Ful tesko pitanje ...cu baciti 1SIT..pa bum vidio kaj...evo ga......i moj odgovor je nekaj trece....dobra susjedaHimera wrote:Šta ti je vžnije laptop ili ženabuhtelj wrote:Uopce ne idem u crkvu, zadnji put sam bio 1996 u Dubrovniku kao izgubljeni turista i to je to...inace sam ateistaHimera wrote: Buhtelj nemoj majke ti i ti ja sam mislio ipak malo dalje vidiš;nego kad ti to vidi arhitekturni nacrt pa da moreš vikati ovo valja ono ne valja jeli?Jarane Ljubljana je jedini glavni grad u Evropi koja nema džamiju i ole kakav centar.UChicagu gdje baš ne gledaju sa veseljem Muslimane imaju čak 400 džamija.Sve što je drugačije i nvo te zanimljivo te sa tim samo obogaćuje.Čaršiju mi ne diraj boga ti nego da te pitam ideš li u crkvu na ponočku il ti to dođe katoličkii sveštenik(duhovnik)kući i obavi molitvu?Vidi pa javi![]()
i kaj ce mi svecenik...moja crkva je moj job, razvoj tehnologije i znanosti (uaaa Intel, Motorla, Xilinx, Altera)... moj laptop i moja draga zena
?pazi šta češ reči jer se lahko za....š
Islamska vjerska zajednica Slovenije
-
buhtelj
- Bosanac sa dna kace
jes da je skrecanje s teme, halalte braco i sestre, znam da je jako bitno za vas, al samo da vam ispircam jednu anegdotu;buhtelj wrote:Uopce ne idem u crkvu, zadnji put sam bio 1996 u Dubrovniku kao izgubljeni turista i to je to...inace sam ateistaHimera wrote:Buhtelj nemoj majke ti i ti ja sam mislio ipak malo dalje vidiš;nego kad ti to vidi arhitekturni nacrt pa da moreš vikati ovo valja ono ne valja jeli?Jarane Ljubljana je jedini glavni grad u Evropi koja nema džamiju i ole kakav centar.UChicagu gdje baš ne gledaju sa veseljem Muslimane imaju čak 400 džamija.Sve što je drugačije i nvo te zanimljivo te sa tim samo obogaćuje.Čaršiju mi ne diraj boga ti nego da te pitam ideš li u crkvu na ponočku il ti to dođe katoličkii sveštenik(duhovnik)kući i obavi molitvu?Vidi pa javibuhtelj wrote: Nisam ksenofobican, ali sam osobno protiv gradnje moseje....iz jednostavnog razloga, zato jer je arhitekturno je totalno out...mozda bi se na Jesenicama, koje manje vise asociraju na bosanski gradic moglo kaj ucinit.
I naravno ak je do sada nije bilo zakaj bi je sada gradili...zbilja ne kuzim?? Svatko se moze doma moliti bogu ako zeli...![]()
i kaj ce mi svecenik...moja crkva je moj job, razvoj tehnologije i znanosti (uaaa Intel, Motorla, Xilinx, Altera)... moj laptop i moja draga zena
naime, vele; kad se u BiH rodi dijete, i kad naraste, i kad pocne poimat svijet, pa kad mu objasanjavaju strane svijeta, i kad mu objasanjavju ZAPAD onda ga okrenu ka zapadu i kazu; Sine tamo ti je zapad, tamo je Slovenija, tamo je hljeb!
Dok u Sloveniji dijete kad mu objasanjavju ISTOK onda ga okrenu prema istoku i kazu; Sine tamo je istok,tamo je BiH tamo ti je caca!
Kazu prema nekim istrazivanjima, Slovenke pate za svojim muzevima jer njihovi muzevi i previse provode na skijanju, a premalo u krevetu!
- Bosanac sa dna kace
HVALA!
A znaci isitna je jel?
A znaci isitna je jel?
-
buhtelj
Imam ful dobru susjedu....tak da vas pozivam sve na pivo da pogledate dragulje dezele Janeza:) ...Himera wrote:i ti bi lopove komšinicu,kako te nije sramota
- Bosanac sa dna kace
ljubljancan wrote:Ne mora znaciti ali u svemu ima istine!
Kinezi kazu; u svakom dobru ima zla, a u svakom zlu ima dobra!
-
Himera
buhtelj wrote:Imam ful dobru susjedu....tak da vas pozivam sve na pivo da pogledate dragulje dezele Janeza:) ...Himera wrote:i ti bi lopove komšinicu,kako te nije sramota
. Ima nekog tipa koji je fakat bukva u glavi i miscima pa to moram nekak iskoristi
...Anarhija all over Siska
Kad i đe se more doći?
-
ljubljancan
Eh, sto ovi kvare teme! Ko o cemu oni o ........! 
-
buhtelj
A bus jos ti dosao zabarljubljancan wrote:Eh, sto ovi kvare teme! Ko o cemu oni o ........!
Kaj kompliciras tema je idealna da organiziramo jedan ultra tulum sa zabarkama...sve ce da ide preko BIH forma, jer je sve ide uz malo gospodarstvo na balkanski nacin...
