ISLAM - NAS IZBOR

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

bolje_grob_nego_rob
Posts: 114
Joined: 03/11/2005 21:00

#1 ISLAM - NAS IZBOR

Post by bolje_grob_nego_rob » 07/11/2005 14:08

Bismillah !

Hvala Allahu Gospodaru svjetova koji je moje srce uputio na Pravi put, spasio me neznanja i zablude !
neka je salavat i selam na Njegovog miljenika i posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda s.a.w.s, njegovu casnu porodicu, njegove casne drugove ashabe i sve one koji ih budu slijedili do Sudnjeg dana !

Tema se zove - ISLAM NAS IZBOR , u njoj ce se ukratko insaAllah navesti osnovni principi islamskog vjerovanja, donijeti dokazi o istinitosti Kurana i poslanstva Muhammeda s.a.w.s u Bibliji te prorocanstva iz indijskih i perzijskih svtih knjiga.

Veliki dio ove teme bit ce posvecen svjedocenjima konvertita u islam, sa njihovim objasnjenjima zasto su prihvatili islam i koji su ih razlozi i dokazi naveli na to !

Nadam se da se nece dogadjati bespotrebne upadice u temu i zachatavanje iste, a pogotovo ne vrijedjanje koje je svojstveno na temama koje imaju islamski predznak, a koje , nazalost, administracija i moderatori, ne primjecuju i toleriraju !

Stoga bih zamolio moderatore, da obrate paznju na takve stvari, jer ovom temom ne zelim se svadjati bilo s kim, jednostavno zelim iznijeti svoje informacije, pa tko ih ne prihvaaca bujrum, ali da se bude bar u okvirima tolerancije na koju se pozivamo !!!


Centurion
Posts: 135
Joined: 06/11/2005 14:42
Location: Rajvosa
Contact:

#2 hehe

Post by Centurion » 07/11/2005 14:16

masalla

bolje_grob_nego_rob
Posts: 114
Joined: 03/11/2005 21:00

#3

Post by bolje_grob_nego_rob » 07/11/2005 14:50

UVOD


Nije potrebna posebna inteligencija da bi se primjetilo kako savremeni neislamski svijet ima kao svoju prednost veliki broj jedinstvenih impresivnih dostignuca ; djeluje na mnogo visem nivou sposobnosti i efikasnosti nego muslimanski svijet ; sposobniji je da udruzi prirodne sile u srdzbu, a i za dobrobit covjecanstva, na nacin na koji je proslost mogla samo da sanja, nadvladao je, u velikom obimu strahote siromastva, bolesti i neobrazovanja, te doveo do ogromnog porasta zivotnog standarda.

Sve su ovo, zaista, velika ostvarenja, ali i povecavaju broj ozbiljnih pitanja za sve ljude od ideje.
Da li je moderna civilizacija zaista sposobna da uputi pojedinca ka licnom zadovoljenju ?
Da li je uspjela osposobiti covjeka da shvati i ostvari pravi cilj svoje egzistencije ?
Da li je u mogucnosti da obezbijedi blazenstvo i srecu za kojom, kroz pokoljenja, zudi ljudska dusa ?
Da li je u stanju uzdignuti covjecanstvo iznad nivoa ljudske egzistencije ?
I na kraju, da li je uspjela u obogacivanju, oplemenjivanju i duhovnom ispunjenju ljudskog zivota ?

Zaista, historijski preporod u religiji koji dolazi sa casnim Poslanikpom s.a.w.s , govori da je on pobijedio, ne cudotvornim sredstvima, nego racionalnim uvjerenjima.
Umjesto da prikazuje ljudski intelekt, casni Kuran zahtijeva od covjeka da otvori oci i ispita moc razuma. Ako to covjek ucini, bez osakacivanja svog uma predrasudama, on ide naprijed, uz pomoc i uputu od Allaha s.w.t, do otkrivanja realnosti koja se manifestuje ljudima cija srca i umovi nisu otupili.

Doslovno sve u svemiru, smjena dana i noci, cudesne kreacije neba i Zemlje u nevjerovatnom skladu, smisaonost i mudrost sto se prozimaju vasionom itd., odrzavaju besprijekoran sklad zakona prirode.
To ukazuje na cinjenicu da postojanje svijeta nije produkt slijepog slucaja nego rezultat Bozije volje.

