Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post Reply
horkesh

#951 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by horkesh »

Dok drugi nabrzinu i površno nešto istražuju, da malo vratimo temu u neke generalne okvirove.

Pošto Srbi vole da napadaju, a odbrana im nije jača strana, tako se i ovdje težište brzo prenijelo na Islamsku deklaraciju.

To je dokument napisan više od 20 godina prije rata koji s Bosnom nema nikakve veze. Niko, nikada od Bošnjaka se nakon toga nije pozvao na Islamsku deklaraciju.

S druge strane, dokument SANU, kao i, mnogo opasniji, javni istupi akademika SANU-a, su učestvovali u oblikovanju javnog mnijenja među Srbima i, u konačnici, do raspada Jugoslavije.

Srpska propaganda, nothing new, ne želi da brani svoje postupke, nego samo pokušava da ukaže na navodne loše postupke drugih. Time se automatski pravdaju svi potezi srpske strane. Tako su, na primjer, bili primorani formirati SAO oblasti, prekršiti Ustav SR BiH, izvršiti oružanu pobunu i tako dalje. Nisu oni krivi, oni samo reaguju na poteze druge strane.

Dan-danas svoje brojne zločine, kao i sam čin započinjanja rata, Srbi pravdaju "fundamentalizmom", "džamahirijom" i preglasavanjem. Na stranu što ne znaju niti šta znači džamahirija (propaganda pojela mozgove), u isto vrijeme je sasvim u redu da svaka škola, insttitucija, jedinica, ministarstvo... ima krsnu slavu. Da u Ustavu RS-a se eksplicitno spominje Srpska pravoslavna crkva.

Ukratko, sve ono što Srbi spočitavaju drugim narodima, oni sami rade, rado i često.
hAZNADAR

#952 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by hAZNADAR »

Duka Dizel wrote:

:D
Pa šta ti želiš reći?
Da treba dati šansu bošnjačkom nacionalizmu jer je tek u povoju, mlad, talentovan i neoptećen bremenom prošlosti.
Pa ok...samo nemoj onda prodavati bošnjački nacionalizam kao nekakvo zalaganje za gradjansko društvo.

Bar smo potvrdili moju konstataciju iz onog mog prvog posta kojim sam ti odgovorio.
Bošnjačko zalaganje za gradjansko društvo nije nikakva podla prevara, jer ni dete od 5 godina ne bi bošnjački nacionalizam kupilo kao zalaganje za gradjansko društvo, već isključivo kao težnju da se u BiH nametne bošnjačka hegemonija.
Gradjansko drustvo je opcija koja ce uvijek postojati. Ali dok je to samo na Bosnjacima - to je bosnjacka politika koju mozes zvati kako hoces pa i nacionalizmom - rijeci nisu bitne koliko praksa. Tvoje jedino shvatanje nacionalizma je srpski sa svim ludilom koje to nosi i naravno da ne zelis sebi ono sto tvoji prave drugima. Ali prvo moras dokazati da je to isto. Ja jos nisam vidio manifestaciju bosnjackog nacionalizma kroz negiranje drugih naroda, mitomaniju u historiji i proglasavanje drugih za bivse, negiranje jezika drugima i najbitnije - Bosnjaci nisu napravili ni genocid ni kulturocid niti masovne grobnice. Hegemonija? :lol: De se dogovori s kolegom warom koliko litara benzina treba za prostor te hegemonije. I kako je moguca hegemonija u BL gdje je 200 000 Srba.

Jel i ti misliš da taj zajednički jezik treba da se zove bosanski?
Nisam ni rekao da mora biti zajednicki. Samo fino objasnio razlog zasto imamo tri imena za jezik. A poenta je i dalje na negiranju jezika drugima.
U isto vrijeme opravdavaju poteze srpskog nacionalizma u politici i - iznose bojazan da Bosnjaci mogu iste greske praviti. Bosnjaci kao nisu imali razloga izaci iz YU a u isto vrijeme bojazan da Bosnjaci imaju ulogu u BiH kao Srbi nekad u YU.
Nema tu nikakvog opravdavanja.
Srbi su stariji nacionalisti od Bošnjaka i sve te fore koje danas Bošnjaci prodaju i to što rade, Srbi su radili davno.
Mi kad smo majorizirali druge, Bošnjaci se nisu ni zvali Bošnjacima.
Mi kad imali lojalne Albance,Crnogorce,Muslimane... Željko Komšić se nije ni rodio.
I sad Srbi treba da nasednu na fore nacionalističkih adolescenata
Kao sto rekoh - primitivan mozak poznaje samo primitivan nacionalizam. Srpska logika je jednostavna - ili cemo mi gaziti druge ili drugi nas.

