Islam o zivotu na drugim planetama
-
emra_a
#1 Islam o zivotu na drugim planetama
zaista zanimljivo,preporucjem da procitate
http://www.answering-christianity.com/a ... _quran.htm
inace,sta vi vjerujete? postoji li zivot(inteligentan) na drugim planetama?
- chuchumbamayumbe
#2 Re: Islam o zivotu na drugim planetama
Meni je upitno koliko je inteligentan i ovaj na nasoj planeti...emra_a wrote:zaista zanimljivo,preporucjem da procitate
- univerzalac
#3 Re: Islam o zivotu na drugim planetama
Zanimljivo... 
PS. Nema ajeta koji direkto govori o životu na drugim planetama...teško onima koji koriste i oblikuju nauku da bi istrajali na svojim uvjerenjima...ISLAM JE JASAN KAO DAN!
PS. Nema ajeta koji direkto govori o životu na drugim planetama...teško onima koji koriste i oblikuju nauku da bi istrajali na svojim uvjerenjima...ISLAM JE JASAN KAO DAN!
-
Regnum_Bosnae
#4 Re: Islam o zivotu na drugim planetama
Je li ovo neka prijetnja??univerzalac wrote:Zanimljivo...
- univerzalac
#5 Re: Islam o zivotu na drugim planetama
Konsekvenca na vidiku...hej muka mi je od ljudi koji po svaku cijenu žele da oblikuju nauku da tešu istinu da bi opravdali svoje stavove i uvjerenja...to je jadno i čemerno...i nema veze sa religijama a pogotovo ne sa Islamom!Regnum_Bosnae wrote:Je li ovo neka prijetnja??univerzalac wrote:Zanimljivo...
-
emra_a
#6 Re: Islam o zivotu na drugim planetama
Ako cemo gledati Kuran kao Kuran,vjerovatnije je da priznaje nego neuniverzalac wrote:Zanimljivo...
ima vise ajeta koji naginju ka tome,a naravno nigdje ne pise direktno...i citala sam da su neki poznati imami,vjerovali da nismo sami,t.j da postoji zivot vani.
u ostalom ako ima neko ucevan neka nam odgovori opsirnije
- univerzalac
#7 Re: Islam o zivotu na drugim planetama
Hajde nek nas neko prosvjetli...imal marsovaca ili nema? 
-
emra_a
#8 Re: Islam o zivotu na drugim planetama
Meni je vise smjesno da neko misli da smo sami u ovolikom univerzumu s svim galaksijama,pa cak ni ono najblize nama ne poznajemo nikako gotovo ...zemlja je manja od mrvice u moru.Svi ozbiljni naucnici vjeruju da je veca vjerovatnost da nismo sami,da bi zapravo to bilo veliko cudo da jesmo
mars ne moras ismijavati,jer niko ne tvrdi da zivot postoji u "komsijskim" planetama
mars ne moras ismijavati,jer niko ne tvrdi da zivot postoji u "komsijskim" planetama
-
emra_a
#9 Re: Islam o zivotu na drugim planetama
veliki alim u islamu imam Gazali je kazao sljedece :
with reference to the Rasial Imam Ghazali,"According to Imam Muhammad Ghazali (11th Century),people in some of these planetary worlds have learnt to travel and communicate with each other."
with reference to the Rasial Imam Ghazali,"According to Imam Muhammad Ghazali (11th Century),people in some of these planetary worlds have learnt to travel and communicate with each other."
- univerzalac
#10 Re: Islam o zivotu na drugim planetama
Možda ima života...Allah s.w.t najbolje zna! 
