Islam i druge vjere

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Katarina Velika

Post by Katarina Velika »

black wrote:1edi1 ne znam ali i meni je malo sto kazu suhveli ovo bosnjak..ili sam se ja zapetljo;)..ono ako sam ja bosanac bosnjak musliman tako ima i bosanac bosnjak katolik odnosno pravoslavac..i ljuti me to bosnjaci,srbi,hrvati..nekako mi beze svi smo mi bosanci bosnjaci razlicitih vjeroispovjesti..pogotovu me ljuti sto jedan pravoslavac ili katolik ( ne svi ali dosta njih ) ne osjeca ovu zemlju kao svoju domovinu..kontash vec sta kazem..mozda sam sve ovo napisao nejasno ali et...ili mozda lupam..i malo je otislo od zadate teme...
Moram primjetiti da se konstantno, natura teza bosnjak katolik, bosnjak pravoslavac. Pustite ljude da se izjasnjavaju kako zele i da se osjecaju slobodno. Ako se neko osjeca Hrvat, onda je Hrvat i tocka, ako se neko osjeca Srbin, onda je Srbin i tacka, ako se neko osjeca Bosnjak onda je Bosnjak i .

Bosnu kao svoju zemlju manje-vise neosjeca vecina nemuslimanskog stanovnistva u BiH.. razloge treba traziti u mjesanju, politickom, moralnom, pravnom, vjerskom, gospodarskom... nebosanskih faktora u aktuelna zbivanja proteklih 15 godina.....
123

Post by 123 »

1edi1 wrote:Katarina ,
Bez sumlje i bez citanja tvog opsirnog posta to se zna da smo mi svi potekli od istog oca i majke i stvoritelja , najbolji prikaz toga je samo obrnuta piramida i krecemo se od vise ka manjem odnosno jedinoj posljednjoj tacki u toj piramidi , primjera radi evo ovo slovo V zamisliti kao okrenutu piramidu.
Slazem se. Svi smo mi potekli od istog oca i majke (Adama-Adema, Eve-Have) i Stvoritelja pa ma kako ga mi zvali.
CiCiban

Post by CiCiban »

Image

..the Vogon..
..a tu je I REciTTaaaacijAAa
:)
Katarina Velika wrote: Moram primjetiti da se konstantno, natura teza bosnjak katolik, bosnjak pravoslavac. Pustite ljude da se izjasnjavaju kako zele i da se osjecaju slobodno. Ako se neko osjeca Hrvat, onda je Hrvat i tocka, ako se neko osjeca Srbin, onda je Srbin i tacka, ako se neko osjeca Bosnjak onda je Bosnjak i .

Bosnu kao svoju zemlju manje-vise neosjeca vecina nemuslimanskog stanovnistva u BiH.. razloge treba traziti u mjesanju, politickom, moralnom, pravnom, vjerskom, gospodarskom... nebosanskih faktora u aktuelna zbivanja proteklih 15 godina.....
1edi1

Post by 1edi1 »

[b123[/b]
Da, i nakon otomanske okupacije ostali su oni koji su izucavali bibliju i postovali Isusa Krista.
Sad kad sam ti odgovorio, da predjem i na drugi dio pitanja. Ko kaze da samo Bosnjaci mogu biti muslimani, ili obratno, ko kaze da samo muslimani mogu biti Bosnjaci? Moj komsija se izjasnjava kao Bosnjak-pravoslavac. Ako me pitas ima li puno ovakvih kao on, onda cu reci da nema. Jedino sto zelim reci jeste to da muslimani nemaju monopol na ono Bosnjak, niti Bosnjaci imaju monopol na ono musliman.

