LudoALudjiJA wrote: Da, u pravu si, Kur'an ne ukida robovlasnistvo eksplicite. Ako pokusas dokazati da ta tvoja samoizvikana logika nije samo balon sapunice, onda ces vrlo lako shvatiti i zasto je to tako. Robovlasnistvo je bilo drustveno-ekonomski sistem kojim je vijekovima bila zahvacena citava zemaljska kugla. U vrijeme objave Kur'ana, u sedmom vijeku, nije se ni moglo govoriti o ukidanju robovlasnistva, jer takvo nesto je prosto nije mogla biti ideja koja bi bilo kome pala na pamet.
Ni Bogu? Iz obzira prema "navici" ljudi on izricito ne zabranjuje robovlasnistvo? Dok takodje drugu "naviku" (zakopavanje zenske djece u pijesak) izricito zabranjuje?
Takodje ima razumijevanje za krvnu osvetu. U stilu: Ubiju mi brata, imam pravo ubiti tudjeg brata. Ubiju mi nanu, imam pravo ubiti tudju nanu. Ne samo da imam pravo, vec mi je to nalozeno:
Al Baqare, 178: O vjernici! Propisuje vam se odmazda za ubijene: slobodan - za slobodna, i rob - za roba, i zena - za zenu.
Rob za roba Ostetio si mi stolicu, i ja cu tebi ostetiti stolicu. Nema veze sto tvoja stolica sa tvojim cinom nema veze. Ili drugacije: Ubio si mi brata. Nema veze sto je tvoj braco nevin.... nema veze sto je tvoj rob nevin u i pri svemu tome.
I naravno, posto Kur`an ne bi bio "Bozija knjiga", on ne moze biti i da ne pripovjeda suprotno tome. Nastavak istog ajeta:
A onaj kome rod ubijenog oprosti, neka oni velikodusno postupe, a neka im on dobrotstvom uzvrati. To je olaksanje od Gospodara vaseg, i milost. A ko nasilje izvrsi i poslije toga, njega bolna patnja ceka.
Dakle, rezumirajmo:
Ubijes mi nanu, moj propis od Boga je odmazda. No, ako ti ja oprostim ubistvo moje nane, onda postupi i ti velikodusno... dobrotstvom mi uzvrati. Na taj nacin je to olaksanje i milost od Boga. No, kasnije ne smijem da cinim odmazdu. Ili krace receno: Ubijes mi nanu, ne smijem ti oprostiti pa onda se osvetiti. No, ako ti ne oprostim i ubijem tvoju nanu... onda sam postupio po propisu.
Izmedju ostalog o nacinima oslobadjanja robova od ropstav u suri An-Nisa, ajet 92 Bog kazuje:
Nezamislivo je da vjernik ubije vjernika, to se moe dogoditi samo - nehotice. Onaj ko ubije vjernika nehotice - mora osloboditi ropstva jednog roba - vjernika i predati krvarinu porodici njegovoj; oslobođen je krvarine jedino ako oni oproste. Ako on pripada narodu koji vam je neprijatelj, a sam je vjernik, mora osloboditi ropstva jednog roba - vjernika; a ako pripada narodu s kojim ste u savezu, mora dati krvarinu porodici njegovoj i osloboditi ropstva jednog roba - vjernika. Ne nađe li, mora uzastopce postiti dva mjeseca da bi Allah primio pokajanje - a Allah sve zna i mudar je.
Vjerujem da su hiljade robova molile da se desi nezamislivo. Tada su mogi da se nadaju oslobodjenju.
P.S: U drugom prijevodu pomenute sure, ajet pocinje sa rijecima:
Vjernik nema pravo da ubije vjernika... Dakle, nista o
Nezamislivo je. Takvo sto ionako sugerira poznati "izlaz" u stilu:
Pravi vjernik ne ubija pravog vjernika s namjerom.
Naravno da se u ta doba nije moglo govoriti o avionima, jer niko ne bi znao o cemu se radi. Upravo zbog toga je dosta stvari receno za tadasnje poimanje indirektno, koje sa danasnjim naucnim saznanjima postaju nedvosmislene i jasne. U tome se ogleda svevremenost Kur'ana (koju ti pokusavas osporiti). Svevremenost Kur'ana u odnosu na robovlasnistvo se ogleda u tome sto je on jos prije 14 vijekova posredno tezio ka njegovom dokidanju i ukidanju, koje je jasna tendencija kad pogledas sa ove vremenske distance.
Da, da. Naknadno sve uvijek znamo bolje... pravdati.
Naime, rob u islamu je moglo biti samo dijete roba i ratni zarobljenik. Prvo je logicno, a drugo je cin velike humanosti prema ratnim zarobljenicima koji su u ta doba od neislamskih vojski bili cesce masakrirani nego uzimani za robove.
Hmm,... sto li se i danas ne uzimaju ratni zarobljenici kao robovi, kao znak velikog humanizma? I zasto je prvo logicno? Na taj nacin bi dijete zaceto od nekog zatvorenika takodje trebalo strpati u zatvor. To je logicno, zar ne?
U Rimu je rob bio predmet, apsolutno vlasnistvo svoga gospodara. u 19. vijeku, 1857. godine je Vrhovni sud SAD-a presudio da Dred Skot, crni rob, ne moze pokrenuti parnicu, jer on nije covjek, nego predmet, imovina svoga gospodara.
Kakve veze imaju tudje gluposti sa vlastitom? Ako je neko takodje krao, to ne pravda da i sam kradem. Ako neko drugi smatra crnce ljudima druge klase, to ne pravda...
