Islamska vjerska zajednica Slovenije

Rasprave o vjerskim temama.
ljubljancan

#1 Islamska vjerska zajednica Slovenije

Post by ljubljancan »

Vjerska zajednica Slovenije je top tema vjernika koji zive v Ljubljani i sloveniji. Trenja unutar ove zajednice traju vise godina a glavni vloge imaju Osman Djogic, Ibrahim Malanovic i Nevzet Poric. Pobjenik je se jos ne vidi samo trpimo mi obicni vijernici. Foteljasi ne biraju sredtva, dokle?
Kwaheri

#2 Re: Islamska vijerska zajednica Slovenije

Post by Kwaheri »

ljubljancan wrote:Vijerska zajednica Slovenije je top tema vjernika koji zive v Ljubljani i sloveniji. Trenja unutar ove zajednice traju vise godina a glavni vloge imaju Osman Djogic, Ibrahim Malanovic i Nevzet Poric. Pobjenik je se jos ne vidi samo trpimo mi obicni vijernici. Foteljasi ne biraju sredtva, dokle?
jos jedan zabrinut???
:D :D
di je becho :D
Bosanac sa dna kace

#3 Re: Islamska vjerska zajednica Slovenije

Post by Bosanac sa dna kace »

ljubljancan wrote:Vjerska zajednica Slovenije je top tema vjernika koji zive v Ljubljani i sloveniji. Trenja unutar ove zajednice traju vise godina a glavni vloge imaju Osman Djogic, Ibrahim Malanovic i Nevzet Poric. Pobjenik je se jos ne vidi samo trpimo mi obicni vijernici. Foteljasi ne biraju sredtva, dokle?
pa sta to oni igraju utakmicu? :D kad su finali? hocel bit na TV? da i mi gledamo! 8-)
ljubljancan

Post by ljubljancan »

:D Sada su polufinale,, upravo su smijenili predsjednika Sabora Harisa Rosica a na njegovo mjesto postavili wehabiju koji uopce ne zivi u Sloveniji (Austija). Velike cistke se vrse u vrhu IZ Slovenije da bi nekima bilo lijepo a nekima kako bude. :)
ljubljancan

Post by ljubljancan »

Dva intervjua u nedelju smijenjenog predsjednika Sabora IZ Slovenije.

ODLUKE SABORA SU POTPUNO NELEGALNE

Intervju: Haris Rosić
Časopis Bošnjakr br. 21

Haris Rosić je predsjednik Sabora Islamske zajednice u Republici Sloveniji. Ovaj 30-ogodišnji inžinjer građevinstva, hadžija, muž, otac, svoje ograničeno slobodno vrijeme provodi za knjigom, fotoaparatom i kompjuterom. U proteklom periodu je vodio projekat internet stranice Islamske zajednice.

Sa njim smo razgovarali o famoznom sastanku Mešihata na kojem je "puklo", muftiji, reisu, imamima, Saboru, odnosima sa Sarajevom, mogućim rješenjima za izlaz iz krize, IKC-u, propuštenim prilikama u ovom mandatu i budućoj viziji Islamske zajednice.

BOŠNJAK: Esselamu alejkum! Nalazimo se u periodu koji je od velike važnosti za muslimane Slovenije. S obzirom da naši čitaoci nisu dobro upoznati sa pojedinostima od samog početka zbivanja, objasnite nam šta se desilo na sastanku Mešihata 3. decembra 2004?

Haris Rosić: We alejkum selam! Na samom sastanku ja nisam bio prisutan. Koliko mi je poznato, članovi Mešihata su izglasali nepovjerenje predsjedniku Mešihata, tadašnjem muftiji Đogiću. Koliko sam upoznat, radilo se o nesuglasicama. Muftija Đogić je bio nekoliko puta preglasavan od strane ostalih članova Mešihata. On je njima izrekao riječi na koje su se uvrijedili i tada su mu izglasali nepovjerenje. Uglavnom prepirka se desila između njih, iz kojih razloga ja stvarno ne znam. Nakon toga oni su prekinuli svaki vid konstruktivne komunikacije, već su se bavili svojim osobnim problemima& ko je u pravu, ko je u krivu itd.

BOŠNJAK: Mnogi su mišljenja da su imami smjenom muftije željeli preuzeti vlast i sebi osigurati manje radnih obaveza. Kakav je vaš utisak o angažmanu imama u Sloveniji?

Haris Rosić: Mislim da nije dobro govoriti generalno o imamima jer uvijek postoje pojedinci koji su ovakvi ili onakvi. Moguće je da su među njima oni koji su željeli vlast, a postoje i oni koji su u sve to ťuguraniŤ. I prije su imami imali okršaje sa muftijom Đogićem zbog toga što ih je ťprisiljavaoŤ da ispunjavaju svoje radne obaveze. U Saboru smo imali problema zbog nepodnošenja izvještaja imama. Mislim da je nekoliko imama u saglasnosti sa Sarajevom željelo smjenu muftije Đogića, neki iz osobnih razloga, neki iz razloga što im nije odgovarao njegov rad, neki su htjeli vlast, neki su vidjeli da bi tako imali manje problema u svom radu itd.

BOŠNJAK: Da li vas je reis-ul-ulema, dr. Mustafa Cerić, prije aprilske sjednice Sabora na kojoj je donesena odluka o neprodužavanju mandata muftiji, kontaktirao lično? Da li je vrh IZ u Sarajevu sugerirao kakve odluke treba donijeti slovenski Sabor?

Haris Rosić: Da, reis Cerić me je kontaktirao nekoliko dana prije Sabora koji se je održao 19. aprila. Želio je znati šta se dešava i predložiti sjednicu Sabora. Ja sam mu rekao da je Sabor zakazan i da će se održati. On je tad htio da Sabor donese neku preporuku u vezi muftije Đogića na osnovu čega bi se on lakše odlučio o produženju mandata. Nisam osjetio da je reis-ul-ulema sugerirao u kojem smjeru treba rješavati situaciju. Koliko znam, htio je samo znati mišljenje našeg Sabora.

BOŠNJAK: Kakva je vaša lična ocjena zadnjeg mandata muftije Đogića? Na kojim područjima je Islamska zajednica u Sloveniji zadnje četiri godine napredovala ili nazadovala?

Haris Rosić: Što se tiče muftije Đogića, ja osobno smatram da bez obzira na mnogo kritika koje bi mu mogao uputiti i koje sam mu upućivao, njegova ocjena je prolazna i možda malo više od toga. Bez obzira na ocjenu, smatram da su članovi Mešihata i vrh u Sarajevu izabrali najgori trenutak za njegovu smjenu. Pred nama je početak izgradnje Islamskog kulturnog centra. Mislim da je stvar vrlo dobro tekla po tom pitanju. Bojim se da se sada u ovoj situaciji može mnogo toga zakomplikovati. Mislim da je na mnogim područjima Islamska zajednica napredovala u ove 4 godine. Iz priča starijih džematlija znam šta se je dešavalo. Islamska zajednica nikad nije bila u tolikom raspletu kao sada. Možda jedino u vrijeme ratnih događanja u Bosni i Hercegovini.

