Islam mora ponovo postati samo religija

Rasprave o vjerskim temama.
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Draga moja A, mislim da bi bilo neophodno preformulisati temu u " Svaka religija bi trebala ponovno postati samo religija" jer kako i sama znaš novi Papa Benedikt je također više političar nego vjerski vođa. Njegove izjave mi također mirišu na fašizam kada kaže da se krščanski svijet treba ujediniti u borbi protiv Islama, da ne treba primiti Tursku u EU jer nije krščanska država, itd. Nisu li pravoslavni popovi dolazili u rovove da blagoslove junake koji su poslije toga ubijali, pljačkali, silovali i šta sve ne?! Misliš li Boga ti, da sveštenstvo i popovi ne drže političke govore? :-) Zar nisu kinezi poklali i protjerali preživjele budiste sa svoje zemlje pa je Indija pružila utočište Dalaj Lami i ostalima a u istoj toj Indiji muslimani i hindusi se ne mogu očima gledati?! Šta to rade Jevreji palestincima jer je Izrael njihova sveta zemlja?

Samo da naglasim, pošto se ovdje na forumu pođahkad 8-) zna desiti da se nenamjerno 8-) pogrešno shvati nečiji post, ovdje ne kažem da su svi pripadnici navedenih religija isti. Hvala Bogu, pa još uvijek ima poštenog svijeta :) samo ne mogu doći do izražaja od ovih grlatih govornika. 8-)

Moje pitanje tebi je: Šta pokušavaš da postigneš ovakvom temom, nije mi jasno? Čemu sve ovo?
dezurni-X

Post by dezurni-X »

Dobar dan :)
Last edited by dezurni-X on 03/03/2006 16:36, edited 1 time in total.
Kwaheri

#3 Re: Islam mora ponovo postati samo religija

Post by Kwaheri »

A wrote:Ovu temu zapocinjem, iako nemam svoj stav da iznesem. Naime, informisem se, razmisljam, citam, trazim.... pa naletih na jedno vrlo interesantno vidjenje islama danas.

Preporucujem ovo stivo:

http://www.benadorassociates.com/article/19333
"Neoislam je politicki pokret prerusen u religiju, koji koristi tehnike totalitaristickih ideologija, kao sto su fasizam i komunizam.... ... ...
Bog, sta Bog? pitao me je seik mrsteci se. Nalazimo se u jednoj dzamiji u Londonu i pricamo o njegovim rijecima, izrecenim pred vjernicima u petak. Pitam zasto ne govori nikad, ili skoro nikad, o Bogu, vec u svojim govorima prica iskljucivo o politici. Za seika, jedino vazno, to je "patnja nase brace pod okupacijom" Drugim rijecimma: u nasem islamu, ne bavimo se Bogom, nego Palestinom, Kasmirom i Irakom!"
Amir Taheri, iranski novinar.
"Vrlo interesantno vidjenje islama danas...neoislam je pokret prerusen u religiju...koji koristi tehnike totalitaristickih ideologija, kao sto su fasizam i komunizam"

Andjo? Moze li mi pojasniti sta je ovdje interesantno tebi? ...kad navratish...da te ne napadam bezze :D tj. da ne tumacim ja sta je tebi interesantno..
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

A wrote:
vodolija_33 wrote:Moje pitanje tebi je: Šta pokušavaš da postigneš ovakvom temom, nije mi jasno? Čemu sve ovo?
Cemu bilo koja tema, sta pokusavamo postici pisanjem o bilo cemu?

Eto, zelim reakcije kao sto je ova tvoja, na primjer.
Još da mi kažeš kakva je ta moja reakcija bila, po tvom cijenjenom mišljenju, pa onda mogu da shvatim šta je i cilj svega ovoga. Hajde bona, možeš ti to i bolje od ovoga 8-)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

A wrote:
vodolija_33 wrote:Moje pitanje tebi je: Šta pokušavaš da postigneš ovakvom temom, nije mi jasno? Čemu sve ovo?
Cemu bilo koja tema, sta pokusavamo postici pisanjem o bilo cemu?