Da bi otkrio realnost, ljudski razum mora biti cist, a ne opteecen raznim izopacenim pozudama i prostim pohotama.
Opasnost po civilizaciju danasnjeg covjecanstva nije dozvoliti ljudskom razumu da slobodno traga za istinom.
Last edited by bolje_grob_nego_rob on 07/11/2005 23:46, edited 1 time in total.

bolje_grob_nego_rob
Posts: 114
Joined: 03/11/2005 21:00

#4

Post by bolje_grob_nego_rob » 07/11/2005 14:51

ISLAM je vjera istine . On je utjelovljenje zivotnog pravca koji je Bog , Stvoritelj i Gospodar svijetova objavio vodičem za čovječanstvo !
Za harmoniju i ispunjenje zivota, covjeku su potrebne dvije stvari :
- odredjena sredstva za izdrzavanje i ispunjenje materijalnih potreba,licnih i drustvenih,
- poznavanje principa individualnog i drustvenog zivota sto ce mu omoguciti satisfakciju i postizanje pravednosti i spokojstva u zivotu.

Gospodar svjetova je omogucio ispunjenje i jednog i drugog uslova u potpunosti. Sto se tice materijalnih potreba, obezbijedio je prirodu sa svim resursima koji su na raspolaganju covjeku. Da bi omogucio zadovoljenje duhovnih, drustvenih i kulturnih potreba , izabrao je Poslanika s.a.w.s , mdju covjecanstvom da bi mu pobjaavio " kljuc zivota", koji covjeka upucuje na praviput. Taj kljuc zivota covjeka je islam, vjera propovijedana od strane svih Bozijih poslanika.

Allah Uzviseni kaze u suri Al Imran, u 84. ajetu , u prijevodu znacenja :
" Reci : " Mi vjerujemo u Allaha i u ono sto se objavljuje nama i u ono sto je objavljeno Ibrahimu, i Ismailu, i Ishaku , i Jakubu, i unucima , i u ono sto je dato Musau i Isau i vjerovjesnicima od Gospodara njihova, mi nikakvu razliku medju njima ne pravimo , i mi se samo Njemu iskreno kajemo. "

U trecem ajetu iste sure kaze Uzviseni : " On tebi objavljuje knjigu, pravu istinu , koja prethodne potvrdjuje "

Sve svete knjige su pozivale covjecanstvo na put Gospodara , na pokornost Allahu, sve su imale istu poruku , isti cilj, pozivale su u din-islam.

Tako govori i slijedeci kuranski ajet iz sure El-Dzuma, ajet 13 :
" On vam propisuje u vjeri isto ono sto je pripisao Nuhu i sto je objavljeno tebi, i ono sto sno naredili Ibrahimu i Musau i Isau : Pravu vjeru ispovijedajte i u tome se ne podvajajte "

digger
Posts: 2927
Joined: 03/12/2004 02:10
Location: blizina Toronta

#5 Re: ISLAM - NAS IZBOR

Post by digger » 07/11/2005 14:56

Digger, citati sa drugih tema, koje je pokretac teme postavio na jednoj drugoj temi, su izbrisani. Isto radim i sa tvojim citatima.
Postavi link na iste.
:)

User avatar
Bosanac sa dna kace
Posts: 9204
Joined: 27/06/2005 20:21
Location: ponutrače

#6

Post by Bosanac sa dna kace » 07/11/2005 15:05

Koji je ovo put da se jedna te ista tema vrti na ovom forumu? :roll:

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

#7

Post by _BosanaC » 07/11/2005 15:06

Uvod u temu je mogao glasiti ukratko ovako: "Svi islamofobi i ateisti, posjetioci SA-X foruma, mole se da ne prilaze ovoj temi, jer bi mogli iznjeti kakav arguement koji tolerantni autor bas i nece tolerisati."

