Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Locked
hAZNADAR

#276 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by hAZNADAR »

seldzuk wrote:
kamberovica polje wrote:Nije problem ne točenje alkohola. Problem je kad neki Bošnjaci bogate arapske kozojebe gledaju ko bogove i neprikosnovrne vjerske autoritete dok ovi na svojim jahtama šmrču bijelo s kurvinih sisa i kupaju se u šampanjcu. Međutim haram je kad obična stoka hoće popit jedno pivo.
Kad malo bolje razmislim savršeno se to slaže s našim turbo vjernicima i moralnim vertikalama na vlasti.
Post nidje veze. Sta ko trazi, to i nadje.
By the way: netocenje se pise sastavljeno. Imenica.
Post itekako ima veze i smisla. Treba li dodatno pojasnjenje?
seln

#277 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seln »

_BataZiv_0809 wrote: Sad cu i ja malo spustiti ovu pricu na licni nivou. Zaista je ruzno da neko sa ociglednom sirinom u razmisljanju tako sujetno reaguje. Jer pazi nabacio si mi kilu atributa samo zato sto sam rekao da si dobio kvalitetan protuargumet. To nije nuzno impliciralo moje slaganje sa Novakom, vise je izraz žali sto niste nastavili sa prepiskom. Mogla je biti Federer-Nadal, sa kvalitetnim razmjenama. Ovako se Nadal naljutio i pokupio sa terena, sto je steta.
Evo, ja se izvinjavam i molim da mi citiras taj silni argument koji mi je Novak servirao.
seldzuk

#278 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seldzuk »

hAZNADAR wrote:
seldzuk wrote:
kamberovica polje wrote:Nije problem ne točenje alkohola. Problem je kad neki Bošnjaci bogate arapske kozojebe gledaju ko bogove i neprikosnovrne vjerske autoritete dok ovi na svojim jahtama šmrču bijelo s kurvinih sisa i kupaju se u šampanjcu. Međutim haram je kad obična stoka hoće popit jedno pivo.
Kad malo bolje razmislim savršeno se to slaže s našim turbo vjernicima i moralnim vertikalama na vlasti.
Post nidje veze. Sta ko trazi, to i nadje.
By the way: netocenje se pise sastavljeno. Imenica.
Post itekako ima veze i smisla. Treba li dodatno pojasnjenje?
Bujrum!
seldzuk

#279 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seldzuk »

Za mene je i ovo islamofobija. Ako je tacno.
http://www.worldbulletin.net/m/news-ana ... ular-state
Rama zatvorio glavnu dzamiju u Tirani tokom NATO samita.
Tekst, preveden na bosanski, ima u zadnjem broju Stava.
seldzuk

#280 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seldzuk »

Image Jedna dobra
ABH017

#281 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by ABH017 »

seln wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
seln wrote:Molim moderatore da zatvore temu, vec je izgubila svrhu.
Na pocetku sam zamolio za ozbiljne i argumentirane postove, a dobio sam gomilu licnih predrasuda tipa " naravno da je Evropa sekularna, ali nije skroz" i "sta hoce ti muslimani, vidite da imaju sva prava".
Tema je bila o islamofobiji, odnosno, koliko je prisutna u Evropi i svijetu... nisam trazio opravdanja za islamofobiju. Takodje nisam trazio stavove polupismenih imigranata koji ne mogu naredati tri konzistentna posta, vec u svakom pise nesto drugacije.
Ampak mislim da si od Novaka dobio kvalitetne protuargumente. Steta sto si na iste posegnuo za ad hominemom.
Aha... hajd dobro. Mislis li ovo pametovanje na nivou osnovne skole
Ja sam ti fino objasnio ali ti ne mijenjaš svoj stav. Francuska je sekularna država što je tekovina njene revolucije. U ostalim zapadnim zemljama sekularizam ima primjese istorijskog nasljeđa. U osnovi, večina zapadnih zemalja je sekularnog karaktera i vjera je odvojena od države. Istina je da čisti sekularizam ne bi trebao forsirati niti jednu religiju kroz institucije a pogotovo ne zloupotrebu religije. Burka se ukida iz praktičnih razloga identifikacije ili što nervira domicilne jer ne vole da ih se pravi budalama ako već počinju da shvataju razliku između islama i islamizma. Da je burka stvarno obavezna za sve muslimanke, onda bi sve nosile burku u svim zemljama gdje žive. Ovako se vidjelo da mogu i bez burke.
gdje tvoj licni filozof preispituje islamske dogme, a ne PRAVO nekoga da se nosi kako hoce i u koju picku materinu hoce. I ja smatram da burke nisu islamske, vec u islam inkorporina plemeski obicaji, ali kakve to veze ima se cijenom maslaca? Kakve to veze ima se zeljom neke zene da nosi burku, kao sto neka druga zeli da nosi dopicnjak ili piercing?
I naravno da se burka koristi i u propagandne svrhe, kao pokazno sredstvo "zaostalosti" muslimana, bez ikakavog diferenciranja.

