ISLAMSKA SPANIJA - ALHAMBRA I MEZQUITA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Maga

#1 ISLAMSKA SPANIJA - ALHAMBRA I MEZQUITA

Post by Maga »

Image

Cordoba je bila u desetom veku najveci najbogatiji grad u Evropi.
Smatra se da je Cordoba u to vreme brojala 400.000 do 500.000 stanovnika
i to u vreme kada su najveci evropski gradovi brojali do 30.000 stanovnika.
Grad je u to vreme imao 50 bolnica, 80 javnih skola, 20 javnih bibolioteka.
Neke od biblioteka su imale in po 100.000 knjiga u vreme kada je najveca
biblioteka u Evropi u manastiru St.Gallen imala 600 knjiga i smatrala se veoma
znacajnom u srednjoj Evropi.

Ali ono sto Muslimani sa puno ljubavi i truda izgradili na Iberijskom poluostrvu
Reconquista je varvarski sve unistila.1492 je i poslednje uporiste Islama
Granada pala.Kraljica Izabela i kralj Ferdinad se smatraju spasiocima Hriscanstva.

U katedrali u Granadi gde su sahranjeni stoji zapisano:
"Oni koji su unistili muhamedansku sektu"
Kraljica Isabella od Kastilije i Kralj Fernando od Aragonije
Ostalo je malo kulturnih spomenika koji podsecaju da je Iberijsko poluostrvo
stolecima bilo naseljeno Maurima.

Ipak su svetu i kultutnoj bastini ostala dva dragulja:

Alhambra u Granadi - Alhambra - Crvena palata
Mezquita u Cordobi - dzamija koja je u 17 veku pretvorena u katedralu

Image
Last edited by Maga on 15/08/2005 15:56, edited 4 times in total.
da pamtis

Post by da pamtis »

Image

Once you made it to the Lions' Court, you should sit down, to relax and bring your mind into the right mood. With the Church of la Familla Segrada, this must be Spain's no. 1 tourist and cultural attraction. How many times every angle, every detail of the Lions' Court have been photographed nobody could ever estimate.
As a matter of fact the Lions' Court was neglected for centuries, and as in almost every other country in the world, it was a foreigner who first appreciated its value. But the man in question, the American writer Washington Irving, was far from the first foreigner to arrive here. In 1812, the French forces of Napoleon had stayed here, and in other parts of the Royal Palace, and all they could contribute was the looting of everything nice and moveable. But when Irving arrived in Granada in the late 1820's the story would change. His Tales of the Alhambra has more than anything else contributed to the fame of Moorish Spain and Granada, as well as the saving of the legacy of Alhambra.
Maga

#3 Mesquita

Post by Maga »

Image
[/img]
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

hm, stvar je u tome da su muslimani vec poceli ostavljati Islam i zato je to sve i propalo. Nisu dzabe nepirajtelji muslimana tad rekli "čaša vina i jedna žena, protiv muslimana zamjenjuju stotinu topova..."

Ovo sto se desilo u Spaniji je trebalo biti veliko upozorenje svim muslimanima svijeta, al rijetko je ko izvukao pouku.
hananah

Post by hananah »

Ko zna mozda se i stare Inke vrate u Peru :D a Austro-Ugari u Bosnu :D
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

Inke se ne mogu vratiti, jer nisu nikad ni otišli, pobili su ih i asimilirali.

ako ne vjeruješ. pitaj Pizzara. :roll:
zlata

Post by zlata »

Image

E ovdje je moj mali sin staj'o i dero se: "Mama, 'vaka ce biti moja kuca".
zlata

Post by zlata »

Ljepota.
zlata

Post by zlata »

Jole meni zemljace...daj matere ti...prestani vise. Eno u Spanjolskoj vino dzabe...i nidje p'jana insana. Zemlja im napreduje. Rade. Uce. Ne pripovjedaju.
K'o nam je Slavenima kriv...kad vise volimo dobru cugu...neg'mater rodjenu. To nam je vec u krvi. Proslavili smo se dobrom vodkom, pivom i sljivom.
alek

Post by alek »

'...jutros pobozno, kao kakav siromasni i ukleti hodocasnik ljepote, i probisvijet i skitnica poderanih gaca, ulazim na prstima u mirisne avlije i palace alhambre kao u bajnu kraljevsku ogromnu bombonjeru, kutiju oblozenu svilom, dibom i kadifom i krcatu secerlama od cokolade, marcipana, kandiranog voca, vanile, likera, cimeta, sutlijasa, bombona uvijenih u zlacane, bakarne, crvene, zelene i srmali papirice kao u peseve i krpice raskosne halifske spavacice....'
zuko dzumhur
Thanatos

Post by Thanatos »

Osmansko carstv je hilafet,koje je nazalost propalo.
Osmansko carstvo je hilafet, koje je nasreću propalo. :D :D
Čuj, ako ćemo realno, to primitivno društveno uređenje tijekom nekoliko stoljeća napravilo je manje toga (čitaj "ništa") u Bosni i Hercegovini nego Austrija tijekom svojih par godina. (BiH je zemlja s daleko najmanje kulturnih spomenika i kulturnog naslijeđa u bivšoj Yugi, sviđalo se to nekome ili ne- ko se ne slaže nek se informira o ostalim državama...npr. BiH koja je 3. po veličini u Yu ima samo jednu (1) UNESCO lokaciju-najmanje od svih Yu-država-a npr. Hrvatska ih ima 6, od toga 5 kulturnih, i svi su smješteni na 1/5 prostora koji Turci nisu osvojili, tako primjerice u Slavoniji koja je kao i BiH bila cijelo vrijeme pod Turcima nema zapravo ničeg posebno spektakularnog što se tiče kulturnog naslijeđa).
Ja recimo znam iz tog turskog razdoblja samo ove ćuprije po rijekama (ne kažem da nisu lijepe) i par džamija vrijednih spominjanja...
A Austrija je srećom koliko toliko uspjela bar djelimično civilizirati Bosnu i Hercegovinu nakon toliko godina zaostajanja za evropskom cvilizacijom. Ukinulo se primitivno feudalno uređenje (čovječe samo prije 100 godina!) tj. provela se agrarna reforma, izgradile su se prve željeznice, ceste, mnoge škole, muzeji (Zemaljski muzej)...onda Vijećnica u Sarajevu kao i slične građevine u ostalim gradovima...

Recimo tipična srednjoeuropska država...uzmimo Češku ili Mađarsku npr.
Prag sam ima 50 puta više kulturnog naslijeđa nego čitava BiH...nažalost...
zlata

Post by zlata »

Pa ima malih iznimki. Kao primjer...Grad Petrinju je izgradio Hasan Pasa Predojevic.

Ali sveukupno...za razliku od Maura, Arapa, Perzijanaca...koji su stvarno imali velicanstvenu arkitekturu...Turci su sveukupno...razocarenje...u tom pogledu.
Thanatos

Post by Thanatos »

zlata wrote:Pa ima malih iznimki. Kao primjer...Grad Petrinju je izgradio Hasan Pasa Predojevic.

Ali sveukupno...za razliku od Maura, Arapa, Perzijanaca...koji su stvarno imali velicanstvenu arkitekturu...Turci su sveukupno...razocarenje...u tom pogledu.
Pa, vjerojatno je napravio samo prvo naselje na tom mjestu...inače ja nikad nisam čuo da ima nečeg povijesnog u Petrinji, niti sam igdje pročitao ili vidio da ima nekakav zanimljiv objekt...ona mi više "zvuči" onako...kao novoizgrađeno naselje.
Post Reply