Islamska Republika Bosna
-
Jastreb35
#1 Islamska Republika Bosna
Jedini jezik kojeg medjunarodni centri moci razumiju, jeste jezik vlastitih interesa. Briselu i Vasingtonu ne predstavlja mnogo medjusobna blizina sarajevske Saborne crkve, katedrale, sinagoge i dzamije. Ustirkani cinovnici koji analiziraju politicka desavanja na terenu, ne znaju za pojam "fildzan viska" niti cijene ideolosku platformu suzivota. Svo se njihovo djelovanje ogranicava samo jednim faktorom; golim interesom.
Zato je potrebno na osnovu definisanja njihovih interesa, usvojiti i pravac djelovanja kojim ce se obezbjediti trajnu podrsku medjunarodnih centara moci ideji zajednicke BiH. Medjunarodnoj zajednici ne smeta raspad BiH, ne smetaju joj genocid niti etnicka homogenizacija podrucja istim. Navedeno joj smeta samo ako rezultira nezeljenim rezultatima. Bosnjake se moze ubijati decenijama, no reakcija ce izostati ako se konflikt moze hermeticki zatvoriti, onemogucavajuci destabilizaciju citave regije. Jedini razlog zbog kojeg se tokom zadnjeg rata uopste stalo na stranu sluzbenog Sarajeva, jeste evidentna mogucnost palestinizacije, ideoloske radikalizacije ocajnih Bosnjaka te konsekventne destabilizacije sireg Balkana.
Iako granice drzave danas, zbog nemoci separatista, nisu ugrozene, uzasavajuca ideja stvaranja islamske drzave, kao alternativa cjelovitosti mora ostati aksiom u kalkulacijama medjunarodnih centara moci. Otud je potrebno prihvatiti ograniceno postojanje vehabijskih elemenata u drustvu kao gorku pilulu, bez cijeg postojanja, ta i takva alternativa cjelovitoj drzavi ne bi bila evidentna.
Bilo bi lijepo kada bi medjunarodni centri moci podrzavali cjelovitu BiH zbog ideja zajednistva, kozmopolitanizma i integracija. Medjutim, njima ti termini ne znace nista, te ih se nazalost mora prisiljavati da podrzavaju BiH onim sto je alternativa cjelovitoj BiH (onim sto ne zele), a ne istinskim vrijednostima multietnickog drustva (onim prema cemu su indiferentni).
Ovaj pristup se moze prevazici samo internim jacanjem drzave od strane njenih naroda. Ali sve dok se insistira na nacionalnom karakteru manjeg entiteta, na sto ce se uvijek odgovarati pozivom na potpuno ukidanje entitetskog uredjenja, drustvo ce stagnirati tromo se vukuci van dvorista prosperitetnog evropskog drustva.
Zato je potrebno na osnovu definisanja njihovih interesa, usvojiti i pravac djelovanja kojim ce se obezbjediti trajnu podrsku medjunarodnih centara moci ideji zajednicke BiH. Medjunarodnoj zajednici ne smeta raspad BiH, ne smetaju joj genocid niti etnicka homogenizacija podrucja istim. Navedeno joj smeta samo ako rezultira nezeljenim rezultatima. Bosnjake se moze ubijati decenijama, no reakcija ce izostati ako se konflikt moze hermeticki zatvoriti, onemogucavajuci destabilizaciju citave regije. Jedini razlog zbog kojeg se tokom zadnjeg rata uopste stalo na stranu sluzbenog Sarajeva, jeste evidentna mogucnost palestinizacije, ideoloske radikalizacije ocajnih Bosnjaka te konsekventne destabilizacije sireg Balkana.
Iako granice drzave danas, zbog nemoci separatista, nisu ugrozene, uzasavajuca ideja stvaranja islamske drzave, kao alternativa cjelovitosti mora ostati aksiom u kalkulacijama medjunarodnih centara moci. Otud je potrebno prihvatiti ograniceno postojanje vehabijskih elemenata u drustvu kao gorku pilulu, bez cijeg postojanja, ta i takva alternativa cjelovitoj drzavi ne bi bila evidentna.
Bilo bi lijepo kada bi medjunarodni centri moci podrzavali cjelovitu BiH zbog ideja zajednistva, kozmopolitanizma i integracija. Medjutim, njima ti termini ne znace nista, te ih se nazalost mora prisiljavati da podrzavaju BiH onim sto je alternativa cjelovitoj BiH (onim sto ne zele), a ne istinskim vrijednostima multietnickog drustva (onim prema cemu su indiferentni).