Andjo, njena rekacija je po mnogocemu...tacna (moram li reci, nazalost) i tebi vrlo (nije interesantna) kao se ono kaze ocekivana, jel da? i potpuno odgovara...ali na srecu...opet, cekam tvoj odgovor...ali u medjuvremenu mogu reci...ako je vodolijin post umnogocemu tacan...nije pravilo...sve dok je glavni tok na drugoj strani...uglavno suprotno od ove...koju preferiras u "vrlo interesantnom" postu...

i sta bi znacilo neoislam...fakat, u kontekstu religije?
Last edited by Kwaheri on 03/03/2006 15:20, edited 1 time in total.
Kwaheri

#6 Re: Islam mora ponovo postati samo religija

Post by Kwaheri »

A wrote:
zena wrote:Andjo? Moze li mi pojasniti sta je ovdje interesantno tebi? ...kad navratish...da te ne napadam bezze :D tj. da ne tumacim ja sta je tebi interesantno..
Bas kao sto rekoh - nemam svog stava, nisam (jos uvijek) izvukla neki zakljucak koji bih mogla pretociti u tekst, ili makar u razumljiv tekst. Jednostavno, nakon citanja ovog clanka, krenulo je razmisljanje - o tome sta ta "depolitizacija" islama znaci nekome ko zivi u Iranu (u pitanju je iranski novinar, koji je apsolutno u toku i sa islamom u Evropi (da li to znaci - bavite se bogom i vjerom u boga, a ne mojim nacinom zivota, ne politikom... ?)), kao i sta to moze znaciti muslimanu u Evropi. Zatim, sta ta politizacija islama (ili/i "nadnacionalnost islama") znaci prosjecnom Evropljaninu, koji ne razumije da ima sugradjanina (kao sto rece Vodolija - nisu svi isti, niti se smiju svi svoditi na jednu shemu, ali si svejedno sad dopustam uopsteno izrazavanje) kojem je blizi i vazniji brat iz Iraka, nego sugradjanin Francuz, Englez; kojem su zakoni zemlje u kojoj zive ispod zakona njegove vjere, i da vjerske vodje koje slusaju to podrzavaju (opet - bez uopstavanja, ofkors). I opet sve ovo sto pisem je onako nabacano, nemetodicno i bez neke ideje vodilje, jer kao sto rekoh.... potaklo me na razmisljanje, pa me interesuju reakcije drugih na taj isti tekst.
ok. sacekajmo onda reakcije. kad ti se malo :D prosiri uvid...pa cemo o tome... jer meni je zanimljivije kako to ti tumacis a ne tamo neki iranac... :D koji je apsolutno u toku i sa islamom u Evropi...

i da...
Jel se meni cini ili fakat potcjenjujes Evropljane - nemuslimane kada mi kazes
"Zatim, sta ta politizacija islama (ili/i "nadnacionalnost islama") znaci prosjecnom Evropljaninu, koji ne razumije da ima sugradjanina kojem je blizi i vazniji brat iz Iraka, nego sugradjanin Francuz, Englez; "

da... kao sad... samo su muslimani iz Evrope osjetljivi na nepravde koje se cine ljudima u Iraku itd... il sam ja opet nesto previdila... :D
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

A wrote:
vodolija_33 wrote:Još da mi kažeš kakva je ta moja reakcija bila, po tvom cijenjenom mišljenju, pa onda mogu da shvatim šta je i cilj svega ovoga. Hajde bona, možeš ti to i bolje od ovoga 8-)
Ko sam ja da ocjenjujem vase stavove i reakcije? Jednostavno, ocekujem reakcije, misljenja, a ti si to iznjela. Eto takve reakcije ocekujem.

A ne ocekujem sud o mojim tajnim namjerama, niti o skrivenom znacenju mog prijedloga stiva.

Cilj je bio, mozes zamisliti, da cujem misljenje forumasa o ovom tekstu. A luda, naivna, ..... zaboravila da nije moje da pokrecem teme o islamu, jer to, pobogu, odmah nesto krije. Cafirka o islamu :-) garant je neka podvala, sta li hoce da postigne? Jer ono objasnjenje, moja prva recenica "Ovu temu zapocinjem, iako nemam svoj stav da iznesem. Naime, informisem se, razmisljam, citam, trazim.... pa naletih na jedno vrlo interesantno vidjenje islama danas." sigurno nije dobronamjerna.