bolje_grob_nego_rob
Posts: 114
Joined: 03/11/2005 21:00

#8

Post by bolje_grob_nego_rob » 07/11/2005 15:08

ZNACENJE ISLAMA
ISLAM je arapska rijec i u prijevodu znaci pokornost , predanost i poslusnost.
U terminoloskom smislu, islam podrazumijeva potpunu poslusnost i pokornost Uzvisenom Allahu, On nas je stvorio,uputio nas, poznaje nase tajne i javne radnje, zna nase zelje i sta nam odgovara.
On zna sta je najbolje za nas i jedini zasluzuje ovakvu vvrstu pokornosti.
Jezicko znacenje rijeci Islam je "mir" i "sigurnost", a upucuje na to da se dusevni i tjelesni mir moze postici samo kroz predavanje i pokornost Allahu s.w.t
Takav nacin zivota unosi spokojstvo u srce pojedinca i uspostavlja mir u drustvu uopce.
Uzviseni Allah kaze : " Oni koji vjeruju i cija se srca, kad se Allah spomene smiruju, a srca se doista kad se Allah spomene smiruju. Onima koji vjeruju i cine dobra djela - blago njima, njih cekaju divna prebivalista ! "

Poruka islama propovijedana je od strane svih Bozijih poslanika koji su upucivali na Pravi puti pozivali u vjeru.
Medjutim, ne samo da su ljudi nakon poslanika skretali sa Pravog puta, nego su takodjer izgubili uputu, napravili devijacije u svetim knjigama i uveliko zapostavili usmjerenja koja su za sobom donosili vjerovjesnici.

Iz tog razloga Allah s.w.t je ponovo slao poslanike, i da obnove originalnu poruku koja ce covjecanstvo povratiti na Pravi put.
Posljednji od ovih poslanika bio je Muhammed s.a.w.s komje je objavljena zavrsna forma Bozije upute i za koju je Uzviseni Allah dao garanciju da ce je sacuvati od svake devijacije i izmjene za sva vremena.
Ta uputa je kompletna vjera - islam, utvrdjena u Kuranu i Sunnetu Bozijeg Poslanika s.a.w.s ( praksa Muhammeda s.a.w.s iskazana kroz njegova djela, naredbe, zabrane i precutno odobrene postupke )

Osnovni koncept islama je vjerovanje da je cijeli svijet tvorevina Uzvisenog Allaha, Gospodar i Stvoritelja svih svijetova.
On je apsolutni Vladar, Hranitelj i Zastitnik.
On je stvorio sva stvorenja i svakom odredio vremenski period koji ce prevesti na zemlji.

Allah je propisao odredjeni nacin zivota kao najsavrseniji, najadekvatniji, ali je ostavio covjeku slobodu izbora da to prihvati ili odbije kao licno usmjerenje.
Oni koji prihvataju Boziju objavu su vjernici ( mumini ili muslimani ), a oni koji odbijaju su nevjernici ( kjafiri )

Covjek postaje muslimanom iskrenim vjerovanjem i svjedocenjem u Bozije jednstvo i poslanstvo Muhammeda s.a.w.s
To svjedocenje ( sehadet ) je u rijecima ESHEDU EN LA ILAHE ILLELLAH WE ESHEDU ENE MUHAMMEDE RESULULLAH ( Vjerujem i ocitujem da nema drugog Boga mimo Allaha i vjerujem i ocitujem da je Muhammed Allahov rob i Allahov poslanik.

Ovaj sehadet predstavlja prvi od 5 temelja islama !

nebi
Posts: 1755
Joined: 27/10/2004 23:55

#9

Post by nebi » 07/11/2005 15:33

_BosanaC wrote:Uvod u temu je mogao glasiti ukratko ovako: "Svi islamofobi i ateisti, posjetioci SA-X foruma, mole se da ne prilaze ovoj temi, jer bi mogli iznjeti kakav arguement koji tolerantni autor bas i nece tolerisati."
Posto nisam ni islamofob,ni ateist,kao vjernik-musliman uzimam sebi pravo da komentarisem.Nije mi jasan smisao teme,svako ko malo progugla moze naci ove iste podatke o islamu....bez nijansiranja od strane autora teme.

bolje_grob_nego_rob
Posts: 114
Joined: 03/11/2005 21:00

#10

Post by bolje_grob_nego_rob » 07/11/2005 15:40

TEVHID - TEMELJ ISLAMA


Tevhid je revolucionarna koncepcija i cini temelj i sustinu islamskog ucenja.
Tevhid ustvari znaci da postoji samo jedan Bog, Gospodar svjetova.
on je Svemoguc,Sve prisutan i odrzavalac svijeta i covjecanstva.