-
ljubljancan
EF. IBRAHIM MALANOVIC IMAM IZ MARIBORA NE MOZE ZASTUPATI ISLAMSKU SKUPNOST SLOVENIJE
Koordinator ni zastopnik Islamske skupnosti
http://www.delo.si | 20.12.2005 - Ljubljana
Ljubljansko okrajno sodišče je presekalo gordijski vozel in odločilo, da tako imenovani koordinator poslov Ibrahim Malanović ne more predstavljati in zastopati islamske skupnosti.
Ko je tehtalo tožbo zaradi motenja posesti in predlog za izdajo začasne odredbe, ki ju je islamska skupnost vložila proti nekdanjemu muftiju Osmanu Đogiću, je pritrdilo argumentom Đogićevega pooblaščenca odvetnika Luka Zajca iz odvetniške družbe Čeferin. Tožbo islamske skupnosti je sodišče zavrglo, že izdano začasno odredbo pa razveljavilo. Islamska skupnost je s tem pravdo izgubila, morebitno pritožbo pa bo reševalo višje sodišče.
Zaplet v slovenski islamski skupnosti se je letos spomladi z odstavitvijo muftija Osmana Đogića znašel tudi na očeh javnosti, s tem pa tudi različni pogledi na vprašanje, kdo je vrhovna islamska avtoriteta v Sloveniji oziroma ali naj tukajšnji muslimani ostanejo podrejeni Sarajevu ali pa naj se osamosvojijo. Potem ko je Đogića sabor islamske skupnosti v BiH razrešil s funkcije muftija, je takšno odločitev potrdil tudi sabor islamske skupnosti v Sloveniji.
Odločeno je bilo, da bo do imenovanja novega muftija v Sloveniji vse posle opravljal mariborski imam Ibrahim Malanović. Po odstavitvi, o kateri Đogić trdi, da je brez pravne podlage, je na sedežu islamske skupnosti zamenjal ključavnico, zato je islamska skupnost, ki jo je zastopal Ibrahim Malanović, vložila tožbo. Sodišče je izdalo začasno odredbo, po kateri je moral Đogić svojim nasprotnikom izročiti ključe prostorov islamske skupnosti na Proletarski 4 v Ljubljani. Ko so jih dobili, so takoj zamenjali ključavnico, zato je tožbo vložil tudi Đogić.
Ko je ljubljansko okrajno sodišče začelo obravnavati tožbo islamske skupnosti v Sloveniji zoper Osmana Đogića zaradi motenja posesti, je ugotovilo, da je pooblastilo za zastopanje islamske skupnosti, ki ga je odvetniški pisarni Miro Senica in odvetniki podpisal Ibrahim Malanović, neveljavno. Odvetniška pisarna je vztrajala, da je Malanović zakoniti predstavnik skupnosti, sodišče pa je takšno stališče zavrnilo. Odločilo je, da Malanović kot koordinator niti po statutu islamske skupnosti v Sloveniji niti po določbah ustave islamske skupnosti v BiH ne more predstavljati in zastopati islamske skupnosti v Sloveniji. Njen najvišji akt je statut, ki določa, kdo lahko predstavlja in zastopa islamsko skupnost. In ker slednja ni predložila veljavnega pooblastila za vložitev tožbe in predloga za izdajo začasne odredbe, je sodišče tožbo zavrglo, že izdano začasno odredbo, ki jo je Đogić spoštoval in svojim nasprotnikom omogočil vstop v prostore islamske skupnosti, pa razveljavilo.
Preberite v torkovem tiskanem Delu.
Koordinator ni zastopnik Islamske skupnosti
http://www.delo.si | 20.12.2005 - Ljubljana
Ljubljansko okrajno sodišče je presekalo gordijski vozel in odločilo, da tako imenovani koordinator poslov Ibrahim Malanović ne more predstavljati in zastopati islamske skupnosti.
Ko je tehtalo tožbo zaradi motenja posesti in predlog za izdajo začasne odredbe, ki ju je islamska skupnost vložila proti nekdanjemu muftiju Osmanu Đogiću, je pritrdilo argumentom Đogićevega pooblaščenca odvetnika Luka Zajca iz odvetniške družbe Čeferin. Tožbo islamske skupnosti je sodišče zavrglo, že izdano začasno odredbo pa razveljavilo. Islamska skupnost je s tem pravdo izgubila, morebitno pritožbo pa bo reševalo višje sodišče.
Zaplet v slovenski islamski skupnosti se je letos spomladi z odstavitvijo muftija Osmana Đogića znašel tudi na očeh javnosti, s tem pa tudi različni pogledi na vprašanje, kdo je vrhovna islamska avtoriteta v Sloveniji oziroma ali naj tukajšnji muslimani ostanejo podrejeni Sarajevu ali pa naj se osamosvojijo. Potem ko je Đogića sabor islamske skupnosti v BiH razrešil s funkcije muftija, je takšno odločitev potrdil tudi sabor islamske skupnosti v Sloveniji.
