Islamofobija?

Post Reply
rei

Post by rei »

A wrote:Mislim da se ovdje brkaju dva pitanja:

Sta je islamofobija zaista? To je negativna drustvena pojava, bas kao svaka x-fobija, strah od odredjene vjerske ili nacionalne zajednice, uglavnom zasnovan na nepoznavanju i predrasudama.

Sta je islamofobija u BiH, ili kako sam ja vise shvatila pitanje: sta se sve u BiH proglasava islamofobijom. Mislim da bi diskusija trebala da se vodi oko ovog drugog pitanja.

Islamofobija je postala rijec kojom se zeli sprijeciti svaki razgovor o "unutrasnjim stvarima" muslimana u BiH.
A odvajanje javnog zivota muslimana od javnog zivota "ostalih" je definitivno pokopavanje ideje o sekularnom drustvu. I definitivna kapitulacija pred onima koji su ovaj rat osmislili i pokrenuli.

moje je pitanje zasto bas ljudima smeta to sto primjete da je vise
vjernika, da su pune dzamije, da prakticiraju obicaje kako kaze Skljoco iz vana a ja vidim da nije, jer ja zivim tu u Bosni i ne vidim nista ekstremno, kako to da niko ne kaze da ima puno vjernika
katolika i pravoslavaca nego im bas smeta sto ima puno vjernika islamske vjeroispovijesti, i zasto im to smeta.......zasto im smetaju zamotane zene,
zasto to vama ljudi smeta......

pa da su Bosnjaci manjina ne bi ovako govorili a kamoli vecinski narod u BiH.
Svasta :zzzz:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

love wrote:hrasno nazalost sada Bosnajci cine preko 50% stanovnistva znaci, a bili smo 72% do 1900,dzabe pricas lazi komunisticke i anti-islamske

Poslje cu vise objasniti sada moram ici
Pa ja za sve je po obicaju kriv komunizam. Komunizam je kriv sto su nekada sva djeca sjedila pod istim krovom a sada ne, kriv je sto su ljudi tada imali posao, stanove, miran zivot a sada nemaju nista od toga, kriv je sto je zatvarao nacionaliste da bi ostali svijet mogao mirno da zivi, kriv je sto si mogao da ides svid po svijetu bez ikakvoga straha, kriv je sto si imao sampione u svim sportovima, kriv je sto vam nije dao da serete o vjeri i nacionalizmu po ulicama, kriv je sto nam je tada bilo dobro. Jeste kriv je ali samo zato sto neke nije zatvorio do kraja zivota da ne bi sada raspravljali os slicnim temama. I da jos jednom napomenem nikada u zivotu niti sam bio clan komunista, niti jedne partije niti jedne vjere.
Stari

Post by Stari »

love wrote:hrasno nazalost sada Bosnajci cine preko 50% stanovnistva znaci, a bili smo 72% do 1900,dzabe pricas lazi komunisticke i anti-islamske

Ahaa ...na zalost sada je 50%....i to, zamislite vi te podlosti i bezobrazluka, uprkos cinjenici da su ih uspjeli preklati nekoliko desetina tisuca i k tome jos dobrih stotinu-dvije tisuca nagnati da se dobrovoljno preseli u trece zemlje. A na drugu stranu u Srpsku repibliku je stiglo pojacanje od 100-ak tisucica srba iz kninske krajine.....i opet muslimana vise od 50%....e pa familiju im usranu to stvarno vise nema smisla.
rehaktor

Post by rehaktor »

rei wrote:

Sta je islamofobija zaista? To je negativna drustvena pojava, bas kao svaka x-fobija, strah od odredjene vjerske ili nacionalne zajednice, uglavnom zasnovan na nepoznavanju i predrasudama.

Sta je islamofobija u BiH, ili kako sam ja vise shvatila pitanje: sta se sve u BiH proglasava islamofobijom. Mislim da bi diskusija trebala da se vodi oko ovog drugog pitanja.

Islamofobija je postala rijec kojom se zeli sprijeciti svaki razgovor o "unutrasnjim stvarima" muslimana u BiH.
A odvajanje javnog zivota muslimana od javnog zivota "ostalih" je definitivno pokopavanje ideje o sekularnom drustvu. I definitivna kapitulacija pred onima koji su ovaj rat osmislili i pokrenuli.

moje je pitanje zasto bas ljudima smeta to sto primjete da je vise
vjernika, da su pune dzamije, da prakticiraju obicaje kako kaze Skljoco iz vana a ja vidim da nije, jer ja zivim tu u Bosni i ne vidim nista ekstremno, kako to da niko ne kaze da ima puno vjernika
katolika i pravoslavaca nego im bas smeta sto ima puno vjernika islamske vjeroispovijesti, i zasto im to smeta.......zasto im smetaju zamotane zene,
zasto to vama ljudi smeta......

pa da su Bosnjaci manjina ne bi ovako govorili a kamoli vecinski narod u BiH.
Svasta :zzzz:
jashta :-)
rei

Post by rei »

Stari wrote:

Ahaa ...na zalost sada je 50%....i to, zamislite vi te podlosti i bezobrazluka, uprkos cinjenici da su ih uspjeli preklati nekoliko desetina tisuca i k tome jos dobrih stotinu-dvije tisuca nagnati da se dobrovoljno preseli u trece zemlje. A na drugu stranu u Srpsku repibliku je stiglo pojacanje od 100-ak tisucica srba iz kninske krajine.....i opet muslimana vise od 50%....e pa familiju im usranu to stvarno vise nema smisla.

da i kako toliki preklani, poubijani, kako im pada na um da se
sada posvecuju vjeri , to stvarno nema smisla :-? :oops:
hrasno38

Post by hrasno38 »

Stari wrote:

U pravu si donekle samo si zaboravio da spomenes isto tako i silne sandzaklije koje su dosle u BiH.
twin_mk

Post by twin_mk »

Samo primjecjujem da se zaratit trebalo jos 1910 i 1931 po ovoj matematici. E jesmo bili prenapucheni tada, do balchaka. Bilo nas je ukupno daleko iznad 100%.
Dobro da se izvukosmo iz te gungule, ali-:(..samo privremeno.
hrasno38

Post by hrasno38 »

Evo onda iz naseg zavoda za statistiku da ne bi bilo samo iz "neprijateljskih" izvora. Matematika je matematika.

http://www.fzs.ba/Dem/Popis/NacStanB.htm
Fair Life

Post by Fair Life »

Settler wrote:Religija je uvijek bila instrument politike i obrnuto, jer je religija politika.
A ti si mogao odmah reći da nemaš argumente, bez uvreda. :)
Interesantno... "jer je religija politika"????????

Od takve "politicke religije" imam strah, jer takva religija podignuta na nivo drzave je OPASNO SRANJE.
Settler

Post by Settler »

hrasno38 wrote:Evo onda iz naseg zavoda za statistiku da ne bi bilo samo iz "neprijateljskih" izvora. Matematika je matematika.

http://www.fzs.ba/Dem/Popis/NacStanB.htm
Eto pogledaj popis od 1971. (uz naznaku za Muslimani) i pročitaj moju poruku gore.
Fair Life

Post by Fair Life »

_BosanaC wrote:
Prenj wrote:

Ja se slazem sa A.
Takodje.
Potpisujem.
Settler

Post by Settler »

Fair Life wrote:
Settler wrote:Religija je uvijek bila instrument politike i obrnuto, jer je religija politika.
A ti si mogao odmah reći da nemaš argumente, bez uvreda. :)
Interesantno... "jer je religija politika"????????

Od takve "politicke religije" imam strah, jer takva religija podignuta na nivo drzave je OPASNO SRANJE.
Vjeruj mi da se toga više ja bojim, jer bi prvo ja dobio po vugla - tebi je lakše.
twin_mk

Post by twin_mk »

hrasno38 wrote: Matematika je matematika.
Matematika, jashta, ali malo slozzenija :shock:

1910 u BiH bilo 109,21% stanovnika
1931 cijelih 110,00%

Nije ni cudo sto nikad vise od dvice nisam imao
:oops:

Statistiku ipak poshtujem, mada je ochito, nishta ne kontam.
rei

Post by rei »

A wrote:
da i kako toliki preklani, poubijani, kako im pada na um da se
sada posvecuju vjeri , to stvarno nema smisla
Stari i Rei, bojim se da malo brkate temu i problematiku. U mnogim zemljama, revizionizam i negacionizam su kaznjivi zakonom. Na zalost, kod nas to nije slucaj. No, stoji i dalje da je nemoralno i gnusno. Ne mislim da je bilo ko od ovih koji su uzeli ucesca u diskusiji o islamofobiji (i upotrebi te rijeci kod nas) bilo kad negirao zrtve, niti opravdavao zlocince.
Niti je ko osporavao bilo kome pravo na vjeru.
Tako da ne razumijem vasu reakciju.

vjerovatno nisi razumjela ni moja gore postavljena pitanja , niti si
ikad primjetila da ikom ista smeta , onda me ne cudi da ne razumijes
ni moju ironiju u prethodnom postu!
Stari

Post by Stari »

Fair Life wrote:
_BosanaC wrote:
Prenj wrote:Ja se slazem sa A.
Takodje.
Potpisujem.
Hajde da se i ja izjasnim po ovom pitanju...kad je vec dotle doslo.

Kad je mislim da (ovaj mije primjer vec izlizan ...al sta sad mogu) je recimo onaj Nevenov text napisan na takav nacin da se primjeti duh islamofobije (a to mislim jos uvjek da se razumijemo) onda ja time zelim sprijeciti svaki razgovor o unutrasnjim stvarima muslimana u BiH. Ako je to - to onda je moj odgovor definitivno i nedvosmisleno ne ja to ne radim iako nazivam Nevenov text tako kako ga nazivam.

A onaj drugi dio "o odvajanju javnog zivota muslimana od javnog zivita ostalih .... itd itd....ne razumijem ...molim dodatno objasnjenje od autora komentara (ili od nekog drugog ko misli da razumije) ....o tome sta je to javni zivot muslimana ? Ako se i tu misli na pizze bez sunke u Sarajevu....ili na cevape i bureke sa svinjetinom u Beogradu...onda mislim da i na to imam vec jasno odredjen stav...samo nisam siguran jel se stvarno na to i misli.

