IRITIRAJUCI Problem sa wirelessom

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
dci 1.9
Posts: 85
Joined: 22/06/2013 15:27

IRITIRAJUCI Problem sa wirelessom

Post by dci 1.9 » 08/06/2016 16:23

Lijep pozdrav svim dobrim ljudima ovog svijeta, znaci toliko sam puko i toliko me glava boli da nije normalno. Imao sam HS internet prije i njihov ciscov modem, kupio ruter od samo 20 maraka nov sa garancijom, znaci fato je nenormalno i prezadovoljan sam bio sa njim. Ali kasnije smo presli na telemach i naravno dobijes onaj njihov ubee modem koji ima svoj ruter dovoljan za jedan sprat, uzeli smo trio paket znaci telefon, kablovska i internet. Kada sam sve to spojio fino, onaj moj rutercic od 20 maraka i poceo koristiti wireless bio sam zgrozen, znaci taj moj ruter ne salje signal ni do ispred vrata a prije je fato jedno 10 puta vecu udaljenost, sto je najgore danas sam kupio asusov RT-N12+ znaci ruter je ubica po prici i cijena mu je 48km znaci vise nego duplo skuplji od ovog prije (RT-N10E), znaci on treba da kida sa dometom al jarane opet ista stvar, znaci bukvalno isti domet ima ko i ovaj dalje od vrata nece da si pita, ja ne znam sta da radim ..... Internet na racunaru radi nema dalje ali wireless.... Molim vas ako iko zna sta je u pitanju, da li je do onog njihovog posranog smeća od modema, jesu li kablovi, jesu li oni spliteri ili sta vec, ja vas molim da mi kazete jer bolje je nego da ih zovem na njihov je*eni telefonski broj znaci glava mi puca.....


User avatar
Qler
Posts: 19263
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo

Re: IRITIRAJUCI Problem sa wirelessom

Post by Qler » 08/06/2016 16:28

Prvo ruter od 48KM je sve, samo nije ubica, mozda ubica konekcije, sugnala i mreze :D Drugo, ako je router vec bacao signal na neku udaljenost, to ne bi trebalo da ima veze sa internetom... mozda si ga pomjerio, stavio na drugo mjesto? Jer armatura i zidovi puno uticu na jacinu signala.. ako si ga malo pomjerio, mozda je dovoljno da signal drasticno opadne...

User avatar
Benq
Posts: 7943
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

Re: IRITIRAJUCI Problem sa wirelessom

Post by Benq » 08/06/2016 16:32

I kod mene je Ubee modem a imam posebno i svoj router tako da ti mogu odgovoriti po ovom pitanju. Pogledaj u svom routeru da li imas opciju "Transmit Power" inace ta se opcija bas tako zove u TP-Link ruteru kojeg ja posjedujem vec 3 godine i zadovoljan sam dometom , inace na toj opciji bi trebalo da imas podopcije Low-Medium-High , stavi na High za sto veci domet.

Inace domet signala tvog rutera nema veze sa Ubee modemom , mozes iskljuciti skroz Ubee modem i ostaviti samo ruter upaljen i testirati domet mreze , jer tvoj ruter od Ubee modema dobija samo konekciju na internet. Isto tako , moguce je da ti se kanali na kojima trenutno radi wifi na Ubee i na tvom ruteru pobijaju , pa ne bi bilo lose promijeniti kanale na kojima rade. Meni se licno Asus ruteri nisu pokazali kao dobri , zato koristim TP-Link sa dvije antene i signal je odlican , a zivim u zgradi koja je stara 100 godina a zidovi debeli po 60cm.

Isto tako , mozes uci u Ubee modem i iskljuciti njegov wifi skroz , dakle i 2,4GHz mrezu i 5GHz stavi na DISABLE i on nece vise emitovati nikakav wireless signal.

prelivoda
Posts: 360
Joined: 30/07/2013 13:17

Re: IRITIRAJUCI Problem sa wirelessom

Post by prelivoda » 08/06/2016 16:35

Možda su na istom kanalu, pa se "tuču" signalom. Uđi u svoj router, pa probaj promijeniti kanal.

User avatar
forest gump
Posts: 861
Joined: 14/06/2012 23:19

Re: IRITIRAJUCI Problem sa wirelessom

Post by forest gump » 08/06/2016 16:36

Najvjerovatnije channel overlapping.

