Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Locked
hAZNADAR

#401 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by hAZNADAR »

animals wrote:To je isto kad katolicka crkva na svaku kritiku u Hrvatskoj,
odgovara da su kriticari komunjare i Srbi..i da su protiv
Hrvatske drzave..
a niko ne kritizira drzavu, vec crkvu..
tako i pojedini muslimani..
na svaku kritiku, odmah islamofobi..
Katolicku crkvu kritikuju zbog korupcije, mijesanja u sve i svasta, poreza koji joj ide, bogacenja i pedofilije nekih svestenika, ..... ali ne sjecam se da su kriticari utvrdili da je problem sa katolicizmom opcenito, kako treba da se mijenja u svojoj formi i da katolicizam ne funkcionise u modernom drustvu. Kritika crkvi u Hrvatskoj je uvijek bila kritika instituciji, pojedincima,... a ne vjeri opcenito. Jer da je vjeri opcenito - to bi bila fobija a ne tek kritika. Koga briga kada desnicari i kler svakog neistomisljenika proglase komunjarom - to su budale i nisu u pravu.

Samo ti kritikuj IZ u BiH, reisa, vehabije, teroriste, halal egzibicioniste na zapadu, islamiste, islamske diktature u svijetu,... ali kritikuj institucije, vlast, pojedince,... - to je granica zdravorazumske kritike. Koga briga ako te neko prozove islamofobom, komunjarom, jugonostalgicarem, cetnikom, izdajnikom, prodanim,.... - to su budale i nisu u pravu. I mene su na friskim temama o ISIS, vehabijama, Naseru,... isto neki nazvali islamofobom, izdajnikom, kompleksasem,...

Ali jesi li Islam opcenito naznacio kao problem - tada si islamofob. I to je tako - pogotovo ako svoje argumente crpis iz stereotipa, fokusiranju na manjini, standarda bivse drzave, aktuelnog svjetskog medijskog fokusa i sl.

Zao mi je ali nece ti opet proci zamjena teza.
animals

#402 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by animals »

hAZNADAR wrote:
Hrvatske drzave..
Katolicku crkvu kritikuju zbog korupcije, mijesanja u sve i svasta, poreza koji joj ide, bogacenja i pedofilije nekih svestenika, ..... ali ne sjecam se da su kriticari utvrdili da je problem sa katolicizmom opcenito, kako treba da se mijenja u svojoj formi i da katolicizam ne funkcionise u modernom drustvu. Kritika crkvi u Hrvatskoj je uvijek bila kritika instituciji, pojedincima,... a ne vjeri opcenito. Jer da je vjeri opcenito - to bi bila fobija a ne tek kritika. Koga briga kada desnicari i kler svakog neistomisljenika proglase komunjarom - to su budale i nisu u pravu.

Samo ti kritikuj IZ u BiH, reisa, vehabije, teroriste, halal egzibicioniste na zapadu, islamiste, islamske diktature u svijetu,... ali kritikuj institucije, vlast, pojedince,... - to je granica zdravorazumske kritike. Koga briga ako te neko prozove islamofobom, komunjarom, jugonostalgicarem, cetnikom, izdajnikom, prodanim,.... - to su budale i nisu u pravu. I mene su na friskim temama o ISIS, vehabijama, Naseru,... isto neki nazvali islamofobom, izdajnikom, kompleksasem,...

Ali jesi li Islam opcenito naznacio kao problem - tada si islamofob. I to je tako - pogotovo ako svoje argumente crpis iz stereotipa, fokusiranju na manjini, standarda bivse drzave, aktuelnog svjetskog medijskog fokusa i sl.

Mozemo i tako..
Islam je ok..
ali muslimani na zapadu zloupotrebljavaju Islam..
hAZNADAR

#403 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by hAZNADAR »

animals wrote:

Mozemo i tako..
Islam je ok..
ali muslimani na zapadu zloupotrebljavaju Islam..
O jeli OK, - evo topim se od srece, koja cast. :D Nego kad kazes muslimani mislis svi muslimani? Vecina? pojedini?

Da li stvarno mislis da kroz aranzirane brakove, obrezivanje djevojcica, kriminal, socijalno parazitarenje, zabranu skolovanja zenskoj djeci, halal egzibicionizam, ocekivanja privilegovanijeg polozaja,.... prezentuju i zloupotrebljavaju bas Islam ili nesto drugo?
Connaisseur Karlin

#404 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Connaisseur Karlin »

hAZNADAR wrote:
Hrvatske drzave..

krikitka o vjeri je fobija :D

o pa ti jako malo poznajes istoriju katolicizma :)
uglavnomja

#405 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by uglavnomja »

da rascistimo da kritika islama nije islamofobija, islamu treba reforma
ljudi koji upraznjavaju rigidno pravila zivjenja od prije 1500 godina i to iz pustinjskih uslova :roll:

nebitno

kljucna rijec je REFORMACIJA

dosta jedan klik na wiki

pa dobiti tacne podatke da je reformacija hriscanskih drustava pocela u 16. vijeku

