Es Selamu Alejkum,
U Islamu postoje 5 mezheba, cetiri sunnijska i jedan siijski. Svi ti mezhebi predstvaljaju jedan uzor svjetloj islamskoj kulturi. Ne pripadnost mezhebu unistava islamsku kulturu i svodi je na izvorno pustinjastvo sto se u modernom svijetu bas dobro ne uklapa.
U Buhariju, Muslimu, Tirmiziju i ostalim haadisima postoje razliciti nacini salata (namaz) a ti nacini se trebaju cuvati za nocne namaze i cuvati od javnog predstavljanja. Znaci, u javnosti se u Dzamiji iskace sa definiranim mezhebskim stilom.
Znaci one namaze koje su srocene u Buhariju trebaju se cuvati za sebe tokom noci.
Hanefijski mezheb sa sobom nosi Abasidsku kulturu Iraka, takodjer i hanbelijski mezheb nosi sa sobom iracku kulturu i civilizaciju. Postoji osmanski stil hanefizma ali on je sada na zalasku karijere.
Postoji Safijski mezheb koji se vodi kulturi Sha'ama (Sirije, Jordana i Palestine) jer Imam al Shafi'i je rodjen u Gazi.
Postoji malikijski mezheb koji se vodi cvijetu Andalusa (islamske Spanije) i obicaju gradjana Medine u prvom periodu Islama.
Dzaferijski mezheb nosi sa sobom tradiciju Poslanikove s.a.v.s. familije i vodi se kulturi Safavida koji su promovirali dzaferijski mezheb 12 Imama.
Zato se Arabijski poluotok treba voditi malikijskom i hanbelijskom mezhebu. Hanbelijski salat je slican hanefijskom salatu uz podizanje saka na tekbiru. Zato, Saudijska Arabija i Zaljevske zemlje kroz ta dva mezheba trebaju imati utjecaj Abbasida, Almohada i prvih gradjana Medine.
U hanefizmu, safiizmu i hanbelizmu se takozvani son sunnet klanja kod kuce po mogucnosti ako se ima vremena inace se moze klanjati u dzamiji. Kod Malikija se svi sunneti klanjaju u Dzamiji a nocni namazi ostavljaju za nocni namaz. U hanefizmu se zikr slavi na kraju namaza a u malikijskom, safiijskom i haneblijskom mezhebu se zikr slavi nakon farza.
Kod dzaferijskog mezheba se svi sunneti klanjaju u dzamiji a zikr se slavi nakon farza slicno kao kod malikija. Ali dzaferije praktikuju da ne propuste nocni namaz pola sata prije imsaka.
Ko se bude do Siija vodio Iraku taj ce biti 12 Imama a ko se vodi Fatimidima on ce biti Ismailija i naravno oni svi klanaju isto po Dzaferu al Sadiku a.s..
Ismailije postuju sedam Imama a iranske Imamije postuju 12 Imama. Ismailije imaju kulturnu zaostavstinu u Fatimidima a 12 Imama u Abbasidima. Postoji jos jedna siijska skola a to su Zejdizam u Jemenu. Zejdije su najstarije siijska bransa i vjeruju u samo u pet Imama. Takodjer sve se te branse nazivaju Dzaferijama i klanjaju na slican nacin.
Osmanski hanefizam je artficirani hanefizam koji je discipliniran od Sultana da se namaz privede na zajednicki nacin kao izraz pokornosti Sultanu odnosno Halifi. Osmanski hanefizam ima znacaj homogenosti a ima i znacaj formalnosti. Nakon pada Halife taj nacin namaza se dosta banalizovao brzim klanjanjem i jednom vrstom neumjesne formalnosti i nedostatku izvorne magicnosti.
Sunnijski dzemat ne moze biti homogen jer Imam nema pravo nikoga da natjera na pridrzavanje njegovog mezheba. Sunnijski mezhebi su cetiri u jedno. Mislim da mozete razumijeti sto to znaci.
Samo dzaferije mogu imati homogeni dzemat zbog jedinog dzaferijskog mezheba i salata.
Cetiri u jedno oznacava cetiri jedinstvena Ehli Sunnet mezheba u jednoj Dzamiji sa Imamom predvodnikom koji predstavlja zvanicno opredijeljen mezheb Islamske Zajednice jedne drzave..
Cetiri mezhebska salata ne nalaze sebi uzora u Poslanikovom s.a.v.s. nacin salata. Poslanikov s.a.v.s. nacin salata je neovisno predstavljen u drugim hadisima i oni se cuvajku kao tajna za Nocne namaze ili jutarnje Duha namaze.
