Isa beg Ishaković
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Van Halen
#1 Isa beg Ishaković
Mislim da ova velika ličnost zaslužuje svoju temu. Ono što me interesuje je njegovo porijeklo. Postoje indicije da je osnivač modernog Sarajeva porijeklom Bošnjak iz roda Kosača, koji su župu Vrhbosnu imali u svom posjedu do dolaska Turaka. Bilo bi lijepo kada bi neko mogao predstaviti više podataka o njemu.
- IBM
#2 Re: Isa beg Ishaković
mislim da je on ipak Osmanlija tj. Turcin 
- tovarish
#3 Re: Isa beg Ishaković
Sa našeg područja sigurno nije bio, čak mu se ne zna ni pravo porijeklo. Otac mu je bio Ishak beg, koji je upravljao Skopskim krajištem, znači u godinama dok su Osmanlije na naše područje uglavnom dolazili samo kao nezvani, ali i zvani gosti i miješali se u sukobe naše vlastele i usput nas malo pljačkali, palili, klali, silovali i odvodili u roblje...IBM wrote:mislim da je on ipak Osmanlija tj. Turcin
-
Umjetnik a
#4 Re: Isa beg Ishaković
dobro, dobro, poštedi nas i nemoj se više javljati na ovu temutovarish wrote:Sa našeg područja sigurno nije bio, čak mu se ne zna ni pravo porijeklo. Otac mu je bio Ishak beg, koji je upravljao Skopskim krajištem, znači u godinama dok su Osmanlije na naše područje uglavnom dolazili samo kao nezvani, ali i zvani gosti i miješali se u sukobe naše vlastele i usput nas malo pljačkali, palili, klali, silovali i odvodili u roblje...IBM wrote:mislim da je on ipak Osmanlija tj. Turcin
- Jazz_Junkie
#5 Re: Isa beg Ishaković
Ja mislim da je on bio Slaven. Imao sam cak negdje i clanak, ali znam da nije bio Turcin.
- tovarish
#6 Re: Isa beg Ishaković
Što se tiče toga, sve su opcije u igri, ali da je iz Bosne je mala vjerovatnoća. Eventualno da je u nekom od pohoda njegov otac zarobljen i odveden na osmanski dvor, gdje je odgojen kao janjičar. Prema tome, ako se želi saznati porijeko Isa bega, normalno, trebamo krnuti od njegovog oca Ishak bega.Jazz_Junkie wrote:Ja mislim da je on bio Slaven. Imao sam cak negdje i clanak, ali znam da nije bio Turcin.
Naime, Ishak beg se spominje vezano za Bosnu 1414. godine kada ga je u Bosnu pozvao Hrvoje Vukčić, nakon čega je ovaj provalio sa svojom vojskom u Bosnu (iz Skopskog krajišta)i opustošio je. Ako se zna da od poraza kod Angore 1402. godine, Osmanlije nisu dolazile u Bosnu, jedina šansa je da je Ishak beg porijeklom iz Bosne jeste da je bio zarobljen u prvim osmanskim upadima u Bosnu koji su započeli 1386. godine. Znači, sve su opcije otvoreno.
Evo, nešto sam o njemu našao u knjizi "BiH od najstarijih vremena do kraja Drugog svjetskog rata". U članku čiji je autor Behija Zlatar na strani 104 se navodi sljedeće: "Od 1439. godine, sa malim prekidima(1443-1444), pa do 1463, krajišnik Skopskog krajišta, kome je pripadalo i Bosansko krajište je bio Isa beg Ishaković. Otac mu je također bio krajišnik Skopskog krajišta. O njegovom porijeklu se malo zna, izuzev da je bio oslobođeni rob. Ranije se mislilo da su Isabegovići bili u srodstvu sa Kosačama, ali je ta teza posljedica pogrešnog čitanja nekih izvora."
U toj knjizi ima još strana i po o njemu, ali ja sad toliko ne mogu prepisivati. ako neko to ima skenirano ili skener, neka on postavi.
