Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
- insomnia78
#76 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Lijepo im vracaju
-
seldzuk
#77 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Jeftina radna snaga u određenom momentu može postojati ili ne postojati na tržištu. Međutim, možemo o tome i ovako, postoje dobro plaćeni i slabo plaćeni poslovi. Ko po Londonu mete? Mete li Londonac ili Škot ili neko treći?uglavnomja wrote:insomnia78 wrote:seldzuk wrote:...
Ma koja radna snaga covjece boziji. Koliko ih je to zaposleno?
na zapadu ne postoji jeftina radna snaga, postoje samo slabo placeni poslovi, za sve ima minimalna satnica. (pricam o legalnim poslovima sa placenim porezom i ljudima koji zive tu gdje i rade)
jeftina radna snaga su ljudi koji dodju sezonski, kvartalno ... zanatlije ... da zive kao stoka u kolektivnom smjestaju, svjesno potpisu ugovor da primaju manju satnicu od normalne i od nje ne bi mogli zivjeti, ali ne bune se, jer je ta satnica bogatstvo za zemlje iz kkojih dolaze, a to su poljska, estonija, latvija ...
dalje, jedan poljak nista ne kosta drzavu, ni jednog eura ... samo mu uzimaju porez.
a jedan imigrant dok dodje do prvog poreza kosta drzavu brdo para. a do tad povecava broj stanovnika
ako ostane bez posla, ode poljak kuci, ali ako imigrant ostane bez posla, eto ga na teret drzavi
i ovo sto kaze insomnija, dobar dio njih nikada nece raditi, pogotovo zenski dio. dobar dio nikada nece nauciti jezik ni za minimalnu komunikaciju, dobar dio nikada nece nauciti latinicna slova, a poneki ne znaju ni svoja, arapska. nemaju ni osnovno obrazovanje.
niti ce se integrisati u drustvo.
a ego
- uglavnomja
#78 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
seldzuk wrote: Kad su u pitanju finansije i imigranti, meni se prije čini da se tu radi o evropskoj sebičnosti. Jedino je Njemačka primila ljude, ostalo ništa. Kako sve to izgleda na terenu, ipak ne znam. Davno sam išao u EU.
prvo, najvaznija stvar na svijetu su PARE! NOVAC, kako hoces ... iza svega sto se desava stoje u krajnjoj liniji pare, a za ideale ginu budale ...
svi smo sebicni kad nam uzimaju iz dzepa vise nego sto zelimo ili mozemo podnijeti. imamo prioritete, prije cemo nesto priustiti sebi svojoj porodici nego izdrzavati ljenivca koji nam nije niko i nista, a uz to je agresivan, bezobrazan, nezahvalan ... i nece prstom da mrdne. i jos bi da uvodi "novi poredak" u nasoj kuci
svako ima svoju racunicu, koliko ulozis i koliko ces dobiti nazad, sta ti treba i koliko ti treba, plus socijala, humanost, merhametluk ...
drugo, zasto je eu duzna da primi svakoga ko hoce na socijalu? zasto?
postoje zakoni un-a gdje pise ko su izbjeglice i koji su uslovi da neko bude izbjeglica-azilant.
ljudi iz zemalja gdje nije rat nemaju nikakve osnove da traze azil.
dalje, sta ocekujes od jedne drzave, poput norveske, koja ima 5 miliona stanovnika, od toga preko 10% (zvanicno) stranaca da primi jos milion omladinaca bez skole, bez zelje za poslom .. ono culi da se sve dijeli dzaba za nerad... a i zenske su pristupacnije ...
- seln
#79 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Ovo bi moglo pod "sabrane prerasude"... a tema emisije je islamofobija.uglavnomja wrote:seldzuk wrote: Kad su u pitanju finansije i imigranti, meni se prije čini da se tu radi o evropskoj sebičnosti. Jedino je Njemačka primila ljude, ostalo ništa. Kako sve to izgleda na terenu, ipak ne znam. Davno sam išao u EU.![]()
prvo, najvaznija stvar na svijetu su PARE! NOVAC, kako hoces ... iza svega sto se desava stoje u krajnjoj liniji pare, a za ideale ginu budale ...
svi smo sebicni kad nam uzimaju iz dzepa vise nego sto zelimo ili mozemo podnijeti. imamo prioritete, prije cemo nesto priustiti sebi svojoj porodici nego izdrzavati ljenivca koji nam nije niko i nista, a uz to je agresivan, bezobrazan, nezahvalan ... i nece prstom da mrdne. i jos bi da uvodi "novi poredak" u nasoj kuci
svako ima svoju racunicu, koliko ulozis i koliko ces dobiti nazad, sta ti treba i koliko ti treba, plus socijala, humanost, merhametluk ...
drugo, zasto je eu duzna da primi svakoga ko hoce na socijalu? zasto?
postoje zakoni un-a gdje pise ko su izbjeglice i koji su uslovi da neko bude izbjeglica-azilant.
ljudi iz zemalja gdje nije rat nemaju nikakve osnove da traze azil.
dalje, sta ocekujes od jedne drzave, poput norveske, koja ima 5 miliona stanovnika, od toga preko 10% (zvanicno) stranaca da primi jos milion omladinaca bez skole, bez zelje za poslom .. ono culi da se sve dijeli dzaba za nerad... a i zenske su pristupacnije ...
