Islam, Krscanstvo i vino

Rasprave o vjerskim temama.
Comrad

#1 Islam, Krscanstvo i vino

Post by Comrad »

Ovako imam jedno pitanje, ne znam da li ga je vec neko postavljao na forumu. Po islamu alkohol je izricito zabranjen, medjutim Krscani piju vino ko vodu i nadaju se raju (dzenetu). Kako to sad, i oni se mole Bogu, vjeruju u njega, da li to znaci da ce u dzenet iako piju alkohol. Ne kontam, je li to Bog "segmentirao" svijet, pa ako si krscan ici ces u dzenet iako si cugnuo, a ako si musliman i gucnes koju pravac u dzehenem. :roll: Totalni sam laik oko tih vjerskih zakona, a i nisam vjernik, no ovo me bas zanima i nije u pitanju nikakva provokacija!
venera888

Post by venera888 »

pa radi se o dvije razlicite religije :-)

zavisi kojoj vjeri pripadas,,muslimani vjeruju da je to zabranjeno za sve,a krscani da nije nikome zabranjeno.Radi se o tome koju vjeru smatras ispravnom :-)
venera888

Post by venera888 »

sto se tice drugog dijela pitanja,,,pa po islamu krscani nece u raj iz razloga sto ne priznaju Kur'an a ne sto piju vino(covjek koji vjeruje u islam a pije vino on ce opet uci u dzennet,ali ce mozda morati provesti neko vrijeme u dzehennemu da "opere" sa sebe grijehe kao npr to s vinom,a ako umre kao nemusliman nikada nece izaci iz dzehennema-po islamskom vjerovanju
Last edited by venera888 on 19/10/2007 13:43, edited 1 time in total.
luciferino

#4 Re: Islam, Krscanstvo i vino

Post by luciferino »

Comrad wrote:Ovako imam jedno pitanje, ne znam da li ga je vec neko postavljao na forumu. Po islamu alkohol je izricito zabranjen, medjutim Krscani piju vino ko vodu i nadaju se raju (dzenetu). Kako to sad, i oni se mole Bogu, vjeruju u njega, da li to znaci da ce u dzenet iako piju alkohol. Ne kontam, je li to Bog "segmentirao" svijet, pa ako si krscan ici ces u dzenet iako si cugnuo, a ako si musliman i gucnes koju pravac u dzehenem. :roll: Totalni sam laik oko tih vjerskih zakona, a i nisam vjernik, no ovo me bas zanima i nije u pitanju nikakva provokacija!
Mislim da je za jednog kršćanina puno veći problem odbacivanje Hrista kao Božijeg sina i Spasitelja i za to će sigurno ići u pakao. Isto tako je puno veći problem za muslimana neprihvatanje Muhameda kao Božijeg poslanika. Odnos prema alkoholu u poređenju sa ovim jeste minorna razlika...
Citizen-X

Post by Citizen-X »

venera888 wrote:sto se tice drugog dijela pitanja,,,pa po islamu krscani nece u raj iz razloga sto ne priznaju Kur'an a ne sto piju vino(covjek koji vjeruje u islam a pije vino on ce opet uci u dzennet,ali ce mozda morati provesti neko vrijeme u dzehennemu da "opere" sa sebe grijehe kao npr to s vinom,a ako umre kao nemusliman nikada nece izaci iz dzehennema-po islamskom vjerovanju
Muslimani priznaju Isusa Hrista i Mariju majku Hristovu,
Krscanstvo pak ne priznaje Muhammeda A.S.