Odločeno je bilo, da bo do imenovanja novega muftija v Sloveniji vse posle opravljal mariborski imam Ibrahim Malanović. Po odstavitvi, o kateri Đogić trdi, da je brez pravne podlage, je na sedežu islamske skupnosti zamenjal ključavnico, zato je islamska skupnost, ki jo je zastopal Ibrahim Malanović, vložila tožbo. Sodišče je izdalo začasno odredbo, po kateri je moral Đogić svojim nasprotnikom izročiti ključe prostorov islamske skupnosti na Proletarski 4 v Ljubljani. Ko so jih dobili, so takoj zamenjali ključavnico, zato je tožbo vložil tudi Đogić.
Ko je ljubljansko okrajno sodišče začelo obravnavati tožbo islamske skupnosti v Sloveniji zoper Osmana Đogića zaradi motenja posesti, je ugotovilo, da je pooblastilo za zastopanje islamske skupnosti, ki ga je odvetniški pisarni Miro Senica in odvetniki podpisal Ibrahim Malanović, neveljavno. Odvetniška pisarna je vztrajala, da je Malanović zakoniti predstavnik skupnosti, sodišče pa je takšno stališče zavrnilo. Odločilo je, da Malanović kot koordinator niti po statutu islamske skupnosti v Sloveniji niti po določbah ustave islamske skupnosti v BiH ne more predstavljati in zastopati islamske skupnosti v Sloveniji. Njen najvišji akt je statut, ki določa, kdo lahko predstavlja in zastopa islamsko skupnost. In ker slednja ni predložila veljavnega pooblastila za vložitev tožbe in predloga za izdajo začasne odredbe, je sodišče tožbo zavrglo, že izdano začasno odredbo, ki jo je Đogić spoštoval in svojim nasprotnikom omogočil vstop v prostore islamske skupnosti, pa razveljavilo.
Preberite v torkovem tiskanem Delu.
-
ljubljancan
http://www.direkt.si/domov/moja_dezela/6163/

Salam alejkum, finančni raj
Predsednik Islamske skupnosti Ibrahim Malanović naj bi kot predstavnik organizacije Nedwa dobival mastne vsote denarja iz Savdske Arabije, profitiral pa naj bi tudi pri Drogi in Perutnini Ptuj s certifikati Halal
Ljubljana, 20.12.2005
Tone Cajhen
"Od kod Malanoviću denar za drag avtomobil, hišo v vrednosti 100.000 evrov in visoke račune za mobitel?" sprašuje avtor anonimke, ki je včeraj prispela na naslove več slovenskih medijev.
Ibrahimu Malanoviću, zdaj prvemu možu mešihata Islamske skupnosti v Sloveniji (IS), očita neetičnost, če že ne kriminaliteto. Nepriljubljeni Malanović je, kot je znano, nasledil prejšnjega muftija Osmana Đogića. Tega so 30. aprila odstavili, zaradi česar je na obeh straneh vzniknilo nekaj tožb, ki menda še niso rešene. Malanovića mediji še zdaj včasih imenujejo domnevno samooklicani koordinator IS, drugič pa predsednik IS.
Malanović, piše anonimka, za zelo nizko plačo dela kot hodža v Mariboru, ki je ena od najrevnejših lokalnih islamskih skupnosti v Sloveniji. Ker pa naj bi bil tudi predsednik savdske humanitarne organizacije Newda, ki v Sloveniji ni registrirana, ne obstajata pa menda niti odbor niti članstvo, naj bi dobival mastne vsote ameriških dolarjev iz Savdske Arabije. Poleg tega naj bi dobro zaslužil pri certifikatih Halal za proizvodnjo izdelkov za islamski trg, in sicer pri Drogi Kolinski in Perutnini Ptuj. Certifikate naj bi podeljeval kar sam in še zdaj dobival provizijo od prodanih paštet, v Perutnini Ptuj pa naj bi tudi priskrbel službo svojemu bratu. Takratna Droga Portorož je pri pridobivanju certifikata Halal, kot so poročali v internem časopisu, res sodelovala z Malanovićem, ki je bil njen "notranji presojevalec". V Perutnini Ptuj pa niso odgovorili, kako so sodelovali z njim in ali je pri njih res zaposlen njegov brat.
Anonimka je ostra tudi do Nevzeta Porića, tajnika IS, ki naj bi bil odgovoren za približno pet milijonov tolarjev škode, saj računov za ta znesek menda ni. "Kje je končal denar, ne ve nihče, medtem ko on noče povedati. Kje je končal denar, ki so ga za prevod denarja v slovenski jezik namenili Mercator, Gorenje, Krka in Perutnina Ptuj? Vsota se giblje med 5000 in 10.000 evri ..." Anonimka omenja še hišo na Kamniški ulici 47 v Ljubljani, ki jo je pred leti menda kupila Islamska skupnost in jo ceneje prodala istemu lastniku. Izginil naj bi milijon tolarjev, družina, ki je kupila hišo, pa je letela na cesto in se še zdaj pravda na sodišču. Lahko dodamo dejstvo, da hiše na omenjenem naslovu ni (več).
Salam alejkum, finančni raj
Predsednik Islamske skupnosti Ibrahim Malanović naj bi kot predstavnik organizacije Nedwa dobival mastne vsote denarja iz Savdske Arabije, profitiral pa naj bi tudi pri Drogi in Perutnini Ptuj s certifikati Halal
Ljubljana, 20.12.2005
Tone Cajhen
"Od kod Malanoviću denar za drag avtomobil, hišo v vrednosti 100.000 evrov in visoke račune za mobitel?" sprašuje avtor anonimke, ki je včeraj prispela na naslove več slovenskih medijev.
