211 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje

MUNAFIK wrote:
Prvo price kako ce eto doktor ostavit pacijenta na opsracili da ode na dzumu što je naravno GLUPOST...

Pa onda price kako nigdje u EU zemljama nema prostorija za molitvu pa se i to dokaže kao LAŽ, pa se onda 'prodaje' prica da se traži da se postacima placa hrana... dakle samo LAŽI i LAŽI izmišljate da prikrijete nešto drugo sto vas muci...
:? :? :? :? :?
Bosanac sa dna kace

#212 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje

Tvrtko II Kotromanić wrote:
znaš li ti kolko liturgija ima tokom vaskršnjeg posta? kolko traj strasna sedmica? znaš li uopšte kako se praktikuje vaskršnji post u stvarnosti?
channel10

#213 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje

Post by channel10 »

A znas li ti da se ti praznici trebaju regulisati drzavnim zakonom? Mislim na te pravoslavne i sad vidim koji si ti bosanac sa dna kace ;-) .

I sta mislis zbog koga taj zakon nije jos izglasan?
Bosanac sa dna kace

#214 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje

channel10 wrote:A znas li ti da se ti praznici trebaju regulisati drzavnim zakonom? Mislim na te pravoslavne i sad vidim koji si ti bosanac sa dna kace ;-) .

pa jesu regulisani?
šta piše u ugovoru sa SPC?
channel10

#215 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje

Post by channel10 »

channel10 wrote:A znas li ti da se ti praznici trebaju regulisati drzavnim zakonom? Mislim na te pravoslavne i sad vidim koji si ti bosanac sa dna kace ;-) .

pa jesu regulisani?
Ti bolan spominjes praznike koji su na drzavnom nivou i taj zakon je kao dogovoren i nikad nije izglasan. Mijesas babe i zabe kad spominjes te praznike sa ugovorom drzave sa IZ ili SPC-om.
Bosanac sa dna kace

#216 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje

channel10 wrote:

pa jesu regulisani?
Ti bolan spominjes praznike koji su na drzavnom nivou i taj zakon je kao dogovoren i nikad nije izglasan. Mijesas babe i zabe kad spominjes te praznike sa ugovorom drzave sa IZ ili SPC-om.
De uzmi sad fino pobroj sve dane koje neko ima za bajrame i dane koje sam ja nave a za koje ti kazes da su regulisani zakonom, de pobroj pa uporedi, ziv bio.
Tvrtko II Kotromanić

#217 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje

znaš li ti kolko liturgija ima tokom vaskršnjeg posta? kolko traj strasna sedmica? znaš li uopšte kako se praktikuje vaskršnji post u stvarnosti?
ne znam stvarno koliko i kako?
mislim fkt ne znam, ono sto o postu znam jeste da se ne jede meso...

ali evo opet kakve veze to ima sa prijedlogom ugovora sa iZ?

zasto bi se meni uskracivali moje pravo?
zasto bi se ne moglo omoguciti da obavim svoju vjersku obavezu (naravno bez zabusavanja na poslu, da ne bude to "razlog" :) )
Bosanac sa dna kace

#218 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje

zasto bi se meni uskracivali moje pravo?
zasto bi se ne moglo omoguciti da obavim svoju vjersku obavezu (naravno bez zabusavanja na poslu, da ne bude to "razlog" :) )
pa i ja pitam, zasto je jednima omoguceno, a drugima se to osporaje
na sunce sve te ugovore pa da vidjamo, je'l se to samo muslimanima prigovara za ČUNU, haj da vidimo ko će šta reću jevrejima za Ćunu
channel10

#219 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje

Post by channel10 »

channel10 wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:A znas li ti da se ti praznici trebaju regulisati drzavnim zakonom? Mislim na te pravoslavne i sad vidim koji si ti bosanac sa dna kace ;-) .

