Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#51 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Chmoljo »

mO k3 wrote: kako je moguce da srbi i hrvati imaju linkove , znaju vise o ID nego Bosnje ??

:mrgreen: :lol:
guglaju kemo:

Image

strašno je koje znanje posjeduju i šta sve u arhivama čuvaju...
mO k3

#52 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by mO k3 »

hizo ramidovic wrote:
Point. wrote:Je li to znaci da ja nisam nikakav musliman ako nisam procitao niti imam namjeru procitati ID?
Naravno da nisi.
I nije dovoljno samo procitati, valja to dosljedno i slijediti sto u praksi znaci zulumcariti, majorizirati, sunetiti itd.
ja cu da sunetim :mrgreen:
mO k3

#53 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by mO k3 »

Chmoljo wrote:
mO k3 wrote: kako je moguce da srbi i hrvati imaju linkove , znaju vise o ID nego Bosnje ??

:mrgreen: :lol:
guglaju kemo:
znam da google :) , ali vidi necu da guglam jer me ne zanima

Image

strašno je koje znanje posjeduju i šta sve u arhivama čuvaju...
Chmoljo

#54 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Chmoljo »

mO k3 wrote:@chmoljo ovdje argumenti vise ne vaze , vidio si i sam na temi koju si juce zatvorio , @karlin je argumentima dotukla @hafisa , ali on okrene na onu seljacku imas li kakav recept za kore , sta hoce da kaze da joj je mjesto u kuhinji i da suti .... koji je to sovinista
ne znam onda što forumate. razmijenite adrese i potucite se ko ljudi.
Alfons Kauders

#55 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Alfons Kauders »

"Islamizacija muslimana"

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Koji degenerici majko mila...
mousstapha

#56 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by mousstapha »

Koliko je bitna ID najbolje pokazuje cinjenica kada u nekom drustvu se pokrene ova tema i shvatis da vecina ljudi nema apsolutno predstavu sta je unutra niti su procitali. ID i Memorandum mogu biti povezani u smislu sto je prva iskoristena kao protuteza drugoj uz prenaglasavanje znacaja.
Inace, sama ID je interesantno djelo iz kojeg se moze vidjeti razmisljanje Alije u tom periodu kada je svijet podijeljen na dva bloka, dvije ideologije, pa se pokusava naci alternativna. Alija je bio ideolog, i to ne mora biti nuzno negativno. Siguran sam da je vjerovao da Islam moze ponuditi odgovore na mnoga pitanja uredjenja drzave. Medjutim, isto tako bi bilo zlonamjerno reci da je njegova ideja o BiH bila preslika ID.
mO k3

#57 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by mO k3 »

Chmoljo wrote:
mO k3 wrote:@chmoljo ovdje argumenti vise ne vaze , vidio si i sam na temi koju si juce zatvorio , @karlin je argumentima dotukla @hafisa , ali on okrene na onu seljacku imas li kakav recept za kore , sta hoce da kaze da joj je mjesto u kuhinji i da suti .... koji je to sovinista
ne znam onda što forumate. razmijenite adrese i potucite se ko ljudi.
:mrgreen: prevelik sam ja za njega zalogaj :)

Ali me zanima sta mu znaci ono "islamizacija muslimana" ...
Chmoljo

#58 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Chmoljo »

mO k3 wrote:znam da google :) , ali vidi necu da guglam jer me ne zanima
pa zašto onda komentarišeš na temu ako te ne zanima ni jedno ni drugo? zar ne vidiš problem u tome?

ako ne znaš ništa na temu, šta možeš ponuditi osim off topica?
Novak20

#59 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Novak20 »

mO k3 wrote:ne treba vise komentarisati na ovoj temi cetalji i ustase ce sami isplivati ....
:lol:

Ti si sad i neki detektor četalja i ustaša ?

