Iseljavanje BH Srba u Srbiju

Post Reply
ahmed_dv

#1 Iseljavanje BH Srba u Srbiju

Post by ahmed_dv »

Dodikovo "mahanje" pasosom Srbije ipak naseljava Vojvodinu Srbima iz BiH: Iz Rudog otislo 15 porodica

Srbi iz istočne Bosne masovno se iseljavaju u Vojvodinu jer im Srbija nudi razne olakššice. Jedna od njih je da čim usele u Vojvodinu, po automatizmu dobivaju državljanstvo Srbije, kaže Bojan Bajić, iz organizacije "Luna" i koordinator projekta "Vodeni ćiro" u Rudom.

"Lično sam za to čuo od Mađara iz Vojvodine, koji su mi rekli da je Srbima iz RS vrlo lako dobiti povoljne kredite, bez obzira da li je riječ o stambenim ili bilo koje druge namjene. Apsolutno je tačno da se Srbi iz istočne Bosne iseljavaju svakodnevno. Ja mogu navesti primjere svojih prijatelja, a riječ je o 15 srpskih porodica koje su se već iselile iz Rudog i nastanile ne samo u Novom Sadu, već i po Beogradu", kaže Bajić, piše dnevni list "San".

On nije mogao potvrditi da istočnom Bosnom špartaju eogradski emisari koji preseljavanjem bh. Srba u Vojvodinu žele primijeniti strukturu stanovništva i utišati sve glasnije priče o osamostaljenju te pokrajine, međutim, naglašava da selidbe ne bi sigurno bilo da im tamo nisu obezbjeđeni adekvatni životni uslovi.

"Evo, navesću vam primjer mog prijatelja koji je u Vojvodini dobio sve. Dobio je državljanstvo Srbije i posao u željeznicama. Naravno da su ga takvi ponuđeni uslovi ponukali da sa ženom i djecom odseli iz Rudog", kaže Bajić.

A u Srbiju se ne iseljavaju isključivo Srbi iz Opštine Rudo, kaže on. Trend iseljavanja u Vojvodinu zahvatio je mnogo širi pojas Republike Srpske. Ljudi iseljavaju, kaže nam, iz svih mjesta počevši od Hercegovine, pa sve do Zvornika.

"Nemam tačne podatke o tome koliko se do sada ljudi iselilo iz RS, ali iz onoga što sam saznao iz razgovora sa mojim prijateljima iz Šekovića i Nevesinja, riječ je o masovnoj pojavi", kaže Bajić.

On za sve optužuje direktno aktuelnog premijera RS.

"Stanovnike RS na takav čin direktno je ponukao gest Milorada Dodika, premijera RS koji je izvadio pasoš Srbije i njime mahao pred kamerama u Banja Luci. Tim činom je, u principu, indirektno poručio svim Srbima u RS da izvade rezervna državljanstva i da polako idu u Srbiju. Ne znam stvarno kakva je drugačija simbolika tog čina mogla biti", kaže Bajić za "San", te upozorava da problem masovnog iseljavanja Srba iz istočne Bosne dodatno usložnjava i potpuna ekonomska propast tog regiona.

Sam Dodik na pitanje "Sana" prvo se grohotom nasmijao, a onda ustvrdio da nije istina da se Srbi iseljavaju iz istočne Bosne. Nije želio komentarisati ni optužbe da je on svojim mahanjem pasoše izazvao iseljavanje, kao ni da je riječ o planu smišljenom u Beogradu.

"To su sitne i jeftine špekulacije i ne vrijedi ih komentarisati", tvrdi Dodik.

Još je pojedinačno

Slobodan Krajinović, glavni i odgovorni urednik novosadskog Radija 021 kaže za "San" da se za sada radi o pojedinačnom naseljavanju srpskih porodica iz BiH i da ono ne može puno promjeniti situaciju u Vojvodini.