Vidim da cak i Zena nekako predosjeca da ja dolazim sa nekim ocekivanjem, sa nekim unaprijed

Ali svejedno, makar to bilo protivno nepisanim pravilima ovog foruma, cafirka ce nastaviti da pise o islamu kad joj je to ceif. I nece kopirati tekstove na koje ce garant dobiti nekoliko :-) i "aferim", nego ce ponuditi tekst koji se njoj svidja.
Moja sugestija ostaje, tj. promijeni naziv teme i kontekst svoga uvodnoga posta. Biti će puno poštenije i objektivnije, vjerovala ili ne :-)

A to, da li si kako sebe nazivaš, čafirka odnosno nevjernica (prevedeno) to ostavljam nekome drugom da odluči i ocjeni. Ja nisam kompetentna. Moja reakcija je isključivo rezultat "višegodišnjeg" iskustva u diskusiji s tobom na ovom forumu 8-)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

A wrote:
zena wrote:
A wrote: Cemu bilo koja tema, sta pokusavamo postici pisanjem o bilo cemu?

Andjo, njena rekacija je po mnogocemu...tacna (moram li reci, nazalost) i tebi vrlo (nije interesantna) kao se ono kaze ocekivana, jel da? i potpuno odgovara...ali na srecu...opet, cekam tvoj odgovor...pali u medjuvremenu mogu reci...ako je vodolijin post umnogocemu tacan...nije pravilo...sve dok je glavni tok na drugoj strani...uglavno suprotno od ove...koju preferisras u "vrlo interesantnom" postu...

i sta bi znacilo neoislam...fakat, u kontekstu religije?
Ako procitas tekst koji sam predlozila (ne samo ovaj mali dio koji sam prevela), onda ces vidjeti da autor koristi naziv "neoislam", po mom prijevodu to daje: "Neoislam je politicki pokret prerusen u religiju, koji koristi tehnike totalitaristickih ideologija, kao sto su fasizam i komunizam."
Andjo...ovaj tvoj novinar, kojega radije citiras , no mene :D (al to sad nije tema) je ocito neki disident...ne fali mu velikih rijeci..al mu fali stosta...informacija npr.. al nejse...mene ne zanima on...ipak je on daleko...vise me zanima sta neki xy novinar/politicki analiticar u BiH (makar iz avaza :D ) misli po ovom pitanju... a da je ovo opasna teza , koju on iznosi...jeste...jer fasizam je nepoznanica islamu, kao religiji... i bez obzitra na balblabla...fasizam je izum dobre stare dame...nadam se da ce tu i izumrijeti...
Ako bude trazio, "islam mora ponovo postati..."...imamo mi i takve...zovu ih vehabije i nisu dobro dosli...gdje god ih okrenesh...
Glavni tok islama, na srecu ne preferira nikakve "povratke" vec progresiju...na bolje ako Bog da...
Kwaheri

Post by Kwaheri »

A wrote:
zena wrote:Andjo...ovaj tvoj novinar, kojega radije citiras , no mene :D (al to sad nije tema) je ocito neki disident...ne fali mu velikih rijeci..al mu fali stosta...informacija npr.. al nejse...mene ne zanima on...ipak je on daleko...vise me zanima sta neki xy novinar/politicki analiticar u BiH (makar iz avaza :D ) misli po ovom pitanju... a da je ovo opasna teza , koju on iznosi...jeste...jer fasizam je nepoznanica islamu, kao religiji... i bez obzitra na balblabla...fasizam je izum dobre stare dame...nadam se da ce tu i izumrijeti...
Ako bude trazio, "islam mora ponovo postati..."...imamo mi i takve...zovu ih vehabije i nisu dobro dosli...gdje god ih okrenesh...
Glavni tok islama, na srecu ne preferira nikakve "povratke" vec progresiju...na bolje ako Bog da...
http://en.wikipedia.org/wiki/Amir_Taheri
Amir Taheri is an Iranian-born journalist and author based in Europe.
His writings focus on the Middle East affairs and topics related to Islamist terrorism.

Fasizam moze biti nepoznat islamu, kao produkt Evrope. Samo, novinar i govori o islamu u toj istoj Evropi, koji se, po njemu, inspirise metodama totalitaristickih ideologija.

. i sad bi to kao trebao biti islam? :roll: :roll: inspiracija je wow

...znas F. Rahman je meni drag...al nije islam ono sto muslimani rade...ta definicija...nije tacna...nije primjenjiva i stosta josh...al ti to znash..
Reina

#10 Re: Islam mora ponovo postati samo religija

Post by Reina »

A wrote:Ovu temu zapocinjem, iako nemam svoj stav da iznesem. Naime, informisem se, razmisljam, citam, trazim.... pa naletih na jedno vrlo interesantno vidjenje islama danas.