Promijeni kanal.

User avatar
forest gump
Posts: 861
Joined: 14/06/2012 23:19

Re: IRITIRAJUCI Problem sa wirelessom

Post by forest gump » 08/06/2016 16:37

Instaliraj wi-fi analizer na smartphone pa vidi šta se dešava.

dci 1.9
Posts: 85
Joined: 22/06/2013 15:27

Re: IRITIRAJUCI Problem sa wirelessom

Post by dci 1.9 » 08/06/2016 16:44

Benq wrote:I kod mene je Ubee modem a imam posebno i svoj router tako da ti mogu odgovoriti po ovom pitanju. Pogledaj u svom routeru da li imas opciju "Transmit Power" inace ta se opcija bas tako zove u TP-Link ruteru kojeg ja posjedujem vec 3 godine i zadovoljan sam dometom , inace na toj opciji bi trebalo da imas podopcije Low-Medium-High , stavi na High za sto veci domet.

Inace domet signala tvog rutera nema veze sa Ubee modemom , mozes iskljuciti skroz Ubee modem i ostaviti samo ruter upaljen i testirati domet mreze , jer tvoj ruter od Ubee modema dobija samo konekciju na internet. Isto tako , moguce je da ti se kanali na kojima trenutno radi wifi na Ubee i na tvom ruteru pobijaju , pa ne bi bilo lose promijeniti kanale na kojima rade. Meni se licno Asus ruteri nisu pokazali kao dobri , zato koristim TP-Link sa dvije antene i signal je odlican , a zivim u zgradi koja je stara 100 godina a zidovi debeli po 60cm.

Isto tako , mozes uci u Ubee modem i iskljuciti njegov wifi skroz , dakle i 2,4GHz mrezu i 5GHz stavi na DISABLE i on nece vise emitovati nikakav wireless signal.
Brate probao sam vec iskljuciti wireless mrezu od ubee-a al ne mogu obje da se iskljuce, moze samo jedna od njih ili 2.4 ili 5 ghz, probat cu jos jednom da vidim sta mogu... A vezano za asus, ja sam pitao u imtecu da mi preporuce jedan najbolji router do 50 km i rekli su da je to ovaj, mada sam vec sumnjao na njega al sam htio da cujem sta ce reci. I da se nisu pokazali bar bi sekundu trebao biti jaci od ovoga od cvaje i jedne male antene od 2 dbi, a ovaj ima dvije velikacke od 5 dbi znaci ko sto sam reko treba da je ubica... Moram jos nesto procackati hvala ti brate svakako

dci 1.9
Posts: 85
Joined: 22/06/2013 15:27

Re: IRITIRAJUCI Problem sa wirelessom

Post by dci 1.9 » 08/06/2016 16:44

prelivoda wrote:Možda su na istom kanalu, pa se "tuču" signalom. Uđi u svoj router, pa probaj promijeniti kanal.
Hvala ti pasa sad cu vidjeti sta mogu ..

User avatar
Benq
Posts: 7943
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

Re: IRITIRAJUCI Problem sa wirelessom

Post by Benq » 08/06/2016 16:49

dci 1.9 wrote:Brate probao sam vec iskljuciti wireless mrezu od ubee-a al ne mogu obje da se iskljuce, moze samo jedna od njih ili 2.4 ili 5 ghz, probat cu jos jednom da vidim sta mogu... A vezano za asus, ja sam pitao u imtecu da mi preporuce jedan najbolji router do 50 km i rekli su da je to ovaj, mada sam vec sumnjao na njega al sam htio da cujem sta ce reci. I da se nisu pokazali bar bi sekundu trebao biti jaci od ovoga od cvaje i jedne male antene od 2 dbi, a ovaj ima dvije velikacke od 5 dbi znaci ko sto sam reko treba da je ubica... Moram jos nesto procackati hvala ti brate svakako
Mora moci jer i ja imam Ubee modem i iskljucio sam wifi u potpunosti , evo screenshot da vidis http://pokit.org/get/?9e72bd68eccf2c096 ... 0a3c2e.jpg

Sto se tice tvog rutera , najbolje bi bilo da udjes u konfiguraciju za wireless pa da napravis screenshot i postavis ovdje , da pogledamo sta se moze uraditi.

