Islamofobija?

Post Reply
Krivokapic

Post by Krivokapic »

čovjek je u pravu zašto ne bi pozatvarali sve diskoteke radi preglasne muzike, utišati zvonik bolje rečeno smanjiti zvonike, smanjiti zvučnike na đamijama, pa bi živjeli u tišem okruženju,

PS: ne smijemo zaboraviti ni automobile, pneumatske cekice, i sve druge glasne stvari
Fair Life

Post by Fair Life »

twin_mk wrote:Ma u redu je, umjesto slicice moze i koja latinska :D
Samo za one koji kontaju. Ti... tesko da bi i slicicu razumio.
shtimach

Post by shtimach »

twin_mk wrote:Islamofobija je (lokalni) fenomen da se obicaji/naslijedje jedne religije stavljaju na stub srama (od 'progresivnih elemenata drustva') a istovremeni isti ili slicni obicaji/pojave drugih religija uvazavaju ili u najgorem slucaju smatraju neutralnim.

Primjeri:

Ezan- Zvuk crkvenih zvona
Pokrivanje muslimanki- casne sestre, pravoslavne monahinje
Imovno stanje islamskog-katolickog-pravoslavnog klera
Javni istupi i politicki utjecaj (vidi prethodno)
Obicaji ishrane (vidi cuda, slicni jevrejski obicaji se uvazavaju)
Cuna u po somuna (i ovo isto)

Naravno, sve u duhu evropeizacije i emancipacije zaostalog nam komsije. Najkraci put do Evrope vodi preko croate(kravate), kozice i cvaraka, zar ne? Jedino, ako ikako moze, baklave da ostanu. Da budemo multikulti na evropski nacin.

Naravno, nije to ono sto zlobnici tvrde. To je zapravo islamofilija u izvornom obliku. A tajni zivot naravno, da se organizuje prema zeljama. Jakako, sve dok je tajni.
Afedersum!
Prenj

Post by Prenj »

Krivokapic wrote:čovjek je u pravu zašto ne bi pozatvarali sve diskoteke radi preglasne muzike, utišati zvonik bolje rečeno smanjiti zvonike, smanjiti zvučnike na đamijama, pa bi živjeli u tišem okruženju,

PS: ne smijemo zaboraviti ni automobile, pneumatske cekice, i sve druge glasne stvari
Apsolutno da.
Zivljenje u gradu trazi kompromise i toleranciju, na svim stranama.
Jednaka pravila bi trebala da vaze za sve.
Ili su neki jednakiji od drugih?
Fair Life

Post by Fair Life »

Krivokapic wrote:čovjek je u pravu zašto ne bi pozatvarali sve diskoteke radi preglasne muzike, utišati zvonik bolje rečeno smanjiti zvonike, smanjiti zvučnike na đamijama, pa bi živjeli u tišem okruženju,

Zabraniti i defloracije, jer 'junfer' kad pukneeeeeeeeee...
Krivokapic

Post by Krivokapic »

Prenj wrote:

Apsolutno da.
Upravo tako, samo na cjelom teritoriju Bosne i Hercegovine, ne samo Sarajevu
twin_mk

Post by twin_mk »

Fair Life wrote:
twin_mk wrote:Ma u redu je, umjesto slicice moze i koja latinska :D
Samo za one koji kontaju. Ti... tesko da bi i slicicu razumio.
Pa eto, nedostatak argumenata i..kako ono bjese - ad hominem?

U tom duhu citaj i dalje onaj link- 'Bez posvete'. Potrudi se malo..i razumjeces.

Vozdrica

8-)
Prenj

Post by Prenj »

Krivokapic wrote:
Prenj wrote:

Apsolutno da.
Upravo tako, samo na cjelom teritoriju Bosne i Hercegovine, ne samo Sarajevu
Slazem se, ali neko ipak mora biti poceti prvi.
Sarajevo, kao glavni grad, bi trebalo postavljati standarde na svaki moguci nacin.
shtimach

Post by shtimach »

POjedini forumasi su bukvalno shvatili onu ratnu nadrealista

Radovan je prep'o narod
i nadigo strasnu bunu,
u Islamskoj zemlji kazu
Svima ce nam rezat cunuuuuu...
Fair Life

Post by Fair Life »