Pa nije ovu temu postavio neko od četalja i ustaša nego Drvosječa iz Dejčića. :D
Last edited by Novak20 on 03/01/2018 10:08, edited 1 time in total.
Chmoljo

#60 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Chmoljo »

mO k3 wrote: :mrgreen: prevelik sam ja za njega zalogaj :)

pa pročitaj ID pa ćeš saznati :D to je inače jedan od naslova u Alijinom kapitalnom djelu.
mO k3

#61 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by mO k3 »

Chmoljo wrote:
mO k3 wrote:znam da google :) , ali vidi necu da guglam jer me ne zanima
pa zašto onda komentarišeš na temu ako te ne zanima ni jedno ni drugo? zar ne vidiš problem u tome?

ako ne znaš ništa na temu, šta možeš ponuditi osim off topica?
:thumbup:
Point.

#62 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Point. »

mousstapha wrote:Koliko je bitna ID najbolje pokazuje cinjenica kada u nekom drustvu se pokrene ova tema i shvatis da vecina ljudi nema apsolutno predstavu sta je unutra niti su procitali. ID i Memorandum mogu biti povezani u smislu sto je prva iskoristena kao protuteza drugoj uz prenaglasavanje znacaja.
Inace, sama ID je interesantno djelo iz kojeg se moze vidjeti razmisljanje Alije u tom periodu kada je svijet podijeljen na dva bloka, dvije ideologije, pa se pokusava naci alternativna. Alija je bio ideolog, i to ne mora biti nuzno negativno. Siguran sam da je vjerovao da Islam moze ponuditi odgovore na mnoga pitanja uredjenja drzave. Medjutim, isto tako bi bilo zlonamjerno reci da je njegova ideja o BiH bila preslika ID.
Ali @Hafis kaze da smo svi mi procitali ID i bas zbog toga glasli za SDA, cak i on, mladi bojovnik UZP je citao to popularno djelo i to cak prije nego sto se Aljo pojavio u politici. Znaci da je tako. Ja sam prije rata citao stripove, sportske novine, VEN, Boska i Buhu, mladu partizanku ko zna, mozda sam citao i ID samo mi je to izgubljeno u memoriji. Hm.
mO k3

#63 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by mO k3 »

Point. wrote:
mousstapha wrote:Koliko je bitna ID najbolje pokazuje cinjenica kada u nekom drustvu se pokrene ova tema i shvatis da vecina ljudi nema apsolutno predstavu sta je unutra niti su procitali. ID i Memorandum mogu biti povezani u smislu sto je prva iskoristena kao protuteza drugoj uz prenaglasavanje znacaja.
Ali @Hafis kaze da smo svi mi procitali ID i bas zbog toga glasli za SDA, cak i on, mladi bojovnik UZP je citao to popularno djelo i to cak prije nego sto se Aljo pojavio u politici. Znaci da je tako. Ja sam prije rata citao stripove, sportske novine, VEN, Boska i Buhu, mladu partizanku ko zna, mozda sam citao i ID samo mi je to izgubljeno u memoriji. Hm.
i jos je dodao da je za Franju Tudjmana cuo tek nakon 10 godina njegove smrti :mrgreen:
ABH017

#64 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by ABH017 »

Chmoljo wrote:
GeeTnT wrote:
ABH017 wrote: Možda bih se mogao složiti s tobom donekle, ali porediti ga sa Šešeljem, Vučićem, Nikolićem, Tuđmanom, Miloševićem je ludilo ili zla namjera.
Koliko znam, Alija nije stajao iznad Beograda u opsadi i nišanio sa snajperom po njemu, nije organizovao i slao dobrovoljce da kolju po Užicama i Čačku, Pančevu i Šapcu, nije slao brigade ARBiH da oslobađaju Dubrovnik i Split od njegovih domicilnih stanovnika. Stoga hajmo se ne pravit ludi i ne trolat svaku moguću temu sa relativizacijom i opravdavanjem zločinaca i kreatora svega zla što nas je snašlo.
:per:
ne pratim kipraninovo pisanje od jučer da pomislim da on poredi Aliju i gore pobrojane. nigdje to na temi ni ne piše, niti se implicira.