"U Vojvodini trenutnutni živi 80 odsto stanovnika koji su Srbi po nacionalnosti", objasnio je Krajinović.

http://www.24sata.info/8960
Sta mislite koliko istine ima u ovom? Znamo da je prije bilo ovog naseljavanja Vojvodine Srbima iz BiH ali da li se to i dalje radi? I zasto, ako su vec tamo velika vecina?
zemo_online

Post by zemo_online »

Nisu bas velika vecina,65%,ali ce prije se Madjari iseliti.1991. hi je bilo 330000,a 2002 293000.
Maraschino

Post by Maraschino »

Ja mislim da su to neki dugorocni planovi SANU-a jer se struktura stanovnistva Vojvodine drasticno promijenila , pogotovu nakon II svjetskog rata (protjerani su mnogi Nijemci,Austrijanci,Madjari...i drugi) a i tokom zadnjih ratova , Vojvodinu su napustali mnogi, tako da je oni zele naseliti Srbima kako bi je sacuvali od onih koji traze povrat svoje imovine.

Sa druge strane, Dodik planira dugorocno :? zadrzati RS kao drzavu samo srpskog zivlja ma koliko ih bilo, sto naravno nece moci (Srba u BiH 25-30% na teritoriji od 49% BiH) tako da sjedenje na dvije stolice nece moci.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

Post by pici »

Ja mislim suprotno,da SANU mora pod hitno poduzeti da se Vojvodina zadrži i učvrsti u sastavu Srbije.Odlaskom Crne Gore,očekivano osamostaljenje Kosova,ne mogučnost da od BiH odvoji RS itd itd,morat će poslije suludih pokušaja ratovanja na Balkanu da se dooooobro utvrde u svome dvorištu.U Vojvodini, pored Srba, živi preko 25 nacionalnih ili etničkih zajednica, koje, sve zajedno, čine oko 35% vojvođanskog stanovništva.
"U Vojvodini trenutnutni živi 80 odsto stanovnika koji su Srbi po nacionalnosti", objasnio je Krajinović.
:lol:

Još davno su neki državnici izdjelili Balkan..... Naime, podjela utjecaja u Jugoslaviji na principu »fifti-fifti« na sastanku u Moskvi, a nešto kasnije i na
Jalti bila je ako ne zvanično, onda bar prešutno prihvaćena i priznata.Staljin i Čerčil i to zapadna zona :Slovenija,Hrvatska i BiH i istočna zona :Srbija,CG i Makedonija.
Sada je utjecaj zapada povečan tako da Srpsko-Ruski uticaj dobiva sve manje teritorija.
Nije đabe Mile kupio vilu na Dedinju :D
-JUBA-

Post by -JUBA- »

E ako se isele onda nece biti "BH Srbi" nego samo Srbi, jel da ?? :D :D

Sretan him put :lol: :lol:
ahmed_dv

Post by ahmed_dv »

Koliko je Srba iz BiH odselilo u Srbiju tijekom i poslije rata? Dali postoje neke cifre ili bar procjene?
Maraschino

Post by Maraschino »

ahmed_dv wrote:Koliko je Srba iz BiH odselilo u Srbiju tijekom i poslije rata? Dali postoje neke cifre ili bar procjene?
Skoro je nesto bilo u NSadu gdje su govorili da imaju udruzenje koje broji preko 200 000 Srba sto iz Hrvatske sto iz BiH. Jedan broj ih je ostao na teritoriji Vojvodine nakon onih oluja '95 god ( Mrkonjic Grad,Sanski,Drvar,Petrovac...) tako da se ne radi samo o Podrinjskim Srbima iako je i to istina (Rudo,Cajnice,Foca,Visegrad...)
Prozor

#8 Re: Iseljavanje BH Srba u Srbiju

Post by Prozor »

ahmed_dv wrote:
Dodikovo "mahanje" pasosom Srbije ipak naseljava Vojvodinu Srbima iz BiH: Iz Rudog otislo 15 porodica

Srbi iz istočne Bosne masovno se iseljavaju u Vojvodinu jer im Srbija nudi razne olakššice. Jedna od njih je da čim usele u Vojvodinu, po automatizmu dobivaju državljanstvo Srbije, kaže Bojan Bajić, iz organizacije "Luna" i koordinator projekta "Vodeni ćiro" u Rudom.

"Lično sam za to čuo od Mađara iz Vojvodine, koji su mi rekli da je Srbima iz RS vrlo lako dobiti povoljne kredite, bez obzira da li je riječ o stambenim ili bilo koje druge namjene. Apsolutno je tačno da se Srbi iz istočne Bosne iseljavaju svakodnevno. Ja mogu navesti primjere svojih prijatelja, a riječ je o 15 srpskih porodica koje su se već iselile iz Rudog i nastanile ne samo u Novom Sadu, već i po Beogradu", kaže Bajić, piše dnevni list "San".