Ili mislis ovaj "kvalitetni" protuargument
Osim toga, nekoliko paradžematlija je zaglavilo u Siriji ali ih se nekoliko vratilo. Živi, zdravi šetkaju ulicom. Niko ne bi rekao da su ekstremisti.
Za mene je kršenje zakona i to kad ne daš da ti dijete primi vakcinu ili kad mu ne daš da pohađa državnu osnovnu školu.
gdje implicira nesto tesko dokazivo, otprilike izvuceno iz guzice. Koliko znam, i u toj pizdi materinoj od drzave, zvanoj BiH, postoji sankcionisanje takvih povratnika. Dakle, ako tvoj "kvalitetni argumentator" poznaje takve ljude, duzan ih je prijaviti. Inace i sam postaje kriv za prikrivanje krivicnog djela.
Ali, dobro znam i ja, a znas i ti da je to izvuceno iz guzice, ad hominem argument kao iz bukvara..."vidio sam povratnike iz Sirije".
je li vidio mozda i neke povratnike iz Ukkrajine? Ili one cetnije iz Visegrada koji se i ne kriju?

Ne znam mislis li stvarno da su njegovi "argumenti" kvalitetni... ili iz tebe progovara porodicno i religijsko nasljedje, koje mozda samo po sebi nije zlonamjerno, ali nije i ne moze biti neutralno.
:kakoste:
Aferim za odgovor. Moj naklon.
ABH017

#282 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by ABH017 »

Znači @seldzuk i @animals slično razmišljaju, samo su u suprotstavljenim taborima.
Što će reć, baš ih briga za one druge i drugačije. A to nije dobro. To se zove uskogrudnost. Kakva islamofobija i islamofilija.
animals

#283 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by animals »

ABH017 wrote:Znači @seldzuk i @animals slično razmišljaju, samo su u suprotstavljenim taborima.
Što će reć, baš ih briga za one druge i drugačije. A to nije dobro. To se zove uskogrudnost. Kakva islamofobija i islamofilija.
Ne moze vas par da mene ne pomene..
ja ne razmisljam kao vi ovdje..
niti sam uskogrudan, a ne volim tipove koji se prave pametni,
i ovdje pisu u klanovima, poznaju se privatno i jedni drugima djele komplimente..
ne poznam nikog ovdje privatno i zaboli me za vas sviju ovdje..
ABH017

#284 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by ABH017 »

animals wrote:
ABH017 wrote:Znači @seldzuk i @animals slično razmišljaju, samo su u suprotstavljenim taborima.
i ovdje pisu u klanovima, poznaju se privatno i jedni drugima djele komplimente..
Svojom zadnjom rečenicom sam potvrđuješ ono što sam napisao, pa ne vidim svrhu da mi odgovaraš, a posebno da i ja tebi uzvraćam.
Ne odgovaraš na pitanja, niti svoja stajališta potkrepljuješ ikakvim argumentima.
U čemu je razlika između onog koji kaže nek se arapi prilagode Evropi ili nek idu i onog koji kaže ako nisi musliman i hoćeš da piješ alkohol i jedeš svinjetinu odmakni od ferhadije?

Ako te zaboli za sve, šta radiš ovdje? Liječiš komplekse? Ne možeš da odoliš da ne izneseš svoj stav i omalovažiš one drugačijeg razmišljanja, tradicije, svjetonazora, obrazovanja?

P.S.
I da. Ne poznajem niti jednog člana ovog, niti bilo kojeg drugog, foruma, niti neko mene poznaje. Ali dobro, ako je tebi tako lakše, slobodno i dalje misli onako kako si naučio.
animals

#285 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by animals »

ABH017 wrote:
animals wrote:
Svojom zadnjom rečenicom sam potvrđuješ ono što sam napisao, pa ne vidim svrhu da mi odgovaraš, a posebno da i ja tebi uzvraćam.
Ne odgovaraš na pitanja, niti svoja stajališta potkrepljuješ ikakvim argumentima.
U čemu je razlika između onog koji kaže nek se arapi prilagode Evropi ili nek idu i onog koji kaže ako nisi musliman i hoćeš da piješ alkohol i jedeš svinjetinu odmakni od ferhadije?