"Neoislam je politicki pokret prerusen u religiju, koji koristi tehnike totalitaristickih ideologija, kao sto su fasizam i komunizam.... ... ...
Bog, sta Bog? .
takav Islam na ovim podrucijima ne poznajemo.... ali zato vrlo
dobro smo osjetili fasizme ovih nam istocnih komsija prerusenih u budi Bog snama sta sve ne ..... a eto niko
da naleti pa da rastabiri te njihove tehnike koje nam i danas o glavi
rade.... :oops:
...
Kwaheri

Post by Kwaheri »

A wrote:Eto, pokrenuh temu o clanku novinara Amir Taheri-ja, koji je dovoljno dobar da bude saradnik novina kao sto su Jeune Afrique, London Sunday Times, Daily Times, The Daily Telegraph, The Guardian, The Daily Mail, Kayhan (glavne dnevne novine Irana), Asharq Alawsat, Arab News, International Herald Tribune,The Wall Street Journal, The New York Times, The Los Angeles Times, Newsday, The Washington Post, Die Welt, Der Spiegel, Die Zeit, Algemeine Zeitung, La Repubblica, L'Express, Politique Internationale ,Le Nouvel Observateur, El Mundo...
ali ne raspolaze da dovoljno informacija i znanja da bi bio predlozen kao stivo citateljima foruma. Jos ako ga na forumu proglase vehabijom i disidentom...

U stvari, mozda i nije los Amir, nije do Amira.... nego, ma znamo mi dobro sta smeta u ovoj temi ;)
evo se zahvaljujemo na tekstu :D :D :D koji je utoliko nov...koliko uvodi nove izme pod okrilje islama...i da jos nesto...draga moja...kad bolje razmislim...nije nov ni utoliko...nema nekoliko godina...poceli su s ovim fasizmima...mislim prvo S.S. sa onim "vehabije-islamofasisti"...

Tekst je btw,...sjajan...i tamam ...ko narucen.. :D :D

ja se ne bavim tekstom...vec tobom :D
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

A sta se podrazumijeva pod time da se ISLAM vrati u okvire religije? Npr?
Pitam ovo jer islam nije nastao smao kao religija vec kao opsti drustveno-politicki pokret!
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Bosanac sa dna kace wrote:A sta se podrazumijeva pod time da se ISLAM vrati u okvire religije? Npr?
Pitam ovo jer islam nije nastao smao kao religija vec kao opsti drustveno-politicki pokret!
islam nije nastao...islam je objavljen :)
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

zena wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:A sta se podrazumijeva pod time da se ISLAM vrati u okvire religije? Npr?
islam nije nastao...islam je objavljen :)
U jednom od hadisa stoji da su sinovi Israilovi unisteni zbog sitnica! :-)
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Da pokušam:
Evropski musliman, da bi bio u skladu sa odvajanjem "vjere od države" treba na, recimo poslovnom ručku, prihvatiti da pojede obrok u kome ima svinjetine i na kraju to zaliti dobrim francuskim konjakom, je pobogu mora ostaviti vjeru u kući. :? :( :-?
kub lajkan

#16 Re: Islam mora ponovo postati samo religija

Post by kub lajkan »

Preporucujem ovo stivo:

http://www.benadorassociates.com/article/19333
Bog, sta Bog? pitao me je seik mrsteci se. Nalazimo se u jednoj dzamiji u Londonu i pricamo o njegovim rijecima, izrecenim pred vjernicima u petak. Pitam zasto ne govori nikad, ili skoro nikad, o Bogu, vec u svojim govorima prica iskljucivo o politici. Za seika, jedino vazno, to je "patnja nase brace pod okupacijom" Drugim rijecimma: u nasem islamu, ne bavimo se Bogom, nego Palestinom, Kasmirom i Irakom!"
Amir Taheri, iranski novinar.
Vrlo zanimljivo...