On nije mogao potvrditi da istočnom Bosnom špartaju eogradski emisari koji preseljavanjem bh. Srba u Vojvodinu žele primijeniti strukturu stanovništva i utišati sve glasnije priče o osamostaljenju te pokrajine, međutim, naglašava da selidbe ne bi sigurno bilo da im tamo nisu obezbjeđeni adekvatni životni uslovi.

"Evo, navesću vam primjer mog prijatelja koji je u Vojvodini dobio sve. Dobio je državljanstvo Srbije i posao u željeznicama. Naravno da su ga takvi ponuđeni uslovi ponukali da sa ženom i djecom odseli iz Rudog", kaže Bajić.

A u Srbiju se ne iseljavaju isključivo Srbi iz Opštine Rudo, kaže on. Trend iseljavanja u Vojvodinu zahvatio je mnogo širi pojas Republike Srpske. Ljudi iseljavaju, kaže nam, iz svih mjesta počevši od Hercegovine, pa sve do Zvornika.

"Nemam tačne podatke o tome koliko se do sada ljudi iselilo iz RS, ali iz onoga što sam saznao iz razgovora sa mojim prijateljima iz Šekovića i Nevesinja, riječ je o masovnoj pojavi", kaže Bajić.

"Stanovnike RS na takav čin direktno je ponukao gest Milorada Dodika, premijera RS koji je izvadio pasoš Srbije i njime mahao pred kamerama u Banja Luci. Tim činom je, u principu, indirektno poručio svim Srbima u RS da izvade rezervna državljanstva i da polako idu u Srbiju. Ne znam stvarno kakva je drugačija simbolika tog čina mogla biti", kaže Bajić za "San", te upozorava da problem masovnog iseljavanja Srba iz istočne Bosne dodatno usložnjava i potpuna ekonomska propast tog regiona.

Sam Dodik na pitanje "Sana" prvo se grohotom nasmijao, a onda ustvrdio da nije istina da se Srbi iseljavaju iz istočne Bosne. Nije želio komentarisati ni optužbe da je on svojim mahanjem pasoše izazvao iseljavanje, kao ni da je riječ o planu smišljenom u Beogradu.

Još je pojedinačno

Slobodan Krajinović, glavni i odgovorni urednik novosadskog Radija 021 kaže za "San" da se za sada radi o pojedinačnom naseljavanju srpskih porodica iz BiH i da ono ne može puno promjeniti situaciju u Vojvodini.

Sta mislite koliko istine ima u ovom? Znamo da je prije bilo ovog naseljavanja Vojvodine Srbima iz BiH ali da li se to i dalje radi? I zasto, ako su vec tamo velika vecina?
Po Noel Malcolmu iz BiH se 60-ih iselio veliki broj Srba u Srbiju(iz ekonomskih razloga), sto je trenutak kada su Bosnjaci presli Srbe kao vecinski narod u BiH...
spreca

#9 Re: Iseljavanje BH Srba u Srbiju

Post by spreca »

Prozor wrote:
ahmed_dv wrote:

Još je pojedinačno

Po Noel Malcolmu iz BiH se 60-ih iselio veliki broj Srba u Srbiju(iz ekonomskih razloga), sto je trenutak kada su Bosnjaci presli Srbe kao vecinski narod u BiH...

Mozda .Ali stvari na ternu govore drugacije

60tih znam kolika su bila sela gdje su zivjeli srbi a znam kolika su bila 90tih,
odnosno hocu reci da su ta sela bila 10 puta veca po broju stanovnika i izgradjenih kuca 90tih nego tih 60tih.
Znam koliko je bilo zaposlenih srba 60tih a koliko 90tih.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

hajd vala siroko im pod Allahovim svodom....
nama ako ikad zatreba radne snage ima Kina vala...nepresusan izvor radne snage.... :D
Bosanac sa dna kace

#11 Re: Iseljavanje BH Srba u Srbiju

spreca wrote:

60tih znam kolika su bila sela gdje su zivjeli srbi a znam kolika su bila 90tih,
odnosno hocu reci da su ta sela bila 10 puta veca po broju stanovnika i izgradjenih kuca 90tih nego tih 60tih.
ja se slazem s tobom da se nisu iseljavali u Srbiju ali jesu sa sela u grad, kad opet pogledas koje su pozicije drzali po gradu, barem sto se tice Zivinica i Banovica, i kad pogledas kolko su % stanovnistva cinili sve ti je jasno...
bijelo_dugme

Post by bijelo_dugme »

Trebali smo sabrat malo para, po 20 km je dovoljno, da im pomognemo ispisat se iz BiH. :-)
Prozor

#13 Re: Iseljavanje BH Srba u Srbiju

Post by Prozor »

Bosanac sa dna kace wrote:
spreca wrote:

ja se slazem s tobom da se nisu iseljavali u Srbiju ali jesu sa sela u grad, kad opet pogledas koje su pozicije drzali po gradu, barem sto se tice Zivinica i Banovica, i kad pogledas kolko su % stanovnistva cinili sve ti je jasno...
To je istina. Mozes na prste izbrojati carsije gdje su Srbi bili u vecini prije 45´...
Bosanac sa dna kace

#14 Re: Iseljavanje BH Srba u Srbiju

Prozor wrote:
spreca wrote:

To je istina. Mozes na prste izbrojati carsije gdje su Srbi bili u vecini prije 45´...
u doticne 2 opstine cinili su po 19% stanovnistva, udio u gradskom stanovnistvu ne znam, ali milsim da su u Banovicima predstavljali 30% gradskog stanovnistva, ioako je su Bosnjaci cinili 72% u citavoj opstini Srbi su drzali sve bitne pozicije kao i u Zivinicama.
Prozor

#15 Re: Iseljavanje BH Srba u Srbiju

Post by Prozor »

Prozor wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: ja se slazem s tobom da se nisu iseljavali u Srbiju ali jesu sa sela u grad, kad opet pogledas koje su pozicije drzali po gradu, barem sto se tice Zivinica i Banovica, i kad pogledas kolko su % stanovnistva cinili sve ti je jasno...
u doticne 2 opstine cinili su po 19% stanovnistva, udio u gradskom stanovnistvu ne znam, ali milsim da su u Banovicima predstavljali 30% gradskog stanovnistva, ioako je su Bosnjaci cinili 72% u citavoj opstini Srbi su drzali sve bitne pozicije kao i u Zivinicama.
Tu negdje i lezi jedan (ali samo jedan) od faktora price o "srpskoj ugrozenosti" u BiH. Ako pogledas kompletno vrijeme sve do kraja 50-ih, pa i podobar dio 60-ih, vladari u BiH su bili Srbi. Drzali su kljucne kako partijske, vojne, civilne i milicijske funkcije. Hrvati su bili marginalizovani u svim tim vodecim strukturama a nas nisu ni priznavali... Cak i BiH kao republika je dobro vremena bila marginalizovana u odnosu na druge...

Onda je 70-ih doslo do priznavanja Muslimana, odjednom postaju najveca nacija a vodece Srbe polahko zamjenjuju bosnjacke komunisticke dinastije kao Pozderci, Dizdarevici, Bijedici... Daleko od toga da su Srbi bili ugrozeni, ali vise nisu bili glavni, a to se cesto u srpskoj mitomaniji zamjeni sa "ugrozenoscu"... Tako sam i sam na pocetku 2000-ih u raspravi sa jednim Srbinom u Njemackoj cuo "pa zna se da ste vi ionako bolje od nas zivjeli, al´ vam nije bilo dosta, bili ste nadmocni tad i mogu zamisliti kol´ko bi bili nadmocni sad da nema republike srpske...".