BOŠNJAK: U planu Sabora 2002-2006 stoji između ostalog i centralizacija sredstava, sistematizacija radnih mjesta, reguliranje pravilnika, promjena Statuta itd. Koji su po vašem mišljenju glavni razlozi zbog kojih se možda 90% ovog programa nije realiziralo?

Haris Rosić: Prije svega mislim da je problem u neangažovanju onih ljudi u samim organima IZ koji bi bili sposobni to odraditi. Takvi ljudi se obično ne kandiduju u organe IZ iz više razloga. Spomenute probleme smo naslijedili od prošlog Sabora. Sve komisije koje su po tim pitanjima osnovane skoro ništa nisu odradile. Ja vidim razlog u nedostatku kadrova.

BOŠNJAK: Da li je tačno da je pola Sabora bez srednje stručne spreme, što je minimum obrazovanja kojeg predviđa Statut?

Haris Rosić: Da li je baš točno pola Sabora nisam siguran ali Statut predviđa pri samoj kandidaturi srednju stručnu spremu. Lično poznajem nekoliko Sabornika koji su se predstavljali da imaju samo 4 razreda osnovne škole. Kako je to prošlo na konstitutivnoj sjednici, ja stvarno ne znam. Niko tada nije na to obraćao pažnju, međutim ta stvar se pokazala vrlo važnom jer Sabor je ipak zakonodavno tijelo i tu moraju sjediti ljudi koji imaju neko znanje, koji znaju kreirati mišljenje i zaključke, konstruktivno voditi rasprave itd.

BOŠNJAK: Šta se može učiniti da se slučaj ne ponovi na narednim izborima?

Haris Rosić: I u vezi tog slučaja i svih ostalih, smatram da se moramo držati pravila, znači Statuta i onih zakona koje mi imamo. Bez obzira što Statut ima mnogo rupa, potrebno ga je poštovati. Pri tome moramo znati da bez kandidature obrazovanih ljudi ne možemo dobiti kvalitetan Sabor.

BOŠNJAK: Iz kojih razloga smatrate da su zadnje dvije sjednice Sabora nelegalne?

Haris Rosić: Ne treba biti pravnik da se odrede te sjednice kao nelegalne. Obe sjednice su sazvane mimo mene. Kao predsjednik Sabora jedini mogu sazvati sjednice u regularnom postupku. Postoji opcija kada to može uraditi potpredsjednik, međutim uz ovlaštenje i odsutnost predsjednika Sabora. Prva nelegalna sjednica je sazvana u roku dva-tri dana. Statut zahtjeva da to bude 8 dana. Ibrahim Malanović, koji je tada inicirao sjednicu me je kontaktirao telefonom i ja sam rekao da neću biti u R Sloveniji, već u Bosni i da ne mogu sazvati sjednicu u roku 3-4 dana. Oni su sjednicu održali bez mene. Nakon mog povratka u medijima je pisalo da sam ja dao određene izjave. Tom sjednicom je predsjedavao drugi potpredsjednik, s tim da nije mi poznato da li su uopće kontaktirali drugog potpredsjednika. Oni su jednostavno išli na sjednicu Sabora da donesu neke odluke. Sjednica je bila sazvana sa ciljem da se potvrde odluke Sabora BiH što je ponovo kontra našeg Statuta.

Druga sjednica koja je bila sazvana 11.9.2005 bila je sazvana isto mimo procedure tako da su mene ignorirali, pozivali su se na moju odsutnost, što nije bila istina, ja nisam dobio zahtjev za sjednicu od koordinatora Malanovića, s tim da po Statutu on nema pravo slati zahtjeve jer njegova funkcija ne postoji u Statutu. Sve je odrađeno kao da predsjednik Sabora ne postoji. Sve je išlo preko drugog potpredsjednika Begagića

BOŠNJAK: A te odluke smatrate nelegalnim?

Haris Rosić: Te odluke su potpuno nelegalne. Samo sazivanje sjednice nije bilo u skladu sa Statutom. Potpisnik svih akata treba biti predsjednik Sabora. Te odluke je potpisao neko drugi tako da te odluke ne mogu nikako biti validne.

BOŠNJAK: Sabor je na zadnjoj redovnoj sjednici ukinuo Mešihat i dosadašnji Odbor za izgradnju Islamskog centra, mada ga prije toga nije ni potvrdio. Da li trenutno postoji povjereništvo Mešihata? Postoji li Odbor za izgradnju Islamskog centra?

Haris Rosić: Istina je da je Sabor izglasao nepovjerenje tadašnjim članovima Mešihata i ukinuo Odbor za izgradnju islamskog centra. Da bi se potvrdio tadašnji novi Mešihat nije bilo vremena jer sabornici su otišli sa sjednice. Ja sam tad obavio razgovore sa potencijalnim kandidatima za Mešihat. Nisam uspio naći tri čovjeka koja bi ušla u Mešihat i stvar se je zavukla. Poslije toga su se održale te nelegalne sjednice. Koliko mi je poznato Mešihat trenutno ne postoji takav kakav bi trebao biti. Mešihat mora potvrditi Sabor. Da li potvrđen na ovim nelegalnim sjednicama ja ne znam.

Ovdje moram naglasiti da bez obzira što je na Saboru izglasano nepovjerenje svim članovima Mešihata, vrh u Sarajevu je to zanemario i na mjesto predstavnika IZ u Sloveniji ipak postavio te ljude. To je većina sabornika normalno prihvatila i tako pobila svoj glas.

BOŠNJAK: Niste dobili ni zapisnik od tih zadnjih sjednica?

Haris Rosić: Ne, nisam.

BOŠNJAK: Ko trenutno upravlja projektom IKC prema vašim informacijama?

Haris Rosić: Koliko mi je poznato, Islamskim centrom se intenzivno bavi koordinator Ahmed Pašić. Kome on odgovara i ko mu daje upute, iskreno da kažem ne znam i koliko mi je poznato on najviše radi na svoju ličnu inicijativu.

BOŠNJAK: Kako bi uopće mogli opredijeliti funkciju koordinatora koju je reis-ul-ulema mimo naših pravnih propisa dodijelio mariborskom imamu? Kakve su dužnosti i obaveze koordinatora IZ?

Haris Rosić: Ja mislim da vam na ovo pitanje čak ni reis-ul-ulema nebi znao odgovoriti. Za mene je to izmišljena funkcija jer ne postoji u našem Statutu. Nigdje ne postoji nijedan akt koji bi opisao njegove dužnosti i obaveze. Ja mislim da on najviše radi po ličnom nahođenju što može biti jako loše za zajednicu.

BOŠNJAK: Kako zaštititi muslimane Slovenije od ponovnog imenovanja muftije mimo Statuta i predviđene procedure?