A ima i na wikipediji:
http://bs.wikipedia.org/wiki/Isa-beg_Ishaković
- Jazz_Junkie
#7 Re: Isa beg Ishaković
Na jednoj njemackoj stranici stoji ovo:
"Isa-Beg Isakovic, ein zum Islam übergetretener Slawe, errichtet sein Hauptquartier im Gebiet des heutigen Sarajevo; baut die erste Brücke über die Miljacka, etabliert die muslimische Religionskultur und führt den Handel in den lose zusammenhängenden Gebieten ein. Nicht ohne Auswirkungen auf Sarajevo."
Prijevod:
"Isa-beg Isakovic, Slaven koji je konvertirao na islam, utvrdjuje svoju rezidenciju na podrucju danasnjeg Sarajeva; gradi prvi most preko Miljacke, etablira muslimansku sakralnu kulturu i uvodi trgovinu u sire podrucje." To je najvaznije iz ovog njemackog citata. Imao sam specijalan clanak o njemu, ali nikao da ga nadjem. Netko je vec spomenuo njegovo porijeklo od humskih Kosaca sto moze biti tocno. Potrudit cu se da pronadjem izgubljeni clanak.
"Isa-Beg Isakovic, ein zum Islam übergetretener Slawe, errichtet sein Hauptquartier im Gebiet des heutigen Sarajevo; baut die erste Brücke über die Miljacka, etabliert die muslimische Religionskultur und führt den Handel in den lose zusammenhängenden Gebieten ein. Nicht ohne Auswirkungen auf Sarajevo."
Prijevod:
"Isa-beg Isakovic, Slaven koji je konvertirao na islam, utvrdjuje svoju rezidenciju na podrucju danasnjeg Sarajeva; gradi prvi most preko Miljacke, etablira muslimansku sakralnu kulturu i uvodi trgovinu u sire podrucje." To je najvaznije iz ovog njemackog citata. Imao sam specijalan clanak o njemu, ali nikao da ga nadjem. Netko je vec spomenuo njegovo porijeklo od humskih Kosaca sto moze biti tocno. Potrudit cu se da pronadjem izgubljeni clanak.
- Van Halen
#8 Re: Isa beg Ishaković
Negdje sam pročitao da je uz ostale posjede imao u svom vlasništvu i Jeleč kod Foče. S obzirom da su Kosače porijeklom od Jeleča, možda je nakon osvajanja nastavio da vlada tim područjem kao plemenitom baštinom, što je u srednjem vijeku bilo uobičajeno u Bosni.
Last edited by Van Halen on 24/08/2008 01:01, edited 1 time in total.
- Jazz_Junkie
#9 Re: Isa beg Ishaković
Evo ovdje je izneseno nekoliko interesantnih verzija o porijeklu Ishakovica. http://delhaske.blogger.ba/arhiva/2007/04/06/832815
- Van Halen
#10 Re: Isa beg Ishaković
Pročitao sam tekst, postoji malo kontradiktornosti ali za oko mi je zapeo ovaj odlomak
U jednom dokumentu iz Dubrovačkog arhiva, nastalom u proljeće 1439. godine, kojeg navode Jorga, Truhelka, Dinić i Šabanović, pominje se Isa-beg. Dubrovčani njega smatraju čovjekom:
Kojem je turski car povjerio stražu i upravu ove zemlje i granice Bosne... što su držali i njegovi prethodnici da mogu zapovijedati i malom i velikom. ( Como el signor turcho vi a dato in quardia e tenuta questa parte e confini di Bosina...)
U jednom dokumentu iz Dubrovačkog arhiva, nastalom u proljeće 1439. godine, kojeg navode Jorga, Truhelka, Dinić i Šabanović, pominje se Isa-beg. Dubrovčani njega smatraju čovjekom:
Kojem je turski car povjerio stražu i upravu ove zemlje i granice Bosne... što su držali i njegovi prethodnici da mogu zapovijedati i malom i velikom. ( Como el signor turcho vi a dato in quardia e tenuta questa parte e confini di Bosina...)
