Stanje na našoj medijskoj sceni se jednom rječju može okarakterisati kao krajnje žalosno. Nepismeni neugledni voditelji često i sa govornim manama, bezbroj najbesmislenijih kopiranih reality showowa, tračerskih emisija, kuhara, modnih kreatora, sapunica..... Treba li napominjati da kulturni i obrazovni program skoro da i ne postoje"
U vrlo jakoj takmičarskoj konkurenciji proizvodnje i multipliciranje debilizma svake vrtse, zlatnu medalju zasluženo osvaja OBN. Pritom sam u velikoj nedoumici šta je gore na ovoj televiziji- sam program ili voditelji koji ga realiziraju. Kao svoje glavne adute u ovoj sezoni nam nude vrlo intelektualne i uzbudljive emisije poput reality showowa "Big krava house",
"Zvijezde sa zvijezdama", ili pak zabavnih emisija od kojih vam zastaje dah kao što su "Vijeko traži nekog da mu pristavi", "Super dosadni milijunaš", "Red Carpet", itd....
Iskreno ne znam kolika je gledanost ove emisije, ali zaista mi zabrinjavajuće zvuči da postoje ljudi koji su u stanju gledati skup mentalno zaostalih ljudi kako se glupiraju zatvoreni u kući. Još mi je čudnije, ako je istina što sam čuo, da se Big Krava, po kojoj se zove emisija, skoro nikad nije pojavila u njoj. Ovo sranje ste u prilici gledati nekoliko puta dnevno, uključujući i prime-time. Da vam dosadna nedjelja bude malo manje dosadna opet se potrudio OBN. Tako svoj jadni mizerni dosadni život možete kratiti gledajući neke nadri pjevače kako skakutaju po bini dok gomila djece urliče okolo.
Ništa manje od opuštanja svojih gledalaca kroz zabavni program, OBN-u nije stalo ni do njihovog pravovremenog i korsinog informisanja. Čak šta više, u stanju su nam saopštiti dešavanja iz budućnosti, zahvaljući velikoj i nesebičnoj žrtvi gurua Gambirože. Tako nam pomoću Red Carpeta daju sedmične informacije iz kaHvana širom našeg grada a Bogami i zemlje, Emerik napučene usnice Gudelj nas prosvjetljava šta je IN i kako se treba obući, a sve vezano za krkanje možete saznati od muževnog Vjeke.
Tu je i 5-6 voditelja koji vode sve moguće- plava kvoćka koja ne zna reći r i l, zatim ona druga plavka, Feđa genijalac s 5 napamet naučenih "kompikovanih" riječi koje konstantno ponavlja svojim piskutavim glasom i........ Ja rekoh 5, 6 kad ono ni toliko.
I pored silnog truda, i pored mahalskog koncepta koji ih od samog početka krasi, Hayat će se morati zadovoljit samo drugim mjestom. Sve emisije OBN-a koje sam nabrojao mogu se naći i ovdje, samo pod drugim imenima. Tako Hayat nema Big Krava house, ali ima Izgubljene, koji se od BiG Krave ne razlikuju ni po količini moždanih ćelija svojih "zvijezda" ni po manjoj dozi kretenizma, nego po mjestu radnje. Naime, ovi su smješteni negdje na planini, samo što nažalost tamo neće i ostati kad se show završi. Dok OBN spaja zvijezde sa zvijezdama Hayat ih traži uz budno oko zajebanog žirija u kojem je i takav pjesnički genijalac poput Pece, autora maestralnih stihova: "baš ti lijepo stoje suze ali nemoj plakati". Ali dobro, makar je Amru Silajdžić lijepo vidjeti.
Hayat se može pohvaliti i s činjenicom da su prva televizija u BiH koja je iz susjedne države kopirala visokoedukativni program koji se bavi problemima kao što su: koja kaHvanska pevaljka nije imala gaće na nastupu, ili da li je neka pevaljka spavala s nekim pjevačem, itd.. Čak su smislili i fensi naziv "Glam Blam", za razliku od kreativnog OBN koji je i to morao pođoniti od emisije iz susjdene države.