dci 1.9
Posts: 85
Joined: 22/06/2013 15:27

Re: IRITIRAJUCI Problem sa wirelessom

Post by dci 1.9 » 08/06/2016 17:13

Benq wrote:
dci 1.9 wrote:Brate probao sam vec iskljuciti wireless mrezu od ubee-a al ne mogu obje da se iskljuce, moze samo jedna od njih ili 2.4 ili 5 ghz, probat cu jos jednom da vidim sta mogu... A vezano za asus, ja sam pitao u imtecu da mi preporuce jedan najbolji router do 50 km i rekli su da je to ovaj, mada sam vec sumnjao na njega al sam htio da cujem sta ce reci. I da se nisu pokazali bar bi sekundu trebao biti jaci od ovoga od cvaje i jedne male antene od 2 dbi, a ovaj ima dvije velikacke od 5 dbi znaci ko sto sam reko treba da je ubica... Moram jos nesto procackati hvala ti brate svakako
Mora moci jer i ja imam Ubee modem i iskljucio sam wifi u potpunosti , evo screenshot da vidis http://pokit.org/get/?9e72bd68eccf2c096 ... 0a3c2e.jpg

Sto se tice tvog rutera , najbolje bi bilo da udjes u konfiguraciju za wireless pa da napravis screenshot i postavis ovdje , da pogledamo sta se moze uraditi.
Uspio sam iskljuciti, a evo ss... http://prntscr.com/bdwdtd http://prntscr.com/bdweir http://prntscr.com/bdwerr http://prntscr.com/bdwf5j http://prntscr.com/bdwfrl ako treba jos nesto reci

User avatar
Benq
Posts: 7943
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

Re: IRITIRAJUCI Problem sa wirelessom

Post by Benq » 08/06/2016 17:27

Na ovom ss-u http://prntscr.com/bdwfrl , mozes vidjeti da je setovano na Long , tako i treba biti. Sve ostale opcije su ok , dakle , sada kad je wifi na Ubee modemu u potpunosti iskljucen , ostaje ti samo da pronadjes adekvatno mjesto za svoj ruter kako bi signal bio sto bolji , jer , opet ti kazem , signal tvog rutera nema nista sa njihovim modemom. Imao je prije dok je bio upaljen wifi na ubee ali sad si ga iskljucio tako da je dalje sve iskljucivo do asusa.

Na ovom dijelu rutera http://prntscr.com/bdwdtd , stavi Bandwidth na 40MHz i igraj se malo sa Control Channel i Extension Channel , takodje ako imas android mobitel , preporucujem ti da skines aplikaciju Wifi Analyzer i pogledas koji je kanal najmanje opterecen i tako setujes asus.

Medjutim , ako ti je ruter prije radio kako treba i imao si dobar signal , ne vidim nikakvog razloga da i sad ne bude tako osim ako mu nisi promijenio polozaj , i polozaj antena igra veliku ulogu u sirenju signala.

dci 1.9
Posts: 85
Joined: 22/06/2013 15:27

Re: IRITIRAJUCI Problem sa wirelessom

Post by dci 1.9 » 08/06/2016 17:37

Benq wrote:
Na ovom ss-u http://prntscr.com/bdwfrl , mozes vidjeti da je setovano na Long , tako i treba biti. Sve ostale opcije su ok , dakle , sada kad je wifi na Ubee modemu u potpunosti iskljucen , ostaje ti samo da pronadjes adekvatno mjesto za svoj ruter kako bi signal bio sto bolji , jer , opet ti kazem , signal tvog rutera nema nista sa njihovim modemom. Imao je prije dok je bio upaljen wifi na ubee ali sad si ga iskljucio tako da je dalje sve iskljucivo do asusa.

Na ovom dijelu rutera http://prntscr.com/bdwdtd , stavi Bandwidth na 40MHz i igraj se malo sa Control Channel i Extension Channel , takodje ako imas android mobitel , preporucujem ti da skines aplikaciju Wifi Analyzer i pogledas koji je kanal najmanje opterecen i tako setujes asus.

