Islamofobija?

Post Reply
Vodenjak

Post by Vodenjak »

rei wrote:
danas wrote:
rehaktor wrote: danas, uz duzno postovanje... ne razvodnjavaj :D
pa mislim da ne razvodnjavam -- raspravljalo se na tri stranice o jacini pojacala iz dzamije... i islamofob je neko kome smeta taj razglas... sta je onda onaj kome smeta ovo cudo na brdu? pitam jer je meni to jedno te isto, a kao primjer "islamofoba" su spominjani i oni kojima "tudji" ne bodu oci. meni ovo sve bode oci...

samo da dodam, potpuno se slazem sa zadnjim postom od hrasno38!

maksuz otvorim tu stranicu kad ono gle cuda i tamo je nekima trn u oku samo dzamija i svi komentari o dzamijama kao npr. Vodenjak :lol: :D
interesantno :shock:
Nista tu nije interesantno!
Ja sam jednostavno - islamofob!

Razotkrili ste me ti i tvoji ahbabi - istomisljenici!

Srecom, islam ima tebe koji ce ga odbraniti od mene i meni slicnih...
manijak1

Post by manijak1 »

.........opet ste otišli predaleko od pitanja . :D
Stari

Post by Stari »

Ma ne morate uopste imati obzira jer..... epitet glupssona (dakle onog koji ne konta) sam imao priliku uzivati i u puno kriticnijim momentima u zivotu. A i sa fundamentalistom, panislamistom i extremistom bih se mozda mogao i pomiriti imajuci u vidu valjane razloge zbog kojih bi takve kvalifikacije dosle. Ovako medjutim mi se ne daje sansa da se po svom cejfu opredjelim .... jer mi niko , pa ni vas dvoje .... :) ...jos uvijek ne daje nikakvu informaciju o onome sto me muci.

Dakle sta je to sto forumski dopisnik sa nickom A naziva ...."javni zivot muslimana"...?
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

manijak1 wrote:.........opet ste otišli predaleko od pitanja . :D
:) Haj` da se vratimo, ... dakle ... Islamofobija?
Ima jos jedno "zgodno" razmisljanje, .... jedan "interesantan detalj" o kome govori filolog N.Filipovic. Dakle, ... govoreci o nekim pogledima, zasigurno najveceg Islamskog putopisca u svjetskoj historiji, Evlije Celebije, .... kaze:

LICEMJERJE: "Evliji su posebno na zivce isli munafici - licemjerni puritanci. Oni koji smatraju da se stepen necije vjere ogleda u tome koliko je receni "vjernik" ukinuo tudjih prijatnosti, te koliko je ljudi naruzio za nevjeru i nemoral.
Da popravljaju sebe, vremena nemaju niti su ikada imali."

Islamofobije ima, ali nerijetko se i reakcije na munafikluk "podvlace" pod Islamofobiju. :)
Last edited by pape on 06/09/2005 20:50, edited 1 time in total.
Stari

Post by Stari »

Poso kuca dzamija?

Pa ...ako je to... to. Ne kontam sto bi to trebao biti...javni...zivot. A jos manje onda ovo:
A odvajanje javnog zivota muslimana od javnog zivota "ostalih" je definitivno pokopavanje ideje o sekularnom drustvu. I definitivna kapitulacija pred onima koji su ovaj rat osmislili i pokrenuli.

Hvala ti manijace ko bratu najrodjenijem....jer ako je to -to....onda ne samo da ne zelim potpisati text....nego toplo preporucujem svima onima koji su ga glatko podpisali, pod uslovima da je to tako kako ti kazes, da me imaju ubuduce smatrati najkrvozednijim talibancem koji je ikad krocio na ovaj forum.

Toliko od mene na ovoj temi....umoran sam .... sutra, kao znak zahvalnosti, obecavam ti, dat cu ti punu podrsku u tvojim naporima da odrzis loptacke teme aktivnima.

Sa ovim ovdje, obzirom na novonastale okolnosti, vise je bolje nemati posla.
Last edited by Stari on 06/09/2005 20:54, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

Stari wrote:Poso kuca dzamija?

