Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ukoliko nije u skladu s pravilima foruma - neka obrisu moderatori ovu temu.
Ovdje cu vam ostaviti knjigu koja je - u Britaniji postala jako popularna, izdana je u Maju 2007 godine i na Engleskom je jeziku. Ja sam je tek danas skinuo i procitao 15 stranica ali mislim da vrijedi i drugima da je procitaju. Uglavnom napisana je od strane covjeka koji je rodjen u Britaniji ali je porijeklom iz Indije, koji je sa 16 godina postao Islamski fudamentalista, da bi kasnije - promjenio svoje poglede.
jao sto laze lik... a najgore je sto mu to sve prolazi... ne znam za knjigu, nisam cito, pretpostavljam da je slicna kao i video, al ove lazi vamo u ovom videu stvarno su zaista...
Ne znam samo - kako tebe uvjeri - Islamista da je autor knjige - lazov, a ne da je - Islamista, kao glasnogovornik, jedne organizacije, covjek koji po svaku cijenu mora da stiti njenu reputaciju, ozbiljno ostecenu u Britaniji i organizaciju koja je zabranjena u dosta muslimanskih zemalja, sto im daje odrejeni osjecaj.
Sad, da li je autor knjige bio clan, ili je vrlo dobro upoznao clana, organizacije pa na osnovu toga napisao knjigu - mene ne interesuje jer je to mikro-kozmos, koji sam po sebi nije uopste ni bitan, per se. Interesuje me kljucna poruka a to je - kako od nekog rodjenog u Britaniji, ko nikad nije - ni posjetio Bangledes, ili Pakistan - dobijes Islamistu.
I sam sam imao priliku prisustvovati par predavanja kojekakvih "sivih organizacija" - dakle organizacija koje su imale - svoj plan, imale svoje ideologe, koje su uvijek nesto "organizovale" - u vidu predavanja, okupljanja, tema, rasprava i diskusija, ali - to je bio samo - povrsina, dubinski - to je bio mamac, za kandidaturu, s kojim se pune - prvi redovi i esaloni.
Dakle - svi napadi terorista izvedeni do sada su bili pod klauzulom - mi uzvracamo na vas udarac i nepravdu koju ste nanjeli - Islamu, na sve ono kroz sta je Islamski svijet bio u proslosti. Medjutim - postoji tu jedna druga motivacija, mnogo snaznije, a to je - ovo je dokaz nase organiziranosti i istrajnosti, i direktan pokusaj nad podrivanju temelja bilo koje drzave u kojoj se desi napad, npr. u Spaniji - prije izbora neposredno, nakon koji rezultat istih nije uopste - ni licino na predizborna predvidjanja. Dakle - tu se radi o aktivnom participiranju u kocenju rezima, koristenju svake priliko u kojoj ti nudi i pruza slobode da bi se pozvao na deomraktiju i pravo da imas neku organizaciju - o Islamu ali osnova te organizacije je - skriveni i iz potiha rad kontra rezima, ako ni u cemu drugom - a ono u sirenju prihvatljivosti npr. terorizma, ili potrebe i nuznosti Jihhada, koji postaje - 6 od 5 stubova Islama (po militantnoj interpretaciji), Krajnji cilj je - kreiranje Islamske drzave, u kojoj zive svi muslimani i koja - vlada po Serijatu, i u kojoj takav zivot je - jedini zivot i nacin koji je dozvoljen.
Knjiga govori jos i o dihtonomiji tumacenja tradicionalnog vs. hibridnog Islama tj. Islama s izvora, i Islama koji je nastao na Zapadu, u glavama mnogih onih koji su protjerani iz Islamskih zemalja - radi svoje indoktrinacije i slicno. O tome sta znaci demokratija unutar istog. O tome koliko je sukoba unutar samog Islamskog svijeta i pokreta u njemu jednih kontra drugih. Na jednu ruku - muslimani svi - smatraju demokratiju pozitivnom, na drugu - Islamistima je ideal ne da je covjek vlasnik sudbine, vec da je bog onaj koji je suvjereni vladar, a covjek njemu podredjen. Tog istog boga - naravno, predstavljala bi Ulema, koja bi mu najbliza i bila - po znanju ali - o primjeni istog i deficitima, na to do danasnjeg dana, nije pronadjen odgovor. Zbog toga - cak i prividna demokratija - nije pozeljnja, jer nije u skladu - s onim sto mora biti teznja i ceznja svakog muslimana.