osim toga, za razliku od forumaša kojeg si citirao, ti nisi ponudio niti jedan argument, samo si raspalio ad hominem sa namjerom da diskreditiraš sagovornika na vrlo, vrlo ružan način.

ne želim biti njegov advokat. stvar je u tome što brdo tema upropastite tim isljedničkim postovima, bez ikakvog argumenta i bez bavljenja onim što piše.
Moguće da si u pravu, mada nisam vidio nikakve argumente ni kod njega. No međutim, moje citiranje se odnosilo na ovo:
cyprus wrote:Zbog čega je robijao Vojislav Šešelj?
Prije toga neko je upitao, ako je toliko bezazlena ID zbog čega je čovjek robijao. Ja sam se tu uključio sa primjerima Alije Nametka i Adila Zulfikarpašića, koji su imali problema sa ondašnjom vlasti samo zbog svog pisanja i mišljenja.
Nema potrebe da mu budeš advokat. Nije bilo ad hominem, jer nisam govorio o njemu lično, nego o njegovom poređenju.
Kolegu cyprusa cijenim i poštujem, volim čitati njegove postove, ali ga je sa ovim zasr'o do balčaka.
vatrogasac

#66 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by vatrogasac »

horkesh wrote:Zašto Bošnjaci stalno padaju u klopku da se pravdaju nešto za šta nemaju potrebe da se pravdaju?

Nikada, niko, ni prije, ni za vrijeme, ni poslije rata u BiH se od Bošnjaka nije pozvao na Islamsku deklaraciju, niti na bilo koji aspekt Islamske deklaracije.

Nije korištena kao izgovor za bilo koje zločine.
Nema to veze. I dok se nisu sjetili Alije i ID ili im nisu bili bitni za ono što su smišljali napadali su Nijaza Durakovića kao islamskog fundamentalistu (doslovno iz njihovih medije prije stupanja Alije na političku scenu) zbog njegove izjave da ga tuši miris tamjana jer se nosale kosti Lazarove. Tada su mislili da će Nijaz biti prvi u Bošnjaka pa su se nakačili na njega.
Chmoljo

#67 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Chmoljo »

ABH017 wrote:Nema potrebe da mu budeš advokat. Nije bilo ad hominem, jer nisam govorio o njemu lično, nego o njegovom poređenju.
Kolegu cyprusa cijenim i poštujem, volim čitati njegove postove, ali ga je sa ovim zasr'o do balčaka.
napisao sam razlog zašto sam reagovao. ali često poletite i povezujete stvari naprečac. nije na temi riječ samo o ID nego i o memorandumu, tako da topic sam dozvoljava poređenje jednog i drugog.

a zašto i ne porediti jednog i drugog pa izvući neke zaključke? poređenje nije isto što i poistovjećivanje, jer tako možemo porediti Aliju, Franju i Slobu obzirom da su obnašali slične funkcije. ali to ne znači da su se isto ponašali na tim funkcijama.

zar je to pogrešno?

zar je pogrešno uporediti i Aliju i Šešelja u smislu razloga što su robijali? kako to poređenje pravi Aliju ratnim zločincem i svrstava ga u niz onih što si pobrojao?
Chmoljo

#68 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Chmoljo »

pa ovo ti je argument snage argumenta :D uhvatiš čovjeka u laži i tako sam sebe diskreditira ;)
sekerbay

#69 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by sekerbay »