-
LSD
#11 Re: Islam o zivotu na drugim planetama
Pa postoje razna bica,to je i po Islamu...dzini (bica od vatre),meleci (od svjetlosti),zatim šejtani...uglavnom nisu samo ljudi u univerzumu,a nije ni Zemaljska kugla dovoljno velika da primi sva ova navedena bica...samo treba malo mozak uključiti..tj.uštekati u šuko utičnicu 
-
Emir Džambegović
#12 Re: Islam o zivotu na drugim planetama
Mislim da ovdje nema nikakve dileme iz nekoliko razloga:
1. Ko smo mi da polemišemo da li Bog može stvoriti ili da li je već stvorio ikoja bića koja su materijalna odn. nama vidljiva? Da li ona postoje - mislim da te rasprave nikuda ne vode, kao što bi bilo uveliko sebično tvrditi da je u cijelom svemiru ovaj naš jedini stvaran svijet. Mi ne znamo ni veličinu ni količinu Allahovog stvaranja, što je razumljivo, ali mu se odmah na početku fatihe zahvaljujemo kao gospodaru svjetova. SVJETOVA.
2. Šta zapravo smatramo vanzemaljskim životom? Inteligentnim oblikom života? Jedan od uslova vjerovanja je vjerovanje u nevidljivi svijet odn. postojanje meleka (bića od svjetlosti) i džinna (od bezdimne vatre). Brojni video-snimci o opsjednutosti ljudi džinima-nevjernicima i njihovog istjerivanja, ali i okretanje američkih psihijatara teolozima uz šifru (u dijagnozi) koja postoji za opsjednutost (F - neki broj. Sad ne mogu da se sjetim tačno, ali to mi je potvrdio jedan profesor) govori da su i naučnici svjesni da baš ne mogu shvatiti sve.
3. Link koji je Emrah postavila nije šuplja priča nego jedan od mnogih tefsira (tumačenja Kur'ana), u ovom slučaju neko će reći da je to "naučno natezanje činjenica u ajete", ali kada bolje pogledate argumente koji se podastiru ono itekako ima smisla. Na stranu što neko ko preferira tradicionalistički tefsir ne podnosi recimo književni ili naučni tefsir (ne postoje uvijek antagonizmi, ali su mogući), po mom mišljenju ovo je OK, posebno što se pozivaju na autoritete.
4. Jedžudž i Medžudž - pojava tog naroda jedan je od velikih predznaka Sudnjeg dana. Šta se pod tim misli, kao i pojavljivanje zvijeri iz utrobe zemlje ili izlazak Sunca sa zapada (vidi vijest: http://islam.blogspot.ba/2007/10/08/nas ... sa-zapada/) - sve se čini da će biti kasno pitati se da li su realni drugi oblici života (bili "zvijer" ili "narodi") kada se već ostvare. Sad da ne podvlačim da bi bilo glupo govoriti Jedžudž i medžudž su zapravo ... pa onda izvaliti naziv dvije države.
1. Ko smo mi da polemišemo da li Bog može stvoriti ili da li je već stvorio ikoja bića koja su materijalna odn. nama vidljiva? Da li ona postoje - mislim da te rasprave nikuda ne vode, kao što bi bilo uveliko sebično tvrditi da je u cijelom svemiru ovaj naš jedini stvaran svijet. Mi ne znamo ni veličinu ni količinu Allahovog stvaranja, što je razumljivo, ali mu se odmah na početku fatihe zahvaljujemo kao gospodaru svjetova. SVJETOVA.
2. Šta zapravo smatramo vanzemaljskim životom? Inteligentnim oblikom života? Jedan od uslova vjerovanja je vjerovanje u nevidljivi svijet odn. postojanje meleka (bića od svjetlosti) i džinna (od bezdimne vatre). Brojni video-snimci o opsjednutosti ljudi džinima-nevjernicima i njihovog istjerivanja, ali i okretanje američkih psihijatara teolozima uz šifru (u dijagnozi) koja postoji za opsjednutost (F - neki broj. Sad ne mogu da se sjetim tačno, ali to mi je potvrdio jedan profesor) govori da su i naučnici svjesni da baš ne mogu shvatiti sve.