Doduse... radi balansa... trebalo bi konstatovati kako stvari stoje sa "ostalima"...
Zox

Post by Zox »

seljak_cojek wrote:
Da pokušam:
Evropski musliman, da bi bio u skladu sa odvajanjem "vjere od države" treba na, recimo poslovnom ručku, prihvatiti da pojede obrok u kome ima svinjetine i na kraju to zaliti dobrim francuskim konjakom, je pobogu mora ostaviti vjeru u kući. :? :( :-?
Ni blizu :)
Ipak, najlakse se praviti budala, zar ne, i izvlaciti "za kosu" zakljucke.
Cak sumnjam da si i procitao linkani tekst prije ovakvog zakljucka.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

seljak_cojek wrote:
Da pokušam:

Nisam odavno vidio nick koji bolje opisuje svog autora...

Jesi li ikad rucao u restoranu?
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Zox wrote:
seljak_cojek wrote:
Da pokušam:
Ni blizu :)
Ipak, najlakse se praviti budala, zar ne, i izvlaciti "za kosu" zakljucke.
Cak sumnjam da si i procitao linkani tekst prije ovakvog zakljucka.
Pročitao sam ja tekst, ali me iznervira stavljanje jednakosti između Islama i budala koje su ga kroz istoriju koristili za postizanje svojih ciljeva.
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

kub lajkan wrote:
seljak_cojek wrote:
Da pokušam:

Nisam odavno vidio nick koji bolje opisuje svog autora...

Jesi li ikad rucao u restoranu?
A šta ti je to?
U nas se još uvjek jede za sofrom, nako svi zajedno.
Pusur

Post by Pusur »

Bas kao sto rekoh - nemam svog stava, nisam (jos uvijek) izvukla neki zakljucak koji bih mogla pretociti u tekst, ili makar u razumljiv tekst.
Joj najgori su ovi sto "nemaju" stav a postiraju ovakve teme, cemu onda uopce postiranje ako nemas stav?
tempora

Post by tempora »

A wrote:Eto, pokrenuh temu o clanku novinara Amir Taheri-ja, koji je dovoljno dobar da bude saradnik novina kao sto su Jeune Afrique, London Sunday Times, Daily Times, The Daily Telegraph, The Guardian, The Daily Mail, Kayhan (glavne dnevne novine Irana), Asharq Alawsat, Arab News, International Herald Tribune,The Wall Street Journal, The New York Times, The Los Angeles Times, Newsday, The Washington Post, Die Welt, Der Spiegel, Die Zeit, Algemeine Zeitung, La Repubblica, L'Express, Politique Internationale ,Le Nouvel Observateur, El Mundo...
ali ne raspolaze da dovoljno informacija i znanja da bi bio predlozen kao stivo citateljima foruma. Jos ako ga na forumu proglase vehabijom i disidentom...

U stvari, mozda i nije los Amir, nije do Amira.... nego, ma znamo mi dobro sta smeta u ovoj temi ;)
Ne mogu suditi o radu imenovanog gospodina, no moram ti A na ovu izjavu " o dovoljno dobrom" novinaru sa navodima novina gdje je on saradnik. U prekljucerasnjim novinama zvanim Metro, koje se dijele bespletno i mogu se naci na metro stanicama, cijela jedna stranica posvecena je slijedecem tekstu:
" Ne trebate vjerovati svemu sto pise u novinama."
E sada ovim ne zelim aludirati da je imenovani gospodin lazov, daleko od toga! Jer jos jednom, ne poznajem njegove radove i bilo bi krajnje glupo komentarisati bilo sto po tom pitanju.
No znas malo me zulja ( sto u ovom slucaju mozda i nije slucaj) jedan faktor danasnjice. A to je da mediji oblikuju svjest javnosti.
Pa tako i gospodjica Hirsi Ali, za koju se moze recimo naglasiti da je dobitnica mnogih nagrada za mir !? cak i preporucena za Nobelovu nagradu za mir i mnoga druga priznanja od Evrope do Amerike, propagira da je Islam opasan i da se svi muslimani Evrope sto prije moraju liberalizirati, manje vise prisilnim putem. Po ovome bi se moglo reci ako je priznata od vecine, zasto ne i od mene ili nekih drugih njenih neistomisljenika?
Da ne govorimo o njenim izjavama kako je Muhamed jedan perverznjak i kako Islam nalaze da se zena tuce i sl nebuloznosti koje danasnja Evropa objerucke prihvata kao univerzalnu istinu.
Da naglasim jos jednom, svjetski priznata a krajnje opasna. I kada vrsni naucnici, kao sto je gospodja Karen Amstrong, koja se bavi svjetskim religijama, kaze da je doticna dama cisti populista i da smatra ogavnim stav Evrope koji uvijek zudi za ovakvim likovima, takva izjava ne naidje na siroke mase.
Pa bi po ovom faktoru da se osvrnem i na izjavu da je jedan evropski musliman vise zainteresovan za nekoga u Iraku nego za svoga kosmiju Francusa. Nije li to ista medijska svjest koja gledaocu, citaocu daje osjecaj medjunarodne solidarnosti sa onim koji pati negdje tamo miljama daleko a za svoga komsiju mu se fucka, jer za njega ima manji osjecaj samom cinjenicom da individualizmom pravimo planetarne distance u haustorima u kojim zivimo. Jos jedan faktor minus u svim zbivanjima danasnjice.

