Islam i nauka

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Prozor

#76 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by Prozor »

callmethebreeeze wrote:ako neko zaista vjeruje da su nekada postojali ljudi od tri metra, a nema ni jedan dokaz, ili nesto slicno, sto bi uz mnogo dobre volje mogli prihvatiti kao dokaz, onda se mora pomiriti sa sudbinom kletom i biti svjestan da ce biti predmet sprdnje.
:D
dobro, svi ste se zajednički ismijali tom primitivcu. :roll: a hajde da vas ja sad upitam, ako u Kuranu stoji, a stoji, da je Nuh. a.s. živio 950 godina, onda ja nisam musliman ako to negiram, jer negiram Allahov govor zar ne? I šta sada, ja tebi trebam, da me nedoBog nebi ismijao, za ljubav odreći se kompletnog islama? Ili pak ti i ljudi tvoga shvatanja, imate pravo odlučivati kakvi su vjernici ok a kakvi nisu? pa Bože moj, vi čete se samo smijat, nikoga ne vrijeđate... :roll:

a toliko novih stvari svakog dana otkrivamo, prije 400 godina nismo imali pojma o dinosaurusima, mislili smo da je zemlja ravna, prije 80 nismo znali za kvarkove a ni dan danas ne znamo od čega se sastoje kvarkovi i elektroni. eto ja kao laik sam fasciniran tim redom koji vlada u svoj znanoj materiji, a očito i u neznanoj, da bi tek tako, i da nisam vjernik, nedaj Bože :D , ismijavao nekoga ko vjeruje da sve NIJE samo slučajnost bez početka i kraja.... :roll: a to što je po vama Bog neki čiko na oblaku, a ne Izvor svega što postoji i sasvim nepojmljiv za naša ograničena shvatanja, pa ćete rađe reći da ga nema, to je vaše pravo u ovom demokratskom svijetu, ali nemate zato pravo ismijavati druge..... hej zamisli, momak rekao da su ljudi nekad živjeli duže, i pošto (još uvijek?) nemamo dokaza, sem vjerskih, mora da je budala.....jer to, mora da je nemoguće.....na stranu to što mi danas živimo duplo duže od naših bližih predaka, i što znamo toliko malo o našoj vlastitoj historiji da bi tek tako nešto ismijali i odbacili....

što se tiče teme, kao što rekoh čovjek je kasno nastao/stvoren, prema tome dinosaurusi su već odavno vjerovatno bili rahmetile....a što se tiče životinja na lađi, pa nisu se potopile morske životinje je li tako? a po mnogim teorijama sve je baš nastalo od njih.....islam odbacuje evoluciju čovjeka, ne svih bića.....
:)
Neelix

#77 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by Neelix »

callmethebreeeze wrote:ako neko zaista vjeruje da su nekada postojali ljudi od tri metra, a nema ni jedan dokaz, ili nesto slicno, sto bi uz mnogo dobre volje mogli prihvatiti kao dokaz, onda se mora pomiriti sa sudbinom kletom i biti svjestan da ce biti predmet sprdnje.
ako neko zaista vjeruje da su nekada postojali ljudi od tri metra....previse puta je gledao Avatar.
therrarrius

#78 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by therrarrius »

Mislis, koliko je bilo dinosaurusa i ljudi tada... u mezozoiku? :lol:

Dobra, dobra.

Znaci, u mezozoiku nisu profurali kremiranje... e jebiga, onda je do nas... slabo lopatamo.

(ne gumo da vjerujem sta ljudi pisu... ZAISTA.... al' ajde... kad je bal...)[/quote]

Spomenuo sam vremenski period, ne?

Ne moramo se vrijedjati ako se ne razumijemo, ali kako sam napisao ranije, na ovoj temi vrijedjanje je sastavni dio dijaloga.
callmethebreeeze

#79 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by callmethebreeeze »