Kako netko tko posmatra i proucava neiscrpnu kreativnost prirode,njenu svrsishodnost i odrzavanje onog sto je moralno i korisno, i unistavanje onog sto je stetno,dakle, netko tko sve to posmotrim kako ne uspijeva izvuci zakljucak da iznad svega stoji Svemoguci Um, ida su svi prirodni procesi, jednostavno vanjeske manifestacije njegove neprekidne aktivnosti.

Zvijezde rasprsene po cijelom beskonacnom svemiru, prostrana , ocaravajuca i prelijepa panorama prirode sto opija srce, zacudjujuca i harmonicna smjena dana i noci, godisnjih doba, proces plime i oseke , cvijece i tlo, sve upucuje na jednu cinjenicu - postojanje jedinog Allaha, Stvoritelja, Upravljaca.
Vidimo velicanstven, besprijekorno ustrojen svemir !
Je li moguce da postoji bez upravljaca ?

Vidimo opcaravajucu ljepotu i harmoniju u njegovom kretanju - je li to moguce nez stvaraoc ?
Opazama ovelicanstven oblik i sklad u prirodi.Moze li to postojati be savrsenog uma ?
Osjecamo uzvisenu svrhu covjekovog postojanja - moze li to biti bez volje koja stoji iza toga ?
Otkrivamo da je svemir kao velicanstveno napisan roman. Moze li se roman napisati bez pisca ?

Zaista Allah s.w.t kaze : " O ljudi klanjajte se Gospodaru svome, koji je stvorio vas i one prije vas, da biste se kazne sacuvali, koji vam je Zemlju ucinio posteljom, a nebo zdanjem, koji s neba spusta kisu i cini da rastu plodovi, harna za vas.Zato ne cinite svjesno druge Allahu ravnim ! "

Ovo je osnovno nacelo kojim je poslanik Muhammed s.a.w.s pozvao covjecanstvo da ga prihvati.
To je vazna metafizicka koncepcija koja je ujedno i odgovor na sve tajne svemira.
Upucuje na vrhovnu vlast u kosmosu, na apsolutnu jednocu naspram ocite razlicitosti i nudi viziju jedinstvenog kosmosa.
Ona je snazan kontrast pojedinacnim stajalistima naucnika i filozofa i otkriva istinu prije ljudskog oka.
Nakon stoljeca tapkanja u mraku, covjek je na putu da shvati istinu ovog nacela, a i savremena naucna misao ide u tom smjeru.

Ali to nije samo metafizicki koncept ili samo zbrkana mjesavina jalovih rijeci.
To je dinamicko vjerovanje i revolucionarna doktrina.
Ona uci da su svi ljudi Bozija stvorenja i da su svi jednaki.
Diskriminacija i podijeljenost po boji, rangu, rasi ili teritoriji ne postoji.
Ona je samo ostatak iz doba neznanja koji je covjeka drzao u lancima ropstva.

Citavo covjecanstvo je jedna porodica koju je stvorio Uzviseni Allah, nema mjesta diskriminaciji po bilo kojoj osnovi.
Ljudi su jednaki, a podjele na intelektualce ili proletere, bijele ili crne, arijevce i nearijeve, zapadnjake ili istocnjake su izmisljene od strane ljudi-
Islam pruza revolucionarni koncept " jedinstva ljudske rase " , a ljude razlikuje samo po bogobojaznosti.

Boziji poslanik Muhammed s.a.w.s je poslan da ujedini covjecanstvo na temeljima Allahove rijeci i da izvede covjeka iz mraka neznanja.
Uzviseni Allah kaze : " Svi se cvrsto Allahova uzeta drzite i nikako se ne razjedinjujte ! I sjetite se Allahove milosti prema vama kada ste bili jedni drugima neprijatelji, pa je on slozio srca vasa i vi ste postali, miloscu Njegovom braca ! "

Ovaj koncept takodjer precizira covjekovo stvarno mjesto u kosmosu - njegov stvaralac je Bog, a covjek je Njegov namjesnik na zemlji.

Ovo covjeka uzdize na plemenit i dostojanstven stupanj, tj. daje mu mjesto Bozijeg izaslanika na zemlji, da bi ispunio svoj zivot plemenitom zadacom i time ispunio Boziju volju.
Ovo rijesava sve zamrsene probleme ljudske zajednice i uspostavlja novi sistem u kojem vlada pravda, jednakost, mir i prosperitet.