Pa ...ako je to... to. Ne kontam sto bi to trebao biti...javni...zivot. A jos manje onda ovo:
A odvajanje javnog zivota muslimana od javnog zivota "ostalih" je definitivno pokopavanje ideje o sekularnom drustvu. I definitivna kapitulacija pred onima koji su ovaj rat osmislili i pokrenuli.

Hvala ti manijace ko bratu najrodjenijem....jer ako je to -to....onda ne samo da ne zelim potpisati text....nego toplo preporucujem svima onima koji su ga glatko podpisali, pod uslovima da je to tako kako ti kazes, da me imaju ubuduce smatrati najkrvozednijim talibancem koji je ikad krocio na ovaj forum..
kao potpisnica originalnog A posta, evo da ti pojasnim kako sam ja to shvatila... "javni" zivot muslimana je javni zivot kao i svaki drugi -- znaci, ono sto se tice skolstva, drustvenog uredjenja, itd.... ali kada se taj zivot pocne premjestati iz javnog domena u dzamiju onda se on odvaja od ostalih (koji dzamiji nemaju pristup iz ovog ili onog razloga) i to po meni nije dobro za sekularni sustav -- bar ja tako shvatam sta je A htjela reci, i zato potpisujem njen post. (samo da dodam -- ovo ne vazi samo za javni zivot muslimana, nego naravno i za javni zivot pravoslavaca i katolika, ali oni sada nisu tema).

dacu ti jedan primjer -- izbor rektora sarajevskog univerziteta. to je javni proces, ali se on iz javnog domena -- gdje je trebao da bude odrzan -- premjestio, tj. odvojio se u dzamiju. jer gosp. rektor se hvalio kako je znacajno za njegov izbor to sto klanja namaz pored reisa. ovaj primjer nam dodaje jos jednu dimenziju na znacenje ovoga "javni zivot", gdje mozemo da vidimo da ono sto treba da je necija licna stvar (to kako, kada, i da li uopce klanja) postaje javna stvar, i stvar bitna za funkciju koja teoretski treba da je nepovezana sa dzamijom i vjerskim (ne)opredjeljenjem datog gospodina.
Fair Life

Post by Fair Life »

Stari wrote:(...)Hvala ti manijace ko bratu najrodjenijem....jer ako je to -to....onda ne samo da ne zelim potpisati text....nego toplo preporucujem svima onima koji su ga glatko podpisali, pod uslovima da je to tako kako ti kazes, da me imaju ubuduce smatrati najkrvozednijim talibancem koji je ikad krocio na ovaj forum.
(...)
Valja... kad si tako navalio zemljace.

Image
T

Post by T »

A wrote:Sta je islamofobija zaista? To je negativna drustvena pojava, bas kao svaka x-fobija, strah od odredjene vjerske ili nacionalne zajednice, uglavnom zasnovan na nepoznavanju i predrasudama.
Slazem se
A wrote: Islamofobija je postala rijec kojom se zeli sprijeciti svaki razgovor o "unutrasnjim stvarima" muslimana u BiH.
Mislim da je previse generalisanja u ovom tvom odgovoru, a generalisanje samo po sebi je losa stvar. Ja mislim da je islamofobija, kao pojava u svom stvarnom znacenju (onako kako je to opisano u vrhu komentara), puno prisutnija u BiH, nego "islamofobija" kako si je ti opisala u svom drugom dijelu komentara. Uostalom, i sam rat je poceo prepadanjem jednih od onih drugih. Dosta toga se zadrzalo i sada.
MirkoX69

Post by MirkoX69 »

danas wrote:
Stari wrote:Poso kuca dzamija?
dacu ti jedan primjer -- izbor rektora sarajevskog univerziteta. to je javni proces, ali se on iz javnog domena -- gdje je trebao da bude odrzan -- premjestio, tj. odvojio se u dzamiju. jer gosp. rektor se hvalio kako je znacajno za njegov izbor to sto klanja namaz pored reisa. ovaj primjer nam dodaje jos jednu dimenziju na znacenje ovoga "javni zivot", gdje mozemo da vidimo da ono sto treba da je necija licna stvar (to kako, kada, i da li uopce klanja) postaje javna stvar, i stvar bitna za funkciju koja teoretski treba da je nepovezana sa dzamijom i vjerskim (ne)opredjeljenjem datog gospodina.
Uprkos svem koketiranju svih srpskih vlada sa crkvom u poslednjih 15-tak godina, ovakav tip u Beogradu ne bi imao šanse da bude ni direktor nekog dečijeg vrtića, a kamoli rektor univerziteta :-) Naravno, i ovde se može naći veselnika koji pričaju o pravoslavofobiji, ali im se raja samo smeje kako i treba sa papcima :-)
Fair Life

