MALO MI JE MRSKO DA PISEM KAO TI ALI ISTO BIH MOGAO NAPISATI TAKVU PRICU O SRBIMA KOI SU BILI MUDZAHEDINI ,41 ILI ,92 . NEVOLIM LAGATI KAO VI IZ RS ---MANI SUPLJIH PRICA !!!polara wrote:Samo za radoznalehttp://www.rcp-brcko.net/muslimani%20cetnici.html
Iseljavanje BH Srba u Srbiju
-
visocicaguy
mars preko drine KO GOD BRANI CETNIKA IJEDNOG !!! da vas oci moje ne vide
DA SE NE ZABORAVI: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=22063
DA SE NE ZABORAVI: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=22063
-
Klodovik
Srbin iz Bosne ni sada nije Srbijanac.polara wrote:Prozor wrote:Bosanski Srbi sami sebe zovu Vlasi, zapravo se tako razlikuju od Srba iz Srbije, i oni se groze kad ih neko zove Srbima ili Bosancima...simi5 wrote:Šiptari sebe zovu tako sami, to znači sinovi orla. Upravo po tome se razlikuju oni sa Kosova od onih iz Albanije. Šiptari se od Albanaca razlikuju kao Austrijanci od Nemaca i ne žele da budu poistovećeni.
O tome da ih taj naziv ne vređa i da ga prihvataju zna svako ko je imao prilike da se druži sa njima. Oni se naroguše kad ih neko zove Kosovci ili Albanci.
![]()
![]()
![]()
[/quote
Srbin iz Bosne nije bio, bar do skoro Srbijanac.
-
Nihad_27
Pogledaj podatke na zavodima za statistiku. Ovdje ne mislim na tzv. procjene stanovnistva koje oni cine vec na broj zivorodenih.Prozor wrote:Izvor?Nihad_27 wrote:Iseljavanje Srba iz BIH nije nikakva novost. To je proces koji traje vec decenijama a prosli rat ga je samo ubrzao.
Broj Srba u BIH se krece oko 900.000 max.
U genocidnoj tvorevini godisnje imas 9.500 zivorodenih Srba i u tzv. zajebanciji oko 150. Sa stopom nataliteta od oko 9 to dode oko 900.000 stanovnika. Najjednostavniji nacin racunjanja.
Uz to broj zivorodenih srba opadne za preko 300/god.
Radio sam i preciznije kalkulacije ali mi se nalaze na kompjuteru u drugoj kuci. Iskreno receno nemam zivaca da to sad ponovo trazim pa kad za par dana budem kuci mogu ti to postaviti.
U meduvremenu evo ti pa i sam pogledaj. Imas podatke i o etnickoj pripadnosti zivorodenih/umrlih.
U 2006 je bilo
zivoredni
S. 9508
B. 933
H. 70
Umrli
S. 11292
B. 1148
H. 320
ostalo
http://www.rzs.rs.ba/PublikDemLAT.htm
-
polara
Klodovik wrote:polara wrote:Srbin iz Bosne ni sada nije Srbijanac.Prozor wrote: Bosanski Srbi sami sebe zovu Vlasi, zapravo se tako razlikuju od Srba iz Srbije, i oni se groze kad ih neko zove Srbima ili Bosancima...
![]()
![]()
![]()
[/quote
Srbin iz Bosne nije bio, bar do skoro Srbijanac.
- Drug Član
@Nihad
Naravno, kako nema popisa stanovnika, radi se procjena broja stanovnika. Pogledao sam podatke iz biltena broj 10. Prema procjeni iz navedenog biltena radi se o stalnom povećanju broja stanovnika u RS od 1998.god (1 428 798 stanovnika) do 2006.god (1 487 785 stanovnika). Ja ovako laički i na prvu samo mogu zaključiti da ili je loša procjena ili se stanovništvo od nekud doseljavalo u RS. Povratnici? Nešto drugo?