Ibrahimu Malanoviću, zdaj prvemu možu mešihata Islamske skupnosti v Sloveniji (IS), očita neetičnost, če že ne kriminaliteto. Nepriljubljeni Malanović je, kot je znano, nasledil prejšnjega muftija Osmana Đogića. Tega so 30. aprila odstavili, zaradi česar je na obeh straneh vzniknilo nekaj tožb, ki menda še niso rešene. Malanovića mediji še zdaj včasih imenujejo domnevno samooklicani koordinator IS, drugič pa predsednik IS.
Malanović, piše anonimka, za zelo nizko plačo dela kot hodža v Mariboru, ki je ena od najrevnejših lokalnih islamskih skupnosti v Sloveniji. Ker pa naj bi bil tudi predsednik savdske humanitarne organizacije Newda, ki v Sloveniji ni registrirana, ne obstajata pa menda niti odbor niti članstvo, naj bi dobival mastne vsote ameriških dolarjev iz Savdske Arabije. Poleg tega naj bi dobro zaslužil pri certifikatih Halal za proizvodnjo izdelkov za islamski trg, in sicer pri Drogi Kolinski in Perutnini Ptuj. Certifikate naj bi podeljeval kar sam in še zdaj dobival provizijo od prodanih paštet, v Perutnini Ptuj pa naj bi tudi priskrbel službo svojemu bratu. Takratna Droga Portorož je pri pridobivanju certifikata Halal, kot so poročali v internem časopisu, res sodelovala z Malanovićem, ki je bil njen "notranji presojevalec". V Perutnini Ptuj pa niso odgovorili, kako so sodelovali z njim in ali je pri njih res zaposlen njegov brat.
Anonimka je ostra tudi do Nevzeta Porića, tajnika IS, ki naj bi bil odgovoren za približno pet milijonov tolarjev škode, saj računov za ta znesek menda ni. "Kje je končal denar, ne ve nihče, medtem ko on noče povedati. Kje je končal denar, ki so ga za prevod denarja v slovenski jezik namenili Mercator, Gorenje, Krka in Perutnina Ptuj? Vsota se giblje med 5000 in 10.000 evri ..." Anonimka omenja še hišo na Kamniški ulici 47 v Ljubljani, ki jo je pred leti menda kupila Islamska skupnost in jo ceneje prodala istemu lastniku. Izginil naj bi milijon tolarjev, družina, ki je kupila hišo, pa je letela na cesto in se še zdaj pravda na sodišču. Lahko dodamo dejstvo, da hiše na omenjenem naslovu ni (več).
- Bosanac sa dna kace
eeee
a sta je naravoucenje gore citiranih tekstova, ne nih da se pogadjam jerbo mi slovenacki ne ide bas najbolje!

a sta je naravoucenje gore citiranih tekstova, ne nih da se pogadjam jerbo mi slovenacki ne ide bas najbolje!
- Bosanac sa dna kace
Saopštenje za javnost smijenjenog slovenačkog muftije Osmana ef. Đogića
Napisao: administrator, Petak, 23 Decembar 2005 (46 hits)
Smijenjeni muftija Đogić reisovu posjetu Sloveniji naziva „provokacijom“ i prijeti osnivanjem nove islamske zajednice odvojene od IZ BiH. U nasatavku je tekst saopstenja: Sud u Ljubljani je 9. 12. 2005. godine donio odluku da odbaci tužbu protiv mene koju je uložio g. Ibrahim Malanović kao eksponent IZ BiH, na osnovi imenovanja za ''koordinatora''. 30. aprila 2005. godine na prijedlog reisu-l-uleme Sabor IZ BiH imenovao je g. Malanovića za "koordinatora", iako takva funkcija ne postoji niti u Statutu IZ Slovenije niti u Ustavu IZ BiH. Na osam stranica sud je dao obrazloženje koje se svodi na jedno: u R. Sloveniji važi Statut IZ Slovenije koji nije poštovan i zbog toga se tužba odbacuje. Navedena sudska odluka je dokaz da reisu-l-ulema i vrh IZ već decenijama omalovažavanju Statut IZ Slovenije i podržavaju pravni šlamperaj.
U vezi s najavljenim dolaskom reisu-l-uleme IZ BiH dr. Mustafe Cerića u Ljubljanu 23. 12. 2005. želim obavijestiti javnost sljedeće: Dr. Cerić je dobrodošao kao duhovna ličnost, ali ne kao vjerski predstavnik muslimana Slovenije. Njegov dolazak ne mogu razumijeti drugačije nego kao provokaciju. Sud u Ljubljani je, kao što sam već naveo, odbacio njegovoga ''koordinatora'' kao vjerskog predstavnika muslimana Slovenije. To je pravni poraz opcije koju zastupa dr. Cerić, tj. da on ima bezuvjetno pravo postavljati vjerskog predstavnika u Sloveniji.