Chmoljo wrote:

pa pročitaj ID pa ćeš saznati :D to je inače jedan od naslova u Alijinom kapitalnom djelu.
Čuj kapitalno djelo :mrgreen:
Znaš kako mi muslimani vidimo ovo vaše palamuđenje o id(da, pročito i imam primjerak)? Ono, vidjela žaba da se konji potkivaju...
Pa nije rahmetli alija otkrio toplu vodu, nego je spustio na papir ono o čemu vaze hodže i to od mašrika do magriba.
Ako bismo poželjeli da tu "čuvenu" id skratimo u jednu rečenicu, ona bi glasila: muslimani, vratite se islamu.
Ili, što bi reko halifa omer, r.a., citiram: "Allah nas je uzvisio islamom! I kada god budemo tražili ponos u nečemu drugom mimo islama, mimo onoga čime nas je Allah uzvisio, neka znamo da će nas Allah poniziti!“

Inače, neko je dobro primijetio da je ista namijenjena muslimanskim iliti zemljama koje su na bliskom (nekom lovatoru posve blizak, a ostalima nedostižan :mrgreen:) istoku.
GeeTnT

#70 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by GeeTnT »

Chmoljo wrote:
GeeTnT wrote:
ABH017 wrote: Možda bih se mogao složiti s tobom donekle, ali porediti ga sa Šešeljem, Vučićem, Nikolićem, Tuđmanom, Miloševićem je ludilo ili zla namjera.
Koliko znam, Alija nije stajao iznad Beograda u opsadi i nišanio sa snajperom po njemu, nije organizovao i slao dobrovoljce da kolju po Užicama i Čačku, Pančevu i Šapcu, nije slao brigade ARBiH da oslobađaju Dubrovnik i Split od njegovih domicilnih stanovnika. Stoga hajmo se ne pravit ludi i ne trolat svaku moguću temu sa relativizacijom i opravdavanjem zločinaca i kreatora svega zla što nas je snašlo.
:per:
ne pratim kipraninovo pisanje od jučer da pomislim da on poredi Aliju i gore pobrojane. nigdje to na temi ni ne piše, niti se implicira.

osim toga, za razliku od forumaša kojeg si citirao, ti nisi ponudio niti jedan argument, samo si raspalio ad hominem sa namjerom da diskreditiraš sagovornika na vrlo, vrlo ružan način.

ne želim biti njegov advokat. stvar je u tome što brdo tema upropastite tim isljedničkim postovima, bez ikakvog argumenta i bez bavljenja onim što piše.
Evo ti moj prvi post na ovoj temi..
GeeTnT wrote:Srpski zlocini nad Bosnjacima su se sprovodili i prije ID i Alije, tako da usporedba sa SANU memorandumom je nepotrebna. Na kraju krajeva ID je Aliju kostala 14 godina robije, a da je u to vrijeme postojao Haski sud bio bi oslobodjen u rekordnom roku. S druge strane Cosicevo izdanje je rezultiralo preko 1000 godina robije siroke lepeze srpskih zaljubljenika u velike reci srpskih akadmika. Naravno, Bosnjake je Cosicevo piskaranje debelo kostalo, dok Alijino samo njega i ko to zanemaruje ili je glup ili ima lose namjere...
Da bi stovani kipranin nicim izazvan u temu ubacio Seselja..dalje znas..

PS. ubuduce mi nemoj replicirat nego daj mi ban, jer oni su ad hominem odavno...
Haris.ba

#71 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Haris.ba »