Post by Fair Life »

MirkoX69 wrote:Uprkos svem koketiranju svih srpskih vlada sa crkvom u poslednjih 15-tak godina, ovakav tip u Beogradu ne bi imao šanse da bude ni direktor nekog dečijeg vrtića, a kamoli rektor univerziteta :-) Naravno, i ovde se može naći veselnika koji pričaju o pravoslavofobiji, ali im se raja samo smeje kako i treba sa papcima :-)
Ode ti...

Image
Fair Life

Post by Fair Life »

. . .
da pamtis

Post by da pamtis »

Fair Life wrote:. . .
:D kad sam vec ovdje da postiram sta :D
Image
rei

Post by rei »

shtimach wrote:
twin_mk wrote:Islamofobija je (lokalni) fenomen da se obicaji/naslijedje jedne religije stavljaju na stub srama (od 'progresivnih elemenata drustva') a istovremeni isti ili slicni obicaji/pojave drugih religija uvazavaju ili u najgorem slucaju smatraju neutralnim.

Primjeri:

Ezan- Zvuk crkvenih zvona
Pokrivanje muslimanki- casne sestre, pravoslavne monahinje
Imovno stanje islamskog-katolickog-pravoslavnog klera
Javni istupi i politicki utjecaj (vidi prethodno)
Obicaji ishrane (vidi cuda, slicni jevrejski obicaji se uvazavaju)
Cuna u po somuna (i ovo isto)

Naravno, sve u duhu evropeizacije i emancipacije zaostalog nam komsije. Najkraci put do Evrope vodi preko croate(kravate), kozice i cvaraka, zar ne? Jedino, ako ikako moze, baklave da ostanu. Da budemo multikulti na evropski nacin.

Naravno, nije to ono sto zlobnici tvrde. To je zapravo islamofilija u izvornom obliku. A tajni zivot naravno, da se organizuje prema zeljama. Jakako, sve dok je tajni.
Afedersum!

i prethodni sugovornik pod nickom "da pamtis" dokazuje da si bio u pravu ,
8-)
Fair Life

Post by Fair Life »

Afedersum!
SD-6

Post by SD-6 »

tako znaci...ne smije se reci da je fair life islamofob????...blago vama,pičkaluk nije bio osobina partizana,doduse protivnici se jesu po kratkom postupku eliminisali,ali ovo je ipak 21 vjek
.ovo je ponizavajuce...navedes argumente...onda te milicija pokupi...laješ na" Vozda"...
Zivio Lenjin i njegove tekovine
naravno ,mudri muderatori ce uvjek ostavit iodredjenu cifru neistomisljenika,1:20,trenutni odnos...jerbo u drukcijem odnosu oni ne znaju funkcionisat...kada dodje do promjena na berzi...idu cistke...
na vasu veliku zalost...vecina ste...ali samo na ovom forumu :( u zbilji tugaaa i sivilo,pardon crnilo :( ali ako ce vama biti lakse kreirajuci vjestacko stanje...onda apsulutno podrzavam :) i dajem skromni doprinos :) SDP na sljedecim izborima mozda nece biti prvi,ali nece ni zadnji :-? kategoricki tvrdim :shock:
:)
:wink:
Fair Life

Post by Fair Life »

Image
zlata

Post by zlata »

Eh....vallah da si ga obuko u zeleno...ja'b'ti halal'la.

Al'vakav crvendac na kotacu. Ma izdo si se.

Titin Pionir...FOREVER!!!

Neja lika za tebe.
Fair Life

Post by Fair Life »

zlata wrote:Eh....vallah da si ga obuko u zeleno...ja'b'ti halal'la.

Al'vakav crvendac na kotacu. Ma izdo si se.

