Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post Reply
BHCluster

#851 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by BHCluster »

Duka Dizel wrote:
A dje se Muslimani pominju u Memorandumu?
Treba biti toliko tup pa postaviti ovako bahato i bezobrazno pitanje, da li ti stvarno mislis da pod plastom srpskog nacionalnog objedinjavanja i sve ono sto smo mogili da vidimo u agresiji na Republiku BiH i nesrbe u istoj ostavlja bilo kakvu dvojbu u ono sto je Memorandum SANU bio? Radi cinjenica, rezultat onoga sto je napisano u tom Memorandumu SANU se moze vidjedi iz navedenog:

Genocid
  • Počinjeno s namjerom da se u cijelosti ili djelimično uništi neka nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa kao takva.
Zločini protiv čovječnosti
  • Ubistvo;
  • Istrebljivanje;
  • Porobljavanje;
  • Deportacija;
  • Zatvaranje;
  • Mučenje;
  • Silovanje;
  • Progoni na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi;
  • Druga nehumana djela.
Teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949.
  • Hotimično lišavanje života;
  • Mučenje ili nečovječno postupanje, uključujući biološke eksperimente;
  • Hotimično nanošenje velikih patnji ili teških povreda tijela ili zdravlja;
  • Uništavanje i oduzimanje imovine širokih razmjera koje nije opravdano vojnom nuždom i izvedeno je protivpravno i bezobzirno;
  • Prisiljavanje ratnog zarobljenika ili civila da služi u snagama neprijateljske sile;
  • Hotimično uskraćivanje prava ratnom zarobljeniku ili civilu na pravičan i redovan sudski postupak;
  • Protivpravna deportacija ili premještanje ili protivpravno zatvaranje civila;
  • Uzimanje civila za taoce.

Kršenja zakona ili običaja ratovanja
  • Korištenje otrovnih ili drugih oružja čija je svrha nanošenje nepotrebnih patnji;
  • Bezobzirno razaranje gradova, naselja ili sela, ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom;
  • Napadanje, ili bombardovanje, bilo kojim sredstvima, nebranjenih gradova, sela, stambenih ili drugih objekata;
  • Zauzimanje, uništavanje ili hotimično oštećivanje vjerskih, dobrotvornih i obrazovnih ustanova, ustanova namijenjenih umjetnosti i nauci, istorijskih spomenika i umjetničkih i naučnih djela;
  • Pljačkanje javne ili privatne imovine.
General War

#852 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by General War »

Rekoh ti ja. nemas ti sta ovim tipom pricat :zzzz:
BHCluster

#853 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by BHCluster »

General War wrote:Rekoh ti ja. nemas ti sta ovim tipom pricat :zzzz:
Sta nije tacno srce moje napacheno? Samo tako guraj gloOvu u pijesak kao noj kad ti nizasto ne sluzi. :lol:
General War

#854 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by General War »

BHCluster wrote:
Sta nije tacno srce moje napacheno? Samo tako guraj glOvu u pijesak kao noj kad ti nizasto ne sluzi. :lol:
Dok ti ne izvadis glavu iz guzice, bespotrebno je sa tobom imat ikakve veze.
BHCluster

#855 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by BHCluster »

General War wrote:
BHCluster wrote:
Sta nije tacno srce moje napacheno? Samo tako guraj glOvu u pijesak kao noj kad ti nizasto ne sluzi. :lol:
Dok ti ne izvadis glavu iz guzice, bespotrebno je sa tobom imat ikakve veze.
Ovo je sramotno i bjedno te ispod razine svakog dostojanstva. Fuj!
salik79

#856 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by salik79 »

General War wrote:
salik79 wrote:
General War wrote: ...I ja napisem crkvu u pozarnici, i okolini...sta ti je problem...one nisu crkve?
Ja nisam isto mogao, ali bila je moja supruga...veliki covjek i porodicni prijatelj, stvarno mi je zao Alije.
Pa, to - kao - ispade da Saborna crkva nije bila na teritoriji koju je TO kontrolisala?! Drugo, u centru Tuzle nije bilo nikakvih borbi, pa je crkva gadjana, dok je u pozarnici i okolini gorila zemlja. De ti u tome dokazi ko je srusio crkvu!? I, hajde - reci mi - ko i zasto je gadjao Sabornu crkvu u centru Tuzle?

