Islam i vanzemaljci

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
TheHound

#76 Re: Islam i vanzemaljci

Post by TheHound »

sadie_forever wrote:
sigh wrote:
karanana wrote:zasto, odnosno na koji nacin je ovom pricom devaluiraju?
nisam neki pretjeran vjernik ali me interesuje zasto.
Pa nekako daje religiji taj smek koji je karakteristican za sulude teorije zavjere, pogotovo ako dolazi od vjernika. Uvijek mi je to nekako bilo zabavno ubaciti u pricu sa vjernicima. Kao sto rece zizak, mnogo vjernika nesvjesno izjednacuje ocitu fikciju sa vjerom.( Sta li to kaze o vjeri i samim vjernicima ? ). To je na neki nacin i sama potvrda ateistickog svjetonazora, prema kojem je apsolutna istina, u koju vjeruju vjernici, izjednacena sa nacinom razmisljanja koji ukljucuje nezrelo i djetinjasto prizeljkivanje ( zivot poslije smrti, intelegentna kreacija, predodredjenost, visi smisao itd.- npr. kako svaki vjernik u toku svog zivota opaza znakove koji prethode smaku svijeta i vjerujem da svaki od njih zeli ili vjeruje da to desi tokom njihovog zivota, valjda kao potvrda vjerovanja ). Meni je to licno bespotrebno i glupo. Svaki vjernik ce nekad u diskusiji povuci to pitanje da kao postoje stvari koje ne vidimo ili da ne mozemo znati sta sve postoji. Medjutim u svemu tome oni su ignorantni prema onome sto postoji, ono sto je realno. Mase svu ljepotu i misticnost svijeta koji ih okruzuje samo zbog djecije indoktrinacije. :thumbup:
A sta je to realno a sto ujedno negira Boga? nista! imate masu teorija tipa darvinizam,na klimavim nogama ih se drzite kao pjan plota
Sad da citiram kako 'sigh' sam sebi skace u stomak:
Ovakvom pricom i temama mislim da NEvjernici samo dalje devaluiraju sami sebe (odnosno svoje ideje), ali eto nije da mi smeta :D
BHCluster

#77 Re: Islam i vanzemaljci

Post by BHCluster »

sigh

#78 Re: Islam i vanzemaljci

Post by sigh »

karanana wrote:
sigh wrote:
Pa nekako daje religiji taj smek koji je karakteristican za sulude teorije zavjere, pogotovo ako dolazi od vjernika. Uvijek mi je to nekako bilo zabavno ubaciti u pricu sa vjernicima. Kao sto rece zizak, mnogo vjernika nesvjesno izjednacuje ocitu fikciju sa vjerom.( Sta li to kaze o vjeri i samim vjernicima ? ). To je na neki nacin i sama potvrda ateistickog svjetonazora, prema kojem je apsolutna istina, u koju vjeruju vjernici, izjednacena sa nacinom razmisljanja koji ukljucuje nezrelo i djetinjasto prizeljkivanje ( zivot poslije smrti, intelegentna kreacija, predodredjenost, visi smisao itd.- npr. kako svaki vjernik u toku svog zivota opaza znakove koji prethode smaku svijeta i vjerujem da svaki od njih zeli ili vjeruje da to desi tokom njihovog zivota, valjda kao potvrda vjerovanja ). Meni je to licno bespotrebno i glupo. Svaki vjernik ce nekad u diskusiji povuci to pitanje da kao postoje stvari koje ne vidimo ili da ne mozemo znati sta sve postoji. Medjutim u svemu tome oni su ignorantni prema onome sto postoji, ono sto je realno. Mase svu ljepotu i misticnost svijeta koji ih okruzuje samo zbog djecije indoktrinacije. :thumbup:
kada govorimo o fikciji u kontektsu ove teme, da li govoris da je fikcija tvrdnja da postoje drugi svjetovi odnosno vanzemaljci?
Ne znam sta ti podrazumijevas pod drugim svjetovima ali neke zivotne forme van nase zemlje mozda postoje ali iskreni odgovor je da ne znam i da ne zna niko. Ubacivanje Islama u to pitanje je bukvalno u ravni kvazi dokumentaraca koje vide vezu izmedju piramida, antickih civilizacija i vanzemaljaca odnosno cista fikcija te shodno devaluiranje "apsolutne istine" :thumbup:
sigh

