Iskustva s uplaćivanjem avansa za godišnji odmor

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
GeneralZe

#1 Iskustva s uplaćivanjem avansa za godišnji odmor

Post by GeneralZe »

Prvi put ove godine s rajom idem na more, nas 4 momka. Preko interneta smo našli smještaj u Makarskoj i preko Vibera s momkom, koji se predstavlja kao vlasnik apartmana, dogovorili rezervaciju. Međutim, momak nam je poslao broj računa, swift kod (za šta to služi i kako se koristi?) i traži avans. Zanimaju nas vaša pozitivna i negativna iskustva i načini na koje možemo osigurati to da nas neće izraditi.
Hvala svima i pozdrav :-)
Qler

#2 Re: Iskustva s uplaćivanjem avansa za godišnji odmor

Post by Qler »

Ja sam par godina uplaćivao ali hotelu, i nikad problema. To za privatne, nemam pojma..

Poslano s moje Lumia 1520
Ci-Nick

#3 Re: Iskustva s uplaćivanjem avansa za godišnji odmor

Post by Ci-Nick »

Plaćao preko bookinga, plaćao avanse Centrotoursu, plaćao jednom i nekoj turističkoj u Hrvatskoj i nije bilo problema. E sad privatno,... pogledaj kakve su mu recenzije ( ako ih ima) potraži ga na bookingu, ako ga ima,...Iako mislim da ne bi trebalo biti problema, imaš potvrdu da si platio, imaš kamenje da mu polupaš sve prozore na kući,.. ukoliko kuća postoji,..
pukepuke

#4 Re: Iskustva s uplaćivanjem avansa za godišnji odmor

Post by pukepuke »

GeneralZe wrote:Prvi put ove godine s rajom idem na more, nas 4 momka. Preko interneta smo našli smještaj u Makarskoj i preko Vibera s momkom, koji se predstavlja kao vlasnik apartmana, dogovorili rezervaciju. Međutim, momak nam je poslao broj računa, swift kod (za šta to služi i kako se koristi?) i traži avans. Zanimaju nas vaša pozitivna i negativna iskustva i načini na koje možemo osigurati to da nas neće izraditi.
Ja dosad nikad nisam imala problema s privatnicima, zadnjih sigurno 10 godina vršim te uplate. Swift kod (ili IBAN kod) traži banka za uplate iz/u inozemstvo, dakle, kad budete vršili uplatu, tražit će vam u banci broj računa i taj broj, tu nema nikakve muljaže.
Kako se zaštiti od prijevare? Sačuvaj potvrdu o uplati, pa ako vas zezne, ti imaš dokaz da ste uplatili, pa se ganjajte po sudu...
Hakiz

#5 Re: Iskustva s uplaćivanjem avansa za godišnji odmor

Post by Hakiz »

GeneralZe wrote:Prvi put ove godine s rajom idem na more, nas 4 momka. Preko interneta smo našli smještaj u Makarskoj i preko Vibera s momkom, koji se predstavlja kao vlasnik apartmana, dogovorili rezervaciju. Međutim, momak nam je poslao broj računa, swift kod (za šta to služi i kako se koristi?) i traži avans. Zanimaju nas vaša pozitivna i negativna iskustva i načini na koje možemo osigurati to da nas neće izraditi.
https://www.danskebank.dk/en-dk/Persona ... SWIFT.aspx
Dr.medicine

#6 Re: Iskustva s uplaćivanjem avansa za godišnji odmor

Post by Dr.medicine »

Ja uplatio prosle godine 50% i dan pred dolazak mi jave da mi otkazuju smjestaj. od tada šipak od mene.
Edin H.

#7 Re: Iskustva s uplaćivanjem avansa za godišnji odmor

Post by Edin H. »

Dr.medicine wrote:Ja uplatio prosle godine 50% i dan pred dolazak mi jave da mi otkazuju smjestaj. od tada šipak od mene.
A sholdi?
Dr.medicine

#8 Re: Iskustva s uplaćivanjem avansa za godišnji odmor

Post by Dr.medicine »

Edin H. wrote:
Dr.medicine wrote:Ja uplatio prosle godine 50% i dan pred dolazak mi jave da mi otkazuju smjestaj. od tada šipak od mene.
A sholdi?
ja tražio da mi uplate lovu nazad. ali, kad uplacujes njima placas proviziju i sta ja znam neke taxe (naglasis da se uplata odbija od tvog iznosa, X u kockici)
supci meni uplate iznos akontacije samo i to na moj teret. Znaci izgubio sam troskove koje sam ja platio, njihove troskove i osiguranje koje sam platio.
Ma gnjide. cak sam htio svratiti (kad sam isao na more) i reci hello dosao ja jos po svojih 50 maraka ma.u vam....
Hakiz