Malo je podugo, ali veoma vezano za ID, a donekle i Memoranudum SANU.
Ako je "Islamska deklaracija" zaista bila takav trn u oku bosanskih Srbima, to bi, ukazao je tužilac u unakrsnom ispitivanju, značilo da je morala biti "vruća tema" na skupštinskim zasedanjima bosanskih Srba. Bivši narodnih poslanik se sa takvom ocenom složio, navodeći da je bila često pominjana i da se redovno govorilo: "Kako je navedeno u Islamskoj deklaraciji Alije Izetbegovića..." Tim optužbe je, međutim, pretražio transkripte svih zasedanja, a tužilac Tiger/Tieger je saopštio rezultat – Islamska deklaracija pominje se prvi put na 35. skupštinskom zasedanju održanom 2. oktobra 1993. godine. Dodik se tu korigovao, rekavši da se o tome razgovaralo van sale, a da se na sednicama koristio sinonim "Alijina politika".
Suprotno sugestiji Dodika da su potezi srpskog rukovodstva u BiH bili reakcija na muslimanski radikalizam, tužilac je ukazao da su Srbi zapravo imali unapred razrađen plan za ostvarenje svojih strateških ciljeva, koji su podrazumevali teritorijalno razdvajanje od druga dva naroda. Predočio je zapisnik sa sednice Predsedništva SFRJ iz decembra 1991. godine na kojoj se tom, tada već krnjem telu, obraća Radovan Karadžić. Rekao je da njegovo rukovodstvo ima "unapred spremljene poteze" koje će povlačiti "tek kad Alija neštozabrlja".
I jedan bonus:
Na zasedanju skupštine Republike Srpske u Bijeljini iz januara 1993. godine odlučeno da "Muslimani nisu nacija", a Dodik se ne seća da li je bio prisutan. Ako jeste, glasao je "za", jer je odluka doneta jednoglasno. Njegov iskaz nastavlja se sutra.
P.S.
سوا ڵۆدسقا بٖىڃا راݗايۆ سە سلۉبۉدنا وٖ يەدناقا ۆ دۉستۉيانستوۆ وٖ پراوىما. ۉنا سۆ ۉبدارەنا رازۆمۉم وٖ سوۀشڃۆ وٖ ترەبا دا يەدنۉ پرەما درۆغۉمە پۉستۆپايۆ ۆ دۆحۆ براتستوا
Last edited by Haris.ba on 03/01/2018 10:41, edited 1 time in total.
ABH017

#72 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by ABH017 »

Chmoljo wrote:
ABH017 wrote:Nema potrebe da mu budeš advokat. Nije bilo ad hominem, jer nisam govorio o njemu lično, nego o njegovom poređenju.
napisao sam razlog zašto sam reagovao. ali često poletite i povezujete stvari naprečac. nije na temi riječ samo o ID nego i o memorandumu, tako da topic sam dozvoljava poređenje jednog i drugog.

a zašto i ne porediti jednog i drugog pa izvući neke zaključke? poređenje nije isto što i poistovjećivanje, jer tako možemo porediti Aliju, Franju i Slobu obzirom da su obnašali slične funkcije. ali to ne znači da su se isto ponašali na tim funkcijama.

zar je to pogrešno?

zar je pogrešno uporediti i Aliju i Šešelja u smislu razloga što su robijali? kako to poređenje pravi Aliju ratnim zločincem i svrstava ga u niz onih što si pobrojao?
Nisam ni rekao da je pogrešno ili besmisleno porediti bilo koga sa bilo kim. Međutim, nisam primjetio nikakav argument, niti bilo kakav opis, pa me je naprasno spominjanje Vojislava Šešelja odvelo ka tome da se robijanje Alije Izetbegovića, samim tim i ID dovodi u kontekst sa spodobom koja je protjerala Mađare i Hrvate iz Vojvodine, organizovala i opremala divljačke horde, koje su slane u BiH, Hrvatsku i na Kosovo s ciljem da pljačkaju, uništavaju, zastrašuju, kolju i etnički čiste, sve što se ne zove srpsko.
JER, NE PRIČAMO OVDJE O BUKVALNOM POREĐENJU ISLAMSKE DEKLARACIJE I MEMORANDUMA SANU, VEĆ PRVENSTVENO O TOME ŠTA JE U NJIMA NAPISANO ALI I O POSLJEDICAMA KOJE SU IZAZVALI.
Jednostavno se stalno provlači ideja da je Islamska Deklaracija neko jako bitno djelo u bošnjačkoj ideologiji i politici, čak nam se nameće da je svi znamo napamet, a koliko vidimo, ovdje je niko nije očima vidio, a kamo li pročitao.
Pa sam lijepo objasnio razliku između tih likova, što je po mom mišljenju i razlika između ID i memoranduma SANU. Dok je jedno pokušaj da se vlastitom narodu ukaže potreba za "teobom", povratku vjeri, drugom se daju smjernice, kako i na koji način etnički očistiti i zaokružiti teritorije na koje Srbi smatraju da imaju pravo, između ostalog.
A možda @cyprus i nije imao namjeru da, kroz poređenje AI i VŠ, kaže da je Islamska deklaracija vodilja bošnjačkoj politici, te da je na taj način svrstao u isti koš sa memorandumom SANU, no još uvijek nemamo objašnjenja s njegove strane.
Nego de ti sad meni reci gdje sam i kako to ja raspalio ad hominem sa namjerom da diskreditiraš sagovornika na vrlo, vrlo ružan način.
Last edited by ABH017 on 03/01/2018 10:51, edited 1 time in total.
Chmoljo

