Iskustva za Focusa karavan
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Fenix86
#1 Iskustva za Focusa karavan
Pozdrav svima, zovem se Merso i iz Sarajeva sam.
Razmisljam da kupim Forda Focusa karavana 1.8 66kw TDdi 2001god pa sam se pridruzio da vidim malo iskustva sa tim autom, posto ja nisam imao dodira sa fordom prije,a sa Golfom 2 se zelim rastati...... Mada znate kakva su raja, svako ima za i protiv svakog auta.
Razmisljam da kupim Forda Focusa karavana 1.8 66kw TDdi 2001god pa sam se pridruzio da vidim malo iskustva sa tim autom, posto ja nisam imao dodira sa fordom prije,a sa Golfom 2 se zelim rastati...... Mada znate kakva su raja, svako ima za i protiv svakog auta.
-
Shavobass
#2 Re: Iskustva za Focusa karavan
Za mene je to auto odlično,jeftino za održavat,malo troši,preporuka
-
direstraits0078
#3 Re: Iskustva za Focusa karavan
Veoma bitna stavka je gdje ces kupiti vozilo. Ja bih mogao preporuciti gdje da NE kupujes: Kiseljak, Vitez i okolina.
-
citroen xm
#4 Re: Iskustva za Focusa karavan
Ja ću pokušati biti objektivan. 
Taj motor odlično vuče.
To auto je pregazilo pola miliona kao i većina dizela te starosti, bez obzira šta piše na satu i u nekoj servisnoj.
Tom autu dooobrooo pregledaj limariju. Pravo je čudo ako nema dosta korozije.
Za sada toliko.
Taj motor odlično vuče.
To auto je pregazilo pola miliona kao i većina dizela te starosti, bez obzira šta piše na satu i u nekoj servisnoj.
Za sada toliko.
- Fenix86
#5 Re: Iskustva za Focusa karavan
Shavobass wrote:Za mene je to auto odlično,jeftino za održavat,malo troši,preporuka
Evo malo sam po sajtovima rovinjao i stvarno stim motorom swe pohvale,a i potrosnja sto ti kazes solidna.....Hvala na preporuci
Bio sam mislio na Peugeot 307 sw karavana.....Al odrzavanje i potrosnja je nazalost prevelika....a Focus je u opticaju.....Hvala jos jednom
- Fenix86
#6 Re: Iskustva za Focusa karavan
direstraits0078 wrote:Veoma bitna stavka je gdje ces kupiti vozilo. Ja bih mogao preporuciti gdje da NE kupujes: Kiseljak, Vitez i okolina.
Ma drug vidjet cu sa iskusnim koji samo stim autima barataju da podju samnom u kupovinu.....pa na kanal navuci
- Fenix86
#7 Re: Iskustva za Focusa karavan
citroen xm wrote:Ja ću pokušati biti objektivan.
Taj motor odlično vuče.
Za sada toliko.
Pa eto ima se 90ps tj. konj snaga, samo je boljka turbina, i bosch pumpa(ako se ne varam) koja se da uraditi kao isvaka druga na ostalim autima......samo cijene i gdje je najbolje radit....
Za ostalo ti stoji swe sto kazes, za tu kilometrazu neka solidna cifra ispod koje nebi isao 190000 a za koroziju imam iskustva sa Golfom 2 tu mi ne moze zamazati oci
-
optimus168
#8 Re: Iskustva za Focusa karavan
Druže, ganjaj da uzmeš TDDi motor (ne TDCi), jer on je bolji za održavanje (manje problema sa diznama, zamajcima i tako tim boljkama common-rail dizela), iako je malo slabiji što se tiče konja.
Što se tiče provjere, to ti je najbolje otići u F-Autocentar na dijagnostiku, oni će ti otvoreno reći valja li auto ili ne (barem bi trebali
). I naravno, nađeš nekog provjerenog majstora za Forda 
Boljka Focusa je malo limarije, tj. pragovi i slična mjesta, koje hvata korozija (barem ove Mk1 i Mk1.5, od '98. pa do '03.-'04. godišta). Pored toga, EGR filter se treba čistiti, jer kad se on začepi, auto zna da puši puno i slabije vuče.
Sve u svemu fin auto, dobro ide (čak i ovaj 1.8 TDDi, koji ima svega 75KS), ne troši puno, a izgleda fino obzirom da se ipak radi o autima koji su stari desetak godina.