Haris Rosić: Najbolji vid zaštite je u tome da mi kao zajednica moramo imati izgrađene svoje organe koji će sami izabrati muftiji. Znači moramo prvo riješiti svoje probleme, moramo uskladiti Statut onako kako nama odgovara i izabrati organe koji će izabrati muftiju. Mnogim odgovara da se imenovanje izvede mimo procedure. Iz Sarajeva su čak sugerirali da mi to sami odradimo, da se oni neće miješati ali ja se bojim da se muftija želi postaviti prije izbora.

BOŠNJAK: Smatrate li da IZ u Sloveniji osigurava svojim zaposlenim dobru materijalnu i socijalnu sigurnost? Neki imami zarađuju dvaput više od drugih, a pojedini džemati plaćaju dvaput veću članarinu. Gdje vidite rješenje?

Haris Rosić: Vjerovatno svim imamima nije jednako dobro i loše. Većina je dobro situirana. Vjerovatno bi bilo rješenje u centralizaciji znači da se pravilnikom reguliraju plate centralno.

BOŠNJAK: Muslimani u Sloveniji su različiti i u kulturološkom smislu. Kako objašnjavate slabu participaciju muslimana Albanaca u IZ?

Haris Rosić: To je istina da su muslimani prilično različiti. Mislim da je ipak najviše Bošnjaka. Mislim da Albanci i svi ostali narodi mimo Bošnjaka ne osjećaju tu Islamsku zajednicu svojom. Ta zajednica je direktno vezana na Bosnu. Svi imami su Bošnjaci. U Odborima sjede uglavnom Bošnjaci. Mislim da će to pitanje u budućnosti trebati regulirati tako da bude zajednica muslimana, a ne pojedinih naroda.

BOŠNJAK: Jeste li zadovoljni odnosima sa IZ BiH? Smatrate li da IZ u Sloveniji treba krenuti putem kojim su već mnogo prije prošle IZ Hrvatske i Sandžaka?

Haris Rosić: Naravno da ne mogu biti posve zadovoljan odnosima sa Islamskom zajednicom u BiH pošto se pokazalo da su nam slabo pomogli u problemima. Malo je možda nezgodno govoriti o tome ali jedina stvar koja nas veže za IZ BiH jesu neki moralni i duhovni aspekti i novac kojeg uplaćuje IZ Slovenije u BiH. Odavde se svake godine šalje zekat i sadekatu-l-fitr. Po tom pitanju smo mi raspravljali na Saboru. Na jednoj od prvih sjednica je jednoglasno donesena odluka da se sredstva zadrže, nakon čega smo išli u delegaciji sa tadašnjim predsjednikom Sabora Ibrahimom Smajićem, Ibrahimom Malanovićem i muftijom Đogićem u Sarajevo da bi zamolili Rijaset da nam omoguće zadržati ta sredstva. Oni su to naravno odbili. Mislim da IZ BiH nije u interesu da bi se to stanje promjenilo.

BOŠNJAK: Na forumu koji je održan 9.10.2005 u ljubljanskom mesdžidu, ponuđena su moguća rješenja za izlaz iz krize u kojoj se nalazi naša zajednica. Možete li ih ukratko ponoviti?

Haris Rosić: Po mom sudu, već od sjednice na kojoj se nije produžio mandat muftiji i zapletima u vezi sa tim, rješenje kojeg sam ja jedino vidio jesu izbori u IZ na nivou svih organa. To sam također predstavio na forumu. To bi bilo najislamskije i najdemokratskije rješenje. Izbora se niko nebi trebao bojati. Ali svi ne smatraju to rješenjem. Ja sam već prije 3-4 mjeseca uputio dopis svim sabornicima da bi sazvali vanrednu sjednicu na kojoj bi raspravljali samo o izborima i na kojoj bi raspisali izbore, međutim dobio sam odgovor samo od jednog sabornika. Uglavnom, rješenje kojim smatram da će se IZ barem malo pomjeriti iz ovog stanja jesu izbori.

BOŠNJAK: Za kraj, objasnite našim čitaocima kakva je vaša vizija Islamske zajednice? Kakvu organizaciju bi trebali prepustiti generacijama koje dolaze iza nas? Kakvu možemo ostaviti s obzirom da već sada imamo dvije škole mišljenja ako ih uopće možemo tako nazvati s obzirom na ono što donose?

Haris Rosić: Što se tiče Islamske zajednice sada i u budućnosti, mislim da zajednicu moramo graditi mi džematlije, odnosno oni koji smatramo tu zajednicu svojom. Ne možemo prepustiti zajednicu pojedincima da oni upravljaju sa njom, nego se mi moramo intenzivno brinuti o njoj kao što se brinemo za svoju porodicu. Koliko smo u mogućnosti trebamo pokušati pomoći, nikako odmagati. Jednostavno imati jednu stalnu brigu. Nije samo biti član, platiti vazifu doći klanjati namaz i to je to. Islamska zajednica je mnogo više. Treba je graditi da to bude zajednica svih muslimana svih narodnosti koji će se osjećati u toj zajednici lijepo i koji će je osjećati svojom, gdje će biti dobrodošli. Generacije koje dolaze su većinom odrasle i rođene u Sloveniji. Tom pitanju treba dati značenje, znači treba razmisliti o tome na koga će biti zajednica vezana, uskladiti je sa slovenskim zakonima i jezički prilagoditi potrebama muslimana Slovenije.
Na kraju bih citirao rahmetli Aliju Izetbegovića koji je rekao da su Islam i Kur'an dvije previše ozbiljne stvari da bi ih smjeli samo hodžama povjeriti.

Intervju napravio: Edin Kumalić

U CASOPISU "IQRE"

INTERVJU SA PREDSJEDNIKOM SABORA ISLAMSKE ZAJEDNICE U R SLOVENIJI
dipl. građ. ing. HARISOM ROSIĆEM

Drago nam je da ste pristali na ovaj razgovor, da na ovaj način upoznamo naše čitatelje o događajima unutar naše Islamske zajednice. Za početak, da se nam u kratko predstavite.

H.R.: »Ovo je vjerovatno najteže pitanje. Rođen sam 1975 godine u Jajcu, a živio do rata 1992 u Donjem Vakufu. Uz rat sam izbjegao u Sloveniju gdje sam završio srednju mašinsku tehničku školu. Poslije toga sam se upisao na građevinski fakultet gdje sam nedavno diplomirao.

Zaposlen sam kao projektant građevinskih konstrukcija. Oženjen sam i imam jednu trogodišnju kćekicu, a uskoro inšaAllah, očekujem i drugo dijete.

U IZ sam se aktivno uključio prije cca 5 godina i na prošlim izborima kandidirao u Sabor IZ u RS. Predsjednikom Sabora sam postao nakon ostavke bivšeg predsjednika.«

Mnogim muslimanima u Ljubljani, pa i u čitavoj Sloveniji ste poznati kao mladi intelektualac i aktivista unutar IZ u R Sloveniji koji pokušava popraviti i izboljšati stanje IZ u R Sloveniji. Naše čitaoce zanima, kakvo je stvarno stanje u našoj zajednici nakon svih stresnih događaja koji su se desili u ovoj 2005. godini?