Zbog toga - uzmi i procitaj 150 stranica knjige, ukoliko te interesuje. O tome - ko sta laze kad kaze nesto na tv-u, sasvim je normalno da Islamisticki pokret koji je opisan u knjigi u negativnom kontekstu nece priznati da je autor njihov pionir, da je autor neko ko je na jedan univerzitetski kampus - uveo organizaciju pa preko nje poceo radikalizirati studente npr. zabranio ljudima da posjecuju clubove i diskoteke, da bi cak i ulaze od istih blokirao i odvracao one koji su - uzimali njega kao "ispravnog i jakog u vjeri brata musliman", i nece priznati naravno da organizacija odavno ima svoje celije, unutar kojih - se regrutira i indoktrinira mladost, koja jos uvijek nema, razvijen odbrambeni mehanizam narucito u drustvu u kojem je - ogranicena, limitirana bilo - iz nutra - npr. familija koja se plasi utjecaja Zapada i promjene koje zivo na Zapadu nosi ili izvana - emigranti/stranci koji nisu dobrodosli koji su ismijani, koji su predstavljeni nekim sterotipovima, nikad shvaceni i slicno...
Doduse - postoje segmenti knjige za koje bih rekao, da mislim da se autor pravi naivniji nego sto zaista jeste, cak i u periodu svog zivota o kojem pise (kasne tinejdzerske, rane 20-te godine). Takodje u knjizi jako mnogo se spominje Bosna i situacija u njoj kao uzrok ekrtremizacije, i kao direktan primjer svim Britnanskim muslimanima - o tome sta im se sprema i kako. Cak sta vise - Srbi su stavljeni u istu ravan sa Jevrejima, Bosna s Palestinom. Tu se opisuje takodje - individualni put Wehabija u Jihhad, kao i masovno organiziranje i protesti koji su imali poruku koju je tesko - negirati npr. zaustavi klanje u BiH - al' ispod poruke, je bila struktura i agenda organizacije, svaka od kojih se bazira na svojoj vrsti ideologa, na njegovim diskusijama, i na njegovom nacinu pristupa problemu koji se usvaja onda - maximalno, 100%, i cak bukvalisticki.
Sve u svemu - na pitanja postavljena a to je - kako dijete rodjeno u Britaniji moze postiati Islamista, uprkos protivljenju familije - odgovori su dati. Cak sta vise - i poznati primjeri otudjivanja od familija individua koji krenu ovom stazom je takodje opisan, kao i suport koji pri tome dobijaju te i objasnjenje kako je to - test sejtana koji zeli da te skrene sa pravog puta.
Knjiga takodje govori o podjeli na prave muslimane i polu-muslimane. Govori o onima koji su - jasni vizionari i lideri, a vecina Islamista misli - da su oni glava i pamet Islama - koja treba da upravlja i vlada, masom drugih umjerenijih, te kako s vremenom - osoba promjeni osnovu svojih uvjerenja pocevsi od tradiconalnih do radiklanih sve u zelji da se dokaze - drugima, da je on stvarno veliki vjernik. Govori i o tome - koja je vrsta Islama u modi, medju mladima. Taj miks - ideologije, vizure svijeta koja je - pomalo nahreo nasadjena, politike, indoktrinacije s pravim rijesenjem - i plasenjem i sijanjem straha da - ukoliko ne prihvatis to rijesenje kao pravim - zavrsiti ces ovako - i onda se nadje primjer i nadju se kasete s video materijalom i slicno. Nakon ovoga je jasno - i problematika IZ koja ne moze privuci omladinu, i ne na nacin na koju tu rade npr. Selefije a nisu jedini, cak su u knjizi uporedenje Selefije sa Amishima - ali uz dodatnu napomenu da su Selefije vrlo arogantne - dok su Amishi povuceni i miroljubivi (Amishima je npr. zabranjeno sluziti bilo koju vojsku).
Dio knjige govori i o zenama, kao i najbojjim sljedbenicima Islama, po pitanju ekstremizma, po pitanju maskimalne poslusnosti, i po pitanju ocuvanja svih vrijednosti, po pitanju odbijanja bilo kakve veze, s muskarcem, dok se zena ne uda, tako da se opisuje dosta brakova koji su sklopljeni samo da bi se ljudi zblizili jer drukcije nisu mogli, ukoliko bi postovali doktrinu koja nalaze - "nema hodanja i zabavljanja". U toj atmosferi onda - dolazi i do mnogo razvoda jer partnerstvo je sklopljeno bez da su ljudi se poznavali iole bolje i bazirano samo na jednom priceptu a to je - ta zena je veliki vjernik, sto znaci da mora biti - prava zena za mene. I slicno je sa muskarcima. Sto je neko vise i jace u vjeri - to je i boljim martialnim kadidatom. Naravno, cesto ovo dovodi do veze koja nisu kompatibilne i razvoda, u kojima i nakon kojih - ostaju dijeca, kojima malo treba - da u pokusaju pronalazenja tradicionalnih vrijednosti - ne krenu stranputicom, iz ovog ili onog razloga.
