Od Nove godine u firmi planiram da promijenim računovodstveni softver pa sam malo istraživao. Tražim funkcionalan program (maloprodaja i proizvodnja) al da nije previše skup...Izmedju ostalog naišao sam na Bilans. Po onome što sam vidio na njihovoj stranici izgleda dosta povoljno i funkcionalno.
Zanima me da li je neko sa foruma imao iskustva sa ovim programom i kakva su bila..pozitivna ili negativna...
Unaprijed hvala na pomoci
Iskustva sa Billans e-računovodstvo
Moderator: anex
- O'zone
- Globalni moderator
#2 Re: Iskustva sa Billans e-računovodstvo
Meni ovo uopšte ne izgleda loše a pošto će ako Bog da i meni trebati novi računovodstveni program od nove godine vrijedi razmisliti o ovome. Jedina briga mi je stabilnost servera jer nije baš zahvalno govoriti klijentima "pao nam je sistem"
-
jasnazen
#3 Re: Iskustva sa Billans e-računovodstvo
Moje iskustvo je da koristim Billans već nekoliko mjeseci, za razliku od ostalih softvera koristila sam Pantheon, jako je čitak i jednostavan. Pratim njihove klipove a bila sam i na besplatnoj edukaciji u Billans-u tako da sam prilično sama savladavala softwer. Često ga koristim i od kuće da bi dovršila neke obaveze što mi olakšava dosta stvari. Oduševio me je sa dosta pojedinosti koje ima a naročito što je online. Ja od kako ga koristim nije bilo pada a čula sam da do nove godine treba biti gotov Back up koji će svako sebi moći dnevno pohranjivati podatke.
Za maloprodaju imaju i POS koji radi i u offline modu a jednostavno se sinhronizuje sa Billansom. I što je najbitnije nema negativne zalihe. Također, mislim da su prilagođeni za većinu fiskalnih uređaja. Za proizvodnju ne znam puno osim što mi je kolega jedan prenio da imaju dosta automatizama u samoj proizvodnji tako da on faktički samo pregleda šta je podesio.
Ja sam oduševljena što je ovako nešto došlo kod nas jer vrijeme je bilo i za to, ipak era je interneta i online sistema.
Za maloprodaju imaju i POS koji radi i u offline modu a jednostavno se sinhronizuje sa Billansom. I što je najbitnije nema negativne zalihe. Također, mislim da su prilagođeni za većinu fiskalnih uređaja. Za proizvodnju ne znam puno osim što mi je kolega jedan prenio da imaju dosta automatizama u samoj proizvodnji tako da on faktički samo pregleda šta je podesio.
Ja sam oduševljena što je ovako nešto došlo kod nas jer vrijeme je bilo i za to, ipak era je interneta i online sistema.
- O'zone
- Globalni moderator
#4 Re: Iskustva sa Billans e-računovodstvo
Pozdravi kolege u Billansu i BTS-ujasnazen wrote:Moje iskustvo je da koristim Billans već nekoliko mjeseci, za razliku od ostalih softvera koristila sam Pantheon, jako je čitak i jednostavan. Pratim njihove klipove a bila sam i na besplatnoj edukaciji u Billans-u tako da sam prilično sama savladavala softwer. Često ga koristim i od kuće da bi dovršila neke obaveze što mi olakšava dosta stvari. Oduševio me je sa dosta pojedinosti koje ima a naročito što je online. Ja od kako ga koristim nije bilo pada a čula sam da do nove godine treba biti gotov Back up koji će svako sebi moći dnevno pohranjivati podatke.
Program jeste OK ali ću malo kasnije dati svoj sud o njemu
-
jasnazen
#5 Re: Iskustva sa Billans e-računovodstvo
Shvatit ću kao kompliment to što ste pomislili da imam neke druge vrste veza sa Billansom i BTSom osim korektnih poslovnih, odnosa komitenta i davaoca usluga. Nije tajna da s njima imam izuzetno korektan poslovni odnos ali mi kolege nisu. Ja vodim malu agenciju i po preporuci kolega koji ga duže koriste i ja sam se odlučila za ovaj softver. Billans mi se učinio kao dobro rješenje kad sam počinjala, iskreno najviše zbog niske cijene pristupa.
Sada sam maksimalno zadovoljna jer većina zahtjeva koji su se pojavili u toku poslovanja (vodim 5 firmi i nisam te sreće da se bave samo uslugama) posebno vezanih za zalihe, mogli su se provesti u djelo najviše zahvaljujući free POS Billansu koji mi je olakšao vođenje zaliha za maloprodaje.
Tako da i dalje stojim pri prvom stavu da je Billans za mene odlično rješenje. Ko to prepozna, dobro i jest a ko ne, neka traži dalje.