Ovaj pristup se moze prevazici samo internim jacanjem drzave od strane njenih naroda. Ali sve dok se insistira na nacionalnom karakteru manjeg entiteta, na sto ce se uvijek odgovarati pozivom na potpuno ukidanje entitetskog uredjenja, drustvo ce stagnirati tromo se vukuci van dvorista prosperitetnog evropskog drustva.
-
mrki medvjed
jednom neko negdje reče..."zaustavili smo rat u bosni da ne bi imali pojas gaze na sat vremena leta od beča"...
-
amrino
Ma da je ikad ikome palo na pamet da ovdje pravi Islamsku drzavu pa hajd...ali...ovako...samo mi je nesto lose...odoh se nacugat Coca- Cole..da mi proradi zeludac.
Nabijem ja Evropu! Mi smo kolijevka civilizacije! Ja da nem je otkopat te piramide pa da vide s kim oni posla imaju!!!
Nabijem ja Evropu! Mi smo kolijevka civilizacije! Ja da nem je otkopat te piramide pa da vide s kim oni posla imaju!!!
-
_BosanaC
Nemoj jos samo reci i da smo potomci Ilira?amrino wrote:Ma da je ikad ikome palo na pamet da ovdje pravi Islamsku drzavu pa hajd...ali...ovako...samo mi je nesto lose...odoh se nacugat Coca- Cole..da mi proradi zeludac.
Slomices mi srce BA
-
amrino
Ma necu...ko se tuce taj se voli..._BosanaC wrote:Nemoj jos samo reci i da smo potomci Ilira?amrino wrote:Ma da je ikad ikome palo na pamet da ovdje pravi Islamsku drzavu pa hajd...ali...ovako...samo mi je nesto lose...odoh se nacugat Coca- Cole..da mi proradi zeludac.
Nabijem ja Evropu! Mi smo kolijevka civilizacije! Ja da nem je otkopat te piramide pa da vide s kim oni posla imaju!!!![]()
Slomices mi srce BA
-
_BosanaC
Bosna (a Boga mi i Hercegovina) ne moze ni teoretski postati jednonacionalna, jer se isuvse ispreplicu ljudi i narodi medjusobno da bi to bilo moguce.
I mislim da je to svakom normalnom, a i onim nenormalnim kojih je, ruku na srce, pozamasan broj, postalo jasno. A ako nije - postace.
I kao sto @Latinica rece, niko ne racuna sa faktorom "ostalih"... A ima nas... Tek kad u BiH ne ostane ni jedan Bosanac i ni jedan Hercegovac mozda se Bosnjaci, Srbi i Hrvati uspiju dogovoriti oko podjele, jednom im je vec poslo za rukom
Ali taj trenutak sumnjam da ce docekati 
I mislim da je to svakom normalnom, a i onim nenormalnim kojih je, ruku na srce, pozamasan broj, postalo jasno. A ako nije - postace.
I kao sto @Latinica rece, niko ne racuna sa faktorom "ostalih"... A ima nas... Tek kad u BiH ne ostane ni jedan Bosanac i ni jedan Hercegovac mozda se Bosnjaci, Srbi i Hrvati uspiju dogovoriti oko podjele, jednom im je vec poslo za rukom
-
Gnjuscic
A-ha ! Crkva - katedrala - dzamija - sinagoga. Pa jos i " ideoloska platforma suzivota ". Bas fino. Imamo keca u rukavu, onako kad zatreba.
E, a kad ne treba onda je Stojanov cetnik, ili ustasa koju sekundu iza toga. Vec prema potrebi. Naravno, da je to samo " izum " inferiornih profesora sa Ekonomskog faksa, pa jos da nekako i prodje. Ali oni imaju toliko istomisljenika na ovom istom forumu. Dakle, koga se to pokusava prevariti ?
" Evropa se boji islamske drzave ". Ma jel' bogati !? Bosna ce u slucaju " potrebe " biti udavljena k'o macka od strane svojih pohlepnih susjeda. Buduci sukob nije daleko, mozda 10, 15 ili 20 godina. Potrebno je samo da Kina osjeti da je dovoljno jaka i da pocne da stvar novi sistem barem u istocnoj Aziji, ako vec ne u svijetu. Zabavljeni tim strategijskim zemljotresom, Amerikanci ce okrenuti Aziji, a Bosna ce biti zaboravljena. Od Amerike, naravno. Od Srbije i Hrvatske nece sigurno. Tada nece biti nikakve " medjunarodne zajednice ", nikakvih rezoucija, nikakvog zracnog udara. Samo "konacno rjesenje", prema cemu ce Srebrenicki masakr biti kao mala ogrebotina.
Sada vec davne 1989. je Jevrem Brkovic u intervjuu za " Nase Dane " rekao:
"Tesko onom ko nespreman doceka ugriz velikosrpske zmije ". Naravno, niko veze s vezom.
