Onda sam i ja sam sebe poistovjetio sa islamofobičarima, fašističarima i tako dalje, ali ja znam da to nije istina i u buducih par primjera cu to pokazati i možda pomoći ljudima koji se isto osjećaju, jer ja sam lično uvrijeđen... i znam da nisam takav.
Naime, stvar me sve više zainteresovala pa sam malo tražio po netu i napokon se skrasim na jednom blogu "Umni debakl" lika pod pseudonimom ucenjaka, i bogami ljude koje je on prozvao islamofobičarima, fašistima i komunistima su ljudi čiji rad je jako dobar i koji se trude da u ovakvom sistemu naprave nešto dobro i sebe vidim kao te ljude u buducnosti.
No i tako ja, krenem rezimirat stvari i sve mi polako padne na pamet, da sam se eto pro prvi put uclanio na neki forum i postavio svoju temu, jer me bas interesuje kakva ce diskusija, nadam se zdrava i konstruktivna, iz ovog mog posta roditi.
Dakle da krenemo ispocetka, ja cu u iducem "izlaganju" na svoj nachin predstaviti riječi,epitete,izraze islamofob, fašist i komunist!! Nadam se da ima neko ko ovo čita da me podrži makar u jednoj stvari, ali vidit ćemo, interesuje me takođe i kritike i dopune, tako da nemojte se ustručavati komentarisat al molim vas sve u granicama normale. Uglavnom moderator će to da ocijeni, jer je zato i tu!!
Znači po meni je:
1.Islamofobija, totalno nepoznata riječ i totalno neukusna i nadasve glupa riječ, islamofobija kao i sve fobije, strahove, bi prestavljali npr. mene da kad chujem riječ islam, ezan, Kur'an itd... da se skupim u ćošak i da drhtim od straha i nemogu spavat, jer tobože eto ja sam islamofobičar. Al to nije istina, ja nisam islamofobičar, takav, poštujem islam i islamske zakone te imam mnogo prijatelja i prijateljica koji su religiozni i koje stvarno poštujem i volim onakve kakve jesu!!Znači u biti nebojim se njih!! Dalje , ja jesam anti-reisa-cerića-islam-u-bih , jer taj čovjek po meni previše se upliće u probleme, politike,ekonomije, tempereature vode u jadranskom moru, vremenske prognzoe (a to je kvartanje u božje poslove?:D), i maksimalno exponiranje u Dnevnom Avazu. (Jeste li mozda primjetili da se u posljednjih 3-4 godine reis Cerić pretlpatio na prvih deset stranica najtiražnijeg i najgoreg dnevnog lista u BiH, stvarno pogledajte među orbih deset stranica on mora biti,sa nekom svojom izjavom, malo da skrenem sa teme jeste li primjetili da u Avazu svaki članak ima Nadnaslov,naslov i podnaslov sa slikom i komentarom, to stvarno nema smisla a da nespominjem naslove poput "bila je tuča sjevali su noževi" ili "Skoro niko ništa ne kupuje" gramatički nemogućih rečenica!:D)
No gdje smo stali, da reis je haman previše zainteresovan za sve ostalo tako da mu u okviru IZ dešavaju nevjerovatne stvari i nevjerovatna zla. Mislim da znate o čemu pričam,ako ne javite da napomenem!!
2.Fašizam, predstavlja omaložavanje drugih ljudi i stavljajući svoj narod i svoju rasu u superiorniji položaj!! Do spoznaje da nisam ni fašista došao sam upravo na blogu "umni debakl", naime ako sam ja fašista, onda su ti ljudi tamo čisto zlo.
Naime njihova priča se zasniva na tome da ja nemam pravo na komentarisanje posljednjijh dešavanja u BiH jer sam ja eto, kjafir/nevjernik/ateista, i da čim se kaže nešto,eto dodje neki lik i izbifla čitav Kur'an napamet neuvažavajući moje mišljenje, jer sam ja eto kjafir/nevjernik/ateista! Ne uvažavajući moje mišljenje, ne uvažava ni moju svijest ni moju ličnost te je samim tim on zapravo FAŠISTA;nadam se da razumijete moju poentu, ako ne javite mi pa ću pokšati malo bolje da objasnim;
Nisam ja fašista zato što nevjerujem, nego zato što imam mišljenje protiv nadasve-najmoćnije-najzajebanijeg-dasu reisa i što smatram da ne obavlja svoj posao kako treba i da puno griješi.(nadam se da ste razumili ovaj dio!!)