Nauzubillah !!
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Postivanjenekog da kazem kucnog reda i mira naravno mora biti jednako za sve pa se to automatski ili pod broj jedan odnosi na kafice, kafane ili na bilo sta sto donosi buku u neko doba odmora pa naravno i na dzamije i crkve. Naravno i da razumijem da vjerski obicaji nisu podlozni promjenama ali zato jesu podlozni prilagodjavanju. Ako pricamo o Sarajevu tu su vjerski objekti nalaze zaista uz same zgrade i cisto sumnjam da bi iko reagovao na glas mujezina ali na neprimjeren razglas zaista da. Koliko je to decibela je zaista nebitno ako recimo to nekoga probudi rano ujutro. Nikada mi nisu smetali vjerski objekti i vjernici jer oni si dio kulture svake zemlje ali mi je uvijek smetalo ako nesto postane napadno. A recimo jedan primjer napadnosti je se desio neki dan pred mojim ocima kad je uredno nepodsisani vehabija napao rijecima neku djevojku radi njene kratke suknje. E to je vec ozbiljna stvar i ugrozavanje ljudskih sloboda. To bi isto za mene bilo kada bi bilo ko napao zenu ili djevojku koja je pokrivena. Sve dok nikoga direktno ne ugrozavamo imamo pravo na svoj nacin zivota i na svoj nacin vjerovanja. Posto je ovdje islamofobija pitanje to je jasno definisana rijec koja kaze "da je to strah od islama". Ja ga iskreno nemam iako ne pripadam tom korpusu ali akjo postoji islamofobija onda isto tako postoje fobije i od druge dvije konfesije. Moja fobija je uplitanje svih vjera u politiku, zamazivanja ociju sirotinji i neprincipijelna tumacenja bozijih zakona kako kome odgovara. Ne trebamo se bojati razlicitosti kultura nego se prije svega trebamo bojati sebe samih jer mi smo ti koji prihvatamo i ono sto valja ali puno vise ono sto ne valja.
Krivokapic

Post by Krivokapic »

hrasno38 wrote:Postivanjenekog da kazem kucnog reda i mira naravno mora biti jednako za sve pa se to automatski ili pod broj jedan odnosi na kafice, kafane ili na bilo sta sto donosi buku u neko doba odmora pa naravno i na dzamije i crkve. Naravno i da razumijem da vjerski obicaji nisu podlozni promjenama ali zato jesu podlozni prilagodjavanju. Ako pricamo o Sarajevu tu su vjerski objekti nalaze zaista uz same zgrade i cisto sumnjam da bi iko reagovao na glas mujezina ali na neprimjeren razglas zaista da. Koliko je to decibela je zaista nebitno ako recimo to nekoga probudi rano ujutro. Nikada mi nisu smetali vjerski objekti i vjernici jer oni si dio kulture svake zemlje ali mi je uvijek smetalo ako nesto postane napadno. A recimo jedan primjer napadnosti je se desio neki dan pred mojim ocima kad je uredno nepodsisani vehabija napao rijecima neku djevojku radi njene kratke suknje. E to je vec ozbiljna stvar i ugrozavanje ljudskih sloboda. To bi isto za mene bilo kada bi bilo ko napao zenu ili djevojku koja je pokrivena. Sve dok nikoga direktno ne ugrozavamo imamo pravo na svoj nacin zivota i na svoj nacin vjerovanja. Posto je ovdje islamofobija pitanje to je jasno definisana rijec koja kaze "da je to strah od islama". Ja ga iskreno nemam iako ne pripadam tom korpusu ali akjo postoji islamofobija onda isto tako postoje fobije i od druge dvije konfesije. Moja fobija je uplitanje svih vjera u politiku, zamazivanja ociju sirotinji i neprincipijelna tumacenja bozijih zakona kako kome odgovara. Ne trebamo se bojati razlicitosti kultura nego se prije svega trebamo bojati sebe samih jer mi smo ti koji prihvatamo i ono sto valja ali puno vise ono sto ne valja.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Krivokapic wrote:
hrasno38 wrote:Postivanjenekog da kazem kucnog reda i mira naravno mora biti jednako za sve pa se to automatski ili pod broj jedan odnosi na kafice, kafane ili na bilo sta sto donosi buku u neko doba odmora pa naravno i na dzamije i crkve. Naravno i da razumijem da vjerski obicaji nisu podlozni promjenama ali zato jesu podlozni prilagodjavanju. Ako pricamo o Sarajevu tu su vjerski objekti nalaze zaista uz same zgrade i cisto sumnjam da bi iko reagovao na glas mujezina ali na neprimjeren razglas zaista da. Koliko je to decibela je zaista nebitno ako recimo to nekoga probudi rano ujutro. Nikada mi nisu smetali vjerski objekti i vjernici jer oni si dio kulture svake zemlje ali mi je uvijek smetalo ako nesto postane napadno. A recimo jedan primjer napadnosti je se desio neki dan pred mojim ocima kad je uredno nepodsisani vehabija napao rijecima neku djevojku radi njene kratke suknje. E to je vec ozbiljna stvar i ugrozavanje ljudskih sloboda. To bi isto za mene bilo kada bi bilo ko napao zenu ili djevojku koja je pokrivena. Sve dok nikoga direktno ne ugrozavamo imamo pravo na svoj nacin zivota i na svoj nacin vjerovanja. Posto je ovdje islamofobija pitanje to je jasno definisana rijec koja kaze "da je to strah od islama". Ja ga iskreno nemam iako ne pripadam tom korpusu ali akjo postoji islamofobija onda isto tako postoje fobije i od druge dvije konfesije. Moja fobija je uplitanje svih vjera u politiku, zamazivanja ociju sirotinji i neprincipijelna tumacenja bozijih zakona kako kome odgovara. Ne trebamo se bojati razlicitosti kultura nego se prije svega trebamo bojati sebe samih jer mi smo ti koji prihvatamo i ono sto valja ali puno vise ono sto ne valja.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ma meni dosadno izrazavati slaganje sa @Hrasno vise! :D :D