pa jesu regulisani?
De uzmi sad fino pobroj sve dane koje neko ima za bajrame i dane koje sam ja nave a za koje ti kazes da su regulisani zakonom, de pobroj pa uporedi, ziv bio.
Fino te pitam gdje zivis, jer u Bosni nisi sigurno?! Ja vrlo dobro znam o cemu pricam, dok ti valjas gluposti i ne mislim ti objasnjavati kakvo je stanje.
Bosanac sa dna kace

#220 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje

channel10 wrote: Fino te pitam gdje zivis, jer u Bosni nisi sigurno?! Ja vrlo dobro znam o cemu pricam, dok ti valjas gluposti i ne mislim ti objasnjavati kakvo je stanje.
:? :run:
channel10

#221 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje

Post by channel10 »

channel10 wrote: Fino te pitam gdje zivis, jer u Bosni nisi sigurno?! Ja vrlo dobro znam o cemu pricam, dok ti valjas gluposti i ne mislim ti objasnjavati kakvo je stanje.
Trci ziv bio..
Bosanac sa dna kace

#222 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje

channel10 wrote:
Trci ziv bio..
Vrlo jednostavno dajte sporazume sa ostalim vjerskim zajednicama da uporedimo, i to je to.
BajramBarecula

#223 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje

Post by BajramBarecula »

insomnia78 wrote:Ovo ce vinuti muslimane u sami vrh najpozeljnijih radnika
Od portira do direktora za pola godine? Nacija je u transu! Ono sto je Mustafa uradio odjeknulo je kao bomba!!
Novak20

#224 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje

Post by Novak20 »

Ne znam da li je neko postavio ovo. Meni se čini da je osnovni problem što vjerske zajednice (koje imaju svoju imovinu i službenike) trebaju sa državom definisati svoja prava i obaveze u zaštiti interesa, a ne tražiti dodatna prava za vjernike svoje konfesije.

Ako u zakonu (o radu, recimo) stoji da je svakom radniku obezbjeđeno pravo na godišnji odmor u minimalnom trajanju od 18 dana ili dva dana plaćenog odsustva za vjerske ili tradicijske praznike, ili dva plaćena dana odsustva za vlastite potrebe .... ne vidim zašto neko, u formalno sekularnoj državi, traži dodatna prava u vidu minimalno pet slobodnih dana godišnje za "svoje" vjernike.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/procita ... /180423034
Islamska zajednica u BiH već tri godine čeka odobrenje Predsjedništva BiH na konačno parafiranje sporazuma sa državom BiH. Zašto je to tako znaju dvojica članova Predsjedništva i to Mladen Ivanić i Dragan Čović koji smatraju da još nikada nije došao povoljan "politički" moment da taj ugovor bude potpisan.
Tako je Islamska zajednica u BiH jedina vjerska zajednica koja još uvijek nema ugovor s državom, koji i jednu i drugu stranu obavezuje na određene obaveze i prava. A sve je počelo još 2011. godine kada je Vijeće ministara BiH donijelo zaključak i zadužilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da sačini Prijedlog osnova za vođenje pregovora s Islamskom zajednicom. Taj ugovor je nakon usaglašavanja na nivou ekspertskih timova 2015. godine jednoglasno usvojen na Vijeću ministara i proslijeđen Predsjedništvu BiH na odobravanje.

I tu nastaje problem. Određene zamjerke na razmatranje tog sporazuma prema posljednjim informacijama imaju Mladen Ivanić i Dragan Čović, koji su na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH glasali protiv prijedloga Bakira Izetbegovića da se na dnevnom redu sjednice razmatra to pitanje. U međuvremenu, od 2015. godine do danas bilo je određenih razgovora o modifikovanju nekih detalja, ali od toga ništa zvanično nije usvojeno pa je Izetbegović dvojici kolega predložio da se potpiše tekst sporazuma koji im je upućen iz Vijeća ministara, dakle tekst koji je star 2,5 godine.

Evidentno je da se pitanje sporazuma politizira, odnosno dovodi u politički kontekst s obzirom na nadolazeće izbore, iako tekst samog sporazuma ne bi trebao imati nikakve veze s politikom.