-
Zah
#11 Re: Isa beg Ishaković
Beg Ishakovic
"Bilo je i dosta dilema u ranijem periodu o tome odakle potiče porodica Ishaković, da li iz Turske ili nekih srednjovjekovnih porodica sa ovog tla. Utvrdilo se da su oni porijeklom iz Saruhana, iz Turske. Prvi skopski krajišnik bio je paša Jigit-beg od 1392. do 1414. godine, a njegov sin Ishak-beg se može smatrati rodonačelnikom čuvene porodice Ishakovića. Oni su u prvoj polovini 15. stoljeća igrali značajnu ulogu u Makedoniji, Srbiji i Bosni", objašnjava Behija Zlatar.
Kaže da su Ishak-bega Ishakovića na položaju skopskog krajišnika zamijenili njegovi sinovi Barak, a zatim i Isa-beg, utemeljitelj Sarajeva.
"Mnogi od nas bi željeli da znaju kako je izgledao utemeljitelj Sarajeva. Kakve je naravi bio, da li je osluškivao probleme 'običnog' čovjeka? O tome nisu ostali sačuvani podaci. Znamo da je bio u jako dobrim odnosima sa Dubrovčanima, koji su ga smatrali pravim gospodarom Bosne", napominje direktorica Orijentalnog instituta u Sarajevu Behija Zlatar.
Navodi da su Dubrovačni Ishakoviću često slali poklone, a on bi njima za njihove praznike slao svoje svirače.
"Ostalo je i zapisano da je, kada se razbolio 1467. godine, njegov sin Mehmed Čelebi tražio ljekare iz Dubrovnika. Došli su i liječili ga u maju i septembru te godine, dok je izvjesni ljekar Andrija, ostao cijele te godine na dvoru Gazi Isha-bega", priča Zlatareva.
Gazi Isa-beg Ishaković bio je izuzetno bogat i zbog toga je mogao podići veliki broj zadužbina. Njegov has (imetak) u vrijeme kada je bio bosanski sandžakbeg 1468. godine iznosio je 1.092.619 akči, što je odgovaralo imetku beglerbega (velikog vezira) u osmanskoj državi.
Nakon 1470. godine "nestaje" iz Bosne.
Gazi Isa-beg je, koliko se do sada zna na osnovu raspoloživih izvora, imao četiri sina i to Mehmeda Čelebiju, Ali-bega, Ahmed-bega i Hasan-bega.
"U Dubrovačkom arhivu postoje dokumenti u kojima se posljednji put spominje Gazi Isa-beg i to 1470. godine. Te godine već dolazi novi sandžakbeg u Bosnu i to 26. aprila iste godine Ajas-beg. Od tada Isa-begu Ishakoviću nema spomena u Bosni. Ni do danas ne znamo gdje se nalazi njegov mezar", ističe Behija Zlatareva.
Kaže da je Komisija za utvrđivanje lokacije ukopa osnivača grada Sarajeva i njegovog sina Mehmed-bega, čiji je i sama član, kontaktirala Skoplje.
"Rekli su nam da tamo postoji mezar jednog njegovog sina i unuka, ali nema njegovog mezara. Moram kazati da iza mihraba u haremu Careve džamije ima jedan visoki nišan za kojeg tradicija veže da je tu ukopan Isa-beg Ishaković. A da li je tako ne zna se, jer nema natpisa. Moguće je, jer u jednoj od njegovih vakufnama se kaže da je Sarajevo cvijet među gradovima", kazala je Behija Zlatar, direktorica Orijentalnog instituta u Sarajevu.
