Islam u različitim dijelovima svijeta
-
FrankSlade
- Halcyon
#127 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
AleksoMKD wrote:Neka ljudi odrade ostatak posle molitve. Ko sto uzimaju pauzu za rucak nek uzmu pauzu za molitvu a posle toga se vrate u kancelariju, odrade tih sat vremena i cao.
Jednako za sve religije a ateisti mogu kuci ranije jer koriste samo pauzu za rucak.
Najpoštenije. Ali za neke je sama činjenica da bi neki klanjali problematična, pa taman kad bi ostajali i tri sata duže od ostalih. Znaju oni vrlo dobro da kompanija neće izgubit apsolutno ništa za tih 15tak minuta dnevno koliko vjernici "potroše" na dva namaza, problem je što ti ljudi uopšte i vjeruju. Vidiš da i sami kažu da bi oni to sve među četiri zida.
- desni
#128 Re: Islam u Azerbejdžanu
Svašta sam bio napisao .Selam iz Bosne ovim ljepoticamafatamorgana wrote:Ima nešto u ovim AzerbejĐankama ....Chisum wrote:
A bogami i shimnerke...![]()
Last edited by desni on 02/06/2012 14:50, edited 1 time in total.
-
samina_swe
#129 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
pogledaj malo po njihovim forumima,sandzaklije su za njih albanci istoSreća pa su se ljudi koji žive u Plavu i Gusinju izjasnili kao Bošnjaci mada više idu na Albance jer imaju apetite i prema tom kraju
zele veliku Albaniju,i to otvoreno kazu..dakle albanija,kosovo,dio makedonije,sandzak,dio crne gore
sve to jedna velika albanija
No,nisu svi isti,,albanci iz Makedonije su drugaciji,,drze prilicno jako do vjere,kosovari i albanaci iz albanije ih zato smatraju "fundamentalistima"
- NIN
#130 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
Jos jednu zucni protiv Albanaca i tapija ti je!samina_swe wrote:Albanci su katastrofa...
- NIN
#131 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
I ti - jos jednu protiv Albanaca i saljem te u Banovicke rudnike na prisilan rad!So What! wrote:...
- Gojeni H
#132 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
Sve bivse zemlje Sovjetskog Saveza sa znacajnom muslimanskom populacijom su formirane na isti kalup i veoma je mala razlika medju populacijom od zemlje do zemlje.
Islam je u zapecku kao dio slabo izreziranog folklora, svi se natjecu ko ce biti "evropejskiji", novi vladari kopiraju bivsu "narodnu" vlast sa znacajnom dozom kicha. Nikakve razlike medju Azerima, Kazacima, ili Turkmenima.
Alkohol se ne pije vec se kroz sliku bivsih, a cesto i sadasnjih gospodara Rusa, trosi nemilice i dio je narodnog folklora. Ljudi imaju vrlo malo ili nikako samopostovanja.
Jedini izuzetak ovde su Ceceni. Njihovi susjedi ih opisuju kao veoma ponosne ljude koji nikada nece prihvatiti okupatora i koji ce se uvijek boriti za oslobodjenje. Susjedi ih duboko postuju, ali ih se i boje.
Jedan americki vojni analiticar daje svoju verziju objasnjenja kako se islam nije izgubio u Ceceniji i kako su Ceceni nepopustljivi u borbi za slobodu. Njegova teorija je da su Ceceni od davnina pripadnici raznih sufijskih tarikata. Kako je sufizam sam tajnovit i tumaci se kao islamski misticizam, tako se u okviru ovih tarikata odrzavao islam i ocuvao nacionalni identitet.
Islam je u zapecku kao dio slabo izreziranog folklora, svi se natjecu ko ce biti "evropejskiji", novi vladari kopiraju bivsu "narodnu" vlast sa znacajnom dozom kicha. Nikakve razlike medju Azerima, Kazacima, ili Turkmenima.