Pozdrav i sredno s ulaskom u svijet Forda
Što se tiče provjere, to ti je najbolje otići u F-Autocentar na dijagnostiku, oni će ti otvoreno reći valja li auto ili ne (barem bi trebali
Boljka Focusa je malo limarije, tj. pragovi i slična mjesta, koje hvata korozija (barem ove Mk1 i Mk1.5, od '98. pa do '03.-'04. godišta). Pored toga, EGR filter se treba čistiti, jer kad se on začepi, auto zna da puši puno i slabije vuče.
Sve u svemu fin auto, dobro ide (čak i ovaj 1.8 TDDi, koji ima svega 75KS), ne troši puno, a izgleda fino obzirom da se ipak radi o autima koji su stari desetak godina.
- Qler
#9 Re: Iskustva za Focusa karavan
Ja jos ni jednog ne vidjeh sa 75KS svi skoro sa 90KS...
Osim toga, ako hoce mladjeg, nema tddi, samo tdci. I tddi jeste mozda robusniji motor, ali je stariji, i ne da ima turbo rupu, nego turbo krater. Presao sam sa jednim tddi 115KS, pa jedno 200k km, i jos uvijek se nisam navikao na to. Inace, motor je izdrzljiv, u ovih 200k km, haman da nismo nista na njemu radili...
Osim toga, ako hoce mladjeg, nema tddi, samo tdci. I tddi jeste mozda robusniji motor, ali je stariji, i ne da ima turbo rupu, nego turbo krater. Presao sam sa jednim tddi 115KS, pa jedno 200k km, i jos uvijek se nisam navikao na to. Inace, motor je izdrzljiv, u ovih 200k km, haman da nismo nista na njemu radili...
-
romeomoraprezivjeti
#10 Re: Iskustva za Focusa karavan
Ima kolega focus tddi sa 75 ks, a i nije toliko mrtav k'o sto se ovdje pričaQler wrote:Ja jos ni jednog ne vidjeh sa 75KS svi skoro sa 90KS...
poslano s moga sonija ze
- seoBIH
#11 Re: Iskustva za Focusa karavan
Dobro provjeri. Stari je uzeo bez provjere pa je 2.000KM morao uložiti. Dobrog fokusa nećeš naci ispod 6.500KM
Sent with smoke signals using p..... dim.
- Ned071
#12 Re: Iskustva za Focusa karavan
neki dan u srevisu gdje odrzavam i perem auto, dodje takso na veliki servis. treci mu po redu. sivi focus karavan, 775 hiljada na satu. nikada nista vanredno, osim redovnog odrzavanja. ima jos jednog, za vlastite potrebe.
inace, znam petero ljudi sa fordovima, dvije starije fieste, dva focusa, mk1 i mk2 i jedan mondeo. svi su prezadovoljni autom.
inace, znam petero ljudi sa fordovima, dvije starije fieste, dva focusa, mk1 i mk2 i jedan mondeo. svi su prezadovoljni autom.
-
swatch
#13 Re: Iskustva za Focusa karavan
Ne postoji 1.8 TDDi sa 75KS.romeomoraprezivjeti wrote:Ima kolega focus tddi sa 75 ks, a i nije toliko mrtav k'o sto se ovdje pričaQler wrote:Ja jos ni jednog ne vidjeh sa 75KS svi skoro sa 90KS...
poslano s moga sonija ze
Ovo je 1.8 TDDi: 90 PS (89 bhp) (66 kW) @ 4000 rpm
- corsa
#14 Re: Iskustva za Focusa karavan
Postoji sa 75 KS, ali je oznaka samo DI bez TD.
-
swatch
#15 Re: Iskustva za Focusa karavan
Nadji mi gdje se to u Focusa MK1 ugradjivao 1.8 od 75KS?corsa wrote:Postoji sa 75 KS, ali je oznaka samo DI bez TD.
-
direstraits0078
#16 Re: Iskustva za Focusa karavan
Od 08.99 do 11.04. Ugrađeni uglavnom u Fordovoj fabrici.swatch wrote:Nadji mi gdje se to u Focusa MK1 ugradjivao 1.8 od 75KS?corsa wrote:Postoji sa 75 KS, ali je oznaka samo DI bez TD.
- corsa
#17 Re: Iskustva za Focusa karavan
http://suchen.mobile.de/auto/ford-focus ... els=DIESEL
Eto pa proberi!