Ako te zaboli za sve, šta radiš ovdje? Liječiš komplekse? Ne možeš da odoliš da ne izneseš svoj stav i omalovažiš one drugačijeg razmišljanja, tradicije, svjetonazora, obrazovanja?

P.S.
I da. Ne poznajem niti jednog člana ovog, niti bilo kojeg drugog, foruma, niti neko mene poznaje. Ali dobro, ako je tebi tako lakše, slobodno i dalje misli onako kako si naučio.
Razlika izmedju mene i tebe sto ti iznosis proizvoljna misljenja o meni..
vrijedjas, a ne poznas me..
ja tebe ne vrijedjam, i ne iznosim proizvoljna misljenja o tebi..
samo iznosim svoja misljenja..
ako je za tebe moje misljenje
da religija nema sta traziti u javnom zivotu radikalno, onda zbogom...
uglavnomja

#286 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by uglavnomja »

ABH017 wrote: U čemu je razlika između onog koji kaže nek se arapi prilagode Evropi ili nek idu i onog koji kaže ako nisi musliman i hoćeš da piješ alkohol i jedeš svinjetinu odmakni od ferhadije?

.
razlika je u tome sto sarajevo nije samo muslimansko, nikad bilo i nadam se nikad nece biti!

oduvijek su ti zivjeli i pravoslavci i katolici-latini i jevreji i razni drugi

a na zapadu nikad nisu zivjeli arapi. dok se nisu poceli doseljavati, immigrirati ... prije nekoliko decenija
LBVIEW

#287 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by LBVIEW »

uglavnomja wrote:
ABH017 wrote: U čemu je razlika između onog koji kaže nek se arapi prilagode Evropi ili nek idu i onog koji kaže ako nisi musliman i hoćeš da piješ alkohol i jedeš svinjetinu odmakni od ferhadije?

.
razlika je u tome sto sarajevo nije samo muslimansko, nikad bilo i nadam se nikad nece biti!

a na zapadu nikad nisu zivjeli arapi. dok se nisu poceli doseljavati, immigrirati ... prije nekoliko decenija
Aha, a zapad je samo krscanski, a kome ne pase raus. :D
Sto se nejaci/pucanstva tice, zivjeli jesu, samo su se,na poziv legitimnih politickig predstavnika, iselili noseci cak i mrtve. :oops:
Tamo gdje su otisli provode aparthejd i druge hebu gdje stignu,a vokri im je sto ih se u Sarajevu vise ne pita. :-)
exliberal-ex

#288 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by exliberal-ex »

LBVIEW wrote:
uglavnomja wrote:

.

Sto se nejaci/pucanstva tice, zivjeli jesu, samo su se,na poziv legitimnih politickig predstavnika, iselili noseci cak i mrtve. :oops:
Tamo gdje su otisli provode aparthejd i druge hebu gdje stignu,a vokri im je sto ih se u Sarajevu vise ne pita. :-)

zasto prodajete muda za bubrege, na tom poganom zapadu zive muslimani bez ikakvih problema decenijama...svojim prisustvom su popravili zapad i ekonomski i etnicki ...ljudi su se poceli bunit kad su muslimani iz odredjenih drzava poceli da prave probleme...mani mi price oni su sirotinja bili...nismo ni mi iz bosne dosli punih djepova nego gologuzi pa smo se snasli poceli radit ...pogotovo nismo poceli pravit pizdarije kao sto ovi prave sa napadima i ubistvima....i zato imaju pravo reci ako ti se nesvidja razguli

a sto se tice sarajeva....dobro je tunjo napisao ugusit ce se u svopstvenom dimu iz cibuka
ABH017

#289 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by ABH017 »

animals wrote: Razlika izmedju mene i tebe sto ti iznosis proizvoljna misljenja o meni..
Napiši gdje sam te uvrijedio?
Ako sam izazvao takvo osjećanje kod tebe izvini, nije mi bila namjera. Samo sam komentarisao tvoje postove i stavove, ne tebe.
animals

#290 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by animals »

ABH017 wrote:
animals wrote: Razlika izmedju mene i tebe sto ti iznosis proizvoljna misljenja o meni..
Napiši gdje sam te uvrijedio?
Ako sam izazvao takvo osjećanje kod tebe izvini, nije mi bila namjera. Samo sam komentarisao tvoje postove i stavove, ne tebe.
Ma nista..
ti si ok..znam da si dobar covjek..
ovo je samo glupi forum, gdje ljudi pisu gluposti..
ABH017

#291 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by ABH017 »

uglavnomja wrote:

.