I moji su bili. Takodjer porodicni prijatelj, zadnji puta s njim sjedio u novembru, par dana prije nego je pao u Mellainu. U ponedjeljak ujutro, kada su mi javili, ostao sam bas zatecen :( (iako znam godinama s cime se borio, do zadnjeg sam se nadao da ce se izvuci - pogotovo su me posljednje informacije hrabrile, kada je bio "zivn'o". Ljudina kakva se rijetko srece. Da mu dragi Bog oprosti grijehe i podari lijepi Dzenet, a porodici sabur.
Pa jebi ga, isto da ja kazem da interesantno nisu pogodili nijednu djamiju u Tuzli, je li sta ti to govori?... Ona gore je dignuta expolizivom (znao sam covjeka koji je to i uradio a posebno njegovog sina koji nema veze sa tim ali je poginuo u crnim labudovima kasnije na igmanu, mislim da je to bio razlog sto mu je otac otisao i dignuo crkvu u vazduh koliko se sjecam 94 te)...taj dio pozarnice je osvojen davno prije nego sto je crkva minirana.
VRS je gadjala sabornu crkvu i okolo crkve i to dva puta a ne jednom...sto nije problem reci, vec je ova bezveze negacija opste poznatih stvari, raspitaj se.
a sjecas li se one explozije iza komande 5-O.G. kod djemal mandjic skole? Ko je tu exploziv postavio? ;-)
I da, da nebude zabune, Tuzlanskim jedinicama i mup-u niti jednom rijecju ne prebacujem ama bas nista niti ih stavljam u kos s nekim drugim dijelovima A BiH.
Aliju sam i ja vidio zadnji put cini mi se nekad krajem novembra, uvjek vedar i pozitiva covjek...moja duboka sucut porodici.
Bitno je da smo razjasnili ko je gadjao crkvu - a to su bili cetalji. A svi znamo ko je popravljao crkvu. Ja se ni ne sjecam sta se i kad desilo s crkvom u pozarnici, a pozarnica je '92 komplet oslobodjena.

Sto se eksplozije tice, ne znam o kojoj govoris, ali u taj vakat ih je bilo par - sve su bile vezane za namjensku proizvodnju.
kiligonzales

#857 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by kiligonzales »

General War wrote:
kiligonzales wrote: Na koji sam nacin zamjenio teze?
Pa ja sam rekao da su stvari danas gore, ne zbog demokratije vec zbog nase nezrelosti da se bavimo njome. Komunizam da je valjao opstao bi u Evropi kao vrijednost, jednostavno nije...
Mislio sam da hoces reci da je komunizam izrodio nacionalizam...slazem se sa postom, nemam ja tu sta dodati.
Nacionalizam je bio potisnuta kategorija, trebalo mu je vremena da se infiltrira u sistem kako bi ga razorio. Dobro bi bilo kad bi ko arhivu KPJ članstva otvorio za javnost na nekoj web stranici, te narodi stekli uvid ko je kako i na koji nacin mjenjao dresove da bi sacuvao fotelje i politicki uticaj poslje pada komunizma, ko je ostao odan toj ideji, a ko se presaltao u nacionalisticke okvire...
kiligonzales

#858 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by kiligonzales »

Mislim da nema opravdanja politikama i zlocincima koji su radi te politike ubijale djecu, kojima je legitimna meta bilo porodilište, bolnica, škola, pa i dženaze ili sahrane. Kada politike ubijaju nevine, nema opravdanja takvom zlu rijecima pa vi ste nas preglasali, izglasali ste nezavisnost, htijeli ste dominaciju, nacionalnu drzavu i tako dalje...