Kao što sam već nekoliko puta izjavio želim ponoviti. Prema učenju islama i praksi koja vlada u muslimanskom svijetu lokalne zajednice muslimana koje djeluju u okviru pojedine države imaju ultimativno pravo izabrati svoga vjerskog vođu. Vrh IZ BiH s g. Cerićem na čelu konstantno baca prašinu u oči muslimana Slovenije i iskorištava njihove organizacijske slabosti.
Moje iskustvo komunikacije s IZ BiH govori da g. Cerić i njegova administracija gledaju na IZ Slovenije kao na duhovnu koloniju. Iscrpljuju njezine resurse patetičnom pričom o jedinstvu muslimana. U četiri godine vremena to je njegov prvi dolazak u Ljubljanu. I sada dolazi s ciljem spašavanja postojećeg reda koji mu omogućava potpunu vlast bez ikakvih obaveza. Prije nekoliko dana predsjednik Slovenije dr. Janez Drnovšek je izjavio da podržava princip po kome će muslimani Slovenije sami izabrati svoga predstavnika. Činom posjete Ljubljani, nakon ove izjave i novinskih natpisa koji njegovog ''koordinatora'' povezuju sa skandaloznim stvarima, pokazuje da je dr. Cerić izgubio kontakt s realnošću. On i vrh IZ BiH nikada nisu imali sluha razumjeti situaciju muslimana u Sloveniji i činjenicu da ovi žive u potpuno drugačijem okolju od onoga kakvo je u BiH.
Želim podvući da se ne može staviti znak jednakosti između dr. Cerića i IZ BiH kao institucije. IZ BiH je više od dr. Mustafe Cerića i njegove administracije. Poštujem instituciju reisa na duhovnoj ravni, ali muslimani Slovenije sami trebaju izabrati svoga lidera. Dr. Cerić nema mandat da vrši okupaciju muslimana Slovenije.
U javnosti se postavljalo i postvalja pitanje zašto ja ovaj problem nisam aktuelizirao još kao muftija, a ne da to činim tek pošto sam smijenjen. Moj odgovor je jednostavan: sve do isteka moga mandata obavezivao me je kodeks lojalnosti. Međutim, mogu dokumentirano dokazati da sam od samog početka želio uređenje odnosa s IZ BiH na jasnim i transparentnim principima. Pismeno sam se obraćao, ali g. Cerić je bio gluh i nije se osvrtao ni na šta što nije bilo u skladu s njegovom projekcijom.
Postavljam javno g. Ceriću sljedeće pitanje: Ako je znao da je odluka Sabora IZ BiH bez pravne vrijednosti zašto je učestvovao u njezinom donošenju!? Njome je nanešena neprocjenjiva šteta muslimanima Slovenije i njihovoj borbi za mjesto u slovenskoj zajednici. U moju odbranu besplatno je stala ''Advokatska kancelarija Čeferin'' dok su reis ul-ulema i g. Malanović trošili sredstva iz budžeta IZ, nekih 20.000 KM. Pitam se, da li će muslimani nekada dočekati da njihovi lideri svoje greške plaćaju iz svoga džepa, a ne iz zekata i sadekat ul-fitra. Ako odluka suda u Ljubljani u kojoj u potpunosti padaju projekcije g. Cerića i vrha IZ BiH za njega nemaju obavezujući karakter onda ga ne možemo drugačije razumjeti osim kao glasnogovornika nereda i anarhije.
G. Cerić ne razumije da nakon 30. aprila 2005. počinje novi period i stvara se potpuno novo stanje stvari. Muslimani Slovenije po prvi put opravdano postavljaju pitanje svoje administrativne samostalnosti. Ukoliko g. Cerić unatoč svim pravnim argumentima i volji velikog dijela muslimana Slovenije bude imenovao muftiju to je siguran put u razbijanje muslimana Slovenije i neozbježno organiziranje nove zajednice. Administrativna neovisnost je jedini način da se zaštiti interes muslimana Slovenije i skine ugnjetavački jaram g. Cerića i njegove administracije.
Osman Đogić
U Ljubljani, 22. 12. 2005.
Izvor: Slotekbir.net - Bošnjački Internet Portal u Sloveniji
- Bosanac sa dna kace
ostatak na; http://www.slotekbir.net/index.php?opti ... &Itemid=28Skoro pune dvije godine Islamska zajednica u Sloveniji nalazi se na stupcima štampe u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, na radio talasima i raznim TV stanicama, ali i na internetu skoro isključivo u negativnom kontekstu.
