1edi1 wrote: U svom prethodnom postu prvo pobijas ovo a kasnije priznajes : Praksa je maltene dovela do toga da kada se kaze Bosnjak, mozes biti skoro 100% siguran da je rijec o osobi muslimanske vjeroispovjesti,
Evo, da ponovim svoju recenicu, ali sa par dodataka koje sam prilikom svog prethodnog posta izostavio, pa sam time ocito unio zabunu.
Praksa je maltene dovela do toga, da zbog onih procenata koje sam gore spomenuo (koji su neprovjereni, ali mislim da su dosta tacni) narod poistovjeti dva razlicita pojma. Tako npr. kada neko kaze da je Bosnjak, a 99% Bosnjaka su muslimani, i zbog male vjerovatnoce da pred nama stoji osoba koja je u onih 1%, to ispada kao da je neko rekao musliman a ne Bosnjak, mada su ta dva pojma (Bosnjak i musliman) u svom semantickom smislu potpuno razlicita. Takodjer, kada neko kaze (bosanski) Hrvat, a 99% Hrvata su katolici, odmah se tumaci da razgovaramo sa katolikom. Ista stvar je i sa Srbima. Medjutim, uprkos tim bahatim i povrsnim tumacenjima obicnih ljudi, ta dva pojma se ne mogu svesti pod jedno, osim u razgovorima ljudi koji ne obracaju paznju na stvarno znacenje pojmova koje koriste. U svim enciklopedijama i leksikonima, moci ces uociti jasnu razliku izmedju narodnosti i vjeroispovjesti, a Bosnjak (narodnost) i musliman (vjeroispovjest) upravo to oznacavaju.
1edi1 wrote: meni je jasno da ti zelis da razgranicis narodnost i religioznu pripadnost, ali ja tebi zelim reci samo jedno da je Bosnjak izvedeno od rijeci Bosnjanin iz istorijskog naziva stanovnistva tih prostora...
Tacno 1edi1. Zelim da razgranicim dva razlicita pojma. Nasa drzava je u proslosti imala nekoliko razlicitih naziva. Ovo su samo neki od njih: Bathinus, Bosthicus, Bostoensis, Bosona, Bissena, Bessena, Bosonium, Bosnae, Bosnia, Bosna i jos neki drugi. Tako su se mijenjali i nazivi zitelja Bosne, pa Bosnianin, Bosnjanin, Bosnjak ili Bosanac nisu jedini sinonimi za jedan te isti pojam.
1edi1 wrote:ali ja tebi zelim reci samo jedno da je Bosnjak izvedeno od rijeci Bosnjanin iz istorijskog naziva stanovnistva tih prostora, prisvojeno za vrijeme rata i poslije samo za stanovnike BiH -Bosance Islamske vjeroispovjesti i da se tako klasificiraju u imenu BOSNJAK.
Termin Bosnjak ne moze biti prisvojen nego ga se jedan dio BH naroda nije odrekao. Da li su ga se odrekli neki drugi ili nisu, to nije ni vazno niti zelim da diskutujem o tome, jer to nije ni tema. Vazno je da se narodi u BiH izjasnjavaju onako kako su sami izabrali. Tako se Bosnjaci nazivaju Bosnjacima svojom voljom, a ne pod necijim pritiskom, kao sto se Srbi i Hrvati izjasnjavaju Srbima i Hrvatima svojom a ne necijom tudjom voljom. Dakle, oni koji se sada nazivaju Bosnjacima, tako su se oduvijek nazivali (osim u onom sramotnom periodu novije istorije kada im je to bilo zabranjeno), a oni koji se ne izjasnjavaju Bosnjacima, niko im ne brani da se tako izjasnjavaju. Dakle, Bosnjaci nisu nista prisvojili, nego su jedini koji zele tako da se izjasnjavaju. Nadam se da uocavas razliku?