Osnovni temelj islama je vjerovanje u Allahovu jednocu - tewhid !
Takodjer, kao sto to upucuje drugi dio sehadeta "enne Muhammede resulullah", Allah s.w.t nije ostavio covjeka bez vodica u njegovom zivotu.

On mu je objavio Uputu preko svojih poslanika, a i poslanika Muhammeda s.a.w.s koji je posljednji u dugom lancu vjerovjesnika.
Vjerovati u poslanstvo Allahovog poslanika s.a.w.s znaci vjerovati u njegovu poruku, prihvatiti zakon koji je on donio i slijediti nacin ponasanja koji je on naucavao.

ovo direktno vodi vodi do treceg postilata islama . vjerovanje u zivot poslije smrti.
Po islamu, ovaj zivot je iskusenje i ispit, i covjekui ce biti sudjeno za sve sto je radio na zemlji, tj, kako je provodio zivot.
Polagat ce racun za svaki trenutak svog zivota.

Zivot na zemlji ce jednog dana doci do kraja i novi svijet ce biti uspostavljen.
Covjek ce tada biti prozivljen i bit ce, shodno tome kakva su mu bila djela, ili nagradjen ili kaznjen.
Oni koji provedu zivot u poslusnosti i pokornosti svome Gospodaru uzivat ce vjecno blazenstvo nabuducem sijetu, aoni koji krse NJegove propise, poznjet ce gorke plodove svoje neposlusnosti.

Da nas Allah sacuva od toga da mu budemo neposlusni !

Kaze Uzviseni u casnom Kuranu : " Svakom covjeku cemo ono sto uradi o vrat privezati, a na Sudnjem danu cemo knjigu otvorenom pokazati " Citaj knjigu svoju, dosta ti je sto ces danas svoj racun polagati "

A u jednom drugom ajetu Uzviseni kaze : " Tko god dodje s dobrim djelom bit ce desetorostruko za njega nagradjen, a tko god dodje sa losim dijelom biti ce kaznjen samo onoliko koliko zasluzuje i nikom nece biti nanesena nepravda "

Toozla
Posts: 3221
Joined: 07/12/2004 02:12
Location: Sarajevo_USA

#11

Post by Toozla » 07/11/2005 15:41

_BosanaC wrote:Uvod u temu je mogao glasiti ukratko ovako: "Svi islamofobi i ateisti, posjetioci SA-X foruma, mole se da ne prilaze ovoj temi, jer bi mogli iznjeti kakav arguement koji tolerantni autor bas i nece tolerisati."
....bozda bi autor teme trebao razmisliti o blogg-u, u zamjenu za dizanje bodljikave zice oko teme na forumu.........

Zlikavac
Posts: 124
Joined: 28/10/2005 22:13
Location: Seher jal na putu
Contact:

#12

Post by Zlikavac » 07/11/2005 15:55

zasto se osjecate uopce prozvani da dodete na neku temu koja se ne tice ni vase konfesije ni licnosti kao licnosti :D

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

#13

Post by _BosanaC » 07/11/2005 15:57

Zlikavac wrote:zanimljivo je kako teme sa spomenom islama ili muslimana sluze kao magnet za sve samoprozvane eksperte i demokraticne tumace islama :D

zasto se osjecate uopce prozvani da dodete na neku temu koja se ne tice ni vase konfesije ni licnosti kao licnosti :D
Od silnog "opominjanja" i "navodjenja na pravi put" (ne, nema govora ni o kakvom vidu prisile) jednostavno obozavamo vjernike koji se vjeri naucise iz raznih skripti, kao sto su forumski novopeceni muslimani, pravoslavci, a boga mi i katolici.

User avatar
SiSaJuMe
Posts: 984
Joined: 27/10/2005 12:24

#14

Post by SiSaJuMe » 07/11/2005 16:00

Znas ono "S duznim postovanjem ja se uklanjam s puta" al ovaj put nemogu. Mislio sam da ces nam sad obrazlozit svojim rijecima a ne KOPIRAJ / ZALJEPI.

