Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Locked
arzuhal

#126 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote:
a gdje sam odstupila od teme :D

na temi hidzab ste vise puta napisali da sam islamofob, a takva vasa reakcija je upravo indikator vaseg nezanja ili frustracija , a poanta mog posta je bila : KO i kako koristi rijec islamofob, tj. njena upotreba od vjernika ka osobama koje vlro dobro poznaju Islam :-D
Nije njima još jasno đe griješe, bolje im ne govorit ništa...
seln

#127 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seln »

Connaisseur Karlin wrote: a gdje sam odstupila od teme :D

na temi hidzab ste vise puta napisali da sam islamofob, a takva vasa reakcija je upravo indikator vaseg nezanja ili frustracija , a poanta mog posta je bila : KO i kako koristi rijec islamofob, tj. njena upotreba od vjernika ka osobama koje vlro dobro poznaju Islam :-D
Jos jednom te molim, ne prosipaj demagogiju. Ne impliciraj drugima neznanje i frustracije. Ne busaj se u prsa nekim znanjem, jer ga do sada nisi pokazala.
Ako imas misljenje u vezi narastajucih prerasuda prema muslimanima, bujrum. Ako nemas, allahemanet.
Misljenje treba potkrijepiti argumentima. Tvoj stav da smo mi neznalice i isfrustrirani NIJE argument.
Ako nastavis u istom fonu, molim te da zaobidjes temu.
Last edited by seln on 19/10/2017 17:25, edited 1 time in total.
seln

#128 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seln »

animals wrote:Islam treba smjestiti tamo gdje i ostale religije..na
folklor...
Hvala za javljanje. Ipak, tema je islamofobija, a ne gdje treba smjestiti islam.
Connaisseur Karlin

#129 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Connaisseur Karlin »

seln wrote:

Jos jednom te molim, ne prosipaj demagogiju. Ne impliciraj drugima neznanje i frustracije. Ne busaj se u prsa nekim znanjem, jer ga do sada nisi pokazala.
Ako imas misljenje u vezi narastajucih prerasuda prema muslimanima, bujrum. Ako nemas, allahemanet.
Misljenje treba potkrijepiti argumentima. Tvoj stav da smo mi neznalice i isfrustrirani NIJE argument.
sto sam pogresno napisala na temi

KO kako kad i zasto korsiti rijec islamofob prema drugoj osobi :)

aludiram na pogresno korsitenje doticne rijeci od strane mnogih prema svakoj osobi koja ima tocan i pravilan stav :-D
seln

#130 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seln »

Connaisseur Karlin wrote:
seln wrote:

sto sam pogresno napisala na temi

KO kako kad i zasto korsiti rijec islamofob prema drugoj osobi :)

aludiram na pogresno korsitenje doticne rijeci od strane mnogih prema svakoj osobi koja ima tocan i pravilan stav :-D
Evo,slozicu se s tobom (a onda idem da isamaram sam sebe) da se pojam "islamofobija" upotrebljava precesto i bez prave osnove.
Cak je i Boris Dezulovic, jedan od rijetkih iskrenih prijatelja Bosne, od nekog dokonog balijice proglasen islamofobom i cak je dospio u udzbenik vjeronauke.
Ali to su vec elaborirali drugi ucesnici u diskusiji.
Dobro bi bilo da procitas prvi post, jer tamo sam razjasnio sta je tema diskusije. Islamofobija je u naslovu upravo zbog precestog (cesto pogresnog) tumacenja.
animals

#131 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by animals »

seln wrote:
folklor...
Hvala za javljanje. Ipak, tema je islamofobija, a ne gdje treba smjestiti islam.
Ne postoji islamofobija..
seln

#132 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seln »

animals wrote:
seln wrote:
folklor...
Ne postoji islamofobija..
Danke und Aufwiedersehen.
R A V E N

#133 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by R A V E N »

Mislim da mnogi imaju osjećaj psihološke ugroženosti - daleko od toga da je iko od njih konzervativni i prakticirajući musliman, a pogotovo ne selefija. Ovo se da zaključiti po šikaniranju i psovkama koje se koriste na ovakvim temama.