Sada sam maksimalno zadovoljna jer većina zahtjeva koji su se pojavili u toku poslovanja (vodim 5 firmi i nisam te sreće da se bave samo uslugama) posebno vezanih za zalihe, mogli su se provesti u djelo najviše zahvaljujući free POS Billansu koji mi je olakšao vođenje zaliha za maloprodaje.
Tako da i dalje stojim pri prvom stavu da je Billans za mene odlično rješenje. Ko to prepozna, dobro i jest a ko ne, neka traži dalje.
-
PRO165
#6 Re: Iskustva sa Billans e-računovodstvo
Sa time da Billans izgleda jednostavnije složio bih se, ali zaboravljaš produktivnost i prilagodljivost Panthena su nešto što ni jedan program u regiji nema. To jednostavno nisu programi iste kategorije.jasnazen wrote:Moje iskustvo je da koristim Billans već nekoliko mjeseci, za razliku od ostalih softvera koristila sam Pantheon, jako je čitak i jednostavan. Pratim njihove klipove a bila sam i na besplatnoj edukaciji u Billans-u tako da sam prilično sama savladavala softwer. Često ga koristim i od kuće da bi dovršila neke obaveze što mi olakšava dosta stvari. Oduševio me je sa dosta pojedinosti koje ima a naročito što je online. Ja od kako ga koristim nije bilo pada a čula sam da do nove godine treba biti gotov Back up koji će svako sebi moći dnevno pohranjivati podatke.
U pogledu nekih oduševljenosti interenet i online radu Pantheon može isto tako raditi u "claudu", Ima mnogo tehnologija za to. Pristup MS SQL bazama Internetom koristim od 2005 godine. Tako da je ta era davno došla.
Naravno Pantheon je thick klijent u takvom okruženju a to ima svojih mana i prednosti.
Pantheon također ima "hosting" opciju - funkcioniše u regionu - cijena hostinga baze je 8€ mjesečno, kod nas bi trebalo ubrzo ali stvari idu sporo zbog "slabih" Internet providera - tj nema pravih lokalnih DATA CENTARA.
I Pantheon ima mogućnost zabrane negativnih zaliha. Ima mogućnost dozvoljenih negativnih zaliha a ta opcija ima itekako smisla. Koristi se kad je veleprodaja i maloprodaja na jednoj lokaciji a na MP se ne drže zalihe. Pomaže i kad se ne stigne uraditi ulaz a mora izdati račun (naravno da nije najsretnije riješenje za knjigovođe ali je "must have" u današnjem turbulentnom vremenu). Svi koji koriste Pantheon znaju šta je opcija "Preračun prometa" - i ona provjereno riješava posljedice nepravilnog izdavanja pa prijema robe. Tako da se ja ne bih složio da je to najbitnije.
Ono koristim ga od kuće - evo i ja sad od kuće koristim Pantheon. Server je kod mene u kancelariji cca 17km daleko.
I Pantheon je prilagođen većini fiskalnih uređaja. Istina u startu je bilo dosta problema sa nekim modelima ali sad je to uglavnom iskristalisano.
Najveća mana Pantheona je njegova implementacija. Svako je radi. Ima puno partnera, dosta ih je priučeno. Ozbiljan partner treba da zna jako puno stvari: klasično računarstvo, mreže, baze podataka, knjigovodstvo, poslovne procese, zakone, treba znati prenijeti znanje i sl. A vi znate kako to ide kod nas. Aktuelne fiskalne kase, svi prodaju fiskalne kase i Pantheon uz njih. Ili u prošlosti: svi otvaraju računarske igraonice, svi otvaraju prodavnice računara. Sad svi otvaraju dječije igraonice, prodavnice polovne odjeće...
U nekim konkretnim slučajevima Pantheon je i značajno jeftiniji od konkurencije: LX licenca košta 200KM + PDV + implementacija a ima kompletno materijalno i jedan jednostavni finasijski modul. Može i veleprodaja i maloprodaja. Odnedavno zbog tzv, robnih paketa( ne sastavljena roba- koja postoji od prije) ima neki jednostavni oblik proizvodnje. Automatski pravi razduženje robe prema normativu.
LX se uz pravilno podešavanje može povezati sa SE/ME/MF licencama i automatizovati proces prenosa podataka u računovodstvo.
I da! Da se predstavim. Nisam uposlenik Datalaba ali sarađujemo na više nivoa, jedna prilično zreo odnos.