Alkohol se ne pije vec se kroz sliku bivsih, a cesto i sadasnjih gospodara Rusa, trosi nemilice i dio je narodnog folklora. Ljudi imaju vrlo malo ili nikako samopostovanja.
Jedini izuzetak ovde su Ceceni. Njihovi susjedi ih opisuju kao veoma ponosne ljude koji nikada nece prihvatiti okupatora i koji ce se uvijek boriti za oslobodjenje. Susjedi ih duboko postuju, ali ih se i boje.
Jedan americki vojni analiticar daje svoju verziju objasnjenja kako se islam nije izgubio u Ceceniji i kako su Ceceni nepopustljivi u borbi za slobodu. Njegova teorija je da su Ceceni od davnina pripadnici raznih sufijskih tarikata. Kako je sufizam sam tajnovit i tumaci se kao islamski misticizam, tako se u okviru ovih tarikata odrzavao islam i ocuvao nacionalni identitet.
-
silver testelone
#133 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
wow, znači svi bi se trebali ugledat na Čečene, vehabije i sl. ekstremiste 
-
samina_swe
#134 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
sjeverni kavkaz (ceceni,dagestanci i cerkezi) su izuzetciJedini izuzetak ovde su Ceceni. Njihovi susjedi ih opisuju kao veoma ponosne ljude koji nikada nece prihvatiti okupatora i koji ce se uvijek boriti za oslobodjenje. Susjedi ih duboko postuju, ali ih se i boje.
oni su pored balkanskih muslimana jedini "bjeli muslimani" i po tome su meni bar uvijek bili dragi
- Tvrtko II Kotromanić
#135 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
znaci po tebi ceceni =ekstremisti?silver testelone wrote:wow, znači svi bi se trebali ugledat na Čečene, vehabije i sl. ekstremiste
aferim
- Tvrtko II Kotromanić
#136 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
takodjersamina_swe wrote:sjeverni kavkaz (ceceni,dagestanci i cerkezi) su izuzetciJedini izuzetak ovde su Ceceni. Njihovi susjedi ih opisuju kao veoma ponosne ljude koji nikada nece prihvatiti okupatora i koji ce se uvijek boriti za oslobodjenje. Susjedi ih duboko postuju, ali ih se i boje.
oni su pored balkanskih muslimana jedini "bjeli muslimani" i po tome su meni bar uvijek bili dragi
- Gojeni H
#137 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
Ne, treba se ugledati na one koji citav narod svrstavaju u red s ekstremistima.silver testelone wrote:wow, znači svi bi se trebali ugledat na Čečene, vehabije i sl. ekstremiste
Takodje, treba se ugledati na one koji hrabru visestoljetnu borbu naroda za slobodu i opstanak nazivaju ekstremizmom.
Na kraju, trebali bi se ugledati na one koji prihvataju da je dio jedne vjerske grupe ravan ili jos gori od onih koji su uz zvuke "ne moze nam niko nista" rezali vratove na Drina cupriji.
- Gojeni H
#138 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
Ne kontam. Jesmo li se poceli dijeliti po rasi ili...?samina_swe wrote:sjeverni kavkaz (ceceni,dagestanci i cerkezi) su izuzetciJedini izuzetak ovde su Ceceni. Njihovi susjedi ih opisuju kao veoma ponosne ljude koji nikada nece prihvatiti okupatora i koji ce se uvijek boriti za oslobodjenje. Susjedi ih duboko postuju, ali ih se i boje.
A Azeri takodje nisu crni. Bas bijele njuske.
-
El_comadante
#139 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
fina i interesantna tema. i ja bih volio saznati više o bivšim sovjetskim republikama više. o Kazahstanu koji je najveći pa i o ostalim "stanovima".
