Islam History

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
InvestmentSLO

#1 Islam History

Post by InvestmentSLO »

Zanima me kako Bošnjaki gledate v svoji hiši na kristjane kako govorite o njih doma v hiši?

Ali je res, da so večinoma sprejemali Islam v BIH intelektualci ter tisti na dobrem položaju?
Kako se je širil Islam na težko dostopnih mestih v goratem svetu Bosne? Zanima me kako so lahko srbski muslimani v Srbiji opredeljeni kot Bošnjaki?
arslanbey

#2 Re: Islam History

Post by arslanbey »

Oni su oduvijek bosnjaci nisu tek postali ,sandzak je bio dio bih od srednjovjekovne bosne
astra17

#3 Re: Islam History

Post by astra17 »

Prvo: naziv Bošnjak je velika podvala bosanskim Muslimanima i Bosancima uopšte. Tim nazivom se svim koji nisu moje vjere oduzima pravo na bosanski identitet. Ja i moja familija (moji preci i moji potomci) smo bili, jesmo i bit ćemo uvijek i samo Bosanci islamske vjeroispovjesti. Naziv Bošnjak je podvala onih koji su ovaj federalni dio Bosne htjeli ekskluzivno samo za nas Muslimane. Ja ne pristajem na to, a drugima ne negiram pravo da izaberu drugačije.
Drugo: u skladu sa rečenim, sandžaklije ne mogu biti Bosanci ni po kojem osnovu. Ako ćemo se vraćati i mjeriti dokle je nekad bila Bosna, onda smo svi mi ili Rimljani, ili Turci, ili Austrijanci, itd. Ako nas veže zajednička vjera, to ne znači da smo i isti narod. Oni su se opredijelili za Bosnu samo zato što ovdje mogu nekažnjeno raditi šta hoće, a ne zbog osjećaja pripadnosti. Ovo nije netolerancija prema ljudima sa sandžaka, ali trogodišnje praćenje crnih hronika u našoj štampi statistički jasno govori da je oko 78% kriminalnih djela počinjenih u te tri godine u Federaciji BiH njihovo djelo. Mogi biti banovan zbog ovog posta, ali to neće izmjeniti navedene činjenice.
klmnopq

#4 Re: Islam History

Post by klmnopq »

Naziv Bošnjak ima svoju historijsku genezu....Bosoni...Bosniani...Bošnjani...Bošnjaci...Bosnaci.....i sve su sinonimi jednog te istog pojma. Problem je što se vještački po ko zna koji put (ali sa jasnim razlogom) pokušavaju dijeliti pripadnici jednog te istog naroda....ko biva, ja nisam Bosanac, ja sam Bošnjak....ili obratno...a potpuno je svejedno jer je riječ o sinonimima. Čak je Bosanac historijski u nešto podređenijem položaju, jer ne postoji niti jedan zvanični dokument kojim se taj narod nazivao Bosancima....tj umjesto toga nametnut je naziv Musliman, tako da je ono Bosanac ostalo samo na nivou oslovljavanja među običnim svijetom

Sandžak je nekad bio dio Bosne, koji je Turska u znak zahvalnosti za poslušnost otkinula od Bosne i poklonila Srbiji, tako da je sasvim ispravno da se taj narod naziva Bošnjacima, onako kako se zvao i stotinama godina prije nego su ga Turci poklonili Srbima.
schnappi

#5 Re: Islam History

Post by schnappi »

Lingvisticki gledano, sve je to isti pojam sa razlicitim sufiksima, druga je stvar sto se to politizira i dobija razlicito znacenje, za sta nema ama bas nikakve lingvisticke pretpostavke.
slavenski sufiks -(n)in: Tunis-TunezaNIN, Island- IslandjaNIN, brdo- brdjaNIN...Bosnjanin
slavenski sufiks -ak: Poljska- PoljAK, Slovacka- SlovaAK. selo-seljAK, Tuzla- TuzlAK...Bosnjak
slavenski sufiks -ac; Austrija- AustrijanAC, Britanija- BritanAC, gora-goranAC...Bosanac
Jezik je "ziv" i mijenja se, tako da se neki pojmovi smatraju arhaicnim, dok su neki drugi noviji.

Inace ono da smo se mi zvali Bosnjani, a da su Turci nama dali ime Bosnjak je dezinformacija, jer je taj naziv upotrijebio Tvrtko cini mi 1440. godine, ne sjecam se tacno. Sandzaklije su Bosnjaci.
Evo nasla sam:
Prva zabilježena upotreba riječi Bošnjak desila se 1440. godine kada je Tvrtko II Kotromanić poslao bosansku delegaciju u Budim radi čestitanja poljskom kralju Vladislavu Varnenčiku na izboru za kralja Ugarske i Hrvatske. Tada je vođa bosanske delegacije rekao da su: "Bošnjakom isti pradjedovi bili kao i Poljakom".
astra17

#6 Re: Islam History

Post by astra17 »

Ne sporim da u vašim razmišljanjima ima poneko zrnce logike. Pozivate se na nepobitne istorijske fakte, ali mi živimo u sadašnjem trenutku u kojem je naziv Bošnjak veoma promišljeno i tendenciozno dodijeljen samo bosanskim Muslimanima. Ko to ima pravo da Ognjenu ili Mariju koji su zajedno samnom od prvog do poslednjeg dana branili Bosnu od fašista iz susjedstva oduzeti pravo da budu Bosanci???? Vjerovatno oni koji su guzicu sklonili na sigurno. Pozivanje na masakr u Srebrenici koji je uistinu bio pravi genocid nad Muslimanima, a ne Bošnjacima je deplasirano u okviru ove teme. Pustimo žrtve na miru i nikad ne zaboravimo što se dogodilo tim MUSLIMANIMA. Ogromna većina od njih je tek nakon smrti prozvana Bošnjacima, a da to nisu ni znali, a možda ni željeli. Zato još jednom molim: ostavite ih na miru.
Poštovani ReIslam, ne truni o braći rođenoj na raznim obalama Drine, molim te. Duže je Bosna bila pod Turskom, pa se ne zovemo Turci, zar ne? Ta priča ti je naučena napamet na nekom minderu gdje se tvrdi da su nam Iranci ili Saudijci braća (smiješno - samo još trebamo ženskoj djeci zabraniti školovanje i udavati ih sa 5 godina) i ne bih htio s tobom polemizirati jer su tvoja razmišljanja u startu providna kao naručena. Bosanac je Bosanac i na zemlji i na mjesecu, a neka Bošnjak bude svako ko se priklanja ovoj aktuelnoj politici mržnje, prebrojavanja i netolerancije koju podgrijavaju mediji, džamija, crkva, političari i takvi koji su popušili njihovu ideologiju.
Dalje: ako se Bošnjakom smatraju i hrišćani u Bosni, zašto se onda u novinama, na TV, u školi i svuda kaže npr. "bošnjački političar", što samo po sebi znači da je Musliman?
O ovoj temi neću više, osim da poručim Bosancima da ponosno nose to ime i sve svoje vjere u srcima, a igranke sa raznoraznim sranjima od naziva neka puste fašistima koji bi ovu zemlju htjeli samo za sebe.
Post Reply