Na slici je rhm. Nermin Divovic , imao je 7 godina kada je ubijen snajperskim hicem sa polozaja VRS u blizini zemaljskog muzeja, ono sto je zajednicko svoj djeci opkoljenog Sarajeva, mi nismo birali politiku toga vremena, niti smo birali da budemo icije mete za izivljavanje. Meni je bilo 10 godina kada se ovo desilo i zivio sam i tada kao i sada s druge strane Mojmila na Dobrinji par stotina metara od entitetske granice. Uvijek sam se pitao zasto je poginuo neki moj drugar, a ne ja. Neki su poginuli, dosta vise ih je bilo ranjeno. Ko može dati odgovor na moje "zašto smo mi djeca tada nekome bili krivi"?
Image

Šta su kome bebe krive za politiku toga doba i recimo granatirano porodilište Zehra Muhović?
http://opsadasarajeva.blogspot.ba/2015/ ... zehra.html

Pogledajte ovu galeriju, sve su slike životopisne, ali pogledajte sliku ranjene djece. Ni tada, kao ni sada politicari se nisu odvojili od toga da odgovornije vode drustvo, a djecu udalje od toga da budu necije topovsko ili snajpersko meso, pa se postavlja pitanje zasto mislimo da ce se oni pobrinuti da sadasnjoj djeci bude bolje u buducnosti?

Ako nas djecu tada nisu bili osjetljivi na koga su onda? Svome djetetu ne zelim svoje djetinjstvo, moju proslost, ni ovakvu sadasnjost, niti nesigurnu buducnost. Politicari ce svoju djecu ako nekada opet zapuca skloniti od rata, ali tudju ce opet uciniti mesom za metke i granate...

Sve politicarske price bi trebale pasti pred djecom, sve silne skalamerije i igre za moc i vlast, ali nisu, evo i danas nakon svega ponavljamo iste obrasce ponasanja kao i oni, vise pricajuci o proslosti, nego o buducnosti nas i nase djece...

Zaboravljamo i ne ucimo...
Last edited by kiligonzales on 12/01/2018 02:56, edited 1 time in total.
ABH017

#859 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by ABH017 »

General War wrote:
hizo ramidovic wrote:Kako je Alija realizirao ilitiga sprovodio Islamsku deklaraciju:

https://www.slobodnaevropa.org/a/28966607.html
pa na dvadeset posto teritorije koje je ABiH kontrolisala , malo lije?
:run:
Kakav proljev od razmišljanja.
Koliko vidim spomenuto je svih 5 eparhija, od kojih Zahumsko-hercegovačkoj pripada i Dubrovnik sa okolinom. Kako si ti izračunao 20%, to samo ti znaš. I da, malo li je 125:614 (534 samo ovi tvoji). :-)
ABH017

#860 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by ABH017 »

General War wrote:
hizo ramidovic wrote:ne lupetaj vec procitaj detaljno i sa razumijevanjem napomenu ispod teksta
:shock:
Ne zna se ko je sta porusio...wtf...kakav je to argument? Koliko je moguce da na teritoriju koju ti kontrlises ili ti osvojis...neko drugi je osteti ili srusi?
Vrlo jednostavno. Npr. Pravoslavna crkva u Konjicu je oštećena jer se nalazi na liniji iza Vardačke džamije. Dok su gađali munaru, i crkvu je zakačio pokoji geler ili rasprskavajući.
Al' su zato munaru popolovili.

I još jedno poređenje ID i memoranduma SANU, tebi za razmišljanje.
Džamija, koja je izgrađena na privatnom srpskom zemljištu na Bradini, srušena je, odlukom bošnjačkih vlasti, odmah poslije rata.
Crkva, kao što znamo, još uvijek stoji netaknuta u dvorištu nane Fate, u Konjević Polju.
ABH017

#861 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by ABH017 »