-
musa_2004
#140 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
iceman2010 wrote: Glupost je i tendeciozno racunati radno vrijeme kako to ti radis. Niko ne radi cijelo radno vrijeme svaki radni dan. Mozda se "zalomi" da ima takvih dana, ali i kod najcrnjeg poslodavca efektivno se radi puno manje od propisanog radnog vremena. U svom okruzenju imam ljude koji gledaju kad god mogu u radnom vremenu "pobjegnu" sa posla. Petkom dobar dio gleda da ranije zavrsi sa poslom da bi produzili vikend. A kada je radno vrijeme u pitanju evo nekih podataka o broju sati sedmicno: Francuska (37,7), Italija (38,4), Danska (38,6)..... Treba napomenuti da je po zakonu u Francuskoj recimo radna sedmica 35 sati. U poredjenju sa nasom radnom sedmicom (40 sati) to ti je 12,5% kraca radna sedmica (eto i ja imam neko skromno matematicko znanje). U Njemackoj je prema dogovoru izmedju poslodavaca i radnika radna sedmica 36,7 sati (da nebude zabune radi se duze od dogovorenog radnog vremena). Prosjek u EU je 38,6 sati. Sada mi reci samo, kako su zemlje Evropske unije, eto recimo Francuska, manje produktivni od nas jer imaju krace radno vrijeme! Ja ti tvrdim da se produktivnost uopste ne postize vremenom provedenim na poslu. Znam ljude koji rade isti posao. Jedan je za dva sata produktivniji od onog za citavih 8.
Posebna prica je da ti ne znas razlikovati pojmove ateisticki i sekularni, a o ljudskim pravima i vjerskim slobodama ne znas ama bas nista. Ti si 1.6.2012.god. potrosio ko zna koliko vremena na forumu i Internetu, u radnom vremenu, i to ti ne smeta, ali ti smeta sto je tvoj kolega otisao na dzumu? Hajde ponovo preispitaj malo svoje motive u ovoj prici, budi iskren prema sebi, popricaj malo sam sa sobom, a onda ako hoces, podjeli rezultate tog svog razmisljanja sa nama.
Haj vozdra!
http://parco.gov.ba/cro/?page=287
Koliko ja znam tema nije koliko sati prosjecno je neko produktivan i isto tako nisam znao da je tema ko koristi internet u privatne svrhe tokom radnog vremena (Posto si dva puta objavljivao... za post mi je trebalo 3 minuta, vidi se na pravopisnim greskama.. a isto tako nepisem ovo tokom radnog vremena).
nazad na temu:
Prozivka na kraju ti je prilicno glupa, moze i bez toga.
Sve drzave koje si ti nabrao (koje navodis kao pozitivan primjer za produktivnost) su upravo te koje NE poznavaju tu praksu da jedan radnik ima pravo da ode sa radnog mjesta jeli zeli otklanjati bogu XYZ.
Mjesas ovdje kucice i macice. Thema je bilo da se drzava naziva islamofobnom zato sto radnik NEMA pravo da zatvori kancelariju ili sta drugo da ide klanjati. ja sam na to odgovorio i stojim iza toga da je so u sekularnoj drzavi GLUPOST jer je upravo zbog toga i sekularna da se Religija/DZamija/Crvka NEMA pravo mjesati u TRAZITI takva prava za svoje vjernike.
Prica da moze izaci iz firme kada hoce.. uopste nema veze sa tim.. ako neko ima mogucnost da napusti radno mjesto (otkuca karticu ili sta vec da mu se broji radno vrijeme kada ja stvarno na poslu)... to i tako nikog ne zanima.. neka radi sta hoce.. ovdje se radi o tome da se od strane vjernika zemlja proziva islamofobnom zato sto zele to pravo.
zadnji komentar je bas interesantan.. a sta ja to nisam razumio sto se tice tih pojomova?
ocigledno da ti mjesas pojomove.
kao prvo neznam ni da postoji nijedna ateisticka drzava u evropi (jer bi tada sve religije u toj drzavi imale status kluba citanja knjiga naucne fantastike).
Kao drugo, a to se danas moze vidjeti sve vise u evropi, da upravo vjernici slabo tumacite taj pojam sloboda religija i ljudiskim pravima.