Prozor wrote:
dobro, svi ste se zajednički ismijali tom primitivcu. :roll: a hajde da vas ja sad upitam, ako u Kuranu stoji, a stoji, da je Nuh. a.s. živio 950 godina, onda ja nisam musliman ako to negiram, jer negiram Allahov govor zar ne? I šta sada, ja tebi trebam, da me nedoBog nebi ismijao, za ljubav odreći se kompletnog islama? Ili pak ti i ljudi tvoga shvatanja, imate pravo odlučivati kakvi su vjernici ok a kakvi nisu? pa Bože moj, vi čete se samo smijat, nikoga ne vrijeđate... :roll:

a toliko novih stvari svakog dana otkrivamo, prije 400 godina nismo imali pojma o dinosaurusima, mislili smo da je zemlja ravna, prije 80 nismo znali za kvarkove a ni dan danas ne znamo od čega se sastoje kvarkovi i elektroni. eto ja kao laik sam fasciniran tim redom koji vlada u svoj znanoj materiji, a očito i u neznanoj, da bi tek tako, i da nisam vjernik, nedaj Bože :D , ismijavao nekoga ko vjeruje da sve NIJE samo slučajnost bez početka i kraja.... :roll: a to što je po vama Bog neki čiko na oblaku, a ne Izvor svega što postoji i sasvim nepojmljiv za naša ograničena shvatanja, pa ćete rađe reći da ga nema, to je vaše pravo u ovom demokratskom svijetu, ali nemate zato pravo ismijavati druge..... hej zamisli, momak rekao da su ljudi nekad živjeli duže, i pošto (još uvijek?) nemamo dokaza, sem vjerskih, mora da je budala.....jer to, mora da je nemoguće.....na stranu to što mi danas živimo duplo duže od naših bližih predaka, i što znamo toliko malo o našoj vlastitoj historiji da bi tek tako nešto ismijali i odbacili....

što se tiče teme, kao što rekoh čovjek je kasno nastao/stvoren, prema tome dinosaurusi su već odavno vjerovatno bili rahmetile....a što se tiče životinja na lađi, pa nisu se potopile morske životinje je li tako? a po mnogim teorijama sve je baš nastalo od njih.....islam odbacuje evoluciju čovjeka, ne svih bića.....
:)
ne odredjujem ti ja kakav ces vjernik biti, ali u otvorenom drustvu moras biti svjestan da ce tvoja shvatanja biti dovedena u pitanje. na politici pricamo o necijem politickom uvjerenju, a ovdje o vjerskim. i da, meni je kino da neko vjeruje da su ljudi zivjeli 950 godina. sorry, ali tako je. ne mozes napisati bilo sta i misliti da si imun na kritiku samo zato sto je tvrdnja iznesena pod plastom vjere.
Ahmmed

#80 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by Ahmmed »

Moram se , u jednom dijelu, složiti sa formuskim ćafirima :D

Onog momenta, kad sam imao dovoljno godina da svoju vjeru očitujem javno, postao sam svjestan da će moja ubjeđenja biti predmetom propitivanja na različite načine. Pa tako i praćena tvrdnjama da je nekome kino to što ja vjerujem u nadprosječan životni vijek Nuha a.s. I nek mi ne zamjere braća u vjeri, ali....Ponekad se ponašamo ko uvrijeđene stambolske hanume. I to prema onima koji su dokazano dobronamjerni prema , u konkretnom slučaju, muslimanima i islamu. Jer, pripadaju istom povijesno-tradicijskom krugu, jer su im braća, sestre, roditelji, najbliži prijatelji vjerujući i jer su svjesni da su 1992, u ovoj zemlji, ubijani i ljudi koji su razmišljali kao oni. Samo zbog pogrešnog imena (i)li prezimena, bez propitivanja stavova o životnom vijeku Nuha a.s.....

Imamo dovoljno din-dušmana, da bismo dozvolili da se zamjeramo i da zamjeramo ljudima kakv je, recimo, callmethe... ;-)
TheMule

#81 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by TheMule »

Ahmmed wrote:Moram se , u jednom dijelu, složiti sa formuskim ćafirima :D

Onog momenta, kad sam imao dovoljno godina da svoju vjeru očitujem javno, postao sam svjestan da će moja ubjeđenja biti predmetom propitivanja na različite načine. Pa tako i praćena tvrdnjama da je nekome kino to što ja vjerujem u nadprosječan životni vijek Nuha a.s. I nek mi ne zamjere braća u vjeri, ali....Ponekad se ponašamo ko uvrijeđene stambolske hanume. I to prema onima koji su dokazano dobronamjerni prema , u konkretnom slučaju, muslimanima i islamu. Jer, pripadaju istom povijesno-tradicijskom krugu, jer su im braća, sestre, roditelji, najbliži prijatelji vjerujući i jer su svjesni da su 1992, u ovoj zemlji, ubijani i ljudi koji su razmišljali kao oni. Samo zbog pogrešnog imena (i)li prezimena, bez propitivanja stavova o životnom vijeku Nuha a.s.....