#73 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Chmoljo »

GeeTnT wrote:
GeeTnT wrote:Srpski zlocini nad Bosnjacima su se sprovodili i prije ID i Alije, tako da usporedba sa SANU memorandumom je nepotrebna. Na kraju krajeva ID je Aliju kostala 14 godina robije, a da je u to vrijeme postojao Haski sud bio bi oslobodjen u rekordnom roku. S druge strane Cosicevo izdanje je rezultiralo preko 1000 godina robije siroke lepeze srpskih zaljubljenika u velike reci srpskih akadmika. Naravno, Bosnjake je Cosicevo piskaranje debelo kostalo, dok Alijino samo njega i ko to zanemaruje ili je glup ili ima lose namjere...
Da bi stovani kipranin nicim izazvan u temu ubacio Seselja..dalje znas..

PS. ubuduce mi nemoj replicirat nego daj mi ban, jer oni su ad hominem odavno...
naravno da je "izazvan". poredi se Id i memorandum. zašto ne i zatvorski put Alije i Vojislava?

ili da ja zaključam temu jer si ti rekao da je poređenje nepotrebno?

a nastavi provocirati i ban ćeš svakako dobiti. ovaj put bez mogućnosti povratka :)

o&o
GeeTnT

#74 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by GeeTnT »

Abehajac..cmoljo je mislio na mene kad je spomenuo diskreditaciju ...
Chmoljo

#75 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Chmoljo »

sekerbay wrote:
Chmoljo wrote:

Čuj kapitalno djelo :mrgreen:
u pitanju je sarkazam. banalna je stvar da je Islamska deklaracija marginalna, tako da je sarkazam bilo lako detektovati. za neke.
Znaš kako mi muslimani vidimo ovo vaše palamuđenje o id
budući da sam musliman, očito bih trebao znati. ali možda sam neki drugi? kako se zovu oni koji izgovaraju kelime i šehadet, slave Bajrame, kolju kurbane, klanjaju, ukopavaju rodbinu po islamskim propisima i priznaju autoritet Islamske zajednice?
(da, pročito i imam primjerak)?
drago mi je zbog tebe.
Ono, vidjela žaba da se konji potkivaju...
drago mi je zbog žabe.
Pa nije rahmetli alija otkrio toplu vodu, nego je spustio na papir ono o čemu vaze hodže i to od mašrika do magriba.
Ako bismo poželjeli da tu "čuvenu" id skratimo u jednu rečenicu, ona bi glasila: muslimani, vratite se islamu.
Ili, što bi reko halifa omer, r.a., citiram: "Allah nas je uzvisio islamom! I kada god budemo tražili ponos u nečemu drugom mimo islama, mimo onoga čime nas je Allah uzvisio, neka znamo da će nas Allah poniziti!“
Inače, neko je dobro primijetio da je ista namijenjena muslimanskim iliti zemljama koje su na bliskom (nekom lovatoru posve blizak, a ostalima nedostižan :mrgreen:) istoku.
hvala on topicu i recenziji.
Post Reply