Ako malo realnije pogledas onda ces svatiti da grijesis, bas taj naziv BOSNJAK uzet je radi identifikacije naroda koji pripada vjeroispovjesti Islama -muslimani, jer Bosanci -pravoslavci kazu Srbi, Bosanci -katolici kazu Hrvati, e sad Muslimani jednostavno zele da se deklarisu kao Bosnjaci, kao drugi primjer ti je sto recimo u Raskoj oblasti tacnije Sandzak a to je u Srbiji pristalice Islama-Muslimani pretezno pristalice SDA -Ugljanin oni se u Sadzaku-Republici Srbiji izjasnjavaju Bosnjaci.
Ima poneki Pravoslavac i Katolik koji se tako izjasnjavaju, ima covjek Musliman nemogu sad da mu se sjetim imena koji je u Loznici ili Zvorniku predsjednik Srpske radikalne stranke pa ja ne kazem sad su svi muslimani iz Republike Srpske Seseljevi radikalisti, ja ovdje imam radnika iz Travnika koji je Katolik izjasnjava se kao Hrvat pa porodicno prezime mu je BOSNJAK, vjerojatno ima i Pravoslavaca kojima je to isto prezime. Da li ti htjeo ili ne da prihvatis tu cinjenicu ali to je to i samo Muslimani zele da se deklarisu kao Bosnjaci,. ja pamtim jedan razgovor u jednoj kahvani koji bio prije 20 godina znaci 1985 kad dva brata jedan je od njih Hodza pricaju sa svojim prijateljem pa mu kazu ovako, E moj Amire bili smo ti ba u Zagrebu na otvaranju nase velike Bijele Dzamije, otvorismo ovu u Zagrebu otvorit ce mo je i u Berlinu ubrzo pa da se zna i cuje za nas BOSNJAKE malo vise,Amir rece EHAMDULILA.Ja sam iz susjeednog stola pitao mislite li to za BOSANCE da cuju, a odgovor jr glasio: Ne ne vec BOSNJAKE a to su bosanski Muslimani , a Bosanac si i ti ali nisi musliman. Napominjem jos jednom to je bilo 1985.
123

Post by 123 »

1edi1, lutas i brkas pojmove. Mislim da sam ti vec odgovorio na ono sto si me pitao, a iz ovoga sto pises vidim da jos uvijek ne razumijes neke stvari. Ako ti nasjedas na price tih hodza (a iskreno, sumnjam u autenticnost teksta) to je tvoja stvar i zivi se sa njom. Takodjer, ta prica bila istinita ili ne, ona ne moze promijeniti neke cinjenice. Bosniak, Bosnjak, Bosanac i jos neki drugi slicni nazivi su zapravo sinonimi, a katolik, pravoslavac, musliman, jevrej itd su nazivi razlicitih vjeroispovjesti. Bosnjak, Srbin i Hrvat nikako ne pripadaju grupi tih rijeci koje oznacavaju vjeroispovjest. Bosnjak moze biti pripadnik bilo koje navedene (ili neke druge) vjerske grupe, kao sto to isto moze biti i Srbin, Hrvat, Francuz, Spanjolac itd.
Ono sto tebe buni je to da u BiH zive Bosnjaci, (bosanski) Hrvati, (bosanski) Srbi i da se prvi u najvecem broju izjasnjavaju kao muslimani, drugi kao katolici a treci kao pravoslavci. Praksa je maltene dovela do toga da kada se kaze Bosnjak, mozes biti skoro 100% siguran da je rijec o osobi muslimanske vjeroispovjesti, ili ako kazes Hrvat isto tako mozes biti skoro 100% siguran da je rijec o katoliku. No, bez obzira na to, Bosnjak, Srbin i Hrvat su razliciti pojmovi od pojmova musliman, katolik ili pravoslavac.
S obzirom na to da se sada samo vrtimo u krug, a nemam se namjeru sa bilo kim ubjedjivati, malo cu odmoriti od ove diskusije dok se ne pojavi nesto novo.
1edi1

Post by 1edi1 »

