Iskustvo sa sudom za prekršaje
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- vozač
#1 Iskustvo sa sudom za prekršaje
Zanima me ima li neko iskustvo sa odlaskom na sud, obzirom da sam tražio sudsko odlučivanje u vezi prekoračenja brzine. Registrovali su mi brzinu od 72 km/h, a ja tvrdim da to nije moja brzina, obzirom da su me isključili iz kolone.
- Tranquilizer
#2 Re: Iskustvo sa sudom za prekršaje
licno samo jednom bio, žalio se i iako nisam bio kriv nadrapao prvo...mjesec dana vozacka i nešto kazne...sudija bio konj pravi, nije htio ni da cuje...imate dokaze, ne...i tap kazna...
ali sam cuo da je to tako, sudije uglavnom drže stranu policije, osim ako baš nemaš neoborive dokaze...

ali sam cuo da je to tako, sudije uglavnom drže stranu policije, osim ako baš nemaš neoborive dokaze...
-
Semiramida
#3 Re: Iskustvo sa sudom za prekršaje
Hm, nemam nekog iskustva, ali ću ti prenijeti suprugovo:
Ni on nije htio prihvatiti kaznu zbog navodnog prolaska kroz "crveno" ili je bilo "žuto" - nije bitno, pa je išao na sud. Iako je imao svjedoka da je bio u pravu tj. da je prošao na "zeleno", sutkinja mu to nije priznala i svejedno je morao platiti kaznu.
Razlog za to, poslije će nam reći, je taj da ako tebi priznaju pravo, dokazuju da službena lica iliti policajci lažu - što za njih može značiti samo suspenziju ili otkaz. A neće baš sud da presudi kontra policije. Nekako, ne ide.
Pored toga, ja zaista ne znam da je ikom sud dao za pravo u ovakvim situacijama...
Samo da ti još napomenem - ako već budeš izlazio na sud, trudi se da budeš maksimalno ljubazan. (Lijepa riječ i gvozdena vrata otvara.)
Ni on nije htio prihvatiti kaznu zbog navodnog prolaska kroz "crveno" ili je bilo "žuto" - nije bitno, pa je išao na sud. Iako je imao svjedoka da je bio u pravu tj. da je prošao na "zeleno", sutkinja mu to nije priznala i svejedno je morao platiti kaznu.
Razlog za to, poslije će nam reći, je taj da ako tebi priznaju pravo, dokazuju da službena lica iliti policajci lažu - što za njih može značiti samo suspenziju ili otkaz. A neće baš sud da presudi kontra policije. Nekako, ne ide.
Pored toga, ja zaista ne znam da je ikom sud dao za pravo u ovakvim situacijama...
Samo da ti još napomenem - ako već budeš izlazio na sud, trudi se da budeš maksimalno ljubazan. (Lijepa riječ i gvozdena vrata otvara.)
- vozač
#4 Re: Iskustvo sa sudom za prekršaje
Ma ja se u principu i ne bojim da mogu nadrljati, stvar je jasna. Imam prekršajni nalog za 72 km/h i ne mogu ništa gore napraviti, osim platiti 40 KM + obaveze prema sudu. Stvar je u tome da sam ja od policije tražio da mi dokažu da sam baš ja u toj koloni i masi vozila vozio tom brzinom, što su oni odbili.
Možda je više pitanje u smislu "kako da dokažem da radar nije uhvatio mene nego nekog drugog ili barem da postoji ta mogućnost". To je ono što me nervira.
Možda je više pitanje u smislu "kako da dokažem da radar nije uhvatio mene nego nekog drugog ili barem da postoji ta mogućnost". To je ono što me nervira.
- PapakizSarajeva
#5 Re: Iskustvo sa sudom za prekršaje
Procitaj malo ZOBS prije nego odes na rociste ... Pripremi se i insistiraj na tome da oni dokazu da se radi o tvom vozilu ...vozač wrote:Ma ja se u principu i ne bojim da mogu nadrljati, stvar je jasna. Imam prekršajni nalog za 72 km/h i ne mogu ništa gore napraviti, osim platiti 40 KM + obaveze prema sudu. Stvar je u tome da sam ja od policije tražio da mi dokažu da sam baš ja u toj koloni i masi vozila vozio tom brzinom, što su oni odbili.
Clan 221.
(1) Brzina kretanja vozila utvrduje se pomocu uredaja za mjerenje brzine kretanja vozila, tahografskog zapisa ili
neposrednim pracenjem vozilom (video-nadzor).
(2) Fotografija i video-zapis s podacima o utvrdenoj brzini, tahografski zapis i zapisnik o ocitanju na radaru koji nema zapis ili brzinomjer služe kao dokaz o utvrdenoj brzini kretanja vozila.
Policajci su bili duzni da sa tobom sacine Zapisnik o ocitanju brzine na radaru. Trazi da sudu predoce navedeni Zapisnik, nadam se da nisi nista potpisivao ...
- vozač
#6 Re: Iskustvo sa sudom za prekršaje
potpisao sam prekršajni nalog, nisam prihvatio odgovornost i nisam stavio potpis na to, a na istom nalogu sam potpisao zahtjev za sudsko odlučivanjePapakizSarajeva wrote:Procitaj malo ZOBS prije nego odes na rociste ... Pripremi se i insistiraj na tome da oni dokazu da se radi o tvom vozilu ...vozač wrote:Ma ja se u principu i ne bojim da mogu nadrljati, stvar je jasna. Imam prekršajni nalog za 72 km/h i ne mogu ništa gore napraviti, osim platiti 40 KM + obaveze prema sudu. Stvar je u tome da sam ja od policije tražio da mi dokažu da sam baš ja u toj koloni i masi vozila vozio tom brzinom, što su oni odbili.
Clan 221.
(1) Brzina kretanja vozila utvrduje se pomocu uredaja za mjerenje brzine kretanja vozila, tahografskog zapisa ili
neposrednim pracenjem vozilom (video-nadzor).
(2) Fotografija i video-zapis s podacima o utvrdenoj brzini, tahografski zapis i zapisnik o ocitanju na radaru koji nema zapis ili brzinomjer služe kao dokaz o utvrdenoj brzini kretanja vozila.
Policajci su bili duzni da sa tobom sacine Zapisnik o ocitanju brzine na radaru. Trazi da sudu predoce navedeni Zapisnik, nadam se da nisi nista potpisivao ...
dobio sam dva primjerka naloga i jedan trebam odnijeti u sud za prekršaje, koliko sam mogao vidjeti iz onoga što je napisano