Ne znam da li ce hriscani-krscani u pakao - ali sigurno nisu nevjernici - a Allah dz.s. je obecao pakao nevjernicima. Pa sad ostaje da razmisljamo...
muthafuca

Post by muthafuca »

Citizen-X wrote:
venera888 wrote:sto se tice drugog dijela pitanja,,,pa po islamu krscani nece u raj iz razloga sto ne priznaju Kur'an a ne sto piju vino(covjek koji vjeruje u islam a pije vino on ce opet uci u dzennet,ali ce mozda morati provesti neko vrijeme u dzehennemu da "opere" sa sebe grijehe kao npr to s vinom,a ako umre kao nemusliman nikada nece izaci iz dzehennema-po islamskom vjerovanju

Ne znam da li ce hriscani-krscani u pakao - ali sigurno nisu nevjernici - a Allah dz.s. je obecao pakao nevjernicima. Pa sad ostaje da razmisljamo...
nema se tu sta razmisljat... ko god nije musliman ide u pakao pio ili ne pio! a nikome nece biti uskracena nagrada za dobro dijelo!
Citizen-X

Post by Citizen-X »

muthafuca wrote:
Citizen-X wrote:

nema se tu sta razmisljat... ko god nije musliman ide u pakao pio ili ne pio! a nikome nece biti uskracena nagrada za dobro dijelo!
Hajde onda mi objasni Kur'anski ajet gdje Allah dz.s. kaze:

"A sa monasima i svecenicima lijepo postupajte".
Citizen-X

Post by Citizen-X »

muthafuca wrote:
Citizen-X wrote:

Trebalo bi onda Abesinijskog kralja u Dzehennem poslat' zato sto je dao utociste prvim muslimanima pejgambera Muhammeda a.s. :)
muthafuca

Post by muthafuca »

objasnjenje vidi u suri KAFIRUN - medju zadnjima je u Kur'anu! znaci musliman moze da zivi u susjedstvu sa svakim (tolerancija)... "vama vasa vjera, meni moja"
leonard

Post by leonard »

muthafuca wrote:
Citizen-X wrote:

Osoba koja napravi izjavu poput tvoje nema razloga za zabrinutost. Ko nema pameti i ne zna sta radi, nema cega da se boji!
Citizen-X

Post by Citizen-X »

leonard wrote:
muthafuca wrote:
Citizen-X wrote: Muslimani priznaju Isusa Hrista i Mariju majku Hristovu,

Osoba koja napravi izjavu poput tvoje nema razloga za zabrinutost. Ko nema pameti i ne zna sta radi, nema cega da se boji!
Ne znam jesi li to meni adresirao?
Comrad

Post by Comrad »

Upravo zbog ovakvih nekih stvari se treba zapitati da li Bog uopste postoji, jer je previse kontradiktornosti? Ja odgovor za sebe znam. No, naravno svako ima svoje misljenje i ja ga postujem. No jos jedna stvar, krscani Boga nazivaju Ocem, a Isusa sinom dok je po islamu izrazito zabranjeno da se neko smatra sinom bozijim :-) znam, razlicite su religije, ali sad to po islamu moze znaciti da se svi krscani pogresno mole i da svaki put prave grijeh. :-) I cisto sumnjam da ce se krscani sloziti da je pijenje vina grijeh.
luciferino

Post by luciferino »

Comrad wrote:Upravo zbog ovakvih nekih stvari se treba zapitati da li Bog uopste postoji, jer je previse kontradiktornosti? Ja odgovor za sebe znam. No, naravno svako ima svoje misljenje i ja ga postujem. No jos jedna stvar, krscani Boga nazivaju Ocem, a Isusa sinom dok je po islamu izrazito zabranjeno da se neko smatra sinom bozijim :-) znam, razlicite su religije, ali sad to po islamu moze znaciti da se svi krscani pogresno mole i da svaki put prave grijeh. :-) I cisto sumnjam da ce se krscani sloziti da je pijenje vina grijeh.
E sad si obro bostan :run:
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Comrad wrote:Upravo zbog ovakvih nekih stvari se treba zapitati da li Bog uopste postoji, jer je previse kontradiktornosti? Ja odgovor za sebe znam. No, naravno svako ima svoje misljenje i ja ga postujem. No jos jedna stvar, krscani Boga nazivaju Ocem, a Isusa sinom dok je po islamu izrazito zabranjeno da se neko smatra sinom bozijim :-) znam, razlicite su religije, ali sad to po islamu moze znaciti da se svi krscani pogresno mole i da svaki put prave grijeh. :-) I cisto sumnjam da ce se krscani sloziti da je pijenje vina grijeh.
Po starom zavjetu je zabranjena i svinjetina pored alkohola? Neka me isprave ako grijesim.
luciferino