Imas i slike motora, a znas da na fordovom motoru pise snaga, tako da ne mislis da je neka greska.
Eto pa proberi!
Imas i slike motora, a znas da na fordovom motoru pise snaga, tako da ne mislis da je neka greska.
-
swatch
#18 Re: Iskustva za Focusa karavan
Hvala za linkcorsa wrote:http://suchen.mobile.de/auto/ford-focus ... els=DIESEL
Eto pa proberi!![]()
- corsa
- Fenix86
#20 Re: Iskustva za Focusa karavan
Hvala ti na savjetu, al nista bez kanala i bez dijagnostike necu uzmati.......123456789 wrote:Dobro provjeri. Stari je uzeo bez provjere pa je 2.000KM morao uložiti. Dobrog fokusa nećeš naci ispod 6.500KM
Nadam se da se nije kasnije izdavao, sem velikog servisa jer koliko se raspitujem swe samo pohvale...
Hvala
- Fenix86
#21 Re: Iskustva za Focusa karavan
corsa wrote:http://suchen.mobile.de/auto/ford-focus ... els=DIESEL
Eto pa proberi!![]()
- Fenix86
#22 Re: Iskustva za Focusa karavan
optimus168 wrote:Druže, ganjaj da uzmeš TDDi motor (ne TDCi), jer on je bolji za održavanje (manje problema sa diznama, zamajcima i tako tim boljkama common-rail dizela), iako je malo slabiji što se tiče konja.
Što se tiče provjere, to ti je najbolje otići u F-Autocentar na dijagnostiku, oni će ti otvoreno reći valja li auto ili ne (barem bi trebali). I naravno, nađeš nekog provjerenog majstora za Forda
Hvala ti na prijedlogu i savjetu.....
Slazem se s tobom oko TDDI motora zbog odrzavanja i manjih problema koje si ti naveo..... a za konjske snage sad neznam, jer sam sa Golfom 1.6 dizelom........ ma i previse ce mi biti 90ks
Sto se tice "EGR" nasao sam na http://youtu.be/1DhYk3Mm8HQ eto to mi nekako najlakse za uraditi....a i za ATF se isto preporucuje , uglavnom nista komplikovano
Za kupovinu samo cekam nekoliko osoba pa otici, a to je sad za nekoliko dana...... slike ce biti
Hvala
- corsa
#23 Re: Iskustva za Focusa karavan
Ma najbolja stranica sto se tice polovnih automobila. 
-
Korisnik03
#25 Re: Iskustva za Focusa karavan
Imao sam ja Forda Focusa 1.8 TDDi 66KW karavan, 2003 god,redizajn.
Sto se tice motora TDDi 66kw(extra vuce) jeftin za odrzavanje, apsolutno bez mana obicne dizne, obicna bosch pumpa,extra unutrasnjost kvalitetna izrada,ima dosta prostora,gepek ogromana, na redizajn model su svjetla su extra bukvalno nemas potrebe da plais duga.
Nikada cuo da TDDi ima problem sa turbinom i bosch pumpom,KAO STO NEKI PISU LAZI KAO STO SAM NAPISAO APSOLUTNO BEZ MANA MOTOR,nije plutajuci zamjac nego fiksni dako da ne brigas.
NEMOJ KO DA TE NAGOVORI DA UZMES 1.8 TDCI MOTORE OD 74KW I 85KW, to bi ti bila greska zivota.
Moje preporuke za auto,nemoj se razmisljati neces se pokajati.
Sto se tice motora TDDi 66kw(extra vuce) jeftin za odrzavanje, apsolutno bez mana obicne dizne, obicna bosch pumpa,extra unutrasnjost kvalitetna izrada,ima dosta prostora,gepek ogromana, na redizajn model su svjetla su extra bukvalno nemas potrebe da plais duga.
Nikada cuo da TDDi ima problem sa turbinom i bosch pumpom,KAO STO NEKI PISU LAZI KAO STO SAM NAPISAO APSOLUTNO BEZ MANA MOTOR,nije plutajuci zamjac nego fiksni dako da ne brigas.
NEMOJ KO DA TE NAGOVORI DA UZMES 1.8 TDCI MOTORE OD 74KW I 85KW, to bi ti bila greska zivota.
Moje preporuke za auto,nemoj se razmisljati neces se pokajati.