:-) :)
rehaktor

Post by rehaktor »

Vodenjak wrote:
rehaktor wrote:
dobro ti to, vodenjak, rasclanjujes, ali iz svoje perspektive... ono sto ti ne mozes da shvatis jeste da vjernicima vjera nije nikakav zacin nego osnova svega, a da ta cinjenica nije nikakva zapreka zivotu u "jednoj normalnoj drzavi, u jednom normalnom i demokratski uredjenom drustvu"... ono sto ti, nadam se, nesvjesno cinis jeste da uskracujes ljudska prava vjernicima... uskracujes vjernicima pravo da idu u dzamiju, da ih svakoga dana ima sve vise i vise... zasto mislis da je porast broja vjernika (u ovome slucaju muslimana) u obrnutoj proporciji sa kolicinom demokratije? da li mislis da je demokratije privilegija ateista, ili mislis da su pravi vjernici samo oni koji svoju vjeru kriju i drze je iza vrata, da li imas osjecaj da te vjernici na neki nacin ugrozavaju, da li mislis da sam manje vrijedan ako ne pijem alkohol,...?zasto nekome smeta ezan, makar bio i glasniji nego sto bi bilo i prema mome ukusu... ezan traje 2 min. a u gradu je vise kafica i klubova sa mnogo vise decibela koji traju satima, pa se nadobudni zastitari zivotne sredine ne bune oko toga?

drugovi, islamofobija je mozda pogresan termin... mislim da se vise radi o nekakvoj, moguce je podsvjesnoj, diskriminaciji, cuvanju "elitistickog" statusa koji neki misle da imaju...

kritikovati muslimane nije zabranjeno, kriticki se osvrtati na islam takodje nije zabranjeno (iako, za kritike islama treba, ipak, znati malo vise o toj tematici)...

Kako si ti bolestan, nepismen i neizivljen covjek!

Skoro da mi te je zao!
I bilo bi, da se ne pokusavas ovuda raspravljati sa onima koji su, intelektualno, ipak daleko od tebe odmakli!
ne zali ti mene, slobodno oshini, ako umijesh...
intelektualac :-)
rehaktor

Post by rehaktor »

aplauz :)
love

Post by love »

Postivanjenekog da kazem kucnog reda i mira naravno mora biti jednako za sve pa se to automatski ili pod broj jedan odnosi na kafice, kafane ili na bilo sta sto donosi buku u neko doba odmora pa naravno i na dzamije i crkve. Naravno i da razumijem da vjerski obicaji nisu podlozni promjenama ali zato jesu podlozni prilagodjavanju. Ako pricamo o Sarajevu tu su vjerski objekti nalaze zaista uz same zgrade i cisto sumnjam da bi iko reagovao na glas mujezina ali na neprimjeren razglas zaista da. Koliko je to decibela je zaista nebitno ako recimo to nekoga probudi rano ujutro. Nikada mi nisu smetali vjerski objekti i vjernici jer oni si dio kulture svake zemlje ali mi je uvijek smetalo ako nesto postane napadno. A recimo jedan primjer napadnosti je se desio neki dan pred mojim ocima kad je uredno nepodsisani vehabija napao rijecima neku djevojku radi njene kratke suknje. E to je vec ozbiljna stvar i ugrozavanje ljudskih sloboda. To bi isto za mene bilo kada bi bilo ko napao zenu ili djevojku koja je pokrivena. Sve dok nikoga direktno ne ugrozavamo imamo pravo na svoj nacin zivota i na svoj nacin vjerovanja. Posto je ovdje islamofobija pitanje to je jasno definisana rijec koja kaze "da je to strah od islama". Ja ga iskreno nemam iako ne pripadam tom korpusu ali akjo postoji islamofobija onda isto tako postoje fobije i od druge dvije konfesije. Moja fobija je uplitanje svih vjera u politiku, zamazivanja ociju sirotinji i neprincipijelna tumacenja bozijih zakona kako kome odgovara. Ne trebamo se bojati razlicitosti kultura nego se prije svega trebamo bojati sebe samih jer mi smo ti koji prihvatamo i ono sto valja ali puno vise ono sto ne valja.
Sa ovim se slazem
danas