"Reformacija je vjerski i društveni pokret koji je nastao u Europi tijekom 16. stoljeća. Bio je to pokušaj unošenja duhovnih i strukturalnih promjena u Crkvu što je dovelo do uspostave Reformiranog kršćanstva. Reformacija se sučelila s etabliranim eklezijalnim ustrojem Crkve te stavila pod upitnik primat Pape, zahtijevala smanjenje sekularnog i materijalnog utjecaja Rimske kurije te povratak na ono što joj je i bila svrha – naviještanje Kristovog nauka, koji je zbog svjetovnih briga zapustila."

pa po zemljama i reformatorima, i krvavo i silom, i materijalisticki ...
ali sve sa ciljem da se smanji strahovlada vjere, koncentrisana u liku pape i crkve

https://hr.wikipedia.org/wiki/Reformacija

ko je svoje odradio, pocistio dvoriste, sredio kucu i fasadu ... moze kritikovati komsiju.
sinuhe

#406 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by sinuhe »

Sa kojim teskocama se to susrecu muslimani na Zapadu?
Kakva iskustva imate?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#407 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by _BataZiv_0809 »

Standardi bivse drzave ko kriptonit :lol:
sinuhe

#408 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by sinuhe »

uglavnomja wrote:

.
Sama reformacija je bila nasilan cin a prije su sami reformatori bili nasilnici i vjerski fanatici(npr Savonarola) nego katolicka crkva...
Kako vidim muslimani vode medjusobno vjerske ratove pa se moze reci da je rijec o nekom vidu reformacije.
animals

#409 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by animals »

I ja bi volio da se jave muslimani, kakve imaju poteskoce na zapadu..
hAZNADAR

#410 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by hAZNADAR »

uglavnomja wrote:da rascistimo da kritika islama nije islamofobija, islamu treba reforma
ljudi koji upraznjavaju rigidno pravila zivjenja od prije 1500 godina i to iz pustinjskih uslova :roll:

nebitno

dosta jedan klik na wiki

pa dobiti tacne podatke da je reformacija hriscanskih drustava pocela u 16. vijeku

"Reformacija je vjerski i društveni pokret koji je nastao u Europi tijekom 16. stoljeća. Bio je to pokušaj unošenja duhovnih i strukturalnih promjena u Crkvu što je dovelo do uspostave Reformiranog kršćanstva. Reformacija se sučelila s etabliranim eklezijalnim ustrojem Crkve te stavila pod upitnik primat Pape, zahtijevala smanjenje sekularnog i materijalnog utjecaja Rimske kurije te povratak na ono što joj je i bila svrha – naviještanje Kristovog nauka, koji je zbog svjetovnih briga zapustila."

ali sve sa ciljem da se smanji strahovlada vjere, koncentrisana u liku pape i crkve

ko je svoje odradio, pocistio dvoriste, sredio kucu i fasadu ... moze kritikovati komsiju.
I znas li kako je prolazila ta reformacija tada? Koliko rijeka krvi proliveno u vjerskim sukobima i koliko kraljevi silom utjerivali tu opciju? Zelis li to isto Islamu?

Apsolutno je pogresno porediti krscanstvo i islam na taj nacin - ko biva procesi koji su se desili u krscanstvu trebaju i u islamu. Sto ne u judeizmu, hinduizmu, budizmu, taoizmu, sintoizmu,... sto bas mora u islamu reformacija a ne mora drugima.

Islam i krscanstvo nije isto. Ono sto se desilo krscanstvu nije obrazac i primjer nijednoj religiji.

I kada pricamo o reformaciji - stvara se mit da je svo krscanstvo proslo kroz taj proces a u stvari nije. Samo dio krscanskog svijeta koji danas ekonomski ima primat i eto uzora - daj nam tu reformaciju pa da se prvo malo pokoljemo, pa silom naturimo, pa napravimo industrijalizaciju po cijenu svjetskih ratova i za par vjekova budemo ko oni nako fini i napredni.
hAZNADAR

#411 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by hAZNADAR »

sinuhe wrote:
uglavnomja wrote:

.
Sama reformacija je bila nasilan cin a prije su sami reformatori bili nasilnici i vjerski fanatici(npr Savonarola) nego katolicka crkva...
Kako vidim muslimani vode medjusobno vjerske ratove pa se moze reci da je rijec o nekom vidu reformacije.
Znaci srpsko-hrvatski sukob proslog vijeka u dva rata je eto neki vid reformacije?
sinuhe

#412 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by sinuhe »

hAZNADAR wrote:
sinuhe wrote:
uglavnomja wrote:

.
Znaci srpsko-hrvatski sukob proslog vijeka u dva rata je eto neki vid reformacije?
Al' si zakucao. Jes' tako je.
insomnia78