123

To je dobro da malo odmoris i malo bolje razmislis, neznam koje si godiste, ali ja sam covjek od 45 godina do sredine ili prestanka rata znam da su se svi narodi u BiH nazivali BOSANCIMA, a iz drugih republika su na dodali epitet Glupi , Tek poslje rata taj sinonim BOSNJAK se javno pojavljuje kao olicje Islamskih vjernika. U svom prethodnom postu prvo pobijas ovo a kasnije priznajes : Praksa je maltene dovela do toga da kada se kaze Bosnjak, mozes biti skoro 100% siguran da je rijec o osobi muslimanske vjeroispovjesti,, meni je jasno da ti zelis da razgranicis narodnost i religioznu pripadnost, ali ja tebi zelim reci samo jedno da je Bosnjak izvedeno od rijeci Bosnjanin iz istorijskog naziva stanovnistva tih prostora, prisvojeno za vrijeme rata i poslije samo za stanovnike BiH -Bosance Islamske vjeroispovjesti i da se tako klasificiraju u imenu BOSNJAK.
A to da li ces ti vjerovati u istinitost one price u vezi 1985 godine ili ne to me ne interesujem, kao sto me ne interesuje da li mi vjerujes da su mi pripadnici Armije BiH pobili familiju, i da sam ja okusio na svojim ledjima sta znaci biti LOGORAS i biti prebijan Bejzbol palicama i drzalicama od krampova i motika i lopata. To je moja sudbina i zbog koje nisam kivan na Boga a ni na tebe koji mi nevjerujes nesto sto ti najiskrenije kazem.
Jer ako mislis da lazem ja ne lazem onda tebe ja lazem sam sebe , a covjek sam od 45 godina i to mi ne dolikuje da lazem jer s Bozijom pomocu u Septembru du da postanem djed-dedo.
123

Post by 123 »

1edi1 wrote: U svom prethodnom postu prvo pobijas ovo a kasnije priznajes : Praksa je maltene dovela do toga da kada se kaze Bosnjak, mozes biti skoro 100% siguran da je rijec o osobi muslimanske vjeroispovjesti,
Evo, da ponovim svoju recenicu, ali sa par dodataka koje sam prilikom svog prethodnog posta izostavio, pa sam time ocito unio zabunu.

Praksa je maltene dovela do toga, da zbog onih procenata koje sam gore spomenuo (koji su neprovjereni, ali mislim da su dosta tacni) narod poistovjeti dva razlicita pojma. Tako npr. kada neko kaze da je Bosnjak, a 99% Bosnjaka su muslimani, i zbog male vjerovatnoce da pred nama stoji osoba koja je u onih 1%, to ispada kao da je neko rekao musliman a ne Bosnjak, mada su ta dva pojma (Bosnjak i musliman) u svom semantickom smislu potpuno razlicita. Takodjer, kada neko kaze (bosanski) Hrvat, a 99% Hrvata su katolici, odmah se tumaci da razgovaramo sa katolikom. Ista stvar je i sa Srbima. Medjutim, uprkos tim bahatim i povrsnim tumacenjima obicnih ljudi, ta dva pojma se ne mogu svesti pod jedno, osim u razgovorima ljudi koji ne obracaju paznju na stvarno znacenje pojmova koje koriste. U svim enciklopedijama i leksikonima, moci ces uociti jasnu razliku izmedju narodnosti i vjeroispovjesti, a Bosnjak (narodnost) i musliman (vjeroispovjest) upravo to oznacavaju.
1edi1 wrote: meni je jasno da ti zelis da razgranicis narodnost i religioznu pripadnost, ali ja tebi zelim reci samo jedno da je Bosnjak izvedeno od rijeci Bosnjanin iz istorijskog naziva stanovnistva tih prostora...
Tacno 1edi1. Zelim da razgranicim dva razlicita pojma. Nasa drzava je u proslosti imala nekoliko razlicitih naziva. Ovo su samo neki od njih: Bathinus, Bosthicus, Bostoensis, Bosona, Bissena, Bessena, Bosonium, Bosnae, Bosnia, Bosna i jos neki drugi. Tako su se mijenjali i nazivi zitelja Bosne, pa Bosnianin, Bosnjanin, Bosnjak ili Bosanac nisu jedini sinonimi za jedan te isti pojam.
1edi1 wrote:ali ja tebi zelim reci samo jedno da je Bosnjak izvedeno od rijeci Bosnjanin iz istorijskog naziva stanovnistva tih prostora, prisvojeno za vrijeme rata i poslije samo za stanovnike BiH -Bosance Islamske vjeroispovjesti i da se tako klasificiraju u imenu BOSNJAK.
Termin Bosnjak ne moze biti prisvojen nego ga se jedan dio BH naroda nije odrekao. Da li su ga se odrekli neki drugi ili nisu, to nije ni vazno niti zelim da diskutujem o tome, jer to nije ni tema. Vazno je da se narodi u BiH izjasnjavaju onako kako su sami izabrali. Tako se Bosnjaci nazivaju Bosnjacima svojom voljom, a ne pod necijim pritiskom, kao sto se Srbi i Hrvati izjasnjavaju Srbima i Hrvatima svojom a ne necijom tudjom voljom. Dakle, oni koji se sada nazivaju Bosnjacima, tako su se oduvijek nazivali (osim u onom sramotnom periodu novije istorije kada im je to bilo zabranjeno), a oni koji se ne izjasnjavaju Bosnjacima, niko im ne brani da se tako izjasnjavaju. Dakle, Bosnjaci nisu nista prisvojili, nego su jedini koji zele tako da se izjasnjavaju. Nadam se da uocavas razliku?
1edi1