To znaci upravo to.. da ti niko nesmije zabraniti vjerovati u sta hoces i da imas slobodu prakticirati svoju religiju. To neznaci da ljudi moraju organizirati svoj zivot po tvom ritmu i tebi se prilagodjavati, na sta bi to licilo?!
na sta bi to licilo.. od 100 radnika 30% bi se uvjek neko nekom molio, meditirao, yogirao... pricao sas kakvim duhovima...?!
ili je poenta da se treba gotivita samo tvoja religija.. ovi drugi nemoraju?
imas svoje slobodno vrjeme (ili napravi sebi odredjeno vrijeme slobodno koje ti je bitno da se molis bogu) i radi sta hoces.
vozdra
-
Melami
#141 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
Evo da ti i ja kazem, u USA ne smijes reci da si musliman, Narod je zaludjen da su im muslimani nesto uradili, da smo teroristi itd.
Prica mi sef, neznajuci da sam musliman. Kaze nakon 11 sep on je citao Kur'an i vecinu je procitao, kaze kod njih ti pise da trebaju sve pobiti koji nisu muslimani. Ja vec puko bio, als reca ispade mu nesto i ode negdje, pa nikad nismo zavrsili pricu.
Evdje negdje blizu nasli zenu skoro mrtvu, samohrana majka 2 ili 3 djece. Ubica ostavio pismo i napisao da se vrati svojoj kuci odakle je i dosla. Najstarija kcerka kaze da su nalazili pisma takva ranije al da su to zanemarili. Ako se nesto desi, a musliman je involviran odmah je terorista. Upoznao sam jedna par kad sam dosao u USA, onako neki blago receno glupani, on misli da je najpametniji a ona njeg slusa, uglavnom naravno bez ikakve malo bolje skole zavrsene i tako to. Nakon sto sam im rekao da sam musliman, nikad se nismo ni culi ni vidjeli.
Prica mi sef, neznajuci da sam musliman. Kaze nakon 11 sep on je citao Kur'an i vecinu je procitao, kaze kod njih ti pise da trebaju sve pobiti koji nisu muslimani. Ja vec puko bio, als reca ispade mu nesto i ode negdje, pa nikad nismo zavrsili pricu.
Evdje negdje blizu nasli zenu skoro mrtvu, samohrana majka 2 ili 3 djece. Ubica ostavio pismo i napisao da se vrati svojoj kuci odakle je i dosla. Najstarija kcerka kaze da su nalazili pisma takva ranije al da su to zanemarili. Ako se nesto desi, a musliman je involviran odmah je terorista. Upoznao sam jedna par kad sam dosao u USA, onako neki blago receno glupani, on misli da je najpametniji a ona njeg slusa, uglavnom naravno bez ikakve malo bolje skole zavrsene i tako to. Nakon sto sam im rekao da sam musliman, nikad se nismo ni culi ni vidjeli.
- IZVANZEMALJAC
#142 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
Evo avtohtoni muslimani u poljskoj Tatari. Pred Bečem se borili na Poljskoj strani danas skoro nestali i zaboravljeni.
-
samina_swe
#143 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
Ne kontam. Jesmo li se poceli dijeliti po rasi ili...?
A Azeri takodje nisu crni. Bas bijele njuske![]()
Nismo se poceli tako djeliti,ali meni su muslimani sjevernog Kavkaza ekstra dragi jer su vecinom,ono sto bi rekli "evropskog izgleda".Azeri izgleda nesto kao iranci,nisu crni,nisu ni evropljani
Da vidis ovdje cecenke,sve imaju zelene,plave oci.Cerkeskinje su poznate po svojoj ljepoti sirom svijeta
-
statixx
#144 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
To procitao u Tolstojevom Hadzi Muratu.Cerkeskinje su poznate po svojoj ljepoti sirom svijeta
-
samina_swe
#145 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
progooglaj pojam "circassian beauty",cak prije 150 godina u Engleskoj su reklamirali razne beauty tretmane uz parole "circassian beauty"statixx wrote:To procitao u Tolstojevom Hadzi Muratu.Cerkeskinje su poznate po svojoj ljepoti sirom svijeta
A u sultanovom haremu su cerkeskinje oduvijek bile broj 1,vecina sultanija su bile cerkeskog porijekla
- Gojeni H
#146 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
Ne mozemo raspravljati o ukusima, ali za mene su Libanke top.samina_swe wrote:Ne kontam. Jesmo li se poceli dijeliti po rasi ili...?