Naravno, kako nema popisa stanovnika, radi se procjena broja stanovnika. Pogledao sam podatke iz biltena broj 10. Prema procjeni iz navedenog biltena radi se o stalnom povećanju broja stanovnika u RS od 1998.god (1 428 798 stanovnika) do 2006.god (1 487 785 stanovnika). Ja ovako laički i na prvu samo mogu zaključiti da ili je loša procjena ili se stanovništvo od nekud doseljavalo u RS. Povratnici? Nešto drugo?
-
zavrzlama
veoma je teasko znati koliko kojeg naroda tacno ima u BIH...
prije par godina u razgovoru sa jednim strancem dobio sam ovakve podatke
Bosnjaci/muslimani......1 985 000..ili oko 52%
Srbi.............................1 254 000...ili oko 39%
Hrvati...........................486 000...ili oko 9%
ukupno 3 720 000 stanovnika ...
procentualno se povecao broj srba i bosnjaka na ukupan broj stanovnika BIH radi nedostatka polovice BIH hrvata..koji su sa 17% spali na 9% sadasnje populacije BIH....
prije par godina u razgovoru sa jednim strancem dobio sam ovakve podatke
Bosnjaci/muslimani......1 985 000..ili oko 52%
Srbi.............................1 254 000...ili oko 39%
Hrvati...........................486 000...ili oko 9%
ukupno 3 720 000 stanovnika ...
procentualno se povecao broj srba i bosnjaka na ukupan broj stanovnika BIH radi nedostatka polovice BIH hrvata..koji su sa 17% spali na 9% sadasnje populacije BIH....
-
polara
Nazalost pre par godina sam gledala intervju jednog coveka pripadnika nekog primitivnog africkog plemena koji je boravio u Bosni,cini mi se u Sarajevu,kao unproforac. Pricao je o nama kao o "Nekim medjusobno zaracenim plemenima".JBL wrote:Dokler smo stigli..... da nam bratija sa one strane Drine filozofira o humanosti, moralu i principimaCuj "decu svih nacionalnosti". Kao da su ovdje ratovala neka africka plemena
Covek se posle humanitarne misije vratio u svoje selo kao bogat covek i cak kupio par krava i lepu od blata sklepanu kucu.
Pa mi smo gori od primitivnih africkih plemena.
-
polara
brdo wrote:MALO MI JE MRSKO DA PISEM KAO TI ALI ISTO BIH MOGAO NAPISATI TAKVU PRICU O SRBIMA KOI SU BILI MUDZAHEDINI ,41 ILI ,92 . NEVOLIM LAGATI KAO VI IZ RS ---MANI SUPLJIH PRICA !!!polara wrote:Samo za radoznalehttp://www.rcp-brcko.net/muslimani%20cetnici.html
Ne volim kada me neko namerno vredja govoreci da lazem, jer nista nije vredno toga da ja moram lagati.
Postoje i drugi sajtovi koji govore o ovoj tematici i fotografije koje govore vise od reci.Ako te bas toliko interesuje mozes se sam potruditi pa pronaci.
Nemoj svoje ne znanje prikrivati vredjanjem drugih. Ima stvari kojie se ni meni ne svidjaju, ali znam da nisu suplje price, ja ih proverim.
- Bosanac sa dna kace
tema nije negiranje genocida i agresije na BiH, vec iseljavanje Srba iz BiH.polara wrote:Nazalost pre par godina sam gledala intervju jednog coveka pripadnika nekog primitivnog africkog plemena koji je boravio u Bosni,cini mi se u Sarajevu,kao unproforac. Pricao je o nama kao o "Nekim medjusobno zaracenim plemenima".JBL wrote:Dokler smo stigli..... da nam bratija sa one strane Drine filozofira o humanosti, moralu i principimaCuj "decu svih nacionalnosti". Kao da su ovdje ratovala neka africka plemena
Covek se posle humanitarne misije vratio u svoje selo kao bogat covek i cak kupio par krava i lepu od blata sklepanu kucu.