Odlutah od teme, oprosti.
black

Post by black »

Realnost muslimana u Evropi je nova, konstatuje Ramadan, iako ih je na ovom prostoru bilo i ranije. Taj novi realitet je posljedica povećanog broja muslimana, lakše prepoznatljivosti, diskusija u mainstream medijima. Muslimani u novom okruženju su pred izazovom: kako očuvati vlastiti identitet i prilagoditi se okruženju.

Muslimani na Zapadu su odsječeni od istočne Evrope i tu postoji jaz u percepciji problema. Istočno-evropski muslimani, poput Bosanaca (a valjda i Hercegovaca), ne moraju tražiti pravo na mjesto i dokazivati da su Evropljani. Mi moramo ujediniti te dvije percepcije, zaključuje Ramadan. Kako?

Postoji više nivoa problema.

Evropski musliman je jedini način da se o nama govori. Ne izmišljamo novi islam kada govorimo o evropskom islamu, obrazlaže Ramadan. Akida je ista, ibadet je isti. Ummet poznaje više interpretacija izvora i to je prihvaćena razlika. Ali postoji i drugi aspekt razlikovanja: ummet poznaje i više kultura. Jedan islam, a brojne kulture. „Zato trebamo biti uvjereni da nije ništa pogrešno kada se kaže: 'Evropljanin po kulturi, musliman po vjeri'“, ističe Ramadan.

Kao građani naših država, mi poštujemo njihove ustave i zakone. Poštovanje tih ustava ne znači da se biva manje muslimanom. Naprotiv, upravo mi bi zbog naše etike trebali biti ti koji poštuju zakone, kaže Ramadan. Znamo za naše obaveze prema zakonima, ali nećemo šutjeti ni o našim pravima. Mi poštujemo, ali poštujemo i sebe i želimo biti poštovani.

Slijedi drugi nivo problema.

Islam je univerzalna poruka i mi moramo iz nje naći rješenja za konkretno okruženje. Univerzalnost ne znači uniformnost rješenja, nego da mi iz univerzalnosti moramo pronaći pravi odgovor za našu situaciju. Ko? Svi mi, kazuje Ramadan.

Kako? Imamo vjerske izvore (Kur'an i sunnet) i imamo stručnjake koji će iz njih da izvode principe. Ovaj zadatak pripada stručnjacima, a ne svakome ko ga poželi, jer je to nauka. Međutim, stručnjacima trebaju ljudi koji poznaju realnost. Poslanik a.s. je poznavao ljude, njihovu psihologiju, običaje,... Ono što nam treba je brak između: specijalista za tekst i specijalista za kontekst. Ovu drugu grupu čine muslimani s problemima, oni koji poznaju realnost i formuliraju pitanja. Sa površnim pitanjima, dobit ćemo površne odgovore. Bez kritičkog pogleda, samo smo imitatori, zaključuje Ramadan. Evropski muslimani trebaju prvi doći sa pravim pitanjima i za njih naći prave odgovore.

Uslijedila je lista poželjnih moralnih vrlina kod muslimana današnjice.

Muslimanima treba samopouzdanja i samopoštovanja.

Kada se bavimo univerzalnom porukom, treba shvatiti da imamo odgovornost. Lična odgovornost prema vjeri je veoma važna, jer vjera nije samo stanje nego i odgovornost!

Šta god je dobro u Bosni ili u Švedskoj, to pripada nama. Zato nam treba kritički um da shvati šta je dobro.