Post by 1edi1 »

123,
ovaj tekst mi je najzanimljiviji:
Tacno 1edi1. Zelim da razgranicim dva razlicita pojma. Nasa drzava je u proslosti imala nekoliko razlicitih naziva. Ovo su samo neki od njih: Bathinus, Bosthicus, Bostoensis, Bosona, Bissena, Bessena, Bosonium, Bosnae, Bosnia, Bosna i jos neki drugi. Tako su se mijenjali i nazivi zitelja Bosne, pa Bosnianin, Bosnjanin, Bosnjak ili Bosanac nisu jedini sinonimi za jedan te isti pojam.

Intersuje me da li mozues jos na nekom jeziku napisati taj pojam pa da ima jos koje ime, kao sto ti to navodis kroz proslost, to je i kroz sadasnjost pocev od latinskog jezika pa do normandijskih jezika a ja cu ti dodati jos BOSNESUNA a to ti je na eskimsko ako mislis da nije idi pa provjeri.
poredjenja radi to ti dojde kao i ovo Njemacka, Nemacka, Svabija, Deutschland,Germany, Deuch
ili Svajcarska, Svicarska, Svitcherland,Swiss,Sweiz...

Ali da se vratimo sad opet na Bosnu, kako je sad ime nase ili tvoje drzave ako ne zelis prihvatiti da je i moja? Jel Bosna ili nesto sto vise odgovara za naziv naroda Bosnjak-Bosnjakinje -Bosnjaci , kad vec po onom pravopisu i svim palatalizacijama uz Bosnu (ne)odgovara Bosanci , Bosanac.

Na engleskom kazu za Bosanske Muslimane =Bosnian Muslem
na Njemackom =Bosnische Muslem
ruskom =Боснийский Muslem
Spanski=Bosnio Muslem
Portugalski=Bosniano Muslem

E ako nije Bosanski isparvno , nadji mi ti onda gdje pise Bosnjacki,
pa stim ispravnost Bosanci ili Bosnjaci za sve narode u BiH,
I da li oni u Mostaru kazu da su HERCEGOVACKI Bosnjaci, kao i oni u Sandzaku ,a tako se izjasnjavaju jer im je vjeroispovjest Islamska, pa mi sad objasni kako to da nije prisvajanje.
bosniaque

Post by bosniaque »

Image
Image

neznam koliko je puta ta tema zapocinjana uvezi bosnjaka/bosnjana, cinjenica jeste i ostaje da su se stanovnici bosne uvijek izjasnjavali kao bosnjani ne bitno na vjeru, a sto to bosanski katolici/pravoslavci nece sa tim da se pomire to je njihov problem!!!
Katarina Velika

kako ces na njemackom reci bosanac a kako bosnjak?
bosniaque

Post by bosniaque »

Katarina Velika wrote:kako ces na njemackom reci bosanac a kako bosnjak?