3. Link koji je Emrah postavila nije šuplja priča nego jedan od mnogih tefsira (tumačenja Kur'ana), u ovom slučaju neko će reći da je to "naučno natezanje činjenica u ajete", ali kada bolje pogledate argumente koji se podastiru ono itekako ima smisla. Na stranu što neko ko preferira tradicionalistički tefsir ne podnosi recimo književni ili naučni tefsir (ne postoje uvijek antagonizmi, ali su mogući), po mom mišljenju ovo je OK, posebno što se pozivaju na autoritete.
4. Jedžudž i Medžudž - pojava tog naroda jedan je od velikih predznaka Sudnjeg dana. Šta se pod tim misli, kao i pojavljivanje zvijeri iz utrobe zemlje ili izlazak Sunca sa zapada (vidi vijest: http://islam.blogspot.ba/2007/10/08/nas ... sa-zapada/) - sve se čini da će biti kasno pitati se da li su realni drugi oblici života (bili "zvijer" ili "narodi") kada se već ostvare. Sad da ne podvlačim da bi bilo glupo govoriti Jedžudž i medžudž su zapravo ... pa onda izvaliti naziv dvije države.
- bogoljub
#13 Re: Islam o zivotu na drugim planetama
svjetovi poput naseg postoje! 
-
WizzardFromBOZ
#14 Re: Islam o zivotu na drugim planetama
samo si jos trebao dodati ono ali Allah najbolje zna... i sve bi bilo u redu.bogoljub wrote:svjetovi poput naseg postoje!
- Arminovski
#15 Re: Islam o zivotu na drugim planetama
Osvrnuo bi se na link za izlazenje sunca sa zapada tj "retrograde motion" jer si se tu prvario. RM je prividno kretanje drugih planeta u suprotnom pravcu od ostatka nebeskih tijela i nema nista sa "izlaskom Sunca na zapadu" tj skroz je normalna pojava. Kad bi se nebo gledalo sa npr Marsa i Zemlja bi se ponekad kretala na isti nacin. Razlog je u tome sto planete orbitiraju na razlicitim razdaljinama tj razlicitim brzinama. Vidi sliku:Emir Džambegović wrote: 4. Jedžudž i Medžudž - pojava tog naroda jedan je od velikih predznaka Sudnjeg dana. Šta se pod tim misli, kao i pojavljivanje zvijeri iz utrobe zemlje ili izlazak Sunca sa zapada (vidi vijest: http://islam.blogspot.ba/2007/10/08/nas ... sa-zapada/) - sve se čini da će biti kasno pitati se da li su realni drugi oblici života (bili "zvijer" ili "narodi") kada se već ostvare. Sad da ne podvlačim da bi bilo glupo govoriti Jedžudž i medžudž su zapravo ... pa onda izvaliti naziv dvije države.

Vise o tome na ovom linku (engleski) ali mislim da slika govori sama za sebe:
http://www.scienceu.com/observatory/art ... retro.html
-
Lesli Eldridž
#16 Re: Islam o zivotu na drugim planetama
Ovdje se javljaju ljudi koji samo traže analogije između svetih knjiga i nauke. Izmišljaju raznorazne "teorije" šta je pisac htio da kaže. Uhvate se nečega i "dokazuju" kako eto sve što treba čovjek da zna piše u svetim knjigama. Krajnja konsekvenca je da onda mnogi radikali ne daju narodu da se obrazuje, misli slobodno i ima vlastito mišljenje. Trebaju onda sveštena lica da tumače svijet onako kako koji pojedinac (sveštenik ma koje religije) hoće. E zato je crkva odvojena od države svojevremeno, a društvo da bi prosperiralo mora biti sekularno.