-
seldzuk
#80 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Hajde da malo proširimo temu. Jedan eklatantni primjer islamofobije je Mijanmar.
Mada sam proteklih dana dosta čitao o situaciji Rohinja, još neke stvari ne mogu da povežem. Populizma ima viška. Starih strahova takođe. Bivšoj vojnoj hunti očito još uvijek trebao neko na kome može prosipati silu...
Mada sam proteklih dana dosta čitao o situaciji Rohinja, još neke stvari ne mogu da povežem. Populizma ima viška. Starih strahova takođe. Bivšoj vojnoj hunti očito još uvijek trebao neko na kome može prosipati silu...
Last edited by seldzuk on 18/10/2017 12:30, edited 1 time in total.
-
ernestalic
#81 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Nema gorih dušmana Islama od ovih kočepernih, agresivnih, prepametnih, sveznajućih, "novih" muslimana. Cijela ljudska misao, filozofija, nauka, druge religije, za njih su predmet prezira. A ja nemam riječi da izrazim svoj prezir prema tim licemjerima koji svoje neznanje prikrivaju ajetima i hadisima, svoje seljačke priče zamjenjuju ajetima i hadisima, svoj šovinistički odnos prema ženama sakrivaju pokrivanjem i umotavanjem žena, svoje laktanje, guranje i namještanje po državnim firmama tumače kao Allahovu volju i nagradu, svoju mržnju prema pametnijim, obrazovanim i sekularno opredjeljenim, objašnjavaju borbom protiv komunjara. Ni jedno sudbonosno pitanje za Bošnjake nisu riješili osim protjerivanja alkohola i izgradnje stotina dzamija. Na potezu od Marijin dvora do Baščaršije ne može se popiti niti sarajevska piva jer su njihove političke grdobe tako odlučile. Odlučile su te primitivne seljačine da me istjeraju iz rodjenog grada ili otjeraju na periferiju u neki kafić ili restoran gdje se još uvijek može na miru popiti sarajevska piva. Ali, sva je sila prolazna pa će i njihova. Pogotovo mada ta sila može označiti i kao modni trend. Štetu će biti teško ispraviti, ridjobradi arhitekt je maksimalno promijenio lice grada. Valjda će i odgovarati za zločin.
-
mishic
#82 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Baš se čovjek mora naježiti na ovoliku količinu nebuloza.
Još kad sebi za pravo da o nečemu diskutuju uzmu oni koji na skali od 1-100 nebi dosegli ni podiok od 5 onda je razočarenje baš potpuno.
Otuda nije ni čudo da smo ovoliko zbunjeni i dezorjentisani.
Šteta što ovako ozbiljna tema spade na ovakve gluposti.
Još kad sebi za pravo da o nečemu diskutuju uzmu oni koji na skali od 1-100 nebi dosegli ni podiok od 5 onda je razočarenje baš potpuno.
-
seldzuk
#83 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
De onda piši! Prosvijetli nas!mishic wrote:Baš se čovjek mora naježiti na ovoliku količinu nebuloza.
- sinuhe
#84 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Poznati americki libertarijanac Penn Jillette o islamu i islamofobiji:
- seln
#85 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Svako argumentovano misljenje je dobro doslo.mishic wrote:Baš se čovjek mora naježiti na ovoliku količinu nebuloza.
- animals
#86 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Tebi sam sto puta rekao brisi..GeeTnT wrote: To o cemu ti pises nije kriticka misao nego ispoljavanje znakova bolesti, kao onda na onoj temi o onom nesretnom djetetu..
nisi za komunikacije..
-
seldzuk
#87 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Čovjek govori korektno, nema šta. Ali ako uzmemo da je termin islamofobija netačan, šta ćemo sa terminom islamski terorizam i time što je počesto termin terorizam generalno rezervisan za muslimane?sinuhe wrote:Poznati americki libertarijanac Penn Jillette o islamu i islamofobiji:
Čovjek pobije s hotelskog prozora dva autobusa ljudi i kažu: nije terorizam. Pa šta je, za Boga miloga?