Ti imigranti koji dolaze u Njemačku su vama ekonomska konkurencija za radno mjesto, jer sumnjam da iko od vas ima neko super-sofisticirano zanimanje tipa C/C++ AI programer sa barem 3 godine iskustva i slično.
Last edited by R A V E N on 19/10/2017 18:02, edited 1 time in total.
R A V E N

#134 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by R A V E N »

Ja znam kako bosanski ljudi razmišljaju:

"Evo sada dolaze muslimani na Zapad, pa će na izborima pobijediti neka stranka na osnovu socijalnog programa, pa će i takva stranka riješavati bosanske probleme oko prijetnje raspada države."

ali neće da misle o tome da je potreba za ekonomskim dobrima neograničena, a ekonomska dobra su ograničena.
R A V E N

#135 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by R A V E N »

Treća stvar je ono što sam htio napisati na temi "Propadanje Zapada i šta učiniti povodom toga", a koja je uklonjena. Radi se o ovome:

Tzv. multikultularnost je pogubna obmana!!!

Evo zašto:

Prilično sam siguran, a možemo to i provjeriti, da je religioznost mnogo veće u islamskom svijetu. Ako na osnovu multikulturalnosti kao izgovora imigranti zadrže svoj, u znatnoj mjeri, religiozni pogled na svijet, u jednom trenutku će, ako njihov broj pređe jedan kritičan iznos, početi vući Zapad ka dnu. Stvar je u tome da islam (a to važi i za judaizam i kršćanstvo) akcenat stavlja na život poslije smrti i satanizira i omalovažava ovaj materijalni svijet, te je interes za rad, razvoj i materijani napredak malen. Tako nema ekonomskog napretka i održivosti.

Sličan problem imaju i zemlje istog kulturnog kruga: Srbija, Bosna, Hrvatska i Crna Gora. Te zemlje su 1945.-u dočekale kao duboko agrarna društva. Samo Bosna je imala preko 80% nepismenog stanovništva. Tako da je u tim zemljama period ekonomskog razvoja pod KPJ/SKJ, kada dolazi o kakvog-takvog napretka, duboko usađen u ljude kao zlatno doba i "onako kako treba biti". A kako je bilo? Država je rješavala sve, samo što nije ljudima i pertle vezivala. Kapitalizam i personalna akcija su duboko ocrnjeni. Rezultat? Vidite ga.
Last edited by R A V E N on 19/10/2017 18:36, edited 1 time in total.
R A V E N

#136 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by R A V E N »

Doduše, pošteno govoreći, Njemačka ima mehanizme "da ispod stola" suzbije retrogradne elemente takvih kultura.
John Cleese

#137 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by John Cleese »

arzuhal wrote:A ne znam što si i ti navalio, šta hvali da se i ti i dijete vratite na vjeru pradjedovsku... :mrgreen:
Fakat, Arzo...
Nikad mi ti ne rece sta onomad nadje na tavanu - svetog Georgija kako ubiVa balvane na komadu lesonita sa sve potpisom Milica od Macve i prirucni fumigator na tamjanski pogon ili pak klesarski pribor i tipski nacrt za stecak sa krovicem i cetiri fasade...

Ma lozim te - znam da zivis u zgradi i da tavana neJmas :D :lol: :kiss: :run:
John Cleese

#138 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by John Cleese »

seln wrote:Dakle, sta je u pitanju?
Istinska fobija u medicinskim smislu oznacava iracionalni strah, pa je upitno koliko je naziv islamofobija odgovarajuci za pojavu koju bih prije nazvao ressentimentom, ne dovodeci u pitanje postojanje medicinske islamofobije kao straha pojedinca.
Ressentiment je, za razliku od fobije, vrlo cesto grupna pojava koja moze uzeti veci zamah, obicno u kriznim vremenima. Vrlo cesto postaje instrument politicke borbe (mislim da ne moram navoditi primjere), a kulminira u predizbornim vremenima. Populisti ga redovno koriste kao stepenicu u osvajanju vlasti, oznacavajuci grupu (famozni "c'est les autres") koji su krivi za losu ekonomsku, politicku, moralnu ili sigurnosnu situaciju.
Ponekad se populizam poklopi sa licnim ubjedjenjima politicara, koji vlastite predrasude uklopi u politicki duskurs.
Islamofobija...