-
emra_a
#17 Re: Islam o zivotu na drugim planetama
Kao sto vidis gore.. o bicima s drugih svjetova(t.j planeta) ulema je govorila jos prije 1000 godina..nebih rekla da se radi o nauci dakle,,,u ostalom poznato je da je islam u mnogim stvarima ispred nauke(ili su ljudi iz tog doba znali vise nego sto mislimo)Lesli Eldridž wrote:Ovdje se javljaju ljudi koji samo traže analogije između svetih knjiga i nauke. Izmišljaju raznorazne "teorije" šta je pisac htio da kaže. Uhvate se nečega i "dokazuju" kako eto sve što treba čovjek da zna piše u svetim knjigama. Krajnja konsekvenca je da onda mnogi radikali ne daju narodu da se obrazuje, misli slobodno i ima vlastito mišljenje. Trebaju onda sveštena lica da tumače svijet onako kako koji pojedinac (sveštenik ma koje religije) hoće. E zato je crkva odvojena od države svojevremeno, a društvo da bi prosperiralo mora biti sekularno.
u ostalom do sad samo jedan ozbiljan i zanimljiv komentar..od Dzambegovica,,zanimljivo je to sto si spomenuo fatihu gdje se zahvaljujemo gospodaru "svih svjetova"
-
Lesli Eldridž
#18 Re: Islam o zivotu na drugim planetama
Gdje ja spomenuh fatihu?emra_a wrote:Kao sto vidis gore.. o bicima s drugih svjetova(t.j planeta) ulema je govorila jos prije 1000 godina..nebih rekla da se radi o nauci dakle,,,u ostalom poznato je da je islam u mnogim stvarima ispred nauke(ili su ljudi iz tog doba znali vise nego sto mislimo)Lesli Eldridž wrote:Ovdje se javljaju ljudi koji samo traže analogije između svetih knjiga i nauke. Izmišljaju raznorazne "teorije" šta je pisac htio da kaže. Uhvate se nečega i "dokazuju" kako eto sve što treba čovjek da zna piše u svetim knjigama. Krajnja konsekvenca je da onda mnogi radikali ne daju narodu da se obrazuje, misli slobodno i ima vlastito mišljenje. Trebaju onda sveštena lica da tumače svijet onako kako koji pojedinac (sveštenik ma koje religije) hoće. E zato je crkva odvojena od države svojevremeno, a društvo da bi prosperiralo mora biti sekularno.
u ostalom do sad samo jedan ozbiljan i zanimljiv komentar..od Dzambegovica,,zanimljivo je to sto si spomenuo fatihu gdje se zahvaljujemo gospodaru "svih svjetova"
- buba
#19 Re: Islam o zivotu na drugim planetama
Leslo, Leslo..ti stalno imas problem skakajuceg citanjaLesli Eldridž wrote:Gdje ja spomenuh fatihu?emra_a wrote:Kao sto vidis gore.. o bicima s drugih svjetova(t.j planeta) ulema je govorila jos prije 1000 godina..nebih rekla da se radi o nauci dakle,,,u ostalom poznato je da je islam u mnogim stvarima ispred nauke(ili su ljudi iz tog doba znali vise nego sto mislimo)Lesli Eldridž wrote:Ovdje se javljaju ljudi koji samo traže analogije između svetih knjiga i nauke. Izmišljaju raznorazne "teorije" šta je pisac htio da kaže. Uhvate se nečega i "dokazuju" kako eto sve što treba čovjek da zna piše u svetim knjigama. Krajnja konsekvenca je da onda mnogi radikali ne daju narodu da se obrazuje, misli slobodno i ima vlastito mišljenje. Trebaju onda sveštena lica da tumače svijet onako kako koji pojedinac (sveštenik ma koje religije) hoće. E zato je crkva odvojena od države svojevremeno, a društvo da bi prosperiralo mora biti sekularno.
Nije se obracala tebi, nego Dzambegovicu, koji je to pomenuo.
Emra..diskutabilno je da li mozemo to smatrati 'svjetovima' poput suncevog sistema ili nase galaksije ili svjetovima poput biljnog, zivotinjskog..ono sto nije diskutabilno je da se radi o svjetovima. Kakvim, kojim..hmm..