Medjutim , ako ti je ruter prije radio kako treba i imao si dobar signal , ne vidim nikakvog razloga da i sad ne bude tako osim ako mu nisi promijenio polozaj , i polozaj antena igra veliku ulogu u sirenju signala.
Vazi probat cu sve to. Hvala ti jos jednom brate :wink: :wink: :wink:

User avatar
Benq
Posts: 7943
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

Re: IRITIRAJUCI Problem sa wirelessom

Post by Benq » 08/06/2016 17:39

Nema na cemu , nadam se da ces rijesiti to ;)

dci 1.9
Posts: 85
Joined: 22/06/2013 15:27

Re: IRITIRAJUCI Problem sa wirelessom

Post by dci 1.9 » 08/06/2016 18:05

Benq wrote:Nema na cemu , nadam se da ces rijesiti to ;)
Mislio sam da cu ali ipak nisam, opet isto, cak sam probao i samog da ga ukljucim u uticnicu bez ikakvih drugih kablova i opet ista stvar. Sutra cu ga odnijeti do imteca i reci u cemu je problem pa cemo vidjeti ....

User avatar
Benq
Posts: 7943
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

Re: IRITIRAJUCI Problem sa wirelessom

Post by Benq » 08/06/2016 19:05

dci 1.9 wrote:
Benq wrote:Nema na cemu , nadam se da ces rijesiti to ;)
Mislio sam da cu ali ipak nisam, opet isto, cak sam probao i samog da ga ukljucim u uticnicu bez ikakvih drugih kablova i opet ista stvar. Sutra cu ga odnijeti do imteca i reci u cemu je problem pa cemo vidjeti ....
To je to sto sam ti na pocetku pisao , jbg znas kako ide kod tih IT firmi , svako svog konja hvali pa tako su i oni imali na stanju samo te Asus rutere i nahvalili ga. Ako imaju TP-Link sa dvije antene to bi najbolje bilo.

dci 1.9
Posts: 85
Joined: 22/06/2013 15:27

Re: IRITIRAJUCI Problem sa wirelessom

Post by dci 1.9 » 08/06/2016 19:11

Benq wrote:
dci 1.9 wrote:
Benq wrote:Nema na cemu , nadam se da ces rijesiti to ;)
Mislio sam da cu ali ipak nisam, opet isto, cak sam probao i samog da ga ukljucim u uticnicu bez ikakvih drugih kablova i opet ista stvar. Sutra cu ga odnijeti do imteca i reci u cemu je problem pa cemo vidjeti ....
To je to sto sam ti na pocetku pisao , jbg znas kako ide kod tih IT firmi , svako svog konja hvali pa tako su i oni imali na stanju samo te Asus rutere i nahvalili ga. Ako imaju TP-Link sa dvije antene to bi najbolje bilo.
Imaju, trazit cu im da zamijenim i da probam sa njim ... Mora postojati nacin reci cu im da ga prvo kod sebe probaju pa cu onda ga onda lagano spakovat i ponijet kuci

User avatar
Benq
Posts: 7943
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

Re: IRITIRAJUCI Problem sa wirelessom

Post by Benq » 08/06/2016 19:18

dci 1.9 wrote:Imaju, trazit cu im da zamijenim i da probam sa njim ... Mora postojati nacin reci cu im da ga prvo kod sebe probaju pa cu onda ga onda lagano spakovat i ponijet kuci
Samo pazi jednu stvar , oni koji god ruter da ukljuce kod sebe radit ce bolje nego kod tebe kuci , jer kod njih je otvoren prostor , nema nekih prepreka i onda ce poceti njihova suplja prica. Imtec mi se inace zgadio poslije nekih stvari , pa sad sve sto treba prvo trazim u winwin-u , pa u plusu i td..

User avatar
HardCore
Posts: 1264
Joined: 17/05/2011 21:46

Re: IRITIRAJUCI Problem sa wirelessom

Post by HardCore » 10/06/2016 00:09

Ja imam asus rt n10 platio ga prije par godina 25km, taj ruter ima jednu antenu, jednom prilikom rodjak donosio kod mene neki ruter tenda s 3 antene sa naznakama da ima veci domet od standardnih medjutim siiipak, domet bukvalno isti u centimetar znaci ostale 2 antene mu sluze kao ukras :)

LARVA
Posts: 366
Joined: 05/03/2014 02:35

Re: IRITIRAJUCI Problem sa wirelessom

Post by LARVA » 14/06/2016 02:26

dci 1.9 wrote:
Spojio svoj ruter na njihov?
Jesi li podesio na svome Channel i DHCP server?

Post Reply