Molio bih pojasnjenje...
twin_mk

Post by twin_mk »

Vako dvojim. Imam onu fobiju od ajkula. Dok se brchkam na Modracu neko spadalo zaviche 'Ajkula, ajkula!!' i ja vas obamrem . Jednom se umalo ne utushih. Poslije sam mu, razumljivo, opccio s familijom.
Sad, valjda i neki ljudi kad im reccesh-'Pazi islam' isto obamru.

E, to bi ti po meni bila ta islamofobija.

Jesam li blizu?
Stari

Post by Stari »

:D Ja mislim da jesi ...blizo si :D Samo, slaba ti je korist od moje potvrde tvoje bliskosti ....jer ja nisam ni pokretac ni moderator teme.
Prenj

Post by Prenj »

Evo jos primjera:
Kritikujem ja tako na jednoj temi lazi A. Terzica.
Kritikujem ja tako na drugoj temi doprinos A. Izetbegovica odbrani BiH.

itd.

Da li je ispravno ovakve kritike proglasavati islamofobijom?
stella_k

Post by stella_k »

Prenj wrote:Evo jos primjera:

itd.

I ja se pitam :?
twin_mk

Post by twin_mk »

itd.

Jesi li se pripo? Ako jesi , onda je fobija. Neko nas naucio da je fobija strah.
Ako se nisi pripo, nema fobije, zdrav si.
Nadam se da sam pomogo :wink:
rei

Post by rei »

twin_mk wrote:Vako dvojim. Imam onu fobiju od ajkula. Dok se brchkam na Modracu neko spadalo zaviche 'Ajkula, ajkula!!' i ja vas obamrem . Jednom se umalo ne utushih. Poslije sam mu, razumljivo, opccio s familijom.
Sad, valjda i neki ljudi kad im reccesh-'Pazi islam' isto obamru.

E, to bi ti po meni bila ta islamofobija.

Jesam li blizu?

isto obamru :lol: :D
Stari

Post by Stari »

itd.

Nisam citao tvoje priloge kritici ove dvojce...al onako na nevidjeno....kritike odredjenih politickih poteza ne bi trebale biti smatrane islamofobicnim ukoliko one to nisu. Hocu reci ...valjda zavisi od toga sta si i kako napisao.

Ako si (sad samo spekulisem ...jer stvarno ne znam o kojim se textovima radi)....smatrao da je neki od ove dvojce makar i indirektno kriv sto se cevapi, bureci i pizze sa primjesama svinjskog mesa u Sarajevu mogu pronaci samo na odredjenim (koja nije tesko pronaci ako se covjek raspita ...veli A) mjestima....onda su tvoji textovi bili u najboljem slucaju jako blizo toga da mi se ucine islamofobicnima.

A ako si recimo tvrdio da je , recimo A Izetbegovic govorio ...."...ne moze biti mira izmedju islama i neislamskih institucija" (Islamska Deklaracija).... i to osudio kao negativno misljenje...onda nisi islamofobican nego si dapace vrlo konkretan u kritici.

A ako si recimo pisao da se ezan sa sarajevskih dzamija cuje sa zvucnim nivoom od 110dB ....i to u pola 4 ujutro....onda naprosto lazes. (Ne znam s kojim ciljem)
Settler

Post by Settler »

itd.

Sve se može kritikovati, samo je bitno na koji način, a ne da se takve i slične diskusije završe sa zaključcima "uperimo top u munaru i zviz", kao što se desilo. I opet nikom ništa, to vam nije zasmetalo - i zbog te dvoličnosti se javlja sumnja u vaše iskrene namjere.
twin_mk

Post by twin_mk »

Settler wrote: Sve se može kritikovati, samo je bitno na koji način, a ne da se takve i slične diskusije završe sa zaključcima "uperimo top u munaru i zviz", kao što se desilo. ...
Neima vise topova kod nas. Odvuko Svabo i Inglez. Pretope i prave onije chiphice. Mada kazu, u ranijem vaktu se topovi lili od zvonika. Pa ondar, nit crkva zvoni, pa zviz ...nit munara ima debicela, neg se samo topovi cuju. A ti debiceli valjda nikom ne smetaju. Sabahajrula domachine i Bog ti pomogo. I spaljen Isus ...I Marija.
Settler

Post by Settler »

twin_mk wrote:
Settler wrote: Sve se može kritikovati, samo je bitno na koji način, a ne da se takve i slične diskusije završe sa zaključcima "uperimo top u munaru i zviz", kao što se desilo. ...
Neima vise topova kod nas. Odvuko Svabo i Inglez. Pretope i prave onije chiphice. Mada kazu, u ranijem vaktu se topovi lili od zvonika. Pa ondar, nit crkva zvoni, pa zviz ...nit munara ima debicela, neg se samo topovi cuju. A ti debiceli valjda nikom ne smetaju. Sabahajrula domachine i Bog ti pomogo. I spaljen Isus ...I Marija.
Šta ima debicel. :D
Post Reply