H.R.: »Vrlo teško je opisati situaciju unutar IZ u nekoliko rečenica. Desile su se neke stvari koje su našu zajednicu dovele u takvo stanje koje ne pamte ni najstarije džematlije odnosno pioniri ove zajednice. Mislim da situaciju najbolje definiše izraz »kriza institucije«. Bit ću direktan. Mislim da trenutno vlada jedno opšte bezvlašće odnosno stanje u kome nikome nije jasno ko je taj ko vodi glavnu riječ. U IZ ne postoji autoritet koji bi bio u stanju da okupi jednu kritičnu masu odnosno da je u stanju posredovati u riješenju situacije.

Nažalost mislim da nijedan oragan unutar IZ nema moći da trenutno riješi situaciju ukoliko ne bi bilo suradnje svih ostalih organa odnosno ako ne bi bilo prihvaćeno od strane vjernika.

Sad će te se vjerovatno zapitati kako to da ja kao predsjednik Sabora tvrdim da ni Sabor nema takve moći. IZ nema aparata koji nekoga prisiljavaju da nešto uradi ukoliko je to njegova dužnost zato smo često imali problema da niži organi nisu poštovali odluke viših organa.

To je naravno slabo za zajednicu.

Stanje u zajednici je stvarno postalo »stresno« nakon sukoba bivšeg predsjednika Sabora Smajića i bivšeg muftije Đogića. Drugi događaj koji je još više doprinjeo takvom stanju jeste zadnja sjednica Mešihata gdje su članovi Mešihata izglasali »nepovjerenje« tadašnjem muftiji Đogiću.

Sve stvari su se događale u kontekstu međuljudskih odnosa i sukobu interesa. Mešihat je ostavio tadašnjeg muftiju na cijedilu i iz za mene sasvim nebitnih razloga tražili njegovu smjenu. Ja sam ubijeđen da to nije mogao biti nepogodniji trenutak za promjene koje su zamislili članovi Mešihata. Niko u tom trenutku nije razmišljao o projektu IKC koji je bio na pragu riješenja. Radilo se o ličnim zamjerkama i sukobima koji su se rješavali preko leđa IZ.

Kada se desio taj preokret, iz povjerenja u nepovjerenje muftji te četvorice članova (3 imama i sekretar), je nevjerovatno kako su se stvari potpuno zarotirale. Većina članova organa IZ je promjenulo svoje mišljenje o muftiji bukvalno preko noći. Njegovi najveći zagovornici su postali njegovi najljući neprijatelji.

Tada je došla u posjetu i delegacija iz Sabora IZ BiH koja je trebala da napravi uvid u stanje. Oni su, kako se i očekivalo, došli da saslušaju svju i da naprave izvještaj za Sabor BiH.

Taj izvještaj nikada nisam dobio u ruke ali slušajući njegovo čitanje sam razumio da su oni napravili izvještaj iz kojeg jako teško stekneš dojam na čiju stranu naginje odnosno razumiješ ga kao nešto poprilično neutralno.

Na kraju se čekala odluka reis-ul uleme o produženju mandata muftji Đogiću.

Na moje lično razočaranje u Sarajevu nisu produžili mandat muftji Đogiću i smatram da je to bila greška ako ne zbog drugog onda sigurno zbog projekta izgradnje IKC kojemu je Đogić dao veliki doprinos i priveo projekat do 1. faze, a to je kupovina zemljišta.

Možda još veća greška koju je učinilo Sarajevo jeste to da nakon smjene muftije imenuje za koordinatora, njegovog najvećeg protivnika i onoga koji je vodio kampanju za njegovu smjenu Ibrahima ef. Malanovića. Pri tome zaboravljajući da je tom istom Malanoviću kao i svim ostalim članovima Mešihata, Sabor IZ u RS izglasao nepovjerenje. Tako je Sarajevo zanemarilo odluku našeg Sabora po tom pitanju, postavilo se na jednu stranu i priznalo pobjedu jednoj od »sukobljenih strana«.

Greška se očitava u tome da su svi oni koji su zagovarali muftju Đogića bili potpuno razočarani i izgubili svako povjerenje u vrh u Sarajevu, kao nekoga ko stvarno želi pomoći ovoj našoj zajendici. To nisu bili mudri potezi.

Time je došlo do stvarne podjele unutar zajednice na dvije strane.

Muftija Đogić nije priznao smjenu sa pozicije muftije jer ta nije bila u skladu sa zakonom R Slovenije. Zato nije napustio prostorije na Proletarskoj 4. Uspio je pravnim putem da se donekle odbrani u toj poziciji ali sada su te prostorije u rukama koordinatora Malanovića.

Po sudu kruži nekoliko tužbi unutar IZ.«

Do nas je došlo saznanje da su u 2005. godine sazvana dva sastanka Sabora, za koje ste Vi dali izjavu za medije da su nelegalni. Možete li našim čitateljima objasniti o čemu je stvar?

H.R.: »Krenut ću redom. Nakon smjene muftije Đogića odnosno sjednice Sabora IZ BiH na kojoj je donesena odluka da se muftiji Đogiću neće produžiti mandat i postavljenju Ibrahima ef. Malanovića za koordinatora svih poslova u IZ, je Malanović htio da sazove hitnu sjednicu Sabora IZ u RS. Tada je mene kontaktirao telefonom i rekao mi da bih trebao sazvati sjednicu. Taj poziv je bio u srijedu, a ja sam već najavio svoj dolazak roditeljima u Bosnu taj vikend. Malnović mi je rekao da moram sazvati sjednicu Sabora da potvrdimo odluke iz Sarajeva. Ja sam rekao da to nemogu izvesti ovaj vikend, jer sam odsutan, a i po propisima Statuta sjednica mora biti sazvana 8 dana prije. Takođe ja sam nisam mogao sazvati sjednicu bez potrebnih uslova (zahtjev Ľ sabornika). Takođe mi nije bilo jasno zašto je potrebno sazivati sjednicu Sabora IZ u RS kad postoje odluke Sabora IZ BiH koji je viši organ od našeg Sabora stoga mi nemožemo potvrđivati njihove odluke.

Nakon mog povratka iz BiH (u ponedeljak) sam bio jako iznenađen kada sam u skoro svim slovenskim medijima pročitao da sam ja izjavio odnosno zapisao da je muftija Đogić smjenjen. Nije mi bilo jasno o čemu se radi. Dobio sam informaciju da je sjednica Sabora održana taj vikend dok sam bio u BiH i da je njome predsjedavao drugi podpredsjednk Emir Begagić. Sabor je potvrdio odluke Sabora IZ BiH i dao obavijest za javnost u kojem je u potpisu stajalo predsjednik Sabora IZ u RS, Haris Rosić, a »za« je potpisan Emir Begagić.

Naravno novinari nisu dešifrovali potpis nego pročitali štampani napis tj. moje ime i prezime.