Ja nikako nisam mogao skontati nasta misli, ali mislim da sada shvatam...
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Iseljavanje je posljedica propagande ka tom narodu od njihovih vodja, jer Bosna za iste nikada nije postojala, treba se okupiti oko matice zemlje, svaki zivot na teritoriji gdje bi postojala mogucnost da nisu ravnopravniji od ostalih dovodi do iseljavanja.Ovdje ne govorim o citavom srpskom narodu, nego o ljudima kod kojih je 20-godisnja propaganda bila i ostala jedini validni izvor informacija.
Prozor

Post by Prozor »

fantom slobode wrote:Iseljavanje je posljedica propagande ka tom narodu od njihovih vodja, jer Bosna za iste nikada nije postojala, treba se okupiti oko matice zemlje, svaki zivot na teritoriji gdje bi postojala mogucnost da nisu ravnopravniji od ostalih dovodi do iseljavanja.Ovdje ne govorim o citavom srpskom narodu, nego o ljudima kod kojih je 20-godisnja propaganda bila i ostala jedini validni izvor informacija.
Sto se tice ovog iseljavanja presudjuju jedino ekonomski razlozi...
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Prozor wrote:
fantom slobode wrote:Iseljavanje je posljedica propagande ka tom narodu od njihovih vodja, jer Bosna za iste nikada nije postojala, treba se okupiti oko matice zemlje, svaki zivot na teritoriji gdje bi postojala mogucnost da nisu ravnopravniji od ostalih dovodi do iseljavanja.Ovdje ne govorim o citavom srpskom narodu, nego o ljudima kod kojih je 20-godisnja propaganda bila i ostala jedini validni izvor informacija.
tu si u pravu, to je tacno, ekonomski razlozi igraju bitnu ulogu, ali ima more slucajeva gdje je ponesena propagandom masa krenula ka domovini.Gdje ces zivjeti sa drugima, takve stvari im nisu obecane.Atribut srpska je onako bas bio nekako iskljuciv i dovoljan da se u krajevima za koji oni smatraju da nisu srpski (ustvari nepravedno su izgubljeni zbog svih mogucih poznatih zavjera :)
Narod pod propagandom odseli.Svojevremeno sam slusao komentar kompanije koja se odselila iz Ilijasa, da jedan njihov prijatelj koji sada radi u MUP-u tamo(sto znaci ima pristojnu platu i naravno zivot u svojoj kuci u kojoj je odrastao) nije normalan i da je izdajnik svog naroda :)
Prozor

Post by Prozor »

fantom slobode wrote:
Prozor wrote:
tu si u pravu, to je tacno, ekonomski razlozi igraju bitnu ulogu, ali ima more slucajeva gdje je ponesena propagandom masa krenula ka domovini.Gdje ces zivjeti sa drugima, takve stvari im nisu obecane.Atribut srpska je onako bas bio nekako iskljuciv i dovoljan da se u krajevima za koji oni smatraju da nisu srpski (ustvari nepravedno su izgubljeni zbog svih mogucih poznatih zavjera :)
Narod pod propagandom odseli.Svojevremeno sam slusao komentar kompanije koja se odselila iz Ilijasa, da jedan njihov prijatelj koji sada radi u MUP-u tamo(sto znaci ima pristojnu platu i naravno zivot u svojoj kuci u kojoj je odrastao) nije normalan i da je izdajnik svog naroda :)
U pravi su i ti, ali sam mislio na upravo ovo odseljavanje iz istocne BiH...
Drug Član

Post by Drug Član »

Oni koji nisu ostvarili svoje ratne ciljeve, naprosto moraju da se pomire sa trenutnim stanjem i da izađu iz rovova jer revolucionarnih promjena više nema, fala bogu posebno ne u demografskom smislu. Nema se smisla trošiti zbog nečega što ne možete promijeniti ni za centimetar. Zato kad govorimo o ovoj temi, naprosto nema mjesta zluradosti, jer mi Srbi, ma koliko imali loše političare, ne napuštamo prostor BiH! A i licemjerno je govoriti o suživotu, a radovati se odlasku Srba iz BiH.

Nego svi treba da se zapitamo, koliko smo na pojedinačnom i kolektivnom planu napredovali/nazadovali u zadnjih deset godina. Naprosto me sramota kad se sretnem sa starim društvom iz srednjoškolskih dana, koji uglavnom svi žive vani. Svaki put nemogu da se otmem osjećaju da sam najlošiji od sve djece, a znam dobro gdje sam u odnosu na mnoge od njih bio tad, a gdje sam sad. Nije vitalni interes Bošnjaka unitarna BiH, kao što nije interes Srba odvajanje od BiH. Koliko smo bogatiji to je naš vtalni interes, onda bi možda mogli svi lijepo (možda i zajedno) u decembru i januaru da proslavimo i katolički i pravoslavni Božić i Bajram...
:-D
dioklecian

Post by dioklecian »

Bosanac sa dna kace wrote:hajd vala siroko im pod Allahovim svodom....
nama ako ikad zatreba radne snage ima Kina vala...nepresusan izvor radne snage.... :D
nije da se mjesam u tudje poslove , ali ako im zahvali srba radi statistike mogu posuditi i sa kosova ionako ih nema puno, hajt nek im je sa srecom, sto bih rekli hairli.