A Azeri takodje nisu crni. Bas bijele njuske![]()
Nismo se poceli tako djeliti,ali meni su muslimani sjevernog Kavkaza ekstra dragi jer su vecinom,ono sto bi rekli "evropskog izgleda".Azeri izgleda nesto kao iranci,nisu crni,nisu ni evropljani
Da vidis ovdje cecenke,sve imaju zelene,plave oci.Cerkeskinje su poznate po svojoj ljepoti sirom svijetanisu radikalni ali opet drze do tradicije i vjere(to mi se isto svidja kod njih)
- Gojeni H
#147 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
Znam neku raju koja je tamo radila, tako da mi misljenje nije ograniceno na ono sto pise u Wikipedii.El_comadante wrote:fina i interesantna tema. i ja bih volio saznati više o bivšim sovjetskim republikama više. o Kazahstanu koji je najveći pa i o ostalim "stanovima".
Poznato je da su se Rusi selili na sve strane u vrijeme Sovjetskog Saveza. Dosta ih je i u Kazahstanu.
To je donijelo novi jezik, kulturu, obicaje a kako biva u takvim rezimima dominantniji odnese pobjedu pa se Kazaci vise prepoznati ne mogu (osim naravno rasne razlike).
I ovde je islam svjetlosnim godinama daleko od svakodnevnog zivota.
Mada, par ljudi mi je reklo da se pojedinacno omladina uglavnom vraca korijenima i zeli da zna i nauci vise.
Nek im je sa srecom.
Kazahstan je relativno bogat naftom, ali je korupcija na nivou sa bivsim gospodarima i uzorima.
Sve moguce se placa. Hoces dovuci masine na teritoriju opcine/grada, platis gradonacelnika. U suprotnom on napuri policiju i zaustavljaju ti kamione, maltretiraju vozace, itd.
Ruskinje su naravno vise nego prijateljski raspolozene.
-
samina_swe
#148 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
Islam je ovdje puno jaci nego u Azerbedjanu,Kazakstanu.Ovdje cak ni za vrijeme komunizma nije bilo kao kod njhi sadI ovde je islam svjetlosnim godinama daleko od svakodnevnog zivota.
Libanke jesu lijepe,ali nisu kao Cerkeskinje,ove druge su svijetsi priznate
- Tvrtko II Kotromanić
#149 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
rijec je o Lipka Tatarima, njih inace ima i par hiljada u susjednoj Litvaniji, imaju par svojih selaIZVANZEMALJAC wrote:
Evo avtohtoni muslimani u poljskoj Tatari. Pred Bečem se borili na Poljskoj strani danas skoro nestali i zaboravljeni.
inace sto je zanimljivo za ove poljske muslimane, vremenom su prihvatili poljska imena i prezimena te je onako neobicno vidjeti nisane sa polumjesecom i zvijezdom a ispod lupam Adam Malisz
-
samina_swe
#150 Re: Islam u različitim dijelovima svijeta
njih ima cak i u dalekoj Finskoj,zive tamo stoljecima,asimilirani ..postoji njihova islamska zajednica itdinace sto je zanimljivo za ove poljske muslimane, vremenom su prihvatili poljska imena i prezimena te je onako neobicno vidjeti nisane sa polumjesecom i zvijezdom a ispod lupam Adam Malisz
cjenjeni su tamo jer su se pokazali kao veliki patrioti itd
ko bi rekao da je islam stigao do daleke Skandinavije tako davno