I na poslijetku, bronzanu medalju zauzima televizija koja šund i dovela do vrhunca na prostoru ex-Ju, PINK. Ono što ga razlikuje od prethodne dvije navede je to što je PINK svoje smeće od programa usavršio do te mjere da on i kao takav izgleda kvalitetan i ozbiljan, dok su OBN-ovi i Hayat-ovi samo blijede kopije toga.
Potreba za parom nažalost nije zaobišla ni Javni servis koji koliko toliko drži do svog ugleda, pa smo tako u prilici da i na FTV-u gledamo reality show- Operaciju trijumf, još jedno u nizu navodnih traženja "zvijezde", a čiji je zapravo stvarni cilj ne naći zvijezdu, nego zgrabiti lovu zahvaljujući milionima budala koji su u stanju da bulje u takve stvari navijajući za klince kojih se sutra uglavnom neće niko ni sjećati.
I za kraj šta reći! Izađite napolje prošetajte, pročitajte knjigu, bavite se sportom, učite. Ugasite tu četvrtastu mašinu za zaglupljivanje, ne treba vam
Iskljuci mozak, ukljuci TV
Moderator: anex
-
letacina
- mayab
#2 Re: Iskljuci mozak, ukljuci TV
sunce100 wrote:Ali, vidim... ti redovno pratiš i analiziraš... Za pola tih emisija nisam čuo, a ne da sam ih gledao, dok ti sve potanko opisuješ.
- Skyfox
#3 Re: Iskljuci mozak, ukljuci TV
slabo ko ima vremena citati ovako duge postove, mada jesi u pravu...
-
The 51st State
#4 Re: Iskljuci mozak, ukljuci TV
jeli nam ovo dosao alen corovic?
-
The Silent Man
#5 Re: Iskljuci mozak, ukljuci TV
Ljudi moji jeste li vidjeli sad ovo na OBN-u?
Ja ne mogu da vjerujem svojim ocima!!!
Djevojke obucene u etno odjecu (Bosnjacku) izvode neku vrstu brake-dance-a uz turbo pjesmu nekog lika kako voli zenu zelenu
,gomila osnovnoskolske djece vristi,a neki lik daje ocjenu 10 za hrabrost u odabiru stajlinga ?
Sta je to trebala biti predbajramska tematika/cestitka?
ja sam upravo uklonio OBN sa svoje memorije tv kanala ... goni smece...
Fuj,sramota,dno
Ja ne mogu da vjerujem svojim ocima!!!
Djevojke obucene u etno odjecu (Bosnjacku) izvode neku vrstu brake-dance-a uz turbo pjesmu nekog lika kako voli zenu zelenu
Sta je to trebala biti predbajramska tematika/cestitka?
ja sam upravo uklonio OBN sa svoje memorije tv kanala ... goni smece...
Fuj,sramota,dno
- amrica
#6 Re: Iskljuci mozak, ukljuci TV
Karte za to skakanje na OBN-u se dijele besplatno po osnovnim skolama, ljudi moji......
Pa bez odobrenja ministarstva obrazovanja educirani predavaci za zivotne teme, tipa droga, HIV, nasilje... ne mogu uci u skolu, a karte za to smece se dijele djeci...
Potura im se pod nos sund, primitivizam, cak i da ne gledaju kod kuce, servira im se u skoli.
@letacina, super post, ja sam od svega sto si nabrojao, sve skupa pogledala jedno minut Trijumfa, kad mi slucajno prst pritisne, dok se nisam navikla da u udarnom vecernjem terminu ne pipkam FTV, i big kravu, jedno 5 sec, dok me nije prosao sok.
Pa bez odobrenja ministarstva obrazovanja educirani predavaci za zivotne teme, tipa droga, HIV, nasilje... ne mogu uci u skolu, a karte za to smece se dijele djeci...
Potura im se pod nos sund, primitivizam, cak i da ne gledaju kod kuce, servira im se u skoli.
@letacina, super post, ja sam od svega sto si nabrojao, sve skupa pogledala jedno minut Trijumfa, kad mi slucajno prst pritisne, dok se nisam navikla da u udarnom vecernjem terminu ne pipkam FTV, i big kravu, jedno 5 sec, dok me nije prosao sok.