#79 Re: Islam i vanzemaljci

Post by sigh »

sadie_forever wrote:
sigh wrote:
A sta je to realno a sto ujedno negira Boga? nista! imate masu teorija tipa darvinizam,na klimavim nogama ih se drzite kao pjan plota
:lol: Pa u realnosti ne postoje uopste indicije da bog postoji! Jedino sto preostaje vjernicima u debati je nekakav kosmoloski argument mada i on nije nikakav dokaz za boga nego samo isticanje praznine koja jos nije ispunjena naucnom spoznajom. Po tvom nacinu izrazavanja vidim da si naucno neuka osoba i imas taj manipulativni stav da je evolucija nekakva ideologija. Papa vas iznevjeri i prizna evoluciju, sto li ? eventualnim buducim i potencijalnim vjernicima se ne svidja negiranje stvarnosti ? :izet: :-D
sadie_forever

#80 Re: Islam i vanzemaljci

Post by sadie_forever »

cuj papa "nas" izda,niti sam kaotlik niti me papa moze izdati
BHCluster

#81 Re: Islam i vanzemaljci

Post by BHCluster »

sadie_forever wrote:cuj papa "nas" izda,niti sam kaotlik niti me papa moze izdati
Polahko s vremenom ces razumjeti. :wink:
BHCluster

#82 Re: Islam i vanzemaljci

Post by BHCluster »

Inace mnogo teze je razmjeti kako stvari funkcionisu kroz nauku nego sto je kroz vjeru. Kao naprimjer sta je Atom?

Nauka kaze: Atom je osnovna gradivna jedinica tvari. Atom se sastoji od jezgre (koju čine protoni i neutroni) i elektrona koji se nalaze u ljuskama oko jezgre. Jezgra čini 99.98% mase atoma. Promjer jezgre (10-15 m) je 100 000 puta manji od promjera atoma (10-10 m).

Vjera: Bog je stvorio sve.
karanana

#83 Re: Islam i vanzemaljci

Post by karanana »

sigh wrote:
Ne znam sta ti podrazumijevas pod drugim svjetovima ali neke zivotne forme van nase zemlje mozda postoje ali iskreni odgovor je da ne znam i da ne zna niko. Ubacivanje Islama u to pitanje je bukvalno u ravni kvazi dokumentaraca koje vide vezu izmedju piramida, antickih civilizacija i vanzemaljaca odnosno cista fikcija te shodno devaluiranje "apsolutne istine" :thumbup:
pod drugim svjetovima podrazumjevam druge planete ili nebeska tijela gdje postoji neka vrsta zivota. nista religijsko sa dzinima ili tako nesto. sasvim nebitno za vjeru, postojanje ili nepostojanje boga.....ali poznavajuci ono sto znamo o svemiru, sanse da smo sami su 0,00000000.....1% i manje. neka smo mi na perfektnom mjestu, neka su nam se poklopile sve stvari, ali u ovolikoj velicini o kojoj mi pricamo, prakticno je nemoguce da ne postoji niti jedno drugo mjesto koje nije na dobrom mjestu za zivot kakav mi imamo na zemlji, a da ne govorim o formama zivota o kojima mi ni nemamo pojma u cemu i kako zive.
znaci reci da smo 100% sami je po meni puno smijesnije i cudnije i nestvarnije od onoga sta oni chudaci pricaju i brbljaju na ancient alienima.
Mohamad Sissoko