Ako nisi primjetio, ja sam ovdje pokušao da odbranim pravo onih koji konzumiraju alkohol u centru Sarajeva. Vidim da si neupućen i upadaš bez rasklopljenog padobrana, jer je @pasha078 jasno napisao da je Bošnjak sa islamskim tradiconalnim svjetonazorom, pa ne vidim potrebu za uvođenje pravoslavaca i katolika u priču. S druge strane te razumijem, jer ti je um tako kreiran. Eto ti ćeš da mi pojasniš ko je živio i ko živi u Sarajevu. E baš ti hvala. A šta su oni koji ne spadaju u te torove? Oni nikad i nisu živjeli tu, ili...? Šta?
I na kraju, mjesta na koja se @pasha078 žalio su objekti u privatnom vlasništvu, pa ne znam kako to ti misliš da možeš na to uticati.
Za države zapadne Evrope pouzdano znam da nisu privatno vlasništvo, a osim toga, deklarativno nisu ni antiarapske ili nearapske ili šta god vuklo u tom smislu, pa ne znam na osnovu čega misliš da možeš odbraniti svoje stavove.
Kad se već praviš pametan, eto bujrum, objasni.
Fudo387

#292 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Fudo387 »

exliberal-ex wrote:
a sto se tice sarajeva....dobro je tunjo napisao ugusit ce se u svopstvenom dimu iz cibuka
Nece. Sarajevo danas blista, pici 300 na sat, i nikad u svojoj istoriji nije bilo ljepse i jace. Forumske drkadzije i besposlicari, kao ni njihovi bezvezni komentari nisu slika tog grada.
Polako, ali sigurno stvara se jedna mini metropola, uglavnom bosnjacka. Drugi su ga ili razvaljivali, ili digli ruke od njega kad mu je najteze bilo, tako da je malkice glupo sto se sad ljute.
LBVIEW

#293 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by LBVIEW »

exliberal-ex wrote:
LBVIEW wrote:
uglavnomja wrote:

zasto prodajete muda za bubrege, na tom poganom zapadu zive muslimani bez ikakvih problema decenijama...svojim prisustvom su popravili zapad i ekonomski i etnicki ...ljudi su se poceli bunit kad su muslimani iz odredjenih drzava poceli da prave probleme...mani mi price oni su sirotinja bili...nismo ni mi iz bosne dosli punih djepova nego gologuzi pa smo se snasli poceli radit ...pogotovo nismo poceli pravit pizdarije kao sto ovi prave sa napadima i ubistvima....i zato imaju pravo reci ako ti se nesvidja razguli

A da ti malo pazljivije procitas napisano, pa mi ponovo odgovoris, sta kazes na to? :D Jer kakve veze ima
datum necijeg dolaska/duzina boravka s ljudskim i gradjanskim pravima u jednoj demokratskoj zemlji? Da ironija bude veca, to pise lik koji "samo" dvadesetak godina zivi u Norveskoj i kojem, sve se pozvajuci na princip koji sama u svojoj nesvijesti zagovara, sutra neki, sta ja znam Breivik, moze postaviti isto pitanje. :-)
A sto se Sarajeva tice, da ti odgovorim istim "jezikom" :izet: : bolje je da se gusi i u sopstvenom dimu iz cibuka(a ovo cibuk pretpostavljam asocira na Bosnjake) nego u u onom tamjanskom(i ovo si dobro razumio k'o i ja tebe) i piromanskom, ono ako vec moramo birati.
LBVIEW

#294 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by LBVIEW »

Fudo387 wrote:
exliberal-ex wrote:
Nece. Sarajevo danas blista, pici 300 na sat, i nikad u svojoj istoriji nije bilo ljepse i jace. Forumske drkadzije i besposlicari, kao ni njihovi bezvezni komentari nisu slika tog grada.
Polako, ali sigurno stvara se jedna mini metropola, uglavnom bosnjacka. Drugi su ga ili razvaljivali, ili digli ruke od njega kad mu je najteze bilo, tako da je malkice glupo sto se sad ljute.
Ma sta ti Fudo znas, osim cibuciti po vasceli dan uz ka'u. :D
ABH017