a kako se zove ta knjiga, ta zuta gore, sta pise na toj gore zutoj knjizi, kontas koju mislim knjigu, jer nije bas tako upadljiva pa reko da ti pojasnim malo bolje da nebi opet postavila jos jednu u nizu glupih pitanja!!! :roll:
bosniaque

Post by bosniaque »

bosanac=BOSNIER
bosnjak=BOSNIAK

sad ce mi reci da nikad nisi cula za to "DIE BOSNIAKEN KOMMEN"
Katarina Velika

:sad: nisam, mozda mi je promaklo, potrazicu i procitati
bosniaque

Post by bosniaque »

Katarina Velika wrote::sad: nisam, mozda mi je promaklo, potrazicu i procitati

pa u tome i jest problem vas srba i hrvata, mislite da ste najpametniji da sve najbolje znate da samo vi istinu pricate a naravno mi BOSNJACI/BOSNJANI sve lazemo izmisljamo jezike nacije itako dalje i tako dalje!!! :-?
Katarina Velika

bosniaque wrote:

a kako se zove ta knjiga, ta zuta gore, sta pise na toj gore zutoj knjizi, kontas koju mislim knjigu, jer nije bas tako upadljiva pa reko da ti pojasnim malo bolje da nebi opet postavila jos jednu u nizu glupih pitanja!!! :roll:
vidim zutu knjigu i naslov, po cemu je glupo pitanje? jos jedno u nizu???

O čemu se radi u knjizi?
2 izdanje 1994, kada je prvo izaslo?
Last edited by Katarina Velika on 05/04/2005 23:35, edited 1 time in total.
bosniaque

Post by bosniaque »

Katarina Velika wrote:
bosniaque wrote:

pa zato sto na knjizi pishe "die BOSNIAKEN kommen", to znaci bosnjaci/bosnjani dolaze....izmedju ostalog radi se o bosnjacima(muslimani, katolici, ortodoxi) koji si isli u rat za austriju davne 1918 :roll: , hocu da kazem da su srbi/hrvati u bosni od skoro postali srbi/hrvati!!!! :-? :?
Katarina Velika

moguce, po toj tezi bosnjaci su jos mladji, tek od 1974 su priznati kao narod, prvi put, bez obzira kako se zvali...
bosniaque

Post by bosniaque »

Katarina Velika wrote:moguce, po toj tezi bosnjaci su jos mladji, tek od 1974 su priznati kao narod, prvi put, bez obzira kako se zvali...

od strane koga priznati!!! :roll: :?
Katarina Velika

bosniaque wrote:
Katarina Velika wrote:
bosniaque wrote:

pa zato sto na knjizi pishe "die BOSNIAKEN kommen", to znaci bosnjaci/bosnjani dolaze....izmedju ostalog radi se o bosnjacima(muslimani, katolici, ortodoxi) koji si isli u rat za austriju davne 1918 :roll: , hocu da kazem da su srbi/hrvati u bosni od skoro postali srbi/hrvati!!!! :-? :?
ma nisu oni isli, vec ih ovi tjerali, razlika je ogromna... eto ja sam od sada bosnjak sa americkim pasosom, jeli ti drago?
bosniaque

Post by bosniaque »

Katarina Velika wrote:
bosniaque wrote:
Katarina Velika wrote: vidim zutu knjigu i naslov, po cemu je glupo pitanje? jos jedno u nizu???

ma nisu oni isli, vec ih ovi tjerali, razlika je ogromna... eto ja sam od sada bosnjak sa americkim pasosom, jeli ti drago?
boli mene racku kako ces se ti deklarisati :zzzz: ali prestanite sa svojim glupostima uvezi bosnjaka/bosnjana :x , i da ti kazem te ljude niko nije tjero nego su isli sami u rat citiram isjecak iz knjigeIm Herbst 1918 waren es die Bosniaken, die am längsten zur schwarzgelben Flagge hielten. sto od prilike znaci U proljece 1918 su bili Bosnjaci ti koji su najdalje izdrzali uz crno-zutu zastavu...pa ako su bili tako izdrzljivi onda nije moguce da ih je neko tjero u rat :? :-? ....knjiga je prevedena i na BOSANSKI ako te interesuje naci ces je 100%!!!
BECHO