bolje_grob_nego_rob
Posts: 114
Joined: 03/11/2005 21:00

#15

Post by bolje_grob_nego_rob » 07/11/2005 16:21

OSNOVNE KARAKTERISTIKE ISLAMSKOG UCENJAjedne prilike gospodin G.B. Shaw, ugledni publicist, izjavio je slijedece :
" Muhammedovu religiju sam uvijek visoko cijenio zbog njene izvanredne vitalnosti. Cini mi se da je to jedina religija koja posjeduje sposobnosti asimilacije prema promjenljivim stazama postojanja i koja se moze prilagoditi svakom dobu. proucavao sam njegov zivot - zivot tog predivnog covjeka - i po mom misljenju, nasuprot tome da bude nazvan antikrstom, mogao bi on biti nazvan spasiteljem covjecanstva.
Vjerujem kada bi covjek kao on, preuzeo vodstvo modernim svijetom, uspio bi u rjesavanju njegovih problema, na nacin na koji bi se postigao toliko potrebni mir, sreca i prosperitet.
Smatram da ce Muhammedova vjera biti prihvatljiva za sutrasnju Evropu, kako vec sad postaje prihvatljiva za danasnju . "


postavlja se pitanje koje su to karakkteristike i odlike vjere islama koje su privukle veliki broj sljedbenika u proslosti i koje ga cine toliko privlacnim za modernu svijest.
Neke od osnovnih karakteristika islam bit ce predstavljene na slijedecim postovima.Jednostavnost , racionalizam i prakticnost


ISLAM je vjera cije je ucenje jednostavno, razumljivo i jasno, cist je od sujevjerja i iracionalnih vjerovanja.
Bozije jedinstvo, poslanstvo Muhammeda s.a.w.s , i vjerovanje u zivot poslije smrti su osnovna nacela islamskog vjerovanja.
Ona su ustanovljena dokazima i prihvatljiva su i zasnivaju se na zdravom razumu i logici.
Sva islamska ucenja proizlaze iz ovih osnovnih vjerovanja, jednostavna su i direktna.
U vjeri islamu ne postoji svecenicka hijearhija, kao sto nema tragova od kakve neuvjerljive apstrakcije i komplikovanih obreda i rituala.
Bilo tko se moze obratiti Bozijoj knjizi i njene zapovijedi i naredbe direktno sprovesti u praksu.
Islam budi u covjeku sposobnost razumijevanja i potice ga na koristenje svog intelekta.
On zapovijeda covjeku da sve sagledava u svjetlu realnosti.
Kuran savjetuje covjeku da moli : " Gospodaru moj, ti moje znanje prosiri ! "

Kuran tvrdi da oni koji znaju nisu kao oni koji ne znaju : " Reci : " Zar su isti oni koji znaju i oni koji ne znaju ? Samo oni koji pameti imaju pouku primaju ! "

Da znacenje Objave postaje jasno onima koji "imaju znanje" i "koji razumiju" : " On vas stvara od jednog covjeka, a zatim imate boraviste i spremiste. Mi potanko izlazemo ajete ljudima koji razumiju "
Da, " On mudrost daje kome hoce, a onome kome je mudrost dana, dano je veliko dobro "

Da je znanje ona osobina po kojoj je covjek superiorniji od meleka i zbog koje je postavljen Bozijim namjesnikom na zemlji.
Poslanik Muhammed s.a.w.s rekao je : " Tko napusti svoju kucu u potrazi za znanjem, na Allahovom je putu "

Trazenje znanja je duznost svakog muslimana i muslimanke, kao sto nam je to naredio Allahov poslanik s.a.w.s.
Na ovaj nacin islam izvodi covjeka iz svijeta sujevjerja i tmine i uvodi ga u svijet znanja i svjetla.
Sa druge strane, islam je prakticna religija i ne sadrzi isprazna i jalova teoretisanja.
On nije puko vjerovanje vec jak poticaj zivota.
Pravedna dijela i nacin ponasanja mpraju slijediti vjerovanje.
Religija je nesto sto treba zivjeti, a ne puko izgovaranje molitvi i rijeci koje prate dijela.
Casni Kuran kaze : " Oni koji budu vjerovali i dobra djela cinili, njih Dzennet slijeduje kroz koji rijeke protjecu "

A poslanik Muhammed s.a.w.s je rekao : " Allah ne prima vjerovanje ako ga ne prate djela, niti prima djela bez vjerovanja "

Dakle, islam je jednostavna, ravionalna i prakticna religija !