Znači, sjednica je nevažeća, jer je sazvana u kraćem roku nego što je potrebno (cca 3-4 dana), jer niko nije imao moje ovlaštenje za sazivanje sjednice i zato što je tada Sabor potvrđivao odluke višeg organa što je takođe mimo propisa. Takođe odluke tada donesene nisu ispravne jer ih mora potpisati predsjednik Sabora, kako nalaže Statut.

Još jednu potvrdu o tome da sam bio upravu mi je dao i sekretar IZ u BiH Muhamed Salkić u telefonskom razgovoru rekavši da nemože niko (slovenski Sabor) potvrđivati odluke višeg organa (bosanski Sabor). To je potvrdio i bivši predsjednik Sabora IZ u RS Nazif ef. Topuz na jednom od kasnijih sastnaka.

Ja ipak smatram da to nije bila slučajna greška nego planski izveden manevar incijatora sastanka kako bi pridobili neke dodatne dokumente i završili započeti posao.

O tome kako radi sadašnji koordinator i njegove kolege govori i nedavno sazivanje sjednice Sabora bez moga znanja. Naime, u nedelju 11.09.2005, je bila zakazana sjednica Sabora IZ u RS za koju sam takođe dobio poziv. Možete zamisliti moje čuđenje kada sam dobio pozivnicu za Sabor koju nisam ja poslao niti sam koga ovlastio za to. To je bio poziv na vanrednu sjednicu Sabora koju saziva ponovo drugi potpredsjednik Emir Begagić, a na zahtjev koordinatora Ibrahima Malanovića. Ponovo brdo grešaka u sazivanju sjednice. Krešenje Stauta uzduž i poprijeko.

Sjednica je bila planirana bez znanja predsjednika Sabora kao i bez znanja mog prvog zamjenika Alija Bislimaja. Koordinator je poslao zahtjev direktno drugom zamjeniku koji se očito uživio u ulogu predsjedavajučeg Sabora i odradi »posao« bez konsultiranja sa predsjednikom.

Takođe, koordinator svih poslova u IZ prema Statutu IZ u RS nema pravo da zahtjeva vanrednu sjednicu Sabora (ta funkcija u Statutu ne postoji).

U pozivu se pozivaju na 12. član Stauta IZ u RS koji govori o vjerskoj pouci. Znam da je čudno. I meni je bilo čudno da neko ko vrši takvu funkciju nezna razlikovati akte IZ. Vjerovatno su mislili se pozvati na 12. član Poslovnika o radu Sabora (nije isto što i Staut). Taj član govori o slučaju kada potpredsjednik saziva sjednicu Sabora u odsutnosti predsjednika. To je laž. Ja sam cijelo vrijeme prisutan u Sloveniji na svojoj stalnoj adresi. Niko nije provjerio moju prisutnost odnosno odsutnost. Doduše, jednom sam imao poziv od g. Malanovića na »mobilni« telefon u tom periodu na koji nisam odgovorio, što nemože biti dokaz moje odsutnosti.

Ponovo je preskočen i prvi potpredsjednik Sabora. Moram spomenuti da ja ne raspolažem niti pečatom nego je taj, po mojim zadnjim informacijama, kod sekretara Sabora Rame ef. Muzaferovića.

Takođe za Sabor nije bio poslat nikakav radni materijal što takođe zahtjeva Statut IZ u RS.

Za mene najžalosnija stvar jeste to da većina sabornika slijedi ovim potezima onih koji sazivaju ovakve sjednice i ne reaguje na nepravilnosti i kršenja Statuta. I prvi put (sjednica u maju) i sada sam uputio dopis sabornicima da se ne odazivaju ovakvim pozivima, da ne sudjeluju u spletkama, da tako krše Statut, itd. međutim odziv na takva upozorenja je jako slab. Svega nekoliko njih mi se javilo i odbilo sudjelovanje u ovim sastancima. Mislim da je Sabor itekako izgubio suverenitet i legitimitet.«

U časopisu »Delo« smo pročitali optužbu da u našem Saboru sjede ljudi koji nisu kvalifikovani za taj položaj. Po statutu sabornici moraju imati završenu srednju školu, a po riječima novinara »Dela« u našem Saboru sjedi velik broj ljudi koji toga nemaju. Da li Vi, kao predsjednik Sabora imate uvid u kvalifikovanost naših sabornika? Da li vam je poznato, kako je izborna komisija mogla prihvatiti izborne rezultate bez pravog znanja o kvalifikovanosti kandidata? Kakve korake mislite poduzeti Vi, kao predsjednik Sabora da objelodanite ove optužbe koje su jako ozbiljne, jer je Sabor vrhovni organ IZ u R Sloveniji?

H.R.: »Nemam tačnog uvida o tome kakva je obrazovna struktura naših sabornika. Sigurno je to da ima onih koji nemaju dovoljno visoko obrazovanje da bi sjedili u Saboru. Statut određuje da svi moraju imati najmanje srednju stručnu spremu. Koliko ja poznajem te ljude mislim da ima takvih. Nemam podatka koliko.

Nakon što sam počeo dobivati upozorenja da bi moglo biti takvih i da bi to trebalo provjeriti kako ne bi bilo bespotrebnih priča i sumnji, napisao sam dopis svim sabornicima da mi dostave potvrdu o obrazovanju. Do sada sam dobio samo dvije potvrde. Znam da su se neki rugali tom mom dopisu.

Ipak smatram da nisu krivi samo oni sabornici koji nemaju obrazovanje i sjede u Saboru za takvo stanje. Problem je puno dublji. Ti ljudi su se ipak prihavtili kandidature i niko nije imao da im kaže da to nemogu. Znam da je u vrijeme tih izbora bila prava rijetkost imati Statut IZ i znati neke njegove odredbe. Problem je u cijeloj organizaciji i u tome da već generacijama IZ vode oni koji nemaju adekvatno znanje za to. Ovo bih volio da bude kritika i onim obrazovanim ljudima koji bježe od kandidatura i angažmana u IZ. Kada bih se kandidirali obrazovani ljudi u organe IZ ovo stanje bih se brzo promjenulo.

Na same izbore izlazi vrlo malo džematlija što znači da je interes za stanje u zajednici i briga o tome ko će je voditi vrlo slaba.«

Kao predsjednik Sabora, a i školovan čovjek, sigurno jako dobro poznajete Statut IZ u R Sloveniji. Zanima nas, da li u statutu postoji kvalifikacija »Koordinatora IZ u R Sloveniji«, jer smo u medijima čitali da takvo nešto u statutu ne postoji? Kakve su ovlasti »koordinatora« i da li on u sebi sadrži vlast i prava Mešihata IZ u R Sloveniji kao vrhovnog izvršnog organa? Ako je to tako, to je jako velika moć u rukama samo jednog čovjeka, Zar nije?

H.R.: »U našem Statutu IZ u RS ne postoji funkcija »koordinatora svih poslova u IZ« koju sada vrši Ibrahim ef. Malanović, a na koju ga je imenovao Sabor IZ BiH. Koliko je meni poznato ne postoji nijedan akt koji određuje njegove ovlasti, dužnosti, prava, itd.