pa covjek vjerovanto u svom jeziku nema izraz narod i drzava, gledo sam i ja taj dokumentarac....kaze da su nase ovce i krave bolje uhranjene
-
polara
Hvala na ne razumevanju!Bosanac sa dna kace wrote:tema nije negiranje genocida i agresije na BiH, vec iseljavanje Srba iz BiH.polara wrote:Nazalost pre par godina sam gledala intervju jednog coveka pripadnika nekog primitivnog africkog plemena koji je boravio u Bosni,cini mi se u Sarajevu,kao unproforac. Pricao je o nama kao o "Nekim medjusobno zaracenim plemenima".JBL wrote:Dokler smo stigli..... da nam bratija sa one strane Drine filozofira o humanosti, moralu i principimaCuj "decu svih nacionalnosti". Kao da su ovdje ratovala neka africka plemena
pa covjek vjerovanto u svom jeziku nema izraz narod i drzava, gledo sam i ja taj dokumentarac....kaze da su nase ovce i krave bolje uhranjene![]()
-
polara
Ja kada sam isla u osnovnu skolu 1984 pa nadalje nije postojao BOSNJACKI,BOSANSKI jezik.Ovo sto sam rekla je isto zlobno koliko i tvoja konstatacija da nije postojao srpski/hrvatski jezik.Prozor wrote:Srpsko-hrvatski tada nije postojao, u Porti se nazivao bosanskim jezikom...polara wrote:Mehmed Pasa Sokolovic,poturcen srbin iz Visegrada,prvo bio janicar i dogurao do prvog vezira Sulejmana drugog i postao zet Sulejmanov.Zbog saznanja o svom poreklu pomogao obnovu prve pecke patrijarsije i za prvog patrijarha postavio svog rodjenog brata Makarija.U to vreme kod sultana u porti ravnomerno govoren turski i srpsko-hrvatski jezik.To je lep primer kako treba zauzeti pozitivan stav poput Mehmed Pase Sokolovica i iskoristiti ga u stvaranje ,a ne u rusenje.Inace on je izgradio i most u Visegradu.To je istina. Mozes na prste izbrojati carsije gdje su Srbi bili u vecini prije 45´...
Srbi su uglavnom naseljavali brda oko carsija za vreme Turske vlasti,da ne bi bili prevedeni u Islam.Pa je normalno sto ih pre 45 godine nije bilo u carsijama.Srbi koji su ostali u Carsiji primili su Islam.
Carsija nije ni bilo prije Turaka draga moja a ti sa ovim tvrdis da su Bosnjaci islamizirani Srbi?
Nisu svi.
Mehmed-pasa je komplikovana prica, ali ako je bio rodjen od pravoslavnih roditelja(od kojih je jedno takodjer kasnije preslo na Islam), a vjerovatno jeste, to ne znaci automatski da je bio Srbin.
- Drug Član
Ko je bio Mehmed Paša Sokolović? Svi današnji narodi u BiH zaokružuju svoju narodonosnu strukturu oko tri dominantne religije. Zato i ne shvatam zbog čega je toliko relevantno kojem smo plemenu pripadali, posebno kad se zna na kakvoj je vjetrometini političkih i vjerskih uticaja bila srednjevjekovna Bosna. Srpska i hrvatska plemena koja su se doselila u 7.vijeku na prostor današnje BiH dugo vremena nemaju osjećaj pripadnosti svom narodu i često međusobno unutar sebe ratuju. Dugo je vremena nad narodonosnom presudna geografska odrednica. Tek kasnije isprepleteni vjerski uticaji sa istoka i zapada, koji su dakako prelazili granice ovih plemena, dovode do toga da dosta, izvorno pripadnika srpkog plemena prima katoličanstvo i kasnije postaju pripadnici hrvatskog naroda, a naravno događa se i obrnuto. Povrh svega toga bogumilstvo, koje je bio vrlo snažno i koje se u to vrijeme u Vatikanu, Ugarskoj i Srbiji, smatralo za jeres nisu snažni političko-vojno-vjerski uticaju ovih država uspjeli iskorijeniti. Dolaskom Turka komplikuje se i onako komplikovana situacija. I sad ko zna ko kome pripada?