General War wrote:
hizo ramidovic wrote:
General War wrote: Logikom ocevidca moj Hizo...crkva u pozarnici tri-cetiri kilometra od centra tuzle srusena, crkva u podgajevima ostecena dibidus (nije bilo ratnih dejstava) to onako od prve...ti mene pitas otkud mi logika?
to je svjedocenje, nije logika. trebas se javiti autoru one knjige i dati mu argumente da covjek lijepo napise.
ja sam te pitao kojom logikom si to odmah pripisao ARBiH? kojom logikom si zakljucio da su svi poruseni pravoslavni objekti bili na podrucju pod kontrolom ARBiH?
Pa kako ba ti nabroja sve ko je sta srusio bosnajcima, a meni ne das da nesto kazem koji sam svedok to vremena, gdje sam hodao....ali niti mislim niti je tacno da je Delic ili Beslagic to naredili da se rusi, budale samoinicijativno to uradile.
I bio citav rat ovdje, i bio pripadnik ABiH do kraja rata...sto jest jest, sto nije nije...neces nista time postici sto se sklanjas pred cinjenicama.
Kojim, bolan, činjenicama?
Nađi mi jednu crkvu, nebitno pravoslavnu ili katoličku, koja je institucionalno, od strane ARBiH i bošnjačkih vlasti, uklonjena, poravnana i da je na njenom mjestu napravljen parking, a materijal od koje je napravljena odvučen na deponiju. Samo jedan primjer.
ABH017

#862 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by ABH017 »

General War wrote:
hizo ramidovic wrote:
General War wrote: Koja je druga logika; da su mozda srbi sami sebi rusili vjerske objekte i groblja, ili aludiras na HVO? Ako je ovo drugo...zar HVO kao legalna oruzana91-92, i kraj 93-96 sila u BiH koja je bila dio zajednicke komande ili pod komandom ABiH u borbi protiv cetnika nesto treba oslobadjati od odgovornosti vlasti RBiH? Imas li i jednu depasu gdje se zabranjuju takve radnje od strane ABiH ili Vlasti?
Imas sijaset dokumenata sa srpske strane sta je gdje poruseno i od koga.
Porediti ARBiH sa tzv hvo u tom smislu je besmisleno. Ti si direktno optuzio Armiju bez ikakve logike, a to sam ti vec pokusao objasniti, no uzalud.
Glede odnosa prema vjerskim objektima Armije BiH i tzv vrs i hvo, ako ti cifre sa linka nista ne govore, nema tog crteza koji ti moze pomoci.
Depese ja osobno nemam jer moj stan nije arhiva ali znam da su u Sarajevu tokom agresije ti objekti imali fizicko obezbjedjenje a osteceni su zbog granata djeneralovih razbojnika...a ta su ostecenja bezbeli pripisana Armiji jer se objekti, jelte, nalaze na teritoriji pod kontrolom Armije...
Bas sa nekima u nekakvom dijalogu isto kao da gledam onaj "balkan expres", kad Bata docekuje i partizane i njemce kao oslobodioce...niko nista ne zna niti niko ista vidio, tvrdi ali nema da pokaze,a mene gulite evo pet stranica u sitno da bih napravio neg gresku pa da onaj delegat pocne srat jel se kaze "ukrao ili otudjio"a drzavu podjelio sa njima.
Postavio si link, koliko je kojih bogovolja poruseno...nigdje ne pise ko je sta rusio, ali ti imas spremne podatke. Jesu srbi su vecinom "sami" porusili islamske bogomolje...ali kakav je ti to argument sto je sasvim ocigledno da ABiH i HVO su legalne vojske i zajedno, znaci zajedno (ne jedna pored druge) kontrolisale teritoriju...nije ti neki argument, ne znam ja, pitaj one druge...a ti im dao legalitet, i potpisao saradnju, ako politicku tako i vojnu.
Pa zar su ARBiH i HVO, zajedno, kontrolisale samo 20% teritorije?
Zašto sad pereš svoju priču sa HVO kao legalnom vojskom, i ubacuješ ih u kontekst?
hizo ramidovic

#863 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by hizo ramidovic »