Cetiri mezhebska salata nalaze uzora u tradiciji Ashaba r.a. i Ehli Bejta. To nam ukazuje da dzemat nije slijedio Poslanikov s.a.v.s nacin s.a.v.s. salata iz poboznosti i njegovog respekta.
Cetiri mezhebska salata nalaze uzora u tradiciji Ashaba r.a. i Ehli Bejta. To nam ukazuje da tadasnji dzemat nije slijedio Poslanikov s.a.v.s nacin salata iz poboznosti i njegovog respekta.
Dzaferijski salat je naslijedjen od Imam Alijeve a.s. loze. To se prenosilo sa koljena na koljena i cuvalo i Dzafer al Sadik a.s. je odlucio da to predstavi svom ummetu.
Poslanikov s.a.v.s. salat se sastoji u vezivanju ruke do podlaktice. Postoji hadis vezivanja ruke na prsa. To se treba cuvati a ne predstavljati kao mezheb.
Ko slijedi mezheb on ce ciniti zikr na misbahu radi tradicije Hazreti Fatime r.a.. Na prste je cinio zikr samo Poslanik s.a.v.s.
Hanbelijski mezheb je vezivanje ruke ispod pupka. Tako je klanjao ibn Hanbel rahimehullah. On je na tekbiru podizao ruke i tako se hanbelijski salat razlikuje od hanefijskog salata.
Zene klanjaju isto kao i muskarci.
Islamska kultura se nalazi u mezhebima
-
zapamti
#2 Re: Islamska kultura se nalazi u mezhebima
Pođoh čitati i ubrzo stadoh.
Cuki ne kažem tu riječ, jer se osjećam loše kada tako postupam prema životinji. Ispustim glas sličan šuštanju da je otjeram.
Ali tebi, koji dolaziš iz šejtanske čete, kažem, MRŠ!
Očajno je stanje nekoga ko odluči da na forumu uči o Islamu. A ko se tu pojavljuje da prezentira Islam? Pa glavnu riječ tu vode njegovi neprijatelji (često sektaši), a onda uleti neko sa dobrom namjerom i miješa se istina i neistina. Bučkuriš.
Forum - mjesto prodaje, gdje svaka budala ima pravo da prodaje svoje gluposti ili budalaštine.
Cuki ne kažem tu riječ, jer se osjećam loše kada tako postupam prema životinji. Ispustim glas sličan šuštanju da je otjeram.
Očajno je stanje nekoga ko odluči da na forumu uči o Islamu. A ko se tu pojavljuje da prezentira Islam? Pa glavnu riječ tu vode njegovi neprijatelji (često sektaši), a onda uleti neko sa dobrom namjerom i miješa se istina i neistina. Bučkuriš.
Forum - mjesto prodaje, gdje svaka budala ima pravo da prodaje svoje gluposti ili budalaštine.
- NIN
#3 Re: Islamska kultura se nalazi u mezhebima
Imas opomenu pred ban!zapamti wrote:Pođoh čitati i ubrzo stadoh.
-
zapamti
#4 Re: Islamska kultura se nalazi u mezhebima
Ne kometarišem tvoj post NIN, da se razumijemo.
Samo nastavljam svoj post.
Ne pozivam ljude da, kada im se čini nešto što im nije po volji od strane drugih ljudi da ih maršaju. Naprotiv! Upućene su uvrede na moj račun prije, pa se može vidjeti iz mojih postova kako sam reagovao.
Međutim, postoje granice koje se ne tolerišu tek tako pa da reagujem kao prije ili pak da ne reagujem.
Koga Uzvišeni Stvoritelj uputi, neće se naći ko će ga u zabludu odvesti. A koga On Uzvišeni pravedno ostavi u zabludi, neće se naći niko ko će ga na Pravi put uputiti.
Tako da ostaje onima koji su zbunjeni stanjem okolo sebe, neka poprave svoj odnos prema Njegovim granicama. Neka Plemenitog zamole da ih uputi; dovoljan i divan je On zaštitnik.
Samo nastavljam svoj post.
Ne pozivam ljude da, kada im se čini nešto što im nije po volji od strane drugih ljudi da ih maršaju. Naprotiv! Upućene su uvrede na moj račun prije, pa se može vidjeti iz mojih postova kako sam reagovao.
Međutim, postoje granice koje se ne tolerišu tek tako pa da reagujem kao prije ili pak da ne reagujem.
Koga Uzvišeni Stvoritelj uputi, neće se naći ko će ga u zabludu odvesti. A koga On Uzvišeni pravedno ostavi u zabludi, neće se naći niko ko će ga na Pravi put uputiti.
Tako da ostaje onima koji su zbunjeni stanjem okolo sebe, neka poprave svoj odnos prema Njegovim granicama. Neka Plemenitog zamole da ih uputi; dovoljan i divan je On zaštitnik.