Post by luciferino »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Po starom zavjetu je zabranjena i svinjetina pored alkohola? Neka me isprave ako grijesim.
u starom zavjetu je zabranjeno mnogo toga što je novim zavjetom "oboreno". jevreji recimo imaju prilično strogu dijetu (košer), i pravo sam se iznenadila kada sam vidjela šta se sve ne smije jesti. pročitajte negdje, vrlo je interesantno.
Meraklos

Post by Meraklos »

Comrad wrote:Upravo zbog ovakvih nekih stvari se treba zapitati da li Bog uopste postoji, jer je previse kontradiktornosti?
Comrad nisi ti samo laik ti si mali sejtanov provokator. "...i da zivis tisucu godina - Neces uspjeti...".
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Meraklos wrote:
Comrad wrote:Upravo zbog ovakvih nekih stvari se treba zapitati da li Bog uopste postoji, jer je previse kontradiktornosti?
Comrad nisi ti samo laik ti si mali sejtanov provokator. "...i da zivis tisucu godina - Neces uspjeti...".
:D
Citizen-X

Post by Citizen-X »

luciferino wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
u starom zavjetu je zabranjeno mnogo toga što je novim zavjetom "oboreno". jevreji recimo imaju prilično strogu dijetu (košer), i pravo sam se iznenadila kada sam vidjela šta se sve ne smije jesti. pročitajte negdje, vrlo je interesantno.
Podsjeti me kad je Willy davao Alf-u (spinat) protiv podrigivanja i stucanja, kad ga je pitao: "Is it Kosher" :D
EliasVeskot

Post by EliasVeskot »

Upravo zbog ovakvih nekih stvari se treba zapitati da li Bog uopste postoji, jer je previse kontradiktornosti?

Pa recimo da posmatras Vjeru kao nesto univerzalno i neporomjenjivo, a religiju kao nacin prezentiranja cinjenica, shvatio bi da nisi u pravu. Zato sto ce se svi sloziti da je sustina svake religije ista. To sto su ljudi svaki put iskrivljavali Boziju rijec i sto su do nas samo dosli segmenti pogresno protumaceni, pa sad imamo konfuziju u tumacenjima. Islam nudi vrlo sirok odgovor na sva ova pitanja i po meni dovoljan razlog da vjerujem u jednog Boga, klonim se losih stvari i postujem druge i njihovom jer su i oni tu sa razlogom, tj. ako krscanstvo ne prihvata i ne uvazava islam, a islam objasnjava krscanstvo onda mi ne treba nikakav drugi dokaz.

[/quote]
privat

#20 Islam, Krscanstvo i vino

Post by privat »

Mislim da nisi dobro formulisao pitanje,pitas li dali krscani piju vino uopce u zivotu ili kad slave Sina covjecijeg u samom obredu misnog slavlja.Poznato je da je Isus svoju posljednju veceru podjelio sa svojim apostolima casteci se kruhom i vinom.Kruh prestavlja tjelo Isusovo koje se predalo za otpustenje grijeha nama gresnicima a vino prestavlja njegovu krv koja se prolila na krizu, takodje za nas,zato mi krscani i dan danas na taj nacin pokazujemo i sjecamo se sto je Sin Boziji ucinio za sve ljude na ovome svijetu ,da bi nam se nasi grjesi naposljetku oprostili i svima je omoguceno samo treba povjerovati u Sina Bozijeg.On je jedini spas i samo kroz njega mozemo doci do Boga i raja.Dolaskom Isusa na svijet prestali su vaziti stari zakoni (stari testament)kao na primjer obrezivanje,jedenje mesa od papkara(svinjetine)i mnogi drugi zakoni.Za hranu Isus je rekao da se jede sve, jer ,sve sto covjek popije i pojede, ono i izadje kroz covjeka,znaci, ne moze se grijeh traziti u jedenju mesa ili pijenjem pica(mislim na umjerenost u jelu i picu) grijeh je ono sto izlazi na usta a to su rijeci koje covjek izgovara ,koje mogu biti otrovne poput zmijskog ujeda,jezik je covjekov najveci neprijatelj.I na kraju ,muslimani vjeruju u Isusa ali ne vjeruju u njegove rijeci i njegova djela,sto je malo cudno a i Kuran govori,da kad dodje, zadnji ,sudnji tren da ce upravo Isus ,doci da spasi covjecanstvo, a ako to nije istina volio bi da mi neko odgovori ,sto u stvari govori Kuran o tom sudnjem danu?
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

