A wrote:Mislim da se ovdje brkaju dva pitanja:
Sta je islamofobija zaista? To je negativna drustvena pojava, bas kao svaka x-fobija, strah od odredjene vjerske ili nacionalne zajednice, uglavnom zasnovan na nepoznavanju i predrasudama.
Sta je islamofobija u BiH, ili kako sam ja vise shvatila pitanje: sta se sve u BiH proglasava islamofobijom. Mislim da bi diskusija trebala da se vodi oko ovog drugog pitanja.
Islamofobija je postala rijec kojom se zeli sprijeciti svaki razgovor o "unutrasnjim stvarima" muslimana u BiH.
A odvajanje javnog zivota muslimana od javnog zivota "ostalih" je definitivno pokopavanje ideje o sekularnom drustvu. I definitivna kapitulacija pred onima koji su ovaj rat osmislili i pokrenuli.
moje je pitanje zasto bas ljudima smeta to sto primjete da je vise
vjernika, da su pune dzamije, da prakticiraju obicaje kako kaze Skljoco iz vana a ja vidim da nije, jer ja zivim tu u Bosni i ne vidim nista ekstremno, kako to da niko ne kaze da ima puno vjernika
katolika i pravoslavaca nego im bas smeta sto ima puno vjernika islamske vjeroispovijesti, i zasto im to smeta.......zasto im smetaju zamotane zene,
zasto to vama ljudi smeta......
pa da su Bosnjaci manjina ne bi ovako govorili a kamoli vecinski narod u BiH.
Svasta