Možda bi se baš Šešelj veoma iznenadio ako bi kopao duboko po tišini 11.vijeka stare Hercegovine, isto tako potomci poznatog ustaškog koljača Ljube Miloša ili fra Majstorovića bi se mogli neugodno iznenaditi svojim davnim pretcima. Ovo je ovdje nažalost dosta osjetljivo pitanje i samo se hrabri i po pravilu ugledni i poznati odvaže o tome javno progovoriti, primjer je i Meša Selimović i Nikola Tesla, a na svoj način primjer je i Emir Kusturica.
I opet pitanje sa početka: Koliko je to relevantno? Šta dobijam kad saznam odgovor da sam "čistokrvni"? Jesam li zato bolji od svog komšije/susjeda? Ma bezzze… Nekakav zaključak je da su narodi na prostoru BiH, čak i po porijeklu, mnogo sličniji nego što bi mnogi htjeli sebi priznati, a političko-vjerski uticaji su nas na žalost u dobroj mjeri razdvojili.
Možda bi se baš Šešelj veoma iznenadio ako bi kopao duboko po tišini 11.vijeka stare Hercegovine, isto tako potomci poznatog ustaškog koljača Ljube Miloša ili fra Majstorovića bi se mogli neugodno iznenaditi svojim davnim pretcima. Ovo je ovdje nažalost dosta osjetljivo pitanje i samo se hrabri i po pravilu ugledni i poznati odvaže o tome javno progovoriti, primjer je i Meša Selimović i Nikola Tesla, a na svoj način primjer je i Emir Kusturica.
I opet pitanje sa početka: Koliko je to relevantno? Šta dobijam kad saznam odgovor da sam "čistokrvni"? Jesam li zato bolji od svog komšije/susjeda? Ma bezzze… Nekakav zaključak je da su narodi na prostoru BiH, čak i po porijeklu, mnogo sličniji nego što bi mnogi htjeli sebi priznati, a političko-vjerski uticaji su nas na žalost u dobroj mjeri razdvojili.
Last edited by Drug Član on 05/01/2008 16:12, edited 1 time in total.
-
Carlito Brigante
Moje potrebe su usko povezane s vrbama.

-
polara
Ma ja se u potpunosti slazem sa ovim sto si napisao.Drug Član wrote:Ko je bio Mehmed Paša Sokolović? Svi današnji narodi u BiH zaokružuju svoju narodonosnu strukturu oko tri dominantne religije. Zato i ne shvatam zbog čega je toliko relevantno kojem smo plemenu pripadali, posebno kad se zna na kakvoj je vjetrometini političkih i vjerskih uticaja bila srednjevjekovna Bosna. Srpska i hrvatska plemena koja su se doselila u 7.vijeku na prostor današnje BiH dugo vremena nemaju osjećaj pripadnosti svom narodu i često međusobno unutar sebe ratuju. Dugo je vremena nad narodonosnom presudna geografska odrednica. Tek kasnije isprepleteni vjerski uticaji sa istoka i zapada, koji su dakako prelazili granice ovih plemena, dovode do toga da dosta, izvorno pripadnika srpkog plemena prima katoličanstvo i kasnije postaju pripadnici hrvatskog naroda, a naravno događa se i obrnuto. Povrh svega toga bogumilstvo, koje je bio vrlo snažno i koje se u to vrijeme u Vatikanu, Ugarskoj i Srbiji, smatralo za jeres nisu snažni političko-vojno-vjerski uticaju ovih država uspjeli iskorijeniti. Dolaskom Turka komplikuje se i onako komplikovana situacija. I sad ko zna ko kome pripada?
- Prozor
Nije postojao srpsko-hrvatski jezik, srpski i hrvatski jesi postojali, ali nijedan nije bio u Porti...polara wrote:Ja kada sam isla u osnovnu skolu 1984 pa nadalje nije postojao BOSNJACKI,BOSANSKI jezik.Ovo sto sam rekla je isto zlobno koliko i tvoja konstatacija da nije postojao srpski/hrvatski jezik.Prozor wrote:Srpsko-hrvatski tada nije postojao, u Porti se nazivao bosanskim jezikom...polara wrote: Mehmed Pasa Sokolovic,poturcen srbin iz Visegrada,prvo bio janicar i dogurao do prvog vezira Sulejmana drugog i postao zet Sulejmanov.Zbog saznanja o svom poreklu pomogao obnovu prve pecke patrijarsije i za prvog patrijarha postavio svog rodjenog brata Makarija.U to vreme kod sultana u porti ravnomerno govoren turski i srpsko-hrvatski jezik.To je lep primer kako treba zauzeti pozitivan stav poput Mehmed Pase Sokolovica i iskoristiti ga u stvaranje ,a ne u rusenje.Inace on je izgradio i most u Visegradu.