(Uzroci, posljedice i moguće riješenje)
Kuda vode imami, a do prije par mjeseci i Muftija Islamsku zajednicu u Sloveniji? (Uzroci, posljedice i moguće riješenje)
UVOD
Skoro pune dvije godine Islamska zajednica u Sloveniji nalazi se na stupcima štampe u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, na radio talasima i raznim TV stanicama, ali i na internetu skoro isključivo u negativnom kontekstu. Glavna tema (vidljivo ili skriveno) su ovdašnji imami i (bivši - ?) Muftija! Navodno, bore se za dobrobit nas džematlija, muslimana u Sloveniji! Stvarno stanje je: borba za zadržavanje odnosa u kojima je svaki imam radio, i radi šta hoće i kako hoće u svom džematu. Imami misle (''o svom toru''), da su džematlije ovce i da ništa ne vide, pa da mogu šta hoće, to jest da realiziraju svoje vlastite materijalne interese, odnosno očuvaju stolicu za nerad. Ovo što rade za velike pare od oko 850.- EU (neto plaća + besplatan stan, plaćene sve komunalije, telefon, TV a nekima i baterije za daljinski upravljač) to u Bosni i Hercegovini ne bi mogli dobiti ni četvrtinu! Neće u Islamsku zajednicu od prvog dana kako je konstituisana 1994. pa do danas, jer tada ne bi mogli (ne)raditi ovo što rade. Tada bi morali zatvoriti svoje privatne firme, jer su neki registrirani kao privatni poduzetnici, neki kao ''duhovnici'', neki& ne zna se kako i o tom nema podataka.
- Bosanac sa dna kace
[
http://islam.dzemat.org/modules.php?nam ... e&sid=2450Oni se kao otcjepljuju, a mi im kao ne damo
Džemat - Taman kada je pažnju muslimanske javnosti zaokupila afera s „australijskim kurbanima“, nastala nakon odluke Rijasetovog tijela za donošenje fetvi po kojoj nije šerijatski valjano naručivati kurban preko okeana, Rijaset IZ-a uspio je na sebe privući pažnju još jednom, starom aferom u čijem je središtu jedna druga „žrtvena ovca“ - smijenjeni slovenački muftija Osman Đogić. Legendarnu rečenicu iz naslova ovog teksta izgovorio je jedan Bosanac, u uniformi JNA, u vrijeme kada se Republika Slovenija razdruživala od bivše SFRJ. Ovih je dana jedan drugi Bosanac krenuo put Slovenije u sličnu misiju.
Nezavisna TV Hayat, u svom centralnom pregledu dnevnih vijesti, obavijestila je gledaoce da se vrhovni poglavar IZ-a, Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, u Ljubljani susreo sa slovenačkim predsjednikom, Janezom Drnovšekom. Drnovšek je, kaže se u prilogu ove TV kuće, Ceriću poručio da je unutrašnje ustrojstvo Islamske zajednice njena interna stvar u koju se slovenačka država neće miješati. Cerić je, navodi se u istom prilogu, muslimanima Ljubljane na hutbi poručio da moraju ostati jedinstveni. Tu se prilog ove televizijske stanice završava, a neki gledaoci možda su se i zapitali: zbog čega ovakvi apeli na jedinstvo i zašto bi se uopće govorilo o ustrojstvu IZ-a.
No oni koji prate zbivanja u Islamskoj zajednici, znaju da se iza prešućenih vijesti u 7 krije kulminacija još jedne afere unutar IZ-a: prestrojavanje muslimana u Sloveniji u formacijske grupe za i protiv smijenjenog muftije Đogića, priče o neovlaštenom dijeljenju halal certifikata i privremeno nestalim novcima za prijevod Kur'ana, sporovi koje rješava slovenačko sudstvo i slovenačka štampa.
Reis se tako u Sloveniju zaputio s dobrim razlozima, pokušao je učvrstiti svoju politiku u ovoj zemlji, a oponenti su ovom posjetom dobili još jednu priliku da javno poruče šta o ovoj krizi misle.
Last edited by Bosanac sa dna kace on 22/01/2006 03:17, edited 1 time in total.
- Bosanac sa dna kace
http://--- NO LINKS ---/index.php?name ... ic&t=10326Zašto sam morao otići?
Otvoreno pismo mag. Ahmeda Pašića
Poštovane džematlije, draga braćo i sestre u islamu, esselamu 'alejkum! Hvala pripada samo Allahu (dž.š.) i neka je salavat i selam na zadnjeg Božijeg Poslanika Muhammeda (s.a.w.s.), njegovu časnu porodicu i njegove ashabe.
Želim vam prenijeti razloge, zašto sam morao otići sa funkcije Koordinatora za Islamski kulturni centar.