Post by danas »

evo da ja postavim i protu-pitanje... neki dan smo diskutavali na temu onog nakaradnog kriza sto su digli pored mostara (tema: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=17786).

jesmo li svi mi koji smo se toga grozili (jer ja se jesam grozila) takodje i "hriscanofobi"?
rehaktor

Post by rehaktor »

danas wrote:evo da ja postavim i protu-pitanje... neki dan smo diskutavali na temu onog nakaradnog kriza sto su digli pored mostara (tema: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=17786).

jesmo li svi mi koji smo se toga grozili (jer ja se jesam grozila) takodje i "hriscanofobi"?
danas, uz duzno postovanje... ne razvodnjavaj :D
love

Post by love »

Stari wrote:
love wrote:hrasno nazalost sada Bosnajci cine preko 50% stanovnistva znaci, a bili smo 72% do 1900,dzabe pricas lazi komunisticke i anti-islamske

Poslje cu vise objasniti sada moram ici
Ahaa ...na zalost sada je 50%....i to, zamislite vi te podlosti i bezobrazluka, uprkos cinjenici da su ih uspjeli preklati nekoliko desetina tisuca i k tome jos dobrih stotinu-dvije tisuca nagnati da se dobrovoljno preseli u trece zemlje. A na drugu stranu u Srpsku repibliku je stiglo pojacanje od 100-ak tisucica srba iz kninske krajine.....i opet muslimana vise od 50%....e pa familiju im usranu to stvarno vise nema smisla.
Aha "nazalost" ih je dosta doslo iz Sandzaka,nazalost ih se dosta vratilo iz Njemacke(etc).Nazalost Bosnajci nemaju nikakvu "maticu" i zato slabije napustaju BIH od srba i hrvata(hrvata je otislo 50%).Nazalost bosnjaci(i ako slab) imaju najveci natalitet :oops:.Nazalost su vecina onih jugoslavena danas bosnjaci
danas

Post by danas »

rehaktor wrote:
danas wrote:evo da ja postavim i protu-pitanje... neki dan smo diskutavali na temu onog nakaradnog kriza sto su digli pored mostara (tema: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=17786).

pa mislim da ne razvodnjavam -- raspravljalo se na tri stranice o jacini pojacala iz dzamije... i islamofob je neko kome smeta taj razglas... sta je onda onaj kome smeta ovo cudo na brdu? pitam jer je meni to jedno te isto, a kao primjer "islamofoba" su spominjani i oni kojima "tudji" ne bodu oci. meni ovo sve bode oci...

samo da dodam, potpuno se slazem sa zadnjim postom od hrasno38!
rei

Post by rei »

danas wrote:
rehaktor wrote:

pa mislim da ne razvodnjavam -- raspravljalo se na tri stranice o jacini pojacala iz dzamije... i islamofob je neko kome smeta taj razglas... sta je onda onaj kome smeta ovo cudo na brdu? pitam jer je meni to jedno te isto, a kao primjer "islamofoba" su spominjani i oni kojima "tudji" ne bodu oci. meni ovo sve bode oci...

samo da dodam, potpuno se slazem sa zadnjim postom od hrasno38!

maksuz otvorim tu stranicu kad ono gle cuda i tamo je nekima trn u oku samo dzamija i svi komentari o dzamijama kao npr. Vodenjak :lol: :D
interesantno :shock:
CiCiban

Post by CiCiban »

da i ja :D

Post by Stari »

Vidim podpisivacina je vec dobrano poodmakla (vec se ako se ne varam treci text daje na peticiju)...a ja mazgov jos uvjek ne kontam ni onaj @A -ov proglas koji je prvi dat na usvajanje (i bogme glatko prosao skroz proceduru, pogotovu kod intelektualnog krila ovog foruma). Nazovite me islamskim fundamentalistom, extremistom.... bilo kako.... ali nije mi jasno kako to da ga toliki pametni ljudi (ovdje se ne zajebavam, ni najmanje) potpisase a ni jedan od njih mi ne pomoze u odgonetnjivanju toga ...sta (po meni) kljucna formulacija "javni zivot muslimana"...treba da znaci ili podrazumjeva?
Toozla

Post by Toozla »

Stari wrote:Nazovite me islamskim fundamentalistom, extremistom.... bilo kako....ali nije mi jasno ...
....ma kak'i.....za ne kontanje slijedi drugi naziv.... :D :D :D
pitt

Post by pitt »

Toozla wrote:
Stari wrote:Nazovite me islamskim fundamentalistom, extremistom.... bilo kako....ali nije mi jasno ...
....ma kak'i.....za ne kontanje slijedi drugi naziv.... :D :D :D
Imaj obzira.....ovo je ipak drug stari...... :D
Post Reply