Džuma, hadž, obrezivanje...

Prvi član predloženog ugovora Islamske zajednice u BiH i države BiH jasno naglašava da su država i Islamska zajednica, svaka u svom području, nezavisne i samostalne te se obavezuju da će poštivati to načelo.

Najviše rasprave definitivno izaziva terminologija u smislu "poštivati pravo" ili "garantirati pravo" na džumu, vjersku odjeću, obavljanje molitve i slično. Mladen Ivanić je nakon posljednje sjednice Predsjedništva i odbijanja da se o tome raspravlja kazao: "Stajalo je tamo čitav niz stvari, naprimjer ljekar koji operiše bi, ako bi se to prihvatilo, napustio operaciju da bi išao na džumu. Moj prijedlog, koji su oni prihvatili pa sad odustali, bio je da se kaže da Bosna i Hercegovina neće ometati pravo na džumu. To je samo jedan primjer, a takvih je desetak stvari. Ja sam, recimo, predlagao i da nećemo garantovati pravo na nošenje tradicionalne opreme, nego da nećemo sprečavati i da će to biti korišteno u skladu sa zakonom", rekao je između ostalog Ivanić.

Garantovati ili omogućiti prava

A članovi predloženog sporazuma o tome glase:

- Član 11: U javnom i privatnom sektoru bit će omogućeno pravo na slobodno vrijeme za obavljanje džume namaza, kao i pravo na slobodno vrijeme za obavljanje iftara i sehura tokom ramazana.

- U javnom i privatnom sektoru bit će omogućeno pravo na odsustvo s posla u svrhu obavljanja obreda hadža.

- U javnom i privatnom sektoru poštivat će se pravo vjernika na ispoljavanje vjere, kao što je obavljanje molitve, odijevanja i izgled u skladu s njihovim vjerskim uvjerenjima. Prava iz ovog člana mogu podlijegati samo onim ograničenjima predviđenim zakonom, a koja su neophodna u demokratskom društvu u interesu javne sigurnosti, zaštite javnog poretka, zdravlja ili morala.

"Prijedlogom ugovora nije zatraženo da se ova prava garantiraju, jer su ona zagarantirana, u okviru prava na slobodu vjere i uvjerenja, Ustavom i međunarodnim aktima o ljudskim pravima, nego da se omogući ispoljavanje ovih prava. Da je gospodin Ivanić u cijelosti pročitao član 11. kojim su definirana ova prava, vidio bi da nije traženo da ona budu apsolutna i neograničena, nego da se mogu ograničiti kada to zahtijevaju interesi sigurnosti, javnog reda, zdravlja i morala i prava drugih ljudi. Upravo to predstavlja osnov da se onemogući da nečije zdravlje ili život budu ugroženi zbog odlaska na džumu. Konačno, to nije islamski princip pa se za takvo nešto nikada ne bismo ni zalagali", kazali su iz Islamske zajednice u BiH.

"IZ u BiH je tražila pravo na obrezivanje dječaka, ali tu imate pitanje i ljekara i zdravlja i čitav niz stvari. Ima detalja kojima se mora pristupiti pažljivo", kazao je, između ostalog, Ivanić u obrazloženju svojih zamjerki na ugovor.

S druge strane, član 22. daje pravo IZ na prakticiranje obreda kurbana i obrezivanja muške djece u skladu s islamskom vjerskom praksom, garantira se kao dio prava na slobodu vjere.

Ugovorom se u članu 10. također kao neradni dani za muslimane u BiH određuju dva dana Ramazanskog bajrama, dva dana Kurban-bajrama, jedan dan u toku godine prema ličnom izboru vjernika u povodu rođendana poslanika Muhammeda ili Nove hidžretske godine.
Novak20

#225 Re: Islamska zajednica u BiH - politicko pitanje

Post by Novak20 »

Ja, zaboravih, za svoje djelatnike vjerske zajednice mogu tražiti izuzetke od važećih zakona države ali za sve vjernike ????
Locked