- dobar_skroza
#20 Re: Islam o zivotu na drugim planetama
Hodzica. Pametni. Pusti ba ljude, sta si se nakostrijesio odma.univerzalac wrote:Zanimljivo...
Ovi su mi najgori, odma se nahoroze nesto ... Smanji malo svega ti ...
-
Lesli Eldridž
#21 Re: Islam o zivotu na drugim planetama
Leslo, Leslo..ti stalno imas problem skakajuceg citanja
Emra..diskutabilno je da li mozemo to smatrati 'svjetovima' poput suncevog sistema ili nase galaksije ili svjetovima poput biljnog, zivotinjskog..ono sto nije diskutabilno je da se radi o svjetovima. Kakvim, kojim..hmm..[/quote]Pa vidiš da je ovo bila replika meni. Onda je on/ona pogriješio/pogriješila, a ne ja.
Emra..diskutabilno je da li mozemo to smatrati 'svjetovima' poput suncevog sistema ili nase galaksije ili svjetovima poput biljnog, zivotinjskog..ono sto nije diskutabilno je da se radi o svjetovima. Kakvim, kojim..hmm..[/quote]Pa vidiš da je ovo bila replika meni. Onda je on/ona pogriješio/pogriješila, a ne ja.
-
emra_a
#22 Re: Islam o zivotu na drugim planetama
"Emra..diskutabilno je da li mozemo to smatrati 'svjetovima' poput suncevog sistema ili nase galaksije ili svjetovima poput biljnog, zivotinjskog..ono sto nije diskutabilno je da se radi o svjetovima. Kakvim, kojim..hmm.."
medjutim priznat ces da vrlo realnije zvuci to drugo,posebno s obzirom da Kuran nigdje biljke i zivotinje ne naziva svjetom za sebe
i nije ovo jedini ajet,niti hadis,niti citat alima koji potvrdjuju mogucnost postojanja toga...a Allah najbolje zna,jer je on sveznajuci samo
medjutim priznat ces da vrlo realnije zvuci to drugo,posebno s obzirom da Kuran nigdje biljke i zivotinje ne naziva svjetom za sebe
i nije ovo jedini ajet,niti hadis,niti citat alima koji potvrdjuju mogucnost postojanja toga...a Allah najbolje zna,jer je on sveznajuci samo
-
emra_a
#23 Re: Islam o zivotu na drugim planetama
Lesli prvi dio komentara se odnosi na tebe drugi dio na Dzambegovica sto vrlo dobro pise
-
emra_a
#24 Re: Islam o zivotu na drugim planetama
Tefsir ibn Kethir ajet 42:29
''And among His Ayat is the creation of the heavens and the earth, and whatever moving creatures He has dispersed in them both. And He is Able to assemble them whenever He wills''
(is the creation of the heavens and the earth, and whatever moving creatures He has dispersed in them both.) means, whatever He has created in them, i.e., in the heavens and the earth.
(and whatever moving creatures) this includes the angels, men, Jinn and all the animals with their different shapes, colors, languages, natures, kinds and types. He has distributed them throughout the various regions of the heavens and earth. .
''And among His Ayat is the creation of the heavens and the earth, and whatever moving creatures He has dispersed in them both. And He is Able to assemble them whenever He wills''
(is the creation of the heavens and the earth, and whatever moving creatures He has dispersed in them both.) means, whatever He has created in them, i.e., in the heavens and the earth.
(and whatever moving creatures) this includes the angels, men, Jinn and all the animals with their different shapes, colors, languages, natures, kinds and types. He has distributed them throughout the various regions of the heavens and earth. .
- Bosanac sa dna kace
#25 Re: Islam o zivotu na drugim planetama
dovoljno se samo sjetiti prevoda el Fatihe;
1.Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova....
nemam vam sad kad naprdjivat o ovome, nekad sam znao elaborirat na ovu temu ono fakat ugusit ljude...
1.Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova....
nemam vam sad kad naprdjivat o ovome, nekad sam znao elaborirat na ovu temu ono fakat ugusit ljude...