Da,da...naravno.
Bošnjački nacionalizam je nešto posve drugo, za razliku od svih nacionalizama na svetu.
Ne - samo je srpski nesto drugo. Zivim decenijama vani i valjda sam upoznao prirodu i manifestaciju drugih nacionalizama ili nacionalnih identiteta.
Koji to narod danas u Evropi negira drugom da zove jezik kako hoce? Koji to narod od udzbenika u skoli do opoceg javnog mijenja tumaci druge kao genetski otpad i stalno priziva srednji vijek?
Ja koliko znam, a vidim da ti ne znaš, srpsko-hrvatski je nastao Bečkim dogovorom 1850 godine. Taj jezički standard su Austrougari po okupaciji nazvali Bosanskim jezikom iz dobro poznatih političkih razloga...pa je posle opet vraćen naziv srpsko-hrvatski.

Ono što su bošnjački SDA lingvisti nakon rata uradili je da su taj S-H standard bošnjakizirali, tako što izvršili desrbizaciju, malo kroatizaciju, malo više orijentalizaciju i arhaizaciju...i onda sve to nazvali bosanskim jezikom, nazivajući ga po teritoriji a ne po narodu koji ga govori, van svih lingvističkih normi i pravila...a samo iz političkih razloga i hegemonističkih težnji i pretenzija.
Ja govorim o BiH - isti jezik koji je nazvan SH je prije bio bosanski. Da ne postiram sliku udzbenika za skolstvo na tom jeziku. Prvi rjecnik u Bosni je bosansko turski rjecnik Muhamed Uskufija iz Tuzle 1631. Minirao bih temu kada bi postirao sve silne spomene bosanskog jezika kroz vjekove.

Sto se tice tvog bosnjakizranja rjecnika, desrbizacije, orjentalizacije,... neznam o cemu pricas. Sta je do desrbizirano pa da vidim koje su to rijeci bile eksluzivno samo srpske? Imas li primjere te orjentalizacije, bosnjacizacije rjecnika? Pa da vidimo koliki je to procenat u fondu rijeci od par stotina hiljada rijeci koliko se procjenjuje da svaki od nasih jezika ima. Ili mozda da se standardizacija jednog jezika vrsi sa par turcizama i par rijeci sa slovom H. Iako je of-topic sve ovo o jeziku. Cujem ja te gluposti pocesto od Srba gdje kao drugi mijenjaju jezik zbog politike jer je kao srpski nasljednik S-H a niko nezna to dokazati. Jos jedan dokaz perverzije srpskog nacionalizma. Zaboli mene neka stvar koji jezik Srbi pricaju - njihovo pravo i nije mi prijeko potrebno braniti nekome pravo na jezik a jos manje tvrditi o nasilnim promjenama i bjezanijama od bosanskog.

Rekoh već, nemoj te jeftine nacionalističke fore prodavati nacionalističkoj avangardi.
Kao sto rekoh ranije - srpski nacionalizam je bio i ostao jedinstven u svojoj perverziji. Ali pravilo i jedini sablon nije. Zatucanima je to tesko objasniti. Samo Srbi imaju potrebu da nekoga asimiliraju ili zabrane, ili ga barem protumace kao svog otpadnika koji bjezi od istine. I onda misle da su i ostali takvi. Mogu da se kladim da i u ovom trenutku dok ovo citas mislis da lazem i da mi citas misli. Hebote 20 i kusur godina mi Srbi konstantno citaju misli i lupaju gluposti na koje se covjek samo moze nasmijati. :lol: I to skroz ozbiljno. Da podvucem - naravno da Bosnjaci imaju svoje mane, greske, nedostatke, pretjerivanja,.... ali ti za stvarnu predstavu nema mjesta u glavu od gluposti koje si samo od svoje "avangarde" preslikao na nas.

I otvorio sam temu o bauku bosnjackog nacionalizma maksuz za tebe i slicne. Jer ovde pricamo o ID i memorandumu.
BHCluster

#953 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by BHCluster »

Duka Dizel wrote:
BHCluster wrote:
Duka Dizel wrote:
Valja dakako naoružati policiju. Ali interesantni ti gradjanski multietnićari koji traže da se naoruža policija u strogo bošnjačkim kantonima.

Ja sam mislio da njima te etničke odrednice nisu bitne.

Ali izgleda kod Bošnjaka politički pluralizam podrazumeva samo različite nazive stranaka. A u suštini su sve ispostave SDA.
A kako da naoruzas MUP tamo gdje nemas vlast? :lol:
Ja koliko sam shvatio, taj Gradjanski savez nema nigde vlast.
Samo nije jasno zašto se gradjanin Emir Suljagić, koji s gnušanjem odbacuje etničke podele, obraća samo SDA da krene u naoružavanje policije u većinski bošnjačkim kantonima.
I kakav je to političar gradjanske provenijencije koji priča o nekoj islamskoj većini u BiH?

Izgleda da je i njemu Islamska deklaracija bila obavezna lektira.
Pa mozda sto je SDA ima vecinu u FBiH i da se ide pravno i legalno a ne kao npr Dodik i njegove paravojne formacije tipa "srBska čast", a sto se tice "političara gradjanske provenijencije" pa isti onome u Srbiji koji diple o pravoslavnoj vecini zamotanoj u parolu "svi Srbi u jednoj državi" napisano i sprovedeno u Memorandumu SANU-a. Sto se tice Suljagica, dovoljno je spomenuti da je prezivio genocid pa zna sa kavim ima posla.
Post Reply