#9 Re: Iskustva s uplaćivanjem avansa za godišnji odmor

Post by Hakiz »

Dr.medicine wrote:
Edin H. wrote:
A sholdi?
ja tražio da mi uplate lovu nazad. ali, kad uplacujes njima placas proviziju i sta ja znam neke taxe (naglasis da se uplata odbija od tvog iznosa, X u kockici)
supci meni uplate iznos akontacije samo i to na moj teret. Znaci izgubio sam troskove koje sam ja platio, njihove troskove i osiguranje koje sam platio.
Ma gnjide. cak sam htio svratiti (kad sam isao na more) i reci hello dosao ja jos po svojih 50 maraka ma.u vam....
Pa, ako uplaćuješ u inostranstvo plaćaš: Konverziju valute iz KM u valutu kojom plaćaš, troškove tvoje banke, troškove banke prodavca. Ti troškovi nemaju veze sa prodavcem, to su troškovi banaka, I to ti prodavac ne vraća.

Dakle, kada si promijenio novac na primjer iz KM u Eure, tebi je naplaćena usluga za tu promjenu. Kada ti prodavac vraća plaćen iznos, tebi nije nestala usluga promjene iz KM u Eure, dakle, kako je ta usluga tebi izvršena, nemaš pravo na povrat troškova konverzije.

Iato tako, banka je prebacila tvoj novac prodavcu i naplatila ti tu usulugu. Takođe, banka prodavca je naplatila uslugu kada je tvoj novac primila na račun prodavca.

Kada ti je prodavac vratio novac, te dvije usluge su ostale izvršene, tako da nemaš pravo povrata novca za te usluge.

Jednio šta je u tvom slučaju bilo nepošteno je to što, kada ti je novac refundiran, što je onaj ko ti je refundirao novac označio da ti snosiš troškove refundacije. Ti si platio troškove kada si ti uplaćivao, i još ti je naplaćeno kada ti je novac refundiran. Ti troškovi refundacije su trebali ići na trošak onoga ko ti je refundirao i to je jedino u čemu su te zeznuli.

Sve ostalo je bilo kako treba, tu te nije niko prevario.
Dead Man Walking

#10 Re: Iskustva s uplaćivanjem avansa za godišnji odmor

Post by Dead Man Walking »

Naravno da ga jesu zayebali jer nije te ostvarene usluge placao sto mu je onoj stvari cejf nego zato sto je uslovljen kako bi dosao do cilja, tj apartmana koji mu je obecan. S obzirom da je izvisio za apartman troskove ostvarenih usluga je trebala pokriti strana koja je izigrala dogovor.
amidzazeher

#11 Re: Iskustva s uplaćivanjem avansa za godišnji odmor

Post by amidzazeher »

Razmisli dobro prije neg uplatis!
Ne bi oni dzaba trazili avans. Ja sam jednom uplatio, na fotkama fin smjestaj i kad sam dosao totalno razocarenje, nekakav ulaz ispod stepenica ko u podrum, pa onda niz nekakve druge stepenice da ne duzim katastrofa smjestaj tako da sam odmah razgulio a frajeru mi nije htio vratiti avans, kao sad sam ga zezno!
Gledaj zato dobro da li ces uplatiti ili ne ;)
Dr.medicine

#12 Re: Iskustva s uplaćivanjem avansa za godišnji odmor

Post by Dr.medicine »

Upravo sam na to i mislio. Znaći ako si mi otkazao i uništio godišnji doslovno,onda mi barem sve troškove vrati. I one što mi je banka uzela.
A ne oni su uplatili i označili da konverzija ide na moj račun.

Villa Elvira gradac govno
agent_zero

#13 Re: Iskustva s uplaćivanjem avansa za godišnji odmor

Post by agent_zero »

Već par godina svi u HR traže da se uplati avans, u privatnom smještaju to obično bude iznos jednog dana. I to ti je tako, pomiri se s tim ili idi kod nekog poznanika :).

Najveći problem u svemu tome su naše šupačke banke koje ne dozvoljavaju uplate na račune u HR, osim ako nemaš devizni račun, a i tad je provizija haman ista kao da platiš preko Western Uniona.