Imamo dovoljno din-dušmana, da bismo dozvolili da se zamjeramo i da zamjeramo ljudima kakv je, recimo, callmethe... ;-)
Kritika je u redu, ali odvodjenje sa teme, i neko sprdarenje nije. Moderatori bi trebali da brisu ove gluposti
Prozor

#82 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by Prozor »

ma hajde ahmmo ovo je forum neće callmethe... postat neprijatelj bošnjaka što mu malo zamjerimo :D :-) a ti callmethebreeze imaš pravo da ti to bude kino, ali meni je eto još veće kino tvrdnja da su naši preci hodali na četiri noge i bili dlakavi kao yeti.... i šta sad? ništa. ne mislim da se ne smije kritikovati, ali nema potrebe ismijavati i odnositi se prema nekome u smislu kao da je budala što vjeruje da su ljudi nekad duže živjeli! kao da je to naučno i na svaki drugi način apsolutno nemoguće. to mi jedino smeta. jer tako su razmišljali i oni fanatici iz srednjeg vijeka koje kritikujete, iznese li se nešto novo hajmo se smijat jer kako će Bože dragi Sunce biti veće od Zemlje a Mjesec manji od zvijezda.... :roll:
callmethebreeeze

#83 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Prozor wrote:ma hajde ahmmo ovo je forum neće callmethe... postat neprijatelj bošnjaka što mu malo zamjerimo :D :-) a ti callmethebreeze imaš pravo da ti to bude kino, ali meni je eto još veće kino tvrdnja da su naši preci hodali na četiri noge i bili dlakavi kao yeti.... i šta sad? ništa. ne mislim da se ne smije kritikovati, ali nema potrebe ismijavati i odnositi se prema nekome u smislu kao da je budala što vjeruje da su ljudi nekad duže živjeli! kao da je to naučno i na svaki drugi način apsolutno nemoguće. to mi jedino smeta. jer tako su razmišljali i oni fanatici iz srednjeg vijeka koje kritikujete, iznese li se nešto novo hajmo se smijat jer kako će Bože dragi Sunce biti veće od Zemlje a Mjesec manji od zvijezda.... :roll:
mah, slobodno se vi meni i zamjerite, i to je dio forumske cari :D . ja postujem tvoje pravo da ti mislis da je kino teorija kako su nam preci hodali na cetiri noge. vezano za dlakavost, hmm.. nemoj da ti saljem sliku mojih nogu. :D :D
samo niko ne tvrdi da je darvinova teorija absolutna istina i da nije podlozna kritici ili promjenama, i to sustina svega.

poredjenje sa srednjovjekovnim skepticima, ne stoji, bojim se. :D
Ahmmed

#84 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by Ahmmed »

Prozor wrote:ma hajde ahmmo ovo je forum neće callmethe... postat neprijatelj bošnjaka što mu malo zamjerimo :D :-) a ti callmethebreeze imaš pravo da ti to bude kino, ali meni je eto još veće kino tvrdnja da su naši preci hodali na četiri noge i bili dlakavi kao yeti.... i šta sad? ništa. ne mislim da se ne smije kritikovati, ali nema potrebe ismijavati i odnositi se prema nekome u smislu kao da je budala što vjeruje da su ljudi nekad duže živjeli! kao da je to naučno i na svaki drugi način apsolutno nemoguće. to mi jedino smeta. jer tako su razmišljali i oni fanatici iz srednjeg vijeka koje kritikujete, iznese li se nešto novo hajmo se smijat jer kako će Bože dragi Sunce biti veće od Zemlje a Mjesec manji od zvijezda.... :roll:
Prozor, tačno je da je na ovom forumu nastupio deficit ateista sa stilom 8-) , s kojima smo znali voditi najzanimljivije rasprave na svijetu, uz međusobno uvažavanje,iako je znalo biti i poteških riječi....No, bili su to ateisti, koji su razmijevali važnost nekih drugih, zajedničkih nam, stvari ;-)

Razumijem ono o čemu pišeš. Ja samo želim reći da ima ateista i ateista. Ništa drugo. ;-)
Haris.ba

#85 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by Haris.ba »

Ograđujući se od dolje napisanoga:

Allah Almighty did mention dinosaurs in the Noble Quran. While the word "dinosaurs" is a modern word that refers to the gigantic animals that existed perhaps millions of years ago, Allah Almighty referred to all created "beasts" as "dabbah". A "dabbah" in the Noble Quran consists of all animals, including the dinosaurs.