General War wrote: Postavio si link, koliko je kojih bogovolja poruseno...nigdje ne pise ko je sta rusio, ali ti imas spremne podatke. Jesu srbi su vecinom "sami" porusili islamske bogomolje...ali kakav je ti to argument sto je sasvim ocigledno da ABiH i HVO su legalne vojske i zajedno, znaci zajedno (ne jedna pored druge) kontrolisale teritoriju...nije ti neki argument, ne znam ja, pitaj one druge...a ti im dao legalitet, i potpisao saradnju, ako politicku tako i vojnu.
Kako, bola, ne pise, kad jasno, slovom i brojem, stoji ko je, koliko i sta je porusio (osim pravoslavnih objekata)! Haj sad ponovo na link pa to malo pazljivije protabiri.
a koliko su tzv hvo i ARBiH bile "zajedno" najbolje svjedoce upravo podaci sa linka kao i zadnje presude haskog suda, tako da ti je ova tvrdnja zaista besmislena. I opet nisi odgovorio kojom logikom si sve porusene ili ostecene pravoslavne objekte fakturisao Armiji kojoj si, apsurda li, i sam pripadao?
I fakat mi nije jasno cemu ta potreba za relativizacijom i opravdavanjem? Brojke su neumoljive i jasno sve govore. Zasto izbjegavati stvari nazvati pravim imenom...
LBVIEW

#864 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by LBVIEW »

Raspravljate se s likom koji je pravdao srpsku politiku dovodjenjem "pred svrsen cin", kao da sve ono sto su uradili nije bilo s predumisljajem, tj. planirano.:oops:
hAZNADAR

#865 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by hAZNADAR »

ABH017 wrote:
General War wrote:
Koliko vidim spomenuto je svih 5 eparhija, od kojih Zahumsko-hercegovačkoj pripada i Dubrovnik sa okolinom. Kako si ti izračunao 20%, to samo ti znaš. I da, malo li je 125:614 (534 samo ovi tvoji). :-)
Cudo nije stavio smajli. Lik koji pravi sprdacinu i danas sa slobodnom teritorijom tako sto racuna koliko litara benzina treba da se predje. Lik koji Bogicevica proglasava izdajnikom zato sto je glasao protiv vojnog puca i YU silom.
Nije problem war - takve gledamo decenijama u susjedstvu. Problem je sto lako stekne raju ovdje.

Raju koja i dalje gaji predrasude i stereotipe pa nije ni cudo sto se ovdje ID spominje vise nego Memorandum.

A ja cu ponovo spomenuti lika kojeg niko ne spominje. Cisto eksperimentalno da vidim koliko ce jos fokus biti na drugima.
Memorandum smo nekada drugacije osudjivali nego danas. Tada je glavni krivac bio Mihailo Markovic, poznati nacionalista i disident koji je jos 80-tih zagovarao promjene granica. Medjutim - danas je jasnije da je lik koji je glavni krivac i tvorac mainstraima u srpskoj politici i kulturi Vasilije Krestic. Jos ziv i clan Senata RS. Naravno ne sam - dio jedne ideologije gdje si takvih imao svugdje - on samo kao jedan od igraca u SANU. Za razliku od Bosnjaka gdje su intelektualna tijela apoliticna, i usput receno podijeljena i slijepa,... kod Srba uvijek imas intelektualna tijela koja diktiraju standard, cilj, pravac,..... i nalaze se na vrhu piramide.
kiligonzales

#866 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by kiligonzales »

hAZNADAR wrote:
ABH017 wrote:
General War wrote:
Cudo nije stavio smajli. Lik koji pravi sprdacinu i danas sa slobodnom teritorijom tako sto racuna koliko litara benzina treba da se predje. Lik koji Bogicevica proglasava izdajnikom zato sto je glasao protiv vojnog puca i YU silom.
Nije problem war - takve gledamo decenijama u susjedstvu. Problem je sto lako stekne raju ovdje.

Raju koja i dalje gaji predrasude i stereotipe pa nije ni cudo sto se ovdje ID spominje vise nego Memorandum.

A ja cu ponovo spomenuti lika kojeg niko ne spominje. Cisto eksperimentalno da vidim koliko ce jos fokus biti na drugima.
Memorandum smo nekada drugacije osudjivali nego danas. Tada je glavni krivac bio Mihailo Markovic, poznati nacionalista i disident koji je jos 80-tih zagovarao promjene granica. Medjutim - danas je jasnije da je lik koji je glavni krivac i tvorac mainstraima u srpskoj politici i kulturi Vasilije Krestic. Jos ziv i clan Senata RS. Naravno ne sam - dio jedne ideologije gdje si takvih imao svugdje - on samo kao jedan od igraca u SANU. Za razliku od Bosnjaka gdje su intelektualna tijela apoliticna, i usput receno podijeljena i slijepa,... kod Srba uvijek imas intelektualna tijela koja diktiraju standard, cilj, pravac,..... i nalaze se na vrhu piramide.
To je sto smo mi Bosnjaci amateri za vodjenje drzave i politike. Velikosrpska politika ima svoj kontinuitet sluzenja najgorim mogucim metodama za rad postizanja politickih ciljeva i opet im pored svega uspijeva spiranje ruku kod svoga naroda bez obzira sto svi upiru prste u njih i tvrde da su krivi. Ajde sto su zavalili druge narode u crno, to im kod njihovog naroda i nije neki minus, medjutim zavalili su i svoj i opet im raja daje podrsku. To je jedno ideolosko sljepilo...
muha_sa