:D :zzzz: :lol: :-D 8)
moa

Post by moa »

Drug Član wrote:Oni koji nisu ostvarili svoje ratne ciljeve, naprosto moraju da se pomire sa trenutnim stanjem i da izađu iz rovova jer revolucionarnih promjena više nema, fala bogu posebno ne u demografskom smislu. Nema se smisla trošiti zbog nečega što ne možete promijeniti ni za centimetar. Zato kad govorimo o ovoj temi, naprosto nema mjesta zluradosti, jer mi Srbi, ma koliko imali loše političare, ne napuštamo prostor BiH! A i licemjerno je govoriti o suživotu, a radovati se odlasku Srba iz BiH.

Nego svi treba da se zapitamo, koliko smo na pojedinačnom i kolektivnom planu napredovali/nazadovali u zadnjih deset godina. Naprosto me sramota kad se sretnem sa starim društvom iz srednjoškolskih dana, koji uglavnom svi žive vani. Svaki put nemogu da se otmem osjećaju da sam najlošiji od sve djece, a znam dobro gdje sam u odnosu na mnoge od njih bio tad, a gdje sam sad. Nije vitalni interes Bošnjaka unitarna BiH, kao što nije interes Srba odvajanje od BiH. Koliko smo bogatiji to je naš vtalni interes, onda bi možda mogli svi lijepo (možda i zajedno) u decembru i januaru da proslavimo i katolički i pravoslavni Božić i Bajram...
to sad pricas a dje si bio 92... suzivot je sa srbima ne mouce jer ste vi ubijali silovali klali svoje komsije stari moj...
rashid

Post by rashid »

Drug Član wrote:Oni koji nisu ostvarili svoje ratne ciljeve, naprosto moraju da se pomire sa trenutnim stanjem i da izađu iz rovova jer revolucionarnih promjena više nema, fala bogu posebno ne u demografskom smislu. Nema se smisla trošiti zbog nečega što ne možete promijeniti ni za centimetar. Zato kad govorimo o ovoj temi, naprosto nema mjesta zluradosti, jer mi Srbi, ma koliko imali loše političare, ne napuštamo prostor BiH! A i licemjerno je govoriti o suživotu, a radovati se odlasku Srba iz BiH.

Ako je ovo iskreno od tebe ... svaka cast.
dioklecian

Post by dioklecian »

citat"Svaki put nemogu da se otmem osjećaju da sam najlošiji od sve djece, a znam dobro gdje sam u odnosu na mnoge od njih bio tad, a gdje sam sad."
eh vidis druzhe to je bio glavni razlog rata, status da ste vi priveligovan narod( da ste bolji od ostalih ili ono sto se u skoli ucilo " C- camil sjece drva, ili J- jovo vozi avion) i zelja za odlucivanjem je dovela do pogubnih poremecaja za sve nas nazalost.
ali nadajmo se da ce buducnost donjeti mozda bolje sutra kad budemo svi sjekli drva po potrebi ili vozili avine takodjer.
pozdrav :zzzz:
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

O
ni koji nisu ostvarili svoje ratne ciljeve, naprosto moraju da se pomire sa trenutnim stanjem i da izađu iz rovova jer revolucionarnih promjena više nema, fala bogu posebno ne u demografskom smislu. Nema se smisla trošiti zbog nečega što ne možete promijeniti ni za centimetar. Zato kad govorimo o ovoj temi, naprosto nema mjesta zluradosti, jer mi Srbi, ma koliko imali loše političare, ne napuštamo prostor BiH! A i licemjerno je govoriti o suživotu, a radovati se odlasku Srba iz BiH.

Very Happy
:D :thumbup:
Post Reply