To bi bio (da li adekvatan ili ne bas savrsen - to je manje bitno) izraz za pojavu cije postojanje ne mozemo negirati, uzevsi u obzir njene brojne i evidentne spoljne manifestacije, a koja se tice odnosa (pojedinaca, sredine, raznih velikih drustvenih grupa i organa, tzv. javnosti...) prema odredjenoj velikoj ljudskoj populacijskoj grupi.

Pozadina...

Pa jedan aspekt bi bio - izvjesnoj masineriji koja (inicijalno) zdere milijarde (i kojesta k tome, u procesu), da bi proizvela (valjda) jos vise milijardi, treba "ozbiljan" (dovoljno uvjerljiv, zapravo) neprijatelj...
A zli komunizam odavno vise ne pije vode... i tako...
exliberal-ex

#139 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by exliberal-ex »

Zbog cega dolazi do islamofobije....

Sa jedne strane imate jednu grupu ljudi koji dolaze sa tih islamskih prostora na zapad i njihov stav je "ovo je demokratsko drustvo gdje su vjere dozvoljene i zasticene ", automatski poslije toga ide "mi imamo svoju vjeru prema kojoj mi zivimo" sto u isto vrijeme znaci mi nezelimo da prihvatimo nista od cafirske zapadne strane ......( osim ($$$) ....
Ide se dotle da se igra na zastitu ljudskih prava pa se trazi da se izbaci svinjetina iz skole , da se dozvoli izlazak na molitve za vrijeme redovne nastave, islamski nacin oblacenja ( ukljucujuci i burke ) je prihvatljiv i pozeljan cak i kad to moze ugrozit sigurnost te osobe na radnom mjestu ( da ti masina povuce dugacke rukave ili da ti uhvati haljinu, kao sto je bio slucaj sa Fedexom gdje je par zena tuzilo firmu jer im nisu dali da rade u distributivnom centru obucene u dugacke haljine, sud odbacio kao neosnovano pa se kasnije bunile da je to protiv njihovih ljudskih prava i to su izgubile jer im je bilo ponudjeno da rade na drugim pozicijama ali su one to odbile) pa sve do toga da se trazi separacija djece tj da curice sjede pozadi posebno ako imaju mjesecni ciklus jer su tad "prljave"
( ovo sve sto sam nabrojao se desilo u Torontu koji je jedan od naj multikulturnijih gradova u svijetu)

I kad vidis ove slucajeve onda dodje do otpora od drugih ljudi, pogotovo se pocnu bunit kriscani i konzervativci koji su maksimanlo bili primorani da odmaknu vjeru od svakodnevnog zivota
( ja kao nevjernik sam se pobunio kad nam je HR dosao i rekao da nemozemo vise cestitat bozic nego moramo reci sretni praznici, mislim koga zajebavate.....kad neradimo ...za 25, sta je to ...bozic...neslave svi, tacno neslavim ni ja ali neradim zato nemam pravo da se bunim ako mi neko poceli marry christmas...)...i to je samo jedan primjer te pogubne politicke korektnosti....dodaj sad na to ove teroristicke napade pogotovo u drzavama koje su i primile najveci broj izbjeglica iz islamskog svijeta i eto ti recepta za glavobolju....
arzuhal

#140 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by arzuhal »

John Cleese wrote:
arzuhal wrote:A ne znam što si i ti navalio, šta hvali da se i ti i dijete vratite na vjeru pradjedovsku... :mrgreen:
Fakat, Arzo...
Nikad mi ti ne rece sta onomad nadje na tavanu - svetog Georgija kako ubiVa balvane na komadu lesonita sa sve potpisom Milica od Macve i prirucni fumigator na tamjanski pogon ili pak klesarski pribor i tipski nacrt za stecak sa krovicem i cetiri fasade...