#413 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by insomnia78 »

uglavnomja wrote:da rascistimo da kritika islama nije islamofobija, islamu treba reforma

nebitno

dosta jedan klik na wiki

Islam sam po sebi ne ostavlja mjesta reformaciji. Jedna o prvih stvari koje cujes i naucis o islamu je kako za nepromjenjivost Kur’ana jamci sam bog
Connaisseur Karlin

#414 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

animals wrote:I ja bi volio da se jave muslimani, kakve imaju poteskoce na zapadu..
:D
hAZNADAR

#415 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by hAZNADAR »

animals wrote:I ja bi volio da se jave muslimani, kakve imaju poteskoce na zapadu..
Sta te interesuje?
animals

#416 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by animals »

Ja kojeg god muslimana normalnog poznajem,
a samo u mojoj firmi ima muslimana koliko i nemuslimana,
svi imaju ista prava kao i ja..ili neki Austrijanac..
doduse svi su to normalni ljudi koji rade, i ne prave probleme ..
Connaisseur Karlin

#417 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

insomnia78 wrote: Islam sam po sebi ne ostavlja mjesta reformaciji. Jedna o prvih stvari koje cujes i naucis o islamu je kako za nepromjenjivost Kur’ana jamci sam bog
reforma ne podrazumjeva promjenu sadrzaja Svete Knjige ili religije :D
animals

#418 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by animals »

hAZNADAR wrote:
Sta te interesuje?
Svi problemi koji ti ne daju pravo na normalan zivot..
hAZNADAR

#419 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by hAZNADAR »

insomnia78 wrote:
Islam sam po sebi ne ostavlja mjesta reformaciji. Jedna o prvih stvari koje cujes i naucis o islamu je kako za nepromjenjivost Kur’ana jamci sam bog
Ne ostavlja taj prostor, mjesto, mogucnost niti jedna religija na svijetu.

Dio krscana je to uradio ali ne vecina. Pogledaj kardu, brojkei rasprostranjenost religija.

U cemu je ta privlacnost i popularnost reformacije? neka formula boljitka - sta?
arzuhal

#420 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by arzuhal »

Muslimani se trebaju reformisati u glavi i životu, a ne islam. Tek kada se muslimani iscrpe u promjeni nabolje, onda mogu razmišljati o reformi islama. Tu su muslimani pozvaniji da djeluju, to je suštinska borba i otpor islamofobiji. Muslimane islamofobi u suštini i ne trebaju da zanimaju.

Inače, ja sam više pobornik renesanse islama, u odnosu na reformu.
Last edited by arzuhal on 26/10/2017 21:02, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#421 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by hAZNADAR »

animals wrote:
hAZNADAR wrote:
Sta te interesuje?
Svi problemi koji ti ne daju pravo na normalan zivot..
Jesam li ja to ikada tvrdio?
hAZNADAR

#422 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by hAZNADAR »

arzuhal wrote:Muslimani se trebaju reformisati u glavi i životu, a ne islam. Tek kada se muslimani iscrpe u promjeni nabolje, onda mogu razmišljati o reformi islama. Tu su muslimani pozvaniji da djeluju, to je suštinska borba i otpor islamofobiji. Muslimane islamofobi u suštini i ne trebaju da zanimaju.

Zasto je reeformacija ili renesansa toliko popularna da se priziva?
animals

#423 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by animals »

hAZNADAR wrote:
Jesam li ja to ikada tvrdio?
U tome i jest poenta..
Bosanski muslimani ili Bosnjaci, nemaju nikakvi problema na zapadu,
jer i sami pripadaju zapadu i njihovoj kulturi..
problem su Afgani, Ceceni; Pakistanci, Alzirci, koji ne
pripadaju Evropskoj kulturi..
oni se tesko prilagodjavaju, na zapad i njegov stil zivota..
Connaisseur Karlin

#424 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

arzuhal wrote:Muslimani se trebaju reformisati u glavi i životu, a ne islam. Tek kada se muslimani iscrpe u promjeni nabolje, onda mogu razmišljati o reformi islama. Tu su muslimani pozvaniji da djeluju, to je suštinska borba i otpor islamofobiji. Muslimane islamofobi u suštini i ne trebaju da zanimaju.

:thumbup:
arzuhal

#425 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by arzuhal »

hAZNADAR wrote:

Zasto je reeformacija ili renesansa toliko popularna da se priziva?
Za mene renesansa islama nije ono kakvom je, kao reformu, najčešće vide, priželjkuju i zagovaraju nemuslimani koji bi htjeli vidjeti prilagođavanje islama nekim (u cjelosti ili dijelovima) savremenim (napose zapadnim) sistemima vrijednosti... To je za mene povratak suštinskim vrijednostima koje islam traži i zagovara. Da, recimo (bedački kazano), nekakav prebogati šeik neke od zaljevskih monarhističkih prćija ne pravi sebi wc šolju od zlata dok hiljade djece umire od gladi u Jemenu. Da ne lajem sad...

I milion takvih razloga među muslimanima. A među tim razlozima ima i onih koji su i prigovori od strane nemuslimana, koji su opravdani i smisleni...
Locked