I u ime toga krenem ja u novo razmišljanje kako smjeniti uopšte tog čovjeka, staviti nekoga novoga, taj bi možda unaprijedio rad IZ u BiH i stavio novo značenje islamu i poštivanju religiije!! I onda mi padne na pamet, pa to je nmoguće, da a taj obrazac sam već negdje vidio, tj: (idući obrazac/model/okvir je nastalo u žaru protiv današnjeg rijaseta ali se lako može primjeniti i na ostale religijske institucije u BiH)
3. Komunizam
Komunizam je način uređenja politike i vođenja države (po meni nije neka poseban definicija al mislim da je u biti to),
komunista je osoba koja podržava takav vid vođenja države.
Pogledajte dobro obrazac/model/okvir dole napisan i uočite sličnosti
1 vođa, 1 vođa
predsjednik, maršal reis, poglavar
(Izabran od strane CKSK, = (izabran od strane Rijaseta
u teoriji na neograničeno vrijeme ) u teoriji na neograničeno vrijeme)
sekretar regionalnih KSK Imam kantona
(izabran od strane RK SK = (izabran od strane kantonalnog odbora
u teo. na neograničeno vrijeme) džemata, na t.neodređeno vrijeme)
i tako i sto i na opštinama
mz ....
Ovo gore netreba da bude tačno, možda su funkcije drugačije naslovljene ili drugačiji pristup ali zato zastražujuće slične imaju sljedeće epitete. (za zagovornike IZ u BiH, u nedostatku bolje riječi nazvatu ću ih KOISLAMISTIMA)
Naime, komunisti vjeruju u rad, napredak i progres ----- ambiciozno, divno i bezprijekorno za jedan sistem
koislamisti vjeruju u allaha dž.š.,islam i islamske zakon ----- prelijepa religija sa mnogo dobrih zakona i principa
Dalje, komunisti neopravadavaju vjernike, religiju.
koislamisti neopravdavaju nevjernike i sve ono što je kažnjivo po islami, valjda
Duga je lista zalaganja i nezalaganja jedne i druge strane, naime ovim sam želio pojazati da su u biti ova dva extrema ista, djele iste načele, nema prostora ili barem nisu poželjni za one neutralne, nepristrasne ili jesi ili nisi ko,pa po izboru.
Idemo sad dalje epitet sistema koji me naveo uopste na ovo razimšljanje a tj. promjene u CKSK niti u IZ nemogu izazvati obični ljudi, znači neki neutralan sistem, naime da bi bili u CKSK morate imati školu, a tada je bila škola lokalne samopurave te marksizam itd... da bi ušli u IZ morate imate medresu, te fakultet islamskih nauka. Nemože svako ući u CKSK i u IZ pa izvrišti neke promjene
Dalje, obadva ova sistema karakterišu prijekorni i oštri sudovi, tj. protiv TITA da si nesto rekao išao bi na goli otok, ekstrem, ali je takodje i ekstrem da se za krađu osječe ruka! Pa masa u ljudi u Bih bi bila bez ruke i na golom otoku!
Naime,obadva ova sistema su u teorije perfektna i dobro namjerna, jedina zamjerka im je ta što ih vode ljudi, dakle, ljudi su na čelu ovih institucija a ljudi su, vjerovatno ste dosad naučili potkupljivi,zavidni, gladni za moći i bogatstvu,.prevrtljivi, i lažovi, u biti jedina Vrsta u prirodi koja je Auto Destruktivna
(To su epiteti koje sam se ja sjetio dok sam ovo pisao, mislim da ih ima još, pa ako ko skonta neka javi.)
I dalje ovo sam sve napiso iz razloga što ljudi iz IZ se takodje ponašaju kao Komunisti, mislim da sam gore naveo lijepih primjera atributa ovih extrema, te da je IZ ništa više neog druga inačica CKSK!!! Razmislite malo, ako jesam upravu, ja mislim da jesam, onda su i oni komunisti, samo ne sa tim imenom!!
Ja lično ne želim, niti jedno od toga dvoga!! Želim neutralan sistem, liberalizam, demokratiju i kapitalizam u kome moje mišljenje neće biti ofašistizirano
E JA TO želim, a vjerujem i mnogi vi da, pošto to je jedini put u bolju budućnost!!
p.s. Stoji da je BiH demokratska država a i malko liberalna ali mi neznamo izgleda se ponoašati u takvim sredinama!Ali to je čak druga tema:D!
No, hvala što ste pročitali, ako ste pročitali, nadam se da ćete uvažit ili kontruktivno kritikovat samo me nemojte omaložavat zbog iznošenja moga mišljenja. Tekst vjerovatno je pun grešaka, ebiga dugo ga kucam pa mi bilo mrsko ispravljat!!
Uživajte i puno pozdrava
pj