Ma lozim te - znam da zivis u zgradi i da tavana neJmas :D :lol: :kiss: :run:
:lol: :twisted:
seln

#141 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seln »

exliberal-ex wrote:Zbog cega dolazi do islamofobije....

Sa jedne strane imate jednu grupu ljudi koji dolaze sa tih islamskih prostora na zapad i njihov stav je "ovo je demokratsko drustvo gdje su vjere dozvoljene i zasticene ", automatski poslije toga ide "mi imamo svoju vjeru prema kojoj mi zivimo" sto u isto vrijeme znaci mi nezelimo da prihvatimo nista od cafirske zapadne strane ......( osim ($$$) ....
Ide se dotle da se igra na zastitu ljudskih prava pa se trazi da se izbaci svinjetina iz skole , da se dozvoli izlazak na molitve za vrijeme redovne nastave, islamski nacin oblacenja ( ukljucujuci i burke ) je prihvatljiv i pozeljan cak i kad to moze ugrozit sigurnost te osobe na radnom mjestu ( da ti masina povuce dugacke rukave ili da ti uhvati haljinu, kao sto je bio slucaj sa Fedexom gdje je par zena tuzilo firmu jer im nisu dali da rade u distributivnom centru obucene u dugacke haljine, sud odbacio kao neosnovano pa se kasnije bunile da je to protiv njihovih ljudskih prava i to su izgubile jer im je bilo ponudjeno da rade na drugim pozicijama ali su one to odbile) pa sve do toga da se trazi separacija djece tj da curice sjede pozadi posebno ako imaju mjesecni ciklus jer su tad "prljave"
( ovo sve sto sam nabrojao se desilo u Torontu koji je jedan od naj multikulturnijih gradova u svijetu)

I kad vidis ove slucajeve onda dodje do otpora od drugih ljudi, pogotovo se pocnu bunit kriscani i konzervativci koji su maksimanlo bili primorani da odmaknu vjeru od svakodnevnog zivota
( ja kao nevjernik sam se pobunio kad nam je HR dosao i rekao da nemozemo vise cestitat bozic nego moramo reci sretni praznici, mislim koga zajebavate.....kad neradimo ...za 25, sta je to ...bozic...neslave svi, tacno neslavim ni ja ali neradim zato nemam pravo da se bunim ako mi neko poceli marry christmas...)...i to je samo jedan primjer te pogubne politicke korektnosti....dodaj sad na to ove teroristicke napade pogotovo u drzavama koje su i primile najveci broj izbjeglica iz islamskog svijeta i eto ti recepta za glavobolju....
Malo si to pojednostavio "Malo" je naravno stilska figura.Koliko je takvih zahtjeva bilo u Ceskoj, Poljskoj, Madjarskoj, koliko muslimana uopste zivi tamo? Pa ipak je islamofobija tamo jace izrazena nego u Torontu.
pike

#142 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by pike »

Izrazenije jer ti ga oni (madjari, poljaci...itd) u lice saspu sta misle. Zapadnjaci pate od politicke koreknosti i mazohizma ( mazohizam uglavnom kod ljevicara).
exliberal-ex

#143 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by exliberal-ex »

seln wrote:
exliberal-ex wrote:Zbog cega dolazi do islamofobije....