Treba nam predanost služenju. Ulema treba da ima svijest da uslužuje narod. Onaj koji ima znanje treba da poslužuje onoga ko znanje treba.

Zatim obrazovanje. Svi znamo da nismo dovoljno obrazovani. Uvijek treba više obrazovanja. Ne recite samo „imamo Kur'an i sunnet, dovoljno je“, poručuje Ramadan, jer gdje je kultura, gdje je prepoznavanje kolektivne svijesti, znanje o ljudima itd.

Suočiti se sa diskriminacijom unutar zajednice. Nema diskriminacije i rasizma u islamu, a ima ga unutar zajednice. Islam je velik, ali šta je sa muslimanima? „Meni kažu: 'Dolazi iz Švajcarske, to je zapadni kriticizam'“, kaže Ramadan. „Ne, ja govorim kao musliman.“

Ramadan je nezadovoljan i odnosom prema siromašnim pripadnicima zajednice. Od neophodnosti je i promoviranje kreativiteta među muslimanima. Muslimani se, prema Ramadanu, samo integriraju u dominantni ekonomski sistem, a islam je takođe i ekonomija. Stoga i tu moramo doprinijeti i ponuditi alternativu.

Na kraju, treba raditi s nemuslimanima, graditi mostove i zajedničko povjerenje. Nikako ne smijemo ostati izolovani, završava Ramadan.

Na red dolaze pitanja iz publike. Pitanje se dodjeljuje profesoru dr. Adnanu Silajdžiću. Iako su profesorova pitanja bila konstantno zanimljiva i intelektualno intrigantna, čime je dao vrijedan doprinos radu foruma, već se dalo naslutiti da će publika biti još i više zakinuta nego je najavljeno. Od dva moguća pitanja, jedno bi išlo poznatijem, afirmisanom učesniku.

Silajdžića je interesovalo kako je moguće govoriti o zasnivanju novog muslimanskog identiteta u Evropi izvan ideološkog opredjeljenja. To jeste, sve je uredu dok osoba vjeruje u Allaha i Poslanika, ali kada kažete da iz tog uvjerenja proizilaze određeni politički i sociološki stavovi, onda ste od neoliberalnog sistema markirani kao reakcionarni faktor.

Ramadan je konstatovao da je pitanje duboko i ova će konstatacija pratiti i naredne Silajdžićeve istupe. Ramadan je ustvrdio da ovdje govorimo samo o tome da li je moguće biti evropski musliman i on tvrdi da jeste. Kada se taj identitet uspostavi, Ramadan predviđđa da ćemo imati muslimane u cijelom političkom spektru, jer registrujemo različite trendove unutar zajednice i s tim se moramo nositi. Ramadan je lično protiv neoliberalnog sistema. Ali, imamo i ljude koji se mire s takvim sistemom, koji unutar istog žive bogato i zaboravljaju na druge muslimane koji su građani drugog reda.

Potom je jedna studentica FIN-a pokušala rezimirati Ramadanov nastup. Održan je govor o tome kako da mi sebe prihvatimo kao evropske muslimane, ali kako učiniti da oni, zapadnjaci, prihvate nas kao evropske muslimane?

Ramadan je kategorički zaključio: „Mi to jesmo!“ Ako oni to ne čuju, mi ćemo to ponoviti. To je pitanje samopoštovanja, prije svega. Nas u Zapadnoj Evropi guraju na marginu, ali iz neminovnosti, moraju se nositi sa realnošću. Muslimani su danas u igri. Ne razmišljajte u Evropi samo kao o monolitnom odbijaču islama, poručuje Ramadan. Razna su tu mišljenja prisutna. Ali, ako oni i nisu spremni, mi jesmo. Ramadan je studentici uputio i savjet: „Ne razmišljaj ko si, u svjetlu onoga što bi drugi htjeli da budeš.“

dio govora Tariqa Ramadana vezanog za njegovu knjigu "Biti evropski musliman"
begefendija

Post by begefendija »