bolje_grob_nego_rob
Posts: 114
Joined: 03/11/2005 21:00

#16

Post by bolje_grob_nego_rob » 07/11/2005 16:43

Jedinstvo materijalnog i duhovnog


Jedinstvena odlika islama je cinjenica da nije podijelio zivot na sferu materijalnog i duhovnog.
Naprotiv, islam insistira na jedinstvu ove dvije sfere zivota.
Sa druge strane , ne preporucuje se asketizam, nego upucuje da se duhovno uzdignuce postize svjesnim prihvatanjem zivota i suocavanjem sa svim nedacama koje on nosi, aa ne bjezanjem u samocu i misticizam.
Kuran nam savjetuje da se obracamo nasem Gospodaru " Gospodaru nas, podaj nam dobro i na ovom i na onom svijetu ".
Allah s.w.t strogo ukorava one koji odbijaju da uzivaju i njegovim blagodatima : "Reci : Tko je zabranio Allahove ukrase koje je On za robove svoje stvorio, i ukusna jela ? Reci : To je za vjernike na ovom svijetu, a i na onom svijetu jesu samo za nih ! Eto tako Mi podrobno izlazemo ajete ljudima koji znaju "

Islam izricito nalaze : " ...i jedie i pijte, samo ne pretjerujte "
Allahov poslanik s.a.w.s je rekao : " Postite ( neke dane ), ali se i mrsite ( u drugim danima ), obavljajte nocni namaz, ali i zaspite, jer vase tijelo ima prava kod vas, i vase oci imaju pravo kod vas, i vase zene imaju pravo kod vas, i osoba koja vas posjeti ima kod vas pravo . "

Drugom prilikom je rekao da su od imana slijedece tri stvari :

- da pomognes drugom pa cak ako si i sam u teskoj situaciji

- da se revno molis za dobrobit covjecanstva

- da sebi oporucujes pravednost


Islam ne prihvata nikakvu podjelu izmedju " materijalnog " i "moralnog" ili "svjetovnog" i "duhovnog" zivota, i podstice covjeka da ulozi svoju energiju i potencijal za rekonstrukciju i vodjenje zivota na zdravim osnovama.
Islam uci covjeka da moral i materija trebaju biti sjedinjeni u jednu cjelinu, i da se duhovno oslobadjanje moze postici koristenjem materijalnih sredstava i zvora za dobrobit covjeka, a ne bjezanjem u otudjenosti asketizam.

Cak i danas, ova neuravnotezenost je prisutna.
Francuski naucnik dr. Brogbi ispravno kaze :
- Najveca opasnost koja prijeti, posebno materijalistickim civilizacijama, je neuravnotezenost koja ce neminovno nastupiti unutar te civilizacije, ako se zanemari razvoj duhovnog zivota, koji treba osigurati prijeko potrebnu ravnotezu i balans unutar zajednice i pojedinca "

Islam proklamuje da je sve na zemlji stvoreno za covjeka, ali istovremeno, sam covjek pripada Bogu.
Njegova misija u zivotu na zemlji je ispunjavanje Bozije volje.
Islamsko ucenje poklanje jednaku paznju i duhovnim i materijalnim potrebama cvjeka.
Islam nalaze covjeku da ocisti svoju dusu, i da radi na poboljsanju svog svjetovnog zivota,kako licnog tako i drustvenog.
Da uspostavi prevlast pravde nad nepravdom, te dobrog nad zlim.

Dakle, islam trazi srednji put !

bolje_grob_nego_rob
Posts: 114
Joined: 03/11/2005 21:00

#17

Post by bolje_grob_nego_rob » 07/11/2005 17:02

Kompletan nacin zivota


[
Islam u potpunosti opovrgava ovaj koncept religije i jasno daje do znanja da ima za cilj prociscenje duse i reformu i rekonstrukciju drustva.
Uzviseni kaze : " Mi smo izaslanike Nase s jasnim dokazima slali i po njima knjige i Mjerilo-pravdu slali, da bi ljudi pravedno postupali, a gvozdje smo stvorili, u kome je velika snaga i koje ljudima koristi, a da bi Allah znao one koji pomazu Njega i poslanike Njegove kad Ga ne vide. Allah je uistinu, Mocan i silan "

Uzviseni kaze : " Sud pripada jedino Allahu, a On je naredio da se klanjate Njemu. To je jedina prava vjera, ali vecina ljudi ne zna "