Mehmed-pasa je komplikovana prica, ali ako je bio rodjen od pravoslavnih roditelja(od kojih je jedno takodjer kasnije preslo na Islam), a vjerovatno jeste, to ne znaci automatski da je bio Srbin.
-
DUREX
(posto vidim da je tema otisla u tri pizde materine i nema veze sa svojim naslovom, da se onda nadovezem na ono sto je sada na tapetu)polara wrote:Ma ja se u potpunosti slazem sa ovim sto si napisao.Drug Član wrote:Ko je bio Mehmed Paša Sokolović? Svi današnji narodi u BiH zaokružuju svoju narodonosnu strukturu oko tri dominantne religije. Zato i ne shvatam zbog čega je toliko relevantno kojem smo plemenu pripadali, posebno kad se zna na kakvoj je vjetrometini političkih i vjerskih uticaja bila srednjevjekovna Bosna. Srpska i hrvatska plemena koja su se doselila u 7.vijeku na prostor današnje BiH dugo vremena nemaju osjećaj pripadnosti svom narodu i često međusobno unutar sebe ratuju. Dugo je vremena nad narodonosnom presudna geografska odrednica. Tek kasnije isprepleteni vjerski uticaji sa istoka i zapada, koji su dakako prelazili granice ovih plemena, dovode do toga da dosta, izvorno pripadnika srpkog plemena prima katoličanstvo i kasnije postaju pripadnici hrvatskog naroda, a naravno događa se i obrnuto. Povrh svega toga bogumilstvo, koje je bio vrlo snažno i koje se u to vrijeme u Vatikanu, Ugarskoj i Srbiji, smatralo za jeres nisu snažni političko-vojno-vjerski uticaju ovih država uspjeli iskorijeniti. Dolaskom Turka komplikuje se i onako komplikovana situacija. I sad ko zna ko kome pripada?
Opet vam iz ruku ispadne sustina, opet, svjesno ili ne - vise me zaista, nakon svih ovih godina, i ne zanima, opet ta tendencija da se razvodni i uopsti nesto sto je tako krvavo jasno, a sto smo osjetili na vlastitim ledjima.
Ne smeta meni ovo tvoje pitanje.. cak sta vise, ako smo ljudi i ako nas ovo vrijeme nije otrovalo neka bude i retoricko, pa da se svi slozimo sa tobom i tvojom zakljuckom bez rijeci, sto bih ja i mogao da uradim. Ali meni smeta ta lakoca s kojom preskacete citav jedan pasus istorije, a to je jedna cinjenica i jedina sutina... Na ovu zemlju je neko izvrsio agresiju, a ja nisam drzao pusku u rukama da bih divljao po srpskim i crnogorskim gradovima i selima, nego zato sto su ti isti Srbi i Crnogorci sravnjivali moj grad sa zemljom, a sa njim imaju veze kao i ja sa Beogradom ili Podgoricom.
Nemoj mene pitati "Koliko je to relevantno"... Znam ja dobro da nije... Ali zapitaj Srbiju. Zapitaj glasacko tijelo srpskih vlastodrzaca, koji su tolike gurnuli u rat bez povratka.
Pa kada se citave generacije Srba skinu sa dopa zvanog "1389", onda cemo moci da razgovaramo!
I onda cemo moci da lupamo glavom u zid i pitamo se koliko je "zaista bitno... i bilo bitno"...
Do tada, ja cu sa podozrenjem da gledam na svaki korak koji prave, ne zato sto zelim i sto su mi opsesija... nego zato sto ne zaboravljam sta se desilo te 1992.