Islam mora ponovo postati samo religija.Da li je to konstatacija, želja, ili nadanje? I zašto samo islam? Druge dominantne religije, misliš da ne trebaju.Tko treba odrediti kada je neka religija samo religija.Ti “A”!? Islam nije kriv za zloporabe koje si dopuštaju neki “političari”, fanatici ili teroristi.
Islam je zasnovan na ideji da se svačije pravo mora poštovati.Čak i pravo da netko ne vjeruje u ništa ako mu je drago. Islam ne možeš kriviti za to što netko ne poznaje islam, kao npr, ti. To jest obična islamofobija a ona se i javlja najviše zbog nepoznavanja islama.
Druga bitna stvar je što se još i danas smatra da je islam ratnička religija.Još od medinske faze i njezine kulturne revolucije, kada je islam morao biti ratnički.Ta borbena dimenzija koja se i danas prenapadno ističe, dolazi i samo za to, što je islam već tada pobjedio. Da nije i historijski pobjedio, možda bi islam bio hvaljen u najmanju ruku kao neka kršćanska sekta ; Jean Damascene je u VIII stoljeću lansirao tezu da je islam jedna hrišćanska sekta, poput arianizma.(Waardenburg. str.131. )Zapad, naročito Evropa, islam nije upoznala kao religiju spasenja.Kao što je to i kršćanstvo. Još je davno njemački orijentalist i filozof Becker ustvrdio da ono što kršćanstvo nije uspjelo, islam je doveo do savršenstva, jer je "islamska teokracija konkretizacija jednog ideala kojem je krišćanstvo zalud težilo.To je religija spasenja okrenuta onom svijetu".( Islamstudien, Leipzig )
Dok god zapad ne prihvati islam kao religiju spasenja, njegov univerzalizam i sveobuhvatnost u teološkom, filozofskom psihološkom itd. smislu plašit će ga se, u smislu da će doći (figurativno ) neka divlja plemena iz pustinje, koja će ih pokoriti i zauvijek im oteti njihove vlastite "nezamjenjive" vrijednosti. I sami muslimani pridonose takvom stavu zapadnjaka.
Uloga islama kao veze izmedju periferije Istoka i srca svijeta utvrdjena je i dokazana. Ako je imao zadatak civilizacijsku sintezu, onda ga je u potpunosti izvršio. Na ljudskom i religijskom planu, islamska tradicija se uzdiže iznad primitivizma.To je religija koja se maksimalno približava razumu. Na helenizmu i na njegovoj osnovi ( renesansa ) Evropa je izgradila novi pojam čovjeka i njegova "Ja". To zapad smatra svojom pobjedom. Islam je u potpunosti ignorirao čovjekovo "Ja". "Ego" je u islamu "nepristojan" u osnovi prihvaćen kao slab (jer ljudskjo biće je Božiji rob ) osim u kontekstu transcendetalnosti pred Božijom veličinom.Duhovna Evropa to nikada neće prihvatiti, i pobudjivat će iznova islamofobičnost, više, što njihov strah od islama bude veći. I što islam bude uspješniji kao univerzalna svijetska religija.
tempora

Post by tempora »

Evropa je izgradila novi pojam čovjeka i njegova "Ja". To zapad smatra svojom pobjedom. Islam je u potpunosti ignorirao čovjekovo "Ja". "Ego" je u islamu "nepristojan" u osnovi prihvaćen kao slab (jer ljudskjo biće je Božiji rob ) osim u kontekstu transcendetalnosti pred Božijom veličinom.Duhovna Evropa to nikada neće prihvatiti, i pobudjivat će iznova islamofobičnost, više, što njihov strah od islama bude veći. I što islam bude uspješniji kao univerzalna svijetska religija.[/quote]

Moram ti se osvrnuti na ovu " duhovnost" Evrope kroz koju tvrdis da izaziva islamofobicnost. Iz moje selektivne percepcije, znaci da naglasim subjektivnost, Evropa je daleko od duhovnog, vec naprotiv Evropa propagira logiku stavljajuci duhovnost u drugi, mozda i treci plan a ne rijeko u podsmjesljiv kontekst.
Kao laik mogu reci da je danasnji Islam itekako ispolitiziran od strane "svih" ukljucenih. No nema li takav stav veze sa neokolonijalizmom, globalizacijom i sl terminologijama danasnjice?
Nije li to naslijedje "civilizovanosti" za koju se Evropa bori stoljecima, odvajajuci sebe od " ne civilizovanih" podrucja, kao ekskluzivnim pravom da drugima nametne "civilizaciju" koja je do jucer odvajala evropsku elitu od ostatka njenih gradjana?
Post Reply