#867 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by muha_sa »

dokle ste :?

hocemol se napokon složit da su Alija i njegova ekipa koja je skontala I.D. srušili Jugu--a da je pucanj u svata bio povod za bratoubilacki rat :?
kiligonzales

#868 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by kiligonzales »

muha_sa wrote:dokle ste :?

hocemol se napokon složit da su Alija i njegova ekipa koja je skontala I.D. srušili Jugu--a da je pucanj u svata bio povod za bratoubilacki rat :?
Moj Muha, taman smo smirili malo na ovu temu, ti opet bacas udicu haha smutljivce stari :D
muha_sa

#870 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by muha_sa »

kiligonzales wrote:

Moj Muha, taman smo smirili malo na ovu temu, ti opet bacas udicu haha smutljivce stari :D
:lol: :lol:

a šta ce peMzioner drugo neg zajebavat :lol:

il da idem medj svoju raju :? :D

Image
hAZNADAR

#871 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by hAZNADAR »

kiligonzales wrote:
hAZNADAR wrote:

To je sto smo mi Bosnjaci amateri za vodjenje drzave i politike. Velikosrpska politika ima svoj kontinuitet sluzenja najgorim mogucim metodama za rad postizanja politickih ciljeva i opet im pored svega uspijeva spiranje ruku kod svoga naroda bez obzira sto svi upiru prste u njih i tvrde da su krivi. Ajde sto su zavalili druge narode u crno, to im kod njihovog naroda i nije neki minus, medjutim zavalili su i svoj i opet im raja daje podrsku. To je jedno ideolosko sljepilo...
Nije to nikakvo sljepilo jarane. Danas zhvaljujuci internetu i svim ostalim medijima svako ima tavnu informaciju o svemu. Razlika je samo u vrednovanju i vaganju. Nije sljepilo vec slobodan izbor.
Od Memoranduma do danas istu ideologiju slijede ne zato sto su imali cenzuru - vec zato sto su to izabrali svjesno.

Srbi nisu mogli ni u Jugi otrpiti ravnopravnost sa nizima. Pa tako i danas. SANU je samo tijelo koje pumpa standarde privilegovanih i onih koji to nisu, superiornih i inferiornih. Srbi ne zele ravnopravnost sa narodima bez jezika, kulture, historije,... sa otpadnicima vjere okupatora, nizom civilizacijom,... Na komentarima mrznje danasnje omladine u RS i Srbiji ti neces naci ni ID ni Aliju, ni ko je poceo rat, ni ko je srusio YU. Naci ces rasisticke izjave o nama o porijeklu i sta sve nemamo, zbog cega sve nismo u rangu ljudi. I to je sva poenta i smisao postojanja SANU i slicnih tijela. Prljave politicke ciljeve je lakse izvesti uz brutalnost. A obicne ljude moras na neki nacin istrenirati za brutalnost i to legalizovati. Ako "najpametniji u naciji" to legalizuju a crkva aminuje - onda je daleko lakse.
kiligonzales

#872 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by kiligonzales »

hAZNADAR wrote:
Nije to nikakvo sljepilo jarane. Danas zhvaljujuci internetu i svim ostalim medijima svako ima tavnu informaciju o svemu. Razlika je samo u vrednovanju i vaganju. Nije sljepilo vec slobodan izbor.
Od Memoranduma do danas istu ideologiju slijede ne zato sto su imali cenzuru - vec zato sto su to izabrali svjesno.