Ja nemam pojma zapravo o kakvoj funkciji se radi i kolike su njegove ovlasti. Nažalost mislim da on radi prema svom ličnom nahođenju što nikako nemože biti dobro za zajednicu. Moraju postojati akti koji to uređuju. Moram opet napomenuti da ti akti meni nisu poznati.

Druga žalostna činjenica, koju sam prije već spomenuo, jeste ta da je sadašnji koordinator bio član Mešihata kome je naš Sabor izglasao nepovjerenje. Znači da Rijaset i tamošnji Sabor nije uzeo u obzir tu našu odluku. Ne bih htio podcjenjivati ničije znanje i obrazovanje ali mislim takođe da nije na tu funkciju trebalo postaviti imama sa medresom dok smo u tom trenutku raspolagali sa nekoliko imama višeg/visokog obrazovanja. Pogotovo je trebalo birati osobu koja nije bila u direktnom sporu Mešihat – muftija.

Mene opet žalosti to da sabornici koji su izglasali nepovjerenje Malanoviću (17 sabornika izglasalo nepovjerenje, a 2 bila protiv) danas ga opet prihvataju kao svog vođu i odazivaju mu se na sporne pozive na sjednice Sabora dok mene, predsjednika, ignorišu.«

I za kraj, kako vi vidite rješenje za krizu u kojoj se nalazi IZ u R Sloveniji tokom čitave 2005. godine, i šta je na nama kao običnim džematlijama da pomognemo u procesu revitalizacije naše zajednice?

H.R.: »Moram spomenuti da sam dugo pokušavao biti (to mi je bilo praktično nametnuto) kao neki posrednik u sporu odnosno neko ko je probao iznaći riješenje koje bi bilo najbezbolnije za zajednicu. Teško sam se pomirio sa činjenicom da ja, civilno lice, posredujem i pokušavam pomiriti našu »ulemu«. Za mene je bila bolna činjenica da svi ti vjersko obrazovani ljudi, oni koji nas sa hutbi i drugih vazova uče o bratstvu muslimana o međusobnoj ljubavi, strpljenju i drugim vrlinama učestvuju u takvim sporovima i spuštaju se tako nisko. Od nas, običnih ljudi, pak očekuju da to podnesemo ljudski i posredujemo između njih. Moram priznati da su ti trenuci moga života bili jedni od najtežih, a Allah dž.š. zna šta će se desiti u budućnosti.

Slika koju sam vidio na raznim sastancima nije odražavala ništa dobro što se na kraju i pokazalo kao takvo. Moram reći da sam najveće razočaranje doživio kod imama uz nekoliko izuzetaka.

Kada su se stvari toliko zakomplikovale je bilo jasno da jedina stvar koja može napraviti neke pomake jesu izbori za sve organe IZ na nivou cijele Slovenije.

Međutim i ta ideja je naišla na gluhe uši. Ja sam uputio dopis sabornicima da naprave zahtjev za vanrednu sjednicu na kojoj bi raspisali vanredne izbore i tako probali makar malo popraviti naše stanje. Dobio sam jedan odgovor. Allahselamet.

Znači, ja smatram da jedini put koji će privesti ka nekom riješenju ove krize jesu izbori na nivou cijele IZ. Treba zamjenuti cijelu strukturu koja je proživila ovo teško razdoblje i sa svježima snagama ići ka rješenju. Mislim da je to najmirniji, najbezbolniji i najdemokratskiji i islamski način izlaska iz ove krize.

Takođe smatram da je ovo stanje u kome treba svaki pojedinac, svaki džematlija, musliman, da dadne svoj doprinos rješenju ove krize. Treba ustati iz mrtvila. Isto kao što nas zanima šta se dešavau našoj porodici, borimo se za svoju djecu i svoje bližnje, moramo se brinuti i o tome šta nam se dešava u zajednici koju nesmijemo prepustiti pojednicima ma ko on bio. To je naša zajednica i živi zahvaljujući nama. Allah dž.š. neće promjenuti stanje jednog naroda dok on ne promjeni sebe. Nesmijemo dozvoliti da samo dolazimo u mesdžid, kalnjamo, odemo kući i više nas ništa ne interesuje. Svi smo odgovorni za ovakvo stanje i ako se ne promjeni na bolje opet svi zajedno snosimo krivicu. Potrebno je da se što više interesujemo o tome šta se dešava u zajednici. Treba da pitamo, pohvalimo i kritikujemo naše vođe. Jedino tako će mo izgraditi čvrstu zajednicu u kojoj neće biti mjesta onima koji žele da je ruše.

Uvijek se dešava da šaćica onih koji prave belaj u zajednici izguraju sve one sa iskrenom namjerom i onda vladaju kako hoće. Mislim da tome treba stati na kraj. Ovdje ću ponovo apelovati na ljude obrazovane i one iskrene vjernike koji žele dobro zajednici i muslimanima i koji žele raditi za islam samo i isključivo radi Allaovog dž.š. zadovoljstva da podignu svoja sidra i uključe se u rad zajednice. Nemojmo dozvoliti da se ove stvari dešavaju mimo nas. Put je težak i mukotrpan ali Allah dž.š. je uz strpljive.

Na kraju bi zaključio sa riječima našeg prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića (rahmetullahi alejhi): »Islam i Kur'an su dvije previše ozbiljne stvari da bi ih smjeli samo hodžama povjeriti«.«

Molimo Uzvišenog Allaha, da Vas nagradi za vaš trud i vaše vrijeme kojeg ulažete na polju Islama, kao i istine koja treba da dođe do naših džematlija.

H.R.: »Amin! Neka Allah dž.š. i vas nagradi i molim Allaha dž.š. da nas učvrsti na putu istine i podari nam svoju milost i bereket, ojača našu zajednicu i pomogne da izađemo iz ove krize.

Svim muslimanima Slovenije želim da u hajru provedu nastupajuće mubarek dane mjeseca Ramazana i neka u tim mubarek danima upute dovu Allahu dž.š. za boljitak naše zajednice.«
ljubljancan

Post by ljubljancan »

Predsednik Republike Slovenije, g. Janez Drnovsek pozvao je predstavnike crkva i vjerskih skupnosti koje djeluju u Republiki Sloveniji na razgovor o "Prihodnosti Slovenije", buducnosti Slovenije . Zanimljivo je da je ispred islamske skupnosti pozvao nekadasnjeg muftijo Djogica. Sta je sa ekipom Malanovic-Poric? :-)
http://www.prihodnost-slovenije.si/up-rs/ps.nsf
ljubljancan

Post by ljubljancan »

Prema trenutno dostupnim informacijama , danasnje rociste na sudu u ljubljani koje se bavi parnicom izmedju IZ Slovenije i Osmana Djogica, exs muftija Slovenije, Malanovic&comp. je izgubila, sada je trenutno izjadnacenje u parnicnom duelu. Spor se vodi oko prostorija sjedista IZ. Po svemu sudeci prestoji zalba od strane Malanovic&Poric.
Bosanac sa dna kace