-
Heartbeats
#88 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Klasifikacija da li nešto terorističko djelo ovisi od cilja tog djela a ne od samog djela.seldzuk wrote:Čovjek govori korektno, nema šta. Ali ako uzmemo da je termin islamofobija netačan, šta ćemo sa terminom islamski terorizam i time što je počesto termin terorizam generalno rezervisan za muslimane?sinuhe wrote:Poznati americki libertarijanac Penn Jillette o islamu i islamofobiji:
Čovjek pobije s hotelskog prozora dva autobusa ljudi i kažu: nije terorizam. Pa šta je, za Boga miloga?
-
Heartbeats
#89 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Blizu mene živi saudijski konzul.
Čovjek, vjerovatno i supruga mu, svojoj kćerki koja je uzrasta osnovne škole (pojma nemam gdje ide u školu, vidim da samo kombi dođe po djecu ujutro) nabije nikab na glavu!
Ako je moje iskreno gnušanje prema tom činu, da se djevojčica mlađa od 14 godina pretvori u hodajuću utvaru, islamofobija - onda fine by me, zovite me islamofobom.
Čovjek, vjerovatno i supruga mu, svojoj kćerki koja je uzrasta osnovne škole (pojma nemam gdje ide u školu, vidim da samo kombi dođe po djecu ujutro) nabije nikab na glavu!
Ako je moje iskreno gnušanje prema tom činu, da se djevojčica mlađa od 14 godina pretvori u hodajuću utvaru, islamofobija - onda fine by me, zovite me islamofobom.
-
seldzuk
#90 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Nasilje s ciljem zastrašivanja=terorizam. Šta je nejasno?Heartbeats wrote:Klasifikacija da li nešto terorističko djelo ovisi od cilja tog djela a ne od samog djela.seldzuk wrote:Čovjek govori korektno, nema šta. Ali ako uzmemo da je termin islamofobija netačan, šta ćemo sa terminom islamski terorizam i time što je počesto termin terorizam generalno rezervisan za muslimane?sinuhe wrote:Poznati americki libertarijanac Penn Jillette o islamu i islamofobiji:
-
seldzuk
#91 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Imaš li u komšiluku ijednog koji ne da kćerki da se pokrije, a kćerka sama to hoće?Heartbeats wrote:Blizu mene živi saudijski konzul.
Ne kažem da odobravam konzula...
- Tito_i_Partija
- Sara03
#93 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
U suštini, svaki teroristički napad ima za posljedicu prenošenje određene poruke i ako ista nije brza, jasna i nedvosmislena, ma kako možda grubo zvučalo, gubi se svaki smisao takvog djelovanja. Namjera je mnogo veća od ubijanja civila, jer su žrtve samo simbolično sredstvo ka ostvarenju mnogo većeg cilja, kroz način da se prenese određeno uvjerenje, političko ili religijsko i da se shodno tome, kod vladajuće aparature inicira neko činjenje ili nečinjenje.seldzuk wrote:Čovjek govori korektno, nema šta. Ali ako uzmemo da je termin islamofobija netačan, šta ćemo sa terminom islamski terorizam i time što je počesto termin terorizam generalno rezervisan za muslimane?sinuhe wrote:Poznati americki libertarijanac Penn Jillette o islamu i islamofobiji:
- Sara03
#94 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Zanima me da li pojedini ovaj potez i dalje tumače kao neku vrstu islamofobije, kao i onu odluku o zabrani religijskih simbola, u ovom slučaju hidžaba, u sekularnom obrazovnom sistemu zapadnih država.Tito_i_Partija wrote:Bravo Quebec. Ovo nije Islam.
https://www.theguardian.com/world/2017/ ... -in-public
-
breuer
#95 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Čovjek koji ubije dva autobusa ljudi, ali to ne učini iz političkih, vjerskih ili ideoloških razloga, nije terorista već "malo je reč bolesnik".seldzuk wrote:Čovjek govori korektno, nema šta. Ali ako uzmemo da je termin islamofobija netačan, šta ćemo sa terminom islamski terorizam i time što je počesto termin terorizam generalno rezervisan za muslimane?sinuhe wrote:Poznati americki libertarijanac Penn Jillette o islamu i islamofobiji:
Čovjek koji pokuša ubiti i jednog, a sa gore navedenim težnjama, jeste!
Islamski terorizam je ubjedljivo najzastupljeniji u posljednjom deceniji, ko to nije u stanju da prizna, podsjeća na četničke koljače koji malo malo izjednačavaju ili relativiziraju svoja zlodjela, ali im naravno, ne polazi za rukom.