Malo si to pojednostavio "Malo" je naravno stilska figura.Koliko je takvih zahtjeva bilo u Ceskoj, Poljskoj, Madjarskoj, koliko muslimana uopste zivi tamo? Pa ipak je islamofobija tamo jace izrazena nego u Torontu.

ja nemogu govorit o razlozima islamofobije u navedenim drzavama jer nezivim tamo
mislim da je kod njih ono ..veci katolik od pape.
Licno govorim kako se i zasto javlja islamofobija u mojoj okolini, meni ko nekom ko nepripada tom muslimanskom korpusu nemogucnost rasprave o islamu ( svaka kritika se na noz doceka) predstavlja jedan od razloga.
nedavno sam gledao jednog tipa, bio je priadnik mladog bratstva, bio uhapsen u egiptu, zatvoren mucen...postao ekstrem ali je onda skontao da je na pogresnom putu, nije se odrekao islama kao vjere medjutim postao je kritican prema mnogim tumacenjima istog.
sad je on proglasen za neprijatelja islama i jedan od njegovih najveci kriticara je neki tvrdokorni katolikcki svestenik ?!
on sam kaze ti nemoras da budes musliman da kritikujes islam , isto kao sto nemoras da budes kriscanin da kritikujes crkvena tumacenja, nemoras da budes crnac da bi mogao kritikovat crnce...itd i covjek je u pravu
na zapadu imas dosta muslimanskog stnovnistva koje je doslo iz islamskih drzava koji neprave te tenzije ( egipat, sirija, irak....) imaju svoju vjeru , nekurce se sa njom, postuju druge netraze ljeba mimo pogace....medjutim ljudi koji dolaze iz odredjenih djelova ( afganistan, pakistan, s.a) oni dosta cesto propagiraju taj radikalni islam ( mozda je ispravan nacin , o tome nemogu iznosti misljenje kao ateista) koji je u suprotnosti sa svim zapadnjackim vrijednostima i onda pocinje rasprava ako nezelis da se prilagodis zasto si dosao, zasto me tjeras da se prilagodim ako si demokrata....i tako ukrug
pemanapemani

#144 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by pemanapemani »

Razlog za islamofobiju, izmedju ostalog, zavist, jedan od sedam smrtnih grijeha po zapadnom krscanstvu :)

Ukratko, desnicari ljubomorni na muslimane zbog njihove privrzenosti vjeri.
Vecina useljenika muslimanske vjeroispovjesti dolazi iz drzava gdje je sve podredjeno religiji i gdje klonovi ovih desnicara sa zapada odlucuju o svemu, svakoj pori zivota.

Onda desnicar svoju frustraciju pretace u islamofobiju (ressentiment) i iskaljuje je na neduznim ljudima. Terorizam mu dolazi kao budali samar i jedini krvavi izgovor za njegovu patologiju.
Sara03

#145 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Sara03 »

seln wrote:
Sara03 wrote:
Tito_i_Partija wrote:Bravo Quebec. Ovo nije Islam.

https://www.theguardian.com/world/2017/ ... -in-public
Zanima me da li pojedini ovaj potez i dalje tumače kao neku vrstu islamofobije, kao i onu odluku o zabrani religijskih simbola, u ovom slučaju hidžaba, u sekularnom obrazovnom sistemu zapadnih država.
Postoji sekularizam, a postoji i "zamazacemo oci" sekularizam.
Ako se npr. kompletno zabrane religijski simboli u javnosti, onda je to sekularizam. Ako se npr. zabrane nikabi i burke, a u svakoj ucionici na zidu krst, onda je to mazanje ociju. Ako se propagira sekularizam, a u sudnici pri zakletvi polaze ruka na Bibliju, onda je to sviranje kurcu.
Možemo se složiti u tome da ima država koje sekularizam primjenjuju na posve selektivan, krajnje neprincipijelan način, poput Italije i Austrije. I jeste nepravedno, kada se primjerice uskraćuje pravo na zapošljavanje u državnoj školi, jednoj muslimanki koja nosi hidžab ili jednom Sikhu sa turbanom, dok istovremeno u učionicama vise križevi sa razapetim Isusom ili nastava započinje sa Oče naš. Ili neki sličan primjer, gdje je očito da se zvanično laičko uređenje, ne podudara sa realnim stanjem u javnim ustanovama, koje bi u svakom slučaju i bez izuzetka, trebale odražavati religijsku neutralnost. To je u najmanju ruku izraz licemjerne politike, onih koji je provode u obrazovnom, pravosudnom i drugim sistemima koji su pod šapom države.