"Behold! in the creation of the heavens and the earth; in the alternation of the night and the day; in the sailing of the ships through the ocean for the profit of mankind; in the rain which God Sends down from the skies, and the life which He gives therewith to an earth that is dead; in the beasts of all kinds that He scatters through the earth; in the change of the winds, and the clouds which they Trail like their slaves between the sky and the earth;- (Here) indeed are Signs for a people that are wise. (The Noble Quran, 2:164)"

"He created the heavens without any pillars that ye can see; He set on the earth mountains standing firm, lest it should shake with you; and He scattered through it beasts of all kinds. We send down rain from the sky, and produce on the earth every kind of noble creature, in pairs. (The Noble Quran, 31:10)"

Notice in Noble Verse 31:10, Allah Almighty said that He created the mountains to prevent the earth from shaking (which had been scientifically proven to be true. ), and then after that He, the Almighty, created beasts and scattered them throughout the land. These first beasts that were created before mankind are what we call today "dinosaurs".
callmethebreeeze

#86 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Ahmmed wrote:
Prozor, tačno je da je na ovom forumu nastupio deficit ateista sa stilom 8-) , s kojima smo znali voditi najzanimljivije rasprave na svijetu, uz međusobno uvažavanje,iako je znalo biti i poteških riječi....No, bili su to ateisti, koji su razmijevali važnost nekih drugih, zajedničkih nam, stvari ;-)

Razumijem ono o čemu pišeš. Ja samo želim reći da ima ateista i ateista. Ništa drugo. ;-)
ofalilo je i vjernika, uz duzno postovanje tebi, arzi i jos par. mislim, nadam se i za vase i za nase dobro da je tema o ejakulaciji i izgledu bebe (ne)djelo nekog zloce, a ne iskreno pitanje.
Ahmmed

#87 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by Ahmmed »

@callmethebreeeze,

Ne radi se ovdje o dužnom poštovanju.....Ni tvom, prema meni kao muslimanu, ni mom, prema tebi kao ateisti.Prije bih to nazvao pravom na propitivanje tuđih stavova,njihovo problematiziranje, a da pri tome ne dovodimo u pitanje dostojanstvo onog drugog.Barem, koliko je to moguće.

U nekim se stavovima nikad složiti nećemo. Osim ako Bog ne bude htio drugačije. 8-)
callmethebreeeze

#88 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Ahmmed wrote:@callmethebreeeze,

Ne radi se ovdje o dužnom poštovanju.....Ni tvom, prema meni kao muslimanu, ni mom, prema tebi kao ateisti.Prije bih to nazvao pravom na propitivanje tuđih stavova,njihovo problematiziranje, a da pri tome ne dovodimo u pitanje dostojanstvo onog drugog.Barem, koliko je to moguće.

U nekim se stavovima nikad složiti nećemo. Osim ako Bog ne bude htio drugačije. 8-)
ova tema je pocela kao cirkus i zavrsice se kao cirkus. mozda to jednostavno tako mora biti na jednom otvorenom forumu poput ovog. mozda je najbolje da "vi" izbjegavate neke teme, a na drugima "mi" mozda ne bi trebali pisati. recimo, meni ne pada na pamet da pisem na temi o tekiji jer nemam sta smisleno napisati i ne zelim da vam kvarim diskusiju, ista je stvar sa temom virtualni dzemat i slicnim.
alibaba_i_30_godina

#89 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by alibaba_i_30_godina »

Ljudi, vratite se na temu. Ovo sta je bilo sa dinos. :mrgreen:

Image
Ahmmed

#90 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by Ahmmed »

callmethebreeeze wrote:
Ahmmed wrote:@callmethebreeeze,

ova tema je pocela kao cirkus i zavrsice se kao cirkus. mozda to jednostavno tako mora biti na jednom otvorenom forumu poput ovog. mozda je najbolje da "vi" izbjegavate neke teme, a na drugima "mi" mozda ne bi trebali pisati. recimo, meni ne pada na pamet da pisem na temi o tekiji jer nemam sta smisleno napisati i ne zelim da vam kvarim diskusiju, ista je stvar sa temom virtualni dzemat i slicnim.
Apsolutno se slažem da se neke stvari na otvorenom forumu, jednostavno, podrazumijevaju. A što se tvog prijedloga tiče: Pišem, uglavnom, na temama, a nema ih previše, za koje smatram da su mi barem donekle poznate. Bez obzira o kojem je podforumu riječ. I ne mislim da je rješenje izbjegavanje tema. Jer, kao što sam već rekao, moramo b iti spremni na što-šta. Doduše, već duže vremena najčešće izbjegavam teme na kojima dolazi do konfrontacija na relaciji vjernici - ateisti.Ova je iznimka. Jer se slažem da je, uz dužno poštovanje, riječ o priličnom cirkusu.
TheMule

#91 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by TheMule »

theTruePath wrote:dinosaurusi su izumrli mnogo prije ljudi,,Allah je stvarao i unistavao razna bica prije Nuhove ladje,svijet nije uvijek izgledao ovako kakvim ga danas znamo..ovo je ipak noviji svijet,recimo da su stariji ljudi bili po 3 metra visoki i zivjeli po 300 godina..samo jedan primjer.Tog naroda vise nema.Isto tako vise nema ni mnogih zivotinja,dinosaurusi tu ne uzimaju nikakvo posebno mjesto
Slazem se. Recimo, evo danas naj novije vijesti gdje su nasli prst i narukvicu jos nepoznate vrste covjeka, (zene koja je zivjela prije milion godina, nije bila moderan covjek ili neandretalac

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8583254.stm
BHF_Manijak

#92 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by BHF_Manijak »

Nece biti pravi vjernik,sve dotle dok ti Ćafiri ne kazu da si glupan,budala.... :wink: 8-)

Poslanik a.s
Prozor

#93 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by Prozor »

callmethebreeeze wrote:
mah, slobodno se vi meni i zamjerite, i to je dio forumske cari :D . ja postujem tvoje pravo da ti mislis da je kino teorija kako su nam preci hodali na cetiri noge. vezano za dlakavost, hmm.. nemoj da ti saljem sliku mojih nogu. :D :D
samo niko ne tvrdi da je darvinova teorija absolutna istina i da nije podlozna kritici ili promjenama, i to sustina svega.

poredjenje sa srednjovjekovnim skepticima, ne stoji, bojim se. :D
eto ne stoji jer se ti bojiš da ne stoji. :-) ali hajde, dobro. i sam sam rekao da nemam ništa protiv kritike, ali brate nije kritika kad čovjeka počneš omalovažavat i proglašavat haman zaostalim majmunom što je rekao da vjeruje da su ljudi nekad duže živjeli. a u isto vjeruje oko milijardu ljudi na dunjaluku. ne znam šta kažu druge religije....

a tema i nije životni vijek naših najstarijih pradjedova već dinosaurusi i Nuhova a.s. lađa.... svoje mišljenje sam već postirao.
Bitte_Halt_ja_ja

#94 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

besana wrote:otkud ovo na religiji ?:D
Dinosaorusi su izumrli prije ljudi, zar vam niko nije rekao? :D

E svashta :lol:

Daj sta pricas, zar nije nedavno jedan kopao po visokom, eno cujem jos drzi predavanja.

siris dezinformacije
Prozor

#95 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by Prozor »

Noah (Nuh) is one of the five principal prophets of Islam. References are scattered through the Qur'an, with the fullest account in surah Hud (11:27–51). As a prophet, Noah preached to his people, but with little success; only "a few"[11:40] of them converted (traditionally thought to be seventy). Noah prayed for deliverance, and God told him to build a ship in preparation for the flood. The flood destroys all of Noah's people; a son (named either 'Canaan' or 'Yam' depending on the source) of Noah's wife was among those drowned, despite Noah pleading with God to save him.[17]

In the Qur'an itself, there is no indication that the flood was worldwide, only that it destroyed all the unbelievers among Noah's people.[18] Some Muslim authorities have nevertheless adopted the Judeo-Christian view that the flood was global.[who?]