Danas, nakon Srebrenice, Podrinja, Prijedora, Sarajeva ..... u mnogim glavama nema ni truna svijesti o predstojecoj opasnosti. Udri brigu na veselje. Nasi problemi su problem islamskog svijeta, jer nemamo svojih.
E, a kad ne treba onda je Stojanov cetnik, ili ustasa koju sekundu iza toga. Vec prema potrebi. Naravno, da je to samo " izum " inferiornih profesora sa Ekonomskog faksa, pa jos da nekako i prodje. Ali oni imaju toliko istomisljenika na ovom istom forumu. Dakle, koga se to pokusava prevariti ?
" Evropa se boji islamske drzave ". Ma jel' bogati !? Bosna ce u slucaju " potrebe " biti udavljena k'o macka od strane svojih pohlepnih susjeda. Buduci sukob nije daleko, mozda 10, 15 ili 20 godina. Potrebno je samo da Kina osjeti da je dovoljno jaka i da pocne da stvar novi sistem barem u istocnoj Aziji, ako vec ne u svijetu. Zabavljeni tim strategijskim zemljotresom, Amerikanci ce okrenuti Aziji, a Bosna ce biti zaboravljena. Od Amerike, naravno. Od Srbije i Hrvatske nece sigurno. Tada nece biti nikakve " medjunarodne zajednice ", nikakvih rezoucija, nikakvog zracnog udara. Samo "konacno rjesenje", prema cemu ce Srebrenicki masakr biti kao mala ogrebotina.
Sada vec davne 1989. je Jevrem Brkovic u intervjuu za " Nase Dane " rekao:
"Tesko onom ko nespreman doceka ugriz velikosrpske zmije ". Naravno, niko veze s vezom.
Danas, nakon Srebrenice, Podrinja, Prijedora, Sarajeva ..... u mnogim glavama nema ni truna svijesti o predstojecoj opasnosti. Udri brigu na veselje. Nasi problemi su problem islamskog svijeta, jer nemamo svojih.
-
miki22
a ha nema teorije o islamskoj Bosni a takozvana multikulturalna čaršija u Sarajevu danonoćno je pravi. Koliko samo licemjera prema drugima a sami se trude da unište i protjeraju sve što je vrijedno iz Sarajeva, pa pobogu jeste li slijepi ili baš maloumni ili u što vjerujem duboko proračunati, pa ne vidite da Sarajevo počako ali sigurno postaje mala zaostala čaršija, u kojoj se šikaniraju ne samo hrvati ili srbi nego i bošnjaci koji streme ka modernoj Bosni koja vladajućoj oligarhiji smeta.
-
krkanko
Ne bih se slozio da su Bosnjaci htjeli podjelu, ako igdje ima razumijevanja za Bosnu i Bosance(ne Bosnjake, znaci bilo kojeg naroda, vjere, itd.), onda je to kod Bosnjaka. Uostalom to je u ratu pokazala i multietnicnost Armije BiH, multieticnost naroda koji su zivjeli na prostoru pod kontrolom Armije BiH, dok za druga dva slucaja ne bih bas rekao._BosanaC wrote:Tek kad u BiH ne ostane ni jedan Bosanac i ni jedan Hercegovac mozda se Bosnjaci, Srbi i Hrvati uspiju dogovoriti oko podjele, jednom im je vec poslo za rukom
-
_BosanaC
Jel to pricas o Istocnom Sarajevu?miki22 wrote:a ha nema teorije o islamskoj Bosni a takozvana multikulturalna čaršija u Sarajevu danonoćno je pravi. Koliko samo licemjera prema drugima a sami se trude da unište i protjeraju sve što je vrijedno iz Sarajeva, pa pobogu jeste li slijepi ili baš maloumni ili u što vjerujem duboko proračunati, pa ne vidite da Sarajevo počako ali sigurno postaje mala zaostala čaršija, u kojoj se šikaniraju ne samo hrvati ili srbi nego i bošnjaci koji streme ka modernoj Bosni koja vladajućoj oligarhiji smeta.
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
Ovo je istina.krkanko wrote:Ne bih se slozio da su Bosnjaci htjeli podjelu, ako igdje ima razumijevanja za Bosnu i Bosance(ne Bosnjake, znaci bilo kojeg naroda, vjere, itd.), onda je to kod Bosnjaka. Uostalom to je u ratu pokazala i multietnicnost Armije BiH, multieticnost naroda koji su zivjeli na prostoru pod kontrolom Armije BiH, dok za druga dva slucaja ne bih bas rekao._BosanaC wrote:Tek kad u BiH ne ostane ni jedan Bosanac i ni jedan Hercegovac mozda se Bosnjaci, Srbi i Hrvati uspiju dogovoriti oko podjele, jednom im je vec poslo za rukom
Cemu odstupanje od te pozicije sada ? Zato sto nacionalisti u druge dvije grupacije ne odustaju ? Mislim da ipak stvari nisu tako jednostavne ( svi nacionalisti su mi isti - djeluju po principu spojenih posuda ).