Bio je Breivik, postoji teroristička banda rasista u USA, ali sve je to mizerno u odnosu na količinu zla i gluposti koju u posljednjih 10 godina čine određeni ljudi u ime islama.
-
Heartbeats
#96 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Hej, govorimo o djetetu koje nije starije od 14 god. Sumnjam da ijedno dijete hoće da se umota da joj oči samo vire.seldzuk wrote:Imaš li u komšiluku ijednog koji ne da kćerki da se pokrije, a kćerka sama to hoće?Heartbeats wrote:Blizu mene živi saudijski konzul.
Ne kažem da odobravam konzula...
Fol ne opravdavaš, ali (nevješto) relativiziraš ponašanje ovog idiota.
- sinuhe
#97 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
ETA i IRA su ponekad znali dojaviti policiji da je postavljena bomba pa bi je ovi demontirali ali su i dalje bili teroristi
Naravno da postoji islamski terorizam. Muslimani naseljavaju razlicita podneblja, govore razlicitim jezicima pa imamo napade Marokanca u Finskoj i Uzbekistanca u Svedskoj. Cijeli islamski svijet je u plamenu.
Namjerno spominjem napade u Svedskoj i Finskoj jer sam za napade u Francuskoj na ovom forumu citao najmastovitija objasnjenja i opravdanja.
Naravno da postoji islamski terorizam. Muslimani naseljavaju razlicita podneblja, govore razlicitim jezicima pa imamo napade Marokanca u Finskoj i Uzbekistanca u Svedskoj. Cijeli islamski svijet je u plamenu.
Namjerno spominjem napade u Svedskoj i Finskoj jer sam za napade u Francuskoj na ovom forumu citao najmastovitija objasnjenja i opravdanja.
- seln
#98 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Postoji sekularizam, a postoji i "zamazacemo oci" sekularizam.Sara03 wrote:Zanima me da li pojedini ovaj potez i dalje tumače kao neku vrstu islamofobije, kao i onu odluku o zabrani religijskih simbola, u ovom slučaju hidžaba, u sekularnom obrazovnom sistemu zapadnih država.Tito_i_Partija wrote:Bravo Quebec. Ovo nije Islam.
Ako se npr. kompletno zabrane religijski simboli u javnosti, onda je to sekularizam. Ako se npr. zabrane nikabi i burke, a u svakoj ucionici na zidu krst, onda je to mazanje ociju. Ako se propagira sekularizam, a u sudnici pri zakletvi polaze ruka na Bibliju, onda je to sviranje kurcu.
-
Novak20
#99 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Tražiš dlaku u jajetu.seln wrote:Postoji sekularizam, a postoji i "zamazacemo oci" sekularizam.Sara03 wrote:Zanima me da li pojedini ovaj potez i dalje tumače kao neku vrstu islamofobije, kao i onu odluku o zabrani religijskih simbola, u ovom slučaju hidžaba, u sekularnom obrazovnom sistemu zapadnih država.Tito_i_Partija wrote:Bravo Quebec. Ovo nije Islam.
Ako se npr. kompletno zabrane religijski simboli u javnosti, onda je to sekularizam. Ako se npr. zabrane nikabi i burke, a u svakoj ucionici na zidu krst, onda je to mazanje ociju. Ako se propagira sekularizam, a u sudnici pri zakletvi polaze ruka na Bibliju, onda je to sviranje kurcu.
U takvim zemljama barem možeš položiti ruku i na Kur'an ako si musliman. Otiđi malo da živiš u zemljama koje propagiraju vjersko uređenje. Tamo je sve super. Naročito ako si ateista ili inovjerac.
- seln
#100 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam
Tako je, trazim dlaku u jajetu.Novak20 wrote:Tražiš dlaku u jajetu.seln wrote: Postoji sekularizam, a postoji i "zamazacemo oci" sekularizam.
Ako se npr. kompletno zabrane religijski simboli u javnosti, onda je to sekularizam. Ako se npr. zabrane nikabi i burke, a u svakoj ucionici na zidu krst, onda je to mazanje ociju. Ako se propagira sekularizam, a u sudnici pri zakletvi polaze ruka na Bibliju, onda je to sviranje kurcu.![]()
U takvim zemljama barem možeš položiti ruku i na Kur'an ako si musliman. Otiđi malo da živiš u zemljama koje propagiraju vjersko uređenje. Tamo je sve super. Naročito ako si ateista ili inovjerac.
I ne znam zasto se, ako neko ukaze na deficite "sekularnih", odmah priziva Saudijska Arabija kao argument.
Zasto moje dijete u jednoj "sekularnoj" drzavi mora sjediti u ucionici u kojoj na zidu visi krst?