#295 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by ABH017 »

animals wrote: Ma nista..
Nisu to gluposti. To su kreirani stavovi i mišljenja od strane onih koji bi da upravljaju našim životima i umovima.
Možda se ja i ti, ili bilo ko drugi sa ovog foruma srećemo uživo, a da ne znamo da smo to mi. Ja svoje stavove iznosim onako kakvi oni stvarno jesu. Smatram da svako može i treba da živi ondje gdje hoće i da niko ne treba da ga tjera odatle, niti da ga na bilo koji način diskriminiše. Oblači se kako hoćeš i radi sa sebe šta hoćeš, sve dok to ne ugrožava drugog.
Ja samo želim reći da svi imamo ista prava, ali i odgovornosti, bez obzira ko smo, šta smo i odakle smo, i da ne bi trebali imati duple aršine, jer smo onda licemjerni.
animals

#296 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by animals »

ABH017 wrote:
animals wrote: Ma nista..
Nisu to gluposti. To su kreirani stavovi i mišljenja od strane onih koji bi da upravljaju našim životima i umovima.
Možda se ja i ti, ili bilo ko drugi sa ovog foruma srećemo uživo, a da ne znamo da smo to mi. Ja svoje stavove iznosim onako kakvi oni stvarno jesu. Smatram da svako može i treba da živi ondje gdje hoće i da niko ne treba da ga tjera odatle, niti da ga na bilo koji način diskriminiše. Oblači se kako hoćeš i radi sa sebe šta hoćeš, sve dok to ne ugrožava drugog.
Ja samo želim reći da svi imamo ista prava, ali i odgovornosti, bez obzira ko smo, šta smo i odakle smo, i da ne bi trebali imati duple aršine, jer smo onda licemjerni.
Apsolutno se slazem...
sve dok to ne predje u nametanje svojih stavova..
Fudo387

#297 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Fudo387 »

LBVIEW wrote:
Fudo387 wrote:
exliberal-ex wrote:
Ma sta ti Fudo znas, osim cibuciti po vasceli dan uz ka'u. :D
Tunjo je puko ko kokica. :D
Sva ta ekipa ‘kakicu piskicu’ intelektualaca su svrha samo sebi.
Po vazdan ce biti gosti u nekom kurton programu i siljiti do besvijesti. Ubode sitni honorar, marne kafu, lokum, u tom mu vakat kateter promijenit’...ima jos onaj Kazaz, njemu bih bas volio samar svezat’, dodaj jos goste tipa onaj smrdo iz Mostara Nino, ubaci malo nase Sabine, i to ako ozbiljno shvatas ne preostaje ti nista do strik i vjesaj se. U medjuvremenu bruka ljudi stvara, radi, gradi. Njih nema ni na televizoru, a rijetko kad zavire i na forum. Nisu budale k’o mi. :D
Tito_i_Partija

#298 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Tito_i_Partija »

Obilino Kasino wrote:
Tito_i_Partija wrote: Cuj po mojoj logici. Koja je to moja logika? Krst na zidu ucionica je cisti religiozni cin koji nema nikakve veze sa drzavom. Mijenjati zastavu, koja je simbol drzave dugo vremena i po cemu je drzava prepoznatljiva u svijetu, nije isto k'o i uklanjanje krsta za zida ucionica.
https://www.theguardian.com/law/2011/ma ... es-allowed
I, sta? Zasto bi ova odluka bila cudna? Mislis da je evropa potpuno sekularna? :-D

Najjaca stranka u najjacoj zemlji EU se zove "Krscansko-demokratska Unija". Pametnom dosta.
exliberal-ex

#299 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by exliberal-ex »

Fudo387 wrote:
exliberal-ex wrote:

jest blista....u p*** materinu blista....prava metropola...bosnjacka :zid:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/djeca-u ... /171022032
kamberovica polje

#300 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by kamberovica polje »

Fudo387 wrote:
exliberal-ex wrote:
Nisam znao da se definicija metropole promijenila. Sad izgleda obuhvaća urbane sredine bez stabilne vodoopskrbe.
Ja stvarno nekad pomislim da si balavac od 16 godina s obzirom na način na koji pišeš.
Locked