Srbi nisu mogli ni u Jugi otrpiti ravnopravnost sa nizima. Pa tako i danas. SANU je samo tijelo koje pumpa standarde privilegovanih i onih koji to nisu, superiornih i inferiornih. Srbi ne zele ravnopravnost sa narodima bez jezika, kulture, historije,... sa otpadnicima vjere okupatora, nizom civilizacijom,... Na komentarima mrznje danasnje omladine u RS i Srbiji ti neces naci ni ID ni Aliju, ni ko je poceo rat, ni ko je srusio YU. Naci ces rasisticke izjave o nama o porijeklu i sta sve nemamo, zbog cega sve nismo u rangu ljudi. I to je sva poenta i smisao postojanja SANU i slicnih tijela. Prljave politicke ciljeve je lakse izvesti uz brutalnost. A obicne ljude moras na neki nacin istrenirati za brutalnost i to legalizovati. Ako "najpametniji u naciji" to legalizuju a crkva aminuje - onda je daleko lakse.
Ljudi su skloni povjerovati u ono sto ih uporno uvjeravaju. Propaganda i jest sto puta ponovljena laz dok nekome ne postane istinom. Kad je rat krenuo nije bilo medijske prisutnosti kao sada, da medij nosis u svome dzepu i mozes se konektovati s par klikova na medij u Kini, opaliti google translate i citati vijesti tamo. Zato je nekome lakse bilo prihvatiti pricu o srpskoj nejaci i lavovima u Sarajevu, nego o opsadi Sarajeva. Opet je istina takva da sami biramo kome cemo vjerovati i tu se slazem s tobom tu postoji slobodan izbor. Nisu svi Srbi istrenirani da vjeruju Informeru, medijima u sluzbi politike, niti su istrenirani da mrze i imaju sindrom uzvisenosti nad drugima.

Shvatam taj dio o Srbima i nizima, SANU i svoj toj velikosrpskoj sviti i njenim slugama, navijacima i koljacima, osjetili smo njihovu politiku na svojoj kozi...
hAZNADAR

#873 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by hAZNADAR »

kiligonzales wrote:
hAZNADAR wrote:

Ljudi su skloni povjerovati u ono sto ih uporno uvjeravaju. Propaganda i jest sto puta ponovljena laz dok nekome ne postane istinom. Kad je rat krenuo nije bilo medijske prisutnosti kao sada, da medij nosis u svome dzepu i mozes se konektovati s par klikova na medij u Kini, opaliti google translate i citati vijesti tamo. Zato je nekome lakse bilo prihvatiti pricu o srpskoj nejaci i lavovima u Sarajevu, nego o opsadi Sarajeva. Opet je istina takva da sami biramo kome cemo vjerovati i tu se slazem s tobom tu postoji slobodan izbor. Nisu svi Srbi istrenirani da vjeruju Informeru, medijima u sluzbi politike, niti su istrenirani da mrze i imaju sindrom uzvisenosti nad drugima.

Shvatam taj dio o Srbima i nizima, SANU i svoj toj velikosrpskoj sviti i njenim slugama, navijacima i koljacima, osjetili smo njihovu politiku na svojoj kozi...

Naravno da ljudi vjeruju ono sto hoce da vjeruju. Ali i za to mora postojati preduslov. Svi su znali u Prijedoru za Tomasicu i koliko su ubijeni stvarno krivi pa su se samo neki zalili na smrad i kvalitet vode.
Pa i danas kada spominju lavove u Sarajevu, stvaranje dzamahirije konto ID, branjenje ognjista od napadaca iz Sarajeva,.... to je vise fora i oficijelno tumacenje. U stvarnosti u to ne vjeruju ali cilj opravdava sredstvo i naravno - zlocin je samo prema ljudima a Bosnjaci nisu tog ranga iz raznoraznih civilizacijsko-historijskih-kulturoloskih ubjedjenja koje pumpaju SANU i slicna tijela.
Slicno je i sa cuvenim bosnjackim hegemonizmom koji se stalno spominje oficijelno - a izmedju sebe zlurado ismijavanje 20 i kusur % BiH.