volim vino zovem se dino
district-beg

#22 Re: Islam, Krscanstvo i vino

Post by district-beg »

Comrad wrote:Ovako imam jedno pitanje, ne znam da li ga je vec neko postavljao na forumu. Po islamu alkohol je izricito zabranjen, medjutim Krscani piju vino ko vodu i nadaju se raju (dzenetu). Kako to sad, i oni se mole Bogu, vjeruju u njega, da li to znaci da ce u dzenet iako piju alkohol. Ne kontam, je li to Bog "segmentirao" svijet, pa ako si krscan ici ces u dzenet iako si cugnuo, a ako si musliman i gucnes koju pravac u dzehenem. :roll: Totalni sam laik oko tih vjerskih zakona, a i nisam vjernik, no ovo me bas zanima i nije u pitanju nikakva provokacija!
krscani nece ici u dzennet, zato sto ne vjeruju u Allaha dz.s., bez obzira pili ili ne pili,jeli svinjetinu ili ne,cinili nemoral ili ne...
Citizen-X

#23 Re: Islam, Krscanstvo i vino

Post by Citizen-X »

moje_brcko wrote:
krscani nece ici u dzennet, zato sto ne vjeruju u Allaha dz.s., bez obzira pili ili ne pili,jeli svinjetinu ili ne,cinili nemoral ili ne...
Sta mislis je li Abesinijski car zasluzio Dzennet spasivsi muhadzire iz Medine?
Sta mislis je li fratar koji skloni Muslimana u crkvu zasluzio Dzennet?
Sta mislis je li covjek koji je Hrvat finansir'o gradnju dzamije mozda zasluzio Dzennet?
Sta mislis je li amidza pejgamberov zasluzio Dzennet?

Jaro - nisu svi krscani/hriscani losi, kao sto nisu ni svi muslimani dobri.
Malo ohladi sa presudama - ipak to nije tvoj i moj pos'o.
Njegov je.
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

vino je prirodno, zdravo i ukusno, nema smisla da ne bude dozvoljeno
district-beg

#25 Re: Islam, Krscanstvo i vino

Post by district-beg »

Citizen-X wrote:
moje_brcko wrote:
Sta mislis je li Abesinijski car zasluzio Dzennet spasivsi muhadzire iz Medine?
Sta mislis je li fratar koji skloni Muslimana u crkvu zasluzio Dzennet?
Sta mislis je li covjek koji je Hrvat finansir'o gradnju dzamije mozda zasluzio Dzennet?
Sta mislis je li amidza pejgamberov zasluzio Dzennet?

Jaro - nisu svi krscani/hriscani losi, kao sto nisu ni svi muslimani dobri.
Malo ohladi sa presudama - ipak to nije tvoj i moj pos'o.
Njegov je.
postoje neka predanja da je abesinijski car Negus prihvatio islam. sto se tice amidze pejgamberovog- hm, ne govorimo o predislamskom vremenu, ne bih ovo komentarisao,to je druga tema. da li je ovaj Hrvat imao ispravan nijjet ili nije, jer, djela se cjene prema nijjetu itd...ali upravu si, nismo mi ti koji odredjuju gdje ce ko, i opet, upravu si, niti su svi krscani losi niti su svi muslimani dobri...ima svega, ali generalno gledajuci, na Sudnjem Danu imamo(muslimani) bolje izglede :D
Post Reply