In contrast to the Jewish tradition, which uses a term which can be translated as a "box" or "chest" to describe the Ark, surah 29:14 refers to it as a safina, an ordinary ship, and surah 54:13 as "a thing of boards and nails". `Abd Allah ibn `Abbas, a contemporary of Muhammad, wrote that Noah was in doubt as to what shape to make the Ark, and that Allah revealed to him that it was to be shaped like a bird's belly and fashioned of teak wood. Noah then planted a tree, which in 20 years had grown enough to provide him all the wood he needed.[19]

Abdallah ibn 'Umar al-Baidawi, writing in the 13th century, gives the length of the Ark as 300 cubits (157 m, 515 ft) by 50 (26.2 m, 86 ft) in width, 30 (15.7 m, 52 ft) in height, and explains that in the first of the three levels wild and domesticated animals were lodged, in the second the human beings, and in the third the birds. On every plank was the name of a prophet. Three missing planks, symbolizing three prophets, were brought from Egypt by Og, son of Anak, the only one of the giants permitted to survive the Flood. The body of Adam was carried in the middle to divide the men from the women. Sura 11:41 says: "And he said, 'Ride ye in it; in the Name of God it moves and stays!'" takes this to mean that Noah said, "In the Name of God!" when he wished the Ark to move, and the same when he wished it to stand still.

Noah spent five or six months aboard the Ark, at the end of which he sent out a raven. But the raven stopped to feast on carrion, and so Noah cursed it and sent out the dove, which has been known ever since as the friend of mankind. The medieval scholar Abu al-Hasan Ali ibn al-Husayn Masudi (died 956) writes that God commanded the earth to absorb the water, and certain portions which were slow in obeying received salt water in punishment and so became dry and arid. The water which was not absorbed formed the seas, so that the waters of the flood still exist. Masudi says that the Ark began its voyage at Kufa in central Iraq and sailed to Mecca, circling the Kaaba before finally traveling to Mount Judi, which surah 11:44 states was its final resting place. This mountain is identified by tradition with a hill near the town of Jazirat ibn Umar on the east bank of the Tigris in the province of Mosul in northern Iraq, and Masudi says that the spot where it came to rest could be seen in his time.

Noah left the Ark on the tenth day of Muharram, and he and his family and companions built a town at the foot of Mount Judi named Thamanin ("eighty"), from their number. Noah then locked the Ark and entrusted the keys to Shem. Yaqut al-Hamawi (1179–1229) mentions a mosque built by Noah which could be seen in his day, and Ibn Battuta passed the mountain on his travels in the 14th century. Modern Muslims, although not generally active in searching for the Ark, believe that it still exists on the high slopes of the mountain.[10][11]

ovo mi je zanimljivo. je li se ikada pokušao locirati El-Džudi i lađa od strane muslimana?
alibaba_i_30_godina

#96 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by alibaba_i_30_godina »

Besana jel' imas fabulu toga sto si citirala, nemam ja vremena da toliko citam. :D
Prozor

#97 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by Prozor »

16th - 18th centuries
The Renaissance saw a continued speculation that might have seemed familiar to Origen and Augustine. Yet at the same time, a new class of scholarship arose, one which, while never questioning the literal truth of the Ark story, began to speculate on the practical workings of Noah's vessel from within a purely naturalistic framework. Thus in the 15th century, Alfonso Tostada gave a detailed account of the logistics of the Ark, down to arrangements for the disposal of dung and the circulation of fresh air, and the noted 16th-century geometrician Johannes Buteo calculated the ship's internal dimensions, allowing room for Noah's grinding mills and smokeless ovens, a model widely adopted by other commentators.[15]

By the 17th century, it was becoming necessary to reconcile the exploration of the New World and increased awareness of the global distribution of species with the older belief that all life had sprung from a single point of origin on the slopes of Mount Ararat. The obvious answer was that man had spread over the continents following the destruction of the Tower of Babel and taken animals with him, yet some of the results seemed peculiar: why had the natives of North America taken rattlesnakes, but not horses, wondered Sir Thomas Browne in 1646? "How America abounded with Beasts of prey and noxious Animals, yet contained not in that necessary Creature, a Horse, is very strange".[15]