Na funkciju koordinatora za Islamski kulturni centar (IKC) sam bio izabran na internom konkursu kojeg je objavila IZ u RS u maju 2004, a sa radom sam počeo prvog juna 2004. Prije toga sam radio u privatnoj firmi. Napustio sam dobar posao i fino radno mjesto, kako bih se žrtvovao za ljubljansku džamiju i zajedno sa drugima pokrenuo proces sa mrtve tačke. Uskoro sam bio frapiran činjenicom, da arhiva o IKC skoro nije ni postojala, a na računu je bilo veoma malo novca. Bio sam veseo, da sam uskoro uspostavio arhivu i da je Ustavni sud RS 8. jula 2004. odbacio inicijativu za referendum o džamiji. Dobili smo zeleno svjetlo za kupovinu zemlje. Pokrenute su aktivnosti za prikupljanje novca i obavljeni su brojni razgovori sa potencialnim donatorima, međutim postupak o denacionalizaciji jednog dijela parcele kojeg su pokrenuli lazaristi već 1993. godine (crkveni red u RS kojeg vodi dr. Drago Ocvirk), je zaustavio taj proces. U tom je periodu i došlo do velikih problema unutar tadašnjeg Mešihata (ja nisam bio član tog organa), pogotovo na sjednici 3. decembra 2005. Tada su "kola krenula nizbrdo". Umjesto da se bavimo problemom kako kupiti zemlju i prikupiti novac, oni su se počeli baviti samim sobom. Stvorena je jedna velika doza nepovjerenja i došlo je do formiranja klanova koji i dan danas nanose ogromnu štetu muslimanima i IZ u RS. Smatram i tvrdim, da je velika sramota ono, što se desilo u IZ u zadnjoj godini dana, što su mi u razgovorima potvrđivale i brojne džematlije. Žalosno je da se muslimani tuže na slovenskom sudu sa slovenskim advokatima, prepucavaju preko medija, a pojedinci su čak počeli nelegalno ulaziti u privatnu poštu na internetu, što je kriminalni čin. Ja sam u tom sukobu svjesno i odgovorno ostao neutralan i uskoro sam zbog toga počeo plaćati "porez". Dok me je jedna strana optuživala, da pripadam drugoj strani, druga me je strana optuživala, da pripadam prvoj strani. Mene nije zanimala ni prva ni druga strana, a to ću najbolje dokazati svojim neangažmnanom i neutralnim stavom i poslije ovoga. Mene je zanimao samo Islamski kulturni centar.
Slao sam svoje prijedloge rada na brojne adrese, međutim odgovora u većini slučajeva nije bilo. Na sastanku u Mariboru 20. novembra se o mojim prijedlozima za IKC nije raspravilo niti o jednoj tački. Smatram i svjesno tvrdim, da IZ u RS nema plana rada, vizije i strategije po pitanju IKC. Ne postoji čak ni Odbor za izgradnju IKC. Iluzorno je očekivati, da će jedan čovjek izgraditi džamiju u Ljubljani. Čak kada sam molio, da mi daju ugovor o radu kojeg bi potpisao, kako bi se znale moje dužnosti i moja prava, to se nikada nije desilo. I nakon godinu dana i 7 mjeseci, ja još uvijek nemam nikakvog ugovora o radu.
Odbor IZ Ljubljana koji je bio izabran na izborima u decembru 2004. mi je prvo povećao putne troškove za 12.000 SIT zbog povećanih cijena benzina, da bi mi kasnije dva puta (februara i jula 2005.) iz meni nepoznatih razloga 8 dana zadržao platu. Do sada sam radio u tri firme i niko mi to nije uradio prije u životu, iako su mi direktori bili Slovenci (nemuslimani). Ovo su mi uradili samo moji muslimani, što je veoma žalosno.
Od septembra 2005. dalje sam primjetio određene promjene. Navesti ću neke od njih, za koje imam konkretne argumente:
Dana 11. septembra 2005. je na Jesenicama održan Sabor IZ u RS gdje se je desilo sljedeće: 4. tačka sjednice je bio IKC. U to vrijeme ja sam bio na dopustu, međutim niko me prije toga nije zamolio za bilo kakav izvještaj o IKC. Čini mi se apsurdnim da izvještaj o IKC na toj sjednici podnosi Nevzet Porić koji o tome nije kazao ništa (jer to nije njegov posao na kraju krajeva), već je doslovice govorio o tome, "da bi bolje bilo, kada bi se umjesto mene zaposlio pomoćni imam u Ljubljani". Isto tako je interesantno, da meni niko od džematlija u Ljubljani nikada nije izrazio svoje nezadovoljstvo, što bih ja shvatio kao savjet, jer bih time popravio potencialne greške. Kasnije se dešava još jedan apsurd, kada Ibrahim Malanović predlaže Nevzetu Poriću "da stupi u kontakt sa kim već treba, da se to pokrene sa mrtve tačke". Ovdje se postavlja pitanje: ako postoji koordinator za IKC, zašto Nevzet Porić (koji nije koordinator za IKC) daje izvještaj o IKC, a ne koordinator? Ako postoji koordinator za IKC, zašto se Nevzeta Porića zadužuje za kontakte po pitanju IKC u buduće, da se to pokrene sa mrtve tačke, a ne koordinatora? (kao argument pogledajte zapisnik sa spomenute sjednice Sabora 11. septembra 2005., 4. tačka, sjednica na Jesenicama)
Još veći incident se je desio prije ramazana, kada je Ibrahima Malanovića nazvala gradonačelnica Danica Simšič, koja ga je zamolila, da dođe kod nje na sastanak po pitanju IKC. Tom sastanku bi prisustvovala i Nataša Turšič, koja je u to vrijeme bila načelnica "Oddelka za gospodarjenje z zemljišči" i koju ja lično poznajem. Na tom je sastanku ponovo bio prisutan Nevzet Porić (kao sekretar), dok ja (kao koordinator za IKC) o tom sastanku nisam znao apsolutno ništa, niti mi je iko bilo šta rekao. Ako postoji koordinator za IKC, zašto onda on nije prisustvovao sastanku o zemljištu za IKC? Smatram, da takva osoba, bez obzira ko to bio, mora prisustvovati svim sastancima po pitanju IKC. Protokol oko tih stvari mi je dobro poznat i znam, da nije nikakav problem na sastanak dovesti dvojicu umjesto jednog. Ista ekipa je povodom zemljišta za IKC ponovo bila na MOL-u 8. decembra 2005. Ja a o tome opet nisam ništa znao, a informaciju sam dobio od novinarke POP TV-ja. Kada me je ona nazvala i pitala, šta smo se dogovorili na tom sastanku, ja sam joj rekao, da o tome ne znam ništa i da od nje prvi put čujem za sastanak 8. decembra. Ona mi je doslovice rekla: "Pa, saj to ni normalno..."