Nešto sam čuo da je BH pošta od ovog ljeta uvela nešto sa Hrvatskom poštom da se mogu vrišiti uplate što je do sada bilo moguće samo sa poštama Srbije i Crne Gore, uglavnom nešto slično Western Unionu, ali s daleko manjom provizijom. Moram se raspitati o čemu se tačno radi i koliko je sigurno.
bingov buraz

#14 Re: Iskustva s uplaćivanjem avansa za godišnji odmor

Post by bingov buraz »

Prvi put cujem za avans,ne uplacuj,ima dovoljno onih koji ne traze,cim trazi hoce da se osigura da se ne predomislis kad dodjes a zasto bi se predomislio ako je sve ok?
KB9

#15 Re: Iskustva s uplaćivanjem avansa za godišnji odmor

Post by KB9 »

sjedes fino u auto i nebitno koji grad izaberes kad dodjes za maksimalno sat vremena si naso smjestaj koji ti se svidja
Hakiz

#16 Re: Iskustva s uplaćivanjem avansa za godišnji odmor

Post by Hakiz »

.
Last edited by Hakiz on 19/07/2016 15:14, edited 1 time in total.
Hakiz

#17 Re: Iskustva s uplaćivanjem avansa za godišnji odmor

Post by Hakiz »

.
Last edited by Hakiz on 19/07/2016 15:13, edited 3 times in total.
Altsa

#18 Re: Iskustva s uplaćivanjem avansa za godišnji odmor

Post by Altsa »

Malo koji privatnik to ne trazi u hrvatskoj...Ja sam placao i nikad me nisu izradili. Po meni je normalno da uzimaju avans jer im ti rezervises sobu ili apartman i onda ih izradis, a oni drze apartman kao rezervisan taj period a mogu ga izdati drugima.
agent_zero

#19 Re: Iskustva s uplaćivanjem avansa za godišnji odmor

Post by agent_zero »

Altsa wrote:Malo koji privatnik to ne trazi u hrvatskoj...Ja sam placao i nikad me nisu izradili. Po meni je normalno da uzimaju avans jer im ti rezervises sobu ili apartman i onda ih izradis, a oni drze apartman kao rezervisan taj period a mogu ga izdati drugima.
Upravo, ali haj ti to objasni ljudima...

Pa prvi bih ja isto to uradio da izdajem.
Altsa

#20 Re: Iskustva s uplaćivanjem avansa za godišnji odmor

Post by Altsa »

Edin H. wrote:
A sholdi?
Ne bih nikad pristao da platim 50% od ukupnog iznosa. Smisao avansa je da se oni obezbijede da ih ti kao gost ne zahebes.
Altsa

#21 Re: Iskustva s uplaćivanjem avansa za godišnji odmor

Post by Altsa »

KB9 wrote:sjedes fino u auto i nebitno koji grad izaberes kad dodjes za maksimalno sat vremena si naso smjestaj koji ti se svidja
Da ispod magistrale ili sa druge strane magistrale.Svi smjestajni kapaciteti uz more su odavno popunjeni. Slobodne su samo pascare koje niko nece ali toga ima u rijetkim slucajevima. Pogotovo porodice sa malom djecom ne mogu po zvizdanu traziti sobe.
KB9

#22 Re: Iskustva s uplaćivanjem avansa za godišnji odmor

Post by KB9 »

Altsa wrote:
KB9 wrote:sjedes fino u auto i nebitno koji grad izaberes kad dodjes za maksimalno sat vremena si naso smjestaj koji ti se svidja
Da ispod magistrale ili sa druge strane magistrale.Svi smjestajni kapaciteti uz more su odavno popunjeni. Slobodne su samo pascare koje niko nece ali toga ima u rijetkim slucajevima. Pogotovo porodice sa malom djecom ne mogu po zvizdanu traziti sobe.
svaki put sam tako otiso na more i ni jedan jedini put nisam bio daleko, maksimalno 5 minuta sporog hoda od glavne plaze i centra grada tako da nema potrebe da mi pricas bajke o magistralama i uzasnom smjestaju
agent_zero

#23 Re: Iskustva s uplaćivanjem avansa za godišnji odmor

Post by agent_zero »

Altsa wrote:Slobodne su samo pascare koje niko nece ali toga ima u rijetkim slucajevima.
:lol: :D
Edin H.

#24 Re: Iskustva s uplaćivanjem avansa za godišnji odmor

Post by Edin H. »

agent_zero wrote:
Altsa wrote:Slobodne su samo pascare koje niko nece ali toga ima u rijetkim slucajevima.
:lol: :D
:P moze ljeti I ispod barke, pa odmah sabahilde drito u remo. :izet:
Post Reply