Ispiranje mozga kod Srba se ne radi skrivanjem istine o ratu i ko je vise kriv. Sve su informacije dostupne svima.
Ispiranje mozga kod Srba se radi pumpanjem standarda o superiornosti svojih i inferiornosti drugih. Jednostavno da su ili privilegovaniji ili jedini na nekom prostoru. Evo par izjava konto parade u Banjaluci gdje neces naci ni Aliju, ni ID, ni lavove, ni Nasera,....

Image
Image
Image
Image

Ima toga kolko hoces. Nije to Srna fabrikovala vec SANU i slicna tijela. Isto kao sto su nacisti lakse kupili i plasirali pricu kako je Poljska prva napala - ali prethodno su naucili nesto drugo o Poljacima.
LBVIEW

#874 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by LBVIEW »

Kazu da su i pripadnici slovenacke TO imali po primjerak ID u zdepu, a bojovnici ZNG jurisali s tekbirom na usnama, ako je vjerovat Djeneralu. :D
Napali sve komsije i sudjede i jos bi se raspravljali ko je kriv. :-)
kiligonzales

#875 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by kiligonzales »

hAZNADAR wrote:
Naravno da ljudi vjeruju ono sto hoce da vjeruju. Ali i za to mora postojati preduslov. Svi su znali u Prijedoru za Tomasicu i koliko su ubijeni stvarno krivi pa su se samo neki zalili na smrad i kvalitet vode.
Pa i danas kada spominju lavove u Sarajevu, stvaranje dzamahirije konto ID, branjenje ognjista od napadaca iz Sarajeva,.... to je vise fora i oficijelno tumacenje. U stvarnosti u to ne vjeruju ali cilj opravdava sredstvo i naravno - zlocin je samo prema ljudima a Bosnjaci nisu tog ranga iz raznoraznih civilizacijsko-historijskih-kulturoloskih ubjedjenja koje pumpaju SANU i slicna tijela.
Slicno je i sa cuvenim bosnjackim hegemonizmom koji se stalno spominje oficijelno - a izmedju sebe zlurado ismijavanje 20 i kusur % BiH.

Ispiranje mozga kod Srba se ne radi skrivanjem istine o ratu i ko je vise kriv. Sve su informacije dostupne svima.
Ispiranje mozga kod Srba se radi pumpanjem standarda o superiornosti svojih i inferiornosti drugih. Jednostavno da su ili privilegovaniji ili jedini na nekom prostoru. Evo par izjava konto parade u Banjaluci gdje neces naci ni Aliju, ni ID, ni lavove, ni Nasera,....

Image
Image
Image
Image

Ima toga kolko hoces. Nije to Srna fabrikovala vec SANU i slicna tijela. Isto kao sto su nacisti lakse kupili i plasirali pricu kako je Poljska prva napala - ali prethodno su naucili nesto drugo o Poljacima.
Mislim da i jedan i drugi nacin sluzi ispiranju mozga kod ljudi koji nemaju svoje ja, pa se zaklanjaju grupom, masom i narodom. Svi ti obrasci su vec vidjeni u proslosti, diskriminacija, sovinizam, fasizam i zlocinacke ideologije, kojim su manipulacije emocijama, fabrikovanjem straha, omalovazavanjem drugih naroda, mobilisali narode i ratovali za politicke ciljeve, gdje je propaganda bila i ostala sistemska i kontrolisala medijski prostor, te vrsila devijaciju mnogih vrijednosti u drustvu i nametala svoje vidjenje (ne)morala, superiornosti nad drugima, optuživala političke protivnike i nametala rješenje i metode obračuna sa istima.

SANU niko ko poznaje balkanske prilike ne skida breme onoga sto su izazvali kalemeci standard, planove i ciljeve za politicko rukovodstvo Srba tada. Srna je tek sredstvo.

Samo su ovi bili malo namazaniji i za naciste, nacisti su barem imali ministarstvo za propagandu i osobu odgovornu za sirenje nacisticke ideologije i lazi, dok ovi su se dobro sakrili iza svoga aparati, mnogi su zrtvovani za cilj, a oni su kao propagatori te ideologije ostali u sijeni.
Post Reply