Titin Pionir...FOREVER!!!

Neja lika za tebe.
Crven fesic u dragana moga...
da pamtis

Post by da pamtis »

Malaysia ex-PM sparks UK walkout
Dr Mahathir Mohamad was defending his record
Ex-Malaysian Prime Minister Dr Mahathir Mohamad has accused the UK of "state-initiated terror" in a speech.
His remarks on the Iraq war prompted the British high commissioner and several other diplomats to walk out.

Dr Mahathir said US and UK pilots in Iraq were "murderers" and compared the war to rocket attacks on Palestinians.

Dr Mahathir, often criticised for his poor human rights record in office, was making the speech at a conference on the subject in Kuala Lumpur.

Dr Mahathir is perhaps best known internationally for his part in the downfall of deputy and protege Ibrahim Anwar.

Mr Anwar was jailed in 1999 on charges of corruption and sodomy that he said were politically motivated. He was freed in September 2004 by a Malaysian appeal court.

Who are the terrorists - the people below who were bombed or the bombers?

Dr Mahathir Mohamad

Send us your comments

Dr Mahathir used his speech to turn the tables on critics of his record during 22 years in power.

He said the UK and the US invaded Iraq on a lie and compared what they had done to Israeli attacks on Palestinians.

The former prime minister accused British and American pilots of returning to base to celebrate after bombing civilians.

"The British and American bomber pilots came, unopposed, safe and cosy in their state of the art aircraft, pressing buttons to drop bombs, to kill and maim.

"And these murderers, for that is what they are, would go back to celebrate 'mission accomplished'.

"Who are the terrorists? The people below who were bombed or the bombers? Whose rights have been snatched away?"

Dr Mahathir also turned on Western human rights campaigners, who he said had ignored the plight of the Iraqi people during a decade of sanctions that followed the first Gulf war.

Half a dozen European diplomats joined the British High Commissioner, Bruce Cleghorn, in walking out.
Mr Cleghorn said: "I found myself listening to abuse and misrepresentation about my country. I therefore left."

A Foreign Office spokesman told BBC News: "We don't believe his [Dr Mahathir's] views represent those of the Malaysian government and we therefore do not think that they will affect our good relations with the Malaysian government."
Najbolji govor koji sam cuo u zadnju godinu dana!!!!!
Fair Life

Post by Fair Life »

SD-6 wrote:tako znaci...ne smije se reci da je fair life islamofob????...blago vama,pičkaluk nije bio osobina partizana,doduse protivnici se jesu po kratkom postupku eliminisali,ali ovo je ipak 21 vjek
.ovo je ponizavajuce...navedes argumente...onda te milicija pokupi...laješ na" Vozda"...
(...)
"Prostor na kome poslije rata ostane nasa Armija BiH bit ce muslimanska drzava. To zeli muslimanski narod; na kraju krajeva, to zele i nasi poglavari: svjetovni, Alija Izetbegovic, i vjerski, Mustafa Ceric - potonji mi je u privatnom razgovoru nedvosmisleno potvrdio da je vjeciti san Alije Izetbegovica, Mladog Muslimana, bilo i ostalo stvaranje muslimanske drzave u BiH; taj mu se san, eto, napokon ostvaruje 'i njemu zbog toga nije bas krivo", tvrdio je Jahic (glasnogovornik SDA) u jesen 1993. godine.
Murisno1

Post by Murisno1 »

"Prostor na kome poslije rata ostane nasa Armija BiH bit ce muslimanska drzava. To zeli muslimanski narod; na kraju krajeva, to zele i nasi poglavari: svjetovni, Alija Izetbegovic, i vjerski, Mustafa Ceric - potonji mi je u privatnom razgovoru nedvosmisleno potvrdio da je vjeciti san Alije Izetbegovica, Mladog Muslimana, bilo i ostalo stvaranje muslimanske drzave u BiH; taj mu se san, eto, napokon ostvaruje 'i njemu zbog toga nije bas krivo", tvrdio je Jahic (glasnogovornik SDA) u jesen 1993. godine.
:lol: :lol: :lol: :lol:

ma kakvu ba muslimansku drzavu?
:lol: :lol: oj mama ato lava...
Post Reply