Samo da dodam ne u moje ime!
http://direktno.hr/en/2014/svijet/16578 ... gnete!.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Murji%27ahaldinjo wrote:A šta su osobine murdžija zna li neko?
Pitam zato što se puno govori o haridžijama ali malo o murdžijama.Opetja033 wrote:http://en.wikipedia.org/wiki/Murji%27ahaldinjo wrote:A šta su osobine murdžija zna li neko?
U principu pretece danasnje dvije dominantne teoloske skole ehlu sunneta: maturidijske i asharijske skole. Ima dosta razlika u odnosu na haridzijsku teologiju ali glavna je da cinjenje velikih grijeha ne izvodi covjeka iz Islama, tj da ostaje musliman.
Pa nema se tu sta puno govoriti: prvo ne postoje vise, postoje njihove nasljednice, maturidijska i asharijska teoloska skola kojima pripada preko 90% pripadnika sunnitskog pravca.aldinjo wrote:Pitam zato što se puno govori o haridžijama ali malo o murdžijama.Opetja033 wrote:http://en.wikipedia.org/wiki/Murji%27ahaldinjo wrote:A šta su osobine murdžija zna li neko?
U principu pretece danasnje dvije dominantne teoloske skole ehlu sunneta: maturidijske i asharijske skole. Ima dosta razlika u odnosu na haridzijsku teologiju ali glavna je da cinjenje velikih grijeha ne izvodi covjeka iz Islama, tj da ostaje musliman.
A sta ako bas krenu praviti neko sranje? Ne daj Boze da dodje do toga samo... Ionako imamo slabu drzavu u svakom pogledu, jos bi nam samo trebalo da ovi krenu praviti kakva sranja.SmokingMan wrote:Papi je sigurno boravio tokom svoje posjete u BIH,a ja im poručjem neka stisnu muda i pokušaju napraviti neku glupost u BIH,gorko će se pokajati...
Znam da ima i nisu mi jasni ljudi.animals wrote:Imas na ovome forumu puno koji ih podrzavaju, i koji bi isto uveli u BIH..
Kao musliman koji zivi u Arapskom svijetu mogu reci da je vecina muslimana mnogo zaostala po pitanju nauke pa tako i Arapi koji nisu nista drugaciji od drugih muslimana osim sto govore Arapaski pa sebi daju zapravo da tumace Islam onako kako kome odgovara i mnoge ajete iz Kur'ana izokrecu ne shvatajuci koliki grijeh cine.O'zone wrote:Arapi su prevenstoveno krivi za ISIL. Trebali su se sa njima još davno obračunati međutim oni su jednostavno zatvorili svoje granice postavili vojsku prema Iraku i Siriji i kao sve je OK dok ISIL jača. Onog dana kad provali preko njihovih granica kukat će za međunarodnom pomoći za borbu protiv ne terorista nego budaletina.
Ja ne mogu da shvati kako musliman bilo gdje u svijetu može da gleda i da opravdava njihove postupke a kamo li da im se pridruži. Oni ljudi imaju veze sa vjerom ko Kineska komunistička partija.
Pitaj zene koje su se zamotale u Bosni..O'zone wrote:Znam da ima i nisu mi jasni ljudi.animals wrote:Imas na ovome forumu puno koji ih podrzavaju, i koji bi isto uveli u BIH..
Ko sam ja i ko su oni da bi govorili jer neko dobar ili nije jel neko vjernik ili nije. Ima Allah ima sudnji dan tamo će svi polagat račune i odgovarat za svoje grijehe.
Dodaj jos tome finansiranje i logistiku od strane zaljevskih monarhija, podrsku lokalnog stanovnistva i ne zaboravi ulogu TurskeO'zone wrote:Arapi su prevenstoveno krivi za ISIL. Trebali su se sa njima još davno obračunati međutim oni su jednostavno zatvorili svoje granice postavili vojsku prema Iraku i Siriji i kao sve je OK dok ISIL jača. Onog dana kad provali preko njihovih granica kukat će za međunarodnom pomoći za borbu protiv ne terorista nego budaletina.
Ja ne mogu da shvati kako musliman bilo gdje u svijetu može da gleda i da opravdava njihove postupke a kamo li da im se pridruži. Oni ljudi imaju veze sa vjerom ko Kineska komunistička partija.
Ne izmisljajanimals wrote:Pitaj zene koje su se zamotale u Bosni..O'zone wrote:Znam da ima i nisu mi jasni ljudi.animals wrote:Imas na ovome forumu puno koji ih podrzavaju, i koji bi isto uveli u BIH..
Ko sam ja i ko su oni da bi govorili jer neko dobar ili nije jel neko vjernik ili nije. Ima Allah ima sudnji dan tamo će svi polagat račune i odgovarat za svoje grijehe.
mnoge bi se skinule, ali ne smiju..
eto dokle je doslo..
Znam ja to drug sve. Vidim i sta se desava dole u Siriji i Iraku. Ne treba ni da bude kompromisa, ali sta ako ne daj Boze urade neku glupost kod nas? Ti kazes nek pokusaju ako imaju muda... ma jarane ja se nadam da nece ni da pokusaju... kad bude belaj onda je kasno. I ne moraju to uraditi ovi lokalni, sta ako dodje neka budala sa strane?SmokingMan wrote:Sa tim ljudima nema nikakvog kompromisa,vjeruj mi.Za njih je svaki neistomišljenik nevjernik,fasik,murted,a i mate i sami priliku da se uvjerite u to.Za apsolutno banalne stvari oni ljude ubijaju,najbolji primjer za to su vam dvije predivne zemlje Sirija i Irak,od kojih će,na žalost,ostati samo ruševine.Kakav je to pravac gdje je halal sam sebe raznjeti u samoubilačkom napadu,ili raznjeti pun automobil eksploziva,te uz to ubiti veliki broj nedužnih ljudi.Kakva je to njihova karta za Dženet...
Ne izmisljam, nemam razloga da lazem..insomnia78 wrote:
Ne izmisljaj
Evo samo ovaj dio to je sržGeneralBHF wrote:Kao musliman koji zivi u Arapskom svijetu mogu reci da je vecina muslimana mnogo zaostala po pitanju nauke pa tako i Arapi koji nisu nista drugaciji od drugih muslimana osim sto govore Arapaski pa sebi daju zapravo da tumace Islam onako kako kome odgovara i mnoge ajete iz Kur'ana izokrecu ne shvatajuci koliki grijeh cine.O'zone wrote:Arapi su prevenstoveno krivi za ISIL. Trebali su se sa njima još davno obračunati međutim oni su jednostavno zatvorili svoje granice postavili vojsku prema Iraku i Siriji i kao sve je OK dok ISIL jača. Onog dana kad provali preko njihovih granica kukat će za međunarodnom pomoći za borbu protiv ne terorista nego budaletina.
Dovoljno je samo uzeti termin dzihada i mnogi misle da je to samo rat a u sustini dzihad se odnosi na svakodnevan zivot i danas biti posten i iskren covjek je najveci dzihad u ovom iskvarenom i iskrivljenom svijetu.