Iskustvo s Aikidom, praksa..

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
xammerx

#1 Iskustvo s Aikidom, praksa..

Post by xammerx »

ima li neko iskustva s Aikidom, kako ustvari radi u samoodbrani? jel efikasno?...i pored toga sta je po vama najbolje za samoodbranu?...koliko sam upratio aikido je prilicno efikasan ali da vidim sta misle i drugi...
encian

#2 Re: Iskustvo s Aikidom, praksa..

Post by encian »

evo moj muz kaze da za samoodbranu treniras boks :D . trebao bi znati, ima licencu za poducavanje aikida. i ja sam vjezbala 2 godine. ima super trikova, i jednom kad ih izvjezbas stvarno se mozes odbraniti od mnogo jacih ljudi, ali onako da se oslobodis stiska, odbranis udarac i - das vjetra petama. nema tu nista da ostanes i tuces se.
xammerx

#3 Re: Iskustvo s Aikidom, praksa..

Post by xammerx »

encian wrote:evo moj muz kaze da za samoodbranu treniras boks :D . trebao bi znati, ima licencu za poducavanje aikida. i ja sam vjezbala 2 godine. ima super trikova, i jednom kad ih izvjezbas stvarno se mozes odbraniti od mnogo jacih ljudi, ali onako da se oslobodis stiska, odbranis udarac i - das vjetra petama. nema tu nista da ostanes i tuces se.
a trenirao sam karate i sad cu opet poceti, to mi je no1..teretanu cu batalit posto ne mogu sad sve stic....zanima me takodjer kombinacija karatea i aikido??..a boks mi se ne svidja iskreno...nije za mene=)...isto ima li ko kakva iskustva sa krav magom? thx

i da nije meni toliko od jacih ljudi, ima i mene mashallah, nego vise od nozeva i oruzja...danas takav vakat skoro niko na sake ne ide...bez noza ni ne prilazi niko...
Šibicar

#4 Re: Iskustvo s Aikidom, praksa..

Post by Šibicar »

BOKS VRH! :thumbup:
x generation

#5 Re: Iskustvo s Aikidom, praksa..

Post by x generation »

xammerx wrote: ima li ko kakva iskustva sa krav magom? thx
Mogu ti samo reci ako imas mogucnosti da probas Krav Magu,iskreno nisam bio previse upucen,medjutim boravkom kod prijatelja u Israelu sam dosao u doticaj sa krav magom.Imao sam srecu da prisustvujem na dva kursa i seminara koje je vodio Yanilov,mene je na neki nacin krav maga fascinirala,spoj mnogih vjestina.Imam prijatelja koji je instruktor,pa ponekad ovako nas par odradi trening (sta ces rekreativci :mrgreen: )
U svakom slucaju moje preporuke za probati isplati se vjeruj mi.
x generation

#6 Re: Iskustvo s Aikidom, praksa..

Post by x generation »

x generation wrote:
xammerx wrote: ima li ko kakva iskustva sa krav magom? thx
Mogu ti samo reci ako imas mogucnosti da probas Krav Magu,iskreno nisam bio previse upucen,medjutim boravkom kod prijatelja u Israelu a koji trenira krav magu sam dosao u doticaj sa ovom vjestinom.Imao sam srecu da prisustvujem na dva kursa i seminara koje je vodio Yanilov,mene je na neki nacin krav maga fascinirala,spoj mnogih vjestina.Imam prijatelja koji je instruktor,pa ponekad ovako nas par odradi trening (sta ces rekreativci :mrgreen: )
U svakom slucaju moje preporuke za probati isplati se vjeruj mi.
Op3r4t0r

#7 Re: Iskustvo s Aikidom, praksa..

Post by Op3r4t0r »

xammerx wrote:ima li neko iskustva s Aikidom, kako ustvari radi u samoodbrani? jel efikasno?...i pored toga sta je po vama najbolje za samoodbranu?...koliko sam upratio aikido je prilicno efikasan ali da vidim sta misle i drugi...
Najbolja odbrana je napad, dati strah napadacu, a zato ti je po meni na prvom mjestu shaolin kung fu, eh sad ako si u bosni ne vjerujem bas da tog ima, ali znam da ima taekwondo, kad vidis da se neko zna udarat nogama i nije ti bas svejedno, dobar udarac nogom ne moze zamjeniti 10 udaraca rukom
xammerx

#8 Re: Iskustvo s Aikidom, praksa..

Post by xammerx »

Op3r4t0r wrote:
xammerx wrote:ima li neko iskustva s Aikidom, kako ustvari radi u samoodbrani? jel efikasno?...i pored toga sta je po vama najbolje za samoodbranu?...koliko sam upratio aikido je prilicno efikasan ali da vidim sta misle i drugi...
Najbolja odbrana je napad, dati strah napadacu, a zato ti je po meni na prvom mjestu shaolin kung fu, eh sad ako si u bosni ne vjerujem bas da tog ima, ali znam da ima taekwondo, kad vidis da se neko zna udarat nogama i nije ti bas svejedno, dobar udarac nogom ne moze zamjeniti 10 udaraca rukom
ma nema kung fua...a evo skontao sam. mislim...icu cu na ovu samoodbranu. mjesavina jiu jitsu, tajlandskog boksa i karatea koliko sam shvatio...to mi je nekako najkompletnije :D
djani s

#9 Re: Iskustvo s Aikidom, praksa..

Post by djani s »

Moj ti je savjet, ako budes napadnut nozem a nemas neki predmet za odbranu od noza, bolje ti je da bjezis. Ako napadac zna baratati nozem nece ti pomoci nijedna borilacka vjestina pa makar bio i majstor. :)
kosturko000

#10 Re: Iskustvo s Aikidom, praksa..

Post by kosturko000 »

Temelj svake borilačke vještine je ˝dobiti borbu bez borbe˝.

Svako od nas preferira neku borilačku vještinu za koju smatra da ja naj naj i svaka borilačka vještina je lijepa na svoj način.
Kada je riječ o aikidu tu imaš realni aikido i tradicionalni aikido.
Tradicionalni akido je stvarno lijep i efikasan. Koristi pokrete, poluge i kamaru drugih stvari. Kraće rečeno koristi snagu protivnika i sluzi za samoodbranu a ne za neku makljažu.
Realni aikido je novija verzija tradicionalnog aikida samo što su tu ubacili i neke udarce i jos koješta. Kraće rečeno malo je suroviji.
U svekom slučeju nećeš se pokajati ako izabereš aikido kao vještinu za samoodbranu. U aikido jiu jutsu klubu ˝Osnivač˝ možeš treniradi aikido ako samoodbranu i tradicionalni aikido.

Moj ti je savjet da uzmeš kombinaciju aikida i jiu jitce. Iz jiu jitce su se razvile dvije vještine a to su ti karate i judo. Ovdje vidis jačinu jiu jitsu vještine. Sam sistem rada se bazira na borbama iz visokog ili stojećeg stava gdje koristis tehnike udaraca rukama i nogama, zatim imas drugi dio gdje se rade bacanja iz judoa i treći dio je parter. Kada ovo pogledas to ti je jedan komplet od udaraca rukama i nogama do bacanja protivnika na pod i onda, ako ima potrebe, i borba u parteru.

sve ovo, i aikido i jiu jutsu možes trenirati u aikido jiu jutsu klubu ˝Osnivač˝. Treninzi su ti ponedjeljkom u 19h, utorkom u 20i15h i četvrtkom u 20i15h.
Ako te zanima kako to izgleda dođi pa pogledaj i onda sam prosudi šta ti štima.
Post Reply