-
The Silent Man
#7 Re: Iskljuci mozak, ukljuci TV
Da se osvrnem na odlican uvodni post...
Postoji razlika izmedju gledanja TV-a i gledanja odredjenih TV emisija. Kada gledate neke emisije koje vam se dopadaju ili vas zanimaju , vi pogledate na tv-programu kada je ta emisija (koja god da je) – upalite TV ,pogledate je i ugasite ga. Ali kod nas (i inace u svijetu) 99% ljudi radi upravo suprotno – gleda TV na nacin da besciljno trosi vrijeme prebacujuci sa kanala na kanal,ni sami ne znajuci sta hoce pasiviziraju se i usput dobiju serviran sav ovaj sund,tv stanice pronalaze nacin kako ce da se dodvore masi-pa se granica spusta sve nize i nize.Veca masa-nizi standard,ali istovremeno veca masa-veca zarada.
Ali ipak,za neke stvari koje vidim na kanalima (hajd privatne i nekako - taj mehanizam mogu nekako da razumjem ali i na javnom servisu (ukljucujuci i „perjanice“ kao Lud,Zbunjen,Normalan) su jednostavno toliko dno da mi se Seka Aleksic ili koja vec ucini kao becka skola.
Spasite razum-ugasite TV!
PS. a to za djeljenje karata osnovnoskolskoj djeci i dovodjenje na ovaj program,samo zato sto kreatori istog ne mogu privuci gledaoce da statiraju u tom "spektaklu" je cista zloupotreba i zaglupljivanje... ali iskreno me ni najmanje ne iznenadjuje da to prolazi redovno i regularno .
Postoji razlika izmedju gledanja TV-a i gledanja odredjenih TV emisija. Kada gledate neke emisije koje vam se dopadaju ili vas zanimaju , vi pogledate na tv-programu kada je ta emisija (koja god da je) – upalite TV ,pogledate je i ugasite ga. Ali kod nas (i inace u svijetu) 99% ljudi radi upravo suprotno – gleda TV na nacin da besciljno trosi vrijeme prebacujuci sa kanala na kanal,ni sami ne znajuci sta hoce pasiviziraju se i usput dobiju serviran sav ovaj sund,tv stanice pronalaze nacin kako ce da se dodvore masi-pa se granica spusta sve nize i nize.Veca masa-nizi standard,ali istovremeno veca masa-veca zarada.
Ali ipak,za neke stvari koje vidim na kanalima (hajd privatne i nekako - taj mehanizam mogu nekako da razumjem ali i na javnom servisu (ukljucujuci i „perjanice“ kao Lud,Zbunjen,Normalan) su jednostavno toliko dno da mi se Seka Aleksic ili koja vec ucini kao becka skola.
Spasite razum-ugasite TV!
PS. a to za djeljenje karata osnovnoskolskoj djeci i dovodjenje na ovaj program,samo zato sto kreatori istog ne mogu privuci gledaoce da statiraju u tom "spektaklu" je cista zloupotreba i zaglupljivanje... ali iskreno me ni najmanje ne iznenadjuje da to prolazi redovno i regularno .
- pun_mjesec
#8 Re: Iskljuci mozak, ukljuci TV
odlican postletacina wrote:Stanje na našoj medijskoj sceni se jednom rječju može okarakterisati kao krajnje žalosno...
....
I za kraj šta reći! Izađite napolje prošetajte, pročitajte knjigu, bavite se sportom, učite. Ugasite tu četvrtastu mašinu za zaglupljivanje, ne treba vam
i nemojte brisat kanale s tv-a, samo ih preslozite
evo link da slucajno ne birate nesto sto ne zelite gledat http://tv.mediaking.hr/
- dzipalo_junuz
#9 Re: Iskljuci mozak, ukljuci TV
Odlican topik, npr.na hayatu je krajnje nepodnosljiva situacija. Ja neznam sta je ono, valjda rodbinske veze i sl. da bog sacuva. Onaj tamo govornu manu ima, ona neki dan govori "nemoze on jesti punih usta"......Onaj jadnik sto vodi sportske vijesti ni sa idiota nezna procitat a da pritome ne napravi 5 greski...Gluho bilo i daleko...