Trenutno radim još jedan ERP osim Pantheona. Imam iskustva sa još najmanje 10 programa ako ništa interno kroz transfere podataka i svakom sam zaviro "pod haubu": MS Navision, WAND, IPOS, Line.sys, Japet, Comp 2000 - zaboravio sam kako se zove, pa onda one male programe za POS - PC kasa, E-lab... ili samo za fakturisanje preko arhaičnih i lokalnih programa koji ruku na srce mogu i biti jednako dobra riješenja u nekom konkretnom slučaju a korisnici ih zovu: Čamilov (iz Breze) program, Draganov (iz Lukavice) program, Midin (iz Visokog) program... I mnogi drugi kojih se ne mogu ni sjetiti u ovome momentu.
-
Lost_iN_translation
#7 Re: Iskustva sa Billans e-računovodstvo
Hvala Vam svima na komentarima. Iskreno ja sam se nadao komentaru nekog ko Billans vec koristi. "Jasnazen", tebi hvala na komentaru ali vama knjigovodjama su bitne jedne a nama-firmama uglavnom druge funkcionalnosti. Ipak od svega sto si napisala kada bi pola stvari bilo tako, meni bi odgovaralo..
Uglavnom, ja sam se prijavio za demo verziju Billans-a pa da vidim o cemu se radi...
Uglavnom, ja sam se prijavio za demo verziju Billans-a pa da vidim o cemu se radi...
-
blibla
#8 Re: Iskustva sa Billans e-računovodstvo
@Lost_iN_translation Da bi napravio ispravan izbor prvo moraš znati tačno šta ti treba. Najčešći problem upravo i jeste u definisanju potreba. Tek kad si načisto sa ovim, onda ima smisla tražiti rješenje. To što ti treba maloprodaja i proizvodnja zapravo ne govori dovoljno.
Pitaš za Billans. Osnovna prednost Billansa je mjesečno plaćanje (najam) softvera, što će neki prokomentarisati i kao manu i to što je napravljan za online rad (opet otvoreno za diskusije). Ja nisam protiv najma softvera, čak naprotiv, ali mi nekako nema previše smisla kad pričamo o softveru koji treba biti osnova nekog posla, pogotovo kad se uzme u obzir da se relativno jeftino može nabaviti profesionalni softver. Ako ti treba remote pristup, to nije pretjerano teško podesiti i sa bilo kojim drugim softverom. U svakom slučaju postoji više načina.
Ako pričamo o sigurnosti, meni je svejedno ali nekako imam puno više povjerenja u ono što se nalazi na mom disku
a ovdje pričamo o svim podacima firme. Ne mogu tvrditi ali nekako bih se plašio da sutra bilo ko može doći do mojih kupaca, dobavljača, ....
Pitaš za Billans. Osnovna prednost Billansa je mjesečno plaćanje (najam) softvera, što će neki prokomentarisati i kao manu i to što je napravljan za online rad (opet otvoreno za diskusije). Ja nisam protiv najma softvera, čak naprotiv, ali mi nekako nema previše smisla kad pričamo o softveru koji treba biti osnova nekog posla, pogotovo kad se uzme u obzir da se relativno jeftino može nabaviti profesionalni softver. Ako ti treba remote pristup, to nije pretjerano teško podesiti i sa bilo kojim drugim softverom. U svakom slučaju postoji više načina.
Ako pričamo o sigurnosti, meni je svejedno ali nekako imam puno više povjerenja u ono što se nalazi na mom disku
-
Lost_iN_translation
#9 Re: Iskustva sa Billans e-računovodstvo
Hvala vam svima na komentarima, ja sam se odlucio za Billans i trenutno sam u fazi obuke. Do sada nisam naisao na probleme pa se nadam da necu ni ubuduce
;
Dosta sam se raspitivao o sigurnosti podataka u softveru. Rekli su mi da posjeduju SSL certifikat za zastitu podataka. U tom polju nisam strucnjak ali na prijavnoj strani aplikacije stoji "Thawte" certifikat-malo sam guglao i ono sto sam procitao meni je dovoljno...Imaju i dodatne zastite sifri i pristupnih podataka-potvrda prijave putem sms koda i jos dosta sitnica, malih stvari koje dosta olaksavaju rad.
Uglavnom krenuo sam sa radom, pa nek mi je sa srecom
Dosta sam se raspitivao o sigurnosti podataka u softveru. Rekli su mi da posjeduju SSL certifikat za zastitu podataka. U tom polju nisam strucnjak ali na prijavnoj strani aplikacije stoji "Thawte" certifikat-malo sam guglao i ono sto sam procitao meni je dovoljno...Imaju i dodatne zastite sifri i pristupnih podataka-potvrda prijave putem sms koda i jos dosta sitnica, malih stvari koje dosta olaksavaju rad.
Uglavnom krenuo sam sa radom, pa nek mi je sa srecom