"Bilo je i dosta dilema u ranijem periodu o tome odakle potiče porodica Ishaković, da li iz Turske ili nekih srednjovjekovnih porodica sa ovog tla. Utvrdilo se da su oni porijeklom iz Saruhana, iz Turske. Prvi skopski krajišnik bio je paša Jigit-beg od 1392. do 1414. godine, a njegov sin Ishak-beg se može smatrati rodonačelnikom čuvene porodice Ishakovića. Oni su u prvoj polovini 15. stoljeća igrali značajnu ulogu u Makedoniji, Srbiji i Bosni", objašnjava Behija Zlatar.
Kaže da su Ishak-bega Ishakovića na položaju skopskog krajišnika zamijenili njegovi sinovi Barak, a zatim i Isa-beg, utemeljitelj Sarajeva.
"Mnogi od nas bi željeli da znaju kako je izgledao utemeljitelj Sarajeva. Kakve je naravi bio, da li je osluškivao probleme 'običnog' čovjeka? O tome nisu ostali sačuvani podaci. Znamo da je bio u jako dobrim odnosima sa Dubrovčanima, koji su ga smatrali pravim gospodarom Bosne", napominje direktorica Orijentalnog instituta u Sarajevu Behija Zlatar.
Navodi da su Dubrovačni Ishakoviću često slali poklone, a on bi njima za njihove praznike slao svoje svirače.
"Ostalo je i zapisano da je, kada se razbolio 1467. godine, njegov sin Mehmed Čelebi tražio ljekare iz Dubrovnika. Došli su i liječili ga u maju i septembru te godine, dok je izvjesni ljekar Andrija, ostao cijele te godine na dvoru Gazi Isha-bega", priča Zlatareva.
Gazi Isa-beg Ishaković bio je izuzetno bogat i zbog toga je mogao podići veliki broj zadužbina. Njegov has (imetak) u vrijeme kada je bio bosanski sandžakbeg 1468. godine iznosio je 1.092.619 akči, što je odgovaralo imetku beglerbega (velikog vezira) u osmanskoj državi.
Nakon 1470. godine "nestaje" iz Bosne.
Gazi Isa-beg je, koliko se do sada zna na osnovu raspoloživih izvora, imao četiri sina i to Mehmeda Čelebiju, Ali-bega, Ahmed-bega i Hasan-bega.
"U Dubrovačkom arhivu postoje dokumenti u kojima se posljednji put spominje Gazi Isa-beg i to 1470. godine. Te godine već dolazi novi sandžakbeg u Bosnu i to 26. aprila iste godine Ajas-beg. Od tada Isa-begu Ishakoviću nema spomena u Bosni. Ni do danas ne znamo gdje se nalazi njegov mezar", ističe Behija Zlatareva.
Kaže da je Komisija za utvrđivanje lokacije ukopa osnivača grada Sarajeva i njegovog sina Mehmed-bega, čiji je i sama član, kontaktirala Skoplje.
"Rekli su nam da tamo postoji mezar jednog njegovog sina i unuka, ali nema njegovog mezara. Moram kazati da iza mihraba u haremu Careve džamije ima jedan visoki nišan za kojeg tradicija veže da je tu ukopan Isa-beg Ishaković. A da li je tako ne zna se, jer nema natpisa. Moguće je, jer u jednoj od njegovih vakufnama se kaže da je Sarajevo cvijet među gradovima", kazala je Behija Zlatar, direktorica Orijentalnog instituta u Sarajevu.
- Van Halen
#12 Re: Isa beg Ishaković
Pojedini historijski dokumenti govore o tome, da je Isa beg Ishaković u Skopju podigao mezar posljednjoj bosanskoj princezi Katarini. Naime, nakon što su Turci došli u Bosnu, odveli su dvoje djece posljednje bosanske kraljice Katarine Kosače Kotromanić u Carigrad. Njen sin, nakon prelaska na Islam dobija ime Ishak beg Kraloglu (kraljević), dok njegova sestra Katarina, nakon bolesti ne uspijeva doći u Carigrad i u dobi od oko desetak godina umire u Skopju , tamo joj Isa beg Ishaković podiže nišane koji i danas postoje. Ova veza između njih je sigurno zanimljiva.