A sto o tome svemu veli Rijaset, na celu sa Rejzom?
ljubljancan

Post by ljubljancan »

Stvarno ne znam, treba njih pitati!
Bosanac sa dna kace

ljubljancan wrote:Stvarno ne znam, treba njih pitati!
zar nema nista o tome u Preporodu? :roll:
ljubljancan

Post by ljubljancan »

Bosanac sa dna kace wrote:
Mozda, ne dobijam preporod!
Bosanac sa dna kace

ljubljancan wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
Mozda, ne dobijam preporod!
Ma ni ja neam priliku citat Preporod, pa zato i pitam! :roll:
ljubljancan

Post by ljubljancan »

Pitacu nekoga da mi isposodi novi Preporod kada dodje u dzamiju!
Himera

#14 Re: Islamska vjerska zajednica Slovenije

Post by Himera »

ljubljancan wrote:Vjerska zajednica Slovenije je top tema vjernika koji zive v Ljubljani i sloveniji. Trenja unutar ove zajednice traju vise godina a glavni vloge imaju Osman Djogic, Ibrahim Malanovic i Nevzet Poric. Pobjenik je se jos ne vidi samo trpimo mi obicni vijernici. Foteljasi ne biraju sredtva, dokle?

Slušaj ljubljančaninu niste samo u ljubljani ima nas više i po čitavoj sloveniji in samo ovde već i po bjelosvjetskom dunajluku zato mi prestani više o ovoj temi jer se zna kakav je Bosanac kad se namiriše nezaščičena lova ovaj keš koji se skuplja za Islamski kulturni centar(pare neće biti male a i donacije polako počinju stizati) tako da će biti svašta.Što se tiče muftije IZ Slovenijje ni ne treba takav tip vođe jer dok je on sastavio jednu rječenicu na kojekakvim javnim i tv tribinama slovenačka desnica je več triput više izgovorila dok je Đogić objašnjavao šta je htjeo.Treba nam vodstvo u Slovenijii takvo da kad krene kakva naci budala o nekom terorizmu i ekstremizmu,da mu ovaj nama u obraz saspe i to na slovenski,da toga neće biti nit će smiti biti jer se radi o vjerskoj zajednici brez političkih konotacija odnosno samo toliko koliko je treba,da se sarađuje sa oficijelnom vlašču u Sloveniji i da se redovno srađuje u aktuelnoj domačoj i svjetskoj problematiki,koja bi se ticala Slovenačkih Muslimana i Slovenske države.Ovo što neki glume ko fol neku demokratiju po sudovima je najobičnija lakrdija jer više ne znaju kako bi se dočepali lahkih para za koje ne treba ni prnuti nek one same da kanu u džep.Moje lično mišljenje je tako da se treba promjeniti aktuelno vodstvo IZ Slovenije jer če jedino tako doći do konsolidacije zajednice,para če biti na broju jer ako ova klika sa svima prije pomenutima ostane brzo če imati krminalistička policija pune ruke posla
Bosanac sa dna kace

@himera iz tvoh posta se da zakljucit da muftija Djogic ne zna slovenacki, jel to tako?
da li svi imami u Sloveniji znaju slovenacki?
Sta je s time da je po prvi put na slovenacki preveden Kur'an na Djogicevu inicjativu, jel to tacno?
golubica_bih

Post by golubica_bih »

Dokle se doslo sa izgradnjom dzamije u Ljubljani?

Imate li gradjevinsku dozvolu?

Jesu li prikupljena sredstva?

Sto se tice unutarnjih sukoba: meni je strasno citati o tome sta se desava u vasem muftijstvu, imam utisak da je doslo do polarizacije,a da izmedju postoji stotinu razlicitih ( pojedinacnih!) interesa. Da vas Allah uputi i da nadjete sredinu!Sva ta razjedinjenost je samo vama na stetu,tako razjedinjeni i posvadjani necete uciniti nijedan pozitivan pomak.
ljubljancan

Post by ljubljancan »

Bosanac sa dna kace wrote:@himera iz tvoh posta se da zakljucit da muftija Djogic ne zna slovenacki, jel to tako?
Sta je s time da je po prvi put na slovenacki preveden Kur'an na Djogicevu inicjativu, jel to tacno?
Ko da su svi problemi u IS slovenije samo u poznavanju slovenskog jezika. Mislim da se ovdi radi o materijalnim interesima Malanovic Poric, i borbi za vlast. Ogromna materijalna sredstva se zgrcu a nije enako ko ce biti glavni jer Ljubljana je ljubljana in Maribor je Maribor. Pogledajte kako zive Malanovic i Poric i sta imaju sada a sta su imali prije.
Himera

Post by Himera »

Bosanac sa dna kace wrote:@himera iz tvoh posta se da zakljucit da muftija Djogic ne zna slovenacki, jel to tako?
Muftija Djogić je znao po koju samo nije to to pa je počeo svakako pa čak i engleski a radikali u Slo su to jedva čekali jer ovim dupelizcima i konjušarima nema ništa mrže nego pričati sa nekim na bilo kojo verziji bosanskog jezika.Vrlo je mali broj imama u sloveniji koji bi znao oficijelni slovenački jezik dok naša djeca,koja se već odluče za imama moraju odlaziti u Zagreb gjde malo pomalo gube kontakt i komunikaciju pa ako to vidiš je isto nemali problem pa čak ni N.Porić koji je ovde rodjen i odrastao i išao u školu s tim što je prvo išao u Zg pa posle u Sa diplomirao potpuno pa skoro 80 % posto ima probleme sa slovenskim jezikom.Kuŕan jes preveden na slovenski al nije bio niko iz IZS upitan bil pomogo oko toga i to je uradila slovenačka nacionala stranka(glupi radikali) na čelu sa onom pijanom budaletinom i ex UDBA agentom Z.Jelinčičom;sam sam pogledao taj Kuran neš vjervati koji se je prodavao na benzinskoj pumpi i pun je grešaka i nepravilnog prijevoda.
Last edited by Himera on 18/12/2005 12:08, edited 1 time in total.
Himera

Post by Himera »

golubica_bih wrote:Dokle se doslo sa izgradnjom dzamije u Ljubljani?

Sto se tice unutarnjih sukoba: meni je strasno citati o tome sta se desava u vasem muftijstvu, imam utisak da je doslo do polarizacije,a da izmedju postoji stotinu razlicitih ( pojedinacnih!) interesa. Da vas Allah uputi i da nadjete sredinu!Sva ta razjedinjenost je samo vama na stetu,tako razjedinjeni i posvadjani necete uciniti nijedan pozitivan pomak.