Ali kada je riječ o zabrani burke i nikaba, mišljenja sam da nema previše dodirnih tačaka sa gore navedenim i da motivi zabrane mogu biti različiti, a i to ovisi od države do države. Nisu ni Maroko ni Malezija, naročito oduševljene burkom i nikabom, al’ njihove odluke povodom istih, uglavnom prolaze nezapaženo, dok se one na drugoj strani odmah tretiraju kao vid institucionalne islamofobije. Tamo gdje je nejednak tretman u društvu suviše očigledan, i te kako postoji osnova za negodovanje i kritiku, al' opet ima i situacija u kojima se ne može odmah, na prvu, upirati prstom, bez da se prvobitno sagleda šira slika.
sadie_forever

#146 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by sadie_forever »

Sara03 wrote:
Ali kada je riječ o zabrani burke i nikaba, mišljenja sam da nema previše dodirnih tačaka sa gore navedenim i da motivi zabrane mogu biti različiti, a i to ovisi od države do države. Nisu ni Maroko ni Malezija, naročito oduševljene burkom i nikabom, al’ njihove odluke povodom istih, uglavnom prolaze nezapaženo, dok se one na drugoj strani odmah tretiraju kao vid institucionalne islamofobije. Tamo gdje je nejednak tretman u društvu suviše očigledan, i te kako postoji osnova za negodovanje i kritiku, al' opet ima i situacija u kojima se ne može odmah, na prvu, upirati prstom, bez da se prvobitno sagleda šira slika.
Ali u drzavi Danskoj danas recimo ima 200 zena pod burkom,i radi tih 200 zena oni zele zakon da sprovedu i o tome se vrti u medijima,,i sad da mi neko kaze da to nije namjerno ciljano ka islamu? pa pobogu vise imas ljudi s fetisima nekim i poremecajima hocel za svaku sitnicu zakon pravit?
seln

#147 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seln »

exliberal-ex wrote:

ja nemogu govorit o razlozima islamofobije u navedenim drzavama jer nezivim tamo
Licno govorim kako se i zasto javlja islamofobija u mojoj okolini, meni ko nekom ko nepripada tom muslimanskom korpusu nemogucnost rasprave o islamu ( svaka kritika se na noz doceka) predstavlja jedan od razloga.
nedavno sam gledao jednog tipa, bio je priadnik mladog bratstva, bio uhapsen u egiptu, zatvoren mucen...postao ekstrem ali je onda skontao da je na pogresnom putu, nije se odrekao islama kao vjere medjutim postao je kritican prema mnogim tumacenjima istog.
sad je on proglasen za neprijatelja islama i jedan od njegovih najveci kriticara je neki tvrdokorni katolikcki svestenik ?!
on sam kaze ti nemoras da budes musliman da kritikujes islam , isto kao sto nemoras da budes kriscanin da kritikujes crkvena tumacenja, nemoras da budes crnac da bi mogao kritikovat crnce...itd i covjek je u pravu
na zapadu imas dosta muslimanskog stnovnistva koje je doslo iz islamskih drzava koji neprave te tenzije ( egipat, sirija, irak....) imaju svoju vjeru , nekurce se sa njom, postuju druge netraze ljeba mimo pogace....medjutim ljudi koji dolaze iz odredjenih djelova ( afganistan, pakistan, s.a) oni dosta cesto propagiraju taj radikalni islam ( mozda je ispravan nacin , o tome nemogu iznosti misljenje kao ateista) koji je u suprotnosti sa svim zapadnjackim vrijednostima i onda pocinje rasprava ako nezelis da se prilagodis zasto si dosao, zasto me tjeras da se prilagodim ako si demokrata....i tako ukrug
Jasno je da svaki oblik zajednickog zivljenja treba pravila, od vucjeg copora pa do najliberalnijih drzava na svijetu. Jasno je i da liberalna demokratija moze i treba dopustiti najveci moguci personalni razvoj pojedinca... ali i taj razvoj ima granice. Sloboda jednog prestaje tamo gdje pocinje sloboda drugog i ne moze se ta sloboda koristiti u svrhu ukidanja te iste slobode.
Da ne nabrajam dobro poznate folskule: niko nema pravo da, pozivajuci se na slobodu, trazi ukidanje slobode, kao ni promjenu navika zivota, oblacenja, jela itd.
Sve je to kristalno jasno, ali... i jedna od najliberalnijih drzava svijeta, Kanada, sigurno ima mehanizme zastite poretka, kao i mehanizme sankcionisanja. Zasto se, dakle, pojedinci koji ugrozavaju sekularizam i sigurnost drzave ne izoluju, zatvore, protjeraju... sta god.
Zasto se tih 1% trpi, da ne kazem uzgaja u svrhu opravdavanja islamofobije?
seln