A Kur'an 13 vijekova prije toga, kada nije ni bilo druge alternative osim robovlasnistva, govori da u raj nece uci onaj ko se ophodi lose prema svome robu, da se prema robovima treba ophoditi kao prema svojoj djeci, da sa njima treba dijeliti objed, a da su robovi koji koji se mole nasa braca.
Kako nema druge alternative? Zar je ni danas nemamo? Bog moze sve,... zar ne?

Pored toga, koja je prva drzava bila sto je ipak ukinulo robovlasnitvo, iako se je istim sluzila dosta dugo?
Oslobadjane roba se smatralo jednim od najcasnijih cinova; svaki rob se svojom voljom i radom mogao otkupiti svojim sopstevnim radom; pravo na taj rad i prihod mu njegov gospodar nije mogao osporiti.
A u Starom Rimu? Nije bilo otkupa? Oslobadjanja? Sve su to "novotarije" iz Islama?
Robovi su u islamu tretirani sa postovanjem i cak je par stotina godina ropska dinastija Mameluka vladala Egiptom.
Wow. Koje zadovoljstvo. Da mi je samo imati time-mashine i uciniti intervju sa nekim robom tog doba... Eh da, iznimka jedna ne oslikava pravilo, ili?
Dakle, iz ovog je jasno da islam jeste tolerisao robovlasnistvo u smislu da ga nije izricito dokinuo. Ali, s druge strane je ocito da ga nije odobravao i da je bio usmjeren ka njegovom postupnom ukidanju (teoretski, posto su robovi mogli biti samo neprijateljski vojnici i njihova djeca, njihovim primanjem islama bi ropstva nestalo).
Hoces da kazes da primanjem Islama rob prestaje biti rob? Ili da, ako sam ja rob i moj sin je to takodje, no ako moj sin primi Islam onda prestaje biti rob i na taj nacin bi ropstvo nestalo?
To je ta svevremenost i tek se u danasnjem svijetu moze vidjeti dubina poruke Kur'ana o ropstvu i njeno puno znacenje koje je usmjereno na ukidanje ropstva. Zasto ropstvo nije ukinuto odmah? Pored gornjih objasnjenja, koja su sama dostatna i vise nego jasna, dovoljno je zamisliti da je jedna alternativa bila ubistvo zarobljenika, a druga njihovo oslobadanje. Naravno, u tadasnjem robovlasnickom sistemu, oslobadjanje svih zarobljenika iz bitke bi dovelo muslimane u neravnopravnu i slabiju poziciju u situaciji kad su muslimanski zarobljenici najcesce ubijani, rjedje porobljavani.
Jao. Stoga je Armija BiH trebala da od zarobljenih neprijatelja cini robove? Pa, nece se valjda stavljati u poziciju koja moze biti pogubna, kada su ti neprijatelji vecinom svoje zarobljenike ubijali...
Sa tadasnjeg stanovista, bilo bi besmisleno ratovati. Ropstvo je, dakle, u islamu bila privremena nuznost sa tendencijom ka njenom ukidanju. Hadis: "Bice ubijen svaki musliman koji ubije svog roba".
Ne poznajem taj hadis. No, ne sumnjam da postoji. Ima bisera i tamo gdje se covjek ponekad i ne nada...
Robovi su bili ljudi koji su imali kao prvo pravo na zivot, a zatim na samootkup, na ljudski tretman, a njihovo ropstvo je bilo alternativa u to doba rasirenom masakru zarobljenika koji je tek islamom zabranjen.
Ja u tome vidim korist. Tada su ratovali rodjaci medjusobno. Nema smisla vlastite rodjake sto su ostali na suprotnoj strani (bilo svojom ili tudjom voljom) masakrirati. Treba misliti i na zivot nakon rata. Iznimaka je sigurno bilo, no oni ne potvrdjuju pravilo. Dakle, priznajem da je to dobar cin uveden od Muhameda. Osporavam da je to u ime
visih ideala.
U islamu je zabranjeno koristiti termin "rob" kad se govori o robovima. Imperativ je koristiti rijec "covjek". Intencija Kur'ana je jasna ako se pogleda koliki znacaj u smislu dobrog djela se pridaje oslobodjenju roba. Hadis kaze da "najcrnji Abesinac (metafora za roba) je uzviseniji od najuglednijeg Kurejsije, ako je bolji vjernik".
Da, da. To je samo metafora, koja ne vuce druge korijene...
Zapadna ideologija da su crni ljudi objekti, da su manje od covjeka, je vodila njihovom porobljavanju, pri cemu ih je 40 miliona ubijeno.
Zapadna? Generalizujes?
Ponovicu ti:u 19. vijeku, 1857. godine je Vrhovni sud SAD-a presudio da Dred Skot, crni rob, ne moze pokrenuti parnicu, jer on nije covjek, nego predmet, imovina svoga gospodara. Eto, toliko o tome.
Hmm, sada se i ti ponavljas. Nije valjda da me pocinjes kopirati?
Ne namjeravam se opet s tobom vrtjeti ukrug i gubiti vrijeme citajuci tvoj copy paste; ako koristis logiku, to gore je odgovor na tvoje pitanje. Ako iskrsne sta novo, kao sto je ovo bilo, rado cu prodiskutovati.
Pozdrav
Logika sa moralom i etikom nema veze. Logikom se ne moze dokazati ispravnost ovog ili onog etickog stajalista. Ili drugacije: Logika ne dokazuje sta je "ispravnije" pri moralnom poimanju ili etici.