Post by BECHO »

Naravno, evo ja umirem od srece! Safet-Beg-Basagic je napisao jednu finu pjesmicu koju bi preporucio svakom Srbo-Hrvaticu koji bi da nam nametne njihov jezik, vjeru, porijeklo itd.! Sto je najgore isti ti to rade pod plastom Bosanastva iako su do jucer vjerovatno sanjali o Srbiji na granicama Karlovac-Virovitica-Karlobag ili o velikoj Hrvatskoj do Drine!
bosniaque

Post by bosniaque »

BECHO wrote:Naravno, evo ja umirem od srece! Safet-Beg-Basagic je napisao jednu finu pjesmicu koju bi preporucio svakom Srbo-Hrvaticu koji bi da nam nametne njihov jezik, vjeru, porijeklo itd.! Sto je najgore isti ti to rade pod plastom Bosanastva iako su do jucer vjerovatno sanjali o Srbiji na granicama Karlovac-Virovitica-Karlobag ili o velikoj Hrvatskoj do Drine!

navalili ko lesinari!!!
usput jes bio na tekmi u belgiji!!
Katarina Velika

pa Tito i KPJ priznali su bosanske muslimane kao zaseban narod Muslimani, koji od 90 postadose bosnjaci, i sad odredjeni slojevi naturaju tezu da su oni starosjedioci, a to po balkanskom barbarskom pravu znaci da su svoji na svom u Bosni, a ostali bosanci koji se jezikom pa tek onda vjerom svrstavaju u red hrvata i srba, su zbog tog svog izjasnjavnja nepozeljni, s obzirom da se nalaze u narodu koji je bio agresor na bosnjake u vlastitoj zemlji.

naturenjem teze bosnjaci katolici, bosnjaci pravoslavci zeli se stvoriti kompaktna multireligijska bosnjacka nacija, u kojoj bi bez rasprave bosnjaci islamske vjere bili dominantni, a kao dominantni u tom bosnjackom narodu uveo bi nas jezik za jedini bosnjacki jezik, sa dominantnim uticajem jezickih ostatak davnih okupatora balkanske zemlje bosne... :zzzz:
BECHO

Post by BECHO »

Naravno da sam bio, krenuli 26.3 u pola 7 iz Ciriha, stigli u pola 4 u Brisel! A ti, jesil is'o s busom ili privatno?
bosniaque

Post by bosniaque »

Katarina Velika wrote:pa Tito i KPJ priznali su bosanske muslimane kao zaseban narod Muslimani, koji od 90 postadose bosnjaci, i sad odredjeni slojevi naturaju tezu da su oni starosjedioci, a to po balkanskom barbarskom pravu znaci da su svoji na svom u Bosni, a ostali bosanci koji se jezikom pa tek onda vjerom svrstavaju u red hrvata i srba, su zbog tog svog izjasnjavnja nepozeljni, s obzirom da se nalaze u narodu koji je bio agresor na bosnjake u vlastitoj zemlji.

naturenjem teze bosnjaci katolici, bosnjaci pravoslavci zeli se stvoriti kompaktna multireligijska bosnjacka nacija, u kojoj bi bez rasprave bosnjaci islamske vjere bili dominantni, a kao dominantni u tom bosnjackom narodu uveo bi nas jezik za jedini bosnjacki jezik, sa dominantnim uticajem jezickih ostatak davnih okupatora balkanske zemlje bosne... :zzzz:
ja u opste ne kontam tebe, zaboravi titu zaboravi sfrj, bosnjani su davno prije toga bili u bosni hallo ba citas li ti ista sto ti se postira ovde, kome mi naturamo nest cinjenica jest i ostaje da u bosni nije bilo ni srba ni hrvata, sve dok nisu pocele hrvatska i srbija gurati svoj nos tamo gdje im nije mjesto!
Post Reply