#148 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seln »

Sara03 wrote: Ali kada je riječ o zabrani burke i nikaba, mišljenja sam da nema previše dodirnih tačaka sa gore navedenim i da motivi zabrane mogu biti različiti, a i to ovisi od države do države. Nisu ni Maroko ni Malezija, naročito oduševljene burkom i nikabom, al’ njihove odluke povodom istih, uglavnom prolaze nezapaženo, dok se one na drugoj strani odmah tretiraju kao vid institucionalne islamofobije. Tamo gdje je nejednak tretman u društvu suviše očigledan, i te kako postoji osnova za negodovanje i kritiku, al' opet ima i situacija u kojima se ne može odmah, na prvu, upirati prstom, bez da se prvobitno sagleda šira slika.
Naravno da se mora sagledati siri kontekst. Jedna Kanada, sa svojim ultraliberalnim premijerom, sigurno ima veci moralni kapital u pogledu zabrane burke, nego jedn Austrija, u kojoj ce uskoro na vlasti biti partija koja je ideoloski nasljednik NSDAP.
Novak20

#149 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by Novak20 »

seln wrote:
exliberal-ex wrote:

Jasno je da svaki oblik zajednickog zivljenja treba pravila, od vucjeg copora pa do najliberalnijih drzava na svijetu. Jasno je i da liberalna demokratija moze i treba dopustiti najveci moguci personalni razvoj pojedinca... ali i taj razvoj ima granice. Sloboda jednog prestaje tamo gdje pocinje sloboda drugog i ne moze se ta sloboda koristiti u svrhu ukidanja te iste slobode.
Da ne nabrajam dobro poznate folskule: niko nema pravo da, pozivajuci se na slobodu, trazi ukidanje slobode, kao ni promjenu navika zivota, oblacenja, jela itd.
Sve je to kristalno jasno, ali... i jedna od najliberalnijih drzava svijeta, Kanada, sigurno ima mehanizme zastite poretka, kao i mehanizme sankcionisanja. Zasto se, dakle, pojedinci koji ugrozavaju sekularizam i sigurnost drzave ne izoluju, zatvore, protjeraju... sta god.
Zasto se tih 1% trpi, da ne kazem uzgaja u svrhu opravdavanja islamofobije?
Interesantno pitanje. Možda bi ga mogli i mi postaviti ovde u BiH vezano za paradžemate i popratne pojave.
seln

#150 Re: Islamofobija - strah, ressentiment i populizam

Post by seln »

Novak20 wrote: Interesantno pitanje. Možda bi ga mogli i mi postaviti ovde u BiH vezano za paradžemate i popratne pojave.
To je vec malo teze, jer BiH nije pravna drzava. U Bosni je npr. moguce da jedan primitivni krmak iz Laktasa demonstrira silu i niko mu nista ne moze, jer bi svaka akcija eventualno znacila pocetak rata. Takodje je tesko pozvati paradzemate na odgovornost, jer bi takva pravda izgledala selektivno, s obzirom da se bez imalo ustrucavanja u BiH sepure ravnogorci i kojekakvi bastinici ustaske tradicije.
Locked