Isto tako sam primjetio da su me potpuno blokirali i izolirali po pitanju pošte, koja je vezana za IKC. Navesti ću samo dva primjera za koja imam konkretne dokaze:
dana 28. oktobra 2005. je na adresu IZ u RS došlo pismo od već spomenutih lazarista po pitanju IKC. To je pismo primio Nevzet Porić, međutim ja ga od njega nisam niti vidio niti pročitao. Za njega mi nije ništa rekao. Još gore, tačno 14 dana kasnije ja kopiju tog pisma dobijam od novinarke POP TV-ja koja nije mogla vjerovati, da ja tog pisma nisam dobio jer u glavi pisma piše, da je bilo poslano na MOL i IZ u RS. Bilo joj je veoma čudno, da ja kao koordinator za IKC tog pisma nisam primio.
dana 7. decembra 2005. je studentica arhitekture Vanja Mahnič, koju isto tako lično poznajem i kojoj sam nekoliko puta dao informcije o IKC, poslala pismo na adresu IZ u RS po pitanju IKC. Pismo i ovaj put zadržava Nevzet Porić koji je nazvao dotičnu osobu i s njom razgovarao o IKC, bez da bi meni išta rekao o tome. Kasnije mi je Vanja Mahnič javila, kako je zbunjena, jer je očekivala, da će te informacije dobiti od koordinatora za IKC.
Za dolazak dr. Mustafe Cerića sam saznao iz medija, bez obzira što Nevzet Porić sjedi 30 cm od mene. Prilikom njegovog zijareta u Ljubljani, ja se nisam uspio ni selamiti sa njim, a kamo li da mu kažem nešto o IKC.
Zbog gore spomenutih stvari:
a) bojkotiranja mene lično po pitanju sastanaka s općinskim i državnim organima u vezi s Islamskim kulturnim centrom (Ibrahim Malanović, Nevzet Porić),
b) skrivanja pošte od mene po pitanju Islamskog kulturnog centra (Nevzet Porić),
c) nedostatka vizije, strategije i plana rada za Islamski kulturni centar,
č) bojkotiranja povodom dolaska reis-ul-uleme dr. Mustafe Cerića kada nisam bio pozvan čak ni na sastanak IZ u subotu 24. decembra (Ibrahim Malanović, Nevzet Porić),
d) neosnovanog i neopravdanog zadržavanja moje plate dva puta po 8 dana,
e) neprimanja ugovora o radu i nakon 19 mjeseci rada
f) i nepostojanja Odbora za izgradnju Islamskog kulturnog centra
ZAKLJUČUJEM
da sam ja kao koordinator za IKC nepotreban.
Meni je žao, što su me određeni pojedinci, koje spominjem u ovom pismu, sprečavali u mom radu i što mi nisu dozvolili, da svoje znanje, iskustvo i želju za džamijom ugradim u Islamski kulturni centar. Ja odlazim zbog njih. Međutim, poručujem vam jedno: budite uporni i samo naprijed. Džamija u Ljubljani će biti, u to nema sumnje, samo je činjenica, da ćemo je prije dobiti, kada se odnosi između nas poprave. Prije ne. Jer džamiju treba zaslužiti.
Distancirat ću se od dešavanja u IZ u svakom pogledu,barem privremeno i tako inšaAllah zatvoriti usta onima koji šire laži o meni, da sam navodno pripadao jednoj od sukobljenih strana. Ja ovakva poniženja sebi ne mogu više dozvoliti. Sa funkcijom koordinatora za IKC sam zaključio 16. januara 2006.
Stanje u IZ je na žalost veoma nesređeno i slabo. Sebe lično sam žrtvovao za Zajednicu. Smatram da nijedan pojedinac nije vrijedniji od džemata. Ako sam ja problem, ja ću se skloniti. Ne želim smetati. Ako će Zajednica zbog mog odlaska napredovati, ja sam učinio hairli djelo. Ako se to ipak neće desiti, onda ja tamo doista nemam šta tražiti...
Ovom prilikom se ipak zahvaljujem Odboru IZ Ljubljana, koji me je pošteno isplatio u skladu sa dogovorom. Ja sam isto tako razdužio čistih računa i čistog obraza. Iz štampe mi uskoro (ako Bog da u februaru) izlaze 2 nove knjige. Hvala svima onima koji su mi moralno pomogli kod magisterija i onima koji su mi finansijski pomogli kod štampe mojih knjiga. Ja vam se iskreno zahvaljujem na svemu i da vas dragi Allah nagradi svakim hajrom, amin.
mag. Ahmed Pašić
Ljubljana, 18. januar 2006.