Takodje se spominje i do - da vecina ljudi koji su rodjeni i zivjeli u muslimanskoj nekoj zemlji - i koji su emigrirali - ne nose sa sobom ove Islamisticke tendencije. Najcesce najbolji kandidati su druga generacije, djeca koja su otudjena rodjena negdje daleko, i to nikad nisu prihvatili kao svoje, dok su istovoremeno idolizirali ono odakle su im rodielji nikad ne upoznavsi se realno s razlozima zasto su roditelji dosli odakle su dosli i otisli gdje su otisli. U takvom rezimu i sistemu dijete vrlo brzo preraste roditelja koji vise ne moze da ga kontrolira, kao i njegove vrijednosti i onda trazi - jos malo vise od ovog "dobrog Islama" - sto postepeno uvodi u ekstremizam..
Sve u svemu - nisam jos procitao knjigu do kraja, ali .... koga interesuje - tu je. Ko hoce da gleda prepucacinu - na tv-u i na osnovu toga sudi nekome, moze i to, samo nemoj da ti srce pozeli da je istina ono sto ti zelis da je istina jer je takvim bolje i ljepse. Tj. kad dva lika na tv ekranu - govore jedan protiv drugog - tu je jako tesko reci ko laze, narucito kad je jedan lik autor knjige koja se prodaje poprilicno dobro a drugi lik - glasnogovornik Islamske organizacije koja je - opisana, i na svojstven nacn ocrnjena, u knjizi. Tu istina, barem izmedju ta dva lika, nije kljucna motivacija, njihov je sukob vrlo - personificiran. Ali ima istine u pitanju koje je Amanpur uputila autoru - da li se plasis za sopstveni zivot. Mislim da nije jednostavno napisati ovakvu knjigu, ukoliko si bio u unutarnjem krugu, iz razloga sto i kad ga napustis jos uvijek - nisi s one strane. I na to se racuna. A kad se ne moze vise na to racunati - znaci da si "spijun" kojeg treba eliminirati. Zbog toga se racuna se na sutnju i pasivnost. Zbog toga - cijenim nekog ko je stavio glavu u torbu pa napisao svoj put, i opisao par dzemata, par dzamija, par sistema paralelnih, par ideologija, par uvjerenja, i sva lutanja i trazenja u okvirima istih, opisao organizacije koje postoje - i npr. njihove agendu, od nacionalih frontova - koji su vrlo naivni, i manje vise tu samo da bi se ljudi druzili, do mnogo malignijih organizacija, koje od samog pocetka, su ponosne, svojim ciljevima, svojim metodama i svojom selektivnosti i eksluzivnosti prilikom koje biraju kandidate, vecina koji je intelektualaca, uspjesna jako i u privatnom zivotu, i vrlo skolovana, i cak sto vise, jako dobro se snalazi u zemlji u kojoj zivi, no uprkos svega toga - prezire je,
Uglavnom dobra kniga o evoluciji uma, i tome kako neko - postane ekstremista, fudamentalista i na kraju Islamista koji rusi rezime da bi dokazao svoju spremnost i predanost manifestu ideologije i zelji da osvane u Islamskoj drzavi u kojoj Bog je vrhovni lider (iako se ne zna kako bi mi to s njim komunicirali) a njegov zakon - vrhovni zakon, sto tjera bilo koga ko nije u takvom rezimu a ko je musliman - da mora da prihvati ove vrijednosti barem nominalno, da nebi dolazio u neki veci konflikt - s onima na desnici. . Sto postavlja jedan sasvim novi koncept po kojem - teroristu ne interesuje - proslo stradanje vec ga interesuje - preuzimanje dominacije, rusenje drzavnog poretka, dokazivanja Zapada trulim Zapadom, i predstavljanjem vlastite snage kao Bozijom zapovjedu, te iscekivanju da se pojavi jedan - Islamski rezim, sirenjem kojeg ce doci do nekog novog Otomanskog carstva ili drzave u kojoj bi bio smjesten cijeli Ummet. I s tako mocnom drzavnom onda - muslimanima nece niko ne samo moci nego ni smjeti "nista".