- Latina
Znas da te postujem Jastrebe, pa nema potrebe da se shaltamo ovdje. Ta za tebe "uzasavajuca" ( za mene vrlo nepozeljna ) ideja IR Bosnae, je reakcija na 16 godina nezaustavljenu zvijer nacionalizma u RS I okolini.Iako granice drzave danas, zbog nemoci separatista, nisu ugrozene, uzasavajuca ideja stvaranja islamske drzave, kao alternativa cjelovitosti mora ostati aksiom u kalkulacijama medjunarodnih centara moci. Otud je potrebno prihvatiti ograniceno postojanje vehabijskih elemenata u drustvu kao gorku pilulu, bez cijeg postojanja, ta i takva alternativa cjelovitoj drzavi ne bi bila evidentna.
Tesko da bi Saudijci nasli pogodno tlo u BiH da ta premisa nije bila prethodno zadovoljena.
"Million dollars question" je - kako marginalizirati nacionaliste RS-a, a ne kako zaustaviti vehabije u stvaranju IR Bosne ?
- Latina
Dovoljno je provesti 5 dana na Forumu i vidjeti da su i oni koji se popularno nazivaju Bosnjaci prilicno netolerantni prema drugacijem misljenju.amrino wrote:O kakvom odstupanju tacno pricas?
-
miki22
licemjere do kraja uostalom u hvo je sigurno više bilo muslimana i srba nego u tkz. armiji bih. istina boli zar ne, ali čemu priča kad avaz i hajat kažu nešto to je zakon, zato bosna i jeste namizernija država u evropi, sve nam je na dnu od sporta pa nadalje, a vi samo okrivljujte hrvate i srbe da nije njih mi bi cvijetali. Malo sutra.
-
Jastreb35
Dvije opcije ;kako marginalizirati nacionaliste RS-a
-Konstruktivnim prijedlogom decentralizacije drzave, kojim ce se sumnjicavi dio srpskog naroda uvjeriti da se majorizaciju zakonski onemogucava. Silajdzic i Lagumdzija bi ponudili Dodiku dogovor koji bi odrzao entitete, ali bi ti entiteti bili bez nacionalnog karaktera. Ukinulo bi se postojece diskriminirajuce nazive, a od majorizacije bi se branilo kroz drzavni sistem, ne svojatanjem dijelova BiH.
-Sirovom ucjenom, nudeci sirim masama put ka Evropi uz uslov da odstupe od nacionalistickih ideja dosadasnjih predstavnika u vlasti. Ako je nacionalni karakter entiteta vazniji od drustvenog napretka, potrebno je stvoriti neizdrzivu atmosferu stagnacije, koja ce dovesti do ponovnog razmatranja mjerila vrijednosti.
-
_BosanaC
Nek si se ti nagovorio... Samo sto nema veze s temom, al hajde de.miki22 wrote:licemjere do kraja uostalom u hvo je sigurno više bilo muslimana i srba nego u tkz. armiji bih. istina boli zar ne, ali čemu priča kad avaz i hajat kažu nešto to je zakon, zato bosna i jeste namizernija država u evropi, sve nam je na dnu od sporta pa nadalje, a vi samo okrivljujte hrvate i srbe da nije njih mi bi cvijetali. Malo sutra.
- Latina
Jastrebe,
-Prva ideja ce naici na zestoki otpor nacionalista = "To je njima njihova borba dala, tralala..."
-Druga bi dovela do jos veceg : 1 ) Osipanja stanovnistva na Zapad
2 ) Nepovjerenja stanovnistva i posljedicne siroko rasprostranjene boljke u Bosni - Inata.
Mislim da je ono sto si naveo negdje drugdje o rezoluciji nacionalnog pitanja na demokratski nacin kod susjeda - Srbije i Hrvatske, najrealnija nada za konacnu istinsku demokratizaciju u BiH.
-Prva ideja ce naici na zestoki otpor nacionalista = "To je njima njihova borba dala, tralala..."
-Druga bi dovela do jos veceg : 1 ) Osipanja stanovnistva na Zapad
2 ) Nepovjerenja stanovnistva i posljedicne siroko rasprostranjene boljke u Bosni - Inata.
Mislim da je ono sto si naveo negdje drugdje o rezoluciji nacionalnog pitanja na demokratski nacin kod susjeda - Srbije i Hrvatske, najrealnija nada za konacnu istinsku demokratizaciju u BiH.