-
polara
Ne mogu promenuti nista,kao ni Ti.Mislim da nas jedino moze spasiti daljih stradanja nepristrasno saznavanje činjenica.DUREX wrote:(posto vidim da je tema otisla u tri pizde materine i nema veze sa svojim naslovom, da se onda nadovezem na ono sto je sada na tapetu)polara wrote:Ma ja se u potpunosti slazem sa ovim sto si napisao.Drug Član wrote:Ko je bio Mehmed Paša Sokolović? Svi današnji narodi u BiH zaokružuju svoju narodonosnu strukturu oko tri dominantne religije. Zato i ne shvatam zbog čega je toliko relevantno kojem smo plemenu pripadali, posebno kad se zna na kakvoj je vjetrometini političkih i vjerskih uticaja bila srednjevjekovna Bosna. Srpska i hrvatska plemena koja su se doselila u 7.vijeku na prostor današnje BiH dugo vremena nemaju osjećaj pripadnosti svom narodu i često međusobno unutar sebe ratuju. Dugo je vremena nad narodonosnom presudna geografska odrednica. Tek kasnije isprepleteni vjerski uticaji sa istoka i zapada, koji su dakako prelazili granice ovih plemena, dovode do toga da dosta, izvorno pripadnika srpkog plemena prima katoličanstvo i kasnije postaju pripadnici hrvatskog naroda, a naravno događa se i obrnuto. Povrh svega toga bogumilstvo, koje je bio vrlo snažno i koje se u to vrijeme u Vatikanu, Ugarskoj i Srbiji, smatralo za jeres nisu snažni političko-vojno-vjerski uticaju ovih država uspjeli iskorijeniti. Dolaskom Turka komplikuje se i onako komplikovana situacija. I sad ko zna ko kome pripada?
Opet vam iz ruku ispadne sustina, opet, svjesno ili ne - vise me zaista, nakon svih ovih godina, i ne zanima, opet ta tendencija da se razvodni i uopsti nesto sto je tako krvavo jasno, a sto smo osjetili na vlastitim ledjima.
Ne smeta meni ovo tvoje pitanje.. cak sta vise, ako smo ljudi i ako nas ovo vrijeme nije otrovalo neka bude i retoricko, pa da se svi slozimo sa tobom i tvojom zakljuckom bez rijeci, sto bih ja i mogao da uradim. Ali meni smeta ta lakoca s kojom preskacete citav jedan pasus istorije, a to je jedna cinjenica i jedina sutina... Na ovu zemlju je neko izvrsio agresiju, a ja nisam drzao pusku u rukama da bih divljao po srpskim i crnogorskim gradovima i selima, nego zato sto su ti isti Srbi i Crnogorci sravnjivali moj grad sa zemljom, a sa njim imaju veze kao i ja sa Beogradom ili Podgoricom.
Nemoj mene pitati "Koliko je to relevantno"... Znam ja dobro da nije... Ali zapitaj Srbiju. Zapitaj glasacko tijelo srpskih vlastodrzaca, koji su tolike gurnuli u rat bez povratka.
Pa kada se citave generacije Srba skinu sa dopa zvanog "1389", onda cemo moci da razgovaramo!
I onda cemo moci da lupamo glavom u zid i pitamo se koliko je "zaista bitno... i bilo bitno"...
Do tada, ja cu sa podozrenjem da gledam na svaki korak koji prave, ne zato sto zelim i sto su mi opsesija... nego zato sto ne zaboravljam sta se desilo te 1992.
Svakom je svoj gubitak tezak i u redu je, to je ljudski.
Ali shvati da je te 1991 pa nadalje bilo stradanja i kod drugih ljudi.
Namerno necu da navodim zlocine da ne bi neko pomislio da jedan zlocin pravdam drugim.
Meni se krv sledi u zilama sta je sve moglo da mi se desi da sam ostala u Sarajevu, jer se to desavalo ljudima koji su bili poput mene.
Ja ne mogu da kazem da sam dosla u Srbiju sto mi je bio ceif.Ja sam pobegla od rata koji su vodili ljudi koje ja ne mogu da razumem.
Vidis sve je ovo jedna povezana tema.Ja sam sad ovde a nisam to zelela.