Browne, who was among the first to question the notion of spontaneous generation, was a medical doctor and amateur scientist making this observation in passing. Biblical scholars of the time such as Justus Lipsius (1547–1606) and Athanasius Kircher (c.1601–80) were also beginning to subject the Ark story to rigorous klix as they attempted to harmonize the biblical account with natural historical knowledge. The resulting hypotheses were an important impetus to the study of the geographical distribution of plants and animals, and indirectly spurred the emergence of biogeography in the 18th century. Natural historians began to draw connections between climates and the animals and plants adapted to them. One influential theory held that the biblical Ararat was striped with varying climatic zones, and as climate changed, the associated animals moved as well, eventually spreading to repopulate the globe. There was also the problem of an ever-expanding number of known species: for Kircher and earlier natural historians, there was little problem finding room for all known animal species in the Ark, but by the time John Ray (1627–1705) was working, just several decades after Kircher, their number had expanded beyond biblical proportions. Incorporating the full range of animal diversity into the Ark story was becoming increasingly difficult,[3] and by the middle of the 18th century few natural historians could justify a literal interpretation of the Noah's Ark narrative.[4] An uneasy rapprochement was reached by thinkers such as Edward Stillingfleet, a late 17th century English theologian and scholar who suggested that mankind at the time of Noah had inhabited only a small portion of the world, so that a purely local Flood would square the Bible with science; the idea gained popularity in intellectual circles in the 18th century, but was increasingly abandoned as the century wore on and the scientific evidence mounted.
aNTropocentrio

#98 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by aNTropocentrio »

http://en.wikipedia.org/wiki/Global_biodiversity

The numbers of identified modern species as of 2004 can be broken down as follows:
...
1,250,000 animals, including:
1,190,200 invertebrates:
950,000 insects,
70,000 mollusks,
40,000 crustaceans,
130,200 others;
58,808 vertebrates:
29,300 fish,
5,743 amphibians,
8,240 reptiles,
10,234 birds, (9799 extant as of 2006)
5,416 mammals.
...
Prozor

#99 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by Prozor »

A number of individuals have reported seeing Noah's ark and even exploring it, either at the Ararat anomaly or at an alternative site on the mountain, the Ahora Gorge[20]. The best known include:

In 1970 an Armenian, Georgie Hagopian, claimed to have visited the Ark twice around 1908/1910 (1902 in another version, and 1906 according to a segment in the TV series Unsolved Mysteries) with his uncle. Hagopian claimed that he had climbed up onto the Ark and walked along its roof, and that many of his young friends had also claimed to have seen it. The online archive of the old USENET newsgroup talk.origins[21] notes that "[t]he apparent ease of getting to the ark conflicts with the accounts of other explorers,"[22] details given by Hagopian, including the size of his Ark and disposition of openings, conflict both with other reports and with the account given in the Book of Genesis. The exact size is not known, only the proportions. A cubit was from the elbow to tip of the finger, and not an exact length.
Ed Davis,[23] a US army sergeant based at Hamadan in Iran during World War II, reported that he had climbed Mt. Ararat with his driver's family in 1943. After three day's climbing, the group camped 100 feet above the Ark, and was able to look down into it but not to approach closely. According to Davis's description, it had broken into two pieces, which had drifted some distance apart via glaciers. Its description roughly matched Hagopian's, at least, judging by Elfred Lee's paintings. Lee also interviewed Ed Davis, and created a painting based on Davis's descriptions. The structures in the paintings appear to match. [24]
David Duckworth, [25] allegedly a volunteer with the Smithsonian, claimed to have seen photographs of the Ark and crates of artifacts being unloaded from a National Geographic expedition in 1968.
Prozor

#100 Re: Dinosaurusi i Nuhova ladja?

Post by Prozor »

aNTropocentrio wrote:http://en.wikipedia.org/wiki/Global_biodiversity

The numbers of identified modern species as of 2004 can be broken down as follows:
...
1,250,000 animals, including:
1,190,200 invertebrates:
950,000 insects,
70,000 mollusks,
40,000 crustaceans,
130,200 others;
58,808 vertebrates:
29,300 fish,
5,743 amphibians,
8,240 reptiles,
10,234 birds, (9799 extant as of 2006)
5,416 mammals.
...
kao što rekoh, ribe i morski život se nije potopio. a zar evolucija baš ne uči da su vrste evoluirale iz mora? a ima i teorija da poplava nije bila globalna.
Locked