Golubice moja samo uz pomoć Allaha dž.š. i njegovog upustva i tvojih želja će do toga doći.Sredstva se prikupljaju in na dobrom se je putu,zmeljište je dodjeljenoa građevinska dozvola bi trebala ako bog da uskoro biti notarsko ovjerena
buhtelj

Post by buhtelj »

Nisam ksenofobican, ali sam osobno protiv gradnje moseje....iz jednostavnog razloga, zato jer je arhitekturno je totalno out...mozda bi se na Jesenicama, koje manje vise asociraju na bosanski gradic moglo kaj ucinit.
I naravno ak je do sada nije bilo zakaj bi je sada gradili...zbilja ne kuzim?? Svatko se moze doma moliti bogu ako zeli...
ljubljancan

Post by ljubljancan »

Himera wrote:
Vrlo je mali broj imama u sloveniji koji bi znao oficijelni slovenački jezik dok naša djeca,koja se već odluče za imama moraju odlaziti u Zagreb gjde malo pomalo gube kontakt i komunikaciju pa ako to vidiš je isto nemali problem pa čak ni N.Porić koji je ovde rodjen i odrastao i išao u školu s tim što je prvo išao u Zg pa posle u Sa diplomirao potpuno pa skoro 80 % posto ima probleme sa slovenskim jezikom.Kuŕan jes preveden na slovenski al nije bio niko iz IZS upitan bil pomogo oko toga i to je uradila slovenačka nacionala stranka(glupi radikali) na čelu sa onom pijanom budaletinom i ex UDBA agentom Z.Jelinčičom;sam sam pogledao taj Kuran neš vjervati koji se je prodavao na benzinskoj pumpi i pun je grešaka i nepravilnog prijevoda.
Sto Porica tice, to je potpuni promasaj od hodze, slabo ponasanje i komuniciranje u novom dzematu, ljubljana, on nije blijeda slika ef. Brdara, narod ga ne voli, posebno njegove hudbe, koje ne lice ni mejtefskom djetetu. Malanovic je druga zgodba, nikad ga nije u dzematu Maribor, samo leti avionom cas tamo cas amo, pa Sarajevo, pa janjci sa Rejzom, pa putovanje po hadzu, pa nova kuca koju je kupio za cije pare. Kar se tice Kurana na slovenskom kazu da je prepisana verzija prevod od Korkuta. Dvije su verzije prevedene, jedna je dzepno a druga je a4 format. A4 format je preveo sin od zmaga Jelincica.
Himera

Post by Himera »

buhtelj wrote:

Nisam ksenofobican, ali sam osobno protiv gradnje moseje....iz jednostavnog razloga, zato jer je arhitekturno je totalno out...mozda bi se na Jesenicama, koje manje vise asociraju na bosanski gradic moglo kaj ucinit.
I naravno ak je do sada nije bilo zakaj bi je sada gradili...zbilja ne kuzim?? Svatko se moze doma moliti bogu ako zeli...
Buhtelj nemoj majke ti i ti ja sam mislio ipak malo dalje vidiš;nego kad ti to vidi arhitekturni nacrt pa da moreš vikati ovo valja ono ne valja jeli?Jarane Ljubljana je jedini glavni grad u Evropi koja nema džamiju i ole kakav centar.UChicagu gdje baš ne gledaju sa veseljem Muslimane imaju čak 400 džamija.Sve što je drugačije i nvo te zanimljivo te sa tim samo obogaćuje.Čaršiju mi ne diraj boga ti nego da te pitam ideš li u crkvu na ponočku il ti to dođe katoličkii sveštenik(duhovnik)kući i obavi molitvu?Vidi pa javi
Himera

Post by Himera »

ljubljancan wrote:
Himera wrote:
Vrlo je mali broj imama u sloveniji koji bi znao oficijelni slovenački jezik dok naša djeca,koja se već odluče za imama moraju odlaziti u Zagreb gjde malo pomalo gube kontakt i komunikaciju pa ako to vidiš je isto nemali problem pa čak ni N.Porić koji je ovde rodjen i odrastao i išao u školu s tim što je prvo išao u Zg pa posle u Sa diplomirao potpuno pa skoro 80 % posto ima probleme sa slovenskim jezikom.Kuŕan jes preveden na slovenski al nije bio niko iz IZS upitan bil pomogo oko toga i to je uradila slovenačka nacionala stranka(glupi radikali) na čelu sa onom pijanom budaletinom i ex UDBA agentom Z.Jelinčičom;sam sam pogledao taj Kuran neš vjervati koji se je prodavao na benzinskoj pumpi i pun je grešaka i nepravilnog prijevoda.
Sto Porica tice, to je potpuni promasaj od hodze, slabo ponasanje i komuniciranje u novom dzematu, ljubljana, on nije blijeda slika ef. Brdara, narod ga ne voli, posebno njegove hudbe, koje ne lice ni mejtefskom djetetu. Malanovic je druga zgodba, nikad ga nije u dzematu Maribor, samo leti avionom cas tamo cas amo, pa Sarajevo, pa janjci sa Rejzom, pa putovanje po hadzu, pa nova kuca koju je kupio za cije pare. Kar se tice Kurana na slovenskom kazu da je prepisana verzija prevod od Korkuta. Dvije su verzije prevedene, jedna je dzepno a druga je a4 format. A4 format je preveo sin od zmaga Jelincica.
Čitavo vrijeme ti i zborim seljaci :x da ne kažem šta gore koji su se polakomili lahke love
buhtelj

Post by buhtelj »

Himera wrote:
buhtelj wrote:

Buhtelj nemoj majke ti i ti ja sam mislio ipak malo dalje vidiš;nego kad ti to vidi arhitekturni nacrt pa da moreš vikati ovo valja ono ne valja jeli?Jarane Ljubljana je jedini glavni grad u Evropi koja nema džamiju i ole kakav centar.UChicagu gdje baš ne gledaju sa veseljem Muslimane imaju čak 400 džamija.Sve što je drugačije i nvo te zanimljivo te sa tim samo obogaćuje.Čaršiju mi ne diraj boga ti nego da te pitam ideš li u crkvu na ponočku il ti to dođe katoličkii sveštenik(duhovnik)kući i obavi molitvu?Vidi pa javi
Uopce ne idem u crkvu, zadnji put sam bio 1996 u Dubrovniku kao izgubljeni turista i to je to...inace sam ateista :-) :-) i kaj ce mi svecenik...moja crkva je moj job, razvoj tehnologije i znanosti (uaaa Intel, Motorla, Xilinx, Altera)... moj laptop i moja draga zena :)
Himera

Post by Himera »

buhtelj wrote:
Himera wrote:
buhtelj wrote: Nisam ksenofobican, ali sam osobno protiv gradnje moseje....iz jednostavnog razloga, zato jer je arhitekturno je totalno out...mozda bi se na Jesenicama, koje manje vise asociraju na bosanski gradic moglo kaj ucinit.
Uopce ne idem u crkvu, zadnji put sam bio 1996 u Dubrovniku kao izgubljeni turista i to je to...inace sam ateista :-) :-) i kaj ce mi svecenik...moja crkva je moj job, razvoj tehnologije i znanosti (uaaa Intel, Motorla, Xilinx, Altera)... moj laptop i moja draga zena :)
Šta ti je vžnije laptop ili žena :D ?pazi šta češ reči jer se lahko za....š
Post Reply