I jos kaze Uzviseni : " A Allah ce sigurno pomoci one koji Njega pomazu - ta Allah je, zaista, Mocan i Silan. One koji ce, ako im damo vlast na Zemlji, namaz obavljati, i zekat udjeljivati i koji ce traziti da se cine dobra djela, a odvracati od nevaljalih - a Allahu se na kraju sve vraca "

Casni poslanik s.a.w.s je rekao : " Svako od vas je staratelj i bit ce upitan o tome sto je ucinio za dobrobit njegovih briznika "
Naravno sve ovo se ne odnosi na to da staratelj ima mogucnost uputiti nekoga nad kojim se stara, jer je to u domeni samo Uzvisenog, vec se odnosi na njegov trud i upornost u dostavljanju onoga sa cim je poslan Muhammed s.a.w.s i pokusaja da se to primjeni.
Cak i letimicno proucavanje islamskih ucenja pokazuje da je to sveobuhvatan zivotni put i ne ostavlja nijedno polje ljudske egzistencije na milost i nemilost sotoninim silama !

bolje_grob_nego_rob
Posts: 114
Joined: 03/11/2005 21:00

#18

Post by bolje_grob_nego_rob » 07/11/2005 17:03

SiSaJuMe wrote:Znas ono "S duznim postovanjem ja se uklanjam s puta" al ovaj put nemogu. Mislio sam da ces nam sad obrazlozit svojim rijecima a ne KOPIRAJ / ZALJEPI.
RESPECT

Solomon
Posts: 101
Joined: 07/06/2004 19:22

#19

Post by Solomon » 07/11/2005 19:40

Dijelovi koji navode licni nacin prakticiranja i shvatanja vjere su ostavljeni. Dijelovi koji kritiziraju i nerespektuju druge i drugacije su obrisani.
:)

Soldier_of_Allah
Posts: 84
Joined: 10/10/2005 14:32

#20

Post by Soldier_of_Allah » 08/11/2005 00:00

"Dijelovi koji kritiziraju i nerespektuju druge i drugacije su obrisani."


Nisu uklonjeni...Jer postovi ovih koji se ubacuju da bi se ismijavali i zabusavali, nisu uklonjeni, a trebali bi biti....

bolje_grob_nego_rob
Posts: 114
Joined: 03/11/2005 21:00

#21

Post by bolje_grob_nego_rob » 08/11/2005 00:26

brate, sve je OK, dok nema psovke i vrijedjanja, nemam nista protiv licnih komentara !
Ali volio bih da pricekaju dok zavrsim, jer ima dosta toga.
Ako ne, sta cu.
Dok ne zavrsim ne obazirem se !

Muslim_4_Ever
Posts: 2
Joined: 06/11/2005 18:06

#22

Post by Muslim_4_Ever » 08/11/2005 03:48

............

nebi
Posts: 1755
Joined: 27/10/2004 23:55

#23

Post by nebi » 08/11/2005 15:06

Muslim_4_Ever wrote: Bar i jedni i drugi i treci znaju gdje pripadaju a vi komunjare nigdje niste prispjeli ;-)
znao sam ja....cim prodje klanje,vi cete se opet fino dogovoriti o talu....

scimitar
Posts: 79
Joined: 12/12/2003 00:00

#24

Post by scimitar » 08/11/2005 15:28

znao sam ja....cim prodje klanje,vi cete se opet fino dogovoriti o talu....

Zar Miloshevich nije bio dijete komunizam sve shto je ON,TITO I PARTIJA su mu dali a o Tudjmanu da negovorimo partijski oficir fol nacionalista(sve po potrebi).A 1992 malo je bilo muslimana barem sto se svijesti ticche.Shto se uopshte uopshte raspravlja o komunizmu to je mrtvo Frankestajnovo dijete ... bilo i proshlo i nikom se neponovilo ...

Toozla
Posts: 3221
Joined: 07/12/2004 02:12
Location: Sarajevo_USA

#25

Post by Toozla » 08/11/2005 15:37

scimitar wrote:Shto se uopshte uopshte raspravlja o komunizmu to je mrtvo Frankestajnovo dijete ...
....kako si ti siguran da je Frankenstajnu bio ugradjen "stanoviti" organ.....jel' njegov stvoritelj isao bas u detalje....

Post Reply