#84 Re: Islam i vanzemaljci

Post by Mohamad Sissoko »

sigh wrote:
:lol: Pa u realnosti ne postoje uopste indicije da bog postoji! Jedino sto preostaje vjernicima u debati je nekakav kosmoloski argument mada i on nije nikakav dokaz za boga nego samo isticanje praznine koja jos nije ispunjena naucnom spoznajom. Po tvom nacinu izrazavanja vidim da si naucno neuka osoba i imas taj manipulativni stav da je evolucija nekakva ideologija. Papa vas iznevjeri i prizna evoluciju, sto li ? eventualnim buducim i potencijalnim vjernicima se ne svidja negiranje stvarnosti ? :izet: :-D
Postojanje Boga ne može se dokazati, on je izvan svoje kreacije, u Boga vjeruješ.Metodama,zakonima ili naučnim stvarima ne možeš dokazat Boga jer su ti zakoni ili naučne metode dio njegove kreacije a on je izvan nje.Samo svođenje Boga na naučne metode i dokazivanje istog koristeci njih je suludo.Naukom možeš dokazat procese stvaranja ali ne i onog ko ih je postavio i kreirao tj.stvoritelja.
Nekome je samo postojanje univerzuma i života u njemu dovoljan "dokaz" o postojanju kreatora a nekima treba striktno kroz nauku da dokažeš ili ono ako ne vidim svojim očima ne vjerujem. :izet: To je moje neko laičko razmišljanje.

Ovo vezano za evoluciju, ta rasprava je poglupa jer evolucija uopšte ne ukazuje na nepostojanje kreatora, plus muslimani su se davno bavili evolucijom.
asurbanipal

#85 Re: Islam i vanzemaljci

Post by asurbanipal »

sigh wrote: Ne znam sta ti podrazumijevas pod drugim svjetovima ali neke zivotne forme van nase zemlje mozda postoje ali iskreni odgovor je da ne znam i da ne zna niko. Ubacivanje Islama u to pitanje je bukvalno u ravni kvazi dokumentaraca koje vide vezu izmedju piramida, antickih civilizacija i vanzemaljaca odnosno cista fikcija te shodno devaluiranje "apsolutne istine" :thumbup:

"Možda", "ne znam", ko prizna, pola mu se prašta...

A šta je za tebe apsolutna istina ?
BHCluster

#86 Re: Islam i vanzemaljci

Post by BHCluster »

Mohamad Sissoko wrote: Postojanje Boga ne može se dokazati, on je izvan svoje kreacije, u Boga vjeruješ.Metodama,zakonima ili naučnim stvarima ne možeš dokazat Boga jer su ti zakoni ili naučne metode dio njegove kreacije a on je izvan nje.Samo svođenje Boga na naučne metode i dokazivanje istog koristeci njih je suludo.Naukom možeš dokazat procese stvaranja ali ne i onog ko ih je postavio i kreirao tj.stvoritelja.
Nekome je samo postojanje univerzuma i života u njemu dovoljan "dokaz" o postojanju kreatora a nekima treba striktno kroz nauku da dokažeš ili ono ako ne vidim svojim očima ne vjerujem. :izet: To je moje neko laičko razmišljanje.

Ovo vezano za evoluciju, ta rasprava je poglupa jer evolucija uopšte ne ukazuje na nepostojanje kreatora, plus muslimani su se davno bavili evolucijom.
I zasto je "kreator" stvorio nas, da bih mu se klanjali i bojali ga se, ako je kreator svemocan zasto mu onda treba neko ko ce mu se moliti i bojati ga se? Zasto bih kreator bio izvan svih svojih kreacija, ako je tako to bih znacilo da kreator ima komplekse i da ima neki strah od svojih kreacija.
Towelie

#87 Re: Islam i vanzemaljci

Post by Towelie »

BHCluster wrote:
Mohamad Sissoko wrote: Postojanje Boga ne može se dokazati, on je izvan svoje kreacije, u Boga vjeruješ.Metodama,zakonima ili naučnim stvarima ne možeš dokazat Boga jer su ti zakoni ili naučne metode dio njegove kreacije a on je izvan nje.Samo svođenje Boga na naučne metode i dokazivanje istog koristeci njih je suludo.Naukom možeš dokazat procese stvaranja ali ne i onog ko ih je postavio i kreirao tj.stvoritelja.

I zasto je "kreator" stvorio nas, da bih mu se klanjali i bojali ga se, ako je kreator svemocan zasto mu onda treba neko ko ce mu se moliti i bojati ga se? Zasto bih kreator bio izvan svih svojih kreacija, ako je tako to bih znacilo da kreator ima komplekse i da ima neki strah od svojih kreacija.
Ne, nego bi znacilo da posmatras Kreatora iz ljudske perspektive i pravis gresku vec u startu.
BHCluster

#88 Re: Islam i vanzemaljci

Post by BHCluster »

Towelie wrote:
BHCluster wrote:

Ne, nego bi znacilo da posmatras Kreatora iz ljudske perspektive i pravis gresku vec u startu.
Kako posmatrati kreatora iz neke druge perspektive ako samo imamo ljudsku?
Last edited by BHCluster on 19/11/2014 17:37, edited 1 time in total.
sigh

#89 Re: Islam i vanzemaljci

Post by sigh »

karanana wrote:
sigh wrote:
pod drugim svjetovima podrazumjevam druge planete ili nebeska tijela gdje postoji neka vrsta zivota. nista religijsko sa dzinima ili tako nesto. sasvim nebitno za vjeru, postojanje ili nepostojanje boga.....ali poznavajuci ono sto znamo o svemiru, sanse da smo sami su 0,00000000.....1% i manje. neka smo mi na perfektnom mjestu, neka su nam se poklopile sve stvari, ali u ovolikoj velicini o kojoj mi pricamo, prakticno je nemoguce da ne postoji niti jedno drugo mjesto koje nije na dobrom mjestu za zivot kakav mi imamo na zemlji, a da ne govorim o formama zivota o kojima mi ni nemamo pojma u cemu i kako zive.
znaci reci da smo 100% sami je po meni puno smijesnije i cudnije i nestvarnije od onoga sta oni chudaci pricaju i brbljaju na ancient alienima.
Prije nekoliko dana sam bas citao o tome, naucnici su vec pronasli neke planete koje imaju slicne prilike poput nase zemlje. Tu bi eventualno bio moguc zivot a mozda ga vec ima. Medjutim to je sve trenutno spekulacija. Ne sporim ja mogucnost postojanja zivota mimo zemlje ali ubacivanje vjere u to pitanje mi je problematicno kako za samu vjeru tako i za pitanje da li ima zivota negdje u svemiru pored nas. :thumbup:
Towelie

#90 Re: Islam i vanzemaljci

Post by Towelie »

Zasto?
Projektujes ljudske osobine na Boga razmisljajuci kako je sujetan jer mu eto treba neko da ga obozava. Ne funkcionise to tako, zapravo obozavanje treba nama, ljudima. Bog je Apslout, nece od njegove velicine nista umanjiti to sto ce/nece Ga ljudi obozavati.
sigh

#91 Re: Islam i vanzemaljci

Post by sigh »

asurbanipal wrote:
sigh wrote: Ne znam sta ti podrazumijevas pod drugim svjetovima ali neke zivotne forme van nase zemlje mozda postoje ali iskreni odgovor je da ne znam i da ne zna niko. Ubacivanje Islama u to pitanje je bukvalno u ravni kvazi dokumentaraca koje vide vezu izmedju piramida, antickih civilizacija i vanzemaljaca odnosno cista fikcija te shodno devaluiranje "apsolutne istine" :thumbup:

"Možda", "ne znam", ko prizna, pola mu se prašta...

A šta je za tebe apsolutna istina ?
Niko ne zna odgovore na ova pitanja, ko tvrdi suprotno, pogotovo oni koji se pozivaju na stare religijske skripte, obicni su sarlatani. :thumbup:

Tu je realnost, svijet oko nas, svijet u kojem zivimo, to je istina. :)
BHCluster

#92 Re: Islam i vanzemaljci

Post by BHCluster »

sigh wrote: Prije nekoliko dana sam bas citao o tome, naucnici su vec pronasli neke planete koje imaju slicne prilike poput nase zemlje. Tu bi eventualno bio moguc zivot a mozda ga vec ima. Medjutim to je sve trenutno spekulacija. Ne sporim ja mogucnost postojanja zivota mimo zemlje ali ubacivanje vjere u to pitanje mi je problematicno kako za samu vjeru tako i za pitanje da li ima zivota negdje u svemiru pored nas. :thumbup:

Razlog ubacivanja religije u ovom slucaju Islama sa vanzemaljcima jeste da bih se dokazala neka superiornost bas te religije nad drugima ali do tog moment dok u slucaju da vanzemaljci postoje ne krens sa pitanjima oko njihove civilizacije, nauke i slicno nego samo ono Bog je i njih svrio i tacka bez obzira na mozda suprotno misljenje tih vanzemaljaca.
SpiritCrusher

#93 Re: Islam i vanzemaljci

Post by SpiritCrusher »

A šta ako je i Muhamed bio...vanzemaljac? :nevjerujem:

:run:
hrastov žižak

#94 Re: Islam i vanzemaljci

Post by hrastov žižak »

m_l wrote:
hrastov žižak wrote:
pa valjda ne treba objašnjavat razliku između fikcije/umjetnosti/zabave i vjerovanja da je nešto apsolutna, neporeciva istina? il možda treba?
Pa iz tvoje/ateisticke perspektive je oboje fikcija.

btw. sta je za tebe mjera stupidnosti je relevantno koliko i lanjski snijeg. :wink:
pa da, ali ja živim u svijetu u kojem većina ljudi to smatra apsolutnom istinom, htio ja ili ne, to je tako. i niko ne smatra sve te serije, romane itd. istinitim. znaš i sama da ti je analogija potpuni promašaj
hrastov žižak

#95 Re: Islam i vanzemaljci

Post by hrastov žižak »

Towelie wrote:
Zasto?
Projektujes ljudske osobine na Boga razmisljajuci kako je sujetan jer mu eto treba neko da ga obozava. Ne funkcionise to tako, zapravo obozavanje treba nama, ljudima. Bog je Apslout, nece od njegove velicine nista umanjiti to sto ce/nece Ga ljudi obozavati.
što, da ne završimo u ognju?
BHCluster

#96 Re: Islam i vanzemaljci

Post by BHCluster »

Towelie wrote:
Zasto?
U kojem to paralelnom svemiru se dogadja, u ovom nasem ako radis suprotno onda ti je pakao, I vjecno pacenje.
Towelie

#97 Re: Islam i vanzemaljci

Post by Towelie »

hrastov žižak wrote:
Towelie wrote:
Zasto?
Ne, nego da se izgradis kao licnost. Oganj je sankcija za one koji to odbiju.
Towelie

#98 Re: Islam i vanzemaljci

Post by Towelie »

BHCluster wrote:
Towelie wrote:
Zasto?
U kojem to paralelnom svemiru se dogadja, u ovom nasem ako radis suprotno onda ti je pakao, I vjecno pacenje.
Da, jer si izneverio ono sto je tvoja dusa posvedocila jos pre stvaranja coveka.
hrastov žižak

#99 Re: Islam i vanzemaljci

Post by hrastov žižak »

Towelie wrote:
hrastov žižak wrote:
Towelie wrote: Projektujes ljudske osobine na Boga razmisljajuci kako je sujetan jer mu eto treba neko da ga obozava. Ne funkcionise to tako, zapravo obozavanje treba nama, ljudima. Bog je Apslout, nece od njegove velicine nista umanjiti to sto ce/nece Ga ljudi obozavati.
Ne, nego da se izgradis kao licnost. Oganj je sankcija za one koji to odbiju.
Daklem, ko ne vjeruje u boga ne more se izgradit ko ličnost. Jake mi ličnosti koja iznese ovako glupav stav. bože me sačuvaj ovakvih psihologisanja.
Towelie

#100 Re: Islam i vanzemaljci

Post by Towelie »

Daklem, ko ne vjeruje u boga ne more se izgradit ko ličnost. Jake mi ličnosti koja iznese ovako glupav stav. bože me sačuvaj ovakvih psihologisanja.
Moze se izgraditi, samo ce uvek faliti ona duhovna strana licnosti koju moderni kapitalisticki sistem potiskuje. Plus se moral koji ateisti propagiraju a koji crpe il licnih predstava onoga sto je moralno moze relativizirati i time